Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 23:12

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:08 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
waliant napisał(a):
No, i to jest typowy przykład "argumentacji" zamordystów. Zupełnie jak przy dyskusjach o obowiązkowych patentach, ten sam schemat odpowiedzi.

A dlaczego nie odniesiesz się do....

Carlo napisał(a):
To sobie policz ile wpłaciłeś tych składek zdrowotnych - to mała część składek odprowadzanych do ZUS, weź cennik usług medycznych i zastanów co sobie za te swoje składki możesz sfinansować. Życzę Tobie i Twojej rodzinie zdrowia, ale jak nieszczęśliwie poważnie zachorujesz, to się zastanów co z tymi swoimi składkami będziesz mógł zrobić.

To jest typowa dyskusja .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:15 

Podziękował : 157
Otrzymał podziękowań: 78
Uprawnienia żeglarskie: majtek
Carlo napisał(a):
Nie jest żadną piramidą finansową, bo państwo jest gwarantem wypłacania środków

Tak mi się wydaje (może w błędzie jestem) że państwo to obywatele,czyli ja.Więc sam sobie wpłacam na piramidą finansową i jednocześnie sam sobie gwarantuję że to się nie posypie?.Jednak jeśli by się posypało to mogę mieć pretensję tylko sam do siebie?

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antałek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Za ten post autor Szpiszpak otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:22 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Carlo napisał(a):

skipbulba napisał(a):
podobnym pomysłem jest VAT, akcyza i porę innych

Maciek ... ja Ciebie proszę.

Odpowiedz tylko na pytanie. Kiedy państwa nie pobierały (różnego rodzaju) danin? Jak wyobrażasz sobie utrzymania chociażby służb bezpieczeństwa, nie mówię już o tym że ktoś Ci drogę odśnieża, itd. bez pobierania danin publicznych?

Tak wiem.... silnego (bogatego) będzie stać niezależnie od rozwiązań systemowych. Słaby niech zdycha.

Carlo to ja Ciebie proszę! :)
od kiedy dochody z VAT idą na odśnieżanie? nie myl akcyz,ZUSów, ubezpieczeń zdrowotnych,VATów i innych SRATów z podatkami :)
Zastanów się nad dwoma kwestiami: 1. w jaki sposób ten system pomaga biednym? 2. czy biedni nie są biednymi, bo ich Państwo odziera z wiekszości dochodów?
Ja wolałbym sam decydować na co wydam moje pieniądze.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:26 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Carlo napisał(a):
A dlaczego nie odniesiesz się do....

Carlo napisał(a):
To sobie policz ile wpłaciłeś tych składek zdrowotnych - to mała część
...
nieszczęśliwie poważnie zachorujesz, to się zastanów co z tymi swoimi składkami będziesz mógł zrobić.

A po co? I czemu zmieniasz z uporem temat?
ZUS u nas JUŻ zbankrutował.
Do tego się odnieś :)

P.S. Oczywiście, opieka zdrowotna u nas działa znakomicie, i nie ma żadnych problemów w przypadku, gdy ktoś "nieszczęśliwie poważnie zachoruje".

Ten system i tak definitywnie zbankrutuje, niezależnie od tego, jak bardzo jego zwolennicy wezmą się patriotycznie do "pracy" i zwiększą dzietność :)

A tak nawiasem, to gwarancje państwa wypłaty emerytur są, delikatnie napiszę (dalej boję się warna, choć Maar mówi, że to nic takiego ;) ), g...uzik warte.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:33 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
skipbulba napisał(a):
Ja wolałbym sam decydować na co wydam moje pieniądze.

Anarchista jeden... ;)
A gdzie solidarność społeczna? Wszak te systemy ochronne, ZUS NFZ itd, są w założeniu solidarne. Solidarnie składamy się wszyscy aby pomóc potrzebującym i to bez względu na ich status materialny. Czy takie podejście do problemu nie jest oznaką nowożytnego humanizmu? Jak nie pomóc człowiekowi, który wprawdzie przez całe dotychczasowe nie dołożył do wspólnej kasy ani grosza ale teraz siadła mu wątroba i potrzebuje przeszczepu oraz renty. Nie bądźmy nieludzcy i nie krzywdźmy drobnych złodziejaszków z tuzinem nieślubnych dzieci...

Ps: że tak mi się bredzi od samego rana :lol: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:39 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Znieść podatki :D rozdać broń :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:43 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Cape napisał(a):
Znieść podatki :D rozdać broń :roll:
Uwolnić dzieci napoczęte! :-)
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 02773.html

Ciekawe ile milionów tych niewinnych małych człowieczków siedzi zamrożonych w tych przeklętych laboratoriach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:44 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Carlo napisał(a):
To sobie policz ile wpłaciłeś tych składek zdrowotnych - to mała część składek odprowadzanych do ZUS, weź cennik usług medycznych i zastanów co sobie za te swoje składki możesz sfinansować. Życzę Tobie i Twojej rodzinie zdrowia, ale jak nieszczęśliwie poważnie zachorujesz, to się zastanów co z tymi swoimi składkami będziesz mógł zrobić.

To jest właśnie to, co nazywam myśleniem skażonym socjalizmem, niestety. Jesteś głęboko przekonany, że jak państwo Ci nie da, to nie będziesz miał. I zupełnie nie uwzględniasz faktu, że ceny usług medycznych są tak wysokie właśnie dlatego, że są sterowane centralnie, a składki są obowiązkowe. Leki refundowane, państwowa służba zdrowia, kasy chorych (jakby się tam nie nazywały), granty na badania naukowe przyznawane wg uznania urzędników nie mających o temacie pojęcia powodują, często nieuzasadniony, wzrost kosztów leczenia.
Również życzę Tobie i Twojej rodzinie zdrowia, trzymam kciuki za to, żebyś nigdy nie musiał się przekonać jak w praktyce niewydolny, a czasami wręcz zabójczy jest system, który tak ofiarnie tu bronisz. System, w którym nie ma kasy na przeprowadzenie dokładnych badań, przez co ludzie umierają od złego rozpoznania choroby, a starych ludzi się w ogóle nie leczy, bo się to nie opłaca - jest droższe i mniej skuteczne niż w przypadku człowieka młodego.

Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowania - 4: Jaromir, mariaciuncia, Sajmon, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 08:45 

skipbulba napisał(a):
Carlo to ja Ciebie proszę! :)

Maciek, nie daj się zrobić w trąbę jak ja wcześniej. Zauważ, że zamordyści z uporem maniaka zmieniają temat, od podatków po średniowiecze, od inkwizycji po wolność słowa, zamiast odnieść się do meritum. Że system emerytalny (sam w sobie zły pomysł) w obecnych warunkach jest absolutnie nie do utrzymania. I że już zbankrutował.
A gwarancjami państwa wypłaty emerytur to sobie możemy nie powiem co podetrzeć.

Tak samo chcą nas zmusić do dyskusji o kosztach leczenia, nie odnosząc się do tego, że opieka zdrowotna też już praktycznie padła.
Wystarczy wszystkich zapytać, kto z dyskutujących tutaj był u państwowego dentysty?

Ten system upadnie, bo musi, jak każdy socjalizm zwyczajnie zbankrutuje.
A że system emerytalny jest piramidą finansową, więc dodatkowo z tego powodu tym bardziej musi zbankrutować.

Po prostu ruszamy podstawę jedynie słusznego światopoglądu i to wywołuje furię. Działa też mechanizm wypychania ze świadomości niewygodnych prawd. Dlatego że, jak sobie przemyślimy cały łańcuch konsekwenecji tego wszystkiego, to wychodzi, że tym bardziej nie warto mieć dzieci. Dla ich dobra.

Czas na EOT.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Sąsiad napisał(a):
To jest właśnie to, co nazywam myśleniem skażonym socjalizmem, niestety.

Sąsiad, dziękuję, mnie się już nie chciało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:02 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Carlo napisał(a):
To sobie policz ile wpłaciłeś tych składek zdrowotnych - to mała część składek odprowadzanych do ZUS, weź cennik usług medycznych i zastanów co sobie za te swoje składki możesz sfinansować.

No to ja bez liczenia Ci odpowiem, że przy mojej frekwencji w przychodniach, to miałbym na lokatach sporo - pracuję 33 rok a do lekarza idę 2-3 razy rocznie (po recepty na lekarstwo, którego normalnie nie mogę kupić). Dla jasności - dopiero od kilku lat, bo wcześniej to chodziłem raz na kilka lat - na badania okresowe. I tak ma duża ilość ubezpieczonych...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:06 

Carlo napisał(a):
To sobie policz ile wpłaciłeś tych składek zdrowotnych - to mała część składek odprowadzanych do ZUS
na kwitku mam że 400zł miesięcznie, to daje rocznie 4800zł, powiedzmy że razy 20 lat* to daje 96 000 zł.... bez odsetek. z odsetkami to ile? ze 150 tysięcy? żona zarbia mniej więcej 2 razy tyle co ja, czyli powiedzmy że odłożyłaby przez 20 lat 300 tyś. Razem miałbym 450tys ... gdybym nie inwestował, a tylko odkładał na zwykłej lokacie :) gdybym odkładał na lokacie inwestycyjnej to moja rodzina miałaby już kapitał przekraczający milion złotych. Itd, itd.... a co mam teraz w zamian za 20 lat płacenia składki zdrowotnej? wielomiesięczne kolejki, opłaty za co drugą procedurę, brak dostępu do specjalistów, odpłatnych stomatologów .... i brak kapitału :)

*jakaś kwota pieniedzy była potrącana zawsze była płacona zawsze tylko w innej formie.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:12 

skipbulba napisał(a):
to daje 96 000 zł.... bez odsetek. z odsetkami to ile? ze 150 tysięcy

50 % przez 20 lat? Mizernie założyłeś... Załóż 3% rocznie (to też mizernie, ale bliżej rzeczywistości - np lokata na rachunku bieżącym) i procent składany lub nawet z kapitalizacją miesięczną :-)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:19 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
waliant napisał(a):
dlaczego obowiązkowe patenty są złe, a obowiązkowe ubezp. emerytalne (i nie tylko) są dobre?
Bez żeglowania nie umrzesz z głodu. Nie żebym popierał nadopiekuńczość państwa, ale tu 3baby zmienić Konstytucję.
Poza tym, to ja siem na polytyce nie znam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:20 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Carlo napisał(a):

Skoro nalegasz, to chętnie policzę.
Ub. zdrowotne - ok. 900 zł. / m-c.
Chorobowe ok. 300.

Razem 1200. Olać chorobowe, niech będzie zdrowotne.

Alternatywy:
Usługi Medicover złota karta (w tym hospitalizacja, badania, poród, zabiegi i td):
500-600 zł w całej Polsce plus komercyjne ubezpieczenie za granicą. Mówię o opiece medycznej.
Ubezpieczenie prywatne zdrowotne w całej Europie - ze 300 zł na miesiąc full-wypas.

Druga hipotetyczna osoba, zarobek 4500 zł brutto (w Warszawie nic nadzwyczajnego):
zdrowotne 350 zł / m-c, chorobowe 110.
Za te pieniądze kupię w Luxmedzie super opiekę i wykupię prywatne ubezpieczenia na całą Europę na wszystko czego luxmed nie obejmie.

Obie powyższe hipotetyczne osoby dostają identyczny poziom usług jak osoba płacąca 125 zł zdrowotnego i 40 chorobowego od płacy minimalnej.

Wytłumacz mi i ustosunkuj się do pytania: dlaczego pierwsza i druga osoba ma mieć identyczny poziom usług jak trzecia przy absolutnym braku możliwości wyboru? Dlaczego prowadząc zdrowy tryb życia i zarabiając przyzwoicie, nigdy nie chodząc do szpitala czy nawet po papierek typu zaświadczenie mam płacić za ciągle leczącego się pijaczynę albo palacza, co po 20 latach palepia odkrył że ma raka płuc?

Co mam jeszcze policzyć?

Aha. Nie trudź się z typową dla siebie odpowiedzią w stylu "Pisz na temat, a nie popisuj się bo nie masz czym.".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:23 

Nacji. Pisze z telefonu więc krótko. Te procenty to nie wiem jak wyliczyles. Chyba kredytowe. :lol:.

Andrzej. Nie wiem ale pewnie masz dzieci. Przez pierwsze 25 lat życia nie chodziły do lekarza, nie rodziły się w szpitalu, nie były szczepione, etc. A składki to z czego odprowadzaly? Kto pokrywał koszty leczenia?

Co do kosztów służby zdrowia tak strasznie wysokich to odsyłam do przykładu USA jeszcze z całkiem niepodległego czasu. Jedną wizyta u dentysty to tyle co Maciek ma miesięczna składkę.

Jeszcze do Andrzeja. Życzę Ci żebyś do końca życia nie musiał chodzić do lekarza, ale pamiętaj, że Ci nie ubywa. A leki na receptę też masz często refundowane z tych składek.

O inflacji koledzy zapomnieli.

Palacze mają w akcyzie opłatę od leczenia skutków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:31 

Wąski napisał(a):
ale tu trza by zmienić Konstytucję.

Tak naprawdę to trzeba by przeprowadzić transformację ustrojową, bolesną dla wielu ludzi i trwającą wiele lat. Żadna z partii obecnych w sejmie dzisiaj nie jest w stanie tego przeprowadzić, bo są to partie bezideowe, liczą się dla nich jedynie słupki poparcia i wygranie najbliższych wyborów.
Problem w tym, że każdy rok odkładania tej przemiany zwiększy jej negatywne skutki dla najbiedniejszych. Ale w sumie kogo oni obchodzą :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:33 

Carlo napisał(a):
Palacze mają w akcyzie opłatę od leczenia skutków.

:green:

Sąsiad napisał(a):
Wąski napisał(a):
ale tu trza by zmienić Konstytucję.

Tak naprawdę to trzeba by przeprowadzić transformację ustrojową, bolesną dla wielu ludzi i trwającą wiele lat. ll:

Tak naprawdę trzeba by przeprowadzić transformację umysłów. Tak jak w żeglarstwie uzmysłowić, że można żeglować bez patentów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:36 

Carlo napisał(a):
. A leki na receptę też masz często refundowane z tych składek.

Ale mnie stać na kupienie za 100 %, tyle że bez recepty w aptece nie sprzedadzą... Nota bene to też jakiś rodzaj socjalizmu - pomijając jakieś psychotropy czy np morfinę.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:41 

Panowie, po co wdajecie się w te wyliczenia? Znowu Carlo będzie się spierał, czy inflacja, i czy 3% czy 5%, pomijając istotę.
Opieka zdrowotna leży i kwiczy. Czy prywatna byłaby gorsza od TEGO CO JEST?
Temat mamy załatwiony, bez wdawania się w detale i bez odchodzenia od meritum.

Nie dajmy się znowu wpuszczać w kanał, Carlo świetnie potrafi zagadać rozmówców na amen, by rozmydlić problem i uciec od spraw zasadniczych.

Wzorem Katona: ZUS zbankrutował, gwarancjami państwa możemy sobie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:50 

AIKI napisał(a):
Ale mnie stać na kupienie za 100 %, tyle że bez recepty w aptece nie sprzedadzą... Nota bene to też jakiś rodzaj socjalizmu

To jest charakterystyczna dla "wiedzących lepiej" likwidacja zasady volenti not fit iniuria, będącej podstawą zdrowego systemu cywilizacyjnego. Jednocześnie jeden z elementów utrzymywania się przy władzy - zawsze można uzasadnić swoje istnienie przez prowadzenie działań "dla dobra obywateli". Np. MZ nakazuje reklamodawcom dołączenie tekstu "przed użyciem..." do reklamy leku i już się może pochwalić, jak to ono dba o nasze zdrowie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 09:56 

Jacku a Ty ile odprowadziles na swoją emeryturę w mundurowce? Po jakim czasie Twoi koledzy mogą przechodzić na emeryturę nie wpłacając złotówki na ZUS? Kto Wam płaci te emerytury?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:00 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
plitkin napisał(a):
Druga hipotetyczna osoba, zarobek 4500 zł brutto (w Warszawie nic nadzwyczajnego):

No dobra, a zarabiajacy najniższą w np w Suwałkach ?
A bezrobotni ?
Prawdziwym rachunkiem jest podzielenie składki zdrowotnej przez liczbę uprawnionych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:01 

Carlo, wszyscy co płacą podatki. Podobnie jak w ZUS czy KRUS bieżące wpłaty mają pokryć wydatki. Taka umowa społeczna, za określona pracę określone przywileje.

Ps: Nawet nie zadajesz sobie sprawy z tego ilu funkcjonariuszy z chęcią płaciło by ZUS gdyby wprowadzić do służby zapisy Kodeksu Pracy. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:09 

Haha dobre. I po 15 latach pracy z odkładanie na konto tego co do ZUS ile byś pożył?
Widzę że umowy społeczne dopuszczasz tylko te które sa Ci wygodne. Pękłem że śmiechu..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:14 

Carlo napisał(a):
Widzę że umowy społeczne dopuszczasz tylko te które sa Ci wygodne. Pękłem że śmiechu..

I uważasz, że do mundurowych byliby wówczas chętni bez tych przywilejów i za te pieniądze, które dostawali?
Nota bene - te przywileje znikają powoli - nie wiem czy w parze z tym idzie adekwatny wzrost wynagrodzeń...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:21 

Carlo napisał(a):
Haha dobre. I po 15 latach pracy z odkładanie na konto tego co do ZUS ile byś pożył?

Ciekawe ile bym więcej zarobił gdyby mi płacono tak jak pracownikom "cywilnym". Nadgodziny, dodatkowo płatne za pracę w nocy i dni świąteczne...
Carlo napisał(a):
Zanim pękniesz to zastanów się w jakim innym zawodzie masz obowiązek wykonania swoich obowiązków nawet z narażeniem życia? Chcesz równości? To traktujmy równo wszystkich.
- chciałem zgłosić kradzież
- limit zgłoszeń kradzieży na ten miesiąc mamy wyczerpany, możemy przyjąć oszustwo
albo
... z uwagi na warunki atmosferyczne, spadek temperatury poniżej ... stopni pościg za gwałcicielem został przerwany...
:lol: ;)
Jak równo to równo.

Ostatnio edytowano 28 sty 2013, o 10:23 przez Były_User 934585, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:22 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Przychylam się do tezy Skipbulby - stoimy na straconych pozycjach. My to znaczy osoby które wierzą że bez ministerstwa zdrowia istniałyby szpitale, bez ministerstwa edukacji ludzie posyłaliby dzieci do szkoły, bez ubezpieczeń "społecznych" zabieranych przemocą, ludzie ubezpiecaaliby się ale racjonalnie i tam gdzie chcą. Zgadzam się z Sąsiadem że mnóstwo ludzi niestety ma kompletnie zaburzone postrzeganie rzeczywistości przez dziesięciolecia socjalizmu. Nie ma takiej kwoty na świecie ktora starczyłaby na wyleczenie wszystkich chorób. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, zobaczyć ile apeli, próśb o wsparcie w leczeniu, zbieraniu środków na operację. Po co niech mi ktoś wytłumaczy Wielka orkiestra świątecznej pomocy zbierała pieniądze skoro wszyscy są ubezpieczeni a państwo zapewnia leczenie. Państwo nic nie gwarantuje - a dokładniej gwarantuje to na co je stać. Najświeższy przykład z mojego otoczenia -koleżanka, pani doktor na UR, jako wykładowca, pracownik - całkiem nieźle zarabiała i całośc dochodu oficjalnie więc podatki i składki ZUS płaciła ponadprzeciętne. Zwróciła się z dramatycznym apelem do znajomych o pomoc - nie stać ją na lek który daje nadzieję który opóźniał działanie choroby - bo NFZ od tego roku tego leku nie refunduje (3000 zł/miesięcznie). W tym miesiącu kolezanka przestała samodzielnie chodzić. Takie jest życie -że przeważnie kończy się śmiercią, ale to państwo rzekomo coś mojej kolezance gwarantowało - i państwo zabrało jej przemocą kilkaset tysięcy (bez odsetek) i to urzędnik państwowy skazuje ją na śmierć (a podobno nie mamy kary śmierci - w tym przypadku kary za naiwną wiarę w gwarancje państwa). W każdym ustroju komuś braknie na leczenie na ratowanie życia, ale w normalnym kraju zabrakłoby ludziom nieodpoiwedzialnym, lekkoduchom, nierobom. W krajach nienormalnych brakuje temu kto miał pecha że na przykład jego lek w tym roku jest nie refundowany.

Carlo napisał(a):
Widzę że umowy społeczne dopuszczasz tylko te które sa Ci wygodne. Pękłem że śmiechu..Haha dobre. I po 15 latach pracy z odkładanie na konto tego co do ZUS ile byś pożył?

Przepraszam - jakie społeczne :D kto się z kim umawiał bo ze mną nikt. Armia, podobnie jak szpitale podobnie jak szkoły powinny być prywatne, ubezpieczenia dobrowolne i wtedy wojskowi mogliby iść na emeryturę nawet po trzech latach gdyby chcieli albo po dwudziestu trzech gdyby z kolei mieli taki kaprys

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:26 

Jest więcej zawodów gdzie ryzykuje się życie. Ot choćby górnicy, zawodowi kierowcy. Tych drugich znacznie więcej ginie będąc w pracy niż policjantów. Pracują często tak że miesiąc ich w domu nie ma, nie mają 30 dni urlopu, 100% płatnych chorobowych i pracują jak wszyscy. Pękłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:26 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Cape napisał(a):
Prawdziwym rachunkiem jest podzielenie składki zdrowotnej przez liczbę uprawnionych.
plitkin napisał(a):

No dobra, a zarabiajacy najniższą w np w Suwałkach ?
A bezrobotni ?

Czyli socjalizm - wszystkim po równo.

Carlo napisał(a):
Jest więcej zawodów gdzie ryzykuje się życie. Ot choćby górnicy, zawodowi kierowcy. Tych drugich znacznie więcej ginie będąc w pracy niż policjantów. Pracują często tak że miesiąc ich w domu nie ma, nie mają 30 dni urlopu, 100% płatnych chorobowych i pracują jak wszyscy. Pękłem

Wybór zawodu jest dobrowolny nie ma obowiązku być górnikiem, strażakiem wojskowym. Zamiast mieć pretensję o to że mundurowi idą szybciej na emeryturę - walcz o prywatną zawodową armię, szkolnictwo, gazszenie pożarów itd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 10:31 

Cape napisał(a):

uprawnionych? alez uprawnieni powinni być jedynie Ci, co płacą składkę. W taki zakresie w jakim ich składka obejmuje. A reszta? A co mnie obchodzi reszta? No i dlaczego ja płacą 400zł miesięcznie, Plitkin płacący 1200 mamy stac w tej samej kolejce w tej samej obskurnej przychodni co jakiś obwieś-moczymorda, który nigdy w życiu nie zapłacił nawet złotówki składki? Chrzanie taką solidarność społeczną. Chrzanię solidarność społeczną w ogole. I oświecony humanizm też*.

* Francja zakałą narodów, niestety!

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 4: Jaromir, Moniia, plitkin, Sajmon
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona