Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 13:40

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 mar 2013, o 20:33 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zbieraju, może wyjaśnię. W tej sprawie nie interesuje mnie za bardzo, czy żeglarz miał prawo skorzystać z pomostu. W zasadzie mogę przyjąć interpretację Carla, że nie miał. I że powinien odpłynąć na żądanie. Mi chodzi jedynie o to, czy właściciel hotelu miał prawo zażądać opłaty za cumowanie. Moim zdaniem nie i nie mogę znaleźć podstawy prawnej dla takiego roszczenia. W takim przypadku nie jest to legalna opłata, a próba wymuszenia pieniędzy. Czyli odmowa zapłaty jest jak najbardziej legalna.
Przenosząc to na Twój przykład - możesz mnie pogonić z rampy, ale czy masz prawo zażądać pieniędzy za jej użytkowanie? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 20:47 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Na takiej że pozwalam Ci korzystać z mojej własności. W tym wypadku pomostu. Zwykła umowa cywilna. Możesz zostać przy mojej khei i zapłacić lub odplynac. Kwestia legalności kei w tym wypadku nie jest w ogóle Twoim problemem. Ty mi płacisz ja Ci gwarantuję możliwość korzystania. Jak ja się nie wywiąże bo przyjdzie właściciel gruntu i nakaże usunąć keje to będziesz mógł ode mnie dochodzi ewentualnych roszczeń z niewykonania umowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 20:57 

Ale czy muszę słowne oświadczenie "to jest moje" przyjąć bez zastrzeżeń? Przecież każdy przechodzący obok mógłby tak powiedzieć.

STOP! Już poszło, ale nie to mnie interesuje. Dalej interesuje mnie podstawa prawna zażądania opłaty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:04 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Sąsiad napisał(a):
Przecież każdy przechodzący obok mógłby tak powiedzieć.

Jednak obok stał hotel, na który zbierający opłatę się powoływał. A potem przyjechała Policja, gdyby zapłacił, nie byłoby sprawy. Gdyby odpłynął też by nie było sprawy.
Czyli nie był to "każdy przechodzący".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:07 

Sąsiad napisał(a):
Przecież każdy przechodzący obok mógłby tak powiedzieć.

Jak podjeżdżasz na parking płatny to żądasz od inkasenta aktu notarialnego, wypisu z Ksiąg Wieczystych i dowodu osobistego dla potwierdzenia że parking jest jego?

Trzeba zażądać pokwitowania i po problemie.

Ostatnio edytowano 2 mar 2013, o 21:12 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:11 

Pax, panowie C - już zaznaczyłem, ze to nie było właściwe pytanie, sam sobie odpowiedziałem. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:15 

Sąsiad napisał(a):
Dalej interesuje mnie podstawa prawna zażądania opłaty

Podstawa umowna. Tak jak kupisz loda w sklepie. Dostałeś loda - musisz zapłacić. Skorzystałeś z czyjejś własności - musisz zapłacić.

Ja nie bardzo wiem czego nie rozumiesz. Jak się umówimy, że ja Ci pożyczę młotek na tydzień za co ty mi zapłacisz 100 zł, to jaka jest podstawa prawna żebym żądał zapłaty?

Uprzedzę Cię od razu. Nie musisz płacić jeżeli nie przystaniesz na warunki umowy. Ale wtedy nie wolno Ci brać mojego młotka.

Jeżeli zaś skorzystasz z mojego młotka bez umowy, to ja mogę dochodzić zapłaty np. z art. 405 KC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:23 

Carlo napisał(a):
to ja mogę dochodzić zapłaty np. z art. 405 KC

Carlo, nigdy od Ciebie nie pożyczę młotka ! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:26 

Cape napisał(a):
Carlo napisał(a):

Z naciskiem na słowo mogę. :D :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:28 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Sadze, ze chodzi o to, ze nie to bylo przedmiotem rozprawy. Gdyby zeglarz zalozyl sprawe o nielegalny pobor oplat, to pewnie tez by wygral sprawe i hotel zostalby ukarany.

To tak jak z nielegalnie naliczonym podatkiem: musisz go zaplacic bo grozi odpowiedzialnosc. Ale mozesz zalozyc sprawe o nielegalnosc podatku i jak wygrasz -dostaniesz z odsetkami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:36 

Carlo napisał(a):
Cape napisał(a):
Carlo napisał(a):

Z naciskiem na słowo mogę. :D :lol:

A jak mi ten młotek pożyczysz, a potem będziesz dochodził odszkodowania za bezumowne korzystanie ? Brrr :evil:
No chyba, że spiszemy notarialną umowę :lol:
Dobra, wyjaśniliśmy sobie. Plitkin podsumował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:38 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
Nie znam się na prawie dobrze, wiec nie zabieram głosu w kwestiach merytorycznych. Nie wiem czy żeglarz był pieniaczem ( choć jeżeli miał dzieci na pokładzie, mogę po części usprawiedliwić jego wzburzenie) a hotelarz... "niemiły". Ale czytając ten fragment artykułu:
szef wydziału prewencji w piskiej komendzie policji, tłumaczy, że w takich przypadkach nie ma czasu na przeprowadzanie dokładnego śledztwa. - Funkcjonariusze otrzymali zgłoszenie o szalbierstwie, pojechali na miejsce i nie mieli podstaw, żeby nie wierzyć zgłaszającemu...
... mogę stwierdzić że nie zachował czujności rewolucyjnej ;) ... ciekaw jestem co by było gdyby przybyłym policjantom oświadczył że to jest JEGO POMOST? i to on zgłasza próbę wyłudzenia? Czy wtedy policjanci powinni jednak rozpocząć śledztwo? - pytanie do biegłych w prawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:43 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Zbieraj napisał(a):
Przy drodze publicznej jest mały placyk. Na tym placyku zbudowałem tzw. rampę najazdową, no wiesz, takie coś, na co się wjeżdża i można zajrzeć pod samochód. Wjechałeś, a ja żądam od Ciebie opłaty, powiedzmy 10 zł. I powinieneś zapłacić! (Możesz się targować, albo natychmiast zjechać). Dlaczego? Bo skorzystałeś z urządzenia, będącego moją własnością!

A jeśli ja wiem, że nie możesz go zgodnie z prawem postawić na drodze publicznej?
Bo równie dobrze możesz namalować kwadrat przed skrzyżowaniem i pobierać opłatę za ścieranie farby :)

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:46 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Cytuj:
Wybrali pomosty na rzece Pisie, tuż przy jej ujściu do jeziora Roś. Dobili do brzegu. Wtedy przyszedł mężczyzna. Poinformował, że teren należy do hotelu Roś i za każdy jacht żeglarze muszą zapłacić po 35 zł.

Cytuj:
Mirosław Kobus, szef wydziału prewencji w piskiej komendzie policji, tłumaczy, że w takich przypadkach nie ma czasu na przeprowadzanie dokładnego śledztwa. - Funkcjonariusze otrzymali zgłoszenie o szalbierstwie, pojechali na miejsce i nie mieli podstaw, żeby nie wierzyć zgłaszającemu. Żeglarz nie przyjął mandatu, dlatego dalsze decyzje należały do sądu - mówi.

Cały tekst: http://olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,3518 ... z2MPmlyETo

Cytuj:
Zaczęło się śledztwo, które doprowadziło do postawienia organizatorowi obozu zarzutu wyłudzenia opłaty za cumowanie. Pan Jakub szukał argumentów na swoją obronę. Poprosił Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Warszawie - to on odpowiada za zbiorniki wodne na Warmii i Mazurach - by określił stan prawny miejsca, gdzie cumował jego jacht. Potwierdziło się, że nie należy do hotelu. Dowiedział się też, że właściciel obiektu pomimo kilkakrotnego wezwania przez RZGW do zawarcia umowy nielegalnie zajmuje teren należący do skarbu państwa. - Z końcem 2012 r. otrzymaliśmy od właściciela hotelu oświadczenie, że przystąpił do legalizacji zbudowanych pomostów, konkretnie wystąpił z wnioskiem do starosty. Do dziś nie otrzymaliśmy jednak zadeklarowanych dokumentów - informuje Urszula Tomoń, rzeczniczka prasowa RZGW w Warszawie. - Planujemy zwrócić się do sądu w związku z bezprawnym zajęciem naszego gruntu. Będziemy się domagać zapłaty za korzystanie z naszej ziemi.

Zastanawia minie fakt, dlaczego policjanci nie dopełnili czynności, dlaczego nie wymagali od osoby, która żądała zapłaty za postój przy pomoście dowodów na to, że pomost jest własnością hotelu, ewentualnie czy i na jakiej podstawie ma prawo pobierać opłaty za postój ?
Dlaczego szef wydziały prewencji w piskiej komendzie policji tłumaczy się brakiem czasu na przeprowadzenie właściwego śledztwa w takich przypadkach ?
Ile takich przypadków policjanci z piskiej policji przeprowadzili ?
Przez jaki okres czasu właściciel pomostu nielegalnie pobierał opłaty z obiektu wybudowanego bezprawnie ?
Jaką kwotę łączną uzyskał właściciel pomostu od innych żeglarzy za postój przy pomoście, który nie miał prawa być postawiony ?
Czy piska policja będzie prowadzać dochodzenie przeciwko właścicielowi pomostu, który bez pozwoleń postawił go i czerpie z tego korzyści finansowe , czy może policja nie jest od tego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:48 

Carlo napisał(a):
Jeżeli zaś skorzystasz z mojego młotka bez umowy, to ja mogę dochodzić zapłaty np. z art. 405 KC

Jeżeli udowodnisz mi, że przy użyciu młotka uzyskałem korzyść majątkową ;)
A właśnie - jakbym grożąc komuś Twoim młotkiem skroił go na kasę, to miałbyś do niej prawo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:52 

Z udowodnieniem że odniosłeś korzyść to żaden problem. Nieco inaczej jest z ta korzyścią niż sugerujesz. Znowu musiałbym tłumaczyć na czym polega bezpodstawne wzbogacenie. Do drugiej części zdania się nie odnoszę, bo to inna kwestia, nie związana z naszą dyskusją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:09 

Gadamy i gadamy, ale ja dalej nie znam odpowiedzi na pytania podstawowe, które nurtują mnie od początku. Czy stawiając coś nielegalnie, z naruszeniem prawa, mam jakąś podstawę prawną do żądania opłaty za tego czegoś wykorzystanie? Czy umowa w taki sposób zawarta nie jest nieważna? Czy mogę pobierać kasę za coś, co posiadłem w wyniku przestępstwa?

No i wyszło przy okazji - czy mogę zażądać kasy za wypożyczenie skradzionego młotka? A jeżeli druga osoba wie, że jest kradziony, czy decydując się na taką umowę nie popełnia również przestępstwa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:11 

Przyblizysz o jakim przestępstwie mówisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:16 

Zasadniczo dowolnym, ale akurat w tym przypadku o nielegalnej budowie pomostu. Jeżeli dziennikarze nie przekłamują to właściciel hotelu nie miał pozwolenia na jego budowę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:19 

Carlo napisał(a):
Przyblizysz o jakim przestępstwie mówisz?

Samowola budowlana ?
http://www.zory.slaska.policja.gov.pl/w ... stwem.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:22 

To teraz Wojciechu poszukaj przepisów karnych i odpowiedzi czy będzie to dotyczyło pomostu. A jeżeli tak to w jakich okolicznościach.

Na wstępie postaraj się znaleźć właściwą ustawę.

Prawo wodne
Dz.U. z 2012 poz. 145 • Brzmienie od 23 stycznia 2013

Cytuj:
Art. 192. 1. Kto bez wymaganego pozwolenia wodnoprawnego albo z przekroczeniem warunków określonych w pozwoleniu wodnoprawnym korzysta z wody lub wykonuje urządzenia wodne albo inne czynności wymagające pozwolenia wodnoprawnego — podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

WYKROCZENIE!

Gdybyś mi nie wierzył, bo nie uzasadniłem na jakiej podstawie uważam że to jest wykroczenie (jest to dla mnie oczywiste, ale nie chce mi się znowu wyjaśniać), zacytuję Ci dodatkowo przepis:

Cytuj:
Art. 195. Postępowanie w sprawach, o których mowa w art. 192-194, prowadzi się na podstawie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Ostatnio edytowano 2 mar 2013, o 22:40 przez Carlo, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:25 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Bardzo ciekawe jak skrajnie różnie można widzieć kwestię w zasadzie prostą i bezdyskusyjną. To jest właśnie ten powód, który sprawia, że sądy mają mnóstwo roboty.
Chciałbym dowiedzieć się, dlaczego żeglarz sądził, że cumowanie należy mu się bezpłatnie.
Wyrok sądu uważam jako trafny. Każdy inny byłby obrazą prawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:28 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
To wszystko jest nie wazne.......piszecie i piszecie.
Drugim dnem sprawy jest to ze zostala uruchomiona maszyna prawna za wasze podatki.
Sadza sie o 100 a nastepnie o 50zl. (mandatu, czy tam kary). Ile to kosztuje podatnikow?

Kolejna sprawa jest to, ze w moim przekonaniu koles zaplacic powinien, nie za uzywanie brzegu (ktorego wlascicielem jest skarb panstwa) a pomostu, ktorego wlascicielem jest koles od hotelu. Wlasnie za to ze ten pomost mial ucho do ktorego przymocowano lodke.
Moze to miejsce bylo mu potrzebne, moze wartosc tego ucha cumowniczego czy do czego on tam sie zaczepil miala wlasnie taka wartosc dla wlasciciela.
Ze postawione bylo nielegalnie...coz, zeglarz nie jest strona w tej sprawie.
Ale jak pisalem wyzej. 2 rozprawy za 150zl.....to jest tragizm tej sytuacji.

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:31 

Nie pamiętam już podstawy prawnej, ale ośrodek Szeroki Bór na Mazurach, na terenie którego było jezioro (w całości wewnątrz tego terenu) musiał wystąpić o pozwolenie na budowę pomostów dla wędkarzy. Czyli samowola budowlana dotyczy również pomostów.
Jeanneau napisał(a):
Chciałbym dowiedzieć się, dlaczego żeglarz sądził, że cumowanie należy mu się bezpłatnie.

No ja też chciałbym wiedzieć, czy nie miał podstaw tak sądzić, skoro pomosty są nielegalne.
Paco napisał(a):
Ze postawione bylo nielegalnie...coz, zeglarz nie jest strona w tej sprawie.

No tego właśnie nie jestem pewien. Gdyby o tym nie wiedział, to co innego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:35 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jak jestem za sterem to sternik
Powinno się poprosić o wydruk z kasy fiskalnej.
Nie ma paragonu, nie ma płatności.

Tak wielu samozwańczych parkingowych robi, jak się poprosi o paragon to blady strach pada na pobierających opłaty.
Z pobieraniem opłat na wodzie powinno być podobnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:36 

Sąsiad napisał(a):
Nie pamiętam już podstawy prawnej,

A mi znalezienie zajęło 30 sekund. Gdybyś najpierw poszukał, a później dokonywał ocen, o ile byłoby łatwiej rozmawiać?! To jest wykroczenie a nie przestępstwo.

Dla mnie EOT, bo trzeba wykazać odrobinę dobrej woli i chociaż spróbować dowiedzieć się na co się powołuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:39 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Sąsiad napisał(a):
No ja też chciałbym wiedzieć, czy nie miał podstaw tak sądzić, skoro pomosty są nielegalne.

Okazało się, że wynajmuję nieruchomość, która jest samowolą budowlaną (nie ważne jak to się stało, to długa historia). Uważasz, że najemca powinien zaprzestać płacić mi czynsz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:40 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Sasiad odpowiem ci inaczej.
Jest cos takiego jak rodzinne ogrody dzialkowe....
Posiadamy piekna dzialeczke i domek.
Wszystko niby legalnie. Okazalo sie ze jest jakas nieuregulowana sprawa pomiedzy jakims tam spadkobierca gruntu a zarzadem ogrodu. Pech ze po czesci przechodzi przez nasza dzialeczke.
No i sprawa w sondzie..ale nie jestesmy strona jako dzierzawca.

Nie ma takiej opcji by zeglarz byl strona w sprawie nielegalnego postawienia pomostu.
Jedyne rozwiazanie to paragon od pobierajacego oplate.

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:45 

Cytuj:
- Pomost, który został zbudowany bez zachowania przepisów, jest samowolą budowlaną - zaznacza Andrzej Stasiorowski. - Zgodnie z prawem powinien zostać usunięty. Można go jednak zalegalizować. Warunkiem jest uiszczenie opłaty w wysokości 5 tys. zł oraz przygotowanie kompletu dokumentów, co również wiąże się z kosztami. Jeżeli otrzymamy zgłoszenie o tego typu samowolach budowlanych, będziemy interweniować.

http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/ ... ytaj_dalej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 22:48 

Carlo, na pytanie odpowiedzieć nie potrafisz, a więc czepiasz się określenia. I ponownie stawiasz jakieś zarzuty, szczęście że tym razem nie całemu narodowi.
Pozostają mi dwa cytaty z klasyka: "Tak to my się, proszę pana nie dogadamy". "Nie wiem czemu próbowałem, przecież zawsze jest tak samo" :roll:
Jeanneau napisał(a):
Uważasz, że najemca powinien zaprzestać płacić mi czynsz?

No właśnie nie wiem. Przecież cały czas o to pytam!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona