Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 sie 2025, o 00:06

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lut 2013, o 23:58 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2625
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Maar napisał(a):
Ale są DEMITYWATORY

Pierwsze slysze...
Maar napisał(a):
Cały szacunek do Twojego cynizmu straciłem po zapodaniu linku do serwisu "ze średniowiecznym humorem".

Jakiego cynizmu?
Widze, ze znowu dzien byl z tych gorszych... Juz prawie czwartek i zaraz bedzie piatek.
Wiosna tez coraz blizej!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 00:01 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Catz napisał(a):
Pierwsze slysze...
Literówki się czepiasz? DEMOTYWATORY.

Catz napisał(a):
Jakiego cynizmu?
Tego kiedyś przeze mnie cenionego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 00:02 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Catz napisał(a):
Do waliant'a&Co : Jakos brakuje w waszych swiatlych wyliczankach spraw chyba jednak najistotniejszych: Humanizmu, albo prosciej - Czlowieka.
Ciekawe, ze bronicie swoich przekonan sredniowieczem akurat: Przeciez wiadomo, ze w dziejach ludzkosci nigdy nie bylo jakiegos okresu doskonalego i ze mozna przykladami zasypywac sie w nieskonczonosc.

Hello Catz - chyba nie ma tu obrony jakiejs tezy - akurat sredniowiecze wyszło znowu przypadkiem stąd:

waliant napisał(a):
Nie chcę specjalnie polemizować, po prostu jestem ciekaw uzasadnienia. Więc gdyby komuś się chciało, to byłoby mi miło poczytać wyjaśnienia.

Ze swojej strony mogę przedstawić (ale to później, gdyby ktoś chciał) zebrane w jedną listę fantastyczne osiagnięcia tamtych czasów.

Nikt nie używa chyba średniowiecza, czy starożytnosci (przynajmniej na tym wątku) jako oręża w walce ideologicznej. Dyskusja jest raczej o tym czy dorobiona "gęba" średniowieczu wynika z racjonalnych przesłanek.

A jak juz tak błakamy sie miedzy różnymi tematami, czy (pytam bez żadnej tezy z góry ustalonej jakby jakas życzliwa dusza chciala mi to zarzucać) potrafimy wymienić 50 oryginalnych wynalazków XX wieku. Oryginalnych czyli takich które nie sa osiaganiem kolejnych etapów technologicznego rozwoju rzeczy już wymyślonych (komputery, samochody, samoloty, telefony) takie jakim zdaja sie być internet albo... no właśnieMoże laser? Telewizja chyba tez w dziewiętnastym wieku nie istniała nawet jako idea? To na razie dwa wynalazki które przychodza mi do glowy. Czy jest ich duzo czy moze nie tak wiele jak bardzo jestesmy dumni z cywilizacyjnych osiagnięć nowożytnych????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 00:12 

sajmon napisał(a):
oryginalnych wynalazków XX wieku
Diodowa lampa próżniowa, dioda półprzewodnikowa i tranzystor i mikroprocesor to w kategoriach Twojej oryginalności jeden i ten sam wynalazek?

Polecam stronę United States Patent and Trademark Office.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 00:23 

sajmon napisał(a):
akurat sredniowiecze wyszło znowu przypadkiem stąd:

Byc moze Przypadek... Czyzbys nie byl wyznawca kreacjonizmu?
sajmon napisał(a):
waliant napisał(a):
Nie chcę specjalnie polemizować, po prostu jestem ciekaw uzasadnienia. Więc gdyby komuś się chciało, to byłoby mi miło poczytać wyjaśnienia. Ze swojej strony mogę przedstawić (ale to później, gdyby ktoś chciał) zebrane w jedną listę fantastyczne osiagnięcia tamtych czasów. Nikt nie używa chyba średniowiecza, czy starożytnosci (przynajmniej na tym wątku) jako oręża w walce ideologicznej. Dyskusja jest raczej o tym czy dorobiona "gęba" średniowieczu wynika z racjonalnych przesłanek.

Byc moze...
Byc moze cos znowu przegapilem w tej jakze uczonej dyskusji ekspertow od politologii, ekonomii, socjologii, ksiegowosci, zer, mediawelistyki i militarystyki.
Korbatz Kuszelas

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 00:25 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Maar napisał(a):
w czasie przesłuchania Inkwizytorzy nie chcieli się męczyć

Była już gdzie indziej gorąca dyskusja o Inkwizycji. Tortury nie były według źródeł obydwu stron tamtejszowątkowej literatury obydwu stron barykady, domeną Inkwizycji, podobnie stosy i palenie czarownic. Co nie znaczy że tortury nie były stosowane. Były - ale według bardzo scisle okreslonych reguł i nader rzadko. Zeznania wymuszone torturami nie mogly być decydujacym dowodem. Nie wolno było dwa razy torturować tego samego człowieka. Żeby nie straszyć przerazajacym co niektórych, albo budzącym rozbawienie nazwiskiem Konika - polecam za Yiaegl'em książkę: Inkwizycja hiszpańska, Henry Kamen, Państwowy Instytut Wydawniczy, 2005.

"Straszna Inkwizycja" To taka sama "wiedza" jak budowana w oparciu o "Kod Leonarda" wiedza o strasznym Opus Dei

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Maar napisał(a):
Diodowa lampa próżniowa, dioda półprzewodnikowa i tranzystor i mikroprocesor to w kategoriach Twojej oryginalności jeden i ten sam wynalazek?

Nie jestem typem technicznym ale jest to chyba technologiczny postep tego samego pierwotnego wynalazku. I nie poczuwam sie do okreslania jakis kryteriów - zdaję się na wyczucie. W tym swoim wyczuciu mechanizm rożnicowy to tylko technologicznie zaawansowana konsekwencja wynalezienia koła.

mikroprocesor to bardziej moze rozwiniecie pierwszych mechanicznych maszyn liczacych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 00:40 

sajmon napisał(a):
mikroprocesor to bardziej moze rozwiniecie pierwszych mechanicznych maszyn liczacych

I na tym wlasnie proponuje sie skupic! ;)
Catz

Maar napisał(a):
Tego kiedyś przeze mnie cenionego.

Przeciez juz piatek! Weekend zaraz!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 07:28 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Maar napisał(a):
To sobie dopisz jeszcze kilka średniowiecznych wynalazków:
1. maska grzechu
2. cugle sekutnicy
3. stalowa dziewica
4. klatka śmierci
5. koło tortur
6. kołyska Judasza
7. gruszka
8. łamacz kciuków i kolan
9. zgniatacz czaszek
10. kołowrót (potrzeba jest matką wynalazków - w czasie przesłuchania Inkwizytorzy nie chcieli się męczyć podnosząc przesłuchiwanego na linie przymocowanej do związanych z tyłu rąk. Korba znacznie ułatwiała pracę.)

"Szkoda", że tymi narzędziami nie dało się zabić tylu milionów ludzi co w XX wieku.
Część dyskusji o średniowieczu mnie szczerze rozbawiła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 07:44 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
sajmon napisał(a):
mechanizm rożnicowy to tylko technologicznie zaawansowana konsekwencja wynalezienia koła.

sajmon napisał(a):

Korba to tylko technologicznie zaawansowany kij,

Książka szyta to tylko bardziej zaawansowana technologicznie forma papirusu,

Kusza to tylko bardziej zaawansowany łuk,

itd.

ehhh......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 07:45 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Catz napisał(a):
Przeciez juz piatek! Weekend zaraz!

Chyba wekentz. Zatzyna sie od tzwartku!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 07:52 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
sajmon napisał(a):

mikroprocesor to rozwinięcie liczydła? żarty Was się trzymają :)

Cała dyskusja w tej formie jest psu na budę. Tak mozna było sobie pogadać w ramach dygresji Walianta, a nie w formie dyskusji. Chcąc dyskutowac na temat wyższości jednych epok nad drugimi trzeba by najpierw ustalić pod jakimi względami chcemy to oceniać. Nie ma jednoznacznej możliwości obiektywnego ustalenia że jedna epoka była fuj, inna była cacy.
Średniowiecze stereotypowo uznaje się za zacofane z prostego powodu. Było bardziej zacofane niż końcowy okres antyku i bardziej zacofane niż epoki późniejsze. Czy pod każdym względem? Nie wiem, ale pod większością na pewno.

Jacku jak to nie dało się? Przypomnij sobie Dżyngis chana, Tamerlana. Wtedy wcale nie było lepiej pod względem ludobójstwa niż teraz :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 07:56 

Podziękował : 1772
Otrzymał podziękowań: 4268
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cape napisał(a):
waliant napisał(a):
Że tak głupio zapytam, ile byłoby w sam raz?

Co najmnie tyle, ile w Imperium Rzymskim, które trwało sporo krócej niż 1000 lat.

Czyli ile? Imperium trwało około 600 lat (jak liczymy od śmierci Archimedesa), czyli wychodzi 30.
Tak nawiasem, wymień jakieś nazwiska naukowców z czasu Imperium...

Maar napisał(a):
To sobie dopisz jeszcze kilka średniowiecznych wynalazków:
1. maska grzechu
2. cugle sekutnicy

Rozumiem, że uważasz że średniowiecze pod tym względem było najgorszą epoką, a w innych epokach nie wykazywali takiej kreatywności...

Polecam poznanie metod tortur stosowane na Wołyniu i Podolu przy zabijaniu Polaków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 08:08 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
skipbulba napisał(a):
Jacku jak to nie dało się? Przypomnij sobie Dżyngis chana, Tamerlana. Wtedy wcale nie było lepiej pod względem ludobójstwa niż teraz :)

Primo zapewne masz rację zwłaszcza jeśli zacząć by liczyć w %.
Secundo teraz i dawniej wyrzynano całe narody czyli nic nowego.
Tercjo... jeśli wszystko już było to Qźwa kiedy cywilizacja człowieka się rozwinęła? :shock:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 08:09 

Catz napisał(a):
Do waliant'a&Co : Jakos brakuje w waszych swiatlych wyliczankach spraw chyba jednak najistotniejszych: Humanizmu, albo prosciej - Czlowieka.

W średniowieczu nastąpił wyraźny odwrót od niewolnictwa. W porównaniu do czasów wcześniejszych to był jednak wyraźny postęp.

skipbulba napisał(a):
Średniowiecze stereotypowo uznaje się za zacofane z prostego powodu. Było bardziej zacofane niż końcowy okres antyku i bardziej zacofane niż epoki późniejsze. Czy pod każdym względem? Nie wiem, ale pod większością na pewno.

Wprowadzenie trójpolówki, pługu koleśnego, ogródków warzywnych zwiększyło zasadniczo wydajność rolnictwa. Wtedy też wymyślono młyny wodne oraz wiatraki.
Aaaa, i kominki, tak ulubione przez wielu, też powstały w tamtych czasach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 08:21 

sajmon napisał(a):
Dyskusja jest raczej o tym czy dorobiona "gęba" średniowieczu wynika z racjonalnych przesłanek.

Taki właśnie był mój motyw.
Widać wbite na mur-marmur stereotypy, zakorzenione tak, że mocniej nie można.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 08:35 

Catz napisał(a):
ksiegowosci, zer

Jakiś czas temu czytałem książkę, która zupełnie przypadkiem wpadła mi w ręce, a okazała się tak ciekawa, że połknąłem ją w dwa wieczory.
"Historia księgowości" (autora nie pamiętam, ale podpytam) - od starożytności po czasy współczesne, o tym jak sobie radzili z zapisywaniem kto komu ile jest winien :)

Średniowiecze było w tym pionierem, bo wtedy właśnie powstał dwustronny zapis księgowy, konta i tak dalej. Zachowały się księgi i handlowe i produkcyjne (obsługa manufaktur - też zresztą wtedy powstały).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 10:14 

plitkin napisał(a):
Nie zgadzam sie z tym, ze Polska zmarnowala ostatnie 20 lat.

Tak mi ten post jeszcze kołatał w pamięci jak biegałem wczoraj.
Otóż te 20 lat Polska na pewno zmarnowała w liberelizacji żeglarstwa. Proszę bardzo, ileś tam osób użera się, poświeca swój czas i pieniądze, spiera się czy "do 200 mil" i o wiele innych dupereli. Organizowane są spotkania, urzędnicy marnują swój czas (i nasze pieniądze) na tworzenie rozporządzenia do ustawy, które w ogóle nie musiałoby istnieć (tak jak i ustawa).
A przecież 20 lat temu moglo być na morzu tak jak jest na śródlądziu od lat już wielu.
Padło stwierdzenie, że za kilka lat będzie może klimat do zmiany ustawy i zwiększenia wolności o kolejny kroczek...

Jeżeli taka sytuacja nie jest zmarnowaniem 20 lat, to co jest marnowaniem?
A mogło być od 20 lat normalnie, czyli pełna swoboda żeglowania.

A tak mamy to co mamy na morzu. I wszyscy się, kurdebalans, cieszą... (bo mógł zabić, ech).

Najgorsze jest to, że wszelkie zdania nagatwyne o liberalizacji żeglarstwa były kłamliwe, co potwierdziło doświadczenie oraz sami urzędnicy i władza. Bo skoro teraz liberalizują, to czemu nie mogli od razu???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 10:20 

Tomku, ale brak higieny, medycyna na niskim poziomie, brak praw człowieka, bardzo słaba oświata itp to też średniowiecze. Nikt nie mówi, że nie miało ono swoich osiągnięć, niektórych nawet niezwykłych, ale nie zmienia to faktu, że w porównaniu z wiekami wczesniejszymi i późniejszymi średniowiecze było zacofane. To nie jest dobre miejsce na taką dyskusję, ale na prawdę nie da się paroma oderwanymi od siebie przykładami uzasadnic tezy, że średniowiecze nie rózniło sie od innych epok. Zresztą samo średniowiecze jest trudnodefiniowalne. To 1000 lat które rózniły się zasadniczo od siebie. Rzecz lezy w tym, że po upadku Cesarstwa Zachodniorzymskiego w Europie nastąpiło załamanie cywilizacyjno-kulturowe, utrata bardzo dużej cześci wiedzy i umijętności, które odkryli i wynaleźli starożytni i upraszczając można powiedzieć, że cały okres średniowiecza to była odbudowa tego co zostało utracone. Bardzo upraszczając, bo jest jeszcze Cesarstwo Wschodniorzymskie, które utrzymało sie do późnego średniowiecza, jest cały swiat islamu, który przecież ocierał się o świat zachodnioeuropejski itd, itd.... Nie mniej ogólną cecha charakterystyczną średniowiecza jest to, że większość wiedzy i umiejętności, kultury, rozwiązań polityczno-spełecznych została utracona (rzędu 90%) i 1000 lat trwało odbudowanie tych strat.

PS. stwierdzenie, że Cesarstwo Rzymskie trwało 600 lat to też uproszczenie. Zależy jak liczyć :) cesarstwo powstało w 27 roku p.n.e. ale Republika Rzymska powstała w 509 roku, koniec cesrstwa to: 395r (podział na zachodnie i wschodnie czy 476 (upadek cesarstwa zachodniorzymskiego czy 1453 (upadek Konstatntynopola ) czy 1806 (abdykacja Franciszka II Cesarza Rzymskiego i Króla Niemieckiego), że o pretensjach Carów Rosji do bycia "Trzecim Rzymem) nie wspomne :)
Tak więc okresów które możemy traktowac jako "rzymskie" jest wiele: od 27pne-395ne = 422 lata przez 509pne do 476ne = 985 lat (w zasadzie tak się przyjmuje określając antyczny Rzym) i przez 509pne do 1453 = 1962 lata, aż po wersję skrajną czyli 509pne - 1806ne = 2315 lat.
Także rozrzut jest spory, ale generalnie przyjmuje się okres 509pne - 476ne jak okres Republiki i cesarstwa Rzymskiego co daje nam prawie tysiąc lat, skąd owe 600? :D

waliant napisał(a):
A mogło być od 20 lat normalnie, czyli pełna swoboda żeglowania.
Tomek to błędne zalożenie. Jeśli chodzi o żeglarstwo to zmarnowano 50 lat za komuny , a 20 lat trwało częściowe naprawienie tego. Ile potrwa pełne naprawienie? Tego nie wie nikt :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 10:25 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
a te stanowiska, dotacje, premie
chciałbyś to zabrać/zniszczyć?
pytanie dziecka przed świętami: tato czemu jesteś smutny?

nie bądź taki - daj jeszcze 20 lat
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 11:40 

Akurat przykłady z higieną i szkolnictwem są wyjątkowo nietrafione. Z higieną było znacznie gorzej w wiekach po średniowieczu... A co do szkolnictwa, to właśnie w średniowieczu powstały i uniwersytety (nooo, taki drobny, mały wynalazek...) ;) oraz szkoły parafialne, przyklasztorne i inne. Tego też nie było w czasach wcześniejszych, prawda?
Brak praw człowieka... w imperium ilość niewolników była bardzo wysoka, w średniowieczu ilość niewolników znacząco spadła i ogólnie nastąpił odwrót od niewolnictwa (w Europie!).

Skąd wziąłem 600 lat? A od śmierci Archimedesa akurat, dość umownie ale charakterystycznie :)
Wymienisz jakiegoś naukowca z czasów rzymskich, po śmierci Archimedesa?

Zdanie na temat zmarnowania ostatnich 20 lat mamy rozbieżne. Moim zdaniem władze nasze te lata zmarnowały. I teraz się męczymy i męczymy i faktycznie do pełnej wolności w żeglowaniu dojdziemy jak nas już nie będzie... Ale cieszmy się "bo mógł zabić"...

Maciek, reasumując (na podstawie tego co sam napisałeś!), moim zdaniem nie masz istotnych powodów, żeby uważać średniowiecze za najgorszą epokę i wieszać na niej psy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 12:46 

sajmon napisał(a):
Była już gdzie indziej gorąca dyskusja o Inkwizycji. Tortury nie były według źródeł obydwu stron tamtejszowątkowej literatury obydwu stron barykady, domeną Inkwizycji, podobnie stosy i palenie czarownic. Co nie znaczy że tortury nie były stosowane. Były - ale według bardzo scisle okreslonych reguł i nader rzadko.
Egzekucje na wskazanych przez inkwizytorów heretykach wykonywały "organa świeckie".
Zależność była troszkę podobna do tego co było w Polsce 20 lat temu. Rządził rząd a nie partia :-) To sejm a nie partia stanowił prawo :-)

A inkwizycja była cacy do tego stopnia, że nawet w Polsce - kraju bez stosów - w 1341 tłum dokonał linczu na inkwizytorze ś.p. Janie Wrocławskim, a parę lat później chciano utopić w Warcie poznańskiego inkwizytora ś.p. Pawła Garbiniusza.

Na potrzeby PR nie takie słodkie bajki uczeni mężowie wymyślali. Ostatnio czytałem wyjaśnienia amerykańskiego doktora teologii, związane z pytaniem "dlaczego miłosierny i kochający wszystkie istoty Bóg karze bólem zwierzęta - istoty, które nie grzeszą?". Panu doktorowi teologii wyszło, że zwierzęta nie odczuwają bólu a nawet jeśli odczuwają to inaczej niż człowiek i w związku z tym, nie można mówić o tym, że Bóg ich nie kocha. Serio! :-)

waliant napisał(a):
Widać wbite na mur-marmur stereotypy
Tomek, co jest tym stereotypem? Kto pisze o stereotypach odnośnie średniowiecza?

Uważasz, że średniowiecze było okresem rozkwitu kultury, sztuki lub nauki, albo humanizmu? Jedyny rozkwit jaki się dokonał w tamtych mrocznych czasach, to rozkwit fanatyzmu :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 13:23 

waliant napisał(a):
Akurat przykłady z higieną i szkolnictwem są wyjątkowo nietrafione. Z higieną było znacznie gorzej w wiekach po średniowieczu... A co do szkolnictwa, to właśnie w średniowieczu powstały i uniwersytety (nooo, taki drobny, mały wynalazek...) ;) oraz szkoły parafialne, przyklasztorne i inne. Tego też nie było w czasach wcześniejszych, prawda?
Brak praw człowieka... w imperium ilość niewolników była bardzo wysoka, w średniowieczu ilość niewolników znacząco spadła i ogólnie nastąpił odwrót od niewolnictwa (w Europie!).

Skąd wziąłem 600 lat? A od śmierci Archimedesa akurat, dość umownie ale charakterystycznie :)
Wymienisz jakiegoś naukowca z czasów rzymskich, po śmierci Archimedesa?

Rozumiem, ze chcesz powiedzeić, ze np w XVII wieku było gorzej z higieną niż w np. IX wieku? I że dostęp do szkolnictwa był większy niż wcześniej lub pózniej? i że prawa czlowieka to to co charakteryzuje średniowiecze? i że Cesarstwo Rzymskie trwało 600 lat? I że Archimedes (notabene Grek, któy z Rzymianami walczył)był jedynym czlowiekiem w Rzymie, którego można nazwać naukowcem? Ci co wynaleźli i wymyslili architektoniczny łuk, kopułe, beton, akwedukty, prawo na takie miano nie załugują?
Dobra masz rację, dalsze spieranie się jest bezcelowe :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 13:31 

beton?
dobre
a jednemu to miecz wpadł do tego betonu i odkrył żelazobeton
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 13:52 

Maar napisał(a):
Uważasz, że średniowiecze było okresem rozkwitu kultury, sztuki lub nauki, albo humanizmu? Jedyny rozkwit jaki się dokonał w tamtych mrocznych czasach, to rozkwit fanatyzmu :-(

"mroczne czasy", "rozkwit fanatyzmu" - to ładnie brzmi, tak... fanatycznie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:10 

cytat za Wikipedia: "Rzymianie używali jako zaprawy naturalnej pucolany pochodzącej z popiołów wulkanicznych, najpierw z Wezuwiusza, później z innych miejsc. Dodatek popiołu wulkanicznego czynił rzymski beton wodoodpornym. W okolicach odległych od wulkanów wykorzystywano zużyte drobno zmielone dachówki. Wiele zabytków starożytnego Rzymu w całym basenie Morza Śródziemnego zostało wykonane z betonu. Niektóre z nich przetrwały do dnia dzisiejszego. Najwspanialszym przykładem jest kopuła Panteonu z lanego betonu, o średnicy 43,3 m, ważąca ok. 5000 ton powstała w latach 118–125. Inne, to Termy Karakalli, mosty i akwedukty."

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:14 

waliant napisał(a):
"mroczne czasy", "rozkwit fanatyzmu" - to ładnie brzmi, tak... fanatycznie...
Fanatycznie, bo fanatyczni są autorzy encyklopedii Britannica http://www.britannica.com/EBchecked/top ... /Dark-Ages tudzież autorzy wiekopomnego dzieła pt. "Młot na czarownice" http://pl.wikipedia.org/wiki/Malleus_Maleficarum

Ale nie o fanatyzmie, tylko o pytaniu chciałem - uważasz okres średniowiecza za lepszy/gorszy/równy od innych okresów historii nowożytnej?

Jeśli tak, to w jakim zakresie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:25 

jeśli chodzi o tzw. beton starożytny - to masz oczywiście rację
niemniej, na rewolucję betonową trzeba było poczekać
łuk i kopuła - IMHO przełomowe wynalazki przed średniowieczem
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:42 

czym różni się beton starożytny od betonu niestarożytnego? JA życzę powodzenia w wybetonowaniu czegoś takiego jak Panteon.... bez zbrojenia. Beton to jest jedna z tych rzeczy, których w antyku używano dość powszechnie, po czym po upadku Rzymu w Średniowieczu zapomniano o tej technologii.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:45 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: brak
Maar napisał(a):
Nie wiem czy wiesz/wiecie skąd się wziął międzynarodowy znak pokoju zwany z fakju - podniesiony w górę palec? :-)

Francuzi obcinali pojmanym angielskim łucznikom dwa palce, coby już nigdy nie strzelali. Przed bitwą, angielscy łucznicy pokazywali Francuzom najpierw dwa palce a następnie jeden jako symbol: "nawet jednym palcem złoimy wam dupska".

Kulą w płot drogi Marku. Anglicy do tej pory pokazują dwa palce. Dokładnie tak, jak znany z PRL znak "V - victory" tylko wierzchem dłoni w stronę odbiorcy. Pochodzenie tego gestu jest takie jak napisałeś - angielscy łucznicy pokazywali przeciwnikom że ciągle je mają co oznaczało, że ciągle są górą. Gest z jednym palcem jest właściwie na wyspach niestosowany. Jedynie emigranci i młodzież wykształcona w Uniwersytecie MTV stosuje ten gest.

A jeden palec przypisywany jest jakiemuś rzymskiemu rzeźbiarzowi. Podobnież wyrzeźbił figurę z dosyć dużym fallusem. Ponieważ figura stała na przeciwko żeńskiego klasztoru, mniszki poszły do władz miasta na skargę. Te przychyliły się do prośby i nakazały rzeźbiarzowi zmniejszyć przedmiot sporu. Ten zrobił co mu nakazano, ale zamiast tego zmienił figurze dłoń, doprawiając sterczący środkowy palec, który bardzo przypominał fallusa. Gdzieś o tym niedawno czytałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:47 

klucz tkwi w kopule
różnica w wytrzymałości na ściskanie
swoją drogą ciekawe dlaczego średniowiecznacy zarzucili tę technologię
v

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona