Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 18:20

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 gru 2012, o 16:25 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Colonel napisał(a):
Zazdrosna???
Prawa autorskie, tantiemy, wywiady, światła reflektorów.. MOJE, MOJE! :roll: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2012, o 16:28 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Narjess napisał(a):
plitkin napisał(a):
No wreszcie otwarta deklaracja bez pochdodow i owijania w bawelne!
To plagiat jest! Bo to ja napisałam na czacie że bym się dopięła do jakiegoś stabilnego dużego samca, mytego najdalej dwa mce nazad! Micu, do spowiedzi, ale razzzzz! :evil: :mrgreen:

tego kwiatu jest pół światu, dla syćkich wystorczy hej :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2012, o 16:49 

junak73 napisał(a):
tego kwiatu jest pół światu, dla syćkich wystorczy hej

Mnie nie chodziło o Micu, tylko o prawa autorskie. Micu se może, jak mu Kościelny pozwoli, bo to ona jest a(r)matorką Jakuba. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2012, o 18:52 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
zaśmiecacie mój jakże poważny wątek! ejjjj:P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2012, o 18:59 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Poważny ( w miarę) to on był 9 stron temu, reszta to paplanina :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 00:07 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: plastikowy kapitan lipcowy :))
Olaa napisał(a):
przy foku na przykład

Wszyscy coś ciągle robią na dziobie przy tym foku :roll:
Ja to "przy foku" ostatni raz robiłem chyba w latach 80tych na Warsie jak się zmieniało te 5 czy 6 foków gnijących gdzieś w żaglowej bakiście.
No i raz ze dwa lata temu jak załogant puścił fał rolera i parę jego (znaczy rolera) części zostało siłą odśrodkową rozrzuconych na pół Bałtyku :evil:
Ale tak na serio, to nie wiem co na współczesnym jachcie można na dziobie "robić przy foku". No, chyba, że siusiu :mrgreen:
A faktycznie nieostrożne oddawanie się potrzebom fizjologicznym było chyba dość częstą przyczyną wypadnięcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 00:31 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kriss napisał(a):
Ale tak na serio, to nie wiem co na współczesnym jachcie można na dziobie "robić przy foku".

Wbrew pozorom nie wszystkie jachty mają rolery, a startujące w regatach tym bardziej nie mają. Żagle na dziobie się czasami zmienia (np. na boku spinakerowym gdy wiatr się zmienił), stawia i zrzuca podczas wyścigu (na zmianę ze spinakerem). Na większych jachtach na dziobie się stawia spinaker/genaker, także zrzuca.
Czyli jest na dziobie co robić :)

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 11:19 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Totalnie nie rozumiem powtarzania zwrotu "co mozna na wspolczesnym jachcie robic przy foku/na dziobie". Roler nie jest oznaka wspolczesnosci. Robic mozna wiele rzeczy.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: M@rek, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 11:21 

plitkin napisał(a):
Totalnie nie rozumiem powtarzania zwrotu "co mozna na wspolczesnym jachcie robic przy foku/na dziobie". Roler nie jest oznaka wspolczesnosci. Robic mozna wiele rzeczy.

Jaskółkę z Titanica! Można robić! :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 11:38 

Szczerze mówiąc, na jachtach ok 7-8 metrów na których pływałam to nie było rolera. Musieliśmy do relingów wiązać foka non stop co też specjalnie mi się nie podobało;) No ale nie wiem. W każdym razie nawet w dzisiejszych czasach bankowo się zdarzają takie łódki na których z fokiem trzeba trochę popracować.;) No przynajmniej ja na takich pływałam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 11:40 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Katrine napisał(a):
W każdym razie nawet w dzisiejszych czasach bankowo się zdarzają takie łódki na których z fokiem trzeba trochę popracować

I samochody z silnikami dolnozaworowymi też się zdarają :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 11:54 

Cape napisał(a):
Katrine napisał(a):
W każdym razie nawet w dzisiejszych czasach bankowo się zdarzają takie łódki na których z fokiem trzeba trochę popracować

I samochody z silnikami dolnozaworowymi też się zdarają :D

czy Ty naprawdę myślisz że rozumiem o co mnie pytasz?:P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 12:23 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Jeśli to było pytanie, to ja Chinka jestem...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 12:33 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Moniia napisał(a):
Oj, cóś czepliwa jesteś. Masz pojęcie jak to trudno odróżnić pytanie od niepytania? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 12:51 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Zbieraj napisał(a):
Masz pojęcie jak to trudno odróżnić pytanie od niepytania? :lol:

