Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 cze 2025, o 17:47

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 gru 2012, o 23:11 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Moniia napisał(a):
piotr6 napisał(a):
[
Ja pływam po morzu ,zamierzam pływać więcej i nie zamierzam robić dodatkowych kwitów.
Trudno mi sobie wyobrazić ,że pływam tak blisko brzegu i narażam siebie i rodzinę .
Więc jeśli jest to możliwe to proszę uszanować mój skromny głos w tej sprawie , gdyż nie jestem osamotniony w tej sprawie . Również nie zamierzam kombinować z VB .
.

Ja tylko wyciągam wnioski z tego co piszesz. Inni także. Jesli uważasz to za bezczelność, to Twój problem nie mój. Natomiast jesli po raz kolejny nazwiesz to w ten sposób, to zglosze to do moderacji, bo mam dość klamliwego przękrecania tego co piszę, bez próby odniesienia się do meritum.
I nadal nie wytlumaczyles, co rozumiesz pod pora dzienna. Ale zdazyles zarzucic wszystkim co cos robia, ze robia to dla wlasnych korzysci. Jak zwrocono Ci uwage, ze na podstawie Twoich postów to raczej Ty masz na uwadze własny interes, to nazywasz to bezczelnoscia. Chyba szkoda czasu na dyskusje z Tobą, dziwnie jednostronne są.

masz rację , nie ma co dyskutować .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 gru 2012, o 23:40 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
piotr6 napisał(a):
Moniia napisał(a):
Piotr6, rozporządzenie nie może być pisane z myślą o obecnych posiadaczach jednego patentu, a jak rozumiem z poprzednich Twoich postów to Cie głownie boli.
Osoba bez patentu bedzie miala prosty wybór - albo chce zeglować po śródlądziu, to robi zeglarza, albo po morzu to robi sternika. .

Informuję Ciebie że mnie nic nie boli .Co prawda posiadam patent żeglarza ale zagubiłem go z 6 lat temu.Nie muszę go używać . Pływam na swojej łódce i za swoje .Jeżeli będzie cokolwiek nie tak z przepisami przerejestruję ją pod obcą banderę i już.Czyli znowu trafiłaś kulą w płot

Pewnie tego nie docztałas.
Pisząć o przepisie żeglarz 12m i mile od brzegu wskazywałem tylko ,że pływanie takim jachtem tak blisko brzegu jest niebezpieczne, Nie ma w tym mojej prywaty, a nawet jakby była to co ztego?,gdyż nie mam jachtu 12m i nigdy takiego nie będę miał. Również staram się nie pływać tak blisko brzegu ,żawsze odchodzę dalej od brzegu jak to jest oczywiście możliwe.

I to tyle co mam Tobie do powiedzenia.Wyluzuj trochę i wróć do meritum tej dyskusji a nie zajmuj się bzdurami po co tracić energię

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2012, o 12:03 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
bury_kocur napisał(a):
AIKI napisał(a):
tylko kolega prezes pułkownik..

Pan Pułkownik, Pan ...
Trochę SZACUNKU AIKI ....
:lol:

Ja tam słyszałem, że dokąd on był pułkownik, dotąd mówiono o nim nie "Pan", ale "towarzysz pułkownik"...
:/

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2012, o 12:27 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
pierdupierdu napisał(a):
ale "towarzysz pułkownik"...

Pułkownik jakiej formacji ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2012, o 12:30 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Wojciech1968 napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

wojskowej... :mrgreen:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2012, o 12:32 

AIKI napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

wojskowej... :mrgreen:

Aha ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2012, o 13:01 

Kochani - porozmawiajmy o projekcie, wysyłajmy swoje (byle przemyślane!) uwagi w ramach formalnych konsultacji (czyli dopełniwszy formalności w zakresie zgłoszenia zainteresowania projektem).

A o tym panu pisać... doprawdy - prądu żal. Co istotne napisano już całe lata temu:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=1059&page=630

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: AdamB
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 14:52 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Ad § 5.2 proponujemy doprecyzować ten ustęp, który obecnie pozwala na dość różnorodne interpretacje.. Zapis mógłby brzmieć następująco:
„2. Osoba posiadająca patent żeglarza jachtowego jest uprawniona do:
- prowadzania wszelkich jachtów żaglowych (w tym z silnikiem pomocniczym) po wodach śródlądowych;
- prowadzenia w porze dziennej jachtów żaglowych (w tym z silnikiem pomocniczym) o długości kadłuba do 12 m po wodach morskich w rejonach „T” i „2” określonych w § 4 Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 28 lutego 2012 r. w sprawie bezpiecznego uprawiania żeglugi przez jachty morskie (Dz. U. 326 z dnia 27 marca 2012 r.)”

Co wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 15:07 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Colonel napisał(a):
Co wy na to?

A co ma taki żeglarz zrobić na Adriatyku lub innych Egejach ?
Wprowadzenie odległości od brzegu jest informacją uniwersalną. Należy zaproponować jej powiększenie, np do 5 Mm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 15:20 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Cape napisał(a):
A co ma taki żeglarz zrobić na Adriatyku lub innych Egejach ?

Będzie robić tyle, ile mu pozwolą tamtejsze przepisy. To, czy w naszym rozporządzeniu będą mile czy rejony żeglowania, nie ma wpływu na to, co zdecydują władze np. Chorwacji.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 15:40 

Podziękował : 3093
Otrzymał podziękowań: 2696
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
damit napisał(a):
To, czy w naszym rozporządzeniu będą mile czy rejony żeglowania, nie ma wpływu na to, co zdecydują władze np. Chorwacji.
Mylisz się. Na jachcie pod polską banderą będą obowiązywały polskie przepisy - nawet na Malediwach.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 15:48 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Stara Zientara napisał(a):
Na jachcie pod polską banderą będą obowiązywały polskie przepisy - nawet na Malediwach.

Oczywiście masz rację :)
Pytanie tylko, czy komuś będzie się chciało egzekwować przestrzeganie tych przepisów?

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 15:49 

damit napisał(a):
Będzie robić tyle, ile mu pozwolą tamtejsze przepisy. To, czy w naszym rozporządzeniu będą mile czy rejony żeglowania, nie ma wpływu na to, co zdecydują władze np. Chorwacji.

No dobrze, a jeżeli w tamtych ( innych) rejonach, załóżmy, ograniczenie będzie znacznie przekraczało zapis na patencie żeglarza jachtowego, to czy żeglarz jachtowy mógłby pływać dalej jak obowiązujące go przepisy wg posiadanych uprawnień ?

E. widzę , że Wojtek już doprecyzował .

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

damit napisał(a):
Pytanie tylko, czy komuś będzie się chciało egzekwować przestrzeganie tych przepisów?

Wyegzekwują odpowiednie służby miejscowe, a bardziej jak coś nawyprawiasz. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 15:55 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
damit napisał(a):
A nie jest tak, że po to organizuje się przedstawicielstwa dyplomatyczne, by pomagały swoim rodakom w wyjaśnianiu takich sporów?
Nie mam w tej chwili pod ręką, ale coś mi chodzi po głowie, że na tekturowym patencie sprzed ponad ćwierć wieku, istnieje zapis, że respektują go na całym świecie... czy jakoś tak. A jeśli nie ma takiego zapisu, to tak nam to wtedy tłumaczono.
Inna sprawa, że nie wszystkie kraje mają ze sobą podpisane umowy o wzajemnym respektowaniu pewnych zasad. Wtedy siem takie kraje będzie musiało omijać długim łukiem. :roll:

PS
Mam gdzieś jeszcze w lamusie międzynarodowe prawko jazdy wydane w latach osiemdziesiątych. Tam na pewno była wymieniona długa lista krajów, gdzie to prawko obowiązuje. Znaczy, z tymi krajami Polska się dogadała. Od jakiegoś czasu listy się nie umieszcza, a te prawa jazdy które mamy obecnie respektują w cywilizowanym świecie. Z patentami nie jest podobnie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 16:31 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Wąski napisał(a):
Z patentami nie jest podobnie?
Nie, gdyż albowiem nie da się do patentów zastosować "wzajemności".
Prawa jazdy obowiązują we wszystkich krajach, pozwolenia na pływanie tylko w niektórych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 16:34 

Maar napisał(a):
Wąski napisał(a):
Z patentami nie jest podobnie?
Nie, gdyż albowiem nie da się do patentów zastosować "wzajemności".
Prawa jazdy obowiązują we wszystkich krajach, pozwolenia na pływanie tylko w niektórych.

Marku, tam gdzie nie ma ograniczeń, to spoko. Ale jeśli jest jakiś kraj w którym są ograniczenia, i utrzymujemy z tym krajem jakieś stosunki dyplomatyczne, to powinni respektować Naszą Banderę, a co za tym idzie uprawnienia jakie dowódca tego "okrętu" ma. Czyż nie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 16:36 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
damit napisał(a):
Będzie robić tyle, ile mu pozwolą tamtejsze przepisy

Stara Zientara napisał(a):
Na jachcie pod polską banderą będą obowiązywały polskie przepisy - nawet na Malediwach.

Chorwacja jest jedynym krajem, który rozporządzeniem uregulował jednoznacznie co uznaje, a co nie.
Jednak poza Chorwacją sprawa wygląda trochę inaczej. Patenty w wypożyczalniach traktowane są jako certyfikaty kompetencji.
Dlatego zapis na patencie żeglarza odwołujący się do rozporządzenia polskigo UM zagranicą będzie kompletnie nieczytelny.
Wiele lat temu kapitanat w Splicie zakwestionował moje uprawnienia sternika do prowadzenia jachtu o pow. żagla 100 m (zgodnie z zapisem na tym patencie 40 m kw).
Jacht był pod banderą Szwecji wyczarterowany w chorwackiej firmie, a ja chciałem do Grecji.
I się zaczęło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 16:52 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Wąski napisał(a):
powinni respektować Naszą Banderę
A ktoś nie respektuje?!
ps. Sławek, odwołałeś się do tekstu o tym, co będzie mógł żeglarz na statku pod Chorwacką flagą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 16:59 

Okropnie zagmatwane to wszystko...
Jakem muzyk, wolę czytać niż pytać. Zara siem na mnie rzucom wszystkie uczone w piśmie... ;) :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 17:04 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Wąski napisał(a):
Okropnie zagmatwane to wszystko...
Jakem muzyk, wolę czytać niż pytać. Zara siem na mnie rzucom wszystkie uczone w piśmie... ;) :lol: :lol: :lol:

A Ty ich smykiem, smykiem, Mociumpanie :lol: :lol: :lol:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 17:09 

Nie chciałem wkładać kija w mrowisko, ale bardzo to wszystko nie misie! :evil:
Polak, pod szwedzką banderą na francuskim statku, chce płynąć z Czech do Zimbabwe... Do tego ino żeglarz! :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 18:22 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Jeśli to będzie jacht a nie statek, to popłynie w majestacie prawa :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 20:06 

Colonel napisał(a):
Ad § 5.2 proponujemy doprecyzować ten ustęp, który obecnie pozwala na dość różnorodne interpretacje.. Zapis mógłby brzmieć następująco:
„2. Osoba posiadająca patent żeglarza jachtowego jest uprawniona do:
- prowadzania wszelkich jachtów żaglowych (w tym z silnikiem pomocniczym) po wodach śródlądowych;
- prowadzenia w porze dziennej jachtów żaglowych (w tym z silnikiem pomocniczym) o długości kadłuba do 12 m po wodach morskich w rejonach „T” i „2” określonych w § 4 Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 28 lutego 2012 r. w sprawie bezpiecznego uprawiania żeglugi przez jachty morskie (Dz. U. 326 z dnia 27 marca 2012 r.)”

Co wy na to?

A. Wprowadzenia zapisu "(w tym z silnikiem pomocniczym)" powinno dotyczyć każdego "patentu" żeglarskiego opisanego w rozporządzeniu. Ja wiem, że można doczytać się w prawie definicji jachtu żaglowego, która wyjaśnia, że to również jacht z silnikiem pomocniczym.
O wiele jednak prościej jest mieć możliwość używania dowolnego silnika pomocniczego zapisaną w samej podstwie prawnej określającej patenty - i na samym patencie. Taki zapis utnie wszelkie dyskusje z niedouczonymi (a to przecież stan permanentny...) czynownikami prawa.

B. Wprowdzenie rejonów określonych w zupełnie innym rozporządzeniu na pewno nie jest dobrym pomysłem.
Po pierwsze - inny minister może w każdej chwili zmienić przywołne rozporządzenie...
Po drugie - nie wymagaj od urzędniuków innych państw by sprawdzali przywołane paragrafy kolejnych polskich rozporządzeń.
Po trzecie - zauważ, że przy takim zapisie poza wodami pod polską jurysdykcją ż.j. zostaje już tylko 6mil...
Po czwarte - w zasadzie rejon "T" zawiera się w rejonie "1". Jak w drodze krakowskiego targu urzędnicy uwzględniając ograniczą zapis wyłacznie do rejonu "T" - to własną propozycją uwalimy żeglowanie "ż.j.-tów" zarówno na Zatoce, jak na Zalewie Szczecińskim, nie wspominając o strefie przybrzeżnej morza otwartego. Co obejmuje żegluge plażową... Niby zapis dotyczyć to będzie tylko łódek pow. 7.5m, ale na pewno nikt za takie ograniczenie w stosunku do pierwotnej propozycji nie podziękuje...
Znacznie bardziej jednoznaczny jest zapis w rodzju "na morskich wodach wewnętrznych i do 6 mil na wodach otwartych" (tu zapamiętałym dyskutantom skupionym jedynie na liczbach podpowiem - może być 6, 10 czy 500 mil - i tak więcej niż 6 nie zostanie...). Dla porządku - "morskie wody wewnętrzne" to pojęcie znane na całym świecie, oparte o konwencję ONZ...

C. Podoba mi sie bardzo jak zręcznie Twoja propozycja milczy na temat ograniczenia ż.j. na wodach morskich do pory dziennej - a takie ograniczenia funkcjonuje w projekcie poddanym konsultacjom.
Ale mam obewy, że bez tego największego ograniczenia raczej się w tym miejscu nie obędzie...

Ostatnio edytowano 19 gru 2012, o 20:21 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 20:19 

Czy Wy aby nie za bardzo chcecie wchodzuić w szczegóły? I to w dodatku do stopnia który z założenia jest "śródlądowy"? Ilu ż.j. zechce pływać samodzielnie po morzu wykorzystując swe jakieś tam uprawnienia? Jak już wyjdą na morze i im się spodoba to zrobią kwit morski. A jak się nie spodoba, to nie wrócą.
Andrzej, to co proponujesz, jest nadmiarowe w formie i moim zdaniem niepotrzebne. Po co spierać się z urzędnikami o pietruszkę? Załatwmy to co istotne i już.
Zostaw tego żeglarza jachtowego w niezbędnym minimum, bo to i tak nie ma wiekszego znaczenia. Jak ktoś naprawdę ma parcie do samodzielnego pływania po morzu, to szybko dojdzie do kapitana :-)
Albo Yachtmastera :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 20:50 

Mariusz Główka napisał(a):
I to w dodatku do stopnia który z założenia jest "śródlądowy"?

Kto tak zakłada ?
-prowadzenia jachtów żaglowych bez lub z pomocniczym napędem mechanicznym po wodach śródlądowych,
-prowadzenia jachtów żaglowych bez lub z pomocniczym napędem mechanicznym o długości całkowitej do 8,5 m po wodach morskich w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej. ( przed zmianami )
Ilu ż.j. zechce pływać samodzielnie po morzu wykorzystując swe jakieś tam uprawnienia?

Odnosisz się do roku 2013 czy wybiegasz dalej w przyszłość ?
Jak już wyjdą na morze i im się spodoba to zrobią kwit morski. A jak się nie spodoba, to nie wrócą.

W jakim celu mają ponosić dodatkowe koszty, jeżeli wystarczył by im patent żeglarza jachtowego ?
Zostaw tego żeglarza jachtowego w niezbędnym minimum, bo to i tak nie ma wiekszego znaczenia.

Nie ma ? dla kogo ?

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: pjankowski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 20:52 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
pierdupierdu napisał(a):
porozmawiajmy o projekcie,

No to ja mam jeszcze takie pytanie, które już było kiedyś tam zadawane - dlaczego - jeżeli patent ma być państwowy - nadal na tymże patencie - zamiast orzełka z koroną - mam oglądać logo jakiegoś prywatnego, niekoniecznie lubianego stowarzyszenia ???
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 20:57 

Wojciech1968 napisał(a):
W jakim celu mają ponosić dodatkowe koszty, jeżeli wystarczył by im patent żeglarza jachtowego ?

A w jakim celu Ci, którzy chcą pływać tylko na śródlądziu mają być egzaminowani z tego co na morzu? Bo założe się o co chcesz, że jak wzrosną morskie uprawnienia, to wzrosną również wymagania.
Po co mieszać de facto dwa stopnie, śródladowego żeglarza i morskiego sternika? Dla kogo, dla 1% potencjalnie zainteresowanych. Powtórze po raz kolejny, lepsze jest wrogiem dobrego. Nie ma sensu spierac się o morskie uprawnienia żeglarza, skoro 99% zeglarzy uzywa jezior i nie myśli o samodzielnym pływaniu po morzu. Podkreslę, samodzielnym. Bo to o co w tej chwili bijecie pianę, to możliwości samodzielnego prowadzenia jachtu po morzu przez żeglarza jachtowego.

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowanie od: User319
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 21:23 

A w jakim celu Ci, którzy chcą pływać tylko na śródlądziu mają być egzaminowani z tego co na morzu? Bo założe się o co chcesz, że jak wzrosną morskie uprawnienia, to wzrosną również wymagania.
Po co mieszać de facto dwa stopnie, śródladowego żeglarza i morskiego sternika? Dla kogo, dla 1% potencjalnie zainteresowanych. Powtórze po raz kolejny, lepsze jest wrogiem dobrego. Nie ma sensu spierac się o morskie uprawnienia żeglarza, skoro 99% zeglarzy uzywa jezior i nie myśli o samodzielnym pływaniu po morzu. Podkreslę, samodzielnym. Bo to o co w tej chwili bijecie pianę, to możliwości samodzielnego prowadzenia jachtu po morzu przez żeglarza jachtowego.

Nie całkiem się z tym zgadzam, dlatego że dążąc do bepatencia , które jak zauważa AIKI , powinno podlegać przepisom określonym w zależności od rejonu żeglugi , bezpatentowiec nie zostaje obwarowany poświadczeniem wiedzy przez odbycie egzaminu z przepisów dot żeglugi morskiej.
Zatem żeglarz jachtowy dlaczego nie mógłby skorzystać z tego przywileju ?

AIKI napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
AIKI napisał(a):
A to, to proste jest - dlatego, że zarówno szwedzkie jak i brytyjskie są liberalniejsze od naszych i do takiego właśnie modelu powinniśmy w Polsce dążyć - bezpatencie co najmniej do 12 m jak w Szwecji lub do 24 m jak w Anglii (choć to drugie jest znacznie mniej prawdopodobne).

Bezpatencie w sprzeczności z żeglarzem jachtowym ?
Dobrze, zatem bezpatentowcy pod jakie przepisy mieli by podlegać , śródlądowe czy morskie ?

No pomyśl Wojtuś... Mnie,po przemyśleniu wychodzi, że pod morskie na morzu a pod śródlądowe na śródlądziu. Tylko nie myślę o przepisach patentowych

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: pjankowski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 21:25 

Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Na razie nie mamy bezpatencia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 21:35 

Uważam, że należy powalczyć o żeglarza jachtowego z kilku przyczyn :
- bezpatentowiec nie ma konieczności odbycia egzaminu.
- bezpatentowiec korzysta z tych samych , bądź zbliżonych uprawnień co żeglarz jachtowy,
- żeglarz jachtowy jest łatwiejszy do uzyskania w całym kraju,
- szkolenie oraz egzamin można przeprowadzić w całym kraju,
- żeglarz jachtowy posiada uprawnienia morskie,
...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Na razie nie mamy bezpatencia.

A 7,5 m ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 103  Następna strona