Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 17:58

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:02 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Wodniak5 napisał(a):
Patent, który jest poparty solidną praktyką i wiedzą zweryfikowaną egzaminem, ma swoją wagę.
i co z tego? 90% żeglarzy w Polsce owa "waga" jest do niczego nie potrzebna. Im jest potrzebna koncesja na prowadzenie jachtu nieznana w większości krajów europejskich. Tą koncesją jest patent, a raczej szereg patentów. I dopóki ta koncesja jest obowiazkowa trzeba dążyć, żeby była jak najmniej uciążliwa.

Natomiast może zechcesz mi wytłumaczyć dlaczego owe 10% żeglarzy, której te "prestiże" i "waga" są potrzebne ( najczęściej do zarabiania pieniędzy) dąży i lobbuje za tym, żeby owymi absurdalnymi wymogami objąć WSZYSTKICH żeglarzy? Dlaczego nie stworzą własnego systemu patentów "popartych solidna praktyką i wiedzą zweryfikowaną egzaminem"? Może Akademia Przygody? Nie chcecie? To nie! ale odpier.... się od reszty żeglarzy na litość boską!

A i jeszcze jedno: zgromadziłeś już tę listę krajów gdzie rzekomo są takie same wymogi jak w Polsce (teraz i dawniej)?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:12 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Wodniak5 napisał(a):
Patent, który jest poparty solidną praktyką i wiedzą zweryfikowaną egzaminem, ma swoją wagę.

Weryfikacja uprawnień nabytych, czy nacisk na zwiększenie wymagań dla nowych, którą formę preferujesz ?

Z lektury Twoich postów odnoszę wrażenie, że masz do niektórych żal, że uzyskali patent inaczej jak Ty.
Zauważ, że różne formy uzyskania patentu , nawet te za tzw. dupogodziny były dopuszczone.
Nie przypominam sobie aby w czasach zaszłych uzyskanie kolejnych patentów było czymś nieosiągalnym oraz, że ranga wynikała ze sposobu ich uzyskania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:18 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Wojciech1968 napisał(a):
ranga wynikała ze sposobu ich uzyskania.

Bo Twój interlokutor uważa, że sam fakt posiadania patentu z prestiżem dodaje autorytetu posiadaczowi. Ale to niestety tak nie działa - autorytet kapitana (prowadzącego) tylko troszeczkę (albo i wcale nie) zależy od posiadanego kwita...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:20 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Wodniak5 napisał(a):
Widzisz, ja różnię się od moich "przedpiśćców" tym, że nigdy takiej na głowie nie miałem, ba nawet nie marzyłem o wożeniu takiej w samochodzie.

Wyglada na to, że wożenie czapki w samochodzie mnie mocno dowartościuje :roll: :lol: :lol:
Zdaje się że pisałem już tu "nie sądź innych według siebie"? :-P

Tak strasznie poważny i zasadniczy jesteś, że zupełnie nie pojąłeś zartu z tą czapką. Dla ułatwienia powiem, że jeżdżę samochodem identycznym z wieloma nieoznakowanymi radiowozami uzywanymi przez Policję. Biała czapka na widoku bardzo pasowałaby do tego auta. :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:24 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
skipbulba napisał(a):
zgromadziłeś już tę listę krajów gdzie rzekomo są takie same wymogi jak w Polsce (teraz i dawniej)?

Chyba na Białorusi tak jest ...
:D :) :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:27 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
skipbulba napisał(a):
i co z tego? 90% żeglarzy w Polsce owa "waga" jest do niczego nie potrzebna. Im jest potrzebna koncesja na prowadzenie jachtu nieznana w większości krajów europejskich. Tą koncesją jest patent, a raczej szereg patentów. I dopóki ta koncesja jest obowiazkowa trzeba dążyć, żeby była jak najmniej uciążliwa.

Widzę, że prowadziłeś bardzo zaawansowane badania środowiskowe. Te 90 % zapisuje się na kurs bo chcą się nauczyć żeglować. Większość ludzi chce mieć jednak potwierdzenie swojej wiedzy.

skipbulba napisał(a):

Natomiast może zechcesz mi wytłumaczyć dlaczego owe 10% żeglarzy, której te "prestiże" i "waga" są potrzebne ( najczęściej do zarabiania pieniędzy) dąży i lobbuje za tym, żeby owymi absurdalnymi wymogami objąć WSZYSTKICH żeglarzy? Dlaczego nie stworzą własnego systemu patentów "popartych solidna praktyką i wiedzą zweryfikowaną egzaminem"? Może Akademia Przygody? Nie chcecie? To nie! ale odpier.... się od reszty żeglarzy na litość boską!

Odpowiem w tym samym stylu: więc walcz o to swoje „bezpatencie” a od ludzi, którzy mają patenty się odpier....

skipbulba napisał(a):

A i jeszcze jedno: zgromadziłeś już tę listę krajów gdzie rzekomo są takie same wymogi jak w Polsce (teraz i dawniej)?

Zalecam czytanie ze zrozumieniem. Napisałem, że w wielu krajach jest podobna drabinka stopni jak u nas. Drabinka nie ma nic wspólnego z obowiązkowymi wymaganiami.

Pozdrawiam
Roman

Ostatnio edytowano 24 lut 2013, o 11:28 przez Wodniak5, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:27 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Po co dajecie się wypuszczać trollowi?

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:29 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Wodniak5 napisał(a):
Napisałem, że w wielu krajach jest podobna drabinka stopni jak u nas. Drabinka nie ma nic wspólnego obowiązkowymi wymaganiami

Nie ma sprawy, przecież my tak samo jesteśmy za bezpatenciem i podobną nieobowiązkową drabinką. A Ty o czym myslałeś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:33 

Wodniak5 napisał(a):
Widzę, że prowadziłeś bardzo zaawansowane badania środowiskowe. Te 90 % zapisuje się na kurs bo chcą się nauczyć żeglować. Większość ludzi chce mieć jednak potwierdzenie swojej wiedzy.
widzę, że Ty też :P nieprawda, te 90% zapisuje się bo potrzebuje koncesję i dlatego potrzebuje potwierdzenie.
Wodniak5 napisał(a):
Odpowiem w tym samym stylu: więc walcz o to swoje „bezpatencie” a od ludzi, którzy mają patenty się odpier....
po pierwsze w ogole nie zajmuje się ludźmi, którzy maja patenty i niczego im nie narzucam. Za to Wy próbujecie mi narzucać obowiązek posiadania patentu-koncesji. Obiecuję Ci, że jak tylko przestaniecie lobbować za patentami i staną się one nieobowiązkowe, natychmiast przestane interesowac sie w ogóle tym tematem. Ale na razie bronie się przed Wami.
Wodniak5 napisał(a):
Zalecam czytanie ze zrozumieniem. Napisałem, że w wielu krajach jest podobna drabinka stopni jak u nas. Drabinka nie ma nic wspólnego z obowiązkowymi wymaganiami.
zalecam czytanie ze zrozumieniem; 1. gdzie jest ta drabinka, 2. jeśli jest nieobowiązkowa to nie jest podobna do polskiej drabinki.

EOT

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:34 

Wodniak5 napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Te 90 % zapisuje się na kurs bo chcą się nauczyć żeglować. Większość ludzi chce mieć jednak potwierdzenie swojej wiedzy.

Nauczyć żeglować to tylko przy okazji. Głównym powodem jest konieczność posiadania kwita nawet na takie Tango 780...
Wodniak5 napisał(a):
skipbulba napisał(a):

Maciek i pozostali oponenci nie walczą z każdym posiadaczem patentu, tylko z tymi, którzy chcą zachowania obowiązkowości patentów

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:40 

Wodniak5 napisał(a):
skipbulba napisał(a):

Pozdrawiam
Roman

Witam
To ja też odpowiem w tym samym stylu w zastępstwie Maćka - polecam czytanie ze zrozumieniem.
Maciek pisał wyraźnie, iż - jeżeli Twoje środowisko chce sobie stworzyć "prestiżowe" patenty to - stwórzcie własny -PRESTIŻOWY - system dobrowolnych stopni.

My od tego Waszego systemu dobrowolnych stopni nic nie będziemy chcieli ale w ramach rewanżu chcemy aby ustawodawca NIC NIE CHCIAŁ od naszego rekreacyjnego, bezpatentowego żeglowania i nie narzucał nam obowiązku uzyskiwania stopni wydawanych przez jakiś tam prywatny związek sportowy, z którym osobiście nie mam nic wspólnego ale - chcąc nie chcąc - muszę oglądać jego LOGO na swoich patentach ...

A od ludzi, którzy mają te stopnie - bo tak chcą sobie je zrobić - nikt z nas nic nie chce dopóki osoby te nie narzucają nam swego poglądu obowiązkowego posiadania owych stopni.

Przecież to jasne jak słońce a Ty jakby odpisujesz Maćkowi trochę nie na temat.

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:47 

Zastanawia mnie również, czym szczególnym wyróżnia się posiadacz patentu szkoły żeglarskiej kpt Romana Zamyślewskiego od szkoły kpt Piotra Siedlewskiego albo jeszcze innej, które są wzorcem do powielania, które zapewniają bezpieczeństwo posiadaczowi ?
Zapewne te, które uzyskano za staż są kotwicą u nogi dla prowadzącego i przepustką dla załogi do tragedii na wodzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:52 

Wojciech1968 napisał(a):
Zastanawia mnie również, czym szczególnym wyróżnia się posiadacz patentu szkoły żeglarskiej kpt Romana Zamyślewskiego od szkoły kpt Piotra Siedlewskiego albo jeszcze innej, które są wzorcem do powielania, które zapewniają bezpieczeństwo posiadaczowi ?

Wojtek, zlituj się - jakiś papier czy plastik zapewnia bezpieczeństwo? Przecież to nie tratwa czy kamizelka ratunkowa...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 11:58 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Widzisz Wojtku, gdyby na patencie bylo nazwisko instruktora/egzaminatora to po jakims czasie mozna by bylo sprawdzic kto ? jak? uczy i czego na egzaminach wymaga ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 12:02 

M@rek napisał(a):
gdyby na patencie bylo nazwisko instruktora/egzaminatora to po jakims czasie mozna by bylo sprawdzic kto ? jak? uczy i czego na egzaminach wymaga ?
a do tego gdyby patent był wydawany przez konkretną szkołę można by zweryfikować po pewnym czasie, która ze szkół dobrze uczy i wydaje "prestiżowe" patenty, a która nie za bardzo. Ale o ile łatwiej jest szkolić bez żadnej odpowiedzialności :) no ale to już OT jest.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 12:13 

AIKI napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):

Wojtek, zlituj się - jakiś papier czy plastik zapewnia bezpieczeństwo? Przecież to nie tratwa czy kamizelka ratunkowa...

Ja o tym wiem, chciałem uzyskać to zapewnienie od tych osób, które przywołałem.
Ten pierwszy obstaje za zwiększeniem wymagań dla nowych, nie dostrzegając faktu, iż patenty właśnie nie pływają.
Nie odpowiada również na pytania...
Wojciech1968 napisał(a):
Wodniak5 napisał(a):

Weryfikacja uprawnień nabytych, czy nacisk na zwiększenie wymagań dla nowych, którą formę preferujesz ?

Piotr zaś, już od jakiegoś czasu nie podejmuje się oceny chociażby stanowiska Romana Zamyślewskiego.
Czyżby się z Nim zgadzał ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 12:26 

skipbulba napisał(a):
M@rek napisał(a):
gdyby na patencie bylo nazwisko instruktora/egzaminatora to po jakims czasie mozna by bylo sprawdzic kto ? jak? uczy i czego na egzaminach wymaga ?
a do tego gdyby patent był wydawany przez konkretną szkołę można by zweryfikować po pewnym czasie, która ze szkół dobrze uczy i wydaje "prestiżowe" patenty, a która nie za bardzo. Ale o ile łatwiej jest szkolić bez żadnej odpowiedzialności :) no ale to już OT jest.

I przy okazji zalatwiona by zostala sprawa "prestizu" :) Moze mniej byloby korupcji jawnej i ukrytej :) Jeszcze do dzis sa tacy ,ktorzy z duma prezentuja patenty "trzebiezkie" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 12:27 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Mariusz Główka napisał(a):
Nie ma sprawy, przecież my tak samo jesteśmy za bezpatenciem i podobną nieobowiązkową drabinką. A Ty o czym myslałeś?

Sformułowałem, to już w tym wątku na kilkanaście sposobów, ale mogę powtórzyć jeszcze raz. Jestem za tym, aby każdy mógł dowolnym jachtem dopłynąć w dowolne miejsce, bez patentu. Jego pies, jego pchły, sam się będzie drapał.

Jestem przeciwny drodze którą wybrali tzw. liberalizatorzy, w osiągnięciu swojego celu, czyli bezpatencia. Zamiast bezpatencia mamy rozdawnictwo patentów. Ta droga doprowadziła w bardzo krótkim czasie do tego, że już dzisiaj trudno mieć zaufanie do tego dokumentu. Nie wiem, czy jest jeszcze jakiś kraj na świecie, gdzie można załatwić patent korespondencyjnie. I jest, to w tym przypadku sprawa drugorzędna, czy jest to patent dobrowolny, czy obowiązkowy. Człowiek legitymujący się patentem ma dawać gwarancję kompetencji, i tyle.

Pozdrawiam
Roman

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 12:33 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
powiedz kto razdaje patenty w tej chwili, może sobie kupię i powieszę na ścianie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 12:35 

Roman, to nie jest droga, którą wybrali liberalizatorzy. Tę drogę wybrała administracja i lobbyści pzżtowi i szkoleniowi. Myśmy od samego początku mówili, że interesuje nas bezpatencie. Nawet sugerowaliśmy pozostawinie dotychczasowego systemu szkoleń i patentów przy zniesieniu ich obowiązkowości. Administracja sterowana w tamtym czasie przez PZŻ wybrała drogę upraszczania drogi zdobycia patentu. My stanęliśmy na stanowisku, że skoro administracja i PZŻ nie chcą sie w żadnym razie zgodzić na nienawistne im bezpatencie to zagramy ich kartami i będziemy wspierać upraszczanie i ułatwianie zdobywania patentów uważając, że patenty nie są najniezbędniejszą rzeczą dla żeglarza. Najniezbędniejsza dla żeglarza jest mozliwość bezkłopotliwego żeglowania. Bo umiejętność żeglowania nijak nie musi iść w parze z posiadaniem papierka.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: Maar, Roman K
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 15:50 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Skipciu. Jak to mówią, z ust mi to wyjąłeś.
Ja też jestem za rozwiązaniem dwukierunkowym. Bezpatencie do ...m i równocześnie nieobowiązkowe 3-4 stopnie/certyfikaty. Tylko że na dzień dzisiejszy i chyba najbliższe lata to jest utopia. Dla tego uważam że obniżanie wymagań koniecznych do uzyskania patentu jest wyborem mniejszego zła. Bo duże ZŁO to by było wtedy, kiedy do tego aby popłynąć z kolegami na Carlsberga lub Tuborga łódką z żagielkiem 41m^, trzeba by było odbyć trzy szkolenia, zdać trzy egzaminy, zajść do dwóch portów o skoku.... itd.
Jak chodzi o obawy wyrażane przez niektórych kolegów, że już w tej chwili nie można być pewnym umiejętności posiadacza danego patentu, a co dopiero będzie później, pragnę zauważyć że:
- kto powiedział że przyszłe nieobowiązkowe patenty, to będą patenty/certyfikaty PZŻ?.
- kto powiedział że te patenty będą mogły być uzyskiwane w jakikolwiek sposób za stare?.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 15:58 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Roman K napisał(a):
duże ZŁO to by było wtedy, kiedy do tego aby popłynąć z kolegami na Carlsberga lub Tuborga łódką z żagielkiem 41m^, trzeba by było odbyć trzy szkolenia, zdać trzy egzaminy, zajść do dwóch portów o skoku.... itd.

Pamiętacie jakie obawy wyrażała administracja morska, PZŻ i inni dbacze o nasze bezpieczeństwo w okresie likwidacji bosmanów w główkach portów?

"Jak to nie kontrolować? Jeśli nie będzie kontroli wyposażenia obowiązkowego, to wyjdzie jeden taki z drugim w morze bez tego czy owego i nieszczęście gotowe - pozabijają siebie i załogi!"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 16:25 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
To tak dla uzupełnienia tematu kapusty. Dostałem w prezencie od załogantów i tylko po cichu napis "CAPTAIN" skasowałem, bo wydał mi się lekkim kwasem. ;)

Załączniki:
skipper15.jpg
skipper15.jpg [ 293.51 KiB | Przeglądane 4426 razy ]

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 20:46 

skipbulba napisał(a):
Tę drogę wybrała administracja i lobbyści pzżtowi i szkoleniowi.

Uzupełnię powyższą wypowiedź Maćka.
My od zawsze sugerowaliśmy dwie ścieżki:

1. umożliwić jednostkami dla pływania rekreacyjnego o rozsądnym Lc pływanie bez obowiązkowych patentów.

2. ówczesną drabinkę stopni pozostawić jako patenty nieobowiązkowe.

Ale powyższej koncepcji nie chciano uznać za rozsądną (pieniądze, panie pieniądze za szkolenia, patenty, egzaminy itd) pomimo, iż w kilku krajach bardziej morskich krajach taka filozofia funkcjonuje od lat.
Wydano więc idiotyczne tzw. Rozporządzenie Lipcowe umożliwiające rozdawnictwo patentów za staże.
Tyle, ze akurat nikt z nas palca do tego Rozporządzenia nie przyłożył i nie było ono naszym celem.
Więc zweryfikuj Roman swoje przemyślenia na nasze działania
Ale ponieważ nie ma obecnie innej drogi umożliwiającej swobodne żeglowanie więc upraszczamy na maxa tzw "zdobywanie papierów" na owe pływania.
Coś jeszcze wytłumaczyć ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 21:10 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Do Romana.

Mnie specjalnie nie interesuje czy ktoś ma patent i jaki plastikowy trzebieski tekturowy czy różowy. Nie interesuje mnie również jaki jest prestiż tego dokumentu. Po prostu lubię pływać robię to ponad 20 lat . Z reguły pływam na swojej łodce lub z przyjaciółmi.
Powiedz mi czy dla mnie i wielu inch takich ja na cholerę kolejne prawo jazdy?Czy naprawdę muszę tracić czas na kursy, jak czegoś nie wiem to doszkalam się na bieżaco.

Ps Już wieku 19 lat budziłe zgorszenie egzaminatorów, gdy dobiłem swoją łodką do pomostu, łamiać wszelkie ówczesne przepisy patentowe :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2013, o 07:56 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
M@rek napisał(a):
Mleko sie juz wylalo i tego cofnac sie nie da. Przyznawanie stopni j.stm. i k.j. bez egzaminu, na podstawie praktycznie niemozliwych do weryfikacji opinii i oswiadczen zdewaluowalo te stopnie.

A może spojrzysz na to inaczej? Ile razy można egzaminować z tego samego? Porównaj wymagania egzaminacyjne na te stopnie i zobaczysz, ze jedyne co je różni to właśnie "opływanie".
Wodniak5 napisał(a):
Jacek Woźniak napisał(a):
No tak to już jest, że każda łajza może kupić sobie łódkę. Ale już egzaminu na patent zdać nie potrafi. Są ludzie którzy walą być żeglarzami, a nie tylko użytkownikami łódki.
Zazdrość? ;) A może podasz przykłady użytkowników łódek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2013, o 08:05 

Jacek Woźniak napisał(a):
M@rek napisał(a):
Mleko sie juz wylalo i tego cofnac sie nie da. Przyznawanie stopni j.stm. i k.j. bez egzaminu, na podstawie praktycznie niemozliwych do weryfikacji opinii i oswiadczen zdewaluowalo te stopnie.

A może spojrzysz na to inaczej? Ile razy można egzaminować z tego samego? Porównaj wymagania egzaminacyjne na te stopnie i zobaczysz, ze jedyne co je różni to właśnie "opływanie".

Nie bede porownywal bo mi sie nie chce .Zreszta od baaaardzo dawna ten temat mnie
nie interesuje a wtedy kiedy mnie interesowal roznice w uprawnieniach i wymaganiach byly spore :) Na Wielkiego byla np. astronawigacja :) a o GPS nikt jeszcze nie slyszal.

Ostatnio edytowano 25 lut 2013, o 10:56 przez Stara Zientara, łącznie edytowano 1 raz
poprawiłem cytowanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2013, o 08:06 

Wodniak5 napisał(a):
No tak to już jest, że każda łajza może kupić sobie łódkę. Ale już egzaminu na patent zdać nie potrafi. Są ludzie którzy walą być żeglarzami, a nie tylko użytkownikami łódki.
Nie zauwazyłem tego wcześniej. Panowie, jeśli dla kogos wyznacznikiem bycia żeglarzem jest posiadanie patentów to dalsza dyskusja mija się z celem.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2013, o 08:09 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
M@rek napisał(a):
Nie bede porownywal bo mi sie nie chce .Zreszta od baaaardzo dawna ten temat mnie nie interesuje a wtedy kiedy mnie interesowal roznice w uprawnieniach i wymaganiach byly spore :) Na Wielkiego byla np. astronawigacja :) a o GPS nikt jeszcze nie slyszal.

No ale nie dyskutujemy o czasach kiedy na rejs trzeba było zabierać żywe zwierzęta. :lol: Plastykowi kapitanowie urodzili się w 2006 a nie w 1906 roku ;-) o ile mnie pamięć nie myli...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

skipbulba napisał(a):
Wodniak5 napisał(a):
Nie zauwazyłem tego wcześniej. Panowie, jeśli dla kogos wyznacznikiem bycia żeglarzem jest posiadanie patentów to dalsza dyskusja mija się z celem.
A co Ty wiesz o żeglowaniu? Kupiłeś se jacht i co? Myślisz, że to wystarczy? Będziesz tak śmigał miedzy portami bez patentu? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2013, o 08:11 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
a może wystarczy tatuaż na pewnej części ciała o treści: jestem żeglarzem
v

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona