Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 12:10

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 gru 2012, o 20:51 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Witam,
czy ktoś z Państwa robił może kurs na sternika jachtowego w AN? Jeśli tak, to jakie były wrażenia? Czy jest to szkoła godna polecenia, czy raczej unikać?

Zależy mi na kursie ambitnym, wymagającym, skupiającym się przede wszystkim na manewrowaniu i praktyce (czy w ogóle na rynku można na takie szkolenia trafić?).

Jeśli nie AN, to którą szkołę byście Państwo polecili?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 gru 2012, o 21:09 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
majkeldaglas napisał(a):
którą szkołę byście Państwo polecili?

A skąd kolego jesteś ?
pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 gru 2012, o 21:13 

bury_kocur napisał(a):
majkeldaglas napisał(a):

A skąd kolego jesteś ?
pzdr
Kocur

Obecnie Warszawa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 gru 2012, o 21:13 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie:
Na razie to się zanosi, że po zmianach przepisów stopnia sternika jachtowego nie będzie, więc i kursów na ten stopień także. Jeśli rozporządzenie wejdzie w kształcie podobnym do obecnego projektu, to wprowadzony zostanie stopień jachtowego sternika morskiego z egzaminem.
Co do kursów: sam z usług AN nie korzystałem, ale na stronie w zakładce Kurs- sternik jachtowy mają takie cudo:" Manewrówka odbywa się na Wiśle Śmiałej i wodach Zatoki Gdańskiej na slupach pełnopokładowych typu Bonito 9 (Carter 30) lub DZ". Moim zdaniem robienie manewrówki na stopień morski (który prawdopodobnie po zmianach będzie uprawniał do prowadzenia jachtów do 24m długości) na DZ jest lekkim nieporozumieniem.

Ja osobiście ze szkół polecam Morkę Piotrka Lewandowskiego (który zresztą pisuje tu na forum). Kurs nastawiony na praktykę, płytę z materiałami teoretycznymi i książkę dostajesz wcześniej pocztą i masz czas, żeby spokojnie ogarnąć teorię. Manewrówkę robiliśmy na Bavarii 37, spora i wygodna.

„Nie bój się morza, sztormów, trudu i niebezpieczeństw związanych z żeglowaniem. Ale unikaj portów. Porty są niedobre i dla statków i dla ludzi. W portach rdzewieją statki, a ludzie schodzą na psy.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 gru 2012, o 23:06 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: mate
tu jest wątek z którym warto abyś się zapoznał:
viewtopic.php?f=17&t=10523&p=129855#p129855

pozdrawiam
paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 gru 2012, o 01:04 

bede napisał(a):
mają takie cudo:" Manewrówka odbywa się na Wiśle Śmiałej i wodach Zatoki Gdańskiej na slupach pełnopokładowych typu Bonito 9 (Carter 30) lub DZ". Moim zdaniem robienie manewrówki na stopień morski (który prawdopodobnie po zmianach będzie uprawniał do prowadzenia jachtów do 24m długości) na DZ jest lekkim nieporozumieniem.

Myślę, że po ukazaniu się najnowszego rozporządzenia zmieni sie im trochę charakter tych pływań.
Powiadasz, że to było na sternika ?
Ja co rusz spotykałem ich na rozlewisku płynąc na Zatokę z Klubu ale w życiu bym nie powiedział, że "manewrówka" na tych śmiesznych jachtach była na poważny stopień morski....
Sądząc po manewrach na wodzie (zwroty, bojka, człowiek...) to raczej stawiałem na "rejsy" dokształcające na stopień żeglarza .... :D
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 gru 2012, o 01:40 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie:
bury_kocur napisał(a):
Powiadasz, że to było na sternika ?

Tak twierdzi ich strona: http://www.anw.pl/sternik_kurs.html ;)

„Nie bój się morza, sztormów, trudu i niebezpieczeństw związanych z żeglowaniem. Ale unikaj portów. Porty są niedobre i dla statków i dla ludzi. W portach rdzewieją statki, a ludzie schodzą na psy.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 gru 2012, o 21:24 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Aaaa... Academia Nautica, Górki Zachodnie i DZ-ta o wdzięcznej nazwie "Arrancia"... :/

Cóż - nie wiem czy AN nadal uskutecznia w AZS w Górkach Zachodnich szkolenia na DZ, ale na pewno używali DZ-ty dla szkoleń "na sternika" kilka lat temu.
Stacjonuję na tej przystani i miałem okazję dobrze przyjrzeć się ówczesnemu "szkoleniu". Moim zdaniem była to kompletna porażka. Przygotowywanie kursantów do samodzielnego prowadzenia jachtu po morzu w systemie "od śniadania do obiadu i jeszcze 2-3 godziny popołudniu", przy użyciu bezpokładowej mieczówki - oceniam jako kompletne nieporozumienie.
Nauczanie locji czy pracy na mapie w salce wykładowej a następnie krótkie pływania w sześć-siedem osób, mieczówką, od trzcin do trzcin, na rzecznym rozlewisku to IMHO parodia uczenia praktyki nawigacji. Jeśli ktoś twierdzi, że ćwiczenia nawigacyjne w sali wykładowej wykładowej świetnie zastępują praktykę nawigacji na jachcie w morzu, to może jeszcze odpowiedzieć sobie jak rzetelnie nauczyć nawigacji kiedy na "jachcie szkoleniowym" brak nawet miejsca na rozłożenie mapy. Nie wspominając nawet o GPS, namierniku i innych takich drobiazgach...
Można też zgadywać czego można nauczyć o używaniu radia VHF na jednostce na której nie ma radia VHF, jak opowiadać o instalacji elektrycznej, kiedy na jachcie nie ma żadnej instalacji elektrycznej, co daje samo opowiadanie o tym kiedy zapalać i gasić światła nawigacyjne kiedy na jednostce nie ma takich świateł, czego można nauczyć o Navtexie, kiedy nie posiada się odbiornika systemu Navtex, etc, etc...
Jeszcze ciekawsze jest pytanie jakich wiadomości szkoleni na DZ sternicy zyskali o inercji jachtu balastowego (np. 12 metrowego - ówczesny zakres uprawnień st.j.). Przypomnę, że ćwiczyli manewry na mieczówce o wadze ca. 2 do 2.5T...

Cóż - pamiętam jeszcze, obserwowane kilka lat temu efekty "manewrów" z użyciem przyczepnego silnika - kończyły się zadziwiająco często radosnym pluskaniem śruby silnika przyczepnego po powierzchni wody - z reguły w wyniku rzucania się kilku załogantów jednocześnie na dziób "Arranci", celem wykonania gromko wykrzyczanej komendy "chroń dziób".... Rezultatem finalnym takich "ćwiczeń manewrowych" bywało lądowanie na burtach zacumowanych w marinie AZS jachtów.
Pod moją nieobecność szkoleniowa DZ złamała mocowanie do koła ratunkowego na moim koszu rufowym - świadkujący temu przypadkiem bosman przystani wyp...lił wtedy trwale "ćwiczenia" pod dowództwem pana instruktora z AN na zewnętrzną, pustą keję. Niby to tylko szczegół, ale mimo obietnic i przekazania przez bosmana mojego telefonu nikt z AN jakoś nie okazał się zainteresowany zwrotem kosztów naprawy tego złamanego mocowania koła (spawanie w nierdzewce)... Chodziło o grosze - ale wydaje mi się symptomatyczne, że jakoś nikt nie poczuł się zobowiązany o to spytać, ba - nikt nigdy nie oddzwonił do mnie nawet...

BTW - egzaminacyjną manewrówkę na tej na DZ też w Górkach kilka lat temu widziałem. Nawet na minutę na Zatokę wtedy nie wyszli. Ponoć dlatego, że deszcz padał i za mocno wiało (znaczy jakieś 4-5B°)...
Ale za to "zdawalność" z pewnością była wysoka, ba - mógłbym się założyć, że sięgała 100% ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 gru 2012, o 11:26 

A może ktoś coś wie na temat szkoły Sekstant?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 gru 2012, o 17:06 

majkeldaglas napisał(a):

www.morka.pl
Maja niezłe notowania.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 gru 2012, o 21:56 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: plastikowy kapitan lipcowy :))
Ja mam bardzo dobre echa znajomych z kursu w szkole 4winds w Gdyni.
Wszystko na "prawdziwym" morskim jachcie, manewrówka najwyższej próby. Pływałem z tymi ludźmi (znaczy byłymi kursantami tej szkoły) i chylę czoła przed ich instruktorem.
Umieli wszytko co potrzeba, właściwie rozumieliśmy się bez słów.

Odpowiedz z cytatem