Czy aby nadal mówisz o gramatyce? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 12:52 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Zbieraj napisał(a):
Moniia napisał(a):
Oj, cóś czepliwa jesteś. Masz pojęcie jak to trudno odróżnić pytanie od niepytania? :lol:

Wiem, dlatego uprzejmie podpowiadam :lol:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Btw, właśnie niedawno doceniłam jak to angielskim przesiaklam... pełna zdziwienia ze jak to, w hiszpańskim pytanie i zdanie oznajmujace może mieć ten sam szyk i te same słowa?? Nawet ten drugi znak zapytania* za nic mi nie pomaga... ;)

*w hiszpańskim odwrócony znak zapytania stawia sie także NA POCZĄTKU zdania (to samo z wykrzyknikiem zreszta...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 13:23 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Ale patrząc na jasne strony życia - w dzisiejszych czasach każdy może zostać dentystą...
(to nie było ani pytanie ani odpowiedź)

Moniia napisał(a):
w hiszpańskim odwrócony znak zapytania stawia sie także NA POCZĄTKU zdania (to samo z wykrzyknikiem zreszta...

odwrócony horyzonatalnie, wertykalnie, czy w lustrze - byłbym zapomniał - ???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 13:49 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Kriss napisał(a):
Olaa napisał(a):
przy foku na przykład

Wszyscy coś ciągle robią na dziobie przy tym foku :roll:
Ja to "przy foku" ostatni raz robiłem chyba w latach 80tych na Warsie jak się zmieniało te 5 czy 6 foków gnijących gdzieś w żaglowej bakiście.
No i raz ze dwa lata temu jak załogant puścił fał rolera i parę jego (znaczy rolera) części zostało siłą odśrodkową rozrzuconych na pół Bałtyku :evil:
Ale tak na serio, to nie wiem co na współczesnym jachcie można na dziobie "robić przy foku". No, chyba, że siusiu :mrgreen:
A faktycznie nieostrożne oddawanie się potrzebom fizjologicznym było chyba dość częstą przyczyną wypadnięcia.

Wiesz na jachtach na których zwykle pływam nie ma rolerów. Fok, genua chodzą normalnie na raksach. Więc dość często jest potrzeba żeby się na ten dziób wybrać i zmienic żagle po prostu. Nie widzę w tym nic dziwnego. Może po prostu nie pływam na współczesnych jachtach. Bo ich czarter jednak trochę kosztuje...a na studenckie warunki...no cóż po prostu nas nie stać.
Z resztą takie moje szczęście że jesli juz pływam na jachcie morskim z rolerem to zawsze coś się musi zepsuć, więc szczerze mówiąc wolę foka, genię mieć na zwykłem sztagu na raksach, przynajmniej ładnie się układają;)

Pozdrawiam
Ola

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 14:12 

Olaa napisał(a):
Z resztą takie moje szczęście że jesli juz pływam na jachcie morskim z rolerem to zawsze coś się musi zepsuć,

Nie wiem skąd Wy bierzecie te jachty z psującymi się rolerami. Przecież tam się nie ma co zepsuć.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 14:18 

No cóż, zdarzyło się i tyle. Nie znam się na tym dokładnie, ale dwa lata temu zerwał nam sie roler przy topie, zacinał sie przy stawianiu foka przez prawie cały rejs aż pod koniec po prostu sie ukręciła stalówka, tak nam powiedziano przynajmniej, nie znam sie na tym dokładnie więc nie będę sie wypowiadać. A za drugim razem (w tym sezonie) od razu dostaliśmy w kiepskim stanie, i od razu zarządalismy naprawy...po czym bosman stwierdził że sklei sie na taśmę zbrojoną...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 14:20 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
skipbulba napisał(a):
Nie wiem skąd Wy bierzecie te jachty z psującymi się rolerami. Przecież tam się nie ma co zepsuć.

Na Polonusie w podróży do około Ameryki prawie 1,5 roku wytrzymał, aż się w październiku na Bałtyku ukręciła jedna rura sztywnego sztagu. Innym razem jeden silny na Rzeszowiaku zerwał kabestanem roler i w najmniej oczekiwanym momencie trzeba było jednak iść na dziób. Jak widać zdarza się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 14:23 

Olaa napisał(a):
A za drugim razem (w tym sezonie) od razu dostaliśmy w kiepskim stanie, i od razu zarządalismy naprawy...po czym bosman stwierdził że sklei sie na taśmę zbrojoną...

NApisz, że żartujesz :(

Silny kabestanem to sztag zerwie chyba tak samo nie? Nie potrafię sobie wyobrazić co robicie z tymi rolerami. Na moich dwóch ostatnich łódkach miałem rolery i za chiny nie umiałem ich zepsuć. ( a wcale nie jestem taki staranny jak np. Kocur).

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 14:27 

No niestety nie żartuję... Nie zgodzilismy się oczywiście na to bo chyba tylko kompletny debil by taki sposób rozwiązania problemu zaakceptował. Ale on uważał sie za wielkiego znawcę, wszystko wiedział najlepiej, a nas traktował jakbysmy byli niedorozwinięci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 14:59 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 48
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Czytam różne wypowiedzi na temat przypinania się na jachcie i przypomina mi się sytuacja, która wydarzyła mi się na Bałtyku.

Przed Bornholmem „złapał” nas sztorm. Wiedziałem, że nie uda mi się wejść przed nocą do portu. Wiatr nasilał się coraz bardziej, załoga zaczęła chorować, mieliśmy założony 2 ref na grocie oraz skrawek foka. Załoga w kamizelkach poprzypinana, tak jak wszyscy uczą w lajfliny lub stałe elementy pokładu. Niby wszystko OK. Około północy wiatr nasilił się jeszcze bardziej, coraz bardziej nas „kładło’, kołyszący się bom( na falach) zagrażał bezpieczeństwu załogi. Musieliśmy zrzucić grota i zabezpieczyć bom. Było ciemno, sternik stał po kostki w wodzie, fale zalewały nas od dziobu, jachtem kołysało na wszystkie strony. Wysłałem dwóch załogantów aby zrzucili grota. Okazało się, że grot się zaklinował i trzeba podejść do masztu aby ściągnąć żagiel. Jeden załogant powiedział mi, że nigdzie nie pójdzie. Drugi zaczął pełzać po pokładzie tak długo na ile pozwoliła linka asekuracyjna(ok. 1,5 m). Potem położył się na nadbudówce, a właściwie wczepił w co mógł się uchwycić i nie był w stanie wykonać żadnej pracy, nie był w stanie wypiąć jednego karabińczyka i przepiąć się w inne miejsce, tak bardzo był sparaliżowany strachem, że nic nie mógł zrobić.
Wtedy postąpiłem wbrew logice, nie zgodnie z dobrą praktyką morską i wbrew wielu innym zasadom. Zadziałał impuls , „wyskoczyłem z „nawigacyjnej” bez kamizelki asekuracyjnej i bez pasów bezpieczeństwa , po pokładzie dotarłem do masztu. Przytrzymując się masztu udało mi się ściągnąć grota i zabezpieczyć żagiel na bomie. Potem musiałem ściągnąć załoganta do kokpitu. Przez dalszą część nocy sztormowaliśmy na samym takielunku z prędkością 4w. i dopiero nad ranem udało się wejść do portu.
Po latach mogę powiedzieć udało mi się. Wiem, że tak nie należy postępować. Jednak czasem zdarzają się sytuacje kiedy trzeba postąpić wbrew logice i kierować się instynktem. Uważam, że nie ma jednej właściwej metody „na przypinanie” i bardzo dużo zależy od szczęścia, warunków jakie panują, jachtu, stanu psychofizycznego załogi, zdolności przewidywania, umiejętności myślenia i wielu innych czynników nie bardzo zależnych od nas. Nawet jeśli jesteśmy przypięci w lajflinę to nadal dużo zależy od szczęścia. Jeśli jacht mocno przechyli się na stronę gdzie jesteśmy przypięci, to może nas pociągnąć pod wodę natomiast jeśli przechyli się na stronę przeciwną, to wpadniemy do kokpitu.

Za ten post autor Maciekm1 otrzymał podziękowanie od: bryg
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 15:09 

Dlatego dwa wąsy. Szelki na ciuchy, bez sztormiaka - jakoś pewniej, parę razy tak zrobiłam, jak było ciężko w sztormiaku.
I jednak bym kombinowała przypięcie szelkami chociaż do masztu pod bomem dookoła. Dlatego lepsze dwa wąsy. Wg mnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 15:17 

Maciekm1 napisał(a):
Czytam różne wypowiedzi na temat przypinania się na jachcie i przypomina mi się sytuacja, która wydarzyła mi się na Bałtyku.

Przed Bornholmem „złapał” nas sztorm. Wiedziałem, że nie uda mi się wejść przed nocą do portu. Wiatr nasilał się coraz bardziej, załoga zaczęła chorować, mieliśmy założony 2 ref na grocie oraz skrawek foka. Załoga w kamizelkach poprzypinana, tak jak wszyscy uczą w lajfliny lub stałe elementy pokładu. Niby wszystko OK. Około północy wiatr nasilił się jeszcze bardziej, coraz bardziej nas „kładło’, kołyszący się bom( na falach) zagrażał bezpieczeństwu załogi. Musieliśmy zrzucić grota i zabezpieczyć bom. Było ciemno, sternik stał po kostki w wodzie, fale zalewały nas od dziobu, jachtem kołysało na wszystkie strony. Wysłałem dwóch załogantów aby zrzucili grota. Okazało się, że grot się zaklinował i trzeba podejść do masztu aby ściągnąć żagiel. Jeden załogant powiedział mi, że nigdzie nie pójdzie. Drugi zaczął pełzać po pokładzie tak długo na ile pozwoliła linka asekuracyjna(ok. 1,5 m). Potem położył się na nadbudówce, a właściwie wczepił w co mógł się uchwycić i nie był w stanie wykonać żadnej pracy, nie był w stanie wypiąć jednego karabińczyka i przepiąć się w inne miejsce, tak bardzo był sparaliżowany strachem, że nic nie mógł zrobić.
Wtedy postąpiłem wbrew logice, nie zgodnie z dobrą praktyką morską i wbrew wielu innym zasadom. Zadziałał impuls , „wyskoczyłem z „nawigacyjnej” bez kamizelki asekuracyjnej i bez pasów bezpieczeństwa , po pokładzie dotarłem do masztu. Przytrzymując się masztu udało mi się ściągnąć grota i zabezpieczyć żagiel na bomie. Potem musiałem ściągnąć załoganta do kokpitu. Przez dalszą część nocy sztormowaliśmy na samym takielunku z prędkością 4w. i dopiero nad ranem udało się wejść do portu.
Po latach mogę powiedzieć udało mi się. Wiem, że tak nie należy postępować. Jednak czasem zdarzają się sytuacje kiedy trzeba postąpić wbrew logice i kierować się instynktem. Uważam, że nie ma jednej właściwej metody „na przypinanie” i bardzo dużo zależy od szczęścia, warunków jakie panują, jachtu, stanu psychofizycznego załogi, zdolności przewidywania, umiejętności myślenia i wielu innych czynników nie bardzo zależnych od nas. Nawet jeśli jesteśmy przypięci w lajflinę to nadal dużo zależy od szczęścia. Jeśli jacht mocno przechyli się na stronę gdzie jesteśmy przypięci, to może nas pociągnąć pod wodę natomiast jeśli przechyli się na stronę przeciwną, to wpadniemy do kokpitu.

dzięki za opowieść;) i za komentarz pod historią

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 15:19 

Ojj no. Jednego będzie paraliżował strach, a dla drugiego zabawa się dopiero zaczyna. "Ciężkie warunki" to bardzo subiektywna ocena sytuacji. Jeden będzie się wspinał na dziób asekurując się obydwoma wąsami, żeby później stać na dziobie ( ;-) ), a drugi poleci na kolanach bez szelek i na brzuchu będzie naprawiał roler.
To jest trochę jak z lękiem wysokości - każdy odczuwa go na swój własny sposób.
I jeszcze kwestia jachtu - jeden będzie dziobał fale i każda będzie zalewała pokład po kostki, a taki Zawias będzie miał suchy bukszpryt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 15:20 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
noone napisał(a):
I jeszcze kwestia jachtu - jeden będzie dziobał fale i każda będzie zalewała pokład po kostki, a taki Zawias będzie miał suchy bukszpryt.

??? Zawias jachtem ? A to ci dopiero...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 15:23 

AIKI napisał(a):

To już nie s/y Zawisza Czarny? Coś się zmieniło? :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2012, o 15:28 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
noone napisał(a):
AIKI napisał(a):

To już nie s/y Zawisza Czarny? Coś się zmieniło? :-)

TO się pewnie nie zmieniło ale to, co w papierach niekoniecznie odpowiada rzeczywistości.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona