Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 21:40

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:23 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Wojtek Bartoszyński napisał(a):

Okręg Dolnośląski nie oprotestował zniesienia obowiązku szkoleniowego - brawo Ewa Skut & Co :D
Dolnośląskie Stowarzyszenie Rozwoju Żeglarstwa takoż :)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:39 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Andrzej, czy aby na pewno nie pominąłeś tego fragmentu ustawy o żegludze śródlądowej:
Cytuj:
6. Osoba, która uzyskała uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej w innym
państwie, może uprawiać turystykę wodną na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
w zakresie posiadanych uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem.
?
Bo tak mi wynika z Twoich wypowiedzi...

Już tak nie wałkujcie tego, bo ktoś wpadnie na "genialny" pomysł i zmieni z "osoba" na "cudzoziemiec"... i straciMy nabyte uprawnienia... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:44 

Wąski napisał(a):
Już tak nie wałkujcie tego, bo ktoś wpadnie na "genialny" pomysł i zmieni z "osoba" na "cudzoziemiec"... i straciMy nabyte uprawnienia... :lol:

Sławek, ale to dopiero za:
PanWac napisał(a):
- najbliższe 2-3 lata (okres kontrolny dla skuteczności Ustawy o Sporcie wraz z rozporządzeniami - to według nich wynika z przyjętej praktyki legislacyjnej) pozwoliły uzyskać kolejna analizę pokazująca, że liberalizacja nie wpływa na zwiększenie wypadkowości (najlepiej, gdyby statystyka się poprawiła). Ten argument ma być kluczowym przy konstrukcji ewentualnych poprawek do ustawy (w tym przypadku propozycji zniesienia koncesji na żeglowanie na rzecz przyszłych dobrowolnych patentów i szkoleń),
:mrgreen:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:58 

Podziękował : 884
Otrzymał podziękowań: 1942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
panwac napisał(a):
Jak widać, mimo wcześniej podawanego terminu przesyłania zgłoszeń 31.12.2012 nie wyrzucili do kosza tych z tego roku.

To był termin nadsyłania opinii przez organizacje "z listy", aby je jakoś zdyscyplinować (i móc uznać, że te co nie nadesłały - nie mają uwag). Zgłoszenie zainteresowania pracami nad projektem możesz nadesłać choćby i w przeddzień podpisania rozporządzenia...

Aczkolwiek może się ono okazać cokolwiek spóźnione...

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Ostatnio edytowano 10 sty 2013, o 21:12 przez Wojtek Bartoszyński, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 21:04 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
piotr6 napisał(a):
o kurs zna którym uczą praktycznego żeglowania

No to proszę...
Pogadamy sobie - jak się uczy w SE...

No to zaczniemy od Adama i Ewy.

Odpowiadając Ci na pytanie - to zależy jak podchodzisz do tematu.
Załózmy ze jesteś typowym Svenssonem, który naczytał sie powieści marynistycznych i tez chce plywac ale nic nie wie na ten temat.
Wyjscia jest np takie - taki gość przegląda notes telefoniczny i patrzy po znajomych kto z nich plywa, a w kraju gdzie liczba lodzi jest mniej wiecej równa ilosci mieszkancow a ilosc akwenow taka ze nam sie to w glowie nie miesci - nie jest to wielka sztuka...
Po czym dzwoni do jednego lub dwoch i proponuje czy mogliby razem, przy czym ten co ma sie uczyc proponuje zwyczajowo zwrot kosztow benzyny i zwykle mówi, ze takiego szypra przywiezie i zawiezie spod domu na lodke i spowrotem.
Chodzi o to zeby ten niby nauczyciel nie byl stratny finansowo.
Wiekszosc lodzi w SE to sa lodzie do 12 m i stoja po różnych marinach.
Moja była trzyma np w "marinie" w takim Fegen.... :-) znaczy w miejscowości 180 mieszkańców albo w Lövstaviken w Falkenbergu -trochę większa dziura.
Ale generalnie chodzi o to ze ze wzgledu na brak koniecznosci uzyskiwania patentów uczą sie wzajemnie od siebie przez praktykę.
Ty tez jak chcialeś się nauczyc sie jezdzic na rowerze to ojciec brał rower, kija w siodelko i heja...
Zeglarstwo/wodniactwo to sport taki sam jak kolarstwo i w SE nikt nie widzi konieczności robienia z tego halooooo!
Wiekszość ludzi tu pływa bo chce popłynąć z kumplem na ryby, wszystko jedno czy na szkiery, czy na morze czy na jezioro! I po co mu patent jak on chce motorówką na szczupaka poplynac?
I jego ojciec też pływał, i sąsiad tez i szwagier i wszyscy wokoło!
I on z nimi od małego na te ryby pływal ale teraz jest dorosly i chce sam z kumplem i tyle!
Facet mojej byłej znaczy Claes w ogóle nie rozumie tematu patentów wodniackich, cały czas jak mu się zadaje takie pytanie to On pyta ALE PO CO?
Bo u nich 90% lodzi to są lodzie do 12 m!

Jeśli natomiast ktoś jest tak socjalny, że:
A/ nie ma znajomych pływających (jak to?)
B/ sam nie pływał nigdy i w rodzinie nikt tez nie
C/ chce sie nauczyć bo tak sie naczytał książek, ze musi i juz - to idzie znowu do takiego tutejszego ZDZ czyli Studieförbundet Vuxenskolan i kontaktuje sie z instruktorem, który prowadzi kursy wczesniej wspomniane, ale nie ma to nawet formy kursu, tylko po prostu umawiasz sie z takim instruktorem.

W klubie mojej byłej – w broszurce tutejszego ZDZ w Varbergu stoi dokladnie, literalnie tak:
„w Varbergu sa też możliwości odbycia zajęć praktycznych na morzu.
Skontaktuj sie z (imie i nazwisko) 11x3 godziny koszt 1300kr" - koniec kropka.”

O kursie na operatora radiostacji: tez ZDZ i są to 3 spotkania po 3 godziny, dwa teroetyczne jedno praktyczne, koszt 480 kr, nie ma po tym żadnego egzaminu.

Jak rozmawiam z facetem mojej byłej kobiety to odpowiada On tak: Ja nie rozumiem dlaczego w Polsce cale to pływanie, wszystko jedno czy pod żaglami czy na łodziach motorowych otacza sie takim jakimś "dymem" wiedzy niemalże tajemnej i uważane jest to za sport niemalże ekstremalny grożący śmiercią lub ciężkim kalectwem! To jest jakaś paranoja!"
Typowy Svensson na pomysł PATENTU puka sie w głowę i zapyta ALE PO CO?
Oni od pokoleń tu tak pływali i najprawdopodobniej plywac beda dalej!

Co wiecej, to tyczy nie tylko zeglarstwa ale tez innej dziedziny życia: np. kursów na prawo jazdy.
Zeby zrobic prawo jazdy musisz oczywiscie zdać egzamin, ale sa min. dwa sposoby przygotowania sie do egzaminu.
Pierwszy to taki jak w PL, ze wykupujesz kurs w szkole jazdy, ale to dość droga impreza.
Sposob drugi: ojciec, brat, matka, lub przyjaciel rodziny bierze na siebie nauczenie jazdy takiego delikwenta.
W tym celu zarówno kursant jak i nauczyciel wystosowują stosowne pismo do policji, która opiniuje ich obu, tzn. czy nie są wcześniej notowani za przestępstwa w ruchu drogowym.
Jeśli nie są to kursant dostaje zgodę na przystąpienie do takiego prywatnego kursu (niezaleznie przez kogo organizowanego) na prawo jazdy a nauczyciel dostaje prawo do nauczania praktyki jazdy.
Ale Uwaga! Nauczyciel musi być starszy niż 30 lat i mieć prawo jazdy min 10 lat i nienaganną kartoteke na policji.
Samochod, ktorym jeżdżą znakuje sie magnetycznie "naklejanym" szyldem ÖVNINGSKÖR w kolorze zielonym i takim autem sie jezdzi z tym swoim wujkiem czy ojcem.
Nie można przekraczać 60 km/h i w aucie nie mogą sie znajdować osoby inne postronne.
Np nie może być tak, że facet uczy żone jezdzić a z tylu dwójka drących sie dzieci siedzi.
No i tak sobie jeżdżą aż kursant sie nauczy.
Potem musi zdać egzamin teoretyczny w jednym z ośrodków i od egzaminu teoretycznego ma 12 miesiecy bodajże, żeby zdać praktyczny, który jest wieloetapowy, bo oprócz jazdy normalnej jest tez egzamin na torze lodowym i to jest obowiązkowe!

I popatrz Pan ! Tak liberalnie kształceni kierowcy jakoś sie nie pozabijali gromadnie jeszcze a ilosc % wypadków jest najniższa na świecie i to pomimo powalonego klimatu dużo zimniejszego i o większej liczbie opadów niż w PL....
To taka dygresja na temat jak można żyć normalnie.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowania - 5: AIKI, Były user, Colonel, Moniia, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 21:16 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
I tak liberalnie nauczeni są w czołówce profesjonalnych kierowców rajdowych i wyścigowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 21:33 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Ponieważ to mój pierwszy post - witam Wszystkich bardzo serdecznie :)
I na wstępie mam pytanie. Zerknijcie, proszę - czy opublikowany w BIP projekt jest tym samym, który widniał jeszcze w grudniu... Mam wrażenie, że (pomimo zgodności dat), trochę tam pozmieniano...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 21:47 

piotr.sto napisał(a):
Ponieważ to mój pierwszy post - witam Wszystkich bardzo serdecznie :)
I na wstępie mam pytanie. Zerknijcie, proszę - czy opublikowany w BIP projekt jest tym samym, który widniał jeszcze w grudniu... Mam wrażenie, że (pomimo zgodności dat), trochę tam pozmieniano...

Mam wydrukowaną wersję z grudnia, ale dziś już mi się sprawdzać niejchce ;) Może jutro...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 21:55 

Podziękował : 884
Otrzymał podziękowań: 1942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
AIKI napisał(a):
am wydrukowaną wersję z grudnia, ale dziś już mi się sprawdzać niejchce ;) Może jutro...

Ja sprawdizłem (pobieżnie) z wersją wydrukowaną przed 21 XII. Nie widzę różnic...
@piotr.sto:
A konkretnie o co chodzi? Który zapis?

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 22:07 

Wydaje mi się, że np. jsm miał mieć uprawnienia do prowadzenia jachtów o długości do 24 m - teraz czytam, że 18... Sj - czy był zapis o obowiązkowym szkoleniu - mam wrażenie, że nie. Ale może coś pomieszałem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 22:14 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie:
a jesteś pewien, że nie czytasz starego projektu? ;)

„Nie bój się morza, sztormów, trudu i niebezpieczeństw związanych z żeglowaniem. Ale unikaj portów. Porty są niedobre i dla statków i dla ludzi. W portach rdzewieją statki, a ludzie schodzą na psy.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 22:16 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Czytałeś
- Projekt - konsultacje społeczne

czy

-Pismo przekazujące projekt do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z prośbą o wyrażenie opinii co do zakresu oceny skutków regulacji i zakresu konsultacji społecznych przedmiotowego projektu - z dnia 18.10.2012 r. wraz z projektem z dnia 16.10.2012 r.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 22:21 

I wszystko jasne :mrgreen: Poprzednio czytałem projekt właściwy, czyli Projekt - konsultacje społeczne, a dziś - sam nie wiem dlaczego - otworzyłem ten z października. Przepraszam za zamieszanie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 22:39 

piotr.sto napisał(a):
I wszystko jasne :mrgreen: Poprzednio czytałem projekt właściwy, czyli Projekt - konsultacje społeczne, a dziś - sam nie wiem dlaczego - otworzyłem ten z października. Przepraszam za zamieszanie :)

Kruca, a już miałem zamiar zacząć wierzyć w spiskową teorię dziejów... :mrgreen:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 22:47 

Ja, czytając ten stary projekt, zupełnie zgłupiałem :) Tym bardziej, że w rejestrze zmian, oprócz wprowadzenia zgłoszeń, znalazłem też taki wpis:
Obrazek
Ale na szczęście szybko obudziliście mnie z tego koszmaru ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 00:31 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
bury_kocur napisał(a):
Jeśli natomiast ktoś jest tak socjalny, że:
A/ nie ma znajomych pływających (jak to?)
B/ sam nie pływał nigdy i w rodzinie nikt tez nie
C/ chce sie nauczyć bo tak sie naczytał książek, ze musi i juz - to idzie znowu do takiego tutejszego ZDZ czyli Studieförbundet Vuxenskolan i kontaktuje sie z instruktorem, który prowadzi kursy wczesniej wspomniane, ale nie ma to nawet formy kursu, tylko po prostu umawiasz sie z takim instruktorem.

W klubie mojej byłej – w broszurce tutejszego ZDZ w Varbergu stoi dokladnie, literalnie tak:
„w Varbergu sa też możliwości odbycia zajęć praktycznych na morzu.
Skontaktuj sie z (imie i nazwisko) 11x3 godziny koszt 1300kr" - koniec kropka.”

To nie jest egzotyka. Praktycznie wszystkie szkółki w Polsce mają w ofercie szkolenie podporządkowane wymogom czasowym i osobowym klienta .

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 00:42 

ins napisał(a):
To nie jest egzotyka. Praktycznie wszystkie szkółki w Polsce mają w ofercie szkolenie podporządkowane wymogom czasowym i osobowym klienta .

Tak, ale egzotyką jest konieczność posiadania jakiś "patentów" aby sobie rekreacyjnie popływać.
Może przeczytaj Piotr raz jeszcze to co napisałem o pływaniu w SE i spróbuj przełożyć na polski.
Może Ci się od razu to nie udać bo myślę, że to wymaga kompletnej zmiany sposobu myślenia - mnie to też zajęło "chwilę" a w zasadzie nie tyle chwilę ile kilka chwil (wieczorów) rozmów ze Szwedami...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 01:02 
*** Ban ***

bury_kocur napisał(a):
Może Ci się od razu to nie udać bo myślę, że to wymaga kompletnej zmiany sposobu myślenia - mnie to też zajęło "chwilę" a w zasadzie nie tyle chwilę ile kilka chwil (wieczorów) rozmów ze Szwedami...
Pzdr
Kocur

Co mi ma zajmować czas?
Gdy się otwarły granice pierwszą rzeczą jaką zrobiłem była organizacja rejsu.
Skromnego rejsu Holandia - UK - Holandia. Właściciel jachtu nie pytał się czy posiadam patent tylko czy potrafię żeglować i czy mam flep uprawniający mnie do obsługi VHF. Powiedziałem mu, że nie, ale w trakcie zdobywania SJ nauczono mnie jak mam obsługiwać radio, że w trakcie rejsów pod banderą polską uczono mnie etc.....
Większość swoich eskapad prowadzę w miejscach gdzie patent jest czynnikiem wspomagającym ale nie determinującym możliwość mojego żeglowania.
Zdradź mi, co ma mi się udać?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 02:15 

Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: samouk
ciekawe czy te wszystkie zmiany sa wynikiem zmiany trybu myslenia , czy tez sa narzucone przez procesem harmonizacji ustaw w EU
w pierwszym przypadku jest szansa ze zachodzi proces ewolucji mentalnosci
w drugim przypadku moze to przybrac postac wy sobie MY sobie
trzeba byc dobrej mysli

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 06:46 

cat napisał(a):
ciekawe czy te wszystkie zmiany sa wynikiem zmiany trybu myslenia , czy tez sa narzucone przez procesem harmonizacji ustaw w EU
w pierwszym przypadku jest szansa ze zachodzi proces ewolucji mentalnosci
w drugim przypadku moze to przybrac postac wy sobie MY sobie
trzeba byc dobrej mysli

Unia nie reguluje kwestii rekreacji żeglarskiej. Każdy kraj ma wolną rękę. Wychodzi na to, że u nas ta ręka chce tym razem zdecydowanie osłabić swój uścisk :D

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 08:56 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Wąski napisał(a):

Ideą wprowadzenia tego zapisu jest to, że można w Polsce żeglować posiadając np uprawnienia VB czy RYA, nie chodzi o sprawę narodowości czy obywatelstwa. Zanim nie było tego rozwiązania każdy, nawet najlepiej "opatentowany" aby żeglować pod Polską banderą musiał wpierw zdobyć uprawnienia PZż - PZMiNW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 12:23 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Wprowadzenie 'cudzoziemca' jest niemożliwe ze względu na prawo unijne

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 12:41 

zniesc patenty
wprowadzic obowiazkowe ubezpieczenia na wszystko co porusza sie po wodzie
a firmy ubezpieczeniowe (pelne inwencji) same wymusza wielkoscia oplat posiadanie jakiegos kwitka ze sie cos umie
brak obowiazku zastapi koniecznosc
czy problem rzeczywiscie jest w patentach, czy w ludziach ktorzy je przyznaja i tworza system ich nadawania, szkolenia i egzaminowania?

wprowadzmy obowiazek weryfikacji szkoleniowcow i egzaminatorow, np co 2 lata kazdy z nich ma jako skiper zrobic 10 tys nm, weryfikowac, weryfikowac, weryfikowac....
w koncu zostana Ci co beda mieli cos do powiedzenia o plywaniu, i rzeczywiscie beda mogli nauczyc
w momencie gdy decydenci beda podlegac tym samym rygorom co reszta zobczymy cud
wszystko stanie sie latwe i proste

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 12:58 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
cat napisał(a):
zniesc patenty
wprowadzic obowiazkowe ubezpieczenia na wszystko co porusza sie po wodzie
a firmy ubezpieczeniowe (pelne inwencji) same wymusza wielkoscia oplat posiadanie jakiegos kwitka ze sie cos umie
brak obowiazku zastapi koniecznosc
czy problem rzeczywiscie jest w patentach, czy w ludziach ktorzy je przyznaja i tworza system ich nadawania, szkolenia i egzaminowania?

wprowadzmy obowiazek weryfikacji szkoleniowcow i egzaminatorow, np co 2 lata kazdy z nich ma jako skiper zrobic 10 tys nm, weryfikowac, weryfikowac, weryfikowac....
w koncu zostana Ci co beda mieli cos do powiedzenia o plywaniu, i rzeczywiscie beda mogli nauczyc
w momencie gdy decydenci beda podlegac tym samym rygorom co reszta zobczymy cud
wszystko stanie sie latwe i proste

A czy kolega zdrów? A może tabletki zapomniał dziś wziąć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 13:10 

zdrow, zdrow
niezdrowe to jest to co sie tutaj wyprawia

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

"A czy kolega zdrów? A może tabletki zapomniał dziś wziąć?"

a bardziej konkretnie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 14:20 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Peter, bądź łaskaw obniżyć temperaturę... wypowiedzi.
Cat, co prawda to było wiele razy walkowane ale odpowiem Ci ze świętą cieprliwością:
1. Obowiązkowe patenty są zbędne, dowodzi to przykład krajów o setki razy większej liczbie jachtów i żeglarzy, niż u nas i dowodzi tego brak negatywnych skutków w zakresie bezpieczeństwa po wprowadzeniu bezpatencia do 7,5 m. Zajrzyj do ostatnich "Żagli", tam sa statystyki policyjne.
2. Obowiązkowe ubezpieczenia są zbędne. Dowody jak wyżej.
3. Właściciele firm czarterowych moga oczywiście żadać od skippera by sobie wykupił osobiste OC - choć o takich pomysłach nie słyszałem. Właściciele marin mogą żądać, by ich goście posiadali OC dla jachtu i załogi - tak często bywa w Hispzanii podobno. Ale kluczem jest tu dobrowolnośc, możliwośc skorzystania z usług kogoś, kto takich żądań nie stawia.
4. Masz racje, ze klucz jest w ludziach. Jak w każdej sprawie. Tyle, że prawo powinno sprzyjać sensownym i uczciwym zachowaniom, a nie prowokować zachoowania niesensowne lub nieuczciwe.
5. Jakbym był szefem organizacji egzaminującej i wydajacej dobrowolne certyyfikaty kompetencji, to z pewnością:
- egzamin byłby rejsem w towarzystwie egzaminatora, kilkugodzinną lub kilkudniową obserwacją i rozmową;
- egzaminatorzy i wykładowcy podlegaliby ciagłej weryfikacji, pod rygorem utraty pracy.

PS. Wiesz ile czasu zajmuje wypływanie 10 tysięcy mil? W VendeeGlobe ze trzy - cztery tygodnie, zawodowemu żeglarzowi czarterowemu ze trzy- cztery lata, szaremu urlopowiczowi lat 12 albo i 15. Teresa Remiszewska przekroczyła 10 000 mil morskich po 25 latch żeglowania ale to były inne czasy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 15:14 

Colonel
nie zrozumielismy sie.
Ja jestem za plywanie, a nie utrudnieniami. Piszac powyzszy tekst, chcialem pokazac, ze kazda ustawe mozna obejsc, jesli decydenci beda chcieli to zrobic. W Polsce nie ma mocnego lobby zeglarskiego, nie jestesmy krajem zeglarskim, istnieje natomist lobby urzedniczo-ukladowe. I to lobby powoduje ze bardzo czesto poziom szkolacych jest taki a nie inny.
Taki skiper, ktory szkoli powinien byc zawodowcem, jego praca jest plywanie, wiec 10tys nm
powinno mu zajac nie wiecej niz 3-4 miesiace, zakladajac ze bedzie sie czolgal 80-100 nm/dziennie. Poza tym, te ilosc beda sie czesciowo pokrywac z czasem szkolenia innych.

Sam zaczynalem bez nakazow, i potrafie sobie wyobrazic co czuje czlowiek, ktrorem zachod slonca zaslania formularz ustawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 15:29 

Podziękował : 60
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: sternik
cat napisał(a):
... zakladajac ze bedzie sie czolgal 80-100 nm/dziennie. Poza tym, te ilosc beda sie czesciowo pokrywac z czasem szkolenia innych.

Szkoląc, przy średnio 4 knotach? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 16:04 
*** Ban ***

cat napisał(a):

No patrzcie państwo, w takiej Wielkiej Brytanii stawianej jako wzorzec weryfikacja następuje co 5 lat / powyżej 70 lat co dwa / i zdaje się nikt nie wymaga przepływania w ciągu dwóch lat 10000 Mm, ale co mi tam. Proponuję coroczną weryfikacje i konieczność przepłynięcia 7000 Mm na rok.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 16:55 

ins napisał(a):
Zdradź mi, co ma mi się udać?

Jeżeli dobrze rozumiem to zgadzasz się z faktem, iż wszelakiej maści "patenty" do przyjemnościowej żeglugi rekreacyjnej potrzebne są jak świni siodło ?
I zgodzisz się z tym, że aby się nauczyć pływać nie potrzebne są wszelakie obowiązkowe kursy, staże itp a wystarcza dobra chęć i dobra wola ?
Jeżeli tak Piotrze to witamy w gronie "ludzi wolnych" i nie wiem o co się tak spieramy :)
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 103  Następna strona