Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 13:54

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 mar 2013, o 23:49 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Tzn. uważasz, że firmy czarterujące jachty morskie pod polską banderą mogą z pełną odpowiedzialnością je wypożyczać obcokrajowcom na dowolne krajowe patenty/certyfikaty mimo, że polskie prawo mówi w zasadzie o uprawnieniach krajowych? I żaden UM tego nie zakwestionuje, co mogłoby być na przykład podstawą do odmowy wypłaty odszkodowania za przeprowadzoną akcję ratowniczą lub holowanie?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 02:09 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
AndRand napisał(a):
Tzn. uważasz, że firmy czarterujące jachty morskie pod polską banderą mogą z pełną odpowiedzialnością je wypożyczać obcokrajowcom na dowolne krajowe patenty/certyfikaty mimo, że polskie prawo mówi w zasadzie o uprawnieniach krajowych? I żaden UM tego nie zakwestionuje, co mogłoby być na przykład podstawą do odmowy wypłaty odszkodowania za przeprowadzoną akcję ratowniczą lub holowanie?

Polskie prawo mówi w Art 37a ust 6 ustawy o żegl śródlądowej, że uprawnienia uzyskane w innym państwie i potwierdzone stosownym dokumentem uprawniają do uprawiania turystyki wodnej w zakresie posiadanych uprawnień na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Dla żeglowania poza polskimi wodami z obcym kwitem problemem głównym jest zatem ograniczony zakres terytorialny obowiązywania przepisu - a dyskusje czy "uprawnienia" to tylko to co ujęto w dokumencie "państwowym" albo jaki dokument jest "stosowny" dla potwierdzenia uzyskanych uprawnień - są wobec tego ograniczenia terytorialnego całkiem jałowe...

BTW - zanim znów napiszesz o jakiś "odszkodowaniach za przeprowadzoną akcję ratowniczą" zastanów się o czym piszesz...
Ratowanie życia na morzu jest w cywilizowanych państwach bezpłatne - całkiem bez względu na posiadanie lub nie posiadanie uprawnień przez ratowanych. W Konwencji Hamburskiej SAR'79 nie ma mowy o jakiś "odszkodowaniach" za akcję ratowanie życia... Polska ratyfikowała tę konwencję ćwierć wieku temu...

"Odszkodowania za przeprowadzoną akcję ratowniczą lub holowanie" to również kategoria nie spotykana w ratownictwie na morzu. I zanim napisze się coś o "kwestionowaniu" przez administrację uprawnień - warto (zamiast opowiadać o jakiś "odszkodowaniach"...) zapoznać się z tym, co mówi o wynagrodzeniu za ratowanie mienia na morzu Konwencja SALVAGE'89. Obowiązująca w Polsce od 7 lat...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 08:21 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
AndRand napisał(a):

Wystarczy poczytac ustawe o zegludze srodladowej oraz mniej wymyslac i wszystko sie ulozy w jasna calosc. Wowczas i odszkodowania za akcje ratownicze odejda do swiata abstrakcji. Co do odszkodowan za holowanie, to nie zalezy to na szczescie od UM, tylko od owu polisy na jacht, przy czym polskie towarzystwa wcale nie sa tutaj monopolem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 13:59 

pierdupierdu napisał(a):
Polskie prawo mówi w Art 37a ust 6 ustawy o żegl śródlądowej, że uprawnienia uzyskane w innym państwie i potwierdzone stosownym dokumentem uprawniają do uprawiania turystyki wodnej w zakresie posiadanych uprawnień na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Dla żeglowania poza polskimi wodami z obcym kwitem problemem głównym jest zatem ograniczony zakres terytorialny obowiązywania przepisu - a dyskusje czy "uprawnienia" to tylko to co ujęto w dokumencie "państwowym" albo jaki dokument jest "stosowny" dla potwierdzenia uzyskanych uprawnień - są wobec tego ograniczenia terytorialnego całkiem jałowe...

Jałowe... tzn. można czarterować jacht pod polską banderą obcokrajowcom, ale wypływać z polskiego portu będą nielegalnie. Ech... i każdy, kto będzie planował łódkę w Polsce wypożyczyć jak się dowie, że w Polsce certyfikaty RYA, USSailing czy ISSA nie są honorowane po prostu podziękuje.
Nie chce mi się wierzyć, ze SAJ sam sobie w kolano strzela.
plitkin napisał(a):
Co do odszkodowan za holowanie, to nie zalezy to na szczescie od UM, tylko od owu polisy na jacht, przy czym polskie towarzystwa wcale nie sa tutaj monopolem.

UM może stwierdzić, że prowadzący nie miał uprawnień i żegnaj ubezpieczenie.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 20:45 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
AndRand napisał(a):
Nie chce mi się wierzyć, ze SAJ sam sobie w kolano strzela.

Tak - bo to przecież SAJ napisał ustawę o żegludze śródladowej i SAJ wpadł na pomysł umieszczania w niej przepisów regulujących uprawnienia do żeglugi jachtem po morzu.
I pewnie ta zadymka za oknem - to też z winy SAJ...
AndRand napisał(a):
UM może stwierdzić, że prowadzący nie miał uprawnień i żegnaj ubezpieczenie.

A Starosta może stwierdzić, że jestem Świadkiem Jehowy - i żegnaj katolicki pochówku...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: AIKI, skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 21:07 

Nie wiem co ma UM do ubezpieczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 21:17 

pierdupierdu napisał(a):
I pewnie ta zadymka za oknem - to też z winy SAJ...

Ja nie mówię, że z winy - wydaje mi się, że w interesie armatorów czarterujących łódki powinna być jasna możliwość pływania na nich dla osób z zagranicznymi certyfikatami. Na przykład poprzez listę honorowanych certyfikatów lub jasną interpretację słowa "uprawnienie" ze dotyczy też certyfikatów - przeczytałem art.35-41 ww. ustawy i nie widzę w niej innego miejsca, w którym mówiłaby o zagranicznych uprawnieniach/certyfikatach (art35u5 nie dotyczy)
Bo co z tego jeśli ubezpieczyciel będzie honorował dany certyfikat jeśli po wypadku dochodzenie stwierdzi, że to niezgodne z polskimi przepisami - pierwszą reakcją ubezpieczyciela jest odmowa likwidacji szkody.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 22:02 

Boże... Ile się ostatnio straszy tymi ubezpieczycielami...

A może w interesie pojedyńczych armatorów czarterujących swoje jachty (a nie SAJ) jest w razie niepewności wystąpienie o interpretację do swojego TU?

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 22:27 

Dla mnie to jest trochę niepoważne.
Jakbym się wybierał do jakiegoś kraju z obowiązkiem patentowym i nie mógł znaleźć informacji nt honorowania mojego certyfikatu to żeby nie narażać się na kłopoty na miejscu raczej poszukał gdzie indziej.
Jeszcze gorzej jeśli armatorzy będą mieli na swoich stronach nieprawdziwe informacje na ten temat... znaczy niby nie można, ale ;) (to do pierwszego przypadku: mandat, wypadek)
Nie wiem czy brak takiej listy wynika z braku zapisu w ustawie (żaden minister nie jest zobowiązany do jej przedstawienia), w związku z zapisem o "uprawnieniach" nie da się również ustawy obejść tak by obcokrajowcy mogli pływać jak u siebie (znaczy bez obowiązku patentowego) - może Rozporządzenie o patentach to odpowiednie miejsce na taką listę?

Rozumiem, że wymagania wobec załóg jachtów komercyjnych, które ma dopiero powstać będzie dotyczyć skiperów zawodowych.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 22:50 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
AndRand napisał(a):
można czarterować jacht pod polską banderą obcokrajowcom, ale wypływać z polskiego portu będą nielegalnie.

Przepraszam ale nie rozumiem czemu ?
Taki Svenson nabywa z chwilą urodzenia "uprawnień" do bez patentowego prowadzenia jednostki o Lc 12 m i Bc 4 m.
Wytłumacz mi więc czemu ów mieszkaniec Kraju Wikingów wypływając np. 10 metrowym jachtem z PL ma to wg Ciebie czynić nielegalnie ?
On to robi zgodnie z uprawnieniami nabytymi w swoim kraju ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 22:52 

Dla mnie to tez niepowazne. Tylko chyba o czyms innym myslimy piszac tak... Zreszta...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 23:09 

bury_kocur napisał(a):
Wytłumacz mi więc czemu ów mieszkaniec Kraju Wikingów wypływając np. 10 metrowym jachtem z PL ma to wg Ciebie czynić nielegalnie ?
On to robi zgodnie z uprawnieniami nabytymi w swoim kraju ...
Pzdr
Kocur

Bo jest na łódce pod polską banderą, czyli obowiązuje go polskie prawo.
Polskie prawo mówi o uprawnieniach w innych krajach - interpretacja, że paszport danego kraju upoważnia do prowadzenia łódek w zakresie ich bezpatencia (co z łódlami powyżej ich bezpatencia? - wogóle niedostępne?) jest niby sensowne, natomiast praktyka krajów z obowiązkiem patentowym (np. Chorwacja) mówi że praktyka urzędnicza jest inna. Jeśli mają napisane "uprawnienie" - muszą zobaczyć uprawnienie, najlepiej wymienione na jakiejś liście.

Moim zdaniem problemem jest stwierdzenie w ustawie "uprawnienia" bez rozszerzenia na certyfikaty.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 12:08 

Sprawę rozwiązałaby lista po urzędniczemu zatytułowana:
Lista uprawnień i certyfikatów uprawniających do uprawiania żeglarstwa rekreacyjnego

Wystarczy wziąć listę chorwacką, dodać certyfikaty ISSA i szkoły mogą bez problemu szkolić na PZŻ, RYA, ISSA USSailing czy cokolwiek innego.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 12:16 

AndRand, ale JAKA sprawe by to rozwiazalo? Sprawe Twoich prywatnych hipotetycznych obaw czy wymyslow o decyzjach UM w odniesieniu do ubezpieczyciela? Przestan wymyslac za kogos. Skoro firmy czarterowe nie czuja problemu, to Twoje wymysly sa totalna teoria graniczaca z uparta fantazja.

Wymyslasz jakies abstralcyjne przelozenia interpretacji UM na prywatne warunki abstrakcyjnych polis ubezpieczeniowych i na tej podstawie chcesz definiowac w ustawie panstwowej wykaz certyfikatow, ktory wymaga ciaglej aktualizacji i pilnowania przez kogos, przy czym ciaglej aktualizacji na poziomie ustawy! A zagwarantujesz, ze osoba, ktora ma np. radziecki patent z 1962 roku bedzie mogla takim jachtem plynac? Kto zbada i wymieni w ustawie patenty obowiazujace chocby od 50 lat we wszystkich krajach swiata? Kto zbada plastiki od issa, ktore tez ulegly modyfikacjom?

Prosze, przestan isc w zaparte walczac wymyslonym przez siebie problemem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 12:18 

plitkin napisał(a):
Prosze, przestan isc w zaparte walczac wymyslonym przez siebie problemem.

To powiedz na podstawie jakiego przepisu można pływać w Polsce na zagranicznych certyfikatach, bo ja nie znalazłem.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 13:05 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jaromir Ci zacytował : artykuł 37a ust. 6 ustawy o żegludze śródlądowej.:
cyt.:
Polskie prawo mówi w Art 37a ust 6 ustawy o żegl śródlądowej, że uprawnienia uzyskane w innym państwie i potwierdzone stosownym dokumentem uprawniają do uprawiania turystyki wodnej w zakresie posiadanych uprawnień na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

Ustawa nie reguluje uprawnień na innym terytorium niż terytorium Polski, bo nie może. Wyobrażasz sobie, że polskie przepisy regulują coś w UK? Podobnie prawo brytyjskie reguluje różne kwestie jedynie na terytorium UK.
A pamietaj, że w zakresie uprawnień reguluje prawo bandery, jacht pod polską banderą to terytorium RP.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 13:15 

skipbulba napisał(a):
Ustawa nie reguluje uprawnień na innym terytorium niż terytorium Polski, bo nie może. Wyobrażasz sobie, że polskie przepisy regulują coś w UK? Podobnie prawo brytyjskie reguluje różne kwestie jedynie na terytorium UK.
A pamietaj, że w zakresie uprawnień reguluje prawo bandery, jacht pod polską banderą to terytorium RP.

Cały czas o tym mówię.
Brak jakichkolwiek zapisów dotyczących certyfikatów oznacza:
- praktyczną blokadę turystyki jachtowej dla obcokrajowców na jachtach pod polską banderą
- nie honorowanie certyfikatów innych organizacji poza PZŻ, również wydawanych w Polsce, pod polską banderą

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 13:52 

AndRand napisał(a):
skipbulba napisał(a):

Cały czas o tym mówię.
Brak jakichkolwiek zapisów dotyczących certyfikatów oznacza:
- praktyczną blokadę turystyki jachtowej dla obcokrajowców na jachtach pod polską banderą
- nie honorowanie certyfikatów innych organizacji poza PZŻ, również wydawanych w Polsce, pod polską banderą

Ale masz cos na poparcie tych tez?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 13:53 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 83
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
AndRand napisał(a):
nie honorowanie certyfikatów innych organizacji poza PZŻ, również wydawanych w Polsce, pod polską banderą

przeczytaj po prostu na spokojnie, co juz wielokrotnie Ci tutaj cytowano
skipbulba napisał(a):
artykuł 37a ust. 6 ustawy o żegludze śródlądowej

i postaraj sie ZROZUMIEC!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 16:09 

tuptipl napisał(a):
AndRand napisał(a):
nie honorowanie certyfikatów innych organizacji poza PZŻ, również wydawanych w Polsce, pod polską banderą

przeczytaj po prostu na spokojnie, co juz wielokrotnie Ci tutaj cytowano

Jak już napisałem, przeczytałem artykuły od 35 do 41. Oprócz stwierdzenia, że wymagane są UPRAWNIENIA i honorowane w swoim zakresie, nie ma tam ani słowa o uprawnieniach lub certyfikatach zagranicznych w żeglarstwie rekreacyjnym.
Cytuj:
skipbulba napisał(a):
artykuł 37a ust. 6 ustawy o żegludze śródlądowej

i postaraj sie ZROZUMIEC!

Ustawa o jachtach morskich (bezpieczeństwie na morzu) mówi, że dopiero zostaną określone rozporządzeniem wymagania (co się chyba właśnie dzieje) dotyczące załóg na jachtach morskich - zostaną określone poprzez poziom uprawnień (czyli patentów PZŻ) i dodatkowych certyfikatów (np. SRC, STCW) - ale i to chyba będzie dotyczyć jachtów komercyjnych.

Na teraz jedyną prawdziwą odpowiedzią dla kogoś z zagranicznym certyfikatem jest - "jak cię nie skontrolują to się nie martw". Co dla zapewne większości oznacza "to ja dziękuję" bo każde zdarzenie na jachcie pod polską banderą jest badane przez polski UM, w pierwszej kolejności - czy prowadzący miał wymagane uprawnienia? Bo są wymagane. Więc jak miał tylko certyfikat RYA Yachtmaster Ocean to niestety jako świadectwo kwalifikacji nie zostanie uznane.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 16:19 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
AndRand leniu paskudny...
art.37a. 6. Osoba, która uzyskała uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej w innym państwie, może uprawiać turystykę wodną na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie posiadanych uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 16:20 

Jacek Woźniak napisał(a):
uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem.

Czy RYA Yachtmaster Ocean jest uprawnieniem?

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 16:22 

Tak. Ale czemu czepiłeś się akurat RYA?
A są przecież uprawnienia szwedzkie, niemieckie, norweskie, portugalskie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 16:30 

Jacek Woźniak napisał(a):
Tak. Ale czemu czepiłeś się akurat RYA?

Bo to świadectwo kompetencji

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 16:32 

I....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 16:33 

...i nie jest uprawnieniem.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 16:40 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Spróbuję Cię potraktować poważnie. Nie Ty,nie ja i nie ktokolwiek z tego forum jest od interpretowania ustawy. Możesz stosowne pytanie zadać autorowi przepisu, lecz to też nie będzie wykładnia, tylko stwierdzenie co autor chciał powiedzieć. A można doprowadzić do sporu z administracją i rozstrzygnąć to przez sąd. Przy tym kłopot jest taki, że jak mi się wydaje, wykładnia sadowa nie jest w Polsce wiążąca. Tu może prawnik mógłby lepiej wyjaśnić.
Z pewnością JA interpretowałbym świadectwo kompetencji RYA jako "uprawnienie" w rozumieniu naszych ustawodawców.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:03 

Ja starałem się ten problem wyjaśnić.
Wielokrotnie tutaj odróżniano patent od certyfikatu, a certyfikat od kwitu z pralni.
Wskazywałem, że urzędnicy MSiT sami tych terminów nie rozróżniali w uzasadnieniu Rozporządzenia i na wątku o zagranicznych patentach viewtopic.php?f=17&t=14446&start=0#p210896 zadałem pytanie - jak jest interpretowane słowo "uprawnienie" z art37au6.
Nikt nie był w stanie tego stwierdzić. Na teraz mamy jedynie domysł.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:05 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Szukam i szukam, i nie odnajduję .
Gdzieś na forum zamieściłem to zapytanie, a nie znajduje odpowiedzi, którą również zamieściłem na forum ...
Moniia, pamiętasz ?
Cytuj:
Do

Marcin Brachfogel

Departament Rozwoju i Promocji Sportu

Ministerstwo Sportu i Turystyki

00-082 Warszawa

ul. Senatorska 12

tel. (22) 244 31 31

mail: marcin.brachfogel@msport.gov.pl

Witam,

Uprzejmie proszę o opinię prawną na temat stosowania poniższego zapisu:
Sformułowanie znajdujące się w obowiązującej ustawie o sporcie
(zmieniającej zapisy ustawy z dnia 21 grudnia
2000 r. o żegludze śródlądowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 857, z
późn. zm.19) - stanowi, że:
"(...)
4) po art. 37 dodaje się art. 37a i 37b w brzmieniu:
"Art. 37a. 1. Prowadzenie statków przeznaczonych do uprawiania sportu
lub rekreacji, zwane dalej "uprawianiem turystyki wodnej",
wymaga:(...)
6. Osoba, która uzyskała uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej
w innym państwie, może uprawiać turystykę wodną na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie posiadanych uprawnień
potwierdzonych stosownym dokumentem.
(...)"

Interesuje mnie w jaki sposób mogę korzystać z prawa zawartego w w/w
przepisie. W szczególności zaś interesuje mnie kwestia certyfikatów
brytyjskich, które nie zawierają "zakresu posiadanych uprawnień" jako
że takowe nie są wymagane w UK. Zwłaszcza chodzi o certyfikat YM
Offshore - więcej informacji na temat tego certyfikatu można znaleźć
na stronach RYA (Royal Yachting Association) -
http://www.rya.org.uk/coursestraining/e ... rexam.aspx

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Wojciech Sałata

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:14 

Niestety Szukacz nie widzi treści tego listu poza tym postem.
Ale dzięki - wiadomo, ze pytanie zostało zadane.

Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 12 mar 2013, o 17:14 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona