Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 sie 2025, o 12:37

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lut 2013, o 13:52 

Podziękował : 1960
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Dokładnie.
Przykład Strykowa dałem właśnie dlatego, że miasto wykonało ogromny skok cywilizacyjny dzięki temu, że leży na skrzyżowaniu A-2 i przyszłej A -1...
Gdyby nie środki z UE nie byłoby autostrady, bo Polska ze środków własnych niebyłaby w stanie jej wybudować. I dzięki temu sennne miasteczko, które niczym specjalnym się nie wyróżniało stało się jednym z najbogatszych w kraju, z praktycznie "0" bezrobociem....

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Więc nie korzystajmy z szansy jaką są środku z UE, kiśmy się we własnym sosie przyprawionym biedą, użalaniem się nad sobą, marazmem i beznadzieją.....

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 13:59 

Podziękował : 1772
Otrzymał podziękowań: 4268
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ja tam przeciwko budowie dróg nie protestuję :)
Natomiast zupełnie nie wiem, po co budować drogi po to, żeby je "oviatollować" i utrudnić/podrożyć korzystanie z nich.
Różne durnoty ten rząd uczynił, ale to jest moim zdaniem jedno ze szczytowych osiągnięć głupoty w Polsce.

BTW: drogi są ważne dla rozwoju, ale niskie podatki są warunkiem koniecznym, acz, oczywiście, niewystarczającym.

Kurczak, oczywiście można podać rózne przykłady pozytywne, ale może policz i zauważ to co widać i to czego nie widać. Rozwój Strykowa - super. Ale kosztem czego? Jak to się bilansuje w skali całego kraju? Przykłady kłopotów samorządów już tu zostały podane. Weź to może też pod uwagę. Gratulacje dla Strykowa, a dla innych?

Poniższe zdanie to śliczny przykład demagogii:
"Więc nie korzystajmy z szansy jaką są środku z UE, kiśmy się we własnym sosie przyprawionym biedą, użalaniem się nad sobą, marazmem i beznadzieją....."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 14:00 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Kurczak napisał(a):
Więc nie korzystajmy z szansy jaką są środku z UE, kiśmy się we własnym sosie przyprawionym biedą, użalaniem się nad sobą, marazmem i beznadzieją.....

Ale też nie dziwmy się ludziom który wQ jak w gminie buduje się aquapark w sytuacji gdzie największym bankierem jest GOPS.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 14:20 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
sajmon napisał(a):
Potem na zgliszczach, ........nastanie znowu jakis czerwony nowy lepszy ład ....

Wystarczyłoby, żebyś tyle napisał, bo do tego doprowadziłyby ulubione Twoje rozwiązania, niezależnie od tego co sobie wyobrażasz i usiłujesz nam przekazać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 14:23 

Owszem gminy popełniają błędy, bo chcą za dużo i za szybko.
Pisałem o tym....
Nie ma sensu budować hali widowiskowo - sportowej dofinansowenej z UE w 15 -tysięcznej gminie. Bo są ważniejsze sprawy do załatwienia....
Ale skoro się trafiła taka pierońska okazja to grzech z niej nie skorzystać.....
I to jest problem i przyczyna.

Tak robił Burmistrz - mój były Pracodawca i Radni .Jest wielkie puste gimnazjum, hala widowiskowo sportowa z pełnowymiarowym boiskiem do kosza , siatki i trybunami na pewno z 1000 kibiców i całym zapleczem, która stoi przez większą część roku pusta, a gminnym szkołom karze sie płacić za jej używanieprzelewając pieniądze między jednostkami gminy.....
A gmina nie ma za co remontować szkół, swoich dróg, a zadłużenie jest takie, że komisarz już pukał do drzwi Burmistrza...

Tyle, że nie jest to wina Rządu ani UE tylko Radnych gminnych, powiatowych, wojewódzkich , którzy takie decyzje podejmują....

Pamiętacie jaki się krzyk podniósł od morza, aż do Tatr jak Minister Finansów wprowadził przepisy ograniczające możliwosć zadłużania się gmin ?
Ja pamiętam " zamach na samorządność, morderstwo demokracji i.t.p."

Ostatnio edytowano 11 lut 2013, o 14:30 przez Kurczak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 14:25 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Kurczak napisał(a):
Gdyby nie środki z UE nie byłoby autostrady,

Egzemplifikacja tego jaką jajecznicę można ludziom w głowie zrobić :D
Bez unii nie byłoby autostrad dobre! A bez komuny nie byłoby elektryfikacji wsi, szkół, uczelni, kopalni! Jak rozumiem to te pieniądze z unii to na drzewach rosną - nie pochodzą z czyjejś pracy czy przedsiębiorczości. W Stanach Zjednoczonych i w Japonii też unia zbudowała autostrady? Wystarczy ludziom dać wolność, swobodę działalności gospodarczej, równe prawo dla wszystkich, silne państwo w sensie sprawnej władzy sądowniczej, sprawne policji - i można patrzeć jak samo rośnie.

Mamy blisko 40 mln obywateli, dostep do morza, góry, jeziora strategiczne połozenie w centrum europy nie najlepszy ale i nie najgorszy klimat, wielkie zasoby leśne, węgiel, potencjalnie gaz łupkowy, ludzi potrafiących i chcący pracować (ktoś zaprzeczy, albo potwierdzi, że w Anglii Polacy są pośród obcokrajowców bardzo cenieni) i co - w takim kraju nie można by się bogacić??? Takiego kraju nie stać na budowę autostrad. Pięciomilionową Chorwację jakoś było stać.

Kurczak napisał(a):

Pieniadze z unii nie leczą choroby, ale uśmierzają ból, znieczulają na brak wolnego rynku i wolnej konkurencji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 14:31 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Proponuję zlikwidować podatki :D i rozdać broń :evil:
Spędziłem kiedyś tydzień po rejsie do Brazyli w Rio. Trzy miliony mieszkańców Rio mieszka w havelach, to nie są bezrobotni, 80 % z nich pracuje. Ci zamożni z kolei mieszkają w rezydencjach otoczonych 4 metrowym murem z drutem kolczastym na górze i w towarzystwie po zęby (broń automatyczna) uzbrojonionych ochroniarzy.
Szkoła katolicka też jest tak chroniona.
Fajny świat, gdzie podział dochodu narodowego (który nie jest niski) jest w/g wzorów Sajmona. Pojedź, popatrz.

Załączniki:
PC060229.jpg
PC060229.jpg [ 123.22 KiB | Przeglądane 2878 razy ]

Ostatnio edytowano 11 lut 2013, o 14:35 przez Cape, łącznie edytowano 1 raz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 14:35 

Colonel napisał(a):
Wystarczyłoby, żebyś tyle napisał, bo do tego doprowadziłyby ulubione Twoje rozwiązania, niezależnie od tego co sobie wyobrażasz i usiłujesz nam przekazać.

Colonel jak zwykle merytorycznie i tak celnie że po tym to już nic dodać nic ująć. Czy do upadku Grecji doprowadziły pracowitość niskie podatki i brak modelu życia na kredyt, życia za darowane, czy po wojnie rozwijały się kraje o zarządzaniu centralnym, gospodarce planowej ze szkolnictwem i służbą zdrowia za darmo. Przykładem państw gdzie wytrwale taki model sie stosuje gorliwie niech będzie Kuba (jeśli to niezbyt chamski przykład Colonelu drogi :D ) Czy to ekonomiczny model Europy z dopłatami, budżetami centralnymi wygrywa na światowych rynkach?? Z debilnymi pakietami klimatycznymi i walką z globalnym ociepleniem. Tu nie trzeba sobie nic wyobrażać wystarczy zerknąć jak to działa, lub działać przestaje.

Cape napisał(a):
Fajny świat, gdzie podział dochodu narodowego (który nie jest niski) jest w/g wzorów Sajmona. Pojedź, popatrz.

Co Ty Cape pi... paplesz chciałem powiedzieć - gdzie Ty znalazłeś jakiś wzór na podział "dochodu narodowego" :D Do Grecji mam blizej i nie musze tam jechac zeby zobaczyc czym sie kończy zycie państwa zyjacego z "darowanych" pieniędzy. Brazylijczycy niech sobie radza, albo nie radzą beze mnie :D Ja nawet na "podział dochodu narodowego" w Polsce nie mam wpływu, a mam tłumaczyc sie za Brazylię! Dobre :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 14:44 

A byłyby autostrady? Za co ? Za jajka ? Za węgiel ? Za gaz łupkowy ?

Jedyne co Tobie Tomku mogę poradzić, to zrobić rozpoznanie co zostało wybudowane/ wykonane za pieniądze Unijne na Twoim terenie, bo nie godzi się, żebyś korzystał z tych wrednych, brudnych inwestycji :lol:

Nie jeździić autostradami, drogami ekspresowymi, a i wypadłoby się dowiedzieć przed wyjazdem czy jakaś inna podrzędna lokalna droga nie została za unijne pieniądze wyremontowana. I wybrać trase alternatywną - polami , lasami :lol:

sajmon napisał(a):
Do Grecji mam blizej i nie musze tam jechac zeby zobaczyc czym sie kończy zycie państwa zyjacego z "darowanych" pieniędzy. Brazylijczycy niech sobie radza, albo nie radzą beze mnie :D Ja nawet na "podział dochodu narodowego" w Polsce nie mam wpływu, a mam tłumaczyc sie za Brazylię! Dobre :D

Widzisz Tomku problem w tym, że Grecja żyje z "darowanych pieniędzy" dopiero od kilku lat. A to, że tak się stało wynika w dużej mierze właśnie z tego o czym piszesz, czyli "swobody gospodarczej" ......
I nie są to do końca darowane pieniądze, raczej pożyczki, które trzeba będzie kiedyś spłacić...
Tak jak my to robiliśmy od upadku komuny do zeszłego roku....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 14:54 

Swoją drogą podziwiam talent obserwacji - tydzień w Brazylii i diagnoza gotowa: ubóstwo rzeszy ludzi w Brazylii, rozwarstwienie społeczne i niesprawiedliwy podzial dochodu narodowego spowodowany jest zastosowanym w praktyce eMeSem (metoda Sajmona). Tyle diagnoza. Recepta na wybrnięcie z tego zaklętego kręgu: MeToCap (metoda Cape) wysłać 106 mld euro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 14:59 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Cape napisał(a):
. Ci zamożni z kolei mieszkają w rezydencjach otoczonych 4 metrowym murem z drutem kolczastym na górze i w towarzystwie po zęby (broń automatyczna) uzbrojonionych ochroniarzy.

U nas oczywiście milionerzy mieszkają na blokasach?
Chociaż co tam milionerzy - w Warszawie praktycznie każde nowe osiedle jest ogrodzone i ma ochronę... I co w tym nadzwyczajnego, że właściciel chroni swoją własność?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:00 

Tomek obiecaj nam jak tu piszemy, że nie będziesz nigdy korzysta z tego co powstało za Unijne brudne pieniądze ....
Bo ja rozumiem, ze skoro cos jest złe, szkodliwe to nie będziesz z tego korzystał - bo trzeba mieś jakieś zasady .....
Nie będziesz brał wzoru z pewnej Pani, która twierdziła, że jej rodzice zginęli w zamachu - co nie przeszkadzało jej w tym, żeby zrealizować ich polisę na życie za zgon w wyniku wypadku.....

Ostatnio edytowano 11 lut 2013, o 15:00 przez Kurczak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:00 

sajmon napisał(a):
Grecji mam blizej i nie musze tam jechac zeby zobaczyc czym sie kończy zycie państwa zyjacego z "darowanych" pieniędzy

To pojedź, tylko, że oni nie żyli "z podarowanych" tylko z pożyczonych, wykończyły ich rynki finansowe podnosząc oprocentowanie obligacji do 30%. Tak, tak, to USA okradło Grecję i wiele innych krajów.
Pierwsza faza kryzysu do "zasługa" USA, największego bankruta świata wpychajacego swoje śmieciowe papiery bankom europejskim. Najwięksi poszkodowani to Irlandia i Islandia.

Kurczak napisał(a):
wykonane za pieniądze Unijne

Skoro tak się rozwinęło, to może warto podyskutować, jak wydawać pieniadze w nowej perspektywie. Obecne sygnały są bardzo pozytywne.

AIKI napisał(a):
Chociaż co tam milionerzy - w Warszawie praktycznie każde nowe osiedle jest ogrodzone i ma ochronę... I co w tym nadzwyczajnego, że właściciel chroni swoją własność?

Czterometrowym murem z drutem kolczastym i ochroną, jak na zdjęciu ? :roll:

Ostatnio edytowano 11 lut 2013, o 15:30 przez Cape, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:11 

Obracam się wokół samorzadów, i oprócz sytuacji gdzie gmina przeinwestowała nie znam negatywnych przykaładów.
Ostatni pozytywny to dofinansowany z jakiegoś unijnego środowiskowego programu super wóz bojowy na Scanii dla swarzędzkich strażaków wart prawie milion, przy wkładzie własnym chyba ze 40%. Zastąpi Jelcza z lat 70-tych.....
Sam kombinuję lekką terenówkę w ten sam sposób. Czekam tylko na uruchomienie programu....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:29 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Kurczak napisał(a):
Sam kombinuję lekką terenówkę w ten sam sposób. Czekam tylko na uruchomienie programu....

to tak każdy może se kupić terenówkę za unijne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:30 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Nie nie każdy ale jak napiszesz dobry program to kto wie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:32 

Ketiw napisał(a):
Kurczak napisał(a):

to tak każdy może se kupić terenówkę za unijne?

Nie znam takiego programu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:38 

Jacek Woźniak napisał(a):
Nie nie każdy ale jak napiszesz dobry program to kto wie?

To ta unia , to robotna jest, chodzi do roboty , zarobi a potem rozdaje.
Kto by się spodziewał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:39 

Podziękował : 1772
Otrzymał podziękowań: 4268
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurczak napisał(a):
Tomek obiecaj nam jak tu piszemy, że nie będziesz nigdy korzysta z tego co powstało za Unijne brudne pieniądze ....

Kolejny przykład demagogii wyższej klasy. I argument zaiste merytoryczny jak cholera. Prawie jak Colonela, któremu na dźwięk określenia "wolny rynek" otwiera się upust negatywnych emocji do rozmówcy.

Cape napisał(a):
Proponuję zlikwidować podatki :D i rozdać broń :evil:

A to jest kolejny przykład chwytu erystycznego. Sprowadzić tezę rozmówcy do absurdu i wyśmiać ją. Dodać do tego przykład z innego kontynentu, z innych realiów, sprowadzić temat rozmowy na boczne tory i już mamy wygraną w rozmowie.
Jakie to proste...
Cóż, pozostaje nam już tylko poczekać, aż ten cały burdel się z hukiem zawali. Mimo zaklęć jego zwolenników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 15:56 

Za dużo śmiesznych rzeczy piszecie na raz, żeby chociaż po łebkach skomentować. Kurczak chwali dotacje i tylko w jego gminie niepotrzebnie wybudowali hale widowiskową i niepotrzebne gimnazjum. I wogóle To nie dobry car Tusk winien, tylko źli bojarowie - gminy są winne. Pomnózcie sobie po tych pare milionów nietrafionych, zbednych inwestycji razy liczba gmin w Polsce.
Pozytyw Kurczak wyłuskał: Scania za milion w Skarżysku - Rozumiem ze pozytyw dla Scanii który łyknęła bańkę za która można by kupić pewnie ze trzy samochody strażackie nie mieszczące się w kryteriach programu. Skąd strażacy wysupłali nagle 400 000 skoro pewnie z braku kasy jeździli starym Jelczem? Jak znam życie - braknie kasy na pierwszy obowiązkowy przegląd, a za trzy lata na ubezpieczenie :D Przeraża mnie Kurczaku Twoja mentalność niewolnika - to przekonanie, jak rozumiem, ze bez unii nie wybudowało by się autostrad no pytam jeszcze raz - jakim cudem autostrady są w stanach zjednoczonych i w Japonii??? Jak to możliwe bez unijnych pieniędzy?? Owszem prowadząc wyniszczającą gospodarczo politykę - nie wybudowało by się nic - ale weryfikacja nieudolności była by szybka, a tak - ładnie kamuflowana jest zastrzykami lewej kasy.
Cape - ta zła finansjera to wciskała te brzydkie papiery prywatnym bankom? Wciskała z pistoletem przy skroni?? A jak już wcisnęła to czy te debilne, albo zastraszone banki splajtowały - i co to ma wspólnego z kryzysem. To że jakiś prywatny bank na własne życzenie kupując śmieciowe papiery zbankrutował ???

Cape napisał(a):
To pojedź, tylko, że oni nie żyli "z podarowanych" tylko z pożyczonych, wykończyły ich rynki finansowe podnosząc oprocentowanie obligacji do 30%.

I co :D bo tego bez vodki nie razbieriosz! Grecy pożyczyli pieniądze na 20% a źli amerykanie podnieśli im w trakcie trwania umowy oprocentowanie do 30%??? No chyba nawet Grecy nie są tacy durni żeby łyknąć taki układ! A moze sami sie wykończyli pozyczając pieniadze bez szansy na spłatę. Kto to tak pozyczał - Banki? no to powinny zbankrutować. Prywatni ludzie - powinni stracic domy mieszkac w kartonach na przedmiesciach Aten - wtedy Ci co mieli wiecej rozumu, albo nie zdazyli napozyczac - widzieli by czym kończy sie brak odpoiwedzialnosci i zycie ponad stan. No ale grecy zamiast nauczki - dostaja kolejne miliardy od MFW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 16:25 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
macie zdrowie do wypisywania głupot :)

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 16:28 

skipbulba napisał(a):
macie zdrowie do wypisywania głupot :)

A jakże! Cape i Kurczak to Chłopy na Schwał!!! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 17:17 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
sajmon napisał(a):
Colonel jak zwykle merytorycznie i tak celnie że po tym to już nic dodać nic ująć.

Dziekuję za uznanie. Zalecam,byś to zapamiętał dokładnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 17:38 

Chyba sobie pooglądam dzisiaj TVN - żeby złapać trochę optymizmu - bo jak sie sięgnie do internetu to już nie jest tak optymistycznie jak w prorządowych dopieszczalniach:

"Programy kolejowe w obecnej perspektywie finansowej, zostały zrealizowane zaledwie w 11% i coraz bardziej prawdopodobne jest, że Polska może stracić w tej sferze około 5 mld euro, na 6,8 mld euro wszystkich środków przewidzianych na inwestycje kolejowe.
Ale także w innych dziedzinach wydawania europejskich pieniędzy, na kilometry widać patologie. Rezultatem wydatkowania 27 mld zł (do tej pory rozliczono ponad 14 mld zł) w ramach programu „Innowacyjna gospodarka” jest zmniejszenie liczby innowacyjnych przedsiębiorstw z 23% w roku 2006 do 17% w roku 2012. Jednocześnie w rankingu innowacyjności Światowego Forum Ekonomicznego, Polska spadła aż o 20 miejsc (z 44 miejsca w 2007 roku na 63 w roku 2012- dane z raportu na temat innowacyjności polskiej gospodarki).""

Ależ Ci ludzie zmyślają... Tak oczerniać włodaży Lechistanu - prawdziwa podłość

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 17:54 

Nie przekrecaj moich słów. Owszem uważam, że w danym momencie były ważniejsze rzeczy niż hala sportowa...
Podałem to jako przykład niewłaściwego wykorzystywania przez gminy środków unijnych...

Co do cen sprzętu strażackiego radziłbym abyś zasięgnął Tomku opinii fachowców, bo cennika jako takiego nie ma. Wszystko zależy od tego na jakim podwoziu będzie zabudowa i w co ma być pojazd wyposażony według potrzeb zamawiającego...

Co do autostrad po co tak daleko, aż za oceanem szukać ? Wystarczy za zachodnią granicą. Aaaa, już wiem dlaczego przecież Niemcy to też wredna UE...

Więc przyjmij do wiadomości, że Amerykanie, Japończycy podobnie jak Niemcy, Austryjacy, Francuzi czy Anglicy nie byli od 45 roku pod Radzieckim butem....
A autostrady budowali wiele lat za swoje, bo ich było na to stać....

My po upadku komuny byliśmy goli i weseli z długami na całym świecie, które spłacaliśmy do zeszłego roku.

Dlatego w UE powstał "fundusz spójności" , żeby umożliwić takim krajom jak Polska wyrównanie szans do krajów "starej UE".
Uważam, że to uczciwe biorąc pod uwagę nasze zasługi dla Europy w czasie II Wojny Św. oraz to, że zostaliśmy przehandlowani Stalinowi....

Nie podoba Ci się obecność Polski w UE , nie podoba Ci się korzystanie z dotacji. Nie korzystaj na znak protestu, jest jeszcze do wyboru trochę krajów w Europie, które nie sa w UE i pewno nie będą. Droga wolna :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 18:20 

Kurczak napisał(a):

, nie podoba Ci się korzystanie z dotacji. Nie korzystaj na znak protestu, jest jeszcze do wyboru trochę krajów w Europie, które nie sa w UE i pewno nie będą. Droga wolna :lol:

Mi się również nie podobają te pseudo dotacje, ale będę korzystał z autostrad, bo to za moje pieniądze są budowane.

Nikt nie wspomina ,że z tych 100 miliardów prawie 1/4 to wkład Polski. Czyli, tusk najpierw
zabierze Panu, Pani i mi również , a potem da innemu, bo przecież on wie, komu są bardziej potrzebne, na przykład Kurczak chce sobie kupić terenówkę więc trzeba mu dać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 18:30 

Jeżeli chodzi o ścisłość to po cześci za Twoje. A po częsci pewno za niemieckie, jako że Niemcy są największym płatnikiem netto ....

Co do terenówki, to nie dla siebie tylko służbową. Dofinansowaną z jednego z unijnych funduszy dotyczących ochrony środowiska - bo do tego będzie służyła :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 18:30 

Ketiw napisał(a):
Nikt nie wspomina ,że z tych 100 miliardów prawie 1/4 to wkład Polski

Ale nikt również nie wspomina, że te 100 mld euro (a z udziałem własnym sporo więcej) generuje dodatkowe wpływy do budżetu znacznie przekraczające te 1/4 (dokładnie trochę powyżej 20 mld euro) polskiej składki.
Warto o tym pamiętać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 19:05 

sajmon napisał(a):
W Stanach Zjednoczonych i w Japonii też unia zbudowała autostrady? Wystarczy ludziom dać wolność, swobodę działalności gospodarczej, równe prawo dla wszystkich, silne państwo w sensie sprawnej władzy sądowniczej, sprawne policji - i można patrzeć jak samo rośnie.

Żeby ostudzić Twój zachwyt nad USA, to sprawdź najpierw w jak dużym zakresie właśnie USA stosują interwencjonizm państwowy w dziedzinie ekonomii i finansów zgodnie z teoriami Johna Maynarda Keynes,a. W ostatnim kryzysie (który sami wywałali ) były to pieniądze gigantyczne.
Unijne dotowanie to mały pikuś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 19:08 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Cape napisał(a):
sajmon napisał(a):
W Stanach Zjednoczonych i w Japonii też unia zbudowała autostrady? Wystarczy ludziom dać wolność, swobodę działalności gospodarczej, równe prawo dla wszystkich, silne państwo w sensie sprawnej władzy sądowniczej, sprawne policji - i można patrzeć jak samo rośnie.

Żeby ostudzić Twój zachwyt nad USA, to sprawdź najpierw w jak dużym zakresie właśnie USA stosują interwencjonizm państwowy

Ale te autostrady to zbudowali tak circa z 50 lat temu albo i wcześniej (Keynes pewnie jeszcze do college'u chodził). I nadal, myślę, budują...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona