Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:31 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
ins napisał(a):
2. Szkółki jak i egzaminatorzy będą nawzajem sobie lizać dupy z zwiększoną niż dotychczas częstotliwością ponieważ zapis o zasadach egzaminowania całkowicie eliminuje możliwość przygotowania się podchodzącego do egzaminu samodzielnie lub pod opieką kogoś spoza ścisłego grona egzaminujących, chyba że zasady w akcie prawnym będą z pełną świadomością łamane i zakres możliwych pytań będzie się pojawiał.

Ponieważ piszę (i wcześniej sam projekt czytałem) z doskoku, siedząc na nasiadówie, więc może niezbyt doczytałem, ale mam wrażenie, że przewinęła się myśl, że zestawy pytań egzaminacyjnych trzeba przesyłać do ministerstwa. To moim zdaniem wróży, że po pewnym czasie może się pojawić "centralny rejestr pytań egzaminacyjnych" podobny do zestawu/ów pytań testowych dla kierowców. A wówczas żadne lizanie nie będzie potrzebne - przynajmniej jeśli chodzi o teorię.
A praktyka... a cóż to za problem zainstalować na achtersztagu kamerkę do rejestracji przebiegu egzaminu? Takiego rodzaju, jakie instalują sobie różni zapaleńcy w samochodach?
Ale zanim do tego dojdzie, to może wzrośnie granica bezpatencia np do 12 m i egzaminami będą zainteresowani jedynie nieliczni zapaleńcy...?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:33 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Maar napisał(a):
Nie ma czegos takiego jak przeciętny żeglarz bez aspiracji morskich.

To, że tak wiele osób/łódek żegluje po śródlądziu wynika między innymi z tego, że przepisy uniemożliwiały łatwy (taki jak teraz jest proponowany a przez Ciebie kontestowany) dostęp do morza.
Reszta, to pochodna zamordyzmu

Wybacz ale nie masz kompletnie o tym pojęcia. to do mnie przychodzą ludzie się uczyć nie do Ciebie i to ja wiem gdzie większość z nich ma ochotę popływać , nie Ty.

Maar napisał(a):
Zmartwię Cie jeszcze bardziej.

Nie za bardzo wiem czy miałbym być zmartwiony. Jak na razie nawet o centymetr nie ruszyła granica bezpatencia.

AIKI napisał(a):
a cóż to za problem zainstalować na achtersztagu kamerkę do rejestracji przebiegu egzaminu?

Kamerka, a w jakim celu? Taka z nagrywaniem dźwięku by komisja mogła uwalić załoganta za brak potwierdzania komend?

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 20 mar 2013, o 15:39 przez ins, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:38 

ins napisał(a):
Nie za bardzo wiem czy miałbym być zmartwiony. Jak na razie nawet o centymetr nie ruszyła granica bezpatencia.

Która istnieje w obecnym wymiarze 5 lat. Podczas gdy poprzednio nie było jej w ogóle przez kilkadziesiąt lat, bo aby żeglować czyś większym niż Maczek trzeba było mieć kwita... Mam wrażenie, ze zbyt wiele i zbyt szybko oczekujesz.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:50 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
bury_kocur napisał(a):
Moniia napisał(a):
Jakosciowa, bo polegająca na totalnej zmianie podejścia urzędników Min. Sportu. Po raz pierwszy Ministerstwo "grało" po naszej stronie

Wiesz Monia... ja bym to ujął jeszcze inaczej ...

Po raz pierwszy od wielu, wielu lat - chyba od lat 60. ub.w. - ustawodawca tworzył w PL przepisy regulujące uprawianie turystyki wodnej (żeglarstwa i motorowodniactwa) NIE w oparciu o sposób typu "wicie towarzyszu, rozumicie - tu macie gotowca i go przepiszcie" czyli w sposób znany w PRL-u od dziesięcioleci tylko w oparciu o faktyczne konsultacje z podmiotami zainteresowanymi ze spotkaniami konsultacyjnymi w realu włącznie.

No w sumie o to chodziło, miałam tam dopisać w drugiej części zdania ale za szybko mi sie pisało :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:54 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
ins napisał(a):
Wybacz ale nie masz kompletnie o tym pojęcia. to do mnie przychodzą ludzie się uczyć nie do Ciebie i to ja wiem gdzie większość z nich ma ochotę popływać , nie Ty.

Tez wybacz, ale masz błędne założenia do wnioskowania.
Nie masz kompletnie pojęcia, bo ludzie którzy do Ciebie przychodzą chcą się uczyć, a do mnie przychodzą ludzie, którzy chcą popływać i to ja wiem gdzie mają ochotę popływać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:56 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
ins napisał(a):

Też miałbym prośbę do Maara by przedstawił statystyki dotyczące liczby żeglarzy morskich i jeziorowych.
Możemy się nawet założyć - czy to jest 1:5, 1:10 czy 1:20?
Cytuj:

Tym bardziej zastanawia szalona walka, z długą listą obelg na tym forum z propozycją objęcia terminem UPRAWNIENIA certyfikatów KOMPETENCJI. Wymaga to jedynie decyzji ministra, który stwierdzi, że owe certyfikaty UPRAWNIAJĄ.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 20 mar 2013, o 15:58 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:56 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
ins napisał(a):
Szkółki jak i egzaminatorzy będą nawzajem sobie lizać dupy z zwiększoną niż dotychczas częstotliwością

A przepraszam, że tak spytam wprost - po której stronie tego procederu brałeś udział skoro jesteś tak dobrze zorientowany w jego funkcjonowaniu ?

Bo ja patrząc na zależność egzaminu od stopnia przygotowania kandydata na żeglarza do owego egzaminu nie widzę osobiście żadnej zależności w tym co piszesz tzn, iż:

"Szkółki jak i egzaminatorzy będą nawzajem sobie lizać dupy z zwiększoną niż dotychczas częstotliwością ponieważ zapis o zasadach egzaminowania całkowicie eliminuje możliwość przygotowania się podchodzącego do egzaminu samodzielnie lub pod opieką kogoś spoza ścisłego grona egzaminujących"

a - jak to eufemistycznie ująłeś: - "lizaniem dupy z zwiększoną niż dotychczas częstotliwością"...

Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

AIKI napisał(a):
Mam wrażenie, ze zbyt wiele i zbyt szybko oczekujesz.

Jesteś pewny Andrzeju, że grono szkolących wg dotychczasowych zasad zamordyzmu szkolenia oczekiwało i oczekuje JAKICHKOLWIEK zmian ???
Sądząc choćby po lekturze jakich wniosków i czyjego autorstwa nie przyjęto w treści rozporządzenia oraz z tego co słyszałem na spotkaniu uzgodnieniowym to nie sądzę aby to grono oczekiwało czegokolwiek ...
Przecież jak szkolenie było obowiązkowe było tak pięknie .... :)
Pieniążki same przychodziły bo ... musiały.
A tu Patrzaj Panie - przyszli i popsuli interes źli ludzie ... :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:07 

bury_kocur napisał(a):
A przepraszam, że tak spytam wprost - po której stronie tego procederu brałeś udział skoro jesteś tak dobrze zorientowany w jego funkcjonowaniu ?
Ej tam, nie ważne po której stronie. Ważne z jaką częstotliwością :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:11 
*** Ban ***

bury_kocur napisał(a):

Jeśli test ma być obowiązkowym sposobem egzaminowania na patenty państwowe to powinien być ten test sporządzany w oparciu o transparentny zakres pytań, a nie zakres będący w gestii przewodniczącego komisji. Okręg w którym szkoliłem i egzaminowałem dawno do tej dość jasnej konkluzji doszedł i pytania testowe były dostępne wszystkim klubom szkolącym w okręgu i podchodzącym do egzaminu . Nie potrzebowałem nikomu lizać niczego.

Chociaż może jestem trochę naiwny. Być może Ty i Marr macie w tym jakiś deal z tz podmiotami by zakres pytań był dostępny tylko bliskim znajomym przewodniczących komisji egzaminujących? Czyż nie jest tak ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Bury Kocurze?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:28 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Maar napisał(a):
ins napisał(a):
1. przeciętny żeglarz bez aspiracji morskich,
Nie ma czegos takiego jak przeciętny żeglarz bez aspiracji morskich.

