Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 16:50

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sty 2013, o 22:49 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Maar napisał(a):
Tego "lajka" kliknąłem za ostatnie zdanie.

A ja za całokształt wypowiedzi :-)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Wojciech1968 napisał(a):
Andy napisał(a):
I potwierdzam, że odpowiednio wyposażoną aulę jesteśmy w stanie udostępnić. Ale niestety nie mamy możliwości prawnej pokrycia czyjegokolwiek pobytu.

Zatem, czy 4winds nie konsultował z Wami treści przywołanego pisma i za wyjątkiem udostępnienia sali wraz z wyposażeniem Akademia Morska w Gdyni nie jest współorganizatorem spotkania z przedstawicielami Ministerstwa ?

No nie jest przecież. Bo na razie żadnego spotkania nie ma... Jest tylko pachnąca mało propozycja spotkania skierowana do Ministerstwa.

AIKI

Ostatnio edytowano 14 sty 2013, o 22:54 przez AIKI, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2013, o 22:52 

Podziękował : 48
Otrzymał podziękowań: 116
Uprawnienia żeglarskie: kojot
Będę wdzięczny za niedoszukiwanie się problemów tam gdzie ich nie ma. Mam wrażenie, że sprawę auli i pokrycia pobytu przez OŻAM wyjaśniłem. Jeżeli z podobną propozycją wystąpiłby SAJ, PZŻ, czy ktokolwiek inny również bym nie odmówił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2013, o 22:55 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Andy napisał(a):
Będę wdzięczny za niedoszukiwanie się problemów tam gdzie ich nie ma.

Moniia napisał(a):
skipbulba napisał(a):
a to nie jest propozycja kwalifikująca się do organów ścigania ? :D

Owszem, jest. Zwłaszcza tekst o 'pokryciu wszelkich kosztów dla pracownikow ministerstwa' czy coś takiego. 'Pobyt pracownikow ministerstwa na koszt organizatorów' 'nie dyskusja a konkretna praca nad rozporządzeniem' - moim zdaniem kwalifikuje sie jako próba korupcji i uniemożliwienia poprawnego procesu legislacyjnego (tylko szkoleniowcy prowadzący dzialalnosc). Zgłosi ktoś? Mi z UK nie wypada..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2013, o 22:57 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Wojciech1968 napisał(a):
Zatem, czy 4winds nie konsultował z Wami treści przywołanego pisma i za wyjątkiem udostępnienia sali wraz z wyposażeniem Akademia Morska w Gdyni nie jest współorganizatorem spotkania z przedstawicielami Ministerstwa ?

Ale jak się ludzie z przywołanej szkółki( która raczej wyglada na trzecio-ligową) wożą po marinie w Gdyni, ho ho ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2013, o 23:03 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Andy napisał(a):
..../.../.... wydaje mi się, że na tego rodzaju spotkania jest już troszkę za późno. Może wcześniej miałoby to jakiś sens. Ale czy na pewno? Jak znam życie to takie spotkanie za wyjątkiem zwykłych pyskówek do niczego by to nie doprowadziło. Już chyba lepiej jak każdy napisze to co myśli. Ale nie uchylam się. Gdyby takie spotkanie miało się odbyć to sala będzie.

Dyskretnie przypominam, że obecnie trwają (a w zasadzie właśnie się zakończyły) prace nad konktretnym projektem rozporządzenia. A określony ustawą termin jego wydania minął 3 miesiace temu...
Czas wstępnych ustaleń, czas przedstawiania koncepcji i założeń - był dużo wcześniej. Ani 4winds ani pan kapitan Piwnicki nie wykazali zainteresowania konsultacjami założeń rozporządzenia:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/76 ... tyki_.html

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 14 sty 2013, o 23:05 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2013, o 23:05 

Podziękował : 48
Otrzymał podziękowań: 116
Uprawnienia żeglarskie: kojot
pierdupierdu napisał(a):
Dyskretnie przypominam, że obecnie trwają (a w zasadzie własnie się zakończyły) prace nad konktretnym projektem rozporzadzenia.

Ano właśnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2013, o 23:11 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Może sprecyzuje, co mi się nie podoba w tej propozycji. Nie podoba mi się proponowanie spotkania z firmami szkoleniowymi, jako JEDYNYMI uczestnikami (oprócz związków sportowych) oraz sugerowanie, ze Ci uczestnicy napiszą razem z ministerstwem WŁAŚCIWY projekt rozporządzenia. Mam takie dziwne wrażenie, ze inne stowarzyszenia jesliby proponowały coś takiego, nie wprowadzałyby takich dziwnych ograniczeń i zaprosilyby każdego, kto ma coś do powiedzenia na ten temat. I zaproponowalyby DYSKUSJE, a nie wspólne pisanie rozporządzenia. W celu PRZEDSTAWIENIA urzędnikom opinii żeglarzy, a nie LOBBOWANIA za jedynie słuszna wersja.
Nie wiem, może taka dziwna jestem, ze doszukuje się w tak sformułowanej propozycji dziwnych podtekstów, zwłaszcza w świetle proponowanych uczestników, którzy de facto sa strona mocno zainteresowana (finansowo) w kształcie rozporządzenia, zwłaszcza w aspekcie szkolenia.... Dopuszczam możliwość, ze jest to niewinna propozycja z jak najbardziej niewinnymi aspiracjami.

Nie wydaje mi się jednak....

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 4: junak73, skipbulba, Wojciech, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2013, o 23:13 

AIKI napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Andy napisał(a):
I potwierdzam, że odpowiednio wyposażoną aulę jesteśmy w stanie udostępnić. Ale niestety nie mamy możliwości prawnej pokrycia czyjegokolwiek pobytu.

No nie jest przecież. Bo na razie żadnego spotkania nie ma... Jest tylko pachnąca mało propozycja spotkania skierowana do Ministerstwa.

Powiadasz, że nie , a gdy się odbędzie proponowanie spotkanie ,
to czy wówczas będzie współorganizatorem ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2013, o 23:16 

Podziękował : 884
Otrzymał podziękowań: 1942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Andy napisał(a):
Będę wdzięczny za niedoszukiwanie się problemów tam gdzie ich nie ma. Mam wrażenie, że sprawę auli i pokrycia pobytu przez OŻAM wyjaśniłem. Jeżeli z podobną propozycją wystąpiłby SAJ, PZŻ, czy ktokolwiek inny również bym nie odmówił.

Tylko... kpt. Krzysztof Piwnicki napisał:
Cytuj:
Jednocześnie wraz z Ośrodkiem Żeglarskim Akademii Morskiej oraz innymi zainteresowanymi ośrodkami deklarujemy:
- nieodpłatne udostępnienie sali [...]
- zorganizowanie cateringu
- obsługę techniczną
A także
- zapewnienie bardzo taniego noclegu [...]
- zapewnienie bardzo taniego wyżywienia [...]

Pobyt przedstawicieli Ministerstwa na koszt organizatorów

Wsparcie logistyczne i techniczne prze organizacji przedsięwzięcia.

Proponujemy, aby spotkanie odbyło się jak najszybciej.
1. Dostarczymy Ministerstwu listę wszystkich szkół żeglarskich [...]
2. Zapewnimy publikacje we wszystkich portalach żeglarskich i motorowodnych [...]

(boldowanie: moje)

Ja to odbieram, jako wspólną deklarację OŻAM i 4winds oraz jeszcze innych ośrodków cały cytat. Nie tylko salę...

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 00:49 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Maar napisał(a):
(uwagi 4windsów)

Punkt 27 i 28 zabija swą "logiką" ;-)))
Pzdr
KOcur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 07:23 

Wojciech1968 napisał(a):

Po pierwsze popatrz wyżej - Andy jest przedstawicielem AM i już odpowiedział że salę udostępni. Nazwij to jak chcesz - dla mnie może być i współorganizacja...
Po drugie - o co się założysz, że takiego spotkania nie będzie?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 07:58 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Andy napisał(a):
Według mnie nie musi być też obowiązkowych patentów ale pod warunkiem pływania wyłącznie przyjemnościowego i niepobierania za to kasy. Ale jak już jakiś patent ma być, nie ważne czy obowiązkowy czy nieobowiązkowy, to niech ten paten ma jakąś wartość.

Trochę konsekwencji mi tutaj brakuje. Skoro uważam, że nie ma potrzeby aby istniały obowiązkowe patenty dla rekreacji, to uznaję, że każdy może sam/ przy pomocy kolegi, dziadka, ojca, brata, sąsiada, kochanka, kochanki, żony, męża, dziecka, wujka, itd. zdobyć umiejętności przydatne/konieczne w żeglarstwie.
Jednocześnie uznaje, że skoro patenty dla żeglarzy rekreacyjnych już są obowiązkowe to muszą być trudne do zdobycia.. Gdzie tu konsekwencja i logika? W zdaniu pierwszym nie potrzeba posiadać wiedzy tajemnej bo patenty nie są obowiązkowe, a w drugim trzeba bo są obowiązkowe..... Czy to nazwa ma determinować stan faktyczny?

Wiem, wiem zaraz się pojawi kilka komentarzy, że skoro państwo wydaje patent to ten patent powinien mieć swoje odzwierciedlenie w stanie faktycznym. Nie zapominajcie....patent w Polsce to uprawnienie a nie certyfikat kompetencji!!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:10 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Carlo napisał(a):
Wiem, wiem zaraz się pojawi kilka komentarzy, że skoro państwo wydaje patent to ten patent powinien mieć swoje odzwierciedlenie w stanie faktycznym. Nie zapominajcie....patent w Polsce to uprawnienie a nie certyfikat kompetencji!!!!

Może właśnie mylenie tych pojęć jest źródłem niekonsekwencji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:48 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Czytam, czytam i nie bardzo mogę się zgodzić z poglądami Koleżanek i Kolegów, że żj to śródlądzie. Mamy przecież morze, jeziora i rzeki. Jest sporo szkół, które szkolą na słonym. To co, że zatoka, to jest jednak morze. Moja córka, która robiła patent w 2004r. robiła go na Zatoce Gdańskiej. W programie szkolenia był nawet nocny rejs z Gdyni na Hel. Moim zdaniem podstawowy patent tj. żeglarza powinien umożliwiać pływanie po całym obszarze naszych wód, nie powinno być ograniczenia jedynie do 2Mm. I jeszcze jedno, normalny człowiek zdaje sobie sprawę ze swoich umiejętności. Nikt nie chce ryzykować zdrowiem lub życiem bliskich lub znajomych. Czy ma patent czy nie to skoro chce pływać to doskonali swoje umiejętności i biegiem czasu nabywa coraz więcej doświadczenia. Pozwólmy ludziom decydować za siebie. Przecież po kursach na prawo jazdy świeżo upieczony kierowca jest niedouczony i nie doszkolony. Na kursach uczą z szybkością 40-50 km/h. Jak się to ma do faktycznego ruchu? Dopiero po kursie tak naprawdę ludzie się uczą jeździć. Jestem zdecydowanym wrogiem wszelkiego rodzaju obowiązkowym szkoleniom, kursom, patentom, licencjom, fotoradarom i jakiejkolwiek formie ograniczania swobód poza naprawdę koniecznymi.

Za ten post autor krzysztofisko otrzymał podziękowania - 2: piotr6, skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 08:57 

krzysztofisko napisał(a):
Czytam, czytam i nie bardzo mogę się zgodzić z poglądami Koleżanek i Kolegów, że żj to śródlądzie.

To nie nasze poglądy, tylko zamysł twórców projektu, aby jeden stopień był na słodkie a drugi na słone. Pomysł zgodny zresztą z ideą ICC. Poglądy dyskutantów to zwykle bezpatencie na wzór brytyjski lub chociaż szwedzki.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 09:35 

Nie musimy opierać się na innych krajach. Każdy ma swoją specyfikę. Angole to przede wszystkim morze, Szwecja też. My mamy to szczęście, że mamy wszystko. Jestem również za bezpatenciem, ale jeśli już musimy, to podstawowy stopień powinien umożliwiać pływanie po tym co mamy. A od szczęśliwego posiadacza patentu będzie zależało po czym najlepiej mu żeglować.

Za ten post autor krzysztofisko otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 09:40 

ale jeśli już musimy

No własnie ...
A czemu MUSIMY ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 10:00 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
junak73 napisał(a):
....szkółki( która raczej wyglada na trzecio-ligową)

To jest klucz do sprawy. Szkóółka próbuje zaistnieć, jak narobi szumu, to będzie mieć klientów. To łatwiejsze, niż osiagnięcie POZIOMU i RENOMY.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 10:11 

podstawowy stopień powinien umożliwiać pływanie po tym co mamy.

I pozwala - w odległości od 2 do 6 Mm od brzegu (zależnie od autora propozycji) :)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 10:25 

Nie do końca, ponieważ 2Mm wymuszają płynięcie w pobliżu główek portów po płyciznach itp. Pisząc o możliwości pływania po tym co mamy mam na myśli całe wody osłonięte i ewentualnie określenie do ilu Mm po wodach odsłoniętych, moim zdaniem co najmniej 6Mm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 10:28 

AIKI napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):

Po pierwsze popatrz wyżej - Andy jest przedstawicielem AM i już odpowiedział że salę udostępni. Nazwij to jak chcesz - dla mnie może być i współorganizacja...
Po drugie - o co się założysz, że takiego spotkania nie będzie?

OŻAM znalazł się w niewygodnym położeniu do zaistniałej sytuacji, gdyż próby nakłonienia urzędników Ministerstwa przez organizatora/organizatorów spotkania do podjęcia prac na dotychczas obowiązującymi przepisami, tak aby w efekcie powstał nowy, doskonalszy projekt rozporządzenia , nie dyskusji nad rozporządzeniem nie należą do właściwych metod.
Ponadto stawianie Ministerstwa w sytuacji ewentualnych procesów zadośćuczynienia stratom wynikających z niewywiązania się Ministerstwa z ustawowych obowiązków, wskazuje na element przetargowy organizatorów spotkania z przedstawicielami MSiT.
Jak również nadal pozostaje niewyjaśniony fakt wspólnej z 4winds deklaracji zapewnienia nieodpłatnego pobytu przedstawicieli Ministerstwa, w tym Minister Sportu i Turystyki RP, Dyrektora Departamentu Turystyki MSiT RP, Dyrektora Generalnego MSit RP, Dyrektora Departamentu Prawnego MSiT RP, Dyrektora Departamentu Rozwoju i Promocji Sportu MSiT RP oraz Prezesa Rady Ministrów.

Uważam, że gdyby nawet do spotkania nie doszło , to zamiar dokonania czynności nie zwalnia od odpowiedzialności wobec prawa.
Bezdyskusyjne stało by się wówczas proponowane spotkanie, gdyby organizator nie wspomniał o pobycie przedstawicieli Ministerstwa na koszt organizatorów.

4winds oprócz OŻAM przywołuje inne zainteresowane ośrodki * , które deklarują warunki spotkania , w tym nieodpłatne dla przedstawicieli Ministerstwa.
Moim zdaniem 4winds wraz z pozostałymi oraz i innymi zainteresowanymi ośrodkami przekroczył standardy przyjętej formy, dyskwalifikując się w ostatecznym przyjęciu zmian do rozporządzenia proponowanych przez przywołanych organizatorów spotkania.

* kogo autor miał na myśli ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 10:30 

bury_kocur napisał(a):
ale jeśli już musimy

No własnie ...
A czemu MUSIMY ?

Bo tak stanowią zapisy ustawy o żegl. śródlądowej.
Tutaj dyskutujemy temat rozporządzenia, które ów przymus realizuje. Znaczy - staramy się wpływac na to, by uczynić przymus ciutek mniej dolegliwym i bezsensownym...

Niestety ustaw nie zmienia się codziennie.
No i w przypadku ustaw bywa tak, że jakiś ......... w ostatniej chwili zmieni poprawkę zwalniającą z obowiązku posiadania pozwoleń na żeglowanie. Na przykład z "12m" na "7.5m"....
Ale kropla skałę drąży :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: krzysztofisko
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 10:36 

pierdupierdu napisał(a):

:

Powiedzialabym, ze i tak zdecydowanie za często... Choć tej akurat wychodzi na zdrowie, to stabilnosci prawa już nie bardzo

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: krzysztofisko
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 10:37 

Nie do końca, ponieważ 2Mm wymuszają płynięcie w pobliżu główek portów po płyciznach itp. Pisząc o możliwości pływania po tym co mamy mam na myśli całe wody osłonięte i ewentualnie określenie do ilu Mm po wodach odsłoniętych, moim zdaniem co najmniej 6Mm.

Ty masz na myśli jak wyżej, ministerstwo 2 mile, SAJ 6 mil, Samoster 5 mil i wody wewnętrzne...
Co z tego w końcu wyniknie zobaczymy pewnie niezadługo :) Myślę, że z pewnością przed nowym sezonem.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 10:50 

Trzymam kciuki, żeby zdążyli i mam nadzieję, że jednak tym razem "beton" nie wygra.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 11:00 

Ależ większość dyskutantów tutaj wie o tym doskonale.
Kilka organizacji żeglarskich i indywidualnych osób napisało w tej sprawie - do MSiT, w ramach konsultacji społecznych, proponując rozszerzenie uprawnień ż.j. na Morskie Wody Wewnętrzne lub żeglugę osłonietą oraz 5-6 Mm od brzegu...
A TY - też napisałeś do twórców rozporządzenia?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Moniia napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

:

Powiedzialabym, ze i tak zdecydowanie za często... Choć tej akurat wychodzi na zdrowie, to stabilnosci prawa już nie bardzo

Jakoś nie uważam stabilnosci prawa za wartość szczególnie istotną w przypadku praw niepotrzebnych, dolegliwych i ograniczających bez żadnej ważnej przyczyny wolność.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 11:06 

Toteż dlatego zaznaczyłam, ze tej akurat wychodzi na zdrowie...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 11:16 

pierdupierdu napisał(a):

Nie, nie pisałem, ale miałem możliwości przedstawienia swoich poglądów bezpośrednio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 11:22 

pierdupierdu napisał(a):

Nie, nie pisałem, ale miałem możliwości przedstawienia swoich poglądów bezpośrednio.

Nooo - interesujące. A komu mianowicie?
Przy okazji - rozmowa rzadko bywa równie trwałym... "nosicielem" określonych informacji czy propozycji, jak stanowisko napisane na papierze.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 11:29 

AIKI napisał(a):
jak stanowisko napisane na papierze.

oraz złożone w Kancelarii na dziennik + otrzymana pieczątka na kopii + zamieszczone w BIP-ie ...
Też dwa razy jako przedstawiciel SAJ byłem w MSiT u stosownej osoby z departamentu Dyr. Grzanki niemniej za każdym razem kończyło się na prośbie o złożeniu stanowiska na piśmie.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 103  Następna strona