Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 12:15

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sie 2011, o 10:06 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
kilowa czy plaskodenka?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2011, o 17:32 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
pytam bo są takie wycieczki barką-płaskodenką na plaże odpływowe... może o to chodziło? :)

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 mar 2013, o 00:05 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
elektryczny napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Na kursach stermotorzysty widzieliśmy pewien film ...symulowane podjęcie osoby na jazie przez ekipę ratowników .

Wojtek przytoczył świetny przykład, zresztą doskonale mi znany, który jest przykładem na brak obycia, gdzie w trakcie ćwiczeń zginął ratownik.
Dlaczego upieram się przy obyciu z wodą? Bo często ratownicy potrafią ratować tylko z "podręcznikiem w łapce" . nie posiadają absolutnie żadnego doświadczeni a do ratowania np: w straży, wzięli się, bo się naoglądali filmów (wymienić tytuły?)
Podobny wypadek miał miejsce kilkanaście dni temu na Świdrze pod Warszawą.
Tego przypadku akurat nie sfilmowano ale ten wymieniony przez Wojtka jest na YouTub. Człowiek zginął mając grunt pod nogami. Sam osobiście w ramach obycia z wodą na bardzo podobnym spiętrzeniu i progu (stopniu wodnym) tylko wyższym bo ok 4m zjeżdżam na dół na tyłku i stawiam się w sytuacji, w której gdybym nie wykonał odpowiednich ruchów tam na dole w tej kipieli, to prawdopodobnie utonął bym. Mając jakieś obycie z wodą wiem, że podstawową czynnością (mając grunt pod nogami) należy się do takiego stopnia, progu odwrócić twarzą, następnie oprzeć się o niego rękami i wstawać w tym czasie ciągle opierając się rękami. Następnie po złapaniu równowagi, krótkim odpoczynku i przemyśleniu co dalej, można idąc ciągle twarzą zwróconym do wodospadu przejść w stronę jednego z brzegów lub w spokoju przemyśleć jak wyjść z tej opresji.
Próbowałem wielokrotnie wstać będąc plecami do wodospadu i niestety kończyło się to młynkiem. Tamten człowiek jeszcze na plecach był obarczony jakimś plecakiem. Gdyby właśnie miał obycie z wodą, to ów ratownik żyłby do dzisiaj.

Przywołany film...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2014, o 19:28 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
250 mil z awarią na sterze...

http://www.sail-world.com/cruising/cana ... dea/118704

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6