Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 sie 2025, o 12:12

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lut 2013, o 19:38 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Cape napisał(a):
Żeby ostudzić Twój zachwyt nad USA, to sprawdź najpierw w jak dużym zakresie właśnie USA stosują

Stany Zjednoczone o jakich pisze - skończyły się na czasach Ronalda Regana. Obecne eksperymenty sa pożałowania godne (obowiązkowe ubezpieczenia zdrowotne), drukowanie pieniędzy, interwencjonizm, pompowanie pieniedzy do prywatnych banków - efekty nie każą na siebie długo czekać

Kurczak napisał(a):
A autostrady budowali wiele lat za swoje, bo ich było na to stać....

Otoż właśnie chodzi by tak kierować firmą, tak kierować finansami rodziny, tak kierować państwem, żeby na podjęte wydatki było nas stać i nie chodzi o to ze "unia jest wredna". Unia nie jest ani wredna, ani kochana, ani sarkastyczna, czy bez poczucia humoru. Unia jest biurokratycznym molochem który nieracjonalnie wydaje pieniądze i który marnuje niewyobrażalne pieniądze. Oczywiście z tych nieefektywnie wydanych pieniędzy "coś" zostanie na szczęście, ale przy okazji spowoduje (jak widac po Kurczaku) spustoszenie w mentalności całego pokolenia i poprzez przyzwyczajenie do niegospodarności może doprowadzić do katastrofy, gdy źródełko wyschnie. Spróbujcie przez lata dokarmiać dzikie drapieżniki, a którejś ostrej zimy skończyc z darmowa karmą. Czy będziemy w 2020 zostać znów drapieżnikami???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 19:54 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Cape napisał(a):
generuje dodatkowe wpływy do budżetu znacznie przekraczające te 1/4 (dokładnie trochę powyżej 20 mld euro) polskiej składki.
Warto o tym pamiętać.

Nie 20 mld euro, a blisko 30 mld.
Kto niby generuje te dodatkowe wpływy do budżetu ?
Ta staż pożarna, co to za milion kupiła Scanię?
Aaaah, Ty myślałeś o budżecie Szwecji, nooo chyba ,że tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 20:03 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Ketiw napisał(a):
Nie 20 mld euro, a blisko 30 mld.

Składka to około 0,9 % PKB. W 2013 roku wyniesie 17,8 mld zł, tj ca 4,4 mld euro, ale w 2007 wynosiła ca 12,5 mld zł tj 3,2 mld euro. Do 30 mld za siedem lat daleko.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Ketiw napisał(a):
Kto niby generuje te dodatkowe wpływy do budżetu

Firmy realizujące inwestycje, płacą VAT, PIT, ZUS, CIT, a na przykład przy budowie dróg akcyzę w paliwie. Transport to bardzo poważny koszt takiej budowy.
Firma która sprzedała tą straż, również zapłaciła np VAT. Od tego miliona 187 000 zł
Rolnik dostający dopłatę bezpośrednią (praktycznie zerowy budżetowy koszt) kupuje i płaci VAT, akcyzę itp.
Firma prywatna dostająca dotację (praktycznie zerowy koszt bydżetowy) inwestyjąc płaci jak wyżej. Baa, taka firma musi dotację dodać do swojego przychodu, co prowadzi wprost do zapłacenia od niej PIT lub CIT.
W przypadku inwestycji centralnych i samorządowych VAT jest kosztem kwalifikowanym, co prowadzi do jego finansowania z dotacji w wysokości procentu dotacji.

Ostatnio edytowano 11 lut 2013, o 20:31 przez Cape, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 20:15 

Podziękował : 1960
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Jakim prawem Tomku twierdzisz , że jestem przykładem "spustoszenia w mentalności".
Bo nie mam zakutego łba i patrzę czujnie co się dzieje wokół ? Bo potrafię docenić to co dobre, a napiętnować to co złe ? Bo uważam, że środki dostępne dzięki wstąpieniu do UE należy wykorzystać ?
Urodziłem się i wychowałem w komunie, przeżyłem transformację ustrojową, wstąpienie Polski do UE i NATO, nie jestem bezkrytycznym euroentuzjastą, zauważam nieprawidłowosci ale nie rozsiewam katastroficznych wizji rodem z filmów Camerona....
Nie podoba mi się niegospodarnosć , ale nie potępiam wszystkich i wszystkiego w czambuł.
Nie masz wiedzy na temat tego jak środki unijne są wykorzystywane, oceniasz, uogólniasz - kierując się swoimi uprzedzeniami, a nie wskaźnikami ekonomicznymi lub innymi wiarygodnymi danymi.....
Jeżeli ktoś je przytacza albo je pomijasz, albo przekręcasz kota ogonem :lol:
Wyjdź chłopie z domu, otwórz szeroko oczy, gdzie nie spojrzysz i czego nie dotkniesz wszędzie widać ślady tego "spustoszenia mentalności". Przypomnij sobie Polskę sprzed 1990 roku lub spytaj tych co ją pamiętają, może zauważysz i docenisz jaka naastąpiła zmiana .......

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 20:33 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
sajmon napisał(a):
"Programy kolejowe w obecnej perspektywie finansowej,
Sajmon, fajnie byłoby ostrzegać przed cytatami z Trybuny Ludu, wDupe.pl, NIE i Naszego Dziennika.
A przed cytatami z kuźmiuka (na wielką literę w nazwisku, ta tuza ekonomi sobie jeszcze nie zasłużyła) należy ostrzegać na czerwono :-)

waliant napisał(a):
Natomiast zupełnie nie wiem, po co budować drogi po to, żeby je "oviatollować" i utrudnić/podrożyć korzystanie z nich.

Podatki zmniejszyć. Opłaty za drogi zlikwidować.
Hmmm, już raz żyliśmy w takim ustroju gospodarczym - jedna nowa droga, raz na 40 lat!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 21:05 

Podziękował : 1772
Otrzymał podziękowań: 4268
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Uwaga do Maara i do Colonela. Zwłaszcza do Colonela. Napisał, że wszystko szlag by trafił, gdyby wprowadzić nagle reformy rynkowe. Tylko wiecie panowie, takie reformy zostały w Polsce już wprowadzone. Ze znakomitym efektem. A ja pamiętam te czasy i pamiętam swoją nadzieję, że będzie normalnie i dobrze.
Chodzi oczywiście o reformę Wilczka. Niestety, od tego nastąpił bardzo szybki odwrót i wszelkie nadzieje szlag trafił bardzo szybko. To już mamy ponad 20 zmarnowanych lat, na pudrowanie trupa. A mi pół życia przeleciało przez takich...
Dlatego bzdury pisze Colonel, twierdząc, oczywiście bez najmniejszego uzasadnienia(!), że po reformie wolonorynkowej byłoby tragedia. Doświadczenie, nawet nasze doświadczenie, mówi coś wręcz przeciwnego.
Zastanawia mnie za to, coraz bardziej, patologiczna wręcz nienawiść Colonela do słów "wolny rynek". To conajmniej dziwne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 21:12 

Cape napisał(a):
Składka to około 0,9 % PKB. W 2013 roku wyniesie 17,8 mld zł, tj ca 4,4 mld euro, ale w 2007 wynosiła ca 12,5 mld zł tj 3,2 mld euro. Do 30 mld za siedem lat daleko.

Według Gazety Prawnej ma to być 3,8 mld , a więc znacznie bliżej 30 niż 20.

Cape napisał(a):
Ketiw napisał(a):
Kto niby generuje te dodatkowe wpływy do budżetu

Firmy realizujące inwestycje, płacą VAT, PIT, ZUS, CIT, a na przykład przy budowie dróg akcyzę w paliwie..

Firmy te nie generują dodatkowego wpływu ,a jedynie muszą wpłacić część swojego wynagrodzenia z powrotem do budżetu państwa.

Cape napisał(a):
Firma która sprzedała tą straż, również zapłaciła np VAT.

Vat za samochód płaci nie firma która go wyprodukowała tylko kupujący, czyli straż pożarna.( chociaż sądzę ,że może być zwolniony z VAT-u)

Cape napisał(a):
Firma prywatna dostająca dotację (praktycznie zerowy koszt bydżetowy) inwestyjąc płaci jak wyżej. Baa, taka firma musi dotację dodać do swojego przychodu, co prowadzi wprost do zapłacenia od niej PIT lub CIT.

W przypadku firm prywatnych sytuacja wygląda w sposób następujący:
Tusk zabiera mi i milionom innych podatników i daje te pieniądze wybranym firmom żeby się mogły rozwijać, to znaczy żeby pan x lub y zwiększył sobie swój majątek i mógł go szybciej pomnażać. I nic tu nie zmienia fakt ,że pan x lub y zapłaci od tej darowizny jakiś podatek lub ,że do tego się dołoży unia.
I z tego cieszą się miliony, że będą mieć niepowtarzalną szansę, aby wspomóc naszych krezusów.

Maar napisał(a):
fajnie byłoby ostrzegać przed cytatami z Trybuny Ludu, wDupe.pl, NIE i Naszego Dziennika.

I przed cytatami z Gazety wyborczej czyli kolegami Maleszki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 21:26 

Ketiw napisał(a):
Według Gazety Prawnej ma to być 3,8 mld , a więc znacznie bliżej 30 niż 20.

Proponuję jeszcze ND
Sprawdziłem na stronie MF, skomulowana składka Polski do UE za lata 2007/2013 to 25,5 mld euro.
Ketiw napisał(a):
Firmy te nie generują dodatkowego wpływu ,a jedynie muszą wpłacić część swojego wynagrodzenia z powrotem do budżetu państwa.

Nie rozumiem ? A gdyby tego "wpływu" (co to jest ?) Nie było ?
Ketiw napisał(a):
Vat za samochód płaci nie firma która go wyprodukowała tylko kupujący, czyli straż pożarna.( chociaż sądzę ,że może być zwolniony z VAT-u)

Proponuję zapoznać się z ustawą VAT. Płatnikiem VAT jest sprzedawca. Straż Pożarna nie jest płatnikiem VAT z mocy ustawy. Tym bardziej NIE sprzedaje tego samochodu !!!Za dostarczony sprzęt płaci brutto, sprzedawca odprowadza VAT, bo to on jest płatnikiem. Czyli zakładając, że ten specjalistyczny samochód ma stawkę 23% do budżetu od miliona brutto trafiło 187 tys zł. Jeżeli kupujący jest zwolniony z VAT, np Służba Zdrowia, Poczta, to kupuje brutto, a sprzedawca odprowadza VAT zgodnie z stawkami. Żeby ten samochód straży nie generował dochdów budżetu z tytułu VAT, musiałby mieć stawkę ZERO (jak w eksporcie), ale tak nie jest.
Ketiw napisał(a):
Tusk zabiera mi i milionom innych podatników i daje te pieniądze wybranym firmom

A gdybyśmy nie byli w UE, to podatków by nie było ? Byłyby mniejsze ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 22:07 

Cape napisał(a):
Proponuję zapoznać się z ustawą VAT. Płatnikiem VAT jest sprzedawca.

Rany, wierzysz w to co piszesz? Sprzedawca jest tak naprawdę jedynie poborcą podatku VAT. Faktycznym płatnikiem jest nabywca. I dotyczy to praktycznie wszystkich podatków, składek i innych tego typu kosztów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2013, o 22:15 

Cape napisał(a):
Sprawdziłem na stronie MF, skomulowana składka Polski do UE za lata 2007/2013 to 25,5 mld euro.

Zdaje się mówimy o latach 2014-2020 ?

Cape napisał(a):
Nie rozumiem ? A gdyby tego "wpływu" (co to jest ?) Nie było ?

Napisałem wyraźnie : nie generują dodatkowego wpływu.Są jedynie przelewane tam i z powrotem.

Cape napisał(a):
!!!Za dostarczony sprzęt płaci brutto, sprzedawca odprowadza VAT, bo to on jest płatnikiem.

Cena brutto to jest cena netto + VAT, jeżeli kupujący płaci cenę brutto, to jak może nie płacić VAT-u.
Zauważ ,że ja nie napisałem iż kupujący jest płatnikiem.
Co do ustawy o VAT, to jestem z nią wystarczająco zaznajomiony.

Cape napisał(a):
A gdybyśmy nie byli w UE, to podatków by nie było ? Byłyby mniejsze ?

Nie, ja wcale nie jestem przeciwko unii.
Ja po prostu nie chcę, aby jakiś urzędas darował moje pieniądze prywatnym osobom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 08:18 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
waliant napisał(a):
Uwaga do Maara i do Colonela. Zwłaszcza do Colonela. Napisał, że wszystko szlag by trafił, gdyby wprowadzić nagle reformy rynkowe. Tylko wiecie panowie, takie reformy zostały w Polsce już wprowadzone. Ze znakomitym efektem. A ja pamiętam te czasy i pamiętam swoją nadzieję, że będzie normalnie i dobrze.
Chodzi oczywiście o reformę Wilczka. Niestety, od tego nastąpił bardzo szybki odwrót i wszelkie nadzieje szlag trafił bardzo szybko. To już mamy ponad 20 zmarnowanych lat, na pudrowanie trupa. A mi pół życia przeleciało przez takich...
Dlatego bzdury pisze Colonel, twierdząc, oczywiście bez najmniejszego uzasadnienia(!), że po reformie wolonorynkowej byłoby tragedia. Doświadczenie, nawet nasze doświadczenie, mówi coś wręcz przeciwnego.
Zastanawia mnie za to, coraz bardziej, patologiczna wręcz nienawiść Colonela do słów "wolny rynek". To conajmniej dziwne.

Valiant, wkladasz w moje usta coś, czego nie powiedzialem. Nabijalem się z pomysłów rewolucyjnych pewnego rewolucjonisty, a nie z wolnego rynku. "Reforma Wilczka" ... gratuluję Ci wzorców! Po prawdziwej reformie wolnorynkowej - Balcerowicza - wedlug niektorych była tragedia, ja tego nigdy za tragedię dla gospodarki i państwa nie uważałem, aczkolwiek docenialem istnienie wileu indywidualnych tragedii ludzi wyrwanych z dawnego ustroju. Fakt jest faktem, że reforma Balcerowicza nie była konsekwentnie pociagnięta przez kolejne rządy ale nazwanie minionego dwudziestolecia latami zmarnowanymi jest zwykłym nadużyciem.
Od nienawiści, tym bardziej patologicznej, jestem generalnie daleki, a juz zupełnie trudnio jest nienawidzić naiwne wyobrażenia o wolnym rynku autorstwa Twojego, jak sądzę, idola. Nie wyciągam armat na wróbla. I to wylenialego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 08:37 

A mnie się wydaje odwrotnie (co do niechęci do wolnego rynku).
JKM nie jest moim idolem, choć GENERALNIE z jego poglądami się zgadzam (jeżeli chodzi o gospodarkę). Ja w ogóle nie mam idoli, żadnych.
A co do reformy Wilczka. Zjechałeś to jednym stwierdzeniem ("gratuluję wzorców").
Dla mnie prawdziwą reformą i naprawdę wolnorynkową była właśnie reforma Wilczka. A reforma Balcerowicza to było odkręcanie tego co zrobił Wilczek w taki sposób, żeby zachować stary system, tylko podliftowany. To nazywam właśnie podtrzymywaniem trupa przy życiu. Cóż, nie Ty jeden dałeś się na to nabrać, współczuję.
Tylko że to były jak zwykle dygresje. To tutaj typowe, wprowadźmy kolejne wątki poboczne, żeby tylko uciec od tego, czego nie można zdyskredytować....

Bo oczywiście do tego, jak się udał eksperyment wolnorynkowy, się nie odniosłeś. Takie "dyskretne" pominięcie niewygodnego argumentu. Bo przecież ten przykład obala całkowicie Twoje złośliwe twierdzenie, że po reformie prawdziwie wolnorynkowej będzie niemalże koniec świata.
Ba, jesteś zupełnie niekonsekwentny w swojej niechęci. Jeżeli uznajesz reformę Balcerowicza za wolnorynkową, która się udała, to czego się znowu boisz? Powtórzmy to samo, odkręćmy te naleciałości, które się przez te lata pojawiły i też nie będzie armagedonu, prawda?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 08:50 

waliant napisał(a):
A co do reformy Wilczka

waliant napisał(a):
reforma Balcerowicza

To są dwie różne rzeczy. Wilczek wprowadził ustawę o wolności gospodarczej kompletnie nie ruszając finansów.
Balcerowicz, to głęboka reforma finansowa, wymienialność złotówki, restrykcyjny system monetarny celem wyhamowania mega inflacji.
Dopiero razem stanowiły komplet.

sajmon napisał(a):
ta zła finansjera to wciskała te brzydkie papiery prywatnym bankom? Wciskała z pistoletem przy skroni?? A jak już wcisnęła to czy te debilne, albo zastraszone banki splajtowały - i co to ma wspólnego z kryzysem. To że jakiś prywatny bank na własne życzenie kupując śmieciowe papiery zbankrutował ???

Amerykańskie banki i fundusze inwestycyjne fałszowały swoje papiery. Bo ten "wspaniały kraj wolnych ludzi" nie radzi sobie nawet z rzeczą banalną-nadzorem bankowym. Tak zaczął się kryzys finansowy na świecie, bo nikt się tego nie spodziewał.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys_finansowy_od_2007

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:08 

Po częsci do załamania hamerykanckiego systemu bankowego przyczyniła się polityka kredytowa zwłaszcza w zakresie kredytowania zakupu nieruchomości. Kolokwialnie pisząc banki rozdawały kredyty hipoteczne na prawo i lewo, nie martwiąc się o to, czy kredytobiorcę stać na jego spłatę..... I tak sie kręciło, aż pewnego pięknego dnia piramidka się rozpadła. Nagle na rynku pojawiy się setki tysięcy nieruchomości odebranych dłużnikom, które banki sprzedawały za bezcen chcąc odzyskać przynajmniej cześć pieniędzy. Bo podaż przerosła popyt ........
Plus tego był taki, że za psie pieniądze mozna było sobie kupic fajną chatę w Hameryce :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:14 

Kurczak napisał(a):
Po częsci do załamania hamerykanckiego systemu bankowego przyczyniła się polityka kredytowa

Dokładnie tak, ale kapitały płynęły tam z całego świata i cały świat się na to złożył.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:17 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Nie znam kraju, w ktorym istnieje wolny rynek. Nie wiem... moze jakis afrykanski kraj? Somalia? moze jakies wybrane plemie?
Nie da sie przestawic Polski z calym bagazem jej historii nagle na "wolny rynek",. To znaczy da sie, ale to zabije (fizycznie) setki tysiecy osob jak sadze. Watpie tez, by na odcinku 50 lat dalo to pozytywny efekt.

Nie zgadzam sie z tym, ze Polska zmarnowala ostatnie 20 lat. Pokazcie mi kraj, ktory po takiej historii rozwinal sie bardziej. A ja wam pokaze kraje, w ktorych jest duzo gorzej.

Smutnym jest, ze temat polityczny jak zwykle wygrywa emocjonalnie z wzjajemnym szavunkiem i ogolnie pojeta kultura. Nawet pomiedzy osobami, ktore darze ogromnym szacunkiem i majacych w moich oczach ogromny autorytet. Jak zwykle bicie piany nic nie przyniesie, pozostanie jedynie niepotrzebny osad.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 7: damit, Jaromir, Jurmak, Kurczak, Moniia, User319, Zbieraj
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:44 

Cape napisał(a):
waliant napisał(a):
A co do reformy Wilczka

waliant napisał(a):
reforma Balcerowicza

To są dwie różne rzeczy.

Ale to nie do mnie, tylko do Colonela :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:45 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
z szeroko pojętą kulturą - to pod Pałac Kultury
w tym wątku nerwy nikomu jeszcze nie puściły - dlatego wszystkim szacun
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:47 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Kurczak napisał(a):
Co do terenówki, to nie dla siebie tylko służbową. Dofinansowaną z jednego z unijnych funduszy dotyczących ochrony środowiska - bo do tego będzie służyła :D

A dlaczego "nie dla siebie" w rozumieniu rozszerzenia prowadzonej lub na założenie nowej działalności? Powstało sporo firm, które na rozwój dostały pieniądze z programów unijnych. Nic w tym wstydliwego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:54 

plitkin napisał(a):
Nie da sie przestawic Polski z calym bagazem jej historii nagle na "wolny rynek",

I tak sobie dalej wmawiajmy... Zostawmy wszystko jak jest, jest pięknie przecież...
Tylko drobne "przejściowe trudności", ale one znikną w kolejnej pięciolatce, no może dziesięciolatce.
Wiecie, ja to nawet rozumiem, w końcu na Titanicu orkiestra też grała do samego końca...

Ale w jednym masz rację, że takie dyskusje tutaj są jednak w zasadzie bez sensu. Co staram się brać pod uwagę, tylko że marnie mi to wychodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 10:12 

Jacek Woźniak napisał(a):
Kurczak napisał(a):
Co do terenówki, to nie dla siebie tylko służbową. Dofinansowaną z jednego z unijnych funduszy dotyczących ochrony środowiska - bo do tego będzie służyła :D

A dlaczego "nie dla siebie" w rozumieniu rozszerzenia prowadzonej lub na założenie nowej działalności? Powstało sporo firm, które na rozwój dostały pieniądze z programów unijnych. Nic w tym wstydliwego.

Bo tak jest :D

Oczywiście, że fundusze unijne są dostępne dla innych podmiotów niż publiczne.Mój kolega będzie się ubiegał o dofinansowanie z UE swojej działalności, czeka tylko na uruchomienie właściwego programu pomocowego .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 10:28 

plitkin napisał(a):
Nie zgadzam sie z tym, ze Polska zmarnowala ostatnie 20 lat.
Ja też się nie zgadzam ze stwierdzeniem, że Polska "zmarnowała". Taką mamy naturę, że gdy usiądzie dwóch Polaków i zaczną planować przyszłość to... się pokłócą o przeszłość i z planowania będą nici (i płacz, że się nic nie zmienia).

plitkin napisał(a):
Pokazcie mi kraj, ktory po takiej historii rozwinal sie bardziej.
Jakiej "takiej historii"? Mam nadzieję, że nie piszesz o jakiejś korelacji pomiędzy wzrostem/spadkiem PKB w pierwszej dekadzie XXI wieku a III rozbiorem Polski?

plitkin napisał(a):
Jak zwykle bicie piany nic nie przyniesie, pozostanie jedynie niepotrzebny osad.
W winie też jest osad, i w piwie też. Osad nie jest zły!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 10:34 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Maar napisał(a):
Fakt! Ale ja wolę to, co jest powyżej osadu. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 10:35 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Maar napisał(a):
plitkin napisał(a):
Jak zwykle bicie piany nic nie przyniesie, pozostanie jedynie niepotrzebny osad.

Jakie ty wina pijasz??? Bo w piwie, to chyba tylko niepasteryzowanym...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 10:37 

AIKI napisał(a):
Jakie ty wina pijasz???
Grzywiasty pije tylko te roczniki, w których kartofliska były dobrze nasłonecznione. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 10:40 

Zbieraj napisał(a):
AIKI napisał(a):
Jakie ty wina pijasz???
Grzywiasty pije tylko te roczniki, w których kartofliska były dobrze nasłonecznione. :lol:

I tam te osady odnajduje? W białych winach 40V :lol: ? Bleeee...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 10:47 

AIKI napisał(a):
No wiesz, czasem stara Sobieska też ma słabszy dzień :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 10:51 

Zbieraj napisał(a):
AIKI napisał(a):
No wiesz, czasem stara Sobieska też ma słabszy dzień :D

Tyz prowda... A po trzeciej lufie żaden osad nie straszny :lol: :lol: :lol:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 11:26 

AIKI napisał(a):
A po trzeciej lufie żaden osad nie straszny
O widzisz? Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
AIKI napisał(a):
Jakie ty wina pijasz??? Bo w piwie, to chyba tylko niepasteryzowanym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 12:03 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
To mi się podoba! Wszyscy dyskutują a racje ma jak zwykle Plitkin! :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona