Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 16:29

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 cze 2013, o 11:48 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam,

Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej i potrzebowałabym małej pomocy z Waszej strony, ponieważ nie miałam z żeglarstwem jeszcze nic wspólnego poza oglądaniem pływających żaglówek, oraz niestety, nie znam osobiście żadnego żeglarza a bardzo potrzebuję konsultacji.
Tematem pracy jest projekt przystani żeglarskiej na jeziorze o zmiennym poziomie wody.
Moje wątpliwości dotyczą przechowywania łodzi w hangarze - mianowicie czy można je przechowywać w takich dwupoziomowych kabinach?
- czy spotkaliście sie z takim sposobem ich przechowywania?
- jesli tak to w jaki sposob mocuje sie ta łódkę, która jest wyżej, czy są to jakieś liny?
Hangar będzie wyposażony w suwnicę.

Druga sprawa dotyczy sposobu mocowanie keji do pomostu głównego, lub keji do brzegu - chodzi tutaj o to, że poziom wody jest zmienny będą to keje "ruchome"
Potrzebuję jakieś zdjecie przykładowe, opis lub szkic.

No i na koniec proszę napisać w jaki sposób są usuwane nieczystości z żaglówek. Czy łódkę podłącza się do jakiejś pompy czy jest to robione "ręcznie"?

Bardzo proszę o pomoc - będę wdzięczna.
Z góry dziękuję i przepraszam za ewentualne błędy merytoryczne.
Jeżeli pytania są niejasno sformułowane, proszę pisać - zapytam dokładniej :)

Pozdrawiam Wszystkich Ania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 12:29 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
mohikanka napisał(a):
Moje wątpliwości dotyczą przechowywania łodzi w hangarze - mianowicie czy można je przechowywać w takich dwupoziomowych kabinach?
Dlaczego tylko dwupoziomowych?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: mohikanka
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 12:33 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Wiesz co, ja rozumiem, że nie masz nic wspólnego z żeglarstwem, ale z googlem też?
Na początek zalecam wpisanie haseł:
- dokumentacja techniczna pomostu pływającego
- projekt hangaru dla łodzi
- instalacja sanitarna na jachcie
Zapoznaj się z tym i pytaj o to, czego nie rozumiesz. To taka dobra rada do wybrukowania wiadomo czego.

A tak z ciekawości - jaki dyplom robisz?

Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowanie od: mohikanka
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 12:41 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4282
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Sąsiad napisał(a):
A tak z ciekawości - jaki dyplom robisz?
W twardych okładkach. :-P :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 14:29 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Zawsze podziwiam ludzi, utrudniających sobie życie... Za pracowitość, mnie by się nie chciało.
O ile mi bowiem wiadomo, to jednak student wybiera tematykę swojej pracy... A może tylko ja byłam na tak dziwnych studiach? Bo inaczej, jak wytłumaczyć, że średnio raz na dwa tygodnie widzimy studenta dowolnie wybranego kierunku, który pojęcia o żeglarstwie nie ma, a zabiera się za pracę dyplomową ściśle z żeglarstwem związaną? Nie prościej byłoby galerię handlową zaprojektować, albo biurowiec? Czy musi być to przystań?

Najwyraźniej ludzie lubią utrudniać sobie życie... Eh...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 14:37 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Moniia, ale prace dyplomowe pisze się nie tylko w szkołach wyższych. Na niższym szczeblu tematy są często narzucone z góry, a nawet losowane. Podejrzewam, że o taki przypadek ty chodzi, dlatego pytałem jaki to dyplom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 14:51 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
mohikanka napisał(a):
Druga sprawa dotyczy sposobu mocowanie keji do pomostu głównego, lub keji do brzegu

zobacz foty z mariny w Puławach. Wprawdzie nie jezioro, ale zmienny poziom lustra wody.
viewtopic.php?f=27&t=12161

Za ten post autor markrzy otrzymał podziękowanie od: mohikanka
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 22:10 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
mohikanka napisał(a):
- czy spotkaliście sie z takim sposobem ich przechowywania?
- jesli tak to w jaki sposob mocuje sie ta łódkę, która jest wyżej, czy są to jakieś liny?
Hangar będzie wyposażony w suwnicę.

Przynajmniej z motorówkami - nie ma problemu, jest to stosowane w miejscach, gdzie łodzi dużo a miejsca mało. Widziałem również piętrowe składowanie niewielkich jachtów żaglowych - nad jez. Kierskim w Poznaniu.
Mocowania żadnego nie widziałem - wystarcza sam ciężar lodzi w "kabinach" (a raczej w kratownicowych boksach). BTW - nigdzie nie widziałem użycia do ustawiania łodzi w takim systemie przechowywania suwnicy - zawsze tylko wózek widłowy:
Załącznik:
t&t.jpg
t&t.jpg [ 294.89 KiB | Przeglądane 3338 razy ]

Załącznik:
t&t1.jpg
t&t1.jpg [ 166.99 KiB | Przeglądane 3316 razy ]

Jeżeli chodzi o odbiór ścieków - w tej chwili na polskim śródlądziu dominują toalety chemiczne, ręcznie opróżniane do specjalnych ujęć w marinach, lub bezpośrednio do toalet w marinach. Cóż, zawsze to lepiej niż w krzakach...
Raczkuje system odbioru ścieków czarnych (fekaliów) przy pomocy stanowisk z wężami podłączanymi do pompy podciśnieniowej - tyle, że jedyne polskie przystanie, w których widziałem taką instalację - to przystanie morskie lub odwiedzane przez jachty morskie. Na tych jachtach (co raz częściej...) montowana jest instalacja WC ze zbiornikiem fekalia. U sąsiadów (Niemcy, Szwecja, Dania) rozwiązanie przewidujące istnienie stanowiska do odbioru ścieków ze zbiornika ścieków czarnych jest znacznie bardziej powszechne - co wynika z wprowadzania tam regulacji prawnych, stopniowo zabraniających używania jachtowych WC zaburtowych.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: mohikanka
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2013, o 01:36 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
Super!
Dziękuję bardzo - to wszystko rozjaśnia moje czarne chmury :)

Stara Zientara - ponieważ będzie to stosunkowo niewielka marina, dziękuję za zdjęcia

Sąsiad - naprawdę bardzo mocno przyjaźnię się z wujkiem google, ale czasami jest uparty i nic nie mowi ( dok. tech. pomostu pływającego - wielkie dzieki!, ale z hangarem i ściekami - to nie o to chodziło) To jest dyplom inżynierski :) temat wybrany samodzielnie, lokalizacja z namową promotora (jez. goczałkowickie)

robhosailor - najpewniej taka będzie :)

Moniia - dziękuję za wyrazy uznania, trochę w tym racji masz, bo ja zawsze wszystko od tej trudniejszej strony, a biurowce i galerie już były, chciałam wodę więc mam swoją marinę :)
dla tej Ścisłości - jest to projekt koncepcyjny, nie wykonawczy
Z kolei ja zawsze podziwiam ludzi, którzy pomimo tego, iż nie maja intencji pomóc, zawsze znajdą czas i siłę żeby przeszkodzić albo ponarzekać.. eh :roll:

markrzy - dziękuję za zdjęcia

pierdupierdu - ogromne dzięki - tego potrzebowałam, tylko teraz to się zastanawiam czy ta suwnica to nie przesada - ale juz jest więc chyba zostawię, chociaż wózek wydaje się nawet wygodniejszy.. hmm a i to będzie przystań dla żaglówek (motomrówki mają zakaz)

Dzięki, dzięki wszystkim za pomoc, jeżeli jeszcze coś mnie najdzie to pozwolę sobie zapytać :) Pozdrawiam i dobranoc!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2013, o 08:27 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2383
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
mohikanka napisał(a):
Druga sprawa dotyczy sposobu mocowanie keji do pomostu głównego, lub keji do brzegu - chodzi tutaj o to, że poziom wody jest zmienny będą to keje "ruchome"
Potrzebuję jakieś zdjecie przykładowe, opis lub szkic.

Piękna marina śródlądowa zbudowana przez Holendrów jest na jeziorze Lipno w Czechach.
Załącznik:
id13159-04.jpg
id13159-04.jpg [ 47.19 KiB | Przeglądane 3164 razy ]

http://www.landal.nl/nl-nl/bungalowpark ... 3godQwkAWg

viewtopic.php?f=28&t=6199&hilit=Lipno

Odpowiedz z cytatem