Znam takich. Nie sa to pojedyncze przypadki, bo znam dziesiatki takich. Niektorzy z nich zegluja dluzej od Ciebie i mnie razem wzietych. Nie maja zadnych aspiracji morskich w zeglarstwie. Znam osoby, ktore przychodza na kurs zeglarski nie majac zadnych aspiracji morskich. Niektorym sie to z czasem zmienia, innym nie. Ale wielu z tych tysiecy zeglarzy plywajacych po srodladziu nigdy nie zaznalo plywania po mozu i nie ma na to ochoty. Ba.. Znam kilka osob, ktore po wieloletnim plywaniu srodladowym pojechaly w rejs morski i juz nie chca wiecej. Z pewnoscia osoby te nie maja zadnych morskich aspiracji.

To oczywiscie niczego nie zmienia w kwestii rozporzadzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:32 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
ins napisał(a):
bury_kocur napisał(a):

Jeśli test ma być obowiązkowym sposobem egzaminowania na patenty państwowe to powinien być ten test sporządzany w oparciu o transparentny zakres pytań, a nie zakres będący w gestii przewodniczącego komisji.
[...]
Być może Ty i Marr macie w tym jakiś deal z tz podmiotami by zakres pytań był dostępny tylko bliskim znajomym przewodniczących komisji egzaminujących? Czyż nie jest tak ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Bury Kocurze?
Piotr Siedlewski

Po pierwsze, i w pismach do ministerstwa, i na konferencji był zgłaszany wniosek o przeprowadzanie egzaminu nie na podstawie zakresu wymagań, ale na podstawie pytań lub zadań wybieranych przez przewodniczącego komisji z zestawu publikowanego (obligatoryjnie) na BIP podmiotu upoważnionego do egzaminowania. Wiem to na pewno, bo sam taki postulat słałem. Na konferencji ze strony ministerstwa padła odpowiedź, że opracowują system ujednolicenia poziomu egzaminowania co do zasady zbieżny z postulatem i tyle - to oni tworzą zapisy dokumentów.

A trochę OT: czy te ostatnie -dziesiąt wpisów, to nadal dyskusja w temacie, czy tylko uwagi ad personam? :-?

Ostatnio edytowano 20 mar 2013, o 16:33 przez panwac, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:33 

ins napisał(a):
Być może Ty i Marr macie w tym jakiś deal z tz podmiotami by zakres pytań był dostępny tylko bliskim znajomym przewodniczących komisji egzaminujących? Czyż nie jest tak ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Bury Kocurze?

Szanowny Piotrze

Nie zrozumiałeś mnie (i chyba także innych zwolenników liberalizacji) kompletnie.

Mówiąc wprost WISI mi czy pytania egzaminacyjne będą znane czy nie bo nie o to walczę (a poza tym jakie to ma znaczenie - albo się umie i zdaje albo nie umie i nie zdaje).

Walczymy o wolność żeglugi bez obowiązkowych egzaminów i szkoleń.

To drugie się już chyba udało a na pierwsze trzeba jeszcze chwilkę czasu.

Osobiście są mi już dziś i będą także w przyszłości całkiem obojętne egzaminy obojętnego szczebla jeżeli będą nieobowiązkowe a jak już ludzie będą mogli żeglować jednostkami o rozsądnej wielkości (12, 15, 18 m) bez owych obowiązkowych uprawnień podobnie jak to się dzieje w wielu krajach wolnego świata wtedy tym bardziej zasady owych egzaminów będą mi obojętne.

I tym bardzie nie rozumiem Twej światłej myśli:

"Czyż nie jest tak ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Bury Kocurze ?"

Jakie to ma przełożenie na swobodę i wolność żeglugi, o którą walczymy ???

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Ostatnio edytowano 20 mar 2013, o 16:38 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:35 

ins napisał(a):
Chociaż może jestem trochę naiwny. Być może Ty i Marr macie w tym jakiś deal z tz podmiotami by zakres pytań był dostępny tylko bliskim znajomym przewodniczących komisji egzaminujących? Czyż nie jest tak ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Bury Kocurze?

Zaczynasz się niepotrzebnie podkładać pod naloty... Sprawdź w BIP-ie ministerstwa i przekonasz się, że ŻADEN z uczestników konsultacji społecznych (również tych z estabilishmentu) nie proponował wprost pytań egzaminacyjnych w formie testów. Samoster wyraził opinię:
Cytuj:
Załącznik 4 - Zakres wymagań egzaminacyjnych
Uwaga ogólna:
Zdaniem SŻ ,,Samoster" celowym byłoby zastqpienie opisowego zakresu wymagań
egzaminacyjnych wiedzy teoretycznej na poszczególne patenty standardowym zestawem
testowych pytań egzaminacyjnych, z których komisje egzaminacyjne wybierały by zestaw pytań na konkretny egzamin według określonego klucza t.j odpowiednia ilość pytań do poszczególnych dziedzin wiedzy objętej egzaminem

Wprowadzenie zapisu o 75 pytaniach przygotowywanych przez KE to autorski pomysł ministerstwa.

AIKI

Ostatnio edytowano 20 mar 2013, o 16:40 przez AIKI, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:36 

plitkin napisał(a):
Z pewnoscia osoby te nie maja zadnych morskich aspiracji.

To dlaczego nie walczą o swoje proste prawa śródlądowych żeglarzy ?
Wiesz o tym, że nieobecni racji nie mają ...
Zawsze mogą się postarać i wspomóc nas w dążeniu do tych 9, 12, 15 m "bezpatencia"...
Mają przecież taką szansę ...
Czyż gdzieś się mylę ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:40 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
panwac napisał(a):
A trochę OT: czy te ostatnie -dziesiąt wpisów, to nadal dyskusja w temacie, czy tylko uwagi ad personam?

Otóż to!
Nie dość, że ad to jeszcze bez ...sensu. Obustronnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:45 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
bury_kocur napisał(a):
plitkin napisał(a):
Z pewnoscia osoby te nie maja zadnych morskich aspiracji.

To dlaczego nie walczą o swoje proste prawa śródlądowych żeglarzy ?
?..
Czyż gdzieś się mylę ?
Pzdr
Kocur

Oczywiscie ze sie mylisz. Mylisz sie w odbiprze sensu mojej wypowiedzi. Napisalem wyraznie, ze fakt znajomosci przeze mnie takich osob niczego nie zmienia w kwestii omawianego rozporzadzenia. W odroznieniu od Insa nie widze problemu, ze tacy zeglarze beda musieli sie czegos tam wiecej nauczyc.

Tak wiec ci ludzie ani nie musza, ani nie potrzebuja o nic walczyc, plywaja sobie tak jak chca. Ja jedynie zaznaczylem fakt ich istnienia, co do ktorego to faktu Maar mial watpliwosci. Zeglarstwo nie skupia sie na osobach, ktore przychodza do Insa, Maara czy do mnie na regaty. Nie zgodzilem aie jedynie z twierdzeniem, ze nie istnieja zeglarze bez morskich aspiracji. Otoz istnieja i jest ich calkiem duzo. Duzo tez jest zeglarzy bez aspiracji liberalizatorskich, regatowych a nawet zeglarskich :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:45 

bury_kocur napisał(a):
Wiesz o tym, że nieobecni racji nie mają ...
Zawsze mogą się postarać i wspomóc nas w dążeniu do tych 9, 12, 15 m "bezpatencia"...
Mają przecież taką szansę ...
Czyż gdzieś się mylę ?
Pzdr
Kocur

To jeden z poważniejszych błędów - do jakichkolwiek uprawnień obecnie aspirują ludzie, którzy dotychczas głównie pływali na jeziorach.
Dla Ciebie oni nie istnieją i nie mają racji. I tu leży błąd - bo moim zdaniem jest ich 20 razy więcej niż żeglarzy morskich.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:52 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
plitkin napisał(a):
W odroznieniu od Insa nie widze problemu, ze tacy zeglarze beda musieli sie czegos tam wiecej nauczyc.
A gdzie jest w rozporządzeniu to "więcej". Ja jakoś nie zauważam rozszerzenia zakresu wiadomości wymaganych na egzaminie na żeglarza jachtowego.

AndRand napisał(a):
bo moim zdaniem jest ich 20 razy więcej niż żeglarzy morskich.
I oczywiście ich głos na forach, w sejmie, w ministerstwie itd. jest słyszalny 20 razy częściej. :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 17:05 
*** Ban ***

Stara Zientara napisał(a):
Ja jakoś nie zauważam rozszerzenia zakresu wiadomości wymaganych na egzaminie na żeglarza jachtowego.

To proszę o jasne i obligatoryjne zdefiniowanie punktów 4, 7 i 9 zakresu wymagań egzaminacyjnych na Ż.J

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 17:14 

plitkin napisał(a):
Nie maja zadnych aspiracji morskich w zeglarstwie. Znam osoby, ktore przychodza na kurs zeglarski nie majac zadnych aspiracji morskich. Niektorym sie to z czasem zmienia, innym nie. Ale wielu z tych tysiecy zeglarzy plywajacych po srodladziu nigdy nie zaznalo plywania po mozu i nie ma na to ochoty.
Czytasz to co piszesz? :-)
Piszesz o żeglarzach, którzy lubią pływać po śródlądziu a ja piszę o PRZECIĘTNYCH żeglarzach.

Nie ma w żeglarstwie przeciętności, każdy z nas jest zwariowany inaczej!!!

ps A jeśli o pływanie po słodkim chodzi, to temat (nomen omen) rzeka - powodów jest wiele a jednym z nich (IMHO w stosunku do osób w wieku 45+ bardzo istotnym) jest przyzwyczajenie. Nie było możliwości po słonym, to poszli na słodkie i tak już im zostało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 17:17 

ins napisał(a):
To proszę o jasne i obligatoryjne zdefiniowanie punktów 4, 7 i 9 zakresu wymagań egzaminacyjnych na Ż.J

Może Wojtkowi będzie się chciało nad tym pomyśleć bo gdyby to pytanie na mnie trafiło to odpowiedziałbym, że nie pamiętam aby ktoś z "naszych" w ogóle podnosił temat wymagań egzaminacyjnych....
To domena ustawodawcy...
My podnosiliśmy aby tych egzaminów właśnie nie było bo jak ktoś chce sobie popływać turystycznie to wszelkie egzaminy i patenty potrzebne są jak świni siodło... :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 17:20 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
ins napisał(a):
To proszę o jasne i obligatoryjne zdefiniowanie
Pisz do ministerstwa - ja nie muszę tego interpretować. Ale mogę spróbować. :)

Pkt 4 - nie ma nic o morzu.
Pkt 7 - dodanie informacji, jakie są pomoce nawigacyjne na morzu, to ok. 10 min.
Pkt 9 - słowo kluczowe "podstawowe" - są takie same na śródlądziu i morzu

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 17:34 
*** Ban ***

Pisz do ministerstwa - ja nie muszę tego interpretować.

Na tym to polega. Urząd państwowy skoro chce regulować pewne sprawy to powinien to robić od początku do końca, albo nie wikłać się w nie.
Kto ma decydować o tym co jest podstawowe, kaprys przewodniczącego komisji?
Przewodniczący komisji ma również w swej łaskawości decydować czy punkt 4 obejmuje morze czy nie?
Przewodniczący ma też być wyrocznią czy ministerstwo interpretuje pojecie egzaminacyjne - pomoce nawigacyjne - jako wymienienie nazw... czego nazw? I na co to gościowi który chce wyczarterować na Kiekrzu na 2 h jacht o 5 centymetrów dłuższy niż norma przewiduje?

Jak to się ma do tak pożądanego odejścia od obowiązkowego szkolenia?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 18:24 

ins napisał(a):
Pisz do ministerstwa - ja nie muszę tego interpretować.

Na tym to polega. Urząd państwowy skoro chce regulować pewne sprawy to powinien to robić od początku do końca, albo nie wikłać się w nie.
Przewodniczący komisji ma również w swej łaskawości decydować czy punkt 4 obejmuje morze czy nie?
Przewodniczący ma też być wyrocznią czy ministerstwo interpretuje pojecie egzaminacyjne - pomoce nawigacyjne - jako wymienienie nazw... czego nazw? I na co to gościowi który chce wyczarterować na Kiekrzu na 2 h jacht o 5 centymetrów dłuższy niż norma przewiduje?

No ma się bardzo prosto - nie ma obowiązku, zatem to czego nauczysz Ty (mając na uwadze wymagania egzaminacyjne) lub czego nauczy się delikwent sam (mając to samo na uwadze) powinno obejmować zakres wiedzy i umiejętności dość jasno (acz nie w 100 %) sprecyzowany w tychże wymaganiach.
W moim odczuciu więcej będzie chętnych do nauki teorii głównie ale i praktyki też, bo ludzie bywają leniwi i po pierwszych egzaminach po nowemu, jak polegnie sporo delikwentów, którzy zgłoszą się na żywioł bez zapoznania się z wymaganiami (bo pływają xx lat więc już wszystko wiedzą i umieją), to pójdzie fama w narodzie, że aby zdać to lepiej się pod egzamin poduczyć. U kogoś, kto te wymagania zna.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 18:31 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
AIKI napisał(a):
U kogoś, kto te wymagania zna.

No właśnie w tym problem, jak dobrze rozumiem,jeśli nie znamy wymagań i zasad to te egzaminy mogą być karykaturą no i nagle może się okazać ,że zdobycie patentu jakiegokolwiek może się stać trudniejsze niż kiedykolwiek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 21:48 

ins napisał(a):

Piotr - czegoś się uczepił nas w sprawie tych egzaminów - pisz w tej sprawie do ministerstwa - nie wiem czy kogokolwiek z "naszych" to interesuje - nie pamiętam aby ktoś z naszej strony wnioskował jakiekolwiek warunki egzaminów - my wnioskujemy od lat aby do 24 m pływanie było wolne od obowiązku posiadania jakichkolwiek patentów" i nie my ustanawialiśmy warunki egzaminów ...

ins napisał(a):

Ano właśnie - co ma "piernik do wiatraka" czyli co mają warunki egzaminów do faktu braku obowiązkowości szkoleń ???

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 22:03 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
bury_kocur napisał(a):
Ano właśnie - co ma "piernik do wiatraka" czyli co mają warunki egzaminów do faktu braku obowiązkowości szkoleń ??

Ale chyba jednak ma... Bo skoro nie ma obowiązkowych szkoleń, natomiast treść samego egzaminu w każdym wypadku może być różna, to teoretycznie kandydat nie bardzo ma szansę pójść "z ulicy" na egzamin - skoro nie wie, jakie w danym przypadku będą wymagania egzaminatora...

Wiem, że postulowane było zniesienie jakichkolwiek patentów, ale, skoro nie jest to w tej chwili wykonalne, to należy przynajmniej starać się tak formułować zapisy prawa, aby były one spójne i logiczne z jednej strony, z drugiej zaś jednoznacznie określały intencje prawodawcy.

W chwili obecnej wprawdzie zniesiony zostaje obowiązek uczestnictwa w kursach, tworzona jest natomiast struktura, która i tak w konsekwencji może (choć nie musi, praktyka to pokaże) zmusi kandydatów do uczestnictwa w czymś w rodzaju "kursów przygotowawczych do egzaminów"...
Ale może się mylę (oby!!!)

Dla wyjaśnienia: to nie jest zarzut do Kolegów, którzy uczestniczyli w konsultacjach!!! Odnoszę wrażenie, jakby po ustaleniu tekstu przez prawników jakiś np urzędnik, z prawem chyba nie mający dużo wspólnego, jeszcze to i owo pozmieniał... Vide: art 19. pkt 1. - nie wierzę, że jakiś prawnik wydał z siebie taki bełkot :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 22:21 

bury_kocur napisał(a):
my wnioskujemy od lat aby do 24 m pływanie było wolne od obowiązku posiadania jakichkolwiek patentów" i nie my ustanawialiśmy warunki egzaminów

Ale co z tego, że wnioskujecie od lat skoro to się od xx lat nie realizuje?
Bezpatencie nie jest jakąś prawdą objawioną - jest elementem służącym do ułatwienia pływania. Głoszenie bezpatencia przy jednoczesnym utrudnieniu warunków uzyskania patentu jest przeciwskuteczne - i stąd "podziękowania"
Jednocześnie zwalczanie zamiast wsparcia opcji realnie skutecznych (np. uznanie certyfikatów kompetencji za uprawniające) to już budzi co najmniej zdumienie.

Dla mnie sprawa jest prosta - trzeba robić certyfikat ICC w 3 dni w Irlandii i czniać PZŻ+bezpatentowców.

AndRand napisał(a):
bo moim zdaniem jest ich 20 razy więcej niż żeglarzy morskich.
I oczywiście ich głos na forach, w sejmie, w ministerstwie itd. jest słyszalny 20 razy częściej. :lol: :lol: :lol:

No nie wiem - skoro chcesz reprezentować nie żeglarzy, ale mało znaczącą ale głośną na forach mniejszość żeglarzy morskich... :roll:

el szaman napisał(a):
Dla wyjaśnienia: to nie jest zarzut do Kolegów, którzy uczestniczyli w konsultacjach!!! Odnoszę wrażenie, jakby po ustaleniu tekstu przez prawników jakiś np urzędnik, z prawem chyba nie mający dużo wspólnego, jeszcze to i owo pozmieniał... Vide: art 19. pkt 1. - nie wierzę, że jakiś prawnik wydał z siebie taki bełkot :)

A dla mnie jest - jak się woła o bezpatencie to trzeba zwracać uwagę na inne elementy, które ułatwiają dostęp do patentów zamiast utrudniać.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 22:28 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: istotniejsze kompetencje
El szaman

Rzeczywiście jest to bardzo prawdopodobne.

Dużo m.in. zależy w tej chwili od tego jak będą wyglądały finalne zapisy w rozporządzeniu Ministra Sportu i Turystyki oraz Ministra Infrastruktury w sprawie szczegółowych warunków uzyskiwania upoważnienia do przeprowadzania egzaminu oraz warunków kadrowych i organizacyjnych koniecznych do przeprowadzania egzaminu.

Związki i stowarzyszenia "towarzyszące", po "przegranej" (jak zauważyłeś, jednak nie do końca :mrgreen: ) batalii o oblig szkolenia i patenty, cała energie i wysiłki skupiają teraz na tym istotnym dokumencie...

Tak naprawdę zależy, to kim będą finalnie te "podmioty upoważnione"...

Poza związkami krajowymi (PZŻ,PZMWiNW) planowane są do wprowadzenia pod ten status związki okręgowe, które de facto od zawsze (poza CKE) pełniły bez delegacji ustawowej funkcje podmiotów egzaminacyjnych na podstawie "zlecenia" ze strony centrali ale nie z upoważnienia ustawodawcy...

I może się okazać,że dla nich własnie wprowadzono nowe pojęcie "podmiotu" dla uregulowania problemu (na pewno w momencie ich wprowadzania nie myślano o RYA, ISSA,PTTK czy innych stowarzyszeń "z poza monopolu" - to już wiem...

Miejmy nadzieje,że wiejący z MSiT oraz MBTiGM wprowadzi w tym zakresie transparentne i otwarte zasady, także dla podmiotów nie związanych w żaden sposób z właściwymi związkami...

"Wiejący wiatr historii"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 mar 2013, o 22:43 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
guidesailing napisał(a):
I może się okazać,że dla nich własnie wprowadzono nowe pojęcie "podmiotu" dla uregulowania problemu (na pewno w momencie ich wprowadzania nie myślano o RYA, ISSA,PTTK czy innych stowarzyszeń "z poza monopolu" - to już wiem...

Też takie odnoszę wrażenie...
guidesailing napisał(a):
Miejmy nadzieje,że wiejący z MSiT oraz MBTiGM wprowadzi w tym zakresie transparentne i otwarte zasady, także dla podmiotów nie związanych w żaden sposób z właściwymi związkami...

Oby, wtedy będziemy mogli się cieszyć, że głosów "towarzyszących" rzeczywiście słuchano z chęcią rzeczywistych uzgodnień, a nie jedynie wysłuchano, a rozgrywającymi pozostały te sam grupy "nacisków" co dawniej... Bo chwilami takie odnoszę wrażenie :-(. Miejmy nadzieję, że się mylę!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 103  Następna strona