Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 sie 2025, o 12:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2013, o 10:36 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
sajmon napisał(a):
Rafał Ziemkiewicz
cóż... brednie, jak wszystko o czym pisze Ziemkiewicz.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: User319
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 14:04 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
wszyscy się cieszą - bezcenne
za resztę.......
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 14:19 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
skipbulba napisał(a):
sajmon napisał(a):
Rafał Ziemkiewicz

To o bankrutujących firmach od autostrad, które nie zapłaciły podwykonawcom też?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 14:48 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
AIKI napisał(a):
skipbulba napisał(a):
sajmon napisał(a):
Rafał Ziemkiewicz

To o bankrutujących firmach od autostrad, które nie zapłaciły podwykonawcom też?

A jaki to ma związek z dotacjami ? Czyli, gdyby te drogi były budowane bez dofinansowania, to firmy by nie bankrutowały ?
Kompletnym kłamstwem jest natomiast stwierdzenie, że koszty budowy autostrad w Polsce są dużo wyższe, niż "na świecie". Chyba, że Ziemkiewicz ma na myśli Chiny i ich obozy pracy.
http://www.portalzp.pl/aktualnosci/kosz ... j-1273357/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 14:56 

Cape napisał(a):
AIKI napisał(a):
skipbulba napisał(a):

A jaki to ma związek z dotacjami ? Czyli, gdyby te drogi były budowane bez dofinansowania, to firmy by nie bankrutowały ?
Kompletnym kłamstwem jest natomiast stwierdzenie, że koszty budowy autostrad w Polsce są dużo wyższe, niż "na świecie". Chyba, że Ziemkiewicz ma na myśli Chiny i ich obozy pracy.
http://www.portalzp.pl/aktualnosci/kosz ... j-1273357/

Odniosłem się do stwierdzenia "wszystko o czym pisze..."
A wczoraj widziałem w necie artykuł, według którego np u Czechów, na Litwie, bodajże w Niemczech autostrady buduje się taniej. Więc może nie dużo jakoś strasznie, ale jednak drożej.
Dla równowagi - wg tego samego artykułu koszt budowy autostrady w Holandii jest ponad 5 x wyższy niż u nas

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:07 

AIKI napisał(a):
według którego np u Czechów, na Litwie, bodajże w Niemczech autostrady buduje się taniej. Więc może nie dużo jakoś strasznie, ale jednak drożej.
Dla równowagi - wg tego samego artykułu koszt budowy autostrady w Holandii jest ponad 5 x wyższy niż u nas

Na Węgrzech też jest drożej, najtaniej Słowacja. Dlaczego ? Warunki geologiczne, pomijając góry wysokie, np Alpy najdrożej buduje się na terenach podmokłych. Czasami trzeba wiele km kopać torf lub inne niestabilne grunty np 10 czy 20 m w głąb i transportować odpowiednie "żwirki" często z dużych odległości.
Dlatego na Słowacji najtaniej (skalisty grund), na Węgrzech najdrożej, a Polska po środku. Różnice nie są dramatyczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:19 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
AIKI napisał(a):

oczekiwałeś, że odniosę się do każdego zdania? AIKI masz dziwną radochę z czepiania się każdego mojego słowa. Tezy zawarte w artykułach Pana Ziemkiewicza są bzdurne. Firmy pobankrutowaly nie dlatego, że autostrady były budowane z unijnych funduszy, tylko dlatego, że zbyt nisko skalkulowały swoje oferty. Mam z tym do czynienia na co dzień. Firmy żeby wygrac przetargi zgłaszają oferty grubo poniżej kosztów. Tak nawet 50% poniżej kosztów. I potem albo kombinują jakieś "roboty dodatkowe", "aneksy" itp albo plajtują. I tyle.
AIKI napisał(a):
A wczoraj widziałem w necie artykuł, według którego np u Czechów, na Litwie, bodajże w Niemczech autostrady buduje się taniej. Więc może nie dużo jakoś strasznie, ale jednak drożej.

I sądzisz, że prawdziwa jest informacja, że Niemcy buduja autostrady 5 x taniej niż Holendrzy, tak? Wg. mojej wiedzy w Polsce buduje się najtaniej w Europie, niestety to wcale nie jest powód do radości. Dlatego, że firmy zaniżają dramatycznie koszty, autostrady są takiej jakości jakiej są, pracownicy zarabiają po 10zł na godzinę albo na czarno itd,itd... tylko nijak to nie jest wina funduszy unijnych... ani nawet Tuska, wbrew temu co z uporem usiłuje udowodnić Pan Ziemkiewicz.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:36 

skipbulba napisał(a):
AIKI napisał(a):

oczekiwałeś, że odniosę się do każdego zdania? AIKI masz dziwną radochę z czepiania się każdego mojego słowa. Tezy zawarte w artykułach Pana Ziemkiewicza są bzdurne.

Nie mam żadnej radochy - po prostu zdarza się tak jak tu, że generalizujesz po całości. A ja jestem czasem upierdliwy co do szczegółów. Podana w materiale informacja, że firmy pobankrutowały i podwykonawcy nie dostali kasy to nie teza, tylko fakt.
skipbulba napisał(a):
firmy zaniżają dramatycznie koszty, autostrady są takiej jakości jakiej są, pracownicy zarabiają po 10zł na godzinę albo na czarno itd,itd... tylko nijak to nie jest wina funduszy unijnych... ani nawet Tuska, wbrew temu co z uporem usiłuje udowodnić Pan Ziemkiewicz.

No a czyja jak nie rządowa opcja przyjęła ustawę (czy tam zmianę do ustawy) na podstawie której buduje się te durne wielokilometrowe, piętrowe ekrany przy autostradach, które kosztuję IMO sporo niepotrzebnie wydanej dodatkowo kasy? Przecież oczywiste jest, że nie obywatel Donald Tusk, tylko premier D.T. jest za to współodpowiedzialny jako lider partii, która takie regulacje swoją większością w parlamencie przyjęła.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:41 

AIKI napisał(a):
No a czyja jak nie rządowa opcja przyjęła ustawę na podstawie której buduje się te durne wielokilometrowe, piętrowe ekrany przy autostradach, które kosztuję IMO sporo niepotrzebnie wydanej dodatkowo kasy?

Dokładnie jest tak, że jest to rozporządzenie ministra Ochrony Środowiska pana Szyszko, ministra w rządzie .....Jarosława Kaczyńskiego.
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 63530.html

Ostatnio edytowano 9 lut 2013, o 15:47 przez Cape, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:47 

Cape napisał(a):
AIKI napisał(a):
No a czyja jak nie rządowa opcja przyjęła ustawę na podstawie której buduje się te durne wielokilometrowe, piętrowe ekrany przy autostradach, które kosztuję IMO sporo niepotrzebnie wydanej dodatkowo kasy?

Dokładnie jest tak, że jest to rozporządzenie ministra Ochrony Środowiska pana Szyszko, ministra w rządzie .....Jarosława Kaczyńskiego.

Nie sprawdzałem, ale skoro tak, to wycofuję swoje powyższe stwierdzenie.
I jeszcze BTW - skoro firmy zaniżają ceny w ofertach przetargowych to może należałoby zmienić - udoskonalić regulacje w zakresie zamówień publicznych? I tu już rola opcji rządzącej jest ewidentna... I jeśli nic się nie dzieje w tej materii, to jednak jakaś wina tej opcji jest.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 15:50 

AIKI napisał(a):
Nie sprawdzałem, ale skoro tak, to wycofuję swoje powyższe stwierdzenie.

Dodałem link wyżej.
AIKI napisał(a):
I jeszcze BTW - skoro firmy zaniżają ceny w ofertach przetargowych to może należałoby zmienić - udoskonalić regulacje w zakresie zamówień publicznych?

Z całą pewnością tak, tu trzeba odwagi ustawodawcy. Ale sprawa jest politycznie trudna. Zaraz będzie wrzask, że "kradną".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 16:01 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
gdzie kasa poszła?
nieważne
Szyszko - wytropiony!
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 16:44 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Czy Wam za to chociaż placą? Bo Ziemkiewiczowi za rzekome bzdury płacą - a Wam za powtarzanie propagandy sukcesu cos skapne z panskiego stolu - czy to komsomolskaja powinność realizowana gratis? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 18:21 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
......

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 20:32 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
sajmon napisał(a):
Czy Wam za to chociaż placą?

Sajmon, a Tobie Ziemkiewicz odpala działkę? ;)
Masz inne zdanie w temacie, to je zaprezentuj, a nie podpieraj się wątpliwym "autorytetem". Przynajmniej będę miał szansę poczytać ciekawą polemikę.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 21:02 

Zaprezentowałem swoje zdanie w temacie tyczacym dotacji unijnych - jest dosyc spójne z tym co pisze Ziemkiewicz. Moje doswiadczenia z kasa unijna to pasmo wiekszych lub mniejszych przekretów - przykładów podałem aż nadto - co dzień mam do czynienia z nowymi. Kasa z uni uczy ludzi złodziejstwa, kombinowania, zwalnia z odpowiedzialnosci za swoje czyny wybory. Ziemkiewicz pracuje piórem ubiera w slowa mysli z ktorymi czasem bardziej, czasem mniej sie zgadzam. Jezeli cos cytuję - coś przytaczam to z lenistwa - majac na mysli ze generalnie podzielam ten pogląd. Jaka kontra następuje:

cóż... brednie, jak wszystko o czym pisze Ziemkiewicz. (pisze Skipbulba)
........ pisze Colonel

Po tak merytorycznych wypowiedziach wszelkie argumenty mam wytrącone z reki :D

P.S. dzisiaj w weekend kolejna "propozycja" - wydanie książki o rozwiazywaniu kryzysowych sytuacji w klasie. Tlumaczenie z Hiszpańskiego. Unia zatwierdziła; tumaczenie 25 000 zł - naprawdę bedzie kosztowało 6 800 zł druk ksiazki (80 stron B-5 papier offset 80 g nakła 1000 szt) 35 000 zl
Ja mogę wydrukować tą ksiazke za 4 200 - faktura ma byc na 35 000. Prośba do mnie: stanac do przetargu z kwota 38 000 druk 26 000 tłumaczenie... Marna książeczka o której nikt nie slyszał... Syf, złodziejstwo, marnotrawstwo
Z góry dziekuje za komentarze typu : .........

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 21:58 

sajmon napisał(a):
dzisiaj w weekend kolejna "propozycja" - wydanie książki o rozwiazywaniu kryzysowych sytuacji w klasie. Tlumaczenie z Hiszpańskiego. Unia zatwierdziła; tumaczenie 25 000 zł - naprawdę bedzie kosztowało 6 800 zł druk ksiazki (80 stron B-5 papier offset 80 g nakła 1000 szt) 35 000 zl
Ja mogę wydrukować tą ksiazke za 4 200 - faktura ma byc na 35 000. Prośba do mnie: stanac do przetargu z kwota 38 000 druk 26 000 tłumaczenie... [/b]Marna książeczka o której nikt nie slyszał... Syf, złodziejstwo, marnotrawstwo

Unia niczego nie zatwierdziła, Unia się takimi sprawami nie zajmuje.
Ustawianie przetargów i zmowa cenowa występuje od zawsze na styku biznesu prywatnego i sektora publicznego.
Zjawisko to nie ma nic wspólnego z dotacjami.
Jak polska armia zamówi druk książek, albo buty, choć nie jest dofinansowywana z budżetu UE i dojdzie do przekrętów w przetargu, to dojdzie.

"Prośba" stanąć do przetargu z kwotą 38 000, potem faktura na 38 000 zł. Przelew.
Ile wypłacasz prowizji temu od "prośby "?

Ostatnio edytowano 9 lut 2013, o 22:16 przez Cape, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 22:06 

sajmon napisał(a):
Ja mogę wydrukować tą ksiazke za 4 200 - faktura ma byc na 35 000. Prośba do mnie: stanac do przetargu z kwota 38 000 druk 26 000 tłumaczenie... Marna książeczka o której nikt nie slyszał... Syf, złodziejstwo, marnotrawstwo

I wykonasz to złodziejstwo?
Udasz, że Cie tam nie było?
Czy zgłosisz do ABC czy innych organów?

PS. A swoją drogą, ze jakoś mnie przez kilkadziesiąt lat nikt szwindli ani łapówek nie proponował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2013, o 23:39 

Cape napisał(a):
Ile wypłacasz prowizji temu od "prośby "?

Ja nic nie będę wypłacał - jesli spełnie prosbe - dan oferte wyzsza od wygrywajacej. Wygra oferta 35 000. Ksiazka zostanie wydrukowana za 5000. 30 000 zostanie do podziału. około 6000 to podatek dochodowy (no super państwo zyska - Tusk mze dalej na weekendy latac samolotem do domciu) z dwudziestu czterech tysiecy wystawiajacy fakture zwyczajowo dostanie 10%. Dwadzieścia jeden tysiecy zostanie w kieszeni prywatnej. Jedyny plus ze te dwadziescia jeden tysiecy - zostanie wydanych "z głowa" bo to juz bedą pryeatne pieniadze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 01:03 

Colonel napisał(a):
A swoją drogą, ze jakoś mnie przez kilkadziesiąt lat nikt szwindli ani łapówek nie proponował.

Już się tak nie zarzekaj - rejsy za komuny były totalnie uznaniowe i to był jeden wielki szwindel :D Czy zwykły śmiertelnik mógł sobie popłynać dajmy na to na Kubę :D ???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 07:35 

Mógł.
A teraz zachowałeś się po chamsku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 09:29 

Podziękował : 1960
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
To, że z autostradami było tak jak było wynika po części z wadliwie napisanej ustawy o zamówieniach publicznych, a z drugiej strony nagonki na beneficjentów środków prowadzonych przez polityków i media.
Autostrady to tylko nośny medialnie przykład, ale ten sam mechanizm funkcjonuje przy przetargu na budowę chodnika w Koziej Wólce czy remoncie szkoły w Pcimiu (bez urazy).
Tak długo jak decydującym czynnikiem procedury przetargowej będzie cena, a z drugiej strony będzie nagonka na "przejrzystość" i "uczciwość" przetargów nic się nie zmieni.

To wszystko cuzamen do kupy doprowadziło do patologii o której pisał Cape. Oferenci składają zaniżone czesto z kosmosu oferty, licząc, że w trakcie realizacji kontraktu się go aneksuje zwiększając wydatki np. z powodu "nieprzewidzianego zwiększenia zakresu prac" . A komisje przetargowe boją się wybrać droższą, często lepszą ofertę i nie ma się czemu dziwić - bo automatycznie zostaną oskarżone o przyjęcie korzyści materialnych za preferowanie konkretnego oferenta, rozrzutność, marnotrawienie środków publicznych .....
I tak się kręci :evil:

Znam ten mechanizm z poziomu samorządu, ale dotyczy on także wielkoch kontraktów na wielkie pieniądze.....

Fajnie jest jeśli inwestor zgodzi się na zwiększenie środków powyżej kwoty kontraktu.
A problem jest - jeśli nie (vide autostrada A-2) - bo wówczas nie ma z czego dokończyć budowy, zapłacić podwykonawcom, dostawcom, zaczyna się szukanie oszczędności zwykle kosztem jakości .....

I nie ma AIKI znaczenia czy kontrakt jest współfinansowany ze środków unijnych, czy realizowany wyłącznie ze środków własnych.

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 15:04 

sajmon napisał(a):
Ja nic nie będę wypłacał - jesli spełnie prosbe - dan oferte wyzsza od wygrywajacej. Wygra oferta 35 000. Ksiazka zostanie wydrukowana za 5000. 30 000 zostanie do podziału.

Teraz zrozumiałem, zmowie cenowej/ustawieniem przetargu winne są dotacje UE !?!
A jak będzie przetarg na druk finansowany ze środków publicznych bez dotacji i będzie zmowa cenowa, to kto będzie winny ?
Zleceniodawca ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 15:29 

Kurczak napisał(a):
A komisje przetargowe boją się wybrać droższą, często lepszą ofertę i nie ma się czemu dziwić - bo automatycznie zostaną oskarżone o przyjęcie korzyści materialnych za preferowanie konkretnego oferenta, rozrzutność, marnotrawienie środków publicznych .....

O to chodzi. Zawsze się znajdzie jakiś S..... A potem 7 lat trwa udowodnianie żeś nie wielbłąd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 15:37 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Cape napisał(a):
to kto będzie winny ?
Zleceniodawca ?

W życiu! Tusk. Tusk i kondominium.
:lol:

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 16:23 

Colonel napisał(a):
Kurczak napisał(a):
A komisje przetargowe boją się wybrać droższą, często lepszą ofertę i nie ma się czemu dziwić - bo automatycznie zostaną oskarżone o przyjęcie korzyści materialnych za preferowanie konkretnego oferenta, rozrzutność, marnotrawienie środków publicznych .....

O to chodzi. Zawsze się znajdzie jakiś S..... A potem 7 lat trwa udowodnianie żeś nie wielbłąd.

Dokładnie tak to działa....
Nikt nikogo za rękę nie złapał, ale smród za człowiekiem się wlecze .......

Przypominam jeszcze raz.
Ustawa o zamówieniach publicznych w tym zakresie dotyczy wszystkich wydatków o wartości netto przekraczającej 14 tys. euro. Niezależnie od tego, czy przeznaczona na ten cel kwota pochodzi z dotacji unijnych, czy ze środków własnych inwestora....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 18:27 

Cape napisał(a):
Teraz zrozumiałem, zmowie cenowej/ustawieniem przetargu winne są dotacje UE !?!
A jak będzie przetarg na druk finansowany ze środków publicznych bez dotacji i będzie zmowa cenowa, to kto będzie winny ?
Zleceniodawca ?

Wątpię czy zrozumiałeś - ale jesteś blisko. Takie zmowy i szwindle będą zawsze - gdy pieniądze wydawać będą urzędnicy - obojętnie państwowi, czy superpaństwowi/unijni. Żaden wydawca płacący z własnej kieszeni nie byłby idiota płacącym za książkę sześć razy więcej niż cena rynkowa. Żaden przedsiębiorca nie zbudowałby obiektu którego utrzymanie przekraczałoby jego możliwości finansowe, żadna normalna rodzina zarabiająca średnią krajową nie kupi sobie mercedesa za 300 000 nawet z dopłatą 50% bo umie policzyć ile kosztuje ubezpieczenie, paliwo, żadna firma nie będzie za swoje pieniądze tworzyła portalu internetowego który jest nikomu niepotrzebny. Za pieniądze unijne - hulaj dusza piekła nie ma! i nie ma żadnej różnicy czy będzie rządziło PO PiS czy SLD. Różnica jest tylko taka że teraz kradnie się bezczelniej i z przyzwoleniem bo "zaprzyjaźniona telewizja i ta druga" (cyt. A. Wajda) bardzo krytycznie patrzy i wykryje każdy szwindel... opozycji :D
To co mogą zrobić zwykli ludzie - to na początek zacząć nazywać rzeczy po imieniu i do oceny władzy (z jakiejkolwiek by nie była opcji) przykładać taka miarę jaka kieruje się człowiek w życiu codziennym. Wystarczyłoby nie łykać bezkrytycznie propagandy tylko dlatego że płynie ze strony naszej jedynej ukochanej partii - na przykład partii ludzi rozumnych (pamiętacie taka partię :D )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 19:35 

Nie masz racji Sajmonie...

Znam osoby , które żyją ponad stan, kupując domy , samochody i inne dobra, na które ich tak naprawdę nie stać .....
Banki mają tysiące takich klientów......
Jest to głupota, ale jest...

Znam też przedsiębiorców, którzy przeinwestowali i zbańczyli.....

Nie wszyskie przetargi są ustawione i nie wszyscy kradną....
Twoje wywody przypominają to co się działo przed powołaniem CBA i czym uzasadniano jego powstanie, choć tym samym problemem zajmowała się z powodzeniem od lat Policja...

Więc nie uogólniaj proszę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 19:41 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Kurczak napisał(a):
Twoje wywody przypominają to co się działo przed powołaniem CBA i czym uzasadniano jego powstanie, choć tym samym problemem zajmowała się z powodzeniem od lat Policja...
Pierwszym krokiem przemian milicji w policję było zlikwidowanie wydziałów do walki z przestępczością gospodarczą, więc tym "powodzeniem" bym nie szafował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:14 

Kurczak napisał(a):
Znam osoby , które żyją ponad stan, kupując domy , samochody i inne dobra, na które ich tak naprawdę nie stać .....
Banki mają tysiące takich klientów......
Jest to głupota, ale jest...

Taki drobiazg - pisałem żadna normalna rodzina... Głupia, patologiczna żyje ponad stan - podobnie głupie samorzady, głupie rządy, patologiczne rządy "żyja" ponad stan - i o to mi własnie chodzi - czekam aż ktoś powie przyjmując taką sama miarę samorzad naszego miasta to głupcy, rzad naszego kraju to głupcy bo żyją ponad stan.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona