Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 11:54

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2013, o 22:53 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Nowe pisma się ukazały:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/1002/Projekt_rozporzadzenia_Ministra_Sportu_i_Turystyki_w_sprawie_uprawiania_turystyk.html
http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/512/projekt/73393/katalog/73398

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 00:46 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Andy napisał(a):
Najprawdopodobniej na podstawie tych samych danych, można spokojnie dowieść, że większość zarejestrowanych wypadków wydarzyła się na jachtach dowodzonych przez posiadaczy "starych" tzn. "przedlipcowych" patentów.

Moim zdaniem - nie większość - ale wszystkie.
To zapytam już nie tylko Ciebie, ale wszystkich Forumowiczów.

Podajcie przykład, że ktoś dostał gdziekolwiek na świecie jacht pod dowolną banderą na patent "Lipcowy" j.s.m. i/lub k.j. i spowodował wypadek morski.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 00:59 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Andy napisał(a):
Najprawdopodobniej na podstawie tych samych danych, można spokojnie dowieść, że większość zarejestrowanych wypadków wydarzyła się na jachtach dowodzonych przez posiadaczy "starych" tzn. "przedlipcowych" patentów.
Wg danych statystycznych 18% wypadków drogowych powodują nietrzeźwi.
Wniosek?
Jeżdżenie po pijaku jest pięciokrotnie bezpieczniejsze od jeżdżenia na trzeźwo.

I to by było na tyle w temacie statystyki. :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Andy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 01:06 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Moniia napisał(a):
egzaminator nie może być osoba która szkolila daną osobę.

Jeśli Iksiński prowadził rejs w czasie, którego pokazał igrekowskiemu jak się knaguje linę to czy iksiński może uczestniczyć w egzaminowaniu igrekowskiego?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 01:12 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
ins napisał(a):
czy iksiński może uczestniczyć w egzaminowaniu igrekowskiego?
Wg mojej interpretacji (dosłownej) przepisu, może zaliczyć bez egzaminowania. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 01:17 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Stara Zientara napisał(a):
I to by było na tyle w temacie statystyki.

Tym niemniej jeśli od bodaj 5 lat nie ma ani jednego wypadku morskiego spowodowanego liberalizacją, to trudno mówić o tym, że Lipiec spowodował spadek bezpieczeństwa.

Gdyby to było 12:13, 7:8, 9:3 czy 14:5 - to możnaby dyskutować.
Ale mamy dokładnie 0 wypadków morskich spowodowanych przez nowych kapitanów.
I mamy różną od 0 ilość wypadków morskich, w których kapitanowie przeszli niesamowicie trudny egzamin.

To ja się pytam: 5 lat to za mało, aby wyciągać wnioski? Póki co - wnioski są takie, że bezpieczeństwo ... wzrosło. A ew. zagrożenia nie płyną ze strony 'nowych kapitanów'.

Czyli co? Mamy czekać 1o lat, aby wyciągnąć wnioski? 15 lat? 100? 1000? 100000?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 07:14 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Po przeczytaniu kilku stron i przemyśleniu wypowiedzi Towarzystwa pozwolę sobie powiedzieć za Kocurem, nie ruszać, nie sugerować, niech przejdzie w zaproponowanej formie. Obecną dyskusję potraktujmy jako punkt wyjścia przed następnym obcinaniem macek

Teraz tak na boku. Nie piszcie o deprecjacji patentów nie dodawszy słowa dobrowolnych bo wychodzi, że z koktajlu grypsery i regulaminu więziennego robicie podręcznik dobrego wychowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 07:18 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Zapytam jeszcze raz: Dlaczego przeszkadza Wam, że ktos może teoretycznie zrobić staże na kapiszona nie wypływając z Zalewu? Po co cała ta dyskusja z wycinaniem morskich wód wewnętrznych i Burkina Faso. AIKI ja wiem, że to tylko wynik analizy Jarmirowego tekstu (tak piszesz) ale daj spokój. Dlaczego staż w Chorwacji miałby być uznawany, a staż na Zatoce gdańskiej już nie? Bez jaj. Nie każdego stac na Chorwację. A skoro zgadzamy się co do idei bezpatencia to po co chcesz ganiać ludzi na Bornholm? Niech sobie tam popłyną dla przyjemności i kiedy będą chcieli.

Andy, Twój argument jest nie prawdziwy. Na czymś trzeba się oprzeć, statystyki MSiTu sa niepełne ale jakieś są. Nie wiemy ilu Polaków pływa pod obcymi banderami. Że większość to Twoje dowolne załozenie. Ale nawet jeśli, to faktem jest, że spośród tych co pływają pod polską banderą statystyki dowodzą, że nic się nie dzieje. A o topieniu się Polaków pod obcymi banderami tez jakoś nie słychać więc można założyć, ze proporcjonalnie statystyki są podobne jak w Polsce.

Wniosek?
Litości Wojtek :D To jest błędny wniosek, który nijak nie podważa sensowności statystyk.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 4: bury_kocur, Carlo, Szaman3, vaginal
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 08:46 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
skipbulba napisał(a):
Zapytam jeszcze raz: Dlaczego przeszkadza Wam, że ktos może teoretycznie zrobić staże na kapiszona nie wypływając z Zalewu?

Nie mam bogatej wyobrażni co prawda , ale jest to po prostu niemożliwe, żeby tak w praktyce wyrobić papiery, choć teoretycznie brzmi dość "atrakcyjnie"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:01 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
piotr6 napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Zapytam jeszcze raz: Dlaczego przeszkadza Wam, że ktos może teoretycznie zrobić staże na kapiszona nie wypływając z Zalewu?

Nie mam bogatej wyobrażni co prawda , ale jest to po prostu niemożliwe, żeby tak w praktyce wyrobić papiery, choć teoretycznie brzmi dość "atrakcyjnie"

Masochista... :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:05 

Piotr nie będe się wdawał w polemikę czy można czy nie można. Zbieraj wcześniej udowodnił, że można. Ale to nie ma znaczenia dla istoty sprawy... oczywiście istoty sprawy z punktu widzenia liberała, tzn.:
Jesli uważamamy, że bezpatencie jest naszym celem to zakładamy, że żeglowac może każdy i wszedzie, więc w jaki sposób (legalnie) ktoś nabędzie uprawnienia do owego zeglowania dopóki uprawnienia te są obowiązkowe jest (a przynajmniej powinno być) bez znaczenia. Im łatwiej tym lepiej.Stąd cała dyskusja nas sensownością robienia stażów na Zalewie, Zegrzu, Wiśle jest, z punktu widzenia liberała, bezsensowna. To bicie piany.

Dyskusje na temat prestiżów, wagi i temu podobnych pierdół pozostawiam lanserom, którzy dla podniesienie sobie ego muszą się popisywac przed laskami "prestiżowym" patentem.
Dla mnie temat zaistnieje dopiero gdy patenty będa nieobowiązkowe i zaczną powstawać miejsca, gdzie można zdobyć różnego rodzaju certyfikaty kompetencji, dopiero wtedy sens bedzie miała dyskusja o prestiżu, wadze, sile, potędze czy co tam jeszcze owych certyfikatów.
Stawianie tezy, że wszyscy powinni przechodzić jakiś poligon żeglarski, małpi gaj manewrowy i robić doktorat z żeglarstwa po to, żeby paru ludzi mogło się obnosić z "prestiżowym" patentem kapiszońskim, a paru innych mogło zarabiać pieniadze na wożeniu turystów, jest skrajnym idiotyzmem, mentalnie rodem ze Związku Radzieckiego.

Miliony ludzi na świecie żeglują bezpiecznie bez tych "prestiżowych" patentów.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 6: Były_User 934585, Hipopotam, Jaromir, marchew, Maro M, RadekNet
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:16 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Wojtku! Twoje zdeterminowanie w zagladaniu na stronki, Pani Ministry, zasluguje na :+++++. :lol: :mrgreen: :roll:

AJKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:29 

A kto ma czas, to moze sobie w statystykach dziennych, Komendy Glownej Polijci, poszukac - Tych Naszych wypadkow! Na to potrzeba jakies 4 dzionki! Powodzenia?

pzdr,

AJKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:32 

Maciej ja się z Tobą w 100% zgadzam ,żeby nie powiedzieć w 150%. Polemizuję tylko z efektowną tezą Zbieraja. Po prostu nie możliwości pływać tyle godzin np. na Zalewie 10 metrowym jachtem nie wychylając się po za główki Świnouujścia. Chyba ,że to debil będzie. Uważam również nawet jak taka sytuacja niemożliwa będzie miała miejsce to ta nabyta praktyka i tak jest wystarczająca dla prowadzenia jachtu np. po Bałtyku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:32 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
skipbulba napisał(a):
Wniosek?
Litości Wojtek :D To jest błędny wniosek, który nijak nie podważa sensowności statystyk.

A stwierdzenie, że statystyka jest nauką klasową? (Tak zapodał wykładowca na pierwszym wykładzie ze statystyki :lol: ).
BTW czym byś uzasadnił błędność wniosku Wojtka, bo jakoś nic mi nie przychodzi do głowy...? To przecież interpretacja liczb?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:47 

piotr6 napisał(a):
Po prostu nie możliwości pływać tyle godzin np. na Zalewie 10 metrowym jachtem
jasne, powiedz to tym na Zegrzu, Mazurach czy Wdzydzach :D da się :)
AIKI napisał(a):
BTW czym byś uzasadnił błędność wniosku Wojtka, bo jakoś nic mi nie przychodzi do głowy...? To przecież interpretacja liczb?
Andrzej na prawde nie wiesz? To marsz do szkoły. Mozna interpretować w różny sposób, również idiotyczny. Tak jak na przykład mozna zinterpretować katoastrofę lotnicza jako zamach na podstawie zwidów różnych czubków.
Doskonale wiesz dlaczego taka interpretacja jest błędna, a mnie się nie chce bawic w kolejna erystyczną dyskusję na kolejny idiotyczny temat.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:55 

skipbulba napisał(a):
piotr6 napisał(a):
Po prostu nie możliwości pływać tyle godzin np. na Zalewie 10 metrowym jachtem
jasne, powiedz to tym na Zegrzu, Mazurach czy Wdzydzach :D da się :)

powiem, tylko tam się da :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:57 

skipbulba napisał(a):
AIKI napisał(a):
Andrzej na prawde nie wiesz? To marsz do szkoły. Mozna interpretować w różny sposób, również idiotyczny. Tak jak na przykład mozna zinterpretować katoastrofę lotnicza jako zamach na podstawie zwidów różnych czubków.
Doskonale wiesz dlaczego taka interpretacja jest błędna, a mnie się nie chce bawic w kolejna erystyczną dyskusję na kolejny idiotyczny temat.

Nie rozumiem czemu przytaczasz jednostkowe rozbicie samolotu w dyskusji o statystyce, w której mówimy o procentowej ilości jakichś zdarzeń...? Niejednostkowych przecież.
I marsz do szkoły nie pomoże, bo tam mogą nauczyć bardziej operowania liczbami w statystyce. Zaś interpretacja to cuś nieco innego.
Prosta, logiczna interpretacja jest taka - trzeźwi powodują pięciokrotnie więcej wypadków niż nawaleni. Zakładając, że policja kontroluje wszystkich po równo, to nawaleni są bezpieczniejsi. Co zresztą znajduje potwierdzenie w różnistych ludowych powiedzonkach o dobrym Panu Bogu, który czuwa nad pijakami :mrgreen:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:57 

piotr 6. A moze poplynac tez na Zalew Kamienski i nie bedzie sie juz nudzil?

AJKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 10:03 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
AIKI napisał(a):

Założeniem, że tyle samo jeździ kierowców pod wpływem co na trzeźwo. Gdyby tak było, Wojtka twierdzenie byłoby prawdziwe. A można domniemywać, że jednak kierowców jeżdżących pod wpływem jest stosunkowo znacznie mniej niż kierowców trzeźwych.

W przypadku żeglarstwa nie ulega wątpliwości, że znacznie więcej morsów i k.j jest i za pewne pływa plastikowych. Więc sytuacja jakby inna.

To chyba jest dość oczywiste?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 10:06 

AJKC napisał(a):
piotr 6. A moze poplynac tez na Zalew Kamienski i nie bedzie sie juz nudzil?

AJKC

nie rozumiem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 12:57 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
piotr6 napisał(a):
Maciej ja się z Tobą w 100% zgadzam ,żeby nie powiedzieć w 150%. Polemizuję tylko z efektowną tezą Zbieraja. Po prostu nie możliwości pływać tyle godzin np. na Zalewie 10 metrowym jachtem nie wychylając się po za główki Świnouujścia. Chyba ,że to debil będzie. Uważam również nawet jak taka sytuacja niemożliwa będzie miała miejsce to ta nabyta praktyka i tak jest wystarczająca dla prowadzenia jachtu np. po Bałtyku.

Nie chodzi o to czy się da - chodzi o to czy się da wpisać jako staż :cool:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

I to by było na tyle w temacie statystyki. :lol: :lol: :lol:

Statystyka się obroni ;) - na ile przejazdów na trzeźwo, i na ile po pijaku?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 13:04 

Podziękował : 79
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: tutejsze i tamtejsze
[quote="Wojtek Bartoszyński"]Nowe pisma się ukazały:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/1002/Projekt_rozporzadzenia_Ministra_Sportu_i_Turystyki_w_sprawie_uprawiania_turystyk.html

Żeglarz jachtowy od 16 roku życia???
Jaja jakieś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 13:12 

AIKI napisał(a):
Nie rozumiem czemu przytaczasz jednostkowe rozbicie samolotu w dyskusji o statystyce, w której mówimy o procentowej ilości jakichś zdarzeń...? Niejednostkowych przecież.
I marsz do szkoły nie pomoże, bo tam mogą nauczyć bardziej operowania liczbami w statystyce. Zaś interpretacja to cuś nieco innego.
Prosta, logiczna interpretacja jest taka - trzeźwi powodują pięciokrotnie więcej wypadków niż nawaleni. Zakładając, że policja kontroluje wszystkich po równo, to nawaleni są bezpieczniejsi. Co zresztą znajduje potwierdzenie w różnistych ludowych powiedzonkach o dobrym Panu Bogu, który czuwa nad pijakami :mrgreen:
otóż własnie o takiej dyskusji Andrzeju mówiłem. Bezsensownej. Rozbicia samolotu użyłem jako przykładu interpretacji, a nie statystyki. Wojtka i Twoje błędne załozenie powoduje błędną interpretację. Zakładacie bowiem, że ilość kierowców jeżdzących po pijaku jest taka sama jak ilośc kierowców jeżdżacych na trzeżwo, a nie jest ona nawet podobna. Jest o kilka rzedów mniejsza. Ale po co mam się wysilać w ciągniecie dyskusji o idiotycznych interpretacjach? Gorsze jest to, że wiem iż doskonale rozumiesz na czym polega różnica interpretacji statystyki i wiesz co na celu miał mój przykład. Więc albo usiłujesz wykazać, że jestem idiotą, albo swoją wyższość. Nie wiem dlaczego tak robisz, ale nie bawi mnie to Andrzeju. Zakładam, że w dyskusji obie strony zakładają dobrą wole interlokutora i starają się zrozumieć co ów miał na myśli, bo czepianie sie słówek to metoda dzieci z piaskownicy.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Radziel napisał(a):
Żeglarz jachtowy od 16 roku życia???
Jaja jakieś?
też zakładzasz, że wszyscy pasjami będą chcieli dawać ponad 7,5m jachty dzieciom poniżej 16 lat? Jaja jakieś?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 13:37 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: ...
IMHO na samym Zalewie Szczecińskim Kapitana zrobić się nie da bo w stażu jest, że patent kapitana uzyskuje osoba, która po uzyskaniu sternika między innymi(!):

Cytuj:
... odbyła co najmniej jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi na jachcie o długości kadłuba powyżej 20m oraz jeden rejs powyżej 100 godzin żeglugi po wodach pływowych.

Jeszcze to pierwsze może by się dało teoretycznie (!), powiedzmy Pogorią Szczecin-Świnoujście tam i z powrotem zaiwaniać przez okrągły tydzień (życzę powodzenia, znajdźcie taki rejs w ofertach), ale wód pływowych to już na zalewjce nie załatwicie. Poza tym podpisuje się pod wypowiedziami skipbulby w tej kwestii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 13:49 

chyba wymagane jest 1,5m. Będzie ciężko :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 13:50 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
aa1975 napisał(a):
Jeszcze to pierwsze może by się dało teoretycznie (!), powiedzmy Pogorią Szczecin-Świnoujście tam i z powrotem zaiwaniać przez okrągły tydzień (życzę powodzenia, znajdźcie taki rejs w ofertach), ale wód pływowych to już na zalewjce nie załatwicie. Poza tym podpisuje się pod wypowiedziami skipbulby w tej kwestii.

To drugie teoretycznie też, bo wszystkie wody teoretycznie są pływowe, chyba że definicja zdefiniuje inaczej :)
Natomiast praktycznie... ani to nie przeszkadza sj by wypływał to na Zatoce, ani kj, który i tak tam tego nie wypływa.

Myślę, że warto wspomnieć o jednej rzeczy:
Gdyby patenty PZŻ były dobrowolne to w zasadzie jedynie PZŻ powinno decydować jak będą wyśrubowane dla ich prestiżu.
Ponieważ nie są - niech się PZŻ martwi, że nie będą, bo na legislację mają wpływ wszyscy zainteresowani.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 13:57 

skipbulba napisał(a):
wiem iż doskonale rozumiesz na czym polega różnica interpretacji statystyki i wiesz co na celu miał mój przykład. Więc albo usiłujesz wykazać, że jestem idiotą, albo swoją wyższość.

Nic nie muszę wykazywać, bo JESTEM wyższy :mrgreen: A róznica interpretacji to jest właśnie czynnik określający "klasowość" nauki o statystyce, o której pisałem wcześniej :lol:
skipbulba napisał(a):
Nie wiem dlaczego tak robisz, ale nie bawi mnie to Andrzeju. Zakładam, że w dyskusji obie strony zakładają dobrą wole interlokutora i starają się zrozumieć co ów miał na myśli, bo czepianie sie słówek to metoda dzieci z piaskownicy.

Strasznie się jakiś zasadniczy zrobiłeś ostatnio... No i mam nadzieję, że te parę śmiechaczy po drodze zauważyłeś?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 14:00 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
piotr6 napisał(a):
chyba wymagane jest 1,5m. Będzie ciężko :lol:

Gdzie? ;)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 14:03 

na zalewie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona