Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 15:54

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sty 2013, o 11:36 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Ale w rozmowie czy dyskusjach dużo łatwiej niż na papierze przekonać kogoś do określonych koncepcji lub kierunków zmian. A ostatecznie to decyduje o linii polityki. Ostateczny kształt aktu prawnego zależy przede wszystkim od przyjętej strategii kierunków zmian. Potem jest już w praktyce obróbka formalna, uzgodnienia miedzyresortowe, konsultacje społeczne itp. itp.,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 11:44 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
krzysztofisko napisał(a):
Ale w rozmowie czy dyskusjach dużo łatwiej niż na papierze przekonać kogoś do określonych koncepcji lub kierunków zmian. A ostatecznie to decyduje o linii polityki. Ostateczny kształt aktu prawnego zależy przede wszystkim od przyjętej strategii kierunków zmian. Potem jest już w praktyce obróbka formalna, uzgodnienia miedzyresortowe, konsultacje społeczne itp. itp.,

Sugerujesz, że pierwszy lepszy, przysłowiowy Krzysztof(isko :-D) Kowalski jest w stanie wpłynąć w rozmowie na stanowisko, czy linię jakiegoś za przeproszeniem departamentu ministerstwa np ds niepotrzebnych? Skuteczniej niż złożone pisemne propozycje?
Przypuszczam, że wątpię...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 11:51 

Podziękował : 884
Otrzymał podziękowań: 1942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Nie, nie pisałem, ale miałem możliwości przedstawienia swoich poglądów bezpośrednio.

A to było wysłuchanie publiczne? Ktoś chociaż notatkę z rozmowy sporządził? Bo na BIP-ie nie ma śladu, więc tak jakbyś umieścił w "okrągłym segregatorze". Polecam lekturę http://www.sejm.gov.pl/prawo/lobbing/kon12.htm
Z sugestią byś jednak napisał...

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 14:16 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Ale w rozmowie czy dyskusjach dużo łatwiej niż na papierze przekonać kogoś do określonych koncepcji lub kierunków zmian

Dlatego SAj zaoferował dwa kontakty imienn do ewentualnej dalszej współpracy, niczego jednak nie narzucajac ministerstwu i nie proponując spędów, które muszą przeradzac sie w pyskówki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 16:25 

Kolejna porcja zgłoszeń zawisła na BIPie: http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/1002/Projekt_rozporzadzenia_Ministra_Sportu_i_Turystyki_w_sprawie_uprawiania_turystyk.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 18:43 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
AIKI napisał(a):
Sugerujesz, że pierwszy lepszy, przysłowiowy Krzysztof(isko :-D) Kowalski jest w stanie wpłynąć w rozmowie na stanowisko, czy linię jakiegoś za przeproszeniem departamentu ministerstwa np ds niepotrzebnych? Skuteczniej niż złożone pisemne propozycje?

A ja obawiam się, że żyjemy w kraju gdzie Krzysztofisko może miec rację.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2013, o 19:08 

skipbulba napisał(a):
AIKI napisał(a):

A ja obawiam się, że żyjemy w kraju gdzie Krzysztofisko może miec rację.

Możesz mieć rację, ale pewnie głównie w odniesieniu do konkretnych osób - np o nazwisku na "H", reprezentujących znaną, acz niekoniecznie na tym forum popularną organizację o trzyliterowym skrócie, zaczynającym się na "P"...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 01:37 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Wojtku, w zdecydowanej większości propozycji się z Tobą zgdzam. Ale nie rozumiem, dlaczego Twoje zgłoszenie zawiera propozycję wymiany jedynie sternika jachtowego z p.u. na nowego morsa? Przecież p.u nie obowiązuje od wielu lat. A co ma zrobić ktoś, kto otrzymał sternika później, po stażu i egzaminie, ale kiedy nie było już czegoś takiego jak p.u.? Albo zdaje kolejny egzamin na morsa, albo z czasem nowe wpisy w KB odcinają mu drogę do żeglarstwa morskiego. Co z tego, że mógł prowadzić wiele rejsów, a ten z p.u. był ostatni raz na morzu 20 lat temu, jako załogant. Ten drugi będzie mógł wymienić patent na morsa, a pierwszy nie. Moim zdaniem taka propozycja nie jest trafiona. Chociaż biorąc pod uwagę ogólny ton Twoich uwag podejrzewam, że wpisałeś ją przez niedopatrzenie, po prostu zapominając o plastikowych sternikach, którzy na morzu często mają wiele więcej doświadczenia niż ci z p.u. sprzed kilkudziesięciu lat.

Pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 02:24 

Helmsman napisał(a):
Wojtku, w zdecydowanej większości propozycji się z Tobą zgdzam. Ale nie rozumiem, dlaczego Twoje zgłoszenie zawiera propozycję wymiany jedynie sternika jachtowego z p.u. na nowego morsa? Przecież p.u nie obowiązuje od wielu lat. A co ma zrobić ktoś, kto otrzymał sternika później, po stażu i egzaminie, ale kiedy nie było już czegoś takiego jak p.u.? Albo zdaje kolejny egzamin na morsa, albo z czasem nowe wpisy w KB odcinają mu drogę do żeglarstwa morskiego. Co z tego, że mógł prowadzić wiele rejsów, a ten z p.u. był ostatni raz na morzu 20 lat temu, jako załogant. Ten drugi będzie mógł wymienić patent na morsa, a pierwszy nie. Moim zdaniem taka propozycja nie jest trafiona. Chociaż biorąc pod uwagę ogólny ton Twoich uwag podejrzewam, że wpisałeś ją przez niedopatrzenie, po prostu zapominając o plastikowych sternikach, którzy na morzu często mają wiele więcej doświadczenia niż ci z p.u. sprzed kilkudziesięciu lat.
Pozdrawiam, Konrad

Konradzie, zakładam, że do mnie piszesz...

Ja proponuję dodać do paragrafu 21 dalsze ustępy (w tym i ten o p.u.) ale pozostaje ustęp 1.:
Cytuj:
Osoby posiadające patent sternika jachtowego mogą wymienić posiadany patent na patent jachtowego sternika morskiego, po odbyciu co najmniej dwóch rejsów po wodach morskich, w łącznym czasie co najmniej 100 godzin

Dodanie zapisu o p.u. było po to, żeby posiadacze onych P.U. nie musieli udowadniać po raz kolejny stażu który juz raz udowodnili (nabywając owo p.u. (a nawet więcej). Jeśli "plastikowy" sternik ma wiele doświadczenia to na mocy ustępu 1. wymieni na j.s.m. bez problemu...

P.S.
Wpisywanie w KB wymogów dla załogi trzeba zlikwidować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 03:46 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Masz rację, początkowo nie zauważyłem, że proponujesz to jako dodatek, a nie zamiast oryginalnego punktu projektu :oops: Ale moja uwaga i tak do tego się odnosi, chociaż w świetle istnienia punktu o wymianie po dodatkowym stażu jest to mniej istotne.
Nie uważam wymogu wypływania 100 godzin po sterniku za coś specjalnie uciążliwego i coś, o zniesienie czego trzeba za wszelką cenę walczyć. Chociaż nie da się ukryć, że jego zniesienie nieco zmniejszyłoby biurokrację przy wymianie (bo pewnie znowu niejeden będzie się musiał użerać z PZŻ o uznianie stażu itp. W sumie to sam musiałbym teraz wysyłać do podstęplowania karty rejsu itp. bo jakoś nigdy się tą formalnością nie martwiłem- po uzyskaniu sternika wolałem po prostu dobrze się bawić pływając, a nie za dużo mnie obchodziły papierki na dalsze stopnie, kartę rejsu traktowałem raczej jako pamiątkę, bo nie planowałem dalej iść polskim systemem stopni). Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że układ, który zaproponowaleś, nie jest sprawiedliwy. Od 1981 roku p.u. było dodawane na podstawie stażu morskiego w wymiarze 200 godzin. Czyli tyle samo, co do niedawna było wymagane na sternika, kiedy już nie istaniły p.u. Więc uważam, że zarówno patenty z p.u, jak i te nowsze, które wymagały takiego samego stażu do uzyskania, powinny być wymieniane na tych samych zasadach- czy to będzie od ręki, czy też po uzyskaniu dodatkowych 100h stażu.

W każdym razie ogólnie jest dokładnie tak jak mówiłem- uważam, że w zdecydowanej większości napisałeś bardzo słuszne rzeczy w swoim zgłoszeniu i za to Ci dziękuję.

Pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 09:00 

Z tego co wiem nasza RMS-ka powinna ukazać się do końca I kwartału, według wariantu optymistycznego najprawdopodobniej z końcem lutego. Wygląda na to, że zostanie utrzymane 2Mm (niestety) oraz na szczęście brak obowiązkowych szkoleń. 2Mm pozostaną przede wszystkim z powodu utrzymania wieku 12 lat - jest to kwestia nadzoru nad dziećmi oraz generalne założenie, że żj to przede wszystkim śródlądzie. Problemem może być oczekiwanie na rozporządzenie w sprawie przeprowadzania egzaminów i wymogów egzaminacyjnych, ponieważ to rozporządzenie opracowuje Ministerstwo Transportu, gdzie prace są znacznie mniej zaawansowane niż w MS. Ponadto RMS musi poprzedzać RMT. Mam cichą nadzieję, że to drugie rozporządzenie ukaże się jednak przed początkiem sezonu.

Za ten post autor krzysztofisko otrzymał podziękowanie od: STERNIK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 09:05 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Z tego co wiem nasza RMS-ka powinna ukazać się do końca I kwartału, według wariantu optymistycznego najprawdopodobniej z końcem lutego. Wygląda na to, że zostanie utrzymane 2Mm (niestety) oraz na szczęście brak obowiązkowych szkoleń. 2Mm pozostaną przede wszystkim z powodu utrzymania wieku 12 lat - jest to kwestia nadzoru nad dziećmi oraz generalne założenie, że żj to przede wszystkim śródlądzie. Problemem może być oczekiwanie na rozporządzenie w sprawie przeprowadzania egzaminów i wymogów egzaminacyjnych, ponieważ to rozporządzenie opracowuje Ministerstwo Transportu, gdzie prace są znacznie mniej zaawansowane niż w MS. Ponadto RMS musi poprzedzać RMT. Mam cichą nadzieję, że to drugie rozporządzenie ukaże się jednak przed początkiem sezonu.

Z jakiego źródła czerpiesz te informacje ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 09:21 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Medium? :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 09:22 

Coś mi te klocki nie pasują. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 09:23 

Z Min. Sportu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 09:25 

Z Min. Sportu

Zatem dlaczego nie dali się przekonać do Twoich poglądów ?
Czytam, czytam i nie bardzo mogę się zgodzić z poglądami Koleżanek i Kolegów, że żj to śródlądzie.(...)

W jaki sposób zostałeś przekonany do tych założeń ?
oraz generalne założenie, że żj to przede wszystkim śródlądzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 09:26 

A możesz rozwinąć? Pracujesz tam, nadzorujesz czy szpiegujesz?
(No, do tego ostatniego to raczej sie nie przyznasz ;) )

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 10:43 

Moniia napisał(a):
A możesz rozwinąć? Pracujesz tam, nadzorujesz czy szpiegujesz?
(No, do tego ostatniego to raczej sie nie przyznasz )

Przyjmijmy, że szpieguję przebieg prac nad rozporządzeniem, bo z różnych przyczyn jestem tym bardzo zainteresowany. Przekazałem Wam aktualne informacje z Min. Sportu, które nie są żadną tajemnicą i myślę, że każdy nawet drogą telefoniczną mógłby je uzyskać.
Tak się składa, że znam trochę, może nawet więcej niż trochę sposób podejmowania decyzji i praktycznego tworzenia aktów prawnych. Urzędnicy to też ludzie ( choć może nie wszyscy ich tak postrzegają), a nie roboty. Czasami na kształt rozporządzenia, a nawet ustawy potrafi mieć wpływ własne dziecko, znajomy, rodzina, opinia środowiska itp. Na końcu i tak decyzję i podpis składa jedna osoba, która musi mieć przekonanie, że podpisuje dobry dokument i podejmuje słuszną decyzję bo pomijając wszystko inne ponosi za ten podpis odpowiedzialność.
Nigdzie nie napisałem, że zmieniłem pogląd
Wojciech1968 napisał(a):
W jaki sposób zostałeś przekonany do tych założeń ?
oraz generalne założenie, że żj to przede wszystkim śródlądzie.

Przekazałem aktualny pogląd dominujący w Min. Sportu.

Za ten post autor krzysztofisko otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 10:48 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Przekazałem aktualny pogląd dominujący w Min. Sportu.

Widać lata pracy liberalizatorów nie poszły na marne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 10:52 

Podziekowalam za jasne i precyzyjne wytłumaczenie.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:05 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Na końcu i tak decyzję i podpis składa jedna osoba, która musi mieć przekonanie, że podpisuje dobry dokument i podejmuje słuszną decyzję bo pomijając wszystko inne ponosi za ten podpis odpowiedzialność.

Kolega w Polsce to tak od niedawna.....chyba?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:13 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
podejmuje słuszną decyzję bo pomijając wszystko inne ponosi za ten podpis odpowiedzialność.
powinieneś pisac teksty do kabaretu

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:20 

Na końcu i tak decyzję i podpis składa jedna osoba, która musi mieć przekonanie, że podpisuje dobry dokument i podejmuje słuszną decyzję bo pomijając wszystko inne ponosi za ten podpis odpowiedzialność.
Nigdzie nie napisałem, że zmieniłem pogląd

W takim razie nie potrafię pojąć , dlaczego urzędnicy MSiT oraz wszyscy ci, którzy są strażnikami naszego losu uważają , iż patent żeglarza jachtowego dedykowany jest wyłącznie dwunastolatkowi ?!.
Czy każdorazowo należy przypominać o tym, że nie ma górnej granicy wieku dla kandydata, który zamierza/ zamierzał uzyskać ten patent ?
Dla przypomnienia jestem organizatorem kursów żeglarskich od kilkunastu lat i nie spotkałem się z przeważającą liczbą małoletnich adeptów chętnych odbycia szkolenia i uzyskania patentu żeglarza jachtowego.
Natomiast przeważającą liczbę stanowią zainteresowani w wieku pow. 16 lat.
Nie uważam , że stanowi to obraz dla całości szkolenia.
Jednak jestem pewien, że dwunastolatek , którego przypisano do patentu żeglarza jachtowego , w sporadycznych przypadkach podjął by się samodzielnej żeglugi na jachcie, do którego upoważnia go uzyskany patent żeglarza jachtowego.
Niech w końcu zawita w głowach urzędników, związków żeglarskich i innych pesymistów zdrowy rozsądek wyzbyty podejrzeń o niezaradność polskiego żeglarza jachtowego, który ma też więcej jak dwanaście lat.

Ostatnio edytowano 16 sty 2013, o 11:21 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:21 

Helmsman napisał(a):
Ale moja uwaga i tak do tego się odnosi, chociaż w świetle istnienia punktu o wymianie po dodatkowym stażu jest to mniej istotne.

To pewien kompromis jest... Spójrz tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Dawne_pols ... Ceglarskie. Ujęcie w "tabelce wymian" wszystkich stopni istniejących na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat jest... trudne bardzo (o ile możliwe). Bo do stopni wprost dochodzą jeszcze ich wymiany (bo ktoś ma np sternika II klasy, ktoś go wymienił przy pierwszej zmianie przepisów, ktoś przy drugiej... należałoby zdefiniować "uzyskany". Ktoś patent zgubił dostał duplikat, ale nie ma zapisane że to duplikat... itd, itp. I tak znajdzie się ktoś kogo pominiesz. A i tak przepis będzie obszerniejszy od reszty rozporządzenia... :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:23 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
To pewien kompromis jest

A sternika morskiego na co będzie można wymienić? :> Chyba nie napisałeś...:)

W sumie ciekawa sprawa.

Patent sternika jachtowego (ważny) posiadam. Wymienię sobie na jachtowego sternika morskiego, a jednocześnie zostanie mi jachtowy sternik morski (ważny) wydany na podstawie starych przepisów. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:25 

Przyjmijmy, że szpieguję przebieg prac nad rozporządzeniem, bo z różnych przyczyn jestem tym bardzo zainteresowany.

A mógłbyś wyszpiegować czy urzędnicy czytują to albo inne forum czy też SSI Jurka Kulińskiego?
Wojciech1968 napisał(a):
Niech w końcu zawita w głowach urzędników, związków żeglarskich i innych pesymistów zdrowy rozsądek wyzbyty podejrzeń o niezaradność polskiego żeglarza jachtowego, który ma też więcej jak dwanaście lat.

A może niech przeczytają co sami proponują w rozporządzeniu dla 12 letnich żeglarzy jachtowych? Skąd ta nadmierna troska?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:26 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jacek Woźniak napisał(a):
Skąd ta nadmierna troska?

A jak już się tak troszczą, to niech pozwolą pływać w bezpiecznej odległości od brzegu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:28 

Ty się zastanów co proponujesz bo rzutka ma tylko 15 m liny... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:33 

skipbulba napisał(a):
podejmuje słuszną decyzję bo pomijając wszystko inne ponosi za ten podpis odpowiedzialność.
powinieneś pisac teksty do kabaretu

Koleżanki i Koledzy czytajcie proszę ze zrozumieniem bo czepianie się do fragmentu wyrwanego z całości i złośliwości są nam chyba nie potrzebne. Napisałem wyraźnie, że " musi mieć przekonanie,.... że podejmuje właściwą decyzję, a nie że podejmuje właściwą decyzję. A to istotna różnica? Nieprawdaż?
Myślę, że każdy z nas podejmuje decyzje czasami ( np. na wodzie ) decydujące nawet o życiu lub zdrowiu własnym lub załogi i też podejmuje te decyzje w oparciu o co.....???
To tyle w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 11:38 

Koleżanki i Koledzy czytajcie proszę ze zrozumieniem bo czepianie się do fragmentu wyrwanego z całości i złośliwości są nam chyba nie potrzebne. Napisałem wyraźnie, że " musi mieć przekonanie,.... że podejmuje właściwą decyzję, a nie że podejmuje właściwą decyzję. A to istotna różnica? Nieprawdaż?

Ty z kolei powinieneś mam wrażenie mieć świadomość, że Rozporządzanie podpisuje minister (w omawianym przypadku - ministra :lol: ) a on/a takiego przekonania może nabrać wyłącznie pośrednio, jako że nie jest autorem rozporządzenia. To autor projektu może mieć przekonanie, że stworzył dobry dokument - podpisujący tylko połowicznie.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 103  Następna strona