Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 sie 2025, o 12:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:33 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
A propo's kto tam krąży po warszawie - jak się ma licznik zadłużenia. O ile to wzrosło w okresie rządów naszych prorynkowych, przedsiębiorczych liberalnych władców w ostatnich latach. I to w dodatku w czasie gdy były pompowane w nas europejskie fundusze. O ile dzięki tym funduszom zmalało bezrobocie, ile powstało i rozwija się prężnie firm budowlanych w związku z boomem drogowym - budową tylu autostrad dróg? Jakie innowacyjne gałęzie przemysłu Polska może dumnie prezentować po wykorzystaniu funduszy innowacyjnych, ilu Polaków wróciło z zagranicy otworzyło rodzinne biznesy gdy w końcu rządzi rozumna prorynkowa, popierająca przedsiębiorczość partia? O ile zmalała liczba fotoradarów w stosunku do czasów gdy premierem był - dacie wiarę - facet bez prawa jazdy? O ile zmniejszyła się liczba zatrudnionych w urzędach centralnych? O ile zmalała liczba podsłuchów od czasów dusznej atmosfery mrocznej IV RP? O ile zmniejszył się budżet Kancelarii premiera i prezydenta w stosunku do "bizantyjskiego rozpasania" poprzedniej ekipy. Rozumiem ze okręgi jednomandatowe to już "na dniach" zostaną wprowadzone a VAT 23% to tylko krótkotrwały etap w obiecanym przejściu do CIT, PIT VAT w wys 15%.
itd itd itd - ale zamiast nazwać rzeczy po imieniu: kłamstwo, złodziejstwo, oszustwo, brak odpowiedzialności, brak wizji - nowoczesna nowomowa i "yes, yes, yes" zapożyczone od premiera pisowskiego rządu :D

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:38 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
sajmon napisał(a):
to głupcy

Wszyscy są głupcami, tylko ja jestem mądry, bo wiem, jak fałszować przetargi, ech :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:41 

Wiem jak się falszuje przetargi - teraz Ty tez już wiesz, jeśli przeczytałeś. Glupcy dopuszczają do takich mechanizmów które slużą do wyciągania lewej kasy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:08 

Podziękował : 1960
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
A CBŚ Jacku ? Przecież to jeszcze komórka policji. Dopiero teraz się wyodrębnia...
A Policja nie zajmowała/ zajmuje się dalej PG ? Może wydziały polikwidowano ale kompetencji nikt nie odebrał....
Zapewne wiesz co się działo na styku policja/agencja w pierwszym okresie działania CBA jeszcze za czasów obecnego wiceprezesa PIS ......

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:19 

Podziękował : 1772
Otrzymał podziękowań: 4268
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
sajmon napisał(a):
naszej jedynej ukochanej partii - na przykład partii ludzi rozumnych (pamiętacie taka partię :D )

To jest piękne :) To ta partia, do której społeczeństwo nie dorosło... (wtedy, rzecz jasna) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:24 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Kurczak napisał(a):
A CBŚ Jacku ? Przecież to jeszcze komórka policji. Dopiero teraz się wyodrębnia...
A Policja nie zajmowała/ zajmuje się dalej PG ? M

Jackowi chodzi o początek lat 90-tych, wtedy nikt nie walczył z przestępczością gospodarczą. Wydziały polikwidowali, SB zlikwidowano, duża część funkcjonariuszy nie przeszła weryfikacji, co spowodowało że ludzie z doświadczeniem, kontaktami i know how przechodzili na drugą stronę barykady. ... resztę można sobie samemu dopowiedzieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:31 

Cape napisał(a):
sajmon napisał(a):
to głupcy

Wszyscy są głupcami, tylko ja jestem mądry, bo wiem, jak fałszować przetargi, ech :evil:

Errata, winno być
Wszyscy są głupcami, tylko Ty jesteś mądry, bo wiesz jak fałszować przetargi.
Carlo napisał(a):
Jackowi chodzi o początek lat 90-tych

Likwidacja PG (slang pegazy) była kolosalnym błędem. Dodatkowo z pegazów (bo politycznie byli czyści, nie walczyli z opozycją i Kościołem) zrobiono szefów.
A to właśnie oni wiedzieli jak zrobić przekręty...
W Poznaniu z wojewódzkiego szefa PG MO zrobiono wojewódzkiego szefa całej Policji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 22:01 

Ja pisałem Carlo o drugiej połowie lat dwutysięcznych, krótko przed tym jak powstało CBA. Wtedy przestępczoscią gospodarczą zajmowała się Policja i ABW. I musiały sobie dobrze radzić skoro CBA po cichu przejmowała wyniki tych służb i "sprzedawała" jako własne....
Na początku lat dziewięćdziesiątych nosiłem jeszcze zielony mundur i było mi dokładnie obojętne czy jest MO czy Policja :D
Nie będę się kłócił ale wydaje mi się , że komórki PG funkcjonowały na poziomie komisariatów jeszcze po 1995 roku...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 22:43 

Cape napisał(a):
Wszyscy są głupcami, tylko Ty jesteś mądry, bo wiesz jak fałszować przetargi.

sajmon napisał(a):
Glupcy dopuszczają do takich mechanizmów które slużą do wyciągania lewej kasy

Cape napisał(a):
Wszyscy są głupcami, tylko ja jestem mądry, bo wiem, jak fałszować przetargi, ech

Mógłbyś się bardziej postarać i cytować to co powiedziałem a nie to co uważasz że powinienem powiedzieć by łatwiej Ci było wyrazić święte oburzenie :D
Rzuciłem cały zestaw sztandarowych najważniejszych deklaracji naszych liberalnych władców - może to skomentujesz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 09:07 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Kurczak napisał(a):
A Policja nie zajmowała/ zajmuje się dalej PG ? Może wydziały polikwidowano ale kompetencji nikt nie odebrał....

Kche widać nie za dużo wiesz o specyfice działania wydziałów kryminalnych. ;) Przestępstwa gospodarcze cechują się, jak każde swoją specyfiką inie da się dobrze pracować mając sprawy z innego zakresu, np p-pstwa przeciwko mieniu, na głowie. Nie ma aż takich omnibusów aby to byli wstanie merytorycznie i organizacyjnie tak różne dziedziny ogarnąć, ale to bajka na inne opowiadanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 09:08 

sajmon napisał(a):
Rzuciłem cały zestaw sztandarowych najważniejszych deklaracji naszych liberalnych władców - może to skomentujesz

Przemawia przez Ciebie polityczne zacietrzewienie, które powoduje, że masz z góry postawione tezy,dokładnie takie.
sajmon napisał(a):
kłamstwo, złodziejstwo, oszustwo, brak odpowiedzialności, brak wizji - nowoczesna nowomowa

Napiszę Ci tylko tyle, bo pewnie nie wiesz. Gdy PIS tracił władzę w końcówce 2007 roku było wykorzystane 60% środków UE na lata 2004/2006 i zero % środków z funduszy na lata 2007/2013.
Brak ustawy środowiskowej tj brak możliwości wykonania studium wpływu inwestycji na środowisko uniemożliwiał składanie projektów na inwestycje infrastrukturalne, a fundusz infrastruktura i środowisko to ca 90% środków z funduszu spójności. To wszystko trzeba było rozwiązać, aby inwestycje ruszyły. Presja mistrzostw w kopaną też nie pomagała. Światowy kryzys i wyhamowanie wrostu tym bardziej.
Administracja, obojętnie jaka by nie była i z czyjego nadania, musiała się tego nauczyć. Robiła to po raz pierwszy, a tylko ten, co nic nie robi nie popełnia błędów.
Trudno natomiast mówić o błędach wielkich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 09:25 

Cape co mnie obchodzą "pobożni socjaliści" z Pis? Od sześciu lat rządzi ktoś inny w Polsce - czy może nie? Rozumiem że teraz środki unijne wykorzystywane są fantastycznie - dlatego pytam jeszcze raz - jak dzięki nim zmalało bezrobocie w polsce, jakie innowacyjne gałęzie przemysłu rozwinęły się w Polsce, kiedy mam się spodziewać obiecanego CIT, PIT, VAT 15%, o ile zmalała administracja centralna przez ostatnie sześć lat, o ile zmniejszone zostały w tych kryzysowych czasach wydatki na kancelarię premiera, prezydenta, sejmu. Czy obiecane okręgi jednomandatowe - to już od przyszłych wyborów? Likwidacja senatu to też z pewnością za 1,5 roku przy wyborach. Ile ludzi wróciło z zagranicy by dzięki przyjaznym biznesowi klimacie otwierać firmy , zatrudniać ludzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 09:42 

Cape napisał(a):
sajmon napisał(a):

Przemawia przez Ciebie polityczne zacietrzewienie, które powoduje, że masz z góry postawione tezy,dokładnie takie.

Ale jakie zacietrzewienie? Sajmon zadał kilka, bardzo konkretnych pytań. Które to pytania są tak niewygodne, że nikt na nie nie odpowiada...
Żeby nie odchodzić od tematu, to już w niejednym samorządzie zorientowali się, że dotacje to jednak nie taki wcale "mniut" i trzeba teraz ciężko płacić za wcześniejsze inwestycje. Dlatego że jak zwykle nikt nie myśli o mało widocznych skutkach ubocznych - proszę, jak mi się rymneło ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 09:59 

waliant napisał(a):
Ale jakie zacietrzewienie? Sajmon zadał kilka, bardzo konkretnych pytań. Które to pytania są tak niewygodne, że nikt na nie nie odpowiada

Proszę bardzo, bezrobocie.
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_677_PLK_HTML.htm
Minimalne wynagrodzenie
http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=1019
Przecietne wynagrodzenie
http://www.e-pfron.pl/epfronweb/sites/e ... zenia.html
Zadłużenie Polski
http://www.ticker.pl/C4/P/raporty.rynek ... i.odt.html
Poszukajcie sobie jeszcze PKB per Capita i to wszysko porównajcie z innymi krajami.

Trzeba wybrać Sejm, który uchwali ustawę, że wszyscy mają być młodzi, zdrowi i bogaci :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 10:23 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
zapewne w 2007 też porównywałeś dane
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 10:30 

waliant napisał(a):
Żeby nie odchodzić od tematu, to już w niejednym samorządzie zorientowali się, że dotacje to jednak nie taki wcale "mniut" i trzeba teraz ciężko płacić za wcześniejsze inwestycje. Dlatego że jak zwykle nikt nie myśli o mało widocznych skutkach ubocznych - proszę, jak mi się rymneło ;)

Pewnie, że nie miód...

- po pierwsze primo trzeba mieć kasę na wkład własny,
- po drugie primo trzeba projekt później rozliczyć, a to wcale nie jest proste....

Osobna sprawa to konsekwencje "przeinwestowania". Wiele gmin - w tym gmina, w której pracowałem zadłużały się po to, aby mieć środki na tenże wkład własny do projeku wychodząc z założenia, że jeśli jest możliwość należy z każdego projektu dofinansowanego z UE skorzystać.....
Niestety budzet nie jest z gumy i co z tego że jest nowa hala sportowa, kanalizacja, piękne drogi skoro gmina balansuje na granicy plajty :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 10:42 

Czyli bezrobocie w trakcie gdy już światłe rządy fantastycznie wykorzystują unijne pieniądze, wprowadzają ułatwienia dla przedsiębiorczych po systematycznym spadku z z 20% bezrobocia w 2003 roku do 11 % w roku 2008 wzrosło do 13 % w chwili obecnej (jak w tej statystyce ująć 2 miliony młodych polaków pracujących za granicą?)

Minimalne wynagrodzenie (cholerny socjalistyczny wynalazek) wzrosło o 480 zł - nie pamietam ile kosztowała benzyna wtedy ale miał kupowałem za 300 zł teraz 480 zł

Wynagrodzenie (brutto) wzrosło o 400 zł a więc netto o dwieście parę (ile zdrożał prąd, gaz, benzyna, bilet tramwajowy, węgiel? Węgiel akurat pamietam i drewno kominkowe ze 120 na 200 za metr sześć. )

Zadłużenie - bagatela wzrosło o dziesięć procent w stosunku do PKB (prawie nic :D )

No po prostu nieustające pasmo sukcesów. Teraz pomyślmy że kiedyś źródełko wyschnie. Jak będziemy przygotowani do życia bez świętego Mikołaja?
Ktoś policzył że w okresie gdy będą funkcjonowały te "wywalczone" 106 mld E, dwa miliony Polaków pracujących poza granicami naszego kraju zasili gospodarkę Unii w formie podatków VAT wydając tam zarobione pieniądze i dochodowego kwotą znacznie przekraczającą pieniądze spływające do Polski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 10:58 

Wystarczy zresztą wziąść kalkulator. Dzień wolności podatkowej przypada w naszej miłującej socjalizm europie średnio tak gdzieś w czerwcu. Przyjmijmy że optymisytycznie 1-go czerwca. Przyjmijmy pesymistycznie że że Polacy zarabiają za granica jakąś niewygórowana stawkę brutto 10 euro/h. Kalkulator 10 euro razy 187 godzin w miesiącu razy dwanaście miesięcy to w zaokrągleniu w dół 22 000. według optymistycznych założeń podatek jaki od tej kwoty zgarnie rocznie przeciętne unijne państwo to 5/12 czyli 9000 euro. 9000 razy 7 lat (w takim okresie mamy otrzymywać ta kwotę wywalczoną przez Słońce Peru) to jest 63 000 euro razy dwa miliony podatników z polskim paszportem t.j. 126 mld euro które Polacy zostawią w Budżetach Angli, Niemiec, Francji... Tylko z samych podatków, bo przecież pozostałe kilkadziesiąt miliardów euro zostawią tam kupując, chleb, bilet do metra, wynajmując mieszkanie, płacą c za prąd, ogrzewanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 11:05 

A zastanowiłeś się jaki byłby obecnie wskaźnik bezrobocia, gdyby nie absorbcja środków unijnych w dobie światowego kryzysu gospodarczego ? 25 % ? 30 % ?

Na tym właśnie witz polega, żeby jak najwięcej środków wykorzystać, bo później będzie to procentowało....

Przykład ? Choćby Stryków. Kto zna to miasto ten wie ile na środkach unijnych skorzystało. I to jest korzyść na rok , dwa , trzy, a na dekady....

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

A myślisz Tomku, że gdyby tych pieniędzy z UE nie było Polacy - to pracujący za granicą wróciliby do Polski tak dla idei ?
Guzik prawda. Za granicą pracowałoby znacznie więcej naszych rodaków, a w Polsce trzebaby zamknąć drzwi i zgasić światło....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 11:22 

Cape napisał(a):
Proszę bardzo, bezrobocie.

Trzeba wybrać Sejm, który uchwali ustawę, że wszyscy mają być młodzi, zdrowi i bogaci :lol:

Znaczy że co? Z tego co przedstawiłeś, to wynika, że jest lepiej? Czy raczej przeciwnie? :)

I dalej nie wiem, gdzie tu zacietrzewienie Sajmona wyszło. Bo może to właśnie inni z uporem nie chcą dojrzeć tego, co mają przed oczami? Ja wiem, że trudno jest całkowicie przestawić swój światopogląd i każdy się przed tym broni do upadłego...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 11:54 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Do listy pytań dodalbym jeszcze: kiedy od lutego będzie wiosna i parę innych tak samo związanych z tematem.
Ale nic sie nie martwicie: po straszliwej klęsce rządu w Brukseli wsystko się niechybnie teraz zawali w pi... i wyjdzie na wasze.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 11:55 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
sajmon napisał(a):

(jak w tej statystyce ująć 2 miliony młodych polaków pracujących za granicą?)

.

Odpierwiastkowac sie od nich? Bo większość tych którzy wyjechali na początku, skoro jeszcze siedzą tu są już zwykle obywatelami Zjednoczonego Królestwa, a na 100% stałymi rezydentami (w sensie imigracyjnym- co staje sie automatycznie po 5 latach).
Więc nijak polskich statystyk już nie obchodzą, a próba wstawiania ich do tych statystyk w ktorakolwiek stronę byłaby ich falszowaniem...
To tak, jakbyś chciał mieszkańców Luksemburga uwzględniać w statystyce województwa mazowieckiego...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 11:55 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
sajmon napisał(a):
Wystarczy zresztą wziąść kalkulator. Dzień wolności podatkowej przypada w naszej miłującej socjalizm europie średnio tak gdzieś w czerwcu. Przyjmijmy że optymisytycznie 1-go czerwca. Przyjmijmy pesymistycznie że że Polacy zarabiają za granica jakąś niewygórowana stawkę brutto 10 euro/h. Kalkulator 10 euro razy 187 godzin w miesiącu razy dwanaście miesięcy to w zaokrągleniu w dół 22 000. według optymistycznych założeń podatek jaki od tej kwoty zgarnie rocznie przeciętne unijne państwo to 5/12 czyli 9000 euro. 9000 razy 7 lat (w takim okresie mamy otrzymywać ta kwotę wywalczoną przez Słońce Peru) to jest 63 000 euro razy dwa miliony podatników z polskim paszportem t.j. 126 mld euro które Polacy zostawią w Budżetach Angli, Niemiec, Francji... Tylko z samych podatków, bo przecież pozostałe kilkadziesiąt miliardów euro zostawią tam kupując, chleb, bilet do metra, wynajmując mieszkanie, płacą c za prąd, ogrzewanie.

I porownac to wszystko z kwotami wydawanymi przez cudzoziemcow w Polsce, w tym z podatkami z ich wynagrodzen.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 11:57 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
sajmon napisał(a):
Przyjmijmy pesymistycznie że że Polacy zarabiają za granica jakąś niewygórowana stawkę brutto 10 euro/h. Kalkulator 10 euro razy 187 godzin w miesiącu razy dwanaście miesięcy to w zaokrągleniu w dół 22 000. według optymistycznych założeń podatek jaki od tej kwoty zgarnie rocznie przeciętne unijne państwo to 5/12 czyli 9000 euro. 9000 razy 7 lat (w takim okresie mamy otrzymywać ta kwotę wywalczoną przez Słońce Peru) to jest 63 000 euro razy dwa miliony podatników z polskim paszportem t.j. 126 mld euro które Polacy zostawią w Budżetach Angli, Niemiec, Francji... Tylko z samych podatków, bo przecież pozostałe kilkadziesiąt miliardów euro zostawią tam kupując, chleb, bilet do metra, wynajmując mieszkanie, płacą c za prąd, ogrzewanie.

Sajmon, przyjmijmy hipotetycznie, że Polska nie przystąpiła do UE i te 2 mln obywateli pozostało w kraju. Sądzę, że naiwnością jest przypuszczać, że pomnażaliby dobrobyt nad Wisłą, raczej w znacznej części byliby balastem dla budżetu. Dlatego dla mnie osobiście lepsze są dwa miliony pracujących Polaków na obczyźnie niż np. półtora miliona bezrobotnych, wykluczonych, pozbawionych perspektyw ludzi w kraju.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Za ten post autor damit otrzymał podziękowania - 2: Kurczak, Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 12:21 

Colonel napisał(a):
Ale nic sie nie martwicie: po straszliwej klęsce rządu w Brukseli wsystko się niechybnie teraz zawali w pi... i wyjdzie na wasze.

A tu masz rację, tylko że to jakoś wcale nikogo nie cieszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 12:22 

Kurczak napisał(a):
A myślisz Tomku, że gdyby tych pieniędzy z UE nie było Polacy - to pracujący za granicą wróciliby do Polski tak dla idei ?
Guzik prawda. Za granicą pracowałoby znacznie więcej naszych rodaków, a w Polsce trzeba by zamknąć drzwi i zgasić światło....

Myślę ze gdyby pieniędzy z unii nie było wszyscy dużo wcześniej zobaczyliby że "król jest nagi" i po bolesnym upadku na ryj, pogoniliby tą czerwono różową bandę wydrwigroszy z PO, PiS, SLD itd Przekonaliby się że majątek pochodzi się z pracy a nie z dotacji. Jeżeli pijakowi, nierobowi zabierze sie zasiłek - albo weźmie się do roboty, albo zdechnie z głodu. Moze ludzie zauważą kiedyś, że bezrobocie znika dzięki niskim podatkom, a nie dzięki urzędowi pracy i funduszowi aktywizacji zawodowej. Straciłem nadzieję że można coś zmienić na lepsze (chociaż w tyle głowy pamiętam ze mało kto wierzył w upadek ZSRS i komunizmu, a jednak...) ale na pewno nie mam zamiaru żyrować swoim głosem w wyborach którejkolwiek z tych partyjnych mafii :D
O.K. dzięki tym pieniądzom odroczymy upadek który musi nastapić - tyle ze upadek będzie z wyższego konia, bardziej bolesny. Wtedy będziemy emigrować do Strykowa.

damit napisał(a):
Dlatego dla mnie osobiście lepsze są dwa miliony pracujących Polaków na obczyźnie niż np. półtora miliona bezrobotnych, wykluczonych, pozbawionych perspektyw ludzi w kraju.

Przepraszam ze zapytam - te perspektywy to przychodzą i odchodza jak pory roku - czy może ktoś ma na nie wpływ(nielicząc jatrzacego wpływu wrednej opozycji :) )

Dla mnie lepsze sa podatki CIT VAT 10 %, 0% podatku dochodowego i wtedy praca znalazła by sie nie tylko dla tych dwóch milionów którzy wyjechali, ale i dla Greków - którzy przeciez tak fantastycznie prosperowali za lewa kasę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 12:30 

Tomek , czy Ciebie Pan Bóg opuścił ?
Kto by ich przegonił tęczowa banda ? Ruch Palikota ? Kongres Nowej Prawicy (ex UPR) ?
W ekonomi jedna operacja pociąga za sobą drugą, trzecią, czwartą, n-tą...
Obniżenie podatków nie jest lekiem na całe zło, na jedno pomoże na drugie wręcz przeciwnie...
To może wróćmy do czasów kiedy się podatków nie płaciło i żyjmy z tego co pożyczymy, tak długo jak będą tacy co pożyczą. A potem sprzedajmy cały majątek i ostatni światło zgasi ...
Jak w Grecji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 12:37 

Moniia napisał(a):
Więc nijak polskich statystyk już nie obchodzą, a próba wstawiania ich do tych statystyk w ktorakolwiek stronę byłaby ich falszowaniem...

Już nie, ale wyjeżdżając wpłynęli na kilka statystyk, a o tym akurat mówimy. Z naciskiem na statystykę bezrobocia.

Kurczak napisał(a):
To może wróćmy do czasów kiedy się podatków nie płaciło i żyjmy z tego co pożyczymy, tak długo jak będą tacy co pożyczą. A potem sprzedajmy cały majątek i ostatni światło zgasi ...

Przecież w obecnym systemie, niesłusznie i kłamliwie nazywanym rynkowym, tak to się właśnie skończy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 12:46 

Powiedziałem że nie jestem optymista co do możliwosci zmiany - mając świadomość że niezbadane są wyroki... - najbliższa zmiana możliwa jest według mnie dopiero po totalnym bankructwie, gdy ludzie przestaną dostawać emerytury, państwo zacznie drukować puste pieniądze - hiperinflacja i powtórka z rozrywki. Powrót do wolnego rynku, do zdrowej konkurencji, do likwidacji biurokracji nie jest uwazam mozliwy w drodze ewolucji (co jest do okazania na naszych oczach) ale w drodze rewolucji. Potem na zgliszczach, albo znowu ludzie zaczną pracować, odbudowywać, tworzyć bez unijnych dyrektyw, norm i ograniczeń, albo nastanie znowu jakis czerwony nowy lepszy ład pod wodzą Sierakowskiego lub innego czerwonego Suk...na

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 13:40 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Ojoj jaki fajny watek! :-)
No normalnie trzeba by go wydrukować i wysłać do URM'u. Niech jako ściągawkę sobie na ścianie przykleją.

Do wszelakiego rozwoju, oprócz niskich podatków potrzebne jest jeszcze kilka innych rzeczy. Na ten przykład: potrzebne są drogi.

Kto najgłośniej krzyczy, że się nie rozwijamy - ci, którzy protestują przeciwko budowie dróg!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona