Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 cze 2025, o 18:05

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2013, o 10:58 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
guidesailing napisał(a):
W zasadzie zniesienie systemowego obligu szkolenia postulowanego przez konfederatów, (nie utożsamianego oczywiście ) z jego brakiem (...)...wydaje się przesadzone!

Dalsza liberalizacja i uproszczenie systemu szkolenia oraz egzaminowania jak i przyjazne dla żeglarzy zapisy w regulacjach ich dotyczących, także..

A powiedz może .... czemu ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 10:58 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Z tymi pierniczkami to jest pomysł! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:04 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
bury_kocur napisał(a):
guidesailing napisał(a):
W zasadzie zniesienie systemowego obligu szkolenia postulowanego przez konfederatów, (nie utożsamianego oczywiście ) z jego brakiem (...)...wydaje się przesadzone!

Dalsza liberalizacja i uproszczenie systemu szkolenia oraz egzaminowania jak i przyjazne dla żeglarzy zapisy w regulacjach ich dotyczących, także..
A powiedz może .... czemu ?

Bo to pewnie miało być przesądzone... :lol:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:10 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Myślę, że za to, że zorganizowanie spotkania podziękować można. A że w podziękowaniach można zawrzeć swoją nadzieję co do końcowego efektu a to źle? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:19 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: istotniejsze kompetencje
Rzeczywiście "przesadziłem"...;)))

Dzięki AiKi

Byłem zaskoczony jak często dochodziliśmy do konsensusu z W. Chocholakiem.

Widocznie nawet on, także już widzi i czuje ,ze nie ma ucieczki od zmian...;))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:24 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
bury_kocur napisał(a):

No i Dobry Pan Bóg z nimi...
Nie nasz cyrk, nie nasze buraczki...

Włodek, a ja bym się tak ostro nie odcinał... Raz, że często gęsto są to nasi koledzy, dwa, że czasami nam się zdarza trzymać w dłoni manetkę a już nie wspomnę, że czasami z utęsknieniem zdarza się niektórym patrzeć czy "kawaleria" nie nadciąga...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:26 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Colonel napisał(a):
Panwac, co opublikowane w necie to do wykorzystania, milej jeśli z przywołaniem źródła.

Pięknie podziękował - a źródło zawsze jest podawane, bo tak wypada. ;)

Colonel napisał(a):
Aa1975 i Panwac byli dla mnie niespodzianką. Witajcie w Konfederacji!

Wiesz, gronem instruktorów z naszej chorągwi lobbujemy od czasów prac nad rozporządzeniem min. Lipca. Wtedy m.in. w swoim zainteresowaniu postulowałem liczenie stażu ciągłe (bez jego resetowania po każdym uzyskanym stopniu) i ministerstwo to przyjęło to z drobną poprawką (staż podzielono na "przed i po" egzaminie na sternika jachtowego.
W czasie przygotowywania projektu ustawy o sporcie spóźniliśmy się o dzień z wysłaniem zainteresowania przez zespół pilota ChŁ, którym wtedy kierowałem (ministerstwo przesłało projekt dalej 3 dni przed terminem, jaki mi podali w rozmowie telefonicznej...

Po prostu nie pchaliśmy się na świecznik - jak mogłem jeszcze pisać komentarze u Jurka Kulińskiego, to czasem coś wrzuciłem, ale społeczna praca z młodymi jest trochę absorbująca, szczególnie, gdy robi się jeszcze dla nich materiały pomocowe. ;)

Jeszcze raz dziękuję za wczorajsza możliwość poznania się na spotkaniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:42 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: wolny człowiek
guidesailing napisał(a):
Jeśli MSiT wprowadzi zapis o trzech patentach żeglarskich, to PZŻ wprowadzi w życie od marca system dobrowolnych 4 certyfikatów żeglarskich na swoich prawach...

I to może okazać się kamieniem milowym do zniesienia obligu patentów w ogóle.... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:47 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
czy istnieje możliwość odpowiedzenia na pytanie ,kogo właściwie PZŻ reprezentuje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:51 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Colonel napisał(a):
AndRand, nie wiem o co Ci chodzi. Jeśli masz żal o brak bezpatenccia.

wow - zostałem zbanowany na tym forum za to, że nie byłem wyznawcą bezpatencia i uważałem je za negocjacyjną 8-letnią porażkę, a teraz nagle jestem jego zwolennikiem.

No no no, niezłe. :lol:

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:52 

Wystarczy przeczytać statut PZŻ, choć wielu to nie przekonuje :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:55 

nie chodzi o statut jak się pewnie domyślasz. jedyne co mi przychodzi mi do głowy to chyba nikogo .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:58 

Podziękował : 60
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: sternik
piotr6 napisał(a):
czy istnieje możliwość odpowiedzenia na pytanie ,kogo właściwie PZŻ reprezentuje?

... członków

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:00 

Maro M napisał(a):
piotr6 napisał(a):

... członków

zamiast członków lepiej reprezentować rozsądek, choć tu są różne zdania.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:01 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
PY(t)A reprezentuje tych kogo reprezentuje znakomita większość związków sportowych. Działaczy dużych, działaczy średnich, działaczy małych, działaczy starych i tych młodszych, przede wszystkim dbając o ich interesy, a to wszystko za nasze pieniądze :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:06 

piotr6 napisał(a):
nie chodzi o statut jak się pewnie domyślasz. jedyne co mi przychodzi mi do głowy to chyba nikogo .

I tu się grubo mylisz. :lol: Jeśli nikogo to dlaczego tak walczą o obligatoryjne szkolenia, organizowanie egzaminów, rejestrację jachtów i ich przeglądy? Bo to napędza ruch w interesie? Gdzie interes kreci się najbardziej? ano w okręgach których przedstawiciele wybierają zarząd PZŻ. Tu setka tam dyszka i tak się mozolnie ściboli nie tak małe jak się na końcu okazuje pieniądze. Może jestem uprzedzony? Może tak ale wystarczy popatrzeć na proporcje między sportem a szkoleniem w związku nomen omen sportowym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:14 

Jacek Woźniak napisał(a):
piotr6 napisał(a):

I tu się grubo mylisz. :lol: Jeśli nikogo to dlaczego tak walczą o obligatoryjne szkolenia, organizowanie egzaminów, rejestrację jachtów i ich przeglądy? Bo to napędza ruch w interesie? Gdzie interes kreci się najbardziej? ano w okręgach których przedstawiciele wybierają zarząd PZŻ. Tu setka tam dyszka i tak się mozolnie ściboli nie tak małe jak się na końcu okazuje pieniądze. Może jestem uprzedzony? Może tak ale wystarczy popatrzeć na proporcje między sportem a szkoleniem w związku nomen omen sportowym.

jeszcze przed konferencją myślałem,ze reprezentuje egzaminatorów, ale również jest chyba przeciw nim.
Szkolić to raczej nie szkolą, są przeciw liberalizacji choć przyniosła by wzrost kasy za egzaminy dobrowolne lub nie. Rejestracja to czynnośc adminstarcyjna ,trochę kasy jest ale bez przesady. czy ze sportem ma coś wspólnego może tak ale dalego do ideału.
Im dlużej o tym myślę to na cholere ten PZŻ jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:14 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Mariusz Główka napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
Mariusz Główka napisał(a):
Ich Vice, Franciszek Haber bardzo mądrzył

No ale co z tego ugrali ?
Bo jak dla mnie to nic.
Pzdr
Kocur

Nie chodzi o to, czy ugrali czy nie. Ale akurat to ten pan był tym bardzo lekceważacym nas na początku (w końcu jest przecież drugi po Bogu :-P w motopompiarstwie) i w sposób nieelegancki wymądrzał sie przy okazji dyskusji o "naszych pływach" w naszych stopniach. Czyli nie bardzo "honorowy" zdaje się.

Mariusz - jaki to człowiek - mniejsza z tym.
I szkoda że nie palisz. :mrgreen:

Przy pierwszej przerwie na faję p. Haber najechał na mnie za stwierdzenie na sali, że praktycznie nie istnieją liczące się państwa, w których funkcjonuje "obowiązek szkolenia".
I zaraz stwierdzil, jakby "we wszystkich normalnych państwach wymagane są jakieś patenty".
Ja mu pokazałem tabelkę z pracy prof. Butkowskiego - i powiedziełem, że ministerialni znają to opracowanie (znaczy bluff trochę ;) ). Ta tabela to zestawienie kilkunastu państw, wymaganie, ilość patentów, etc... Potem dodałem, że żeglarzy nie za bardzo interesują stopnie motorowodne, narciarze, paralotnie czy skutery.
Jakoś zauważyłem, że po tej przerwie mototutkowcy starali się podkreślać konieczność odrębnych rozwiązań dla nich. A w sprawy żeglowania w zasadzie się już nie wtryniali (poza tym występem unisono z Winklerem - na temat konieczności stażu pływowego na żeglarski stopień "pierwszy morski - drugi w kolejności").
A propozycje mnogich stopni, obowiązkowych licencji na narty/parasaile/skutery, etc - uwalali mototutkowcom związkowym głównie przedstwaiciele szkółek, pan od parasailingu, etc.
No i dobrze ;)

PS. Myślę, że w generalnie niechętnym stosunku "ministerialnych" do "związkowych" kluczowe znaczenie miała krytyka ich... powiedzmy "fantazji" w związkowych wyliczeniach kosztów egzaminów. To była oficjalna informacja na żądanie ministerstwa. tymczasem bliżej jej było do dezinformacji.
Wiele razy podnosili to przedstawiciele firm szkoleniowych. Przy okazji rozbiło to wydawałoby się naturalny sojusz "związkowych" oraz "fabryk patentów". Fajnie jak przeciwnik strzela sobie sam w stopę ;)
PPS. Język i styl wytąpień wcześniejszych, oficjalnych PZMiNW nie mógł pozostać bez wpływu na "chemię" między nimi a ministerialnymi...
No i jeszcze to, że Panowie Związkowcy mają najczęściej resztki siwych włosów. Ministerialnym tym czasem - tak średnio i na oko - sporo brakuje do czterdziestki...
PPPS. Generalnie - podziękowania warto wysłac, może z jakąś drobną sugestią przy okazji (za chwilę o tym). Ale entuzjazm proponuję wstrzymać do momentu przeczytania wchodzących w życie rozwiązań prawnych. BTW- wspominany termin wejścia w życie rozporządzenia "przed WiW" uważam za całkowicie nierealny. Obym się mylił...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 7 lut 2013, o 12:18 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:15 

Maro M napisał(a):
piotr6 napisał(a):
... członków

Około 40 tysięcy, wobec kilku milionów wydanych patentów różnistych :mrgreen:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:21 

chyba się zrzeknę mojego zagubionego patentu, bo jeszcze wcielą mnie w swoje szeregi :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:21 

bury_kocur napisał(a):
WIELKIE podziękowania dla Andrzeja "Hasipa" Mazurka, za to, że kiedyś zaraził nas tą ideą wolności żeglarskiej ...

Powiedzmy - Hasip solidnie rozdmuchał płomień :roll:
Bardzo Serdecznie mu za to dziękuję!!!

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:29 

piotr6 napisał(a):
chyba się zrzeknę mojego zagubionego patentu, bo jeszcze wcielą mnie w swoje szeregi :lol:

Patent nie zależy w żadnej mierze od członkostwa - PZŻ jest jedynie takim... automatem jakie można spotkać na dworcach - wrzucasz 5 dych i wydaje patent :lol:
Jeśli jednak należysz do jakiegoś klubu, to już gorzej - potencjalnie jesteś członkiem PZŻ - przynajmniej według zmienionych zapisów statutu.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:34 

na szczęście nie należę do żadnego klubu . z patentem oczywiście żartuję. Problem leży w ty ,że PZŻ chyba też nie reprezentuje swoich czlonków. Po co klubowi żeglarskiemu PZŻ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:35 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
AIKI napisał(a):
Poczekajmy choć na jakikolwiek konkret - stenogram, poprawiony projekt...

Poprawionego projektu nie będzie. Lub jak wolisz będzie, ale to równocześnie będzie Rozporządzenie z prawdopodobnym vacatio legis 14 dni.

MSiT nie przewiduje dalszych konsultacji społecznych. Poprawią projekt i pójdzie do uzgodnień międzyresortowych. Ale ponieważ już wstępnie takie były - MSiT oczekuje, że potrwa to krótko. Mówiło o końcu kwartału ale Chocholak prosił, aby było to na kilka dni przed "Wiatr i Woda", bo to największe targi żeglarskie i musi wiedzieć, co napisać w ulotkach. przynajmniej na jaki stopień będzie szkolenie?

Nie wiem ile trwa robienie stenogramu z 7 godzin wypowiiedzi z utrudnieniem, że nie wszyscy pamiętali, aby się przedstawiać? Ale spodziewam się, że nastąpi to bardzo szybko.

Bardzo ale to bardzo zdziwiłbym się, gdyby były ruchy antyliberalne, poza tym na co zgodziliśmy się w ramach kompromisu. Reszta to bedą raczej kosmetyczne zmiany. Poprawa ewidentnych błędów itd.

Przy okazji jeszcze parę spraw.

Kocur zaproponował, aby patent był bez logo PZŻ. I ... Winkler (PZŻ) ... poparł to!!
Kto by się spodziewał?
Motywował, że nie chcą firmować takiego złego (w ich opinii) systemu patentów.

Przed konferencją nie sądziłem, że w tylu sprawach zgodzę się z Chocholakiem. Argumentował, że dzieciaki w wieku 12-13 lat nie są w stanie zdać prawdziwego egzaminu z prawami fizyki itd. I nie prowadzi dla nich szkoleń. Za to powiedział, że nie zna przypadków, gdy sternicy jachtowi w wieku 16-18 lat powodowali wypadki na morzu. No to podchwyciełem to. I powiedziałem, że w piśmie do MSiT postulowałem wprawdzie 15 lat dla s.j. ale Witold Chocholak przekonał mnie. I jeśli będzie zgoda na kompromis 14 lat dla ż.j. i 16 lat dla s.j. to jestem gotów zrezygnować ze swojego postulatu. I Chocholak ... bił mi bravo. W sumie kompromis co do drabinki stopni żeglarskich zawarliśmy z Chocholakiem (bo tak naprawdę była to głównie dyskusja Konfederacja-Chocholak) też w miarę szybko. Przynajmniej główny zarys. A potem tylko dopracowywaliśmy szczegóły typu 150 czy 200Nm?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:37 

AndRand napisał(a):
No no no

Widać pomogły roczne przemyślenia ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:39 

Kuracent napisał(a):
Argumentował, że dzieciaki w wieku 12-13 lat nie są w stanie zdać prawdziwego egzaminu z prawami fizyki itd

Egzamin z prawami fizyki?! Zlituj się Andrzeju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:44 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Andrzeju, fizyki (podstawy mechaniki ruchu) zacznają uczyć 11-latków. 12-latkowie uczą sie o polach elektromagnetycznych i siłach elektromotorycznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:46 

To ja przy najbliższej okazji zapytam trenerów od nivejek jakim cudem ich dzieci pływają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:51 

Colonel napisał(a):
AndRand napisał(a):
No no no

Widać pomogły roczne przemyślenia ;)

Prawdę mówiąc nieiwele zmieniły - nadal bezpatencie nie jest dla mnie dogmatem i nie widzę jednego patentu jako ogólny standard w czarterach zamiast szeregu certyfikatów różnych poziomów jako niewłaściwy.

Przy obecnej propozycji taką rolę będzie pełnił stj. Obecnie żj traci znaczenie, mógłby być certyfikatem - pływanie na śródlądziu odbywa się w zasadzie na łódkach poniżej 8,5m (chociaż ja bym wolał, żeby na wodzie byli ludzie przynajmniej po kursie z prawa drogi). Do pływania na morzu w zasadzie potrzebny jest stj, który ma trochę wysokie wymagania jak na jedyny obowiązkowy patent i najniżej drabince. 200h nie powala, bo to jeden wyjazd, natomiast dla kogoś z nieiwelkim doświadczeniem może być trudny do zrobienia w tydzień.
Dobrze, że jest 200nm - przy 100nm w zasięgu był Bornholm, wyspy brytyjskie prawie na wprost z Danii, przy 200nm w zasadzie wszystko od Grenlandii po (prawie ;) ) Azory, z całym Morzem Północnym.
Ciekaw jestem jak PZŻ uzasadniał to ograniczenie? Chyba jedynie istnieniem kj? Bo jakby kj był nieobowiązkowy to ograniczenie stj nie miałoby uzasadnienia.

Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 7 lut 2013, o 13:01 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:59 

Kuracent napisał(a):
Winkler (PZŻ):
od początku lat 70-tych nie było obowiązkowej wymiany patentów.
I nadal te patenty obowiązują.

Prawnik:
Trudno cofnąć się tak daleko, bo stopnie bardzo się zmieniały.
Nie wiadomo jakie nowe uprawnienia dać tym sprzed 1985.

Pan Prawnik-Legislator dostał ode mnie na karteczce namiar na MP69.42.338, czyli na to:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9690420338
http://scan.lex.pl/monitory/69/m69338.pdf
Tam w przepisach porzejściowych jest informacja o ostatniej obowiązkowej wymianie - do dnia 01.01.1970. Jak zrozumiałem - ministerstwo chce wymieniać tylko kwity wydane po 1985. Istnieniem jakiejś obowiązkowej wymiany w historii regulowania "patentów" pomysłodawca obecnej wymiany w obecnym rozporządzeniu wydał się być zaskoczony.

To w gruncie rzeczy dość mało istotny szczegół, bo pewnie 99% zainteresowanych pewnie kwit dawno wymieniło. Ale jako przyklad obrazuje realny poziom przygotowania ministerialnej legislatury. Mi znalezienie ostatniej daty obowiązkowej wymiany patentów zajęło jakieś 3 minuty...

Właśnie z powodu miary zorientowania się "w temacie" powtórzę, że z pełnym entuzjazmem dla wyników konferencji należy poczekać do analizy projektu, jaki wyjdzie z MSiT do konsultacji międzyresortowych...
A jeszcze lepiej - do przeczytania rozporządzenia, które ostatecznie wejdzie do obiegu prawnego...
===============================================
Teraz dla odmiany próba podsumowania tego co istotne...
Pod koniec spotkania, w ósmej godzinie dyskusji, w trakcjie próby sporządzenia przez przedstwicieli MSiT jakiejś konkluzji gorącego tematu uprawnień i wymagań (same uprawnienia omawiane były - nie wiedzieć czemu - na samym końcu...) - usłyszałem, że dla jachtów żaglowych mają być 3 stopnie:

1. żeglarz jachtowy - jachty żaglowe i żaglowe z napędem pomocniczym
- na śródlądziu
- jachty do 12m długości kadłuba, w porze dziennej, na obszarze morskich wód wewnętrznych oraz do 2Mm od otwartego wybrzeża.
Warunki podejścia do egzaminu na ż.j.:
skończone 14 lat, własne oświadczenie "zdrowotne" lub takie oświadczenie rodziców/opiekunów dla niepełnoletnich.
(zostanie chyba wszędzie "długość kadłuba" - bo takiej kategorii używa niestety ustawa - w art 35 ust 3)

2. sternik jachtowy - jachty żaglowe i żaglowe z napędem pomocniczym
- na śródlądziu
- jachty do 24m długości kadłuba na morzach zamkniętych oraz do 200Mm na innych morzach.
Warunki podejścia do egzaminu:
skończone 16 lat, staż 200h w 2 rejsach po wodach morskich, bez wymogu pływów, oświadczenie zdrowotne, oświadczenie rodziców/opiekunów dla niepełnoletnich.

3. kapitan jachtowy - jachty żaglowe i żaglowe z napędem pomocniczym
- wszystko na śródlądziu
- do 24m na wszystkich morzach.
Warunki otrzymania:
Staż (nie pomnę jaki), w tym staż pływowy (liczby godzin nie pamiętam), jakiś wymóg wielkości jachtu, jakiś wymóg stażu jako prowadzący.

Uważam, że wobec mnogości propozycji rozbudowania "drabinek stopni", propozycji rozbijania stopni na "podstopnie" (takie "PU".), propozycji ograniczania wielkości jachtów (drugi stopień - do 12m!), limitowania akwenów (sternik - tylk morza zamkniete), wobec padających propozycji mnożenia wymogów stażowych - to i tak bardzo dużo udało się "ugrać".

BTW - jedna sprawa bardzo mnie w tych ustaleniach niepokoi. Znów dotyczy niewielu - ale może miec przykre konsekwencje. Wiecie jaka to sprawa? ;)

Ostatnio edytowano 7 lut 2013, o 13:04 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona