Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 17:28

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2013, o 21:01 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
skipbulba napisał(a):
ale też wiem jakie jest zdanie wielu innych szkoleniowców.

Ja też wiem, ale co na to poradzę?

Spróbujmy.
PZŻ jest zły
PZŻ jest bardzo zły
PZŻ jest bardzo bardzo zły
PZŻ jest bardzo bardzo bardzo zły.
Macieju
sprawdź z łaski swojej czy pomogło? Może bezpatencie się zmieniło dzięki moim staraniom z 7,5 metra do np 7,55.

Jak nie to spróbuję jeszcze trochę ponarzekać. Ba nawet w grubszych słowach, może bluzgnę coś na Pana Durejkę.
Jeśli na bezpatencie nie pomoże to chociaż trochę się uwiarygodnię na tym forum. Wierz mi, zależy mi na tym jak jasna cholera.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2013, o 21:10 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ins napisał(a):
Ja też wiem, ale co na to poradzę?

eee.... no może ja tez nie rozumiem, ale to Ty wciaż bronisz świata szkoleniowego.

Cała reszta... no cóż... nawet mogę zrozumieć Twoja irytację :) co nie zmienia faktu, że to Ty ustawiłeś się przez te wszystkie lata, chcąc czy nie chcąc, w roli obrońcy systemu :)

Ja proponowałbym zejść z dyskusji o urażonych uczuciach Insa, o urażonych uczuciach Jacka, o urażonych uczuciach Instruktorów, o urażonych uczuciach Liberalizatorów i zacząć dyskutowac o sednie problemu, czyli o rozporządzeniu ;) bo na razie to właściwie nie wiem o czym tutaj dyskutujemy :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2013, o 21:35 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Kurcze, jak Wy to robicie? Skąd macie tyle czasu na powtarzanie po kilkanaście razy tego samego? Na ciągnace się w kosmos tasiemcowe dyskusje o niczym?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2013, o 21:37 
*** Ban ***

skipbulba napisał(a):
Ty wciaż bronisz świata szkoleniowego

Proszę ja Ciebie. Ja przedstawiam swoją wizję tak jak to widzę ze swojego podwórka.
Czy to oznacza że jestem przeciwny nieobowiązkowości szkolenia, przeciwny poszerzeniu bezpatencia? Oznacza to że identyfikuje się z propozycjami Halsu?
Mogę mieć chyba zdanie nie pokrywające się w pełni rozciągłości z stanowiskiem SAJ, Samosteru etc? I kiedy ktoś mnie atakuje za to, że je posiadam, wymyśla niczym nie poparte zarzuty i je upublicznia to uważam taką osobę za wroga. Normalne chyba?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2013, o 21:59 
*** Ban ***

Carlo napisał(a):
Nie znam programu szkolenia specjalistycznego na instruktora sportu w dyscyplinie żeglarstwo. Więc nie wiem czego tam uczą. Ty wiesz? Bo nie ma co uprawiać zgaduj zgaduli.

I tu jest pies pogrzebany. Próbowałem znaleźć gdzieś opis trybu szkolenia na instruktora sportu w specjalności żeglarstwo. Nie udało mi się. Każda przyzwoita szkółka PZŻ informuje na czym będzie szkolenie, jaki wymiar godzinowy, ilu ludzi na jachcie, na jakich jachtach co pozwala juz na etapie wyboru szkółki określić czy zostaną spełnione wymagania programowe i oczekiwania klienta. A np. rozpiska godzinowa na MIŻa i IŻa PZŻ jest dość szczegółowa, Można się przywalić do zakresu ze czegoś za dużo, czegoś za mało. Ale jest ogólnie dostępny materiał pozwalający na weryfikację czy szkolenie jest zgodne z wytycznymi czy nie. Link który podałeś opisuje szkolenie praktyczne w sposób niezwykle enigmatyczny.

Czy ewentualnie jest na forum organizator szkolenia lub świeży instruktor po takim szkoleniu który by opisał przebieg szkolenia praktycznego?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:17 

Podziękował : 60
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Jeżeli chodzi o instruktora sportu - żeglarstwo, uzyskanego na AWF, to nie jest to takie proste do rozpisania godzinowego. Przyczyną jest to, że jest to specjalizacja kierunku studiów wyższych, bez skończenia których nie można jej uzyskać, a więc wszystkie przedmioty na danym kierunku (wychowanie fizyczne) wchodzą niejako do programu specjalizacji (a właściwie, to ona na nich bazuje). Specjalizacja trwa 2 lata, a właściwie ze względu na obozy letnie od końca 1 roku. W trakcie "właściwych" lat specjalizacji odbywają się normalne zajęcia teoretyczne, a w trakcie wakacji praktyki na obozach żeglarskich. Całość zakończona jest egzaminem teoretycznym i praktycznym. Jeszcze jedno, do specjalizacji dopuszczani byli studenci z co najmniej stopniem sternika jachtowego. Jeżeli ktoś chce poznać dokładniej program studiów i specjalizacji, to proponuję kontakt z AWF-em lub odwiedzenie uczelni w dniach otwartych w Warszawie - 23 marca 2013r. Dodam, że nie jestem pracownikiem AWF i nie piszę tego w celu reklamowania.
Pozdrawiam,
Marek Mińkowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 10:29 
*** Ban ***

Maro M napisał(a):
Jeżeli chodzi o instruktora sportu - żeglarstwo, uzyskanego na AWF, to nie jest to takie proste do rozpisania godzinowego. Przyczyną jest to, że jest to specjalizacja kierunku studiów wyższych, bez skończenia których nie można jej uzyskać, a więc wszystkie przedmioty na danym kierunku (wychowanie fizyczne) wchodzą niejako do programu specjalizacji (a właściwie, to ona na nich bazuje). Specjalizacja trwa 2 lata, a właściwie ze względu na obozy letnie od końca 1 roku. W trakcie "właściwych" lat specjalizacji odbywają się normalne zajęcia teoretyczne, a w trakcie wakacji praktyki na obozach żeglarskich. Całość zakończona jest egzaminem teoretycznym i praktycznym. Jeszcze jedno, do specjalizacji dopuszczani byli studenci z co najmniej stopniem sternika jachtowego. Jeżeli ktoś chce poznać dokładniej program studiów i specjalizacji, to proponuję kontakt z AWF-em lub odwiedzenie uczelni w dniach otwartych w Warszawie - 23 marca 2013r. Dodam, że nie jestem pracownikiem AWF i nie piszę tego w celu reklamowania.
Pozdrawiam,
Marek Mińkowski

Sorry, ale to nie to.
6. Instruktorem sportu może być osoba, która:

1) ukończyła studia wyższe w obszarze kształcenia umożliwiającym uzyskanie specjalistycznej wiedzy i umiejętności instruktorskich lub

2) posiada co najmniej średnie wykształcenie oraz ukończyła specjalistyczny kurs instruktorów w danym sporcie i zdała egzamin końcowy.

http://www.sportinstruktor.pl/index.php ... &Itemid=58

Najszybsza ścieżka by zostać instruktorem w rozumieniu ustawy o sporcie wcale nie wymaga studiów. Co innego trener klasy mistrzowskiej.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:12 
*** Ban ***

Jacek Woźniak napisał(a):
ins napisał(a):
http://www.sportinstruktor.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=56:kurs-instruktora-sportu-w-dyscyplinie-eglarstwo-gdask-2012&catid=36:kursy-instruktora-sportu&Itemid=58

Najszybsza ścieżka by zostać instruktorem w rozumieniu ustawy o sporcie wcale nie wymaga studiów. Co innego trener klasy mistrzowskiej.

"WYMAGANIA:

a) ukończone 18 lat

b) posiadanie co najmniej średniego wykształcenia

c) posiadanie min. II klasy sportowej w żeglarstwie uzyskanej w dowolnym okresie lub posiadanie patentu żeglarza jachtowego

Piotrze trochę więcej staranności bo sam poddaje argumenty. Wprawdzie na sporcie się tam dobrze nie znam ale chyba klasy sportowej tak łatwo się nie zdobywa. Raz, że kosztuje to czas, dwa ze dość dużo pieniędzy wydanych przez rodziców na sport dziecka.

A gdzie tu jest wymóg posiadania wykształcenia wyższego, albo klasy sportowej? Wystarczy 18 lat, średnie wykształcenie, patent ŻJ, zaliczenie części ogólnej i specjalistycznej.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:18 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ins napisał(a):
Mogę mieć chyba zdanie nie pokrywające się w pełni rozciągłości z stanowiskiem SAJ, Samosteru etc? I kiedy ktoś mnie atakuje za to, że je posiadam, wymyśla niczym nie poparte zarzuty i je upublicznia to uważam taką osobę za wroga. Normalne chyba?

Nie musisz miec zdania nawet zbliżonego do SAJ czy Samosteru. Ale nawet jeśli jest prawdą że ktoś robi te niecne rzeczy wobec ciebie, to czy ten ktos nazywa się "Liberatorzy"? Bo ja nie spotkałem tu nikogo z takim nickiem. A Ty zżymasz się o generalizowanie u innych po czym sam z lubością odmieniasz "liberatorów" przez wszystko co najgorsze na świecie. Znaczy Kali? Jak Kali bluzgać na innych to dobrze, ale jak Kalemu bluzgać to niedobrze?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:23 

ins napisał(a):

Sorry, ale to nie to.
6. Instruktorem sportu może być osoba, która:

1) ukończyła studia wyższe w obszarze kształcenia umożliwiającym uzyskanie specjalistycznej wiedzy i umiejętności instruktorskich lub

2) posiada co najmniej średnie wykształcenie oraz ukończyła specjalistyczny kurs instruktorów w danym sporcie i zdała egzamin końcowy.

http://www.sportinstruktor.pl/index.php ... &Itemid=58

Piotr Siedlewski

Nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi. Pytasz co trzeba zrobić żeby uzyskać tytuł instruktora sportu - żeglarstwo czy pytasz o najszybszą ścieżkę? Jeżeli masz dwie możliwości uzyskania instruktora, to czemu odrzucasz jedną z nich. A i jeszcze jedno - nie myl pojęć instruktor / trener.
Pozdrawiam,
Marek Mińkowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:27 
*** Ban ***

skipbulba napisał(a):
"liberatorów"
Liberator to typ samolotu bombowca. "Liberalizator" o to chyba chodzi? Nie jestem doskonały.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:36 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
ins napisał(a):
skipbulba napisał(a):
"liberatorów"
Liberator to typ samolotu bombowca. "Liberalizator" o to chyba chodzi? Nie jestem doskonały.
Piotr Siedlewski

Liberator też może być -wszak bombardujemy wciąż kogo się da swoimi propozycjami :D

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:37 
*** Ban ***

Maro M napisał(a):
ie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi. Pytasz co trzeba zrobić żeby uzyskać tytuł instruktora sportu - żeglarstwo czy pytasz o najszybszą ścieżkę? Jeżeli masz dwie możliwości uzyskania instruktora, to czemu odrzucasz jedną z nich. A i jeszcze jedno - nie myl pojęć instruktor / trener.

O rany. AIKI próbował udowodnić mi że ktoś kto ma tylko ŻJ i MIŻ - a, jest z automatu kimś mniej predestynowanym do szkolenia żeglarzy niż Instruktor Sportu. Prawdopodobnie AIKI nie znał dokładnie ustawy i praktyki osiągania papieru instruktora. Wszak pod linkiem
http://www.sportinstruktor.pl/index.php ... &Itemid=58 jest wyraźnie napisane
Cytuj:
Patent żeglarza i sternika należy uzyskać do OSTATNIEGO DNIA KURSU
To wszystko. Na jaki temat chcesz polemizować?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:43 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
ins napisał(a):
Na jaki temat chcesz polemizować?

Wiem tylko jedno: polemizujecie po prostu nie na temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:49 

ins napisał(a):
AIKI próbował udowodnić mi że ktoś kto ma tylko ŻJ i MIŻ - a, jest z automatu kimś mniej predestynowanym do szkolenia żeglarzy niż Instruktor Sportu.

Uprościłeś. Pisałem, że instruktor sportu po AWF jest moim zdaniem lepiej przygotowany niż MIŻ po 2-tygodniowym kursie. Nie wypowiadałem się o drugim sposobie uzyskania kwita instruktora sportu bez AWF.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:53 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: samouk
jestem tzw "czlowiekiem z zewnatrz", wszystko co zwiazane z zeglarstwem doznalem poza Polska
sadze ze problem jest w ludziach, ktorzy tworza system
sama ustawa (odrzucam skrajne patologie i zakladam, ze ustawa jest poprawna) przyjmie taki schemat dzialania jaki nadadza jej ludzie ktorych dzialanie ma regulowac
rozmowa z moim bratankiem uswiadomila mi, ze mialbym spore szanse "oblania" egazaminow, chocby z braku znajomosci "slangu" zeglarskiego
formalnie moglbym okazac sie niekompetentny, pomimo, ze mam wiecej nm niz cala komisja razem wzieta, nie mowiac o miejscach, ktorych wiekszosc z komisji nie widziala na oczy

zamiast koncentrowac sie na utrudnianiu poprzez narzucanie nakazow i zakazow, moze warto caly ten wysilek wlozyc w tworzenie osrodkow gdzie dzieciaki od malego beda zdobywac wiedze zeglarska (te praktyczna)
wystarczy rzucic okiem na Australie lub N.Zelandie, gdzie tysiace malolatow wisi na lodeczkach kazdego dnia
wrzucenie tej czerady w opti czy 12'skiff'a da duzo wieksze korzysci niz zganianie ich w grupki, wsadzania na 8m i kazania im patrzec jak to sie robi, i kazac im wkuwac komendy i wezly
http://www.optisa.org.au/

Za ten post autor cat otrzymał podziękowania - 5: bury_kocur, Colonel, skipbulba, Szaman3, Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 11:56 
*** Ban ***

cat napisał(a):
moze warto caly ten wysilek wlozyc w tworzenie osrodkow gdzie dzieciaki od malego beda zdobywac wiedze zeglarska (te praktyczna)
wystarczy rzucic okiem na Australie lub N.Zelandie, gdzie tysiace malolatow wisi na lodeczkach kazdego dnia
wrzucenie tej czerady w opti czy 12'skiff'a da duzo wieksze korzysci niz zganianie ich w grupki, wsadzania na 8m i kazania im patrzec jak to sie robi, i kazac im wkuwac komendy i wezly
http://www.optisa.org.au/

Ile dzieciaków w ostatniej pięciolatce zaraziłeś żeglarstwem wkładając je na optymisty?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:03 

cat napisał(a):
zamiast koncentrowac sie na utrudnianiu poprzez narzucanie nakazow i zakazow, moze warto caly ten wysilek wlozyc w tworzenie osrodkow gdzie dzieciaki od malego beda zdobywac wiedze zeglarska (te praktyczna)

Oczekiwanie, że posłowie lub urzędnicy (a to oni tworzą ustawy i rozporządzenia) zajmą się tym o czym piszesz to myślenie życzeniowe, które nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Już nie wspomnę o tym, że ośrodków dla dzieciaków nie da się stworzyć samymi werbalnymi sposobami. Do tego jest potrzebna kasa, niemała... A tej w kraju nie mamy w nadmiarze, ani w budżecie, ani u potencjalnych sponsorów.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:04 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
ins napisał(a):
A gdzie tu jest wymóg posiadania wykształcenia wyższego, albo klasy sportowej? Wystarczy 18 lat, średnie wykształcenie, patent ŻJ, zaliczenie części ogólnej i specjalistycznej.

Szybki jesteś, wycofałem post aby móc poszukać rozporządzenia w sprawie uzyskiwania tytułów zawodowych w sporcie a Ty jednak zdążyłeś odpowiedzieć. Niestety strona ISAP dziś słabo działa.Piotrze nadal nie chcesz zauważyć absurdu dysproporcji w wymaganiach stawianych tym co chcą szkolić. Z uporem maniaka odwołujesz się do kompetencyjnego minimum minimori ale to Twoje prawo z którego dla dobra dyskusji i wyciąganych przez czytelników wniosków, korzystaj.
Często w dyskusjach pada stwierdzenie o wyższości uprawnień "państwowych" nad "stowarzyszeniowymi"(?) Jak więc porównać uprawnienia do szkolenia nadawane przez organ zatwierdzony przez ministerstwo (tu trzeba koniecznie porównać warunki kadrowe, lokalowe i organizacyjne) do zatwierdzonych przez związek. Aby nie było niedomówień uważam, że związek działa sam dla siebie wobec czego nie podlega zewnętrznej kontroli.

I jeszcze jedna uwaga specjalnie dla Piotra. Nie twierdzę, że prowadzenie szkoleń żeglarskich przez instruktorów sportu wszelkiej maści jest złe, nie twierdzę, że szkolenie made in PZŻ nic nie daje. W moim przekonaniu szkolić powinien móc każdy, tytuły niech będą wartością dodatkową.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:25 
*** Ban ***

Szybki jesteś, wycofałem post aby móc poszukać rozporządzenia w sprawie uzyskiwania tytułów zawodowych w sporcie a Ty jednak zdążyłeś odpowiedzieć. Niestety strona ISAP dziś słabo działa.Piotrze nadal nie chcesz zauważyć absurdu dysproporcji w wymaganiach stawianych tym co chcą szkolić. Z uporem maniaka odwołujesz się do kompetencyjnego minimum minimori ale to Twoje prawo z którego dla dobra dyskusji i wyciąganych przez czytelników wniosków, korzystaj.
Często w dyskusjach pada stwierdzenie o wyższości uprawnień "państwowych" nad "stowarzyszeniowymi"(?) Jak więc porównać uprawnienia do szkolenia nadawane przez organ zatwierdzony przez ministerstwo (tu trzeba koniecznie porównać warunki kadrowe, lokalowe i organizacyjne) do zatwierdzonych przez związek. Aby nie było niedomówień uważam, że związek działa sam dla siebie wobec czego nie podlega zewnętrznej kontroli.

I jeszcze jedna uwaga specjalnie dla Piotra. Nie twierdzę, że prowadzenie szkoleń żeglarskich przez instruktorów sportu wszelkiej maści jest złe, nie twierdzę, że szkolenie made in PZŻ nic nie daje. W moim przekonaniu szkolić powinien móc każdy, tytuły niech będą wartością dodatkową.

Chodzi o to byśmy opisywali stan faktyczny a nie wydumany. Szkoleniowców po AWF o specjalności żeglarstwo jest mało i maja zresztą zatrudnienie w szkoleniu do współzawodnictwa sportowego. Wśród nich takich którzy wyposażeni są w wiedzę przekraczająca, przygotowanie młodego regatowca, jest jeszcze mniej. Najwięcej jest Instruktorów sportu których ścieżka jest taka jak opisana w linku. Student AWF robi na wydziale turystyki patent ŻJ i idzie na część specjalistyczną w Górkach Zachodnich. W czym ten absolwent AWF ma być lepszy od Miż-a albo IŻ - a?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:53 

co do dzieciakow w pieciolatce, to wiekszosc moich znajomych spedza tak czas
fakt, ze wody wiecej i cieplej
wiem tyle ze bez problemu moge zabrac na wode dzieciak (12-15 lat) na lodke i miec sprawnego czlonka zalogi
co do poslow i urzednikow, to wileu osobom umyka mala drobna rzecz, checi
nie raz i nie dwa spedzalem czas na robieniu lodek dla maluchow, zajelo nam troche czasu zeby namowic kilka marketow i skladow budowlanych na sypniecie pewna iloscia sklejki i innych materialow, w zamian za umieszczanie ich nazw na zagielkach
nie wszystko na poczatku musi byc perfekt i za 2 tys $
problem nie lezy w ilosci pieniedzy tylko w ludzkiej mentalnosci
plywanie polega na plywaniu, nie na zarzadzaniu tymi ktorzy chca plywac

Za ten post autor cat otrzymał podziękowanie od: AIKI
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 12:58 

ins napisał(a):

Chodzi o to byśmy opisywali stan faktyczny a nie wydumany. Szkoleniowców po AWF o specjalności żeglarstwo jest mało i maja zresztą zatrudnienie w szkoleniu do współzawodnictwa sportowego. Wśród nich takich którzy wyposażeni są w wiedzę przekraczająca, przygotowanie młodego regatowca, jest jeszcze mniej. Najwięcej jest Instruktorów sportu których ścieżka jest taka jak opisana w linku. Student AWF robi na wydziale turystyki patent ŻJ i idzie na część specjalistyczną w Górkach Zachodnich. W czym ten absolwent AWF ma być lepszy od Miż-a albo IŻ - a?

Piotr Siedlewski

To tak względem stanu faktycznego:
- instruktorzy po AWF-ie są przygotowywani przede wszystkim do nauczania żeglarstwa
- do rywalizacji sportowej przygotowywani są trenerzy
- każdy z instruktorów po AWF-ie ma wiedzę przekraczającą "przygotowanie młodego regatowca" (czy ją wykorzystuje, to inna sprawa)
- nie wiem w czym miałby być lepszy albo gorszy, może w wiedzy z zakresu psychologii, pedagogiki, andragogiki, metodologii, fizjologii, itp.?
Marek Mińkowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 13:00 

cat napisał(a):
plywanie polega na plywaniu, nie na zarzadzaniu tymi ktorzy chca plywac

Otóż to właśnie!!!! Ale ta świadomość jeszcze grubo nie do wszystkich zainteresowanych trafiła. I to nie tylko do zarządzaczy, ale też i do szeregowych żeglarzy. A całokształt działań tzw "liberalizatorów" zmierza właśnie ku temu, aby ten stan rzeczy zmienić.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 13:07 

ins napisał(a):
Student AWF robi na wydziale turystyki patent ŻJ i idzie na część specjalistyczną w Górkach Zachodnich. W czym ten absolwent AWF ma być lepszy od Miż-a albo IŻ - a? i

Nie twierdzę, że ten lepszy a tamten gorszy. Ja twierdzę, że rozrzut wymagań co do szkolących pokazuje, że tak naprawdę nie chodzi o poziom czy przygotowanie merytoryczne tylko o ograniczenie dostępu do prowadzenia szkoleń. Albo wykształcenie nauczyciele albo każdy z ulicy po krótkim kursie. Jeżeli zdobycie uprawnień, jak ja nie cierpię tego sformułowania, jest takie łatwe i bezproblemowe to w czym jego wyższość nad doświadczeniem? Tym, że zapłacił, wlazł do kasty instruktorów? Dlaczego nauczyciel akademicki lub przedszkolny w każdym razie osoba z doświadczeniem pedagogicznym a zarazem, żeglarz nie może szkolić? Jak dotąd można było twierdzić, że nie zna programu wiec nie wie czego uczyć ale teraz zakres wymagań będzie znany!

A i jeszcze jedno, dla mnie nauczanie żeglarstwa to całkiem co innego niż przygotowanie do egzaminu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 13:15 
*** Ban ***

Maro M napisał(a):
o tak względem stanu faktycznego:
- instruktorzy po AWF-ie są przygotowywani przede wszystkim do nauczania żeglarstwa

KURS INSTRUKTORA SPORTU W DYSCYPLINIE ŻEGLARSTWO
GDAŃSK 2013
II EDYCJA kursu ; 1.03 - 12.05.2013
Kurs będzie przeprowadzony pod warunkiem zebrania grupy min. 16 osób
Aby zostać instruktorem sportu w żeglarstwie musisz zacząć od ukończenia
części ogólnej. Kurs obejmuje 100 godzin wykładów m.in. z teorii sportu,
fizjologii, medycyny, organizacji sportu, psychologii i
treningu mentalnego, obsługi aparatury sportowej. Z części ogólnej
zwolnieni są absolwenci studiów kierunek wychowanie fizyczne lub sport.
Dla tych
uczestników termin zgłoszeń to 30.03.2013

Terminy sesji specjalistycznej, miejsce ;Gdańsk Górki Zachodnie Ośrodek COSA GALION

1. sesja ; 5-7.04.2013

2. sesja ; 12-14.03.2013

3. sesja ; 19-21.04.2013

4. sesja ; 26-28.04.2013

5. sesja ; 3-5.05.2013

6. EGZAMIN ; 12.05.2012

KADRA SZKOLENIOWA:

część ogólna, kadra dydaktyczno-naukowa AWFiS Gdańsk

część specjalistyczna ; szkoleniowcy kadry narodowej PZŻ i kadry województwa pomorskiego

Podstawa organizacji kursu: decyzja Ministra Sportu i Turystyki

ODPŁATNOŚĆ:

800 zł część ogólna

1250 zł część specjalistyczna + 150 zł egzamin

Wpłata za kurs płatna przelewem (może być podzielona wg części kursu) do dnia rozpoczęcia danej części , na rachunek BIURA BUSH, nr konta:

86 1020 1811 0000 0602 0016 6249

Za opłatę będzie wystawiona faktura VAT.

WYMAGANIA:

a) ukończone 18 lat

b) posiadanie co najmniej średniego wykształcenia

c) posiadanie min. II klasy sportowej w żeglarstwie uzyskanej w dowolnym okresie lub posiadanie patentu żeglarza jachtowego

d) uprawnienia sternika motorowodnego

e) przedłożenia zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań do pracy w charakterze instruktora sportu w żeglarstwie

f) przesłanie zgłoszenia (nazwisko, imię, data i miejsce urodzenia, adres zamieszkania, wykształcenie)

Patent żeglarza i sternika należy uzyskać do OSTATNIEGO DNIA KURSU

Widać ma moim monitorze wyświetla się coś innego niż na Twoim.
Ja na swoim nie widzę ani słowa o stażu żeglarskim, egzaminie wstępnym pozwalającym określić czy delikwent ma pojęcie o czymś więcej niż kręcenie tak pogardzanych kółeczek egzaminacyjnych. Ale będzie instruktorem sportu po AWF lepszym niż MIŻ lub IŻ PZŻ bo to że jest po AWF decyduje o tym. Czy tak?

Jak dotąd można było twierdzić, że nie zna programu wiec nie wie czego uczyć ale teraz zakres wymagań będzie znany!

Czytałeś wytyczne do szkolenia i egzaminowania w nowym projekcie?Są znacznie bardziej enigmatycznie niż dotychczasowy program PZŻ

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 8 sty 2013, o 13:28 przez ins, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 13:24 

Nie widzisz, bo mówimy o dwóch różnych rzeczach. Ja mówię o specjalizacji AWF (magister Wych. Fiz. ze specjalizacją żeglarstwo), Ty o kursie (pewnie organizowanym przez AWF i PZŻ) . I sam właśnie wskazujesz na różnice, o których mówi Jacek. Dyskutujmy o tym samym lub przestańmy, bo nie ma to sensu.
Pozdrawiam,
Marek Mińkowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 13:54 

teoretycznie wedlug przepisow ci moga byc dyletantami, niecale 4 m kadluba
http://www.youtube.com/watch?v=RlHu0laYqiQ
a ci powinni cos umiec
http://www.youtube.com/watch?v=u_D94zvD ... ature=fvwp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 14:10 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
cat napisał(a):
co do dzieciakow w pieciolatce, to wiekszosc moich znajomych spedza tak czas
fakt, ze wody wiecej i cieplej

Cat , czy Ty bywasz w Australii, czy tam mieszkasz ?
Pytam na marginesie tematu, z uwagi na to, że chciałbym tam kiedyś dotrzeć. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 14:30 

Szukajcie aż znajdziecie
http://prawo.legeo.pl/prawo/rozporzadzenie-ministra-sportu-i-turystyki-z-dnia-18-lutego-2011-r-w-sprawie-szczegolowych-warunkow-uzyskiwania-kwalifikacji-zawodowych-w-sporcie/
Warto zwrócić uwagę na wymagania co do prowadzących kurs

Dla przeciwwagi wymagania PZŻ
http://szkolenie.pya.org.pl/instruktorzy/szkolenia/programy_szkolenia

Teraz pytanie co rozumieć przez pojęcie wykształceni/wyszkoleni instruktorzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2013, o 14:46 
*** Ban ***

Teraz pytanie co rozumieć przez pojęcie wykształceni/wyszkoleni instruktorzy.

Tak się składa że pełny IŻ ma sternika co oznacza min. 200 h na morzu i kurs na SJ oraz za sobą kurs na MIŻ i IŻ razem 160 h. Magistrowi po AWF by stał się Instruktorem Sportu wystarczy patent ŻJ + SM które to pokazuje w przeddzień zdania egzaminu oraz 150 h zajęć specjalistycznych.
Proszę nie demonizować wartości Instruktorów Sportu w dyscyplinie żeglarstwo po AWF .

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 103  Następna strona