Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 16:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 mar 2013, o 12:30 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
pierdupierdu napisał(a):
to po prostu jachty których używali na urlopach żeglarze osobiście lub rodzinnie związani z SG. Opal ma przystań w Kołobrzegu (chyba nie pływał od dawna) szkunerek C46 na Westerplatte. To trochę takie pozostałości po niegdysiejszej "działalności socjalnej" WOP.

Hmmm... Oba wskazane linki pokazują rok budowy 2012 - to jakiej "niegdysiejszej"? ;)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 12:38 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
AIKI napisał(a):
Oba wskazane linki pokazuję rok budowy 2012
No, zwłaszcza "Karawela". Nówka sztuka. Nie śmigana. :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 13:23 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
AIKI napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
to po prostu jachty których używali na urlopach żeglarze osobiście lub rodzinnie związani z SG. Opal ma przystań w Kołobrzegu (chyba nie pływał od dawna) szkunerek C46 na Westerplatte. To trochę takie pozostałości po niegdysiejszej "działalności socjalnej" WOP.

Hmmm... Oba wskazane linki pokazują rok budowy 2012 - to jakiej "niegdysiejszej"? ;)

Oba linki były by Wojciech z numerami zobaczył "jak wyglądają?".
Wyglądają jak na obrazku - a dane z rejsuj.pl to se można o kant.. potłuc. :roll:
Anyway - oba jacht są starsze niż polska SG :mrgreen:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 14:02 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 51
Uprawnienia żeglarskie: jsm
pierdupierdu napisał(a):
A Marchewie wstawiali IMHO lekki kit

Wcale bym się nie zdziwił. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 16:17 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
pierdupierdu napisał(a):
Straży Granicznej (i policji i kogo tam jeszcze...) wpisywali bowiem (i zapewne będą wpisywać) uprawnienia wydane na podstawie rozporządzenia o uprawianiu... żeglarstwa (tego Lipcowego") ;)

No nie wiem jak z KB łodzi policyjnych ale od dawna policjanci służby wodnej przechodzili szkolenia na uprawnienia zawodowe.

pierdupierdu napisał(a):
BTW - uważam, że zastrzeżenie MSW ma czysto formalny a nie praktyczny charakter - przecież kogo jak kogo - ale funkcjonariuszy SG na słuzbie nikt przecie nie kontroluje...
Do czasu aż się coś stanie i sprawie zaczną się przyglądać prokuratorzy. Nie trzeba wcale wypadku wystarczy konkurent do stanowiska :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 17:01 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jacek Woźniak napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
BTW - uważam, że zastrzeżenie MSW ma czysto formalny a nie praktyczny charakter - przecież kogo jak kogo - ale funkcjonariuszy SG na słuzbie nikt przecie nie kontroluje...
Do czasu aż się coś stanie i sprawie zaczną się przyglądać prokuratorzy. Nie trzeba wcale wypadku wystarczy konkurent do stanowiska :-)

Tia - i w przypadku szukania dziury w całym na pewno wszystkich szukających tych dziur zadowoli pełnienie służby z użyciem uprawnień wynikających z rozporządzenia "w sprawie uprawiania turystyki wodnej"... :shock:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 20:08 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
pierdupierdu napisał(a):
Tia - i w przypadku szukania dziury w całym na pewno wszystkich szukających tych dziur zadowoli pełnienie służby z użyciem uprawnień wynikających z rozporządzenia "w sprawie uprawiania turystyki wodnej"... :shock:

Jaromir a ja napisałem coś innego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 20:37 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Zwróćcie uwagę na stanowisko GIODO, szczególnie jak chodzi o "oświadczenia o braku przeciwwskazań..." http://legislacja.rcl.gov.pl/dokument/151052
<< Jeżeli zdaniem projektodawcy do uprawiania turystyki wodnej niezbędne jest posiadanie odpowiedniego stanu zdrowia, to w pierwszej kolejności należy dokonać zmiany w treści art. 37a Ustawy o Żegludze Śródlądowej, poprzez wprowadzenie takiego wymogu. >>
Ze też nikt do tej pory tego nie zauważył. :roll: W ten sposób chcąc zlikwidować zaświadczenia (nie wiadomo przez jakiego lekarza wystawiane), doszliśmy do zapisu umożliwiającego rodzicom nie mającym zielonego pojęcia o medycynie i żeglarstwie, napisanie oświadczenia o braku przeciwwskazań... swojemu niepełnoletniemu dziecku. :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 21:21 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Może wg GIODO ktos z ważną pieczątką powinien wogóle za mnie dostarczyć zaświadczenie, ze ja chcę otrzymać patent? :lol: Bo takie same jest zdanie GIODO na temat oświadczeń o swoim stanie zdrowia.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 21:40 

Roman K napisał(a):
W ten sposób chcąc zlikwidować zaświadczenia (nie wiadomo przez jakiego lekarza wystawiane), doszliśmy do zapisu umożliwiającego rodzicom nie mającym zielonego pojęcia o medycynie i żeglarstwie, napisanie oświadczenia o braku przeciwwskazań... swojemu niepełnoletniemu dziecku. :evil:

ZTCP to prokuratoria coś na ten temat pisała, ale nie chce mi się szukać ;)

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2013, o 10:50 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Wniosek: zlikwidować także oświadczenie, pominąc kwestie zdrowia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2013, o 10:59 

Colonel napisał(a):
Wniosek: zlikwidować także oświadczenie, pominąc kwestie zdrowia.

Andrzej, takie numery to tylko w... Erze :lol:
A na poważnie to masz rację. Bezpatentowiec do 7,5 m (póki co ;) ) nie musi, rowerzysta na drodze publicznej nie musi... Te zaświadczenia/oświadczenia urodziły się chyba z powodów sportowych w jakiejś dość dalekiej przeszłości.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2013, o 11:02 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
AIKI napisał(a):
Andrzej, takie numery to tylko w....

Takie numery wtedy, kiedy urzędnik przestanie sie bać, że za mało reguluje. Byc może na ten etap powoli, bardzo powoli, wchodzimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2013, o 11:59 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Colonel napisał(a):
AIKI napisał(a):
Andrzej, takie numery to tylko w....

Takie numery wtedy, kiedy urzędnik przestanie sie bać, że za mało reguluje. Byc może na ten etap powoli, bardzo powoli, wchodzimy.

A zwykle jeszcze jedna regulacja pociąga za sobą całą górkę następnych, co tez można czasem unaocznić.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 11:46 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
projekt z 18 marca 2013: http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//512/73393/73400/73407/dokument68422.pdf?lastUpdateDay=20.03.13&lastUpdateHour=11%3A16&userLogged=false&date=%C5%9Broda%2C+20+marzec+2013
na szybko:
sternik: wiek 18 lat, ograniczenie do LOA 18m i 200Mm od brzegu :-(

i sporo nowych dokumentów:
http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/512/projekt/73393

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:22 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
sternik: ograniczenie do LOA 18m i 200Mm od brzegu

I 18 lat.
A tak pięknie miało być...
Sternik jachtowy od 16 lat, uprawnienia do 24m. i do 200 Mm.

Za wyjątkiem nieobowiązkowych szkoleń, co można uznać za sukces?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:33 

Wojciech1968 napisał(a):
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
sternik: ograniczenie do LOA 18m i 200Mm od brzegu

I 18 lat.
A tak pięknie miało być...
Sternik jachtowy od 16 lat, uprawnienia do 24m. i do 200 Mm.

Za wyjątkiem nieobowiązkowych szkoleń, co można uznać za sukces?

Żeglarz do 12 m po morzu (ograniczonym) - było 8,5m.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:44 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Tak na szybko:

par. 4 pkt. 4: czy przedtem też było "pozytywne opinie"? Bo zastanawiam się co jest warunkiem wystawienia "pozytywnej", ale tak czy inaczej rozumiem, że muszę delikwentowi wpisywać dawną formułkę "kwalifikuje się" bądź "nie kwalifikuje się"?

par. 19. pkt. 1. - to jakieś kuriozum sformułowania pseudoprawnego :D. Ktoś mi może wyjaśnić o jaką "sprawę" może chodzić? Zresztą pytanie retoryczne raczej, ale ubaw niezgorszy! Na szczęście nie należ to do najistotniejszych naszych problemów...

par. 23. pkt CHYBA 3. (piszę chyba, bo ktoś się walnął w numeracji - jest 23.1 z 7 podpunktami, nie ma 2. za to jest 3...). Tak czy inaczej - wprowadzono zapis o zniżkach, o czym zdaje się już tu ktoś dyskutował i mnie zjechał :)

Sukces - nie widzę żadnego zapisu o badaniach lekarskich. Sukces dlatego, że zlikwidowano jedną fikcję (dotychczasowe zaświadczenia, a nie wprowadzono drugiej - proponowane oświadczenia.

Z uzasadnienia (str. 4) dowiedziałem się, że zmiana wieku z 12 na 16 lat była postulowana przez "większość partnerów społecznych" itd.. No popatrz pan... A mi się wydawało, że proponowano 14 lub 16, ale może się nie znam. Podoba mi się (ironicznie) twierdzenie, jakoby to "strona społeczna" się upierała przy co najmniej 16 latach...

Czytałem wyłącznie pobieżnie, więc pewnie czegoś i nie doczytałem...

Natomiast generalnie: pogratulować sukcesu!!! Należą Wam się wielkie dzięki!!!

Ostatnio edytowano 20 mar 2013, o 12:57 przez el Szaman, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:53 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 36
Witam,

przejrzałem na szybko nowy projekt i jako właściciel firmy zajmującej się między innymi szkoleniem żeglarskim chciałem wyrazić uznanie zarówno dla ministerstwa jak i dla osób zaangażowanych we wprowadzanie zmian.

W części morskiej-żeglarskiej, jak dla mnie, sporo pozytywnych zmian. Fajnie, że ministerstwo uwzględniło uwagi w ostatnim etapie prac i sprawy techniczne i proceduralne związane z egzaminem nie są już tak mocno zakręcone jak były w poprzedniej wersji.

Zmiana z 16 na 18 lat i z 24 na 18 metrów - wydaje mi się praktycznie nie istotna.

Trzymam kciuki za szybkie podpisanie dokumentu. Choć za oknem tego nie widać, sezon startuje za niespełna miesiąc...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 13:01 

Podziękował : 89
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
"Rozporządzenie w sprawie uprawiania turystyki wodnej" a nie poświęcono uwagi bezpatentowcom, nie ma jasnej informacji co im wolno a co nie, np. na morzu.
Może to reguluje inny dokument np. ustawa, rozumiem że pozostaje >> 7,5m i >> 10kM ale co jeszcze...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 13:15 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
el szaman napisał(a):
Czytałem wyłącznie pobieżnie, więc pewnie czegoś i nie doczytałem...
Zgadza się. Nie doczytałeś :D
el szaman napisał(a):
czy przedtem też było "pozytywne opinie"?
Było. To znaczy w projekcie było, bo w poprzednim (Lipcowym) rozporządzeniu - nie było. Liczyły się tylko dupokojogodziny.
el szaman napisał(a):
par. 19. pkt. 1. - to jakieś kuriozum sformułowania pseudoprawnego :D. Ktoś mi może wyjaśnić o jaką "sprawę" może chodzić? Zresztą pytanie retoryczne raczej, ale ubaw niezgorszy!
Ubawu w tym nie widzę. Chodzi np. o to, żebyś nie miał rozterki moralnej, jako egzaminator, jeśli Ci się trafi na egzaminie Twój szef, który jest wprawdzie idiotą, ale może Cię wywalić z roboty.
el szaman napisał(a):
par. 23. pkt CHYBA 3. (piszę chyba, bo ktoś się walnął w numeracji - jest 23.1 z 7 podpunktami, nie ma 2. za to jest 3...).
Przejrzyj jeszcze raz. Są wszystkie trzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 13:32 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Na moje oko §7.1.2 i §10.1.2 określa, że niezbędny staż wynosi 1200 godzin oraz 100 godzin na dłuższym niż 20 m oraz 100 godzin na pływach.

Czyli razem 1400 godzin. Za to nie określono, co to są wody pływowe, więc to fikcja.

Nadal twierdzę, że zgodnie z literą §19 osoby w nim wymienione egzaminator przepuszcza bez egzaminowania. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: panwac
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 13:38 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Zbieraj napisał(a):
Było. To znaczy w projekcie było, bo w poprzednim (Lipcowym) rozporządzeniu - nie było. Liczyły się tylko dupokojogodziny

Dlatego pytałem - nie byłem pewien :)
Zbieraj napisał(a):
Ubawu w tym nie widzę.

Wiesz, ja się czepiam sformułowania, nie zasady - tę oczywiście pojmuję. Może to skażenie zawodowe, ale tak sformułowany zapis jest totalną bzdurą!!! O jakiej "sprawie" jest mowa? Czy w -rozumieniu potocznym- o postępowaniu prokuratorskim bądź sądowym? Przecież tekst
Cytuj:
...pozostaje w takim stosunku prawnym, że wynik sprawy...
nie ma sensu ani logicznego, ani semantycznego! A ja się po prostu upieram, że jeśli prawo ma być tworzone, to, znaczy, "porządnie", czyli nie może pozwalać na wnioskowanie intencyjne tam, gdzie można określić ostre granice ustanowień :).

Ale przyznaję, że przy całości to ten fragmencik ma znaczenie marginalne! Udało się uzyskać ważniejsze efekty, i to się liczy!
Zbieraj napisał(a):
Przejrzyj jeszcze raz. Są wszystkie trzy.

Przeczytałem jeszcze raz i oczywiście masz rację!!! Chyba mnie to przeniesienie pomiędzy stronami oślepiło :). Dziękuję!

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Stara Zientara napisał(a):
Nadal twierdzę, że zgodnie z literą §19 osoby w nim wymienione egzaminator przepuszcza bez egzaminowania. :)

I masz rację! Dla wszystkich wymienionych osób egzaminator nie przeprowadza egzaminu.

Ale: skoro nie przeprowadza egzaminu, to nie może też uznać egzaminu za zaliczony - bo go nie przeprowadził. Jeśli zaś nie może uznać za zaliczony, to nie może wystawić stosownego zaświadczenia, a więc taki pacjent nie może otrzymać "uprawnienia".

Ale zgadzam się z Tobą, że na pierwszy rzut oka to jest sformułowane w sposób mogący wzbudzać wątpliwości. Jednak logika, zwłaszcza prawnicza, jest nieubłagana...
Tak czy inaczej - ja bym się też do tego przyczepił - bo można było to sformułować jednoznacznie, chociażby w miejsce "nie przeprowadza" napisać "nie może przeprowadzać"...
Ale to niestety nie jedyny taki przypadek w polskim prawie :(

Za ten post autor el Szaman otrzymał podziękowanie od: panwac
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 14:41 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Wojciech1968 napisał(a):
co można uznać za sukces?

Wojtek - pytasz poważnie czy tak dla jaj ? :D
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:07 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
bury_kocur napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
co można uznać za sukces?

Wojtek - pytasz poważnie czy tak dla jaj ? :D
Pzdr
Kocur

podejrzewam, ze poważnie, bo Wojtek skupia sie na pojedynczych zmianach, nie wpływających bardzo na całość - tracąc z oczu większy obraz.

Więc pozwolę sobie przypomnieć wszystkim.
Głównym osiągnięciem jest JAKOSCIOWA zmiana jaka nastąpiła przy okazji tego rozporządzenia. Jakosciowa, bo polegająca na totalnej zmianie podejścia urzędników Min. Sportu. Po raz pierwszy Ministerstwo "grało" po naszej stronie. Starając sie uprościć system i ułatwić, na ile to tylko możliwe, dostęp do zeglowania. I nieważne, czy ze względu na 'pospolite ruszenie' jakie nastąpiło po pierwszym, 'ctrl-copy ctrl-paste' projekcie, czy po uwagach min. Jassera. Tego sie pewnie nigdy nie dowiemy, co pozwala mi wierzyć, ze to pospolite ruszenie (za które Wam wszystkim bardzo dziękuje!) miało przynajmniej jakiś wpływ na ta zmianę.

Zmiany dla niektórych mogą być niewystarczające. Ale nie zmienia to faktu, ze są znaczne. Po uzyskaniu JEDNEGO stopnia - sternika - którego warunki zdobycia sie nie zmieniły - możemy zasadniczo zaprzestać dalszej wspinaczki. Bo niewiele osób będzie plywalo przez ocean. A 200 mil i 18 m - pozwala im praktycznie wszędzie i na wiekszosci jachtów pływać. Jak wielu z Was pożycza lub ma jachty powyżej 60 stop?

Tak więc zmiana jest jakosciowa. Jest to nadal kompromis - ale dobry kompromis. A za lat kilka - może posłużyć do dalszego zliberalizowania systemu, poprzez dostarczenie statystyk, ze nic sie strasznego nie stało. Przy obecnie prezentowanym podejściu Ministerstwa zaczynam mieć (cichutka i niesmialą) nadzieje, ze ten następny raz będzie zapoczątkowany przez urzędników Państwa.

Czego Wam wszystkim życzę!

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:09 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Moniia napisał(a):
którego warunki zdobycia sie nie zmieniły
Się zmieniły nieco. Nie ma obowiązkowego kursu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:10 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Maar napisał(a):
Moniia napisał(a):
którego warunki zdobycia sie nie zmieniły
Się zmieniły nieco. Nie ma obowiązkowego kursu.

ok, nie zmieniły sie na bardziej skomplikowane :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:16 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Jak widać z lektury projektu działania tz. liberalizatorów kwaśne owoce przyniosły dla zwykłego śmiertelnika.
1. przeciętny żeglarz bez aspiracji morskich, który raz, dwa razy do roku na tydzień chce wyczarterować jacht o Lc ponad 750 cm. będzie musiał się uczyć kompletnie nie przydatnych rzeczy. bo tz liberalizatorzy ubzdurali sobie uszczęśliwianie na siłę potencjalnych jeziorowych żeglarzy poszerzeniem ich uprawnień.
2. Szkółki jak i egzaminatorzy będą nawzajem sobie lizać dupy z zwiększoną niż dotychczas częstotliwością ponieważ zapis o zasadach egzaminowania całkowicie eliminuje możliwość przygotowania się podchodzącego do egzaminu samodzielnie lub pod opieką kogoś spoza ścisłego grona egzaminujących, chyba że zasady w akcie prawnym będą z pełną świadomością łamane i zakres możliwych pytań będzie się pojawiał.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:24 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
ins napisał(a):
1. przeciętny żeglarz bez aspiracji morskich,
Nie ma czegos takiego jak przeciętny żeglarz bez aspiracji morskich.

To, że tak wiele osób/łódek żegluje po śródlądziu wynika między innymi z tego, że przepisy uniemożliwiały łatwy (taki jak teraz jest proponowany a przez Ciebie kontestowany) dostęp do morza.
Reszta, to pochodna zamordyzmu.

ins napisał(a):
liberalizatorzy ubzdurali sobie uszczęśliwianie na siłę potencjalnych jeziorowych żeglarzy poszerzeniem ich uprawnień
Zmartwię Cie jeszcze bardziej. Liberalizatorzy ubzdurali sobie i nad tym pracują, żeby dostęp do żeglowania na łódkach większych niż 7,5 metra był jeszcze bardziej poszerzony - żeby nie wymagał jakichkolwiek patentów.

Straszne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:27 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Moniia napisał(a):
Jakosciowa, bo polegająca na totalnej zmianie podejścia urzędników Min. Sportu. Po raz pierwszy Ministerstwo "grało" po naszej stronie

Wiesz Monia... ja bym to ujął jeszcze inaczej ...

Po raz pierwszy od wielu, wielu lat - chyba od lat 60. ub.w. - ustawodawca tworzył w PL przepisy regulujące uprawianie turystyki wodnej (żeglarstwa i motorowodniactwa) NIE w oparciu o sposób typu "wicie towarzyszu, rozumicie - tu macie gotowca i go przepiszcie" czyli w sposób znany w PRL-u od dziesięcioleci tylko w oparciu o faktyczne konsultacje z podmiotami zainteresowanymi ze spotkaniami konsultacyjnymi w realu włącznie.

Co pokazało, iż urzędnicy zaczynają kierować się zdrowym rozsądkiem i logiką a nie kumoterstwem rządowym w zazębieniu typu "jakiś tam minister Skarbu/prezes PZZ/prezes PZMwiNW" co miało do tej pory często miejsce.

I to tak naprawdę jest największym sukcesem tego rozporządzenia.

A o jego złagodzenie powalczymy za czas jakiś - może się w międzyczasie uda przesunąć granicę tzw "bezpatencia" do 9 a może 12 metrów a wtedy wszelkie stopnie obowiązkowe będą powoli traciły rację bytu.

Pożyjemy/zobaczymy...

Na razie oby do wiosny ale tej z dodatnimi temperaturami ... :D :D
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: panwac
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 103  Następna strona