Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 13:13

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2013, o 18:18 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Chyba sie starzeje bo coraz czesciej wkurza mnie brak wiedzy i starannosci autorow artykolow w naszej zeglarskiej prasie. Tym razem padlo na Wiatr gdzie na stronie 6 marcowego numeru Marcin Pitula pisze "Roman Paszke wrocil do Cowes 18 lat pozniej( 1997). W amerykansko-polskim teamie zwyciezyl w regatach admirals Cup, ktorego Fastnet byl finalowym etapem."
Mozna przyjac to jako cala prawde ale ona wyglada tak ze zadnego Amerykansko-polskiego teamu nie bylo. W oficjalnych wynikach przy jachcie ILC 40 "Mk Cafe" widnieje nazwisko wlasciciela- Marka Kwasnickiego i sternika Johna Koliusa u ktorego Roman wraz z bodaj 2 Polakami byl w zalodze. Kluczowe stanowiska obsadzali amerykanie i zespol skladajacy sie z 3 jachtow roznych klas byl USA.
Zeby bylo smieszniej w klasie ILC 40 w tych regatach zwyciezyl jacht niemiecki z Karolem Jablonskim za sterem.

Kolejny kwiatek to strona 21 i "Jachty Elan w Polsce"
" W latach 80 znana byla glownie z modelu Elan 31, ktory zdobyl mistrzostwo swiata klasy Cwierc tony " - nie wiem kto te bzdure napisal ale po pierwsze jachty
cwierc tony czyli QT sa zdecydowanie mniejsze( 7-8 m dlugosci) i wspomniany Elan 31 pasowalby do Poltonowek czyli inaczej HT ale na oficjalnej stronie klasy zaden ze zdobywcow Mistrzostwa swiata czyli inaczej Pucharu HT nie jest Elanem a ten model nie wystepuje rowniez na liscie seryjnych poltonowek.

Moze to jest niewarte prostowania, nie kazdy musi zaraz interesowac sie regatami ale dla mnie to albo brak rzetelnosci albo celowa manipulacja faktami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 18:25 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Myślę, że to raczej wina autora niż magazynu, choć sekretarz redakcji powinien czytać teksty przed publikacją. Fakt, że mógł nie mieć wiedzy dotyczącej włąsnie tych faktów o których piszesz.
Kto jest autorem owych rewelacji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 19:06 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Mariusz Główka napisał(a):
Na specjalne życzenie sympatycznego oczywiście niewątplywie Pan Mariusza - pucio-pucio: :lol: :lol:
M@rek napisał(a):
gdzie na stronie 6 marcowego numeru Marcin Pitula pisze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 19:27 

Mariusz Główka napisał(a):
Myślę, że to raczej wina autora niż magazynu, choć sekretarz redakcji powinien czytać teksty przed publikacją. Fakt, że mógł nie mieć wiedzy dotyczącej włąsnie tych faktów o których piszesz.

Mariusz, miedzy innymi chodzi mi o to ze jesli wiedzy sie nie ma, to sie nie pisze.
W dobie internetu zdobycie informacji jest banalnie proste jesli ma sie choc tyle wiedzy, zeby wiedziec czego szukac ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 19:30 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Zbieraj napisał(a):
Na specjalne życzenie sympatycznego oczywiście niewątplywie Pan Mariusza - pucio-pucio: :lol: :lol:

Ja tylko chciałem się upewnić :oops: :oops: :lol:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

M@rek napisał(a):
Mariusz, miedzy innymi chodzi mi o to ze jesli wiedzy sie nie ma, to sie nie pisze.

Oczywiście, masz rację. Dlatego uważam, że d... dał autor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 20:03 

Jesli autorem drugiego "kwiatka" jest oficjalny importer ( bo artykol jest niepodpisany)
to wiele mowi o jego profesjonalizmie :) To tym gorzej ze niedaleko od Szczecina w Kroslin jest niemiecki dealer tej firmy - pelny profesjonalizm i znakomita oferta w tym czarterowa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 21:57 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
M@rek napisał(a):
zadnego Amerykansko-polskiego teamu nie bylo

Nie bardzo rozumiem o soo chodzi, bo niby jak należy określać załogę w której są Amerykanie i Polacy?

To, że w oficjalnych kwitach jest napisane, że statek jest amerykański to nie znaczy, że o team'ie nie można powiedzieć, że jest mieszany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 03:03 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):
M@rek napisał(a):

Nie bardzo rozumiem o soo chodzi, bo niby jak należy określać załogę w której są Amerykanie i Polacy?

To, że w oficjalnych kwitach jest napisane, że statek jest amerykański to nie znaczy, że o team'ie nie można powiedzieć, że jest mieszany.

Marek - jak startuje drużyna amerykańska mająca w składzie polski jacht (jako jeden - startujący w najmniejszej klasie - z trzech) i kiedy ta amerykańska drużyna zdobywa drużynowo pierwsze miejsce - to nie ma specjalnych podstaw do pisania o amerykańsko-polskim teamie.
Swoją drogą jak o tym pisać "był członkiem załogi polskiego jachtu, który wystąpił z zwycięskim, amerykańskim teamie"? Chyba tak...
A pisać warto - bo to jedyny w historii sportowy sukces polskiego jachtu w AC...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 08:04 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Może troche M@rek reaguje przesadnie nerwowo ale problem istnieje.
Są tu trzy kolejne elementy:
- niechlujstwo, lenistwo i brak kompetencji autorów, którzy sobie pitulą co im pod palce przyjdzie,
- slabość merytoryczna redaktorów, generalna slabośc służb redaktorskich,
- całkowity albo niemal całkowity brak korekty.
I mamy efekt. W prasie żeglarskiej i tak jest nieźle, zagladając do miesięczników "shiploverskich" mozna umrzeć... z żalu i ze śmiechu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 10:20 

Maar napisał(a):
M@rek napisał(a):

Marku, wiem ze Ciebie regaty nie interesuja, mnie tak i to od wielu lat wiec wyjasnie.
W regatach AC startuja zespoly reprezentujace Panstwa. To ze w sklad zespolu wchodza czesto jachty czarterowane o innej przynaleznosci panstwowej a w zalogach startuja zeglarze roznych narodowosci nie ma zadnego znaczenia.
Mk Cafe byl jednym z najlepszych jachtow klasy ILC 40 jaki kiedykolwiek byl zbudowany i dlatego amerykanie zdecydowali sie go wyczarterowac a Marek z Romanem
wynegocjowali w warunkach czarteru start Polakow.
Podobna sytuacja wystepowala w wielu innych zespolach a nikt nigdy nie pisal o zespolach miedzynarodowych.

Jaromirze w tych regatach od ILC 40 brala udzial mniejsza klasa Mumm? Farr 36.

Moze i reaguje nerwowo ale coraz czesciej spotykam sie z brakiem starannosci, nierzetelnoscia lub naginaniem faktow w przedstawianiu roznych zeglarskich wydarzen.
jesli to pisze Fakt czt Gazeta wyborcza to puszczaqm to mimo uszu , natomiast jesli czytam o tym w zeglarskiej prasie specjalistycznej to mnie to wkurza bo mlodsi, nie znajacy faktow przyjmuja to w dobrej wierze za pewnik i tak mity zaczynaja zyc swoim zyciem.

Tak przy okazji, jestem zeglarzem, w relacjach z roznych przedsiewziec chcialbym znalesc fakty, takie jak w relacji Szynoma z przeloty przez Atlantyk, czyli dlugosc trasy, dlugosc pokonanej drogi, przeloty dobowe, srednia predkosc itp. To pozwoliloby mi porownac rejs Cichockiego z rejsem Baranowskiego lub rejs Zajaca z rejsem Rakowicza itp. Niestety czesciej czytam kto co jadl na obiad albo co myslal a konkretow brak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 11:07 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Marek, za duże wymagania, czy w naszym kraju jest jakś specjalistyczna prasa żeglarska?

Odpowiedz z cytatem