Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 13:46

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sty 2013, o 15:36 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
ins napisał(a):
Ale patent SJ choćby nie wiem jakbyś się zwijał jest w światku czarterodawców bardziej ceniony niż ISSA. choćby z porównania ilości stażu wymaganego na SJ PYA i IS ISSA.

W jaki sposób ubogaca Twoje życie fakt to, że Twój patent jest bardziej ceniony niż ISSA. Czarterownie nie biorą od Ciebie kaucji??? Kłaniają się kornie gniotąc czapkę w ręku przy wydawaniu Ci jachtu? Nie cierpię na żadne kompleksy znam swoje możliwości i ograniczenia i jeśli potrzebuję jakiś świstek, to nie dlatego ze jest kawałek plastiku "ceniony" ale dlatego że otwiera jakąś furtkę. Najprostszym, najtańszym, najszybszym, najprzyjemniejszym sposobem otwarcia drogi do pływania w zgodzie z tematem wątku jest VB i ISSA. Co innego gdy ktoś zabiega o prace, zabiega o klientów, chce profesjonalnie zajmować się żeglarstwem wtedy każdy glejt dodaje powagi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 16:34 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
sajmon napisał(a):
Najprostszym, najtańszym, najszybszym, najprzyjemniejszym sposobem otwarcia drogi do pływania w zgodzie z tematem wątku jest VB i ISSA. Co innego gdy ktoś zabiega o prace, zabiega o klientów, chce profesjonalnie zajmować się żeglarstwem wtedy każdy glejt dodaje powagi.

Tomek
bądź rzetelny i dopisz do pływania w Chorwacji, a z ISSA w może jeszcze kilku innych krajach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 17:11 

doktor napisał(a):
bądź rzetelny i dopisz do pływania w Chorwacji, a z ISSA w może jeszcze kilku innych krajach.

To już było na tym wątku - z VB nie wiem jak jest, ale ktoś pisał ze uzbrojone poza Chorwacją w SRC działa na Adriatyku, ISSA plus SRC po prostu działa. Nie mamy przetestowanego całego Świata, pamiętam ze mój ulubiony ISSA instruktor śmiał się że ISSA nie jest respektowana W Polsce i Belgi (a wiecie dlaczego Belgowie mają w samochodzie wycieraczki od wewnątrz?) Jak ktoś znalazł firmę czarterowa która na ISSA nie chce pożyczyć Jachtu - niech się ujawni teraz albo zamilknie na zawsze :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 17:51 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Przepraszam, ale na wiosnę tego roku interesowałem się "uznawalnością" ISSA w Chorwacji i na wysłane dziesięć zapytań do tamtejszych czarterowni dostałem dziesięć odpowiedzi negatywnych :-(

Z jednej z nich dostałem również dokument w PDF dotyczący tego, jakie uprawnienia i z jakich krajów uznają Chorwaci. Co ciekawe wg tego dokumentu PZZ Sternik Jachtowy ma te same mozliwosci charteru, co PZMiNW Starszy Sternik Motorowodny.

Jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę podesłać wspomniany "Actual list of the acceptable licences for legal sailing in Croatia.pdf"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 17:55 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
sajmon napisał(a):
Jak ktoś znalazł firmę czarterowa która na ISSA nie chce pożyczyć Jachtu - niech się ujawni teraz albo zamilknie na zawsze :)

Zgłaszam się pierwszy,(ktoś w międzyczasie napisał wiec drugi :) mam wypożyczalnie i na ISSA nie wyczarteruje swojego jachtu, nie wyczarteruje tez na VB i to nie dlatego, ze ja nie chce ale, ze mój niemiecki ubezpieczyciel nie wypłaci mi złamanego grosza, gdy posiadacz któregoś z tych "kwitków" coś mi na jachcie uszkodzi, jednym postem masz odpowiedź na wątpliwości greckie , polskie i niemieckie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 18:12 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
sajmon napisał(a):
Jak ktoś znalazł firmę czarterowa która na ISSA nie chce pożyczyć Jachtu - niech się ujawni teraz albo zamilknie na zawsze

Kiriacoulis, Ateny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 18:26 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Cape napisał(a):
sajmon napisał(a):
Jak ktoś znalazł firmę czarterowa która na ISSA nie chce pożyczyć Jachtu - niech się ujawni teraz albo zamilknie na zawsze

Kiriacoulis, Ateny.

A czy coś proponowali w zamian? Np. rundę kontrolną?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 18:43 

Darku - o ile pamiętam Twoje Jachty są pod polską banderą - a więc polskie wymagania patentowe, natomiast co do Chorwacji Czarnogóry, Grecji, Norwegii, Seszeli Karaibów, Turcji, Kanarów (o tych miejscach wiem) moi znajomi lub ja mielismy takiego pecha ze na ISSA wypożyczyli jachty tak jedno jak i dwukadłubowe. Czarterownie które nie mogą, nie chcą uznawać takich kwitów - są parę euro w plecy. ISSA cały czas sie rozwija, staje coraz popularniejszy. Żeby propagować ten certyfikat, a przez to powiększać zakres wolności, warto uparcie szukać czarerowni którym ISSA nie powoduje ubezpieczeniowych stresów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 18:48 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
sajmon napisał(a):
Żeby propagować ten certyfikat
Problemem jest to, że w początkowym okresie swego istnienia ISSA Poland przegięła nieco w drugą stronę, i w efekcie zła/słaba opinia o tym kwicie będzie jeszcze pokutować długo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 18:53 

Darku - a jak jest z Brytyjczykami. - przyplywa do Ciebie na własnym jachcie Przez Biskaje Gibraltar Środziemne, Jońskie John z Londynu - zerka: ale super wypasione plastiki z bajerami - chciałby wyczarterowac na tydzień zobaczyć jak to jest... Czy jest bez szans? Co na to ubezpieczyciel?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 19:01 

Jacek Woźniak napisał(a):
Cape napisał(a):
sajmon napisał(a):

Kiriacoulis, Ateny.

A czy coś proponowali w zamian? Np. rundę kontrolną?

Dokładnie było tak, że dotyczyło to co skipera. Specjalnie wyjął ISSA (poziom I :D ), Grek się skrzywił i zapytał, czy mamy coś jeszcze. Kartonowy sternik całkowicie go zadowolił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 19:04 

To jeszcze kilka odpowiedzi, które otrzymałem od polskich pośredników odnośnie honorowania ISSA w Chorwacji :
Cytuj:
Witam Pana,
Przy czarterze jachtów z naszej floty stosujemy się do chorwackich przepisów, a ponieważ tam certyfikaty ISSA nie są wymienione, tak więc nie są honorowane.
Pozdrawiam,
----------------------

Witam serdecznie,

Sprawa honorowania certyfikatów ISSA nie zależy od nas – lecz od prawa obowiązującego w kraju, z którego czarteruje Pan jacht. W Chorwacji te certyfikaty nie są honorowane. W Grecji, Włoszech, Hiszpanii zależy to od decyzji konkretnego armatora.

Pozdrawiam serdecznie,
----------------------

Witam,
Honorowanie patentu zależy od przepisów obowiązujących w danym kraju. Certyfikat ISSA nie jest honorowany w Chorwacji.

Pozdrawiam,
----------------------

Witam,
ISSA inshore niestety nie.
Pozdrawiam,
----------------------

Witam,
Honorowanie certyfikatu ISSA musi być każdorazowo weryfikowane z konkretnym armatorem czarterowanego jachtu, ponieważ nie jest to oficjalnie formalny dokument upoważniający do prowadzenia jachtów.

Pozdrawiam serdecznie,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 19:19 

Cześć ludzi przesadzało, część przesadza. W każdej instytucji są różne czarcie ogony. Czy macie gwarancje że każdy PZŹ-towski jachtowy sternik morski siądzie na Wasz 40 ft jacht i będziecie spać spokojnie? Kwestia polityki ubezpieczalni. Czy ubezpieczalnie w Croatii nie wiedza w jakim trybie uzyskuje się VB? Dlaczego VB im nie przeszkadza a ISSA owszem? Czysta polityka. Widać bardziej opłaca się na razie olać klientów z ISSA a produkować i brać opłaty za VB, by potem czarterowac im jachty. Jest to uwazam polityka nie biorąca pod uwagę spraw merytorycznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 19:30 

Cape napisał(a):
Dokładnie było tak, że dotyczyło to co skipera. Specjalnie wyjął ISSA (poziom I

Cape - prosze Cię... Level I to zdaje sie wykwalifikowany czlonek zalogi... W zeszłym roku wyjechałem z domu do sklepu. Po trzystu metrach - niedowiary - zatrzymuje mnie policja. Ja miałem dobry humor zero stresu wysiadłem w klapkach nieomal w pidżamie i mówię "panowie jak tak można - we własnej wsi , pod ulubionym sklepem, zatrzymywać zaspanego tubylca - przecież ja nawet nie mam prawa jazdy o dokumentach nie wspominając.." Policjanci uśmiechnęli się upewnili się że kupuję mleczko do kawy i puścili wolno. Czy z tego wynika zasada: w Polsce można jeździć bez prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego w drodze po mleczko do kawy???

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

cantos napisał(a):
Witam,
Honorowanie certyfikatu ISSA musi być każdorazowo weryfikowane z konkretnym armatorem czarterowanego jachtu, ponieważ nie jest to oficjalnie formalny dokument upoważniający do prowadzenia jachtów.

I ta odpowiedź powinna być dla Ciebie interesująca. Trzeba sobie zadac trochę mailowego trudu i dotrzeć do armatora czarterowanego jachtu, albo grzecznie zapisać sie na kurs S.J. dac zarobic Sajmonowi i innym darmozjadom :D wożąc się lub szkoląc wedlug chęci dla zdobycia iluśtamset kojodupogodzin. A! no zasilic budżet tanich linii lotniczyc by ruszyć się na wody pływowe, poczekac trzy miesiące na wydanie patentu PZŻ, po drodze dowiedziec się ze jedna opinia jest nie wazna bo trzeba bylo we flaucie popłynąć na silniku na Vis, zamiast w sztormie chroić sie na sw Klemensie, popłynac zapłacić za jeszcze jeden rejs stazowy i juz można popływać tydzień na Chorwacji :) Jakież to proste.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 20:04 

sajmon napisał(a):
albo grzecznie zapisać sie na kurs S.J. dac zarobic Sajmonowi i innym darmozjadom wożąc się lub szkoląc wedlug chęci dla zdobycia iluśtamset kojodupogodzin. A! no zasilic budżet tanich linii lotniczyc by ruszyć się na wody pływowe, poczekac trzy miesiące na wydanie patentu PZŻ, po drodze dowiedziec się ze jedna opinia jest nie wazna bo trzeba bylo we flaucie popłynąć na silniku na Vis, zamiast w sztormie chroić sie na sw Klemensie, popłynac zapłacić za jeszcze jeden rejs stazowy i juz można popływać tydzień na Chorwacji Jakież to proste.

Oj... Nie załapałem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 20:06 

sajmon napisał(a):
kurs S.J. dac zarobic Sajmonowi i innym darmozjadom wożąc się lub szkoląc wedlug chęci dla zdobycia iluśtamset kojodupogodzin. A! no zasilic budżet tanich linii lotniczyc by ruszyć się na wody pływowe,

Po co wody pływowe ?
Prawda jest taka. ISSA nie jest uznawana w Chorwacji, bo takie mają przepisy. W innych krajach, jak się uda.
Nie zmienia to faktu, że ISSA Poland życzę jak najlepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2013, o 21:15 

Wody pływowe na kolejny patent J.S.M....
Prawda jest taka. I koniec dyskusji :D Moi kumple nie wiedzieli i pływaja w Chorwacji z ISSA. Chyba im nie powiem jak jest prawda, bo gotowi przejść drugi kryzys wieku średniego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 20:38 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 1
Sławek71 napisał(a):
Witam forumowiczów,

chciałbym zapytać jakie szkolenie będzie bardziej przydatne podczas żeglowania po Adriatyku i Morzu Śródziemnym. Póki co posiadam patent żeglarza jachtowego i zamierzam wybrać się na rejs stażowo-szkoleniowy do Chorwacji. Mam do wyboru możliwość uzyskania certyfikatu ISSA lub patentu Voditelj Brodice , co wybrać ?

Jeśli chcesz czarterować w Chorwacji, to chonorowany jest tam patent żeglarza jachtowego. Wyczarterujesz legalnie praktycznie dowolną łódkę, co ciekawe nie patrzą przy tym na długość jachtu. Musisz tylko zrobić obowiązkowo co najmniej uprawnienia SRC (dzień na zapoznanie się z pytaniami dostępnymi na stronie UKE, 30 min na egzamin).

Niestety nie wiem jak jest w innych krajach, teoretycznie ż.j. uprawnia do pływaniu po morzu (co prawda z ograniczeniami), ale nie każdy kraj na te ograniczenia patrzy (czasem jak w Chorwacji dają więcej ż.j. niż ma to wpisane w patent)...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 00:12 

Jakby patrzyli - to jachtowy sternik morski nie mógłby pływać i tak w Chorwacji na jachtach powyżej 12 m :D Ale Chorwaci pożyczają i to (przetestowane w Splicie) nawet na sternika motorowego ho ho starszego :) Zależy od Chorwata, od firmy, od ubezpieczenia.
Podoba mi się obraz żeglarzy jaki wyłania się z lektury wieeelu wielu postów. Sami krysztalowi szlachetni ludzie, pilnujący ram i litery prawa, praktycznie nie pijący, a już na wodzie to o Matko Boska! Wszyscy poprzypinani od 2B wzwyż. Na szczęście z doświadczenia wiem, że przy kontakcie bezpośrednim przeważnie powietrze schodzi i przy piwie można się pośmiać z dyrdymałów wypisywanych na forum. Mam nadzieje na jakieś nowe kontakty "twarzą w twarz" na targach w Sosnowcu i w Warszawie na "Wiatr i woda"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 07:12 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Sajmon, ciągle mylisz sternika jachtowego z morskim...

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 09:14 

maciek.k napisał(a):
Sajmon, ciągle mylisz sternika jachtowego z morskim.

no trudno - jakos daje rady z tym zyć :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 09:54 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
sajmon napisał(a):
maciek.k napisał(a):
Sajmon, ciągle mylisz sternika jachtowego z morskim.

no trudno - jakos daje rady z tym zyć :-?

Może od razu wydzielmy osobny wątek na temt tego czy aby zdobyć papier PZŻ pozwalający pływać w Chorwacji należy odbyć staż na pływach lub czy jachtowy sternik morski może legalnie prowadzić jachty powyżej 12 metrów :-)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 10:01 

sajmon napisał(a):
Jakby patrzyli - to jachtowy sternik morski nie mógłby pływać i tak w Chorwacji na jachtach powyżej 12 m

Chorwacja jako jedyny kraj ma sprawę uznawania/nieuznawania kwitów uregulowane rozporządzeniem ichnego ministerstwa. Link można wyszukać.
Są tam wymienione kwity poszczególnych krajów. Dla polskiego sternika ograniczeniem jest 30 GT. Mors odpowiednio więcej.
Czyli zacytowane zdanie nie jest prawdą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 11:28 

Widzisz drogi Cape - więcej niz na studiowanie chorwackiej produkcji ministerialnej, poświęcam na pływanie. Dopóki nikt ni stawia barier, nie wlepia mandatów - nie interesuje mnie co za smutny debil wymyślił żeby na polskim patencie widniało 12 m, i co za bałkański geniusz wyznaczył specjalnie dla polskich żeglarzy wartość graniczną 30 GT (ja bym się upierał że powinno być zdecydowanie 31,6 GT) I nie pytajcie mnie ile Gt (oldskulowcy chcieli by pewnie wiedzieć ile BTR :)) ) ma jacht na którym pływam - bo mam to... no! Właśnie tam. Mogę natomiast podać pojemnośćnaszej lodówki (to interesuje głównie kobiałki na naszych rejsach) dla zainteresowanych panów - mam wymiary zamrażalnika :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 14:25 

sajmon napisał(a):
Widzisz drogi Cape - więcej niz na studiowanie chorwackiej produkcji ministerialnej

Widzisz drogi Sajmoni, jak się publicznie pisze coś takiego...
sajmon napisał(a):
Jakby patrzyli - to jachtowy sternik morski nie mógłby pływać i tak w Chorwacji na jachtach powyżej 12 m

Czyli wprowadza ludzi w błąd, to mnie nie pozostaje nic innego, jak sprostowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 16:29 

Najpierw Superman, potem Spiderman, teraz Cape ponownie ocalił świat :D
A propo's wiecie kto może pokonać Człowieka Pająka??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 16:31 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 51
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Człowiek Klapek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 16:33 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
sajmon napisał(a):
wiecie kto może pokonać Człowieka Pająka??
Wiemy kto, ale nie wiemy o co Ci się rozchodzi.

Świetnie, że zajmujesz się fajnymi zajęciami, żeglujesz zamiast studiować durne biurokratyczne dzieła, ale co do tego ma sprostowanie nierzetelnej informacji? Czy sprostowanie, to jest coś złego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 17:55 

Maar napisał(a):
Wiemy kto, ale nie wiemy o co Ci się rozchodzi.

Ilu Was tam siedzi przy klawiaturze? Szczerze mówiąc nie wiem jak Wam pomóc. kombinujcie na podstawie kontekstu, tego co napisane, rozróżnianiu trybu przypuszczającego od twierdzącego. Wolno się także sugerować głapawymi uśmieszkami do których z czasem przywykłem (zmotywowany tym ze bez usmieszków część populacji nie zgadnie że chodzi o dowcip, "o przymrużenie oka"*)

*Nie wysyłajcie mnie proszę ani do okulisty - bo nie chodzi o schorzenie oczu, nie oferujcie również kawy, czy red bulla bo to nie kwestia senności

Marchew zgadza się Człowiek Kapeć! - wygrywasz listę uprawnień żeglarskich dopuszczonych w Chorwacji - fundator nagrody: Cape!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2013, o 18:21 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jezu! następny d....ziwny :(

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona