Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 22:26

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:14 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Trollowanie pospolite. Stworzyl sobie wyimaginowany problem i sam z nim czlowiek walczy i niepotrzebnie wciaga w dyskusje innych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:16 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Zapytanie zostało wysłane 08.08.2011, odpowiedź musi być blisko tej daty.
Z tego co mi świta, to odpowiedź była , nawet ją tu gdzieś :roll: zamieściłem.
Przywołuję Moniię, dlatego, że Moniia pismo zredagowała.
Szukajmy na forum odpowiedzi na to pismo. W mojej poczcie e-mailowej też szukam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:17 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Wojciech1968 napisał(a):
Zapytanie zostało wysłane 08.08.2011, odpowiedź musi być blisko tej daty.
Z tego co mi świta, to odpowiedź była , nawet ją tu gdzieś :roll: zamieściłem.
Przywołuję Moniię, dlatego, że Moniia pismo zredagowała.
Szukajmy na forum odpowiedzi na to pismo. W mojej poczcie e-mailowej też szukam.

czyli rozumiem, że od dawna znacie odpowiedź, ale nikt się nie kwapi z podzieleniem tą straszną tajemną wiedzą.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:31 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Wojciech1968 napisał(a):
Szukam i szukam, i nie odnajduję .
AndRand napisał(a):
Niestety Szukacz nie widzi treści tego listu poza tym postem.
Ech, szukacze :lol:
Proszem uprzejmniem, ale i tak nic z tego nie wynika:
viewtopic.php?p=108104#p108104

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:32 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Tak, wiemy, ze wtedy prawniczka MSiT w dyskusji ze mną usiłowala mi udowodnić, ze w życiu nie dopuszcza, aby ktoś bez szkolenia (w domyśle było PZZ) prowadził w Polsce jacht i próbowała mi udowodnić, ze przywolany przepis nic tu nie zmienia. Poszukajcie sobie całej korespondencji w archiwum, jest na forum całość przytoczona. Nie wynika z niej nic, bo szanowna prawniczka na prawie raczej sie nie znała.
Jak widać departament prawny MSit zmienił sie nieco, można byłoby znów zadać to pytanie...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:38 

Moniia napisał(a):
Jak widać departament prawny MSit zmienił sie nieco, można byłoby znów zadać to pytanie...

Cóż, zadam, zobaczymy.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zbieraj napisał(a):
Ech, szukacze :lol:

Janusz, zaskakujesz mnie nie po raz pierwszy. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:44 

Wojciech1968 napisał(a):
Otrzymałem taką informację...
20.11.2011
Cytuj:

Cytuj:
Szanowny Panie

Uprzejmie informuję, że zgodnie z zacytowanym przez Pana przepisem a także informacją jaką na swojej stronie podaje brytyjskie Królewskie Stowarzyszenie Yachtowe, certyfikaty RYA mogą być honorowane w Polsce ale zainteresowany musi się stosować do przepisów prawa o żegludze obowiązujących na terenie RP.

Informacja ze strony RYA: http://www.rya.org.uk/coursestraining/p ... nwork.aspx (ostatni akapit na dole strony).

Z poważaniem

Marcin Brachfogel

Ministerstwo Sportu i Turystyki

No i o to chodziło - znaczy, że każdy może sobie robić dowolny certyfikat dowolnego krajowego związku i będzie on Polsce honorowany. I jest to oficjalne stanowisko MSiT - co prawda asekurancko "mogą", a nie "są" i "musi się stosować do przepisów prawa o żegludze" - czyli wtedy jeśli nie są :) ale oficjalne stanowisko jest. Nie wiem jeszcze jak to widzi ISSA.

Dziękuję.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 12 mar 2013, o 17:53 przez AndRand, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:45 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Wojciech1968 napisał(a):
Janusz, zaskakujesz mnie nie po raz pierwszy.
I nie spodziewaj się, że to po raz ostatni :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 17:49 

Zbieraj napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Janusz, zaskakujesz mnie nie po raz pierwszy.
I nie spodziewaj się, że to po raz ostatni :lol:

Prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym, jak zaczyna, ale jak kończy. – Leszek Miller. :D :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 18:13 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
AndRand, każdy brytol z racji urodzenia ma uprawnienia do prowadzenia jachtów, po drugie certyfikat kompetencji RYA daje uprawnienia do konkretnych rzeczy, jeśli brytol uzyskuje te uprawnienia poprzez zdanie egzaminu na patent RYA uzyskuje tym samym analogiczne uprawnienia w RP. Analogicznie Szwed, Duńczyk, Francuz czy Niemiec.

Na podstawie art.37a ust.6 obowiązującej ustawy o żegludze śródlądowej *\

*nie pytaj mnie dlaczego ustawodawca postanowił umieścić te zapisy w ustawie o żegludze sródlądowej, nie mniej są one tam i obowiązują.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 18:43 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
AndRand napisał(a):
No i o to chodziło - znaczy, że każdy może sobie robić dowolny certyfikat dowolnego krajowego związku i będzie on Polsce honorowany.

Jesteś pewny że o tym mówił urzędnik MSiT?

A ten cytat nieco wyżej strony?
Cytuj:
If you are working on a British flagged boat, the categorisation of waters and required certification below applies to you. RYA certificates can be commercially endorsed for the following areas of operation:

??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 18:45 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Ja nadal uwazam, ze przypinanie praw do obywatelstwa jest bledem. Nie brytol, tylko dowolny czlowiek swiata, nawet taki bez obywatelstwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 19:03 

Każdy.
Kurs RYA można przecież w Polsce robić. I pewnie wiele innych - to już kwestia czarterodawców czy uznają za właściwy dany zakres uprawnień do wymagań.

Carlo napisał(a):
A ten cytat nieco wyżej strony?
Cytuj:
If you are working on a British flagged boat, the categorisation of waters and required certification below applies to you. RYA certificates can be commercially endorsed for the following areas of operation:

??

One of the real benefits of RYA qualifications though is that they are recognised world wide and almost all countries accept relevant RYA qualifications for commercial operators. Many individuals therefore identify the qualifications they would need were they on a UK flagged vessel and acquire those on the basis they will be comparable.

Przynajmniej tak się chwali RYA :)

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 19:07 

AndRand napisał(a):
Przynajmniej tak się chwali RYA

Istotnym w tym wszystkim jest to:
Cytuj:
RYA certificates can be commercially endorsed

I IMHO o to chodziło urzędnikowi odpisującemu na pytanie. Dlaczego? Bo odniósł się do uprawnień zawodowych tj. certyfikat RYA z commercial endorsement.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 19:26 

Carlo napisał(a):
AndRand napisał(a):
Przynajmniej tak się chwali RYA

Istotnym w tym wszystkim jest to:
Cytuj:
RYA certificates can be commercially endorsed

I IMHO o to chodziło urzędnikowi odpisującemu na pytanie. Dlaczego? Bo odniósł się do uprawnień zawodowych tj. certyfikat RYA z commercial endorsement.

Dokładnie to przetłumaczył uwagę na dole strony:
If you are working on board a non-British boat, your RYA certificates are likely to be acceptable but you will need to comply with the rules of the flag state. Please contact the relevant maritime authority for full details of their requirements
Akurat pan z MSiT nie odnosił się certyfikatów poszerzonych o Commercial Endorsement.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 20:38 

AndRand napisał(a):
Akurat pan z MSiT nie odnosił się certyfikatów poszerzonych o Commercial Endorsement.

A czego dotyczy zacytowany przez Ciebie tekst i cała strona? Odnosi się do commercial endorsement czyż nie?

AndRand napisał(a):
If you are working on board a non-British boat, your RYA certificates are likely to be acceptable but you will need to comply with the rules of the flag state.

Cytuj:
The standard commercial endorsement allows you work on board British flagged vessels subject to the MCA's codes of practice for small commercial vessels.
- http://www.rya.org.uk/coursestraining/p ... ments.aspx

Cytuj:
The STCW endorsement is for holders of the RYA Yachtmaster Offshore and Ocean Certificates of Competence working under non-UK maritime authorities. It requires you to take 4 additional courses:

Personal Survival techniques (STCW A-V1/1-1)
Personal Safety and Social Responsibilities (STCW A-V1/1-4)
Elementary first aid (STCW A-V1/1-3)
Fire fighting and fire prevention (STCW A-V1/1-2)

Może Monia Ci coś bliżej napisze w tym temacie, jako lepsza w langłydżu i bliżej materii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 21:16 

Właśnie zauważyłem, że Monia już o tym pisała viewtopic.php?p=108104#p108124

Ale wiem AndRand, Ty i tak wiesz najlepiej :) Spoko, masz rację :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 21:23 

W piśmie był ten link http://www.rya.org.uk/coursestraining/p ... nwork.aspx

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 21:27 

Nie jestem zaskoczony odpowiedzią, jak zwykle błyskotliwą :lol:
Ale zapoznałeś się materiałami na tej stronie? Inaczej. Rozumiesz co tam jest napisane? Nie jedno zdanie, całość.

Potrafisz przeprowadzić pewien ciąg logiczny - mowa o pracy, trzeba sprawdzić czy do pracy wystarczy sam certyfikat RYA czy też nie, sprawdzasz, nie wystarcza, co trzeba zrobić, uzyskać commercial endorsement, TADAM! Niewiarygodnie trudne i niewykonalne zadanie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 22:08 

a to są jakieś inne certyfikaty?
Doceniam waszą walkę o bezpatencie, ale naprawdę dotyczy ona niewielkiego odsetka właścicieli łódek. Większość żeglarzy łódki czarteruje i to co ich interesuje (np. mnie) to brak monopolu wymagań z kosmosu wymyślonych by więcej zarabiać na szkoleniach.

A dla właściciela to naprawdę niewielki problem, żeby być niekomercyjną załogą na swoim jachcie. Wystarczy, że wyczarteruje od siebie jacht.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 22:13 

AndRand napisał(a):
Doceniam waszą walkę o bezpatencie, ale naprawdę dotyczy ona niewielkiego odsetka .

Tak. Są to inne. Są to uprawnienia państwowe wydane na podstawie certyfikatu związku. Wymagają badań lekarskich (zawodowych), STCW i są zawodowymi uprawnieniami.
A wydaje je MCA czyli Maritime and Coastguard Agency. I poprawna nazwa (pełna) jest wtedy commercially endorsed Yachtmaster Offshore (Ocean, Coastal). Lub w skrócie commercial Yachtmaster.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 22:16 

AndRand napisał(a):

Źle zadane pytanie.

Prawidłowe pytanie brzmi. Do czego odnosi się urzędnik w swojej odpowiedzi?

Odnosi się (wskazując link) do certyfikatów z commercial endorsement, a więc uprawnień sensu stricto (uprawnień zawodowych), bo certyfikat kompetencji YM czy YO z commercial endorsement jest już uprawnieniem.

A więc: YM i YO - certyfikat kompetencji
YM i YO + commercial endorsement - uprawnienie

Urzędnik więc sprytnie i bez wysiłku "odpowiedział" na zadane pytanie, choć Wojtka pytanie było szersze niż odpowiedź.

Ale to nic, przecież Ty znowu zacytujesz jedno zdanie z linkowanej strony uznając że cała pozostała treść na tej stronie nic nie znaczy.

AndRand napisał(a):
Doceniam waszą walkę o bezpatencie, ale naprawdę dotyczy ona niewielkiego odsetka właścicieli łódek. Większość żeglarzy łódki czarteruje i to co ich interesuje (np. mnie) to brak monopolu wymagań z kosmosu wymyślonych by więcej zarabiać na szkoleniach.

A dla właściciela to naprawdę niewielki problem, żeby być niekomercyjną załogą na swoim jachcie. Wystarczy, że wyczarteruje od siebie jacht.

Widzisz, walka o bezpatencie to nie wypisywanie głupot tylko po to żeby się lepiej poczuć. Jak walczyć to argumentami prawdziwymi, logiką a nie "wydajemisiami".

Ostatnio edytowano 12 mar 2013, o 22:22 przez Carlo, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 22:21 

Na stronie jest lista zwykłych certyfikatów do których można dodać Commercial Endorsement.

Nic prostszego - wysłać do p. Brachfogela ponowne zapytanie ws. zwykłych certyfikatów RYA, a nawet w podziale na rekreacyjne i komercyjne.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 22:23 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Będzie trochę OT.
Na początku czytałem ten wątek, później odpuściłem na etapie udowadniania wyższości pomiedzy świętami, teraz znów zajrzałem. Spojrzałem na tytuł i naszła mnie taka refleksja. Jeśli trzeba się nadal zastanawiać nad tym jak pływac z zagranicznym kwitem w Polsce, to może po prostu .... nie pływać :-P :-P Jest tyle pieknych akwenów, miejsc na świecie. Nawet na Bałtyku. A owa strefa, gdzie już nie trzeba zastanawiać się jaki ma się kwit, polski czy zagraniczny, jest tak blisko. To zaledwie 12 mil :lol: :lol: I już zaczyna się wolność :-)

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 22:23 

AndRand napisał(a):
Na stronie jest lista zwykłych certyfikatów do których można dodać Commercial Endorsement.

Nic prostszego - wysłać do p. Brachfogela ponowne zapytanie ws. zwykłych certyfikatów RYA, a nawet w podziale na rekreacyjne i komercyjne.

wyślij. I zrelacjonuj nam odpowiedz...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 23:10 

To teraz to ja już znowu nie wiem o co chodzi?
Uprawnienia są wpisane w ustawę więc przynajmniej jeden patent musi być.
Skoro można korzystać z zagranicznych certyfikatów to nie ma monopolu szkolenia, bo można się szkolić na dowolny certyfikat.
Bez nowelizacji ustawy nic więcej uzyskać się nie da.
Mariusz Główka napisał(a):
Nawet na Bałtyku. A owa strefa, gdzie już nie trzeba zastanawiać się jaki ma się kwit, polski czy zagraniczny, jest tak blisko. To zaledwie 12 mil :lol: :lol: I już zaczyna się wolność :-)

Nie rozumiem myślenia tymi kategoriami - "wezmę łódkę, wymknę się 12nm i mam wolność. Jak nie będę miał wypadku to żadna UM dochodzenia prowadzić nie będzie" :roll: Przecież chodzi o czartery, turystykę, które w ten sposób funkcjonować nie mogą.

Mail wysłany do p.Brachfogela:
Cytuj:
Witam,

Uprzejmie proszę o opinię prawną na temat stosowania poniższego zapisu:
Sformułowanie znajdujące się w obowiązującej ustawie o sporcie (zmieniającej zapisy ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 857, z późn. zm.19) - stanowi, że:
"(...) 4) po art. 37 dodaje się art. 37a i 37b w brzmieniu:
"Art. 37a. 1. Prowadzenie statków przeznaczonych do uprawiania sportu lub rekreacji, zwane dalej "uprawianiem turystyki wodnej", wymaga:(...)
6. Osoba, która uzyskała uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej w innym państwie, może uprawiać turystykę wodną na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie posiadanych uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem. (...)"

Interesuje mnie w jaki sposób mogę korzystać z prawa zawartego w w/w przepisie. W szczególności zaś interesuje mnie kwestia certyfikatów zagranicznych, które nie zawierają "zakresu posiadanych uprawnień" jako że takowe nie są wymagane w wielu krajach, a są świadectwami kompetencji. Chodzi o certyfikaty wydawane przez np.:
- brytyjską RYA http://www.rya.org.uk/coursestraining/c ... tence.aspx
- US Sailing http://www.sailingcertification.net/ind ... n-to-sail/
- ISSA http://www.issa.com.pl/?certyfikaty-issa,93

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź

pozdrawiam

dzięki Monia, bo to chyba Twoja redakcja.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 08:15 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
AndRand napisał(a):

Kruca... a jak nie mam szkolenia z teatrologii to mnie do teatru nie wpuszczą? Co za idiotyczne podejście do sprawy? Czemu sądzicie, ze bez kwitka Wam łódki nie pożyczą? Obrazili się na Wasze pieniądze?

Istotą tego zapisu jest to, że mogłeś sam przyżeglować do Gdyni czy Gdańska pod banderą np. brytyjską swoim własnym 60 stopowym jachtem ale pożeglować na Pucku po zatoce już Ci nie było wolno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 08:56 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Jacek Woźniak napisał(a):
pożeglować na Pucku po zatoce już Ci nie było wolno.

Na Pucka jest bezpatencie ;)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 09:06 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Ot staruszku :-P ;) a kiedy przepis wprowadzano to jakie obowiązywały ograniczenia? Yyyy... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 09:25 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: istotniejsze kompetencje
Monia

Jeśli wysłałaś do MSiT zapytanie dot. m.in. ISSA, to podany link do strony federacji jest niewłaściwy i bez jego zmiany (w ewentualnej erracie do postu) odpowiedz ze strony MSiT jest bardzo przewidywalna.

Zapytanie Twoje (jak mniemam) dotyczy "zagranicznych" uprawnień/certyfikatów, a system certyfikatów opisany na podanym przez Ciebie linku dotyczy federacji krajowej ISSA Poland...czyli nie "zagranicznego systemu" chociaż na nim opartego...

Link właściwy z danymi dla pytania to : http://issa-schools.org/?certificates

Certyfikaty ISSA Global ,to rzeczywiście zagraniczny DOBROWOLNY system certyfikatów kompetencji przyjmowany obecnie przez kraje zagranicą . ISSA Poland ma oparty na nim własny w miejsce dotychczasowego jednego poziomu "międzynarodowego" ("Level 1" ISSA) kwalifikacji żeglarskich, zastąpionych obecnie kilkoma poziomami.

Trwają również działania ze strony ISSA Global na rzecz wpisania również do "chorwackiej państwowej listy" także certyfikatów ISSA". Głównym zastrzeżeniem własnie ze strony Chorwatów przed dotychczas wpisaniem go na swoje "listy" był własnie jego przez lata "jednopoziomowy" charakter.

Prekursorem zmian w systemie certyfikacji w tym zakresie w ISSA Global byli własnie Polacy ;) Szczegóły na stronach ISSA Global...

Obecnie sytuacja w Chorwacji wygląda zupełnie inaczej niż przed kilkoma laty. To własnie w Chorwacji ten popularny rekreacyjny system obecnie najbardziej się rozwija poprzez chorwackie szkoły i firmy czarterowe...poza oczywiście elitarnym systemem RYA, który także jak zauważyliście w sensie formalnym (w zastosowaniu rekreacyjnym) nie jest ZAGRANICZNYM UPRAWNIENIEM, bo do niczego nie uprawnia ,a jedynie zaświadcza o DOBROWOLNYM poziomie kwalifikacji żeglarzy (w tym wielu Polaków).

Jako także amator "doznań po obu stronach lustra wody" (to za Jurkiem Kulińskim;)), porównuje trochę systemy szkoleń RYA i ISSA do systemów w nurkowaniu CMAS i PADI.
Elitarny i Popularny na świecie. Dostosowane pod specyfikę nurkowań i warunki na akwenach i potrzeby klientów...

Cały problem zniknął by, gdyby albo wprowadzić przez np MSiT jednoznaczną wykładnie prawną / interpretacje określenia "uprawnienia zagranicznego" (sama ustawa tego nie określa), albo zmienić z czasem sam zapis w ustawie na proponowany swego czasu w projekcie określeniem KWALIFIKACJI (jako szerszym znaczeniowo bo odnoszą się zarówno do obowiązkowych uprawnień krajowych jak i nieobowiązkowych zagranicznych / międzynarodowych "zaświadczeń" np RYA czy ISSA).

Uprawnienia (na ogół) wydawane są przez administracje krajową na mocy jakiś przepisów, natomiast DOBROWOLNE certyfikaty kwalifikacji / kompetencji żeglarskich wydawane są przez podmioty nie państwowe (federacje,kluby,firmy), są nieobowiązkowe, nie uprawniają w amatorskiej rekreacji, SĄ UZNANIOWE przez rynek czarterów i ubezpieczycieli...!

Monia

Jak możesz skoryguj treść posta, jak nie to odpowiedź z MSiT jest wg mnie w swojej treści mocno przewidywalna. Nie ułatwiaj urzędnikom "dociekań do prawdy" ;))

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona