Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 sie 2025, o 22:34

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lut 2013, o 12:09 

Podziękował : 1772
Otrzymał podziękowań: 4268
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
sajmon napisał(a):
To mi się podoba! Wszyscy dyskutują a racje ma jak zwykle Plitkin! :D

Tylko że nie wszyscy się z tym zgadzają... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 12:25 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Na tym własnie polega wolność, że wolno się nie zgadzać :)
Szkoda, że niektórzy sprowadzają tą zasadę do parteru używając w dyskusji argumentów ad personam.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 12:41 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
waliant napisał(a):
Tylko że nie wszyscy się z tym zgadzają...

Cicho być! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 12:49 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Z Plitkinem się zgadzam.
Ktos tam wyżej postawił pytanie, kóre mialo byc z założenia retorycznym, o związek miedzy sytuacją gospodarcza Polski współczesnej, a rozbiorami w wieku XVIII.
To nie tak znowy retoryczne pytanie. Związek między poziomem rozwoju Polski, a historią w wieku XIX i XX jest niewątpliwy. Do dziś łatwo jest odnaleźc w terenie ślady granic rozbiorowych, śłady granic między Rzeszą "macierzysta", a zaborem pruskim itp.
I nikt mi nie wmówi, że gdyby Polska była w wieku XIX niepodległa to rozwijalaby się gorzej, niż kraje na zachód od niej, nikt mi też nie wmówi, że czterdziestolecie po II wojnie światowej nie mogłoby przynieśc innych efektów, w innym ustroju.
A dwa dwudziestolecia:
II RP scalanie trzech mentalności, czterech systemów prawnych, ruchu lewostronnego z prawostronnym, trzech rozstawów szyn kolejowych itp itd.
III RP wyprostowywanie mentalności homo sovieticus, co się udało generalnie, odtwarzania normalności przerwanej pół wieku wcześniej.
Nie udalo się jedno: zrozumienie, że nadrobienie zaległości musi potrwać. Jesli niektorzy nie mogą tego pojąć, to życzę wam powrotu do słodkiej epoki Wilczków i innych .... ale proszę beze mnie, moich dzieci i wnuków! Bez mojej Ojczyzny!!!

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowania - 2: Berni_bn, Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 13:05 

Colonel napisał(a):
to życzę wam powrotu do słodkiej epoki Wilczków i innych .... ale proszę beze mnie, moich dzieci i wnuków! Bez mojej Ojczyzny!!!

Piękne! Znowu napisałeś mnóstwo treści tylko po to, żeby ominąć to co kluczowe.
Epoka Wilczka nie była słodka. Ale ją przetrwaliśmy, prawda? Eksperyment się powiódł, prawda? Koniec świata nie nastąpił, prawda? Ba, tylko dzięki tej właśnie "epoce" jest lepiej niż przed reformą, i lepiej, niż by mogło być, gdyby tej reformy nie było, prawda?

A to była właśnie reforma wolnorynkowa, prawda?
I żyjemy, prawda?

EOT - wszystkie pytania retoryczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 13:21 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
waliant napisał(a):
Jeżeli uznajesz reformę Balcerowicza za wolnorynkową, która się udała, to czego się znowu boisz? Powtórzmy to samo, odkręćmy te naleciałości, które się przez te lata pojawiły i też nie będzie armagedonu
po pierwsze nie mamy armat :)
waliant napisał(a):
I tak sobie dalej wmawiajmy... Zostawmy wszystko jak jest, jest pięknie przecież...
a gdzie zauważyłeś Tomku że ktos tak powiedział? rozmawiasz z pozycji zerojedynkowej. Zakładasz, że ktos kto jest przeciwny twojej koncepcji automatycznie jest entuzjastycznym bałwochwalcą tego co mamy teraz, dlaczego? Ja nie uważam obecnego socjalnego systemu za idealny, ale system propagowany przez JKM to wybacz, ale przerażająca wizja powrotu do srodniowiecza. Ze stadami zebraków pod kosciołami, z bandami rozbójników na gościńcach, z masowym śmiertelnościa niemowląt, z ludźmi umierajacymi na zapalenie płuc, że o wyrostku nie wspomnę. No cóż, nie podoba mi się taka koncepcja.
Maar napisał(a):
nie piszesz o jakiejś korelacji pomiędzy wzrostem/spadkiem PKB w pierwszej dekadzie XXI wieku a III rozbiorem Polski?
ale o korelacji między zamożnością państwa, a III rozbiorem Polski, 150latnimi zaborami, dwiema wojnami swiatowami, 5 letniej rabunkowej okupacji niemieckiej i 50 latach sowieckiego, rabunkowego komunizmu w Polsce? Bo ja widzę taką korelację/ Kapitalizm potrzebuje kapitału. A Kapitał narody gromadzą pokoleniami. On nie spada z nieba. A przez ostatnie 220 lat ( z dwoma 20 letnimi przerwami) byliśmy obiektem dramatycznego rozgrabiania zgromadzonego przez naszych przodków kapitału. Generalnie zastanowiłbym się czy potop szwedzki nie miał wpływu na stan naszych obecnych finansów, Szwedzi zrabowałi i zniszczyli 60% substancji materialnej Polski. No ale już taj daleko nie wybiegajmy:)

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 13:26 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Mam propozycję :D
Połączmy nasz wspólny intelekt :roll: i napiszmy wniosek o dofinansowanie wybudowania jachtu, inowacyjnego ofkors.
Należy skorzystać z Programu Operacyjnego Inowacyjna Gospodarka, dlatego jacht musi być koniecznie inowacyjny i to inwacyjny w skali świata w okresie ostatnich 12-miesięcy. Do wniosku konieczna będzie opinia uznanej placówki naukowej, bo inaczej projekt nie będzie inowacyjny :roll:
Jak już będziemy mieli ten inowacyjny jacht, to trzeba mu dać żarcie, bo utrzymanie wskaźników rezultatu jest konieczne do rozliczenia dotacji.

Tu pora na Program Operacyjny Kapitał Ludzki. Będziemy organizowali rejsy dla kadry sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Będą to rejsy szkoleniowe (dofinansowane), a szkolenie będzie z dziedziny zarządzania małym zespołem ludzkim w warunkach stale zmieniających się warunków zewnętrznych, ze szczególnym naciskiem na rozwiązywanie sytuacji kryzysowych :lol:

Zbieraj muśi napisać kilka podręczników, koniecznie nie po polsku, bo pewnie na forum znajdą się tłumacze, a też muszą z czegoś żyć.

Sajmon nam te podręczniki wydrukuje, po wygranym przetargu, to jeszcze na piwo zostanie :D

Problem mam tylko z tą małą terenówką dla Kurczaka, ale jak zrezygnuje z małej, na rzecz dużej to w myśl zasady Bareji da się to zrobić :lol: :lol: :lol:

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 13:34 

Colonel napisał(a):
III RP wyprostowywanie mentalności homo sovieticus, co się udało generalnie, odtwarzania normalności przerwanej pół wieku wcześniej.

Nie wiem czy żart był zamierzony???? Jeśli tak - to szacunek - bo jak to ktoś powiedział na forum - to najtrudniejsze śmiać się z siebie :cool:

Homo sovieticus (łac. Człowiek radziecki) – spopularyzowane w Polsce przez ks. Józefa Tischnera określenie człowieka przyzwyczajonego do komunistycznej formuły państwa, oczekującego, że od państwa otrzyma pracę, opiekę socjalną, zdrowotną i inną w zamian za płacenie podatków. Autorem sformułowania był rosyjski pisarz i socjolog Aleksandr Zinowjew, który ukuł dla niego również skrótowiec homosos (ros. гомосос) w stylu radzieckiej nowomowy. Podobny znaczeniowo terminem w rosyjskim slangu jest sowok (совок).

Homo sovieticus – wg Tischnera – to zniewolony przez system komunistyczny klient komunizmu – żywił się towarami, jakie komunizm mu oferował. Trzy wartości były dla niego szczególnie ważne: praca, udział we władzy, poczucie własnej godności. Zawdzięczając je komunizmowi, homo sovieticus uzależnił się od komunizmu, co jednak nie znaczy, by w pewnym momencie nie przyczynił się do jego obalenia. Gdy komunizm przestał zaspokajać jego nadzieje i potrzeby, homo sovieticus wziął udział w buncie. Przyczynił się w mniejszym lub większym stopniu do tego, że miejsce komunistów zajęli inni ludzie - zwolennicy «kapitalizmu». Ale oto powstał paradoks. Homo sovieticus wymaga teraz od nowych «kapitalistów», by zaspokajali te potrzeby, których nie zdołali zaspokoić komuniści. Jest on jak niewolnik, który po wyzwoleniu z jednej niewoli czym prędzej szuka sobie drugiej. Homo sovieticus to postkomunistyczna forma «ucieczki od wolności», którą kiedyś opisał Erich Fromm (Tischner, 1992)

Homo sovieticus:

człowiek podporządkowany kolektywowi (organizacji partyjnej),
dla jego postawy charakterystyczna jest ucieczka od wolności i odpowiedzialności,
koniunkturalizm, oportunizm,
agresja wobec słabszych, uniżoność wobec silniejszych,
brak samodzielnego myślenia oraz działania,
oczekiwanie że "ktoś coś załatwi",
zniewolony intelektualnie,
pozbawiony osobowości i godności,
całkowicie podporządkowany władzy.

Tyle cytatu. Jak ktoś ciekawy niech poczyta w tym watku, albo wątku <<politycznie>> - kto nie wyobraża sobie życia w wolności gospodarczej? k
Kto oczekuje że Wielki Br... sorry Uniia załatwi coś za nas? Kto sądzi że bez unii nie wybudujemy dróg, kto powtarza nachalną propagandę sukcesu sączącą się z mediów? Kto pokłada nadzieję nie w samodzielnej pracy , ale w unijnych dotacjach? Kto sądzi że ludzie nie przeżyliby bez obowiązkowych ubezpieczeń i dobrodziejstw NFZ??? Homo sovieticus żyje i ma się dobrze, a teraz ma jeszcze ciepłą wodę w kranie, ulubioną gazetę i stację która objaśni co należy myśleć by być rozumnym człowiekiem, więc się prędko nie "obudzi"

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Cape napisał(a):
Sajmon nam te podręczniki wydrukuje, po wygranym przetargu, to jeszcze na piwo zostanie

Jak ja wydrukuę - to na drugą łódkę starczy, a skitrana kasa z tłumaczenia - starczy na terenówkę dla Kurczaka - pod warunkiem że się komunizmu zaprze i weźmie do uczciwej roboty, a nie w samorządzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 14:20 

waliant napisał(a):
Epoka Wilczka nie była słodka. Ale ją przetrwaliśmy, prawda? Eksperyment się powiódł, prawda? Koniec świata nie nastąpił, prawda? Ba, tylko dzięki tej właśnie "epoce" jest lepiej niż przed reformą, i lepiej, niż by mogło być, gdyby tej reformy nie było, prawda?

Prawda
Nie prawda
Prawda
Nie prawda
I tyle!

Jeszcze dodam tylko, że oprócz Wilczka "ONI" zrobili jeszcze parę reform, pierwsza, którą osobiscie pamietam to były "bodźce ekonomiczne" - kawał, który sie pojawił glosił, iż bodziec to okuty drąg do poganiania bydła. Finał był 17 grudnia roku pamieynego na ulicach Gdyni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 14:28 

Podziękował : 1960
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Dużą terenówką też nie pogardzę. Zawsze mi się podobały :D

Samorządy też Ci się Tomku nie podobają. Może sprzedać miasta i gminy w ramach wolności gospodarczej tym co mają kapitał ?
Będziemy mieli:Warszawę Kowalskiego, Gdańsk Malinowskiego, Swarzędz kupi Xksiński , będzie fajnie :lol:
Tylko co będzie jak się Tomek Malinowskiemu nie spodoba i zarządzi eksmisję :lol: :lol: :lol:

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 14:30 

sajmon napisał(a):
Nie wiem czy żart był zamierzony????

Ja nie żartowałem.
I ja zarówno Zinowiewa jak i Tischnera czytałem, tego drugiego miałem okazję sluchać i dyskutować.
I wiem ile sie udalo zmienić, a ile jeszcze pozostało.
I powiem Ci, ze jako Polacy jestesmy nie gorsi od innych nacji, nawet tych, co półwiekowej tresury nie przechodzili, spójrz tylko na hasła demonstrantów hipszańskich, francuskich, greckich...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 14:33 

Kurczak napisał(a):
Będziemy mieli:Warszawę Kowalskiego, Gdańsk Malinowskiego, Swarzędz kupi Xksiński , będzie fajnie

Kupi amerykański fundusz inwestycyjny :lol: :lol: :lol:
Oni się na nieruchomosciach znają :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 14:56 

Kurczak napisał(a):
Samorządy też Ci się Tomku nie podobają

Bardzo mi sie podobają samorządy! Amerykańskie sprzed kilkunastu lat (aktualnie nie wiem jak jest) Ilu Was tam darmozjadów w Swarzędzu "zasiada" w samorządach?
W Nowym Jorku było łońskiego roku siedmiu radnych
W Michałowicach koło Krakowa (taki przykład ciutkę z innej beczki) dziesięć lat temu pracowały cztery osoby. W tej chwili sam dziennik podawczy - to dwie osoby :D To w ramach walki z bezrobociem obenej władzy jak sądzę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 16:04 

skipbulba napisał(a):
przerażająca wizja powrotu do srodniowiecza

Obiecałem EOT i postaram się dotrzymać ;)
I z tej okazji OT od OT.
Wracając spokojnie do domu zastanawiałem się, dlaczego tak wiele osób utożsamia średniowiecze z tą najgorszą epoką w dziejach ludzkości? Dlaczego jest to kwintesencja zła, najgorszy straszak? Co ta epoka takiego w sobie miała, że jest tą najgorszą, gorszą od wszystkich innych, wcześniejszych i późniejszych? Albo, przekonstruuję pytanie, czemu uważacie ją za najgorszą?
Nie chcę specjalnie polemizować, po prostu jestem ciekaw uzasadnienia. Więc gdyby komuś się chciało, to byłoby mi miło poczytać wyjaśnienia.

Ze swojej strony mogę przedstawić (ale to później, gdyby ktoś chciał) zebrane w jedną listę fantastyczne osiagnięcia tamtych czasów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 16:56 

waliant napisał(a):
Wracając spokojnie do domu zastanawiałem się, dlaczego tak wiele osób utożsamia średniowiecze z tą najgorszą epoką w dziejach ludzkości? Dlaczego jest to kwintesencja zła, najgorszy straszak? Co ta epoka takiego w sobie miała, że jest tą najgorszą, gorszą od wszystkich innych, wcześniejszych i późniejszych? Albo, przekonstruuję pytanie, czemu uważacie ją za najgorszą?

Nie wiem czy najgorszą w ogóle, ale od czasu zakończenia się antyku była najgorsza, szczegolnie jesli chodzi o warunki socjalne społeczeństwa. Tomku wystarczy pouczyć się historii... tej prawdziwej, naukowej, a nie z internetu :)
waliant napisał(a):
Ze swojej strony mogę przedstawić (ale to później, gdyby ktoś chciał) zebrane w jedną listę fantastyczne osiagnięcia tamtych czasów.
a co ma jedno do drugiego? nawet najgorsza epoka może mieć wielkie i wspaniałe osiągnięcia.
Jakim jednak wspaniałym osiągnięciem chcesz przebić śmiertelność 30% dzieci w pierwszym roku zycia, a 50% dzieci do 5 lat? :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 17:07 

skipbulba napisał(a):
Jakim jednak wspaniałym osiągnięciem chcesz przebić śmiertelność 30% dzieci w pierwszym roku zycia, a 50% dzieci do 5 lat?

Ja bym do listy przebojów parszywych czasów zgłosił dwudziesty wiek. Dziesiątki milionów zabitych w wojnach światowych, komunizm i setki milionów zamordowanych, umęczonych ludzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 17:08 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
waliant napisał(a):
Nie chcę specjalnie polemizować, po prostu jestem ciekaw uzasadnienia. Więc gdyby komuś się chciało, to byłoby mi miło poczytać wyjaśnienia.

Poprostu to sformułowanie ładnie brzmi i ma zapewne wg powszechnej opinii odzwierciedlać określony stan rzeczy. Nie musi to mieć nic wspólnego z prawdą. Takich przykładów jest więcej: "nóż ostrzony laserowo" - potocznie to coś niesamowitego, świadczącego o ostrości, w praktyce totalna bzdura; "ruski rok" - ponoć jest dłuższy od każdego innego (badałem kalendarze - trwa tyle samo, a nawet wcześniej się kończy od środkowoeuropejskiego (strefy czasowe); "plastikowi kapitanowie" - ma świadczyć o niedawno nabytych uprawnieniach, "wartych" w mniemaniu wielu osób mniej, niż te wcześniejsze - tekturowe; "ścigant" - żeglarz nie rozumiejący "prawdziwej przyjemności" z pływania (tej jedynie słusznej) ;) ; "talibowie-oszołomy" - liberalizatorzy w oczach działaczy związkowych i td :)

(prowokacyjnie)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 17:11 

Znacznie mniejszego kalibru - ale również parszywe wynalazki dwudziestego wieku: podatek VAT, obowiązkowa edukacja, obowiązkowe ubezpieczenia, państwowa służba zdrowia, walka z globalnym ociepleniem itd itd itd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 19:14 

skipbulba napisał(a):
Tomku wystarczy pouczyć się historii... tej prawdziwej, naukowej, a nie z internetu :)

Prosiłem o podanie motywów, i za te podane (śmiertelność rekordowa dzieci i niemowląt oraz warunki socjalne społeczeństwa - cokolwiek to znaczy) dziękuję.
Chciałbym tylko skomentować, że historią zainteresowałem się w czasach, gdy nie było internetu. Ja tak w ogóle preferuję książki.

Jeżeli chodzi o wynalazki średniowieczne to zacznę z grubej rury ;) - destylacja alkoholu, rok około 900.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

plitkin napisał(a):
Poprostu to sformułowanie ładnie brzmi i ma zapewne wg powszechnej opinii odzwierciedlać określony stan rzeczy. Nie musi to mieć nic wspólnego z prawdą.

Czyli tak bezrefleksyjnie*, bo tak się mówi, dziękuję.

* Nie mówię, że Ty!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 19:47 

waliant napisał(a):
;) - destylacja alkoholu, rok około 900.
dobra, wygrałeś :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 19:54 

Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
plitkin napisał(a):
"ruski rok" - ponoć jest dłuższy od każdego innego (badałem kalendarze - trwa tyle samo, a nawet wcześniej się kończy od środkowoeuropejskiego (strefy czasowe);
A jednak w tym co napisałeś jest "ziarnko prawdy". Chodzi o nieprzyjęcie gregorniańskiej reformy kalendarza przez prawosławie. Tzn. prawosławni ("Rusini") kończyli rok (dwa tygodnie OIDP) później niż chrześcijaństwo zachodnie, stąd ten "ruski rok" w porzekadle trwa, i trwa, i twa... ;)

Przepraszam za OT, o Cape'owych "yesach" się nie wypowiem bom już niemłody, marnie wykształcony, i na wiosce mieszkam - więc choćbym nie wiem jak się natężał, to nie mam wyjścia (taki to ciężar)! :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 19:57 

skipbulba napisał(a):
waliant napisał(a):
;) - destylacja alkoholu, rok około 900.
dobra, wygrałeś :)

Piwo z chmielu, XI wiek - pewnie, że wygrałem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 20:23 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Eemdzi napisał(a):
stąd ten "ruski rok" w porzekadle trwa, i trwa, i twa...

Ten ruski rok faktycznie trwa.. trwa.. trwa i trwa te 365,25 dni (średnio) jak każdy inny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 20:54 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Eemdzi napisał(a):
A jednak w tym co napisałeś jest "ziarnko prawdy".
To ziarenko prawdy leży w okolicach czasu służby w carskiej armii.
Polacy z zaboru austriackiego byli wcielani do armii na 3 lata, a ci z drugiej strony granicy, z zaboru rosyjskiego na 20-25.
Podobno śmiano się z tych z zaboru rosyjskiego, że do wojska idą też na trzy lata, tyle że na trzy ruskie lata :-) Stąd właśnie taki długi ruski rok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 21:01 

Maar napisał(a):
Polacy z zaboru austriackiego byli wcielani do armii na 3 lata, a ci z drugiej strony granicy, z zaboru rosyjskiego na 20-25.

Z zaboru pruskiego też na ca 20 lat. Jak przeżył, dostawał gospodarstwo rolne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 21:12 

Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
Maar napisał(a):
To ziarenko prawdy leży w okolicach czasu służby w carskiej armii.
A "ruski miesiąc"? Zresztą, się nie upieram. To, o czym napisałem powyżej opowiadał mój nauczyciel historii, a że było to zanim powstała Wikipedia, to nie miałem wyjścia - musiałem mu wierzyć. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 23:36 

waliant napisał(a):
średniowiecze z tą najgorszą epoką w dziejach ludzkości?

waliant napisał(a):
destylacja alkoholu, rok około 900.

waliant napisał(a):
Piwo z chmielu, XI wiek

Całkowicie zmieniłeś moje pojęcie o tych czasach :lol: :lol: :lol:
Dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 07:56 

Cytuj:
Ilu Was tam darmozjadów w Swarzędzu "zasiada" w samorządach?

Bezkrytyczne powtarzanie bezmyśłnego i kłamliwego stereotypu jest symptomatyczne dla pewnej formacji "umyslowej". A najlepsze, że jej propagatorzy sami sie okreslali jako realiści :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 08:41 

Cape napisał(a):
Całkowicie zmieniłeś moje pojęcie o tych czasach :lol: :lol: :lol:
Dziękuję.

No cóż, to jedźmy dalej: okulary w znanej nam postaci - XII wiek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 10:49 

Na poważnie: destylację alkoholu wymyślili Arabowie, którzy jakby troszkę są po za średniowieczem, piwo z chmielu w znanej nam formie wynaleźli Czesi w XIXw (tego co pito w średniowieczu nie chciałbyś próbować),okulary.... znane już w starożytności, a w zbliżonej do obecnej formy to XVI wiek, więc nie średniowiecze :) ale to chyba jest OT w tym wątku.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona