Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 17:45

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 mar 2013, o 22:33 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
AIKI napisał(a):
że mi sprawia przyjemność ciągłe wytykanie nieścisłości lub niewiedzy w Twoich postach

Ehhh, weź chłopie i się zrelaksuj... Forum jest raczej po to, by nieścisłości i ewentualną "niewiedzę" wyjaśniać, a nie wytykać. Jeśli tego nie pojmiesz, to na zawał się wykończysz! A teraz biorę zabawki... i nie będę offtopował :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2013, o 22:34 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
el szaman napisał(a):
Ponadto: zwróćcie uwagę, że ostatni projekt rozporządzenia zmienia zapis Ustawy!!! Art. 37a. ust. 10. NAKAZUJE zmniejszenie opłat o 50% dla uczniów i studentów do 26 roku życia. W rozporządzeniu już o tym nie ma mowy, co kilku kolegów słusznie zauważyło wcześniej. Jednak rozporządzenie w takiej postaci, jeśli zostanie ona zachowaniu, podlegać będzie mogło zaskarżeniu :(.

Sorry, ale głupoty piszesz. Nie zmienia żadnego zapisu ustawy. Ustawa nie nakazuje, a po prostu zmiejsza. Nie będzie mogło. Zapoznaj się z Zasadami Techniki Prawodawczej. Rozporządzenie NIE MOŻE powtarzać zapisu ustawowego o zniżkach.

Co do Twoich rozważań o uznawaniu dowolnych certyfikatów: Przecież to utopia jest. Jak sobie wyobrażasz zapis w prawie? "Uznawane są dowolne papiery wydawane w dowolnym kraju przez dowolny podmiot w zakresie na nich wypisanym"? Jedyna droga do zniesienia obowiązku patentowego to zniesienie obowiązku patentowego, a nie jakieś takie konstrukcje. Bo to mogłoby być zaskarżone. Jeżeli ustawodawca przewidział obowiązek patentowy to wydający rozporządzenie nie może napisać, że patent se może każdy sam wystawić na dowolne uprawnienia. Taki lub jak wyżej zapis byłby próba kpiny z prawa (bo jutro ja zacząłbym wydawać "certyfikaty WB" (nie mylić z VB). Mimo, że uważam, iż obowiązek patentowy jest niepotrzebny, to Twoje propozycje czytam ze ... zdziwieniem. :roll:

Co do "dochodu właściwego związku" z egzaminu - znów się "pomyliłeś":
Cytuj:
9. Za przeprowadzenie egzaminu, o którym mowa w ust. 8, pobiera się opłatę, która stanowi dochód właściwego polskiego związku sportowego lub podmiotu upoważnionego.

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Ostatnio edytowano 1 mar 2013, o 22:59 przez Wojtek Bartoszyński, łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2013, o 22:40 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
el szaman napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Po pierwsze wspomiany przez Ciebie Art 37 ust 2 ust o zegl śódl.

Ale z Art. 37b. ut. 1., w odniesieniu do Art. 37a. ust. 8. wynika, że omawiane przepisy dotyczyć mają "podmiotów ubiegających się o upoważnienie", nie zaś "właciwego związku sportowego".

Przytoczyłem delegację ustawową, tą właściwą...
Rozumiem, że goła delegacja może być dla Ciebie zbyt skomplikowana - i dlatego przytoczyłem projekt aktu prawnego, przewidującego identyczne wymagania wobec "właściwwego ziwązku" oraz wobec "podmiotu upoważnionego". Zacytowałem uzasadnienie, tłumaczące dlaczego te wymagania będą identyczne.
A Ty swoje....
Czytasz ty w ogóle posty, czy tylko ich pierwsze zdania?

el szaman napisał(a):
Co więcej, Art. 37a. ust. 13. stanowi, że osobami uprawnionymi do szkolenia są "osoby, które posiadają tytuł zawodowy trenera lub instruktora (...) lub instruktorzy właściwych związków sportowych", co ponownie wprowadza zróżnicowanie w uprawnieniach zainteresowanych podmiotów (oczywiście "podmiot" może zatrudniać instruktorów "właściwego związku", ale równoprawność nie jest jednak zachowana)
.
Zanim to napisałeś - sprawdziłeś oczywiście, czy i gdzie ustawa wspomina o szkoleniu? Albo czy i gdzie o szkoleniu wspomina projekt rozporzadzenia "patentowego"?
Albo projekt rozporządzenia "egzaminacyjnego", o którym tu plumkamy?

el szaman napisał(a):
Ponadto: zwróćcie uwagę, że ostatni projekt rozporządzenia zmienia zapis Ustawy!!! Art. 37a. ust. 10. NAKAZUJE zmniejszenie opłat o 50% dla uczniów i studentów do 26 roku życia. W rozporządzeniu już o tym nie ma mowy, co kilku kolegów słusznie zauważyło wcześniej. Jednak rozporządzenie w takiej postaci, jeśli zostanie ona zachowaniu, podlegać będzie mogło zaskarżeniu :(.

Co krok to rewelacja, nie? Zaskarżaj! :lol:

el szaman napisał(a):
I ostatni kwiatek: Art. 37a. ust. 9. stanowi, że opłaty za przeprowadzone egzaminy są dochodem właściwego związku sportowego. To zostawię bez komentarza, ale rola tegoż związku sprowadza się tym samym nie tylko do wystawiania patentów, ale również do pobierania opłat za egzaminy prowadzone przez inne podmioty... Ot taka ciekawostka :)

Eeechhh...:
37a.9. Za przeprowadzenie egzaminu, o którym mowa w ust. 8, pobiera się opłatę, która stanowi dochód właściwego polskiego związku sportowego lub podmiotu upo-ważnionego.

el szaman napisał(a):
[A tak w ogóle, to w jakiejś strasznej opozycji się chyba znalazłem :). Przecież ja się nie upieram, że wiem najlepiej i nie "dopisuję teorii", a jedynie próbują rozwiać nurtujące mnie wątpliwości. Dlaczego więc odnoszę wrażenie, że niektórych kolegów oburza to piszę?

Być może tajemnica tkwi w tym, że pierd... opps! -że piszesz i piszesz, ale nie zadałeś sobie chyba nigdy trudu przeczytania czegokolwiek... - zapisów ustawy, tytułowego projektu, uzyskanych od tworców projektu odpowiedzi...
Wiesz - to z jednej strony śmieszne, ale z drugiej... - niektórych może taka postawa irytować...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 1 mar 2013, o 22:50 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2013, o 22:46 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
el szaman napisał(a):
AIKI napisał(a):
że mi sprawia przyjemność ciągłe wytykanie nieścisłości lub niewiedzy w Twoich postach

Ehhh, weź chłopie i się zrelaksuj... Forum jest raczej po to, by nieścisłości i ewentualną "niewiedzę" wyjaśniać, a nie wytykać. Jeśli tego nie pojmiesz, to na zawał się wykończysz! A teraz biorę zabawki... i nie będę offtopował :)

No wybacz... niewiedzę w ogóle można wyjaśniać. Ale "wyjaśnianie" niewiedzy o poprzednich wypowiedziach w dyskusji na 16 stronach wątku... Sam nie wiem jak to nazwać.
A co do mojego zdrowia - nie martw się, nie jesteś na tym forum pierwszą osobą, której trzeba wyjaśniać oczywistości (niejednokrotnie wyjaśnione kilka stron wątku wcześniej). Przyzwyczaiłem się i moja pompka też - wytrzyma bez problemu :cool:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 14:39 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Cape napisał(a):
AndRand napisał(a):
"uprawnienie

AndRand napisał(a):
Jaka jest interpretacja prawna.

Jednoznaczna. Uprawnienia są wydawane na podstawie prawa obowiązującego w danym kraju. Dlatego np VB, w Polsce obowiązuje, a ISSA lub certyfikat, który ja wydaję, nie. Mój też jest "international" czyli mieżdunarodnyj :lol:

No to jakiś niezły problem z ustawą i rozporządzeniem skoro mieżdunarodni nie obowiązują.
International też przyjeżdżają wypożyczać łódki w Polsce.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 09:22 

Kolejne pisma na pojawiły się na BIP. W tym opinie innych resortów.
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/1002/Projekt_rozporzadzenia_Ministra_Sportu_i_Turystyki_w_sprawie_uprawiania_turystyk.html
http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/512/projekt/73393/katalog/73404

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 12:54 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Nie mam czasu w tej chwili czytać, ale rzuciłem okiem na uwagi P. Chocholaka i S-ki i... trzeba będzie poświecić wieczorem trochę czasu. :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 13:25 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
panwac napisał(a):
Nie mam czasu w tej chwili czytać, ale rzuciłem okiem na uwagi P. Chocholaka i S-ki i... trzeba będzie poświecić wieczorem trochę czasu. :/

Pozostałe pisma szkół żeglarskich są praktycznie kopią 1:1 pisma Witolda Chocholaka.
Trzeba zawsze szukać pozytywów. Ja kibicuje zmianie wieku na ż.j. z 16 na 14 lat. Choć pewnie szkoły nie robią tego bezinteresownie i dla 'rozwoju żeglarstwa'.

Na uwagę zasługuje też bardzo długa skarga PZMiNW na MSiT. Skrótowo mówiąc powtarzają to co na konferencji 6 lutego 2013:
* sporty motorowodne są bardziej niebezpieczne od żeglarstwa
* niech sobie żeglarze liberalizują ale niech odczepią się od motorowodniaków

Dodatkowo padł najmocniejszy argument - niezgodność z konstytucją.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 13:31 

panwac napisał(a):

Chocholak wysmażył elaborat na wiele stron. A Akademia Kusznierewicza skopiowała ten elaborat 1 : 1 :-/

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 13:53 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
AIKI napisał(a):
Chocholak wysmażył elaborat na wiele stron. A Akademia Kusznierewicza skopiowała ten elaborat 1 : 1 :-/

Nie tylko Akademia skopiowała to pismo, sporo innych szkół też.
Szczerze powiem, że wygląda to beznadziejnie, robi bardzo złe wrażenie. Znaczy gdybym ja był urzędnikiem, to zrobiłoby to na mnie bardzo złe wrażenie. Trochę się podłożyli.
Żeby choć te ramki zmienili, ech...

Ale jest to też nauczka dla liberaliztorów, żeby jednak choć trochę (a najlepiej bardzo) indywidualizować wszelkie masowo wysyłane pisma i maile.
Na tym tle pismo SAJ wygląda ładnie, bo jest własnej roboty, że tak powiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 14:27 

Kuracent napisał(a):
Na uwagę zasługuje też bardzo długa skarga PZMiNW na MSiT. Skrótowo mówiąc powtarzają to co na konferencji 6 lutego 2013:

Tego gniota bym się bardzo nie bał - piszą do Adama Jassera syna, który dawał swoje stanowisko do projektu z września. A z tymi właśnie zapisami polemizuje motopompiarz.
Przy okazji - bzdury piszą o procesie tworzenia rozporządzenia, który rozpoczął się prośbą ministerstwa o propozycje do założeń bodajże wiosną 2012.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 14:33 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
waliant napisał(a):
Nie tylko Akademia skopiowała to pismo, sporo innych szkół też.
Szczerze powiem, że wygląda to beznadziejnie, robi bardzo złe wrażenie. Znaczy gdybym ja był urzędnikiem, to zrobiłoby to na mnie bardzo złe wrażenie. Trochę się podłożyli.
Żeby choć te ramki zmienili, ech...

Ale jest to też nauczka dla liberaliztorów, żeby jednak choć trochę (a najlepiej bardzo) indywidualizować wszelkie masowo wysyłane pisma i maile.
Na tym tle pismo SAJ wygląda ładnie, bo jest własnej roboty, że tak powiem.

W pełni zgadzam się. Miałem podobne wrażenia.
Na uwagę zasługuje fakt, że się zjednoczyli do tego stopnia, że 1 marca 2013 wybrali się do MSiT.
Wygląda na to, że aktualny projekt rozporządzenia zupełnie im nie odpowiada. Mam nadzieję, że nie wpłynie to na rozpoczęcie uzgodnień międzyresortowych od nowa i opóźnienie wejścia w życie. Byłoby szkoda, bo MSZ, Ministerstwo Finansów i kilka innych już zaopiniowało obecny projekt.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 14:34 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Kuracent napisał(a):
Trzeba zawsze szukać pozytywów. Ja kibicuje zmianie wieku na ż.j. z 16 na 14 lat. Choć pewnie szkoły nie robią tego bezinteresownie i dla 'rozwoju żeglarstwa'.

Andrzeju, już od jakiegoś czasu jestem za wiekiem 14 dla ż.j. viewtopic.php?f=3&t=14535&start=75#p213666
Jaki Ty w tym widzisz interes szkół żeglarskich?, przypomnij sobie jak było...przeczytaj ...
Ponadto dotychczasowa praktyka wskazuje, ze szkolenie i egzaminowanie kandydatów na Żeglarzy w tym wieku realizowane jest w ograniczonym zakresie.
viewtopic.php?f=17&t=14535#p212295

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 14:41 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
Przeczytajcie "notkę" to wyjaśni Wam podobieństwo pism. :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 15:06 

Kuracent napisał(a):
Na uwagę zasługuje fakt, że się zjednoczyli do tego stopnia, że 1 marca 2013 wybrali się do MSiT.

Targi W&W były w tym czasie w Warszawie. Spotkali się w sposób naturalny...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 15:25 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Notatka ze spotkania w W-wie pokazuje wyraźnie, że tu idzie bardzo ostra walka o kasę.

6 lutego ministerstwo zaprosiło nas, bo "były znaczące różnice w przesyłanych pismach z zainteresowaniem". Spotkanie miało umożliwić urzędnikom zapoznanie się ze stanowiskami i argumentacją oraz na tej podstawie podjęcie decyzji, które opcje wybrać do rozporządzenia. Już tam było wyraźnie widać, że szkoły lobbują za nakazowością, która zmusza do korzystania z ich usług.

Teraz mamy projekt z końca marca, szkoły widzą, że przegrywają swoje interesy, czytają to forum i widzą, że nie zamierzamy już za bardzo pisać, więc... metoda "ostatni ma głos" oraz "milczący głosu nie mają".

Zestawiając przebieg konferencji z tym, o czym czytam w notatce ze spotkania, tak jakos zaczynam mieć ochotę powiesić Ch za ch - nie toleruję takich metod. :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 16:13 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
AIKI napisał(a):
Kuracent napisał(a):

Tego gniota bym się bardzo nie bał - piszą do Adama Jassera syna, który dawał swoje stanowisko do projektu z września. A z tymi właśnie zapisami polemizuje motopompiarz.
Przy okazji - bzdury piszą o procesie tworzenia rozporządzenia, który rozpoczął się prośbą ministerstwa o propozycje do założeń bodajże wiosną 2012.

Założenia konsultowano wiosną 2011. Sprawdź sam:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/76 ... tyki_.html
Po czym prace nad rozporządzeniem po 07.04.2011 zamarły - na półtora roku...
A jesienią 2012 żadnych nowych czy zmieniających status quo pomysłów zgłaszonych w ramach konsultacji z wiosny 2011 - nie wzieto pod uwagę.
Jesienią 2012 urzędnicy MSiT dokonali jedynie sztuki typu "copy - paste" - posługując się przy "copy" starym rozporzadzeniem Lipcowym i gotowcami otrzymanymi ze związków jedynie właściwych. I tak ogłosili projekt z 16 października 2012.
Śmiem twierdzić, że gdyby nie p. Adam Jasser mielibyśmy już teraz obowiązującą rozporządzeniową powtórkę z gniota "Lipcowego" (...z paroma obostrzeniami). To jego interwencja, formalnie wzywająca jedynie do "uzupełnienia oceny skutków regulacji" - a na prawdę do rewizji cąłego rozporzadzenia, spowodowała jakiś ruch w biernym ciele MSiT...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 16:16 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
SAJ stanowisko, dośc obszerne, wobec ostatniej wersji projektu zajął. I to w terminie!
Nie wolno teraz ani na milimetr odpuszczać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 16:28 

PILNE!
Jeśli ktoś może przekopiować tę skargę z 1 marca z pdf do worda97 albo lepiej open offica
i mi przesląc albo wkleic w PW to bede wdzieczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 17:28 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
Którą? Motopompiarzy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 17:30 

pierdupierdu napisał(a):
AIKI napisał(a):
Kuracent napisał(a):

Założenia konsultowano wiosną 2011.

Właśnie dlatego napisałem "bodajże" - nie chciało mi się sprawdzać ;)
pierdupierdu napisał(a):
Jesienią 2012 urzędnicy MSiT dokonali jedynie sztuki typu "copy - paste" - posługując się przy "copy" starym rozporzadzeniem Lipcowym i gotowcami otrzymanymi ze związków jedynie właściwych. I tak ogłosili projekt z 16 października 2012.
Śmiem twierdzić, że gdyby nie p. Adam Jasser mielibyśmy już teraz obowiązującą rozporządzeniową powtórkę z gniota "Lipcowego" (...z paroma obostrzeniami). To jego interwencja, formalnie wzywająca jedynie do "uzupełnienia oceny skutków regulacji" - a na prawdę do rewizji cąłego rozporzadzenia, spowodowała jakiś ruch w biernym ciele MSiT...

Jestem tego samego zdania. Elementy zgłoszone do założeń przez Samoster wiosną 2011 (gdzie proponowaliśmy m. in. 3 stopnie żeglarskie i jeszcze parę innych rozwiązań) zostały w jakiejś mierze spełnione dopiero w projekcie grudniowym.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 17:52 

To o czym piszecie wyżej, pewnie motopompiarzy albo tą szkół.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 21:47 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Przeczytałem tą radosną "tfórczość" i nie jestem zaskoczony szczególnie. PZMiNW jak nie miało pojęcia o zagadnieniach prawnych, tak nadal nie ma.

Szkoły żeglarskie niestety się kompromitują. Na etapie konsultacji - spotkania mieli szansę te swoje "mondrości" wygłaszać, ale wtedy była druga strona która natychmiast prostowała te głupoty, a papier wszystko przyjmie.

Najlepsze są propozycje uwsteczniające które serwują bez jakiegokolwiek obciachu i bez żadnego rozsądnego uzasadnienia, poza tym jakiego można się tylko domyślać i które pierwsze się nasuwa,.... bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ......

Mam nadzieję że ministerialni nie przestraszą się tych pseudo pohukiwań i quasi pogróżek.

Nazwiska na pismach zostaną. Żeglarze Wam "szefowie szkółek" nie zapomną.
Sukcesów w następnym sezonie.

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: Katrine
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 22:05 

Carlo napisał(a):
Najlepsze są propozycje uwsteczniające które serwują bez jakiegokolwiek obciachu i bez żadnego rozsądnego uzasadnienia, poza tym jakiego można się tylko domyślać i które pierwsze się nasuwa,.... bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ......

Wężykiem :evil:
Carlo napisał(a):
Mam nadzieję że ministerialni nie przestraszą się tych pseudo pohukiwań i quasi pogróżek.

Rzekłeś!
Carlo napisał(a):
Nazwiska na pismach zostaną. Żeglarze Wam "szefowie szkółek" nie zapomną.

Jestem przekonany, że zdanie żeglarzy o tych wypocinach, jak również na temat autorów owi autorzy mają w... głębokim poważaniu. Podobnie jak troskę o rozwój żeglarstwa, która to im niby przyświeca.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 09:00 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ...
Ja jestem tylko ciekawy kiedy się ten cyrk skończy i zostanie coś zatwierdzone, bym sobie mógł np. przed wakacjami pozyskać patent motorowodny. Teraz po raz 4-ty te same strony dyskusji będą słać do ministerstwa te same treści co poprzednio. Ileż można konsultować, wydać w końcu to rozporządzenie takie jak to na czym teraz stanęło i już!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 09:16 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Mnie zastanawia jak na obecnym etapie MSiT może ingerować w projekt aby nie być zmuszonym do uruchomienia nowej procedury konsultacyjnej. W moim przekonaniu albo wedle moich oczekiwań na liczące zmiany szans nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 09:49 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
panwac napisał(a):
zaczynam mieć ochotę powiesić Ch za ch - nie toleruję takich metod

Witaj Piotr
Wymieniony przez Ciebie powyżej ob. Ch. wypłakiwał się na Targach, iż na takim rozporządzeniu stracą wszyscy szkolący na stopnie motorowodne, gdyż - wg jego oceny - to stopień starszego sternika mot. napędzał wpływ obowiązkowej kasy dla PZMWiNW oraz firm szkolących - i tu się akurat z Ch. zgadzam.
Tyle, że co nas obchodzi kasa związku lub kasa jakiś szkółek - nas interesuje doprowadzenie do jak najdalej uchwalonej liberalizacji pływań.
Widać wyraźnie, że szkółki nie wyobrażają sobie życia bez obligu szkoleń i bez długiej drabinki obowiązkowych stopni oraz wpływającej w związku z tym kasy do szkółek.
Najlepiej widać to w punkcie o obowiązkowym egzaminie na stopnie kapitańskie.
I jakoś nie dociera do świadomości tych panów (i jednej pani), że należy zmienić sposób myślenia i dostosować się do nowej - być może - rzeczywistości, w której klientów zdobywać się będzie nie koniecznością wykonania obowiązkowych szkoleń lub egzaminów tylko wartością owych szkoleń ale już nieobowiązkowych.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Ostatnio edytowano 7 mar 2013, o 10:07 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: panwac
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 10:02 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Jacek Woźniak napisał(a):
jak na obecnym etapie MSiT może ingerować w projekt aby nie być zmuszonym do uruchomienia nowej procedury konsultacyjnej

Jacek - moim zdaniem jest to bez szans.
Moga wprowadzić rodzaj niewielkiej poprawki typu autokorekta - jak choćby z postulowanym przez Jaromira poprawnym tekstem w lengwidżu ale zdaje się to wszystko.

Etap konsultacji społecznych został zakończony w dniu spotkania konsultacyjnego co zostało powiedziane jasno i otwarcie na tym spotkaniu.
Projekt poszedł teraz do konsultacji międzyresortowych i osobiście nie widzę już możliwości na tym etapie wprowadzania przez MSiT istotnych zmian do tego projektu na tym etapie tylko i wyłącznie dlatego, że 4 szkółki wypłakały się ile to one stracą kasy bo tak trzeba czytać ich złożoną w czterech odsłonach "poezję".

Niech się owe szkółki wezmą w garść i przemyślą nowe sposoby pozyskiwania kandydatów do szkolenia.
Bo do tej pory to szkółki owe znakomicie funkcjonowały tylko i dlatego, że był oblig szkoleń.
Ale teraz przynajmniej widać wyraźnie, że do grona przeciwników liberalizacji doszły owe szkółki i niech ob. "CH" nie pi.......i, że jest inaczej.
Pzdr
Kocur
ps. Do Piotra - jakbyś Piotr potrzebował pomocy to daj znać - chętnie pomogę.
:lol: :lol: :lol:

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 11:46 

Kocur ma rację, to juz po konsultacjach. Jedyne co jest do zrobienia, to obalic durna tezę o niekonstytucyjnioeći, niepoprawnym OSR itp. Bo najłatwiej w Polsce idzie blokowanie z przyczyn nie merytorycznych, a formalistycznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 11:53 

Colonel napisał(a):
Kocur ma rację, to juz po konsultacjach. Jedyne co jest do zrobienia, to obalic durna tezę o niekonstytucyjnioeći, niepoprawnym OSR itp. Bo najłatwiej w Polsce idzie blokowanie z przyczyn nie merytorycznych, a formalistycznych.

To obalanie możemy IMO z pełnym spokojem zostawić Panu Adamowi Jasserowi z RCL :mrgreen:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona