Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 23:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2013, o 18:43 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Ahoj!
Szukam experta/ entuzjastę lub kogoś kto ma pojęcie o ożaglowaniu rejowym.
Potrzebna pomoc - dobra rada w konstruowaniu masztu z takim żaglem do pontonu.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 15:49 

Ahoj!
Skoro nie ma nikogo zainteresowanego wsparciem 9 Szkoda )to proszę Adminów- do kosza z tym.
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 15:55 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
A koniecznie musi być rejowe? Są dostępne w internecie opisy konstrukcji pontonów z innymi typami ożaglowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 16:28 

Ahoj!
Tak wyszło z kombinowania - że rejowe.
Konstrukcję w zasadzie mam przemyślaną - chodzi mi o dobranie wyjściowych wielkości masztu i żagla. Mieczy ewentualnie też.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:45 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Pasat napisał(a):
Ahoj!
Tak wyszło z kombinowania - że rejowe.
Konstrukcję w zasadzie mam przemyślaną - chodzi mi o dobranie wyjściowych wielkości masztu i żagla. Mieczy ewentualnie też.
pozdrawiam

Miecze do rejowego to tak... średnio potrzebne są.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:55 

Jeden wątek z tego forum ale przyznam, że nie czytałem.
gugiel podpowiedział:
http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=5&t=3044&start=120
Z tego co pamiętam były dyskusje i linki do zdjęć na forum żeglarskim prc. A co do ożaglowania to chyba bardziej od rejowego pasuje lugrowe. http://pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%BCaglowanie_lugrowe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 20:04 

AIKI napisał(a):

No właśnie- średnio, ale czy całkiem NIE? Czy jednak w jakimś stopniu się przydadzą?
Jednak ponton mimo dmuchanego kila, sporej powierzchni przylegania do wody - płaskodenny raczej jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 20:12 

Pasat napisał(a):
AIKI napisał(a):

No właśnie- średnio, ale czy całkiem NIE? Czy jednak w jakimś stopniu się przydadzą?
Jednak ponton mimo dmuchanego kila, sporej powierzchni przylegania do wody - płaskodenny raczej jest.

Wiesz, ZTCP to Dar Młodzieży ma kąt martwy 120 stopni. Ma też solidną powierzchnię bocznego oporu i stąd może pływać ostrzej niż półwiatrem. Na pontonie z żaglem rejowym na takie osiągi bym raczej nie liczył... Jeśli już to jakieś gaflowe, rejkowe, łacińskie - i wtedy miecze się przydadzą.
BTW Nie chce mi się szukać, ale tu na forum bodajże widziałem niedawno wątek o ożaglowanych pontonach...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 21:47 

Ahoj!
Przejrzałem już wiele stron/filmików w temacie pontonów z żaglem. Nie ma tego za wiele.
Wątek na tym forum też.( bardzo ciekawy )
Pal sześć wielkość mieczy, skoro nie mają wiele wnieść. Nie chcę z pontonu zrobić jednostki regatowej- bo i kategorii nie ma z racji , że to może pierwszy o takim typie żagli, :mrgreen:
( jednak przy takim typie się na razie upieram )
Potrzebuje rady kogoś doświadczonego - co do wielkości żagla i masztu. Jakoś to chyba można wyliczyć- żeby było trochę lepiej niż pi razy drzwi
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 22:21 

Pasat napisał(a):
Ahoj!
Przejrzałem już wiele stron/filmików w temacie pontonów z żaglem. Nie ma tego za wiele.
Wątek na tym forum też.( bardzo ciekawy )
Pal sześć wielkość mieczy, skoro nie mają wiele wnieść. Nie chcę z pontonu zrobić jednostki regatowej- bo i kategorii nie ma z racji , że to może pierwszy o takim typie żagli, :mrgreen:
( jednak przy takim typie się na razie upieram )
Potrzebuje rady kogoś doświadczonego - co do wielkości żagla i masztu. Jakoś to chyba można wyliczyć- żeby było trochę lepiej niż pi razy drzwi
pozdrawiam

No, to w tym wątku, o którym piszesz wyżej sporo informacji nt wielkości masztów i żagla/i było... Więcej chyba ciężko będzie znaleźć - pontony to jednak nie do żagli były wymyślone...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2013, o 23:34 

Ahoj!
Pontony do żagli nie wymyślone? Stereotypy dawno obalone:)
Z metalu też kiedyś łódek nie robiono, bo metal przecież tonie.
A z betonu to już najśmieszniejszy pomysł pod słońcem:))))) A pływają.
Niby tak, ale to działa. Niby wielu się śmieje, że te ceratowe pontony to dla dzieci do ogródka, a jak to popyla!
W tamtym wątku jest mowa o wielkościach, ale do innego typu przecież . I wielkość pontonu też inna. Więc niewiele to wnosi.
pozdrawiam

Za ten post autor Pasat otrzymał podziękowanie od: snackman
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 01:12 

Podziękował : 10548
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
A co Cie tak szczegółowiej interesuje w tym ożaglowaniu
- bo nie doszedłem.?
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 09:13 

Ahoj!
Już przedstawiam o co mi chodzi:
Z mojego "doświadczenia" - czytaj jego braku:), ale z obserwacji i różnych wytycznych wypadło to tak - jak już ktoś mi to potwierdził w innym miejscu na forum ( tak sam z siebie) takie żagiel ma w sobie jakiś romantyzm czy CÓŚ w tym stylu , ale to akurat najmniej ważne.( odniesienie do łodzi wikingów/tratw/ czy łodzi starożytnych Greków- a właśnie mam zamiar popływać wzdłuż brzegów Greckich)
Ważne, że - ( nie wiem czy dobrze myślę -pewnie mnie w końcu wyprowadzicie z błędu) -
- siły wiatru działają na taki żagiel wzdłuż osi podłużnej łodzi - więc zmniejsza się szansa na wywrotkę (???)
- nie ma bomu , który mi będzie zajmował miejsce nad pokładem- a przy max 4 osobach załogi i to nie doświadczonej ma znaczenie - kiedy potrzeba miejsca na zapasy i sprzęt obozowy
- nie ma tych wszystkich linek i innego ustrojstwa z takielunku które mi, jako zielonemu w temacie, tylko by zawadzały
- jako że jestem śledz leśny to nie oczekuję jakichś niebywałych osiągów jeśli chodzi o prędkość
- w moim mniemaniu-obsługa takiego żagla jest chyba prostsza , jak dla początkującego(???)
- być może jak się nauczę trochę co i jak z wiatrem i stwierdzę , że taki żagiel jest raczej do d... to potem zmienię, ale potem. Na razie takie rozwiązanie sobie wykoncypowałem i do takiego na razie dążę. Chciałbym to przetestować na żywo.
I to chyba tyle założeń
I teraz potrzebuję rady kogoś doświadczonego- żeby dojść do wymiarów wyjściowych ( bo pewnie i tak do czegoś takiego jak ponton to i tak od razu nie znajdą się optymalne wielkości) - wysokości i grubości masztu, reji, powierzchni żagla, i w którum miejscu maszt zamocować, czy maszt pod kątem prostym do pokładu, czy lekko pochylony, czy może dwa jak na RA bodajże.
Jakoś to można obliczyć w stosunku do konkretnej jednostki
-ponton długości 4.2 m szerokości 1.9/2 m i wysokości burty około 0,5 m
A teraz JUŻ - można się śmiać:)
pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 09:40 

No to się pośmiejmy i zapytajmy czy masz w pontonie sztywną podłogę?
A teraz do rzeczy. Na pontonie możesz zamontować taki żagiel jaki możesz swobodnie obsłużyć, ja to oceniam na ok 5m2. A teraz licytacja. kto da więcej? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 09:47 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Pasat napisał(a):
Już przedstawiam o co mi chodzi:(...)

Może gdybyś temat pociągnął tam viewtopic.php?f=5&t=3044&hilit=ponton+z+%C5%BCaglem&start=150#p178544 , to fachowcy od pontonów szybciej/lepiej by Tobie doradzili. :roll:
Tu nikt z nich nie zagląda, a już na pewno nie pisze.

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 10:12 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: wolny człowiek
Jacek Woźniak napisał(a):
A teraz do rzeczy. Na pontonie możesz zamontować taki żagiel jaki możesz swobodnie obsłużyć, ja to oceniam na ok 5m2. A teraz licytacja. kto da więcej?

Pierwsze pytanie, na jakiej wielkości pontonie... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 10:14 

Ja patrzę na to ile można utrzymać w garści bo nic nie wiadomo czy ma jakieś kipy, kabestany itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 10:21 

meping napisał(a):
A teraz do rzeczy. Na pontonie możesz zamontować taki żagiel jaki możesz swobodnie obsłużyć, ja to oceniam na ok 5m2. A teraz licytacja. kto da więcej?

Pierwsze pytanie, na jakiej wielkości pontonie... :D

Poszukaj postu z dziś, 09:13 :mrgreen:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 11:44 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Pasat napisał(a):
Ahoj!
Ważne, że - ( nie wiem czy dobrze myślę -pewnie mnie w końcu wyprowadzicie z błędu) -
- siły wiatru działają na taki żagiel wzdłuż osi podłużnej łodzi - więc zmniejsza się szansa na wywrotkę (???)

Ale tylko w idealnym fordzielu...
Na tak maleńkiej jednostce parę kilo rejki, bloczków, etc na topie maszciku ma nieciekawy wpływ na stateczność, W przechyle żagiel rejowy nie "gubi" wiatru jak gaflowy, lugrowy, rozprzowy czy bermudzki - tylko dogina tak samo jak na równej stępce, albo i bardziej...
Pasat napisał(a):
- nie ma bomu , który mi będzie zajmował miejsce nad pokładem- a przy max 4 osobach załogi i to nie doświadczonej ma znaczenie - kiedy potrzeba miejsca na zapasy i sprzęt obozowy

Bomu nie musi mieć również gaflowe, lugrowe, rozprzowe a jak się uprzeć - to i bermudzkie.
Pasat napisał(a):
- nie ma tych wszystkich linek i innego ustrojstwa z takielunku które mi, jako zielonemu w temacie, tylko by zawadzały

nie wiadomo o czym piszesz... Zamiast jednego fału i jednego szota masz fał, dwa brasy i dwa szoty... A jak zrzucisz żagiel to masz na pokładzie majtającą się z tymi wszystkimi sznurkami rejkę. O złożeniu bomu do masztu czy wypięciu rozprza i owinięciu płótna na maszcie - przy rejowym - zapomnij.
Pasat napisał(a):
- jako że jestem śledz leśny to nie oczekuję jakichś niebywałych osiągów jeśli chodzi o prędkość

Nie oczekuj też pływania na wiatr, bo pojedynczy, mało sprawny żagiel rejowy przy jakimś kombinowanym bocznym oporze da ci popłynąć najwyżej półwiatrem. Znaczy - może da...
Pasat napisał(a):
- w moim mniemaniu-obsługa takiego żagla jest chyba prostsza , jak dla początkującego(???)

Chyba na pewno nie. Raz jeszcze - fał do wciągania rejki i cztery linki do operowania żaglem (2x brasy+2x szoty) - zamiast jednego fału i jednego szota...
Pasat napisał(a):
- być może jak się nauczę trochę co i jak z wiatrem i stwierdzę , że taki żagiel jest raczej do d... to potem zmienię, ale potem. Na razie takie rozwiązanie sobie wykoncypowałem i do takiego na razie dążę. Chciałbym to przetestować na żywo.

Wolisz się uczyć na błędach - Twoja sprawa... Przynajmniej będziesz oryginalny ;)

Pasat napisał(a):
I teraz potrzebuję rady kogoś doświadczonego- żeby dojść do wymiarów wyjściowych ( bo pewnie i tak do czegoś takiego jak ponton to i tak od razu nie znajdą się optymalne wielkości) - wysokości i grubości masztu, reji, powierzchni żagla, i w którum miejscu maszt zamocować, czy maszt pod kątem prostym do pokładu, czy lekko pochylony, czy może dwa jak na RA bodajże.

Doświadczonego w pontonach o ożeglowaniu rejowym - nie znajdziesz. Może jak sprawdzisz (tak - w internecie!) popularność proponowanego rozwiązania - to zgadniesz dlaczego. Sprawdź sam - mnie sie nie udało, ale może tobie uda się wyszperać choćby jeden żagielek rejowy...na pontonie:
https://www.google.pl/search?q=sailing+ ... 93#imgrc=_
http://www.youtube.com/results?search_q ... H_SKuMliHg
Ale nie martw się brakiem rejowych żagielków na pontonach - masz sporą szansę być pionierem!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A ciut poważniej:
- IMHO kombinuj z jak najsztywniejszym zamocowaniem wolnostojącego masztu z żaglem. Żaglem lugrowym, rozprzowym, też (bardzo "romantycznie" wyglądają i mają w sobie "coś"...) albo bermudzkiem czy....kleczczokrabowym... znaczy takim:
http://www.sailboatstogo.com/catalog/DINGHY_RIG
-Jeżeli masz w pontoniku sztywną podłogę i ławkę - z mocowaniem masztu będzie prościej. A jak nie - trza myśleć o konstruowaniu sztywnej kratownicy nakładanej na wierzch tubusów burtowych.
- Piszesz, że na ogół się nie spieszysz - myślę zatem, że do twojej wielkości pontonu wystarczy niedrogi zestaw "maszt/żagiel" z Optymista. Da się taki kupić niedrogo, używany i kompletny.
- Następnie kombinuj z mocowaniem dwu bocznych mieczy na zewnątrz burt pontonu - na początek pod środkiem ożaglowania ale ciutek z tyłu wobec tego środka ;) Potem wypracujesz gdzie te miecze powinny być dokładnie - metodą prób i błędów, tak by ponton nie ostrzył wściekle ani nie odpadał (znaczy - doświadczalnie wyznaczysz optymalne "wyprzedzenie żaglowe"). Sterować można nawet wiosełkiem - wystarczy dulka z pętelką na rufie. Ale jak nie masz sztywnej pawęży - to zaś problem...
Czyli - dążysz do czegoś z grubsza takiego:

Powodzenia!

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Pasat
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 13:46 

A teraz do rzeczy. Na pontonie możesz zamontować taki żagiel jaki możesz swobodnie obsłużyć, ja to oceniam na ok 5m2. A teraz licytacja. kto da więcej? ;)

Nie no - tak niedorozwinięty to nie jestem.
Zacząłem od początku. Najpierw przestudiowałem temat pontonów. Sztywna podłoga to podstawa- szczególnie przy takim rozmiarze. Nie jadę na ryby. Jeszcze tylko ni do końca jestem przekonany - aluminiowa czy drewniana. Teoretycznie drewniana- zawsze to jakaś grubość do której można coś przykleić , przykręcić.

A co do wielkości żagla- no licytacja może i fajna , ale mało konstruktywna. Chyba że oparta jakimś uzasadnieniem.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Wojciech1968 napisał(a):
Pasat napisał(a):
Już przedstawiam o co mi chodzi:(...)

Może gdybyś temat pociągnął tam viewtopic.php?f=5&t=3044&hilit=ponton+z+%C5%BCaglem&start=150#p178544 , to fachowcy od pontonów szybciej/lepiej by Tobie doradzili. :roll:
Tu nikt z nich nie zagląda, a już na pewno nie pisze.

Ahoj!
Już się tam podpiąłem- post z 10 stycznia. Niestety zapadli w sen zimowy. Zresztą tu mi potrzebny żeglarz a nie pontoniarz
pozdrawiam
Lech

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Ja patrzę na to ile można utrzymać w garści bo nic nie wiadomo czy ma jakieś kipy, kabestany itd.

Ahoj!
Kabestany? ... hm... nie bardzo wyczuwam czy pytasz poważnie czy się nabijasz?
pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 14:05 

pierdupierdu
czyli dobrze wyczuwałem/kombinowałem, że jednak miecze są przydatne?
Na płaskodennym pływadle, zresztą chyba na każdym takie 4 i więcje dajmy na to metry w górę, z rejką i żaglem wypełnionym wiatrem to jednak jakieś ramię jest, i prezciwaga w postaci kilu, mieczy czy balastu być musi.

Co do bomu - alternatywnie rozważam lugrowe, ale tam też jest / pracuje sorry za niekoszerne wyrażanie) żagiel wzdłuż linii pływadła.

W kwestii łatwości obsługi, no to się chyba myliłem...
Co do wiatru- nie zamierzam bazować tylko i wyłącznie na żaglu. Załoga się nie op.. i galernikować też będzie:))
Po za tym na najgorsze może zostanie silnik do turlania.
pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 16:08 

Pasat pisze;
Cytuj:
takie 4 i więcje dajmy na to metry w górę, z rejką i żaglem wypełnionym wiatrem to jednak jakieś ramię jest, i prezciwaga w postaci kilu, mieczy czy balastu być musi.

Przede wszystkim przeczytaj jakąkolwiek książeczkę (może być dla dzieci)
o żeglowaniu - nie tylko z wiatrem.
A cały temat się ( nie tylko nam ) uprości.
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: Pasat
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 16:35 

Ahoj!
No z.... pomocna uwaga:)
Masz z tym wątkiem jakiś problem, bo nie kumam? Jak Ci to komplikuje życie to nie czytaj.Nie ma przymusu czytania i wypowiadania się.
Od razu byłeś taki mądry jak zaczynałeś pływać? ...
tym razem nie pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 16:53 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Pasat napisał(a):
Z mojego "doświadczenia" - czytaj jego braku:)

Po takim tekscie, to za radę Mariana powinieneś podziękować, a nie ostentacyjnie walić focha.
Twój brak doświadczenia, całkiem konkretnie prezentujesz, począwszy od wymyślenia sobie żagla rejowego, a następnie poprzez miecze jako przeciwwaga.
Posłuchałbyś wcześniejszych rad i zapoznał się z żaglem rozprzowym w wersji bez bomu.
A miecz, to służy zupełnie innemu zadaniu.

A ja sam serdecznie polecam - "Elementarz żeglarski" Stefana Wysockiego
http://allegro.pl/elementarz-zeglarski- ... 31304.html
Obrazek

Za ten post autor LukasJ otrzymał podziękowanie od: Pasat
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 17:03 

Ahoj!
Nie strugam tu nikogo doświadczonego. Jakbym wiedział- nie pytałbym. Skoro jest forum- to chyba można szukać pomocy? A jak ktoś pisze , że ma z tym problem, zamiast konstruktywnie pomóc - no to sorry Winnettou- ale można się deko wnerwić. I nie wmawiaj mi proszę focha ,bo nie jestem rozkapryszoną nastolatką.
Generalnie szukam wsparcia do skonstruowania właściwej wielkości masztu i żagla rejowego.
Nie szukam innego rozwiązania.
pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 17:13 

Pasat napisał(a):
A jak ktoś pisze , że ma z tym problem, zamiast konstruktywnie pomóc - no to sorry Winnettou- ale można się deko wnerwić.

A jaki problem znalazłeś wypowiedzi Mariana? On napisał tylko to co niżej;
Cytuj:
Przede wszystkim przeczytaj jakąkolwiek książeczkę (może być dla dzieci)
o żeglowaniu - nie tylko z wiatrem.
A cały temat się ( nie tylko nam ) uprości.
.
Ja tu widzę radę, a nie problem...

AIKI

Za ten post autor AIKI otrzymał podziękowanie od: Pasat
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 17:19 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
W takim razie pozostaje Ci pan Zygmunt Choreń. On ma największe doświadczenie w projektowaniu pływadeł rejowych i może on ci wytłumaczy dlaczego Dar Młodzieży nie ma mieczy. A co do pływania rejowcami, to wal śmiało do Zbieraja, może on coś ci wyjaśni. ;)

Za ten post autor LukasJ otrzymał podziękowanie od: Pasat
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 17:21 

AHOJ!
ZWRACAM HONOR I PRZEPRASZAM. COŚ ZLE DOCZYTAŁEM I W KONSEKWENCJI ZLE ZROZUMIAŁEM., A W DALSZEJ NA ZŁEJ KANWIE-ZŁE WYPOWIEDZI MOJE BYŁY.
MAM NADZIEJĘ, ŻE NIEPOROZUMIENIE PUŚCICIE PANOWIE W NIEPAMIĘĆ.

jeszcze raz przepraszam.
pozdrawiam i to podwójnie
Lech

Za ten post autor Pasat otrzymał podziękowania - 2: AIKI, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 22:12 

Jeśli Cie to co napisałem uraziło to także ja przepraszam.

Ale naprawdę trudno jest dawać porady komuś, o kim nie wie się czy je zrozumie.

Najprościej byłoby napisać:
Weź kawał kija; taki grubszy od szczotki, a drugi (cieńszy od pierwszego) dowiąż w poprzek
Linkami zaczep go (ten pionowy) do pontonu z trzech stron, tak aby się nie przewrócił.
i tak dalej,

ale chyba Ci nie o to chodzi.

Nikt odpowiedzialny* nie poda Ci wymiarów tak:
maszt fi 55
reja fi 40
żagiel 6m2
bo cały problem leży w tym czy i do czego to wszystko zaczepisz,
i jak potem będziesz to używał.

Cały czas nie wiemy dlaczego wybrałeś żagiel z którym najmniej da się dobrego zrobić, i dlaczego chcesz go używać tak jak najmniej on na to pozwala.
Jednocześnie propozycje innych lepszych dla Ciebie rozwiązań, odrzucasz.
Dlaczego?

MJS

ps
* Ja podałem te wymiary
bo nie jestem odpowiedzialnym człowiekiem. :roll:

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2013, o 22:59 

Ahoj!
Kompletnie nie masz mnie za co przepraszać. Strasznie mi głupio, bo za szybko przeczytałem, nie doczytałem, i jedno słowo opacznie przekręcone - zmieniło sens Twojej wypowiedzi i się zagotowałem, co właściwie rzadko mi się zdarza. I wyszło jakoś kretyńsko z mojej strony. MÓJ BŁĄD, POMYŁKA I NIEPOROZUMIENIE
( czasem takie rozmowy anonimowe, znaczy nie bezpośrednie twarzą w twarz nie dają nam / mi odczuć właściwej intencji piszącego- jakoś tak )

Wracając do masztu - może jakoś nie jasno wyrażam moje oczekiwania. Nie liczę na gotowe wymiary. Gdzieś tutaj widziałem wyliczenia co do wielkości żagla innego typy, ale mi umknęły i nie mogę dojść. Tam ktoś z forumowiczów podaj działanie na podstawie którego można jakoś wyliczyć. Wiadomo , że ponton doświadczalnym pływadłem jest jeśli chodzi o żagiel, ale może jakieś proporcje do wymiarów powierzchni pokładu/długości/szerokości/ wysokości burty da się znalezć.
Grubość masztu - biorąc pod uwagę wys 4m - jaką powinien mieć fi żeby nie trzasł a jednocześnie nie był za ciężki? Chyba będę musiał iść do terminu do jakiejś stoczni.
Do jakiś wymiarów doszedłem, tylko szukam optymalnego rozwiązania, uzasadnienia że to jest ok, albo nie.

Co do tego DLACZEGO nie chcę innych rozwiązań. Hm...
To chyba wypadkowa moich kombinacji/założeń o których wspomniałem co do tej jednostki, mojego braku doświadczenia, może szukania trudniejszych - nie banalnych rozwiązań, swojej ścieżki. Gdybym był żeglarzem to albo nie wpadłbym na taki durnowaty kombinowany pomysł, albo po prostu podszedł koszernie i prawidłowo, montując żagiel dający możliwie najlepsze osiągi,( już wiedziałbym jaki powinien być) ale może tak mam że szukam czegoś innego?

Przepraszam , że Was Panowie obarczam tym zagadnieniem. Sądziłem , że jakoś to szybciej pójdzie z tematem.

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona