Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 22:09

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 cze 2013, o 15:20 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Na zadłużenie samorządów, które musiały "wykorzystać pieniądze unijne" fundując różne ozdobne chodniczki i cokolwiek kto chciał za interes zrobić na 'dotacji'. Mam pod bokiem taka inwestycję, nie tylko niepotrzebną, lecz też do wykonania za 1/10 tego co zapłacono. Oczywiście "najtańszego z przetargu" :roll:
Z czego gmina tylko 1/4 dołożyła do Unijnego... :rotfl:

A teraz miasto potrzebuje na spłaty odsetek, bo zadłużone ponad 100% budżetu (do 60% prawnie jej wolno). W tym miliard na dwa (!) stadiony przed Euro, choć tu meczu nie rozgrywano. No to deficyt, budżetowy, co roku 'zaplanowany'... Dlatego też tu 32 zł (czy coś) od osoby.
Jednak mieszkam faktycznie w innej miejscowości (która nie ma deficytu ani długów, rzadki wyjątek) i ma być 6 zł...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 15:40 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4283
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
RyśM napisał(a):
Na zadłużenie samorządów
Ustawa zabrania, aby podatek od śmieci był dochodem gmin ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 17:43 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
robhosailor napisał(a):
Ustawa zabrania, aby podatek od śmieci był dochodem gmin ...

Kto, kiedy i jak to policzy?
Gminy przeważnie powołały do tego celu spółki prawa handlowego. We Wrocławiu powołano Ecosystem sp. z o.o. Udziałowcami są: gmina Wrocłąw i wodociągi (w całości spółka gminna). Ni mamy karuzelę prezesów, wiceprezesów, dyrektorów, kierowników, specjalistów itd.

Ustawa jest bublem prawnym bez wątpienia. Powstają potworki prawne i paradoksy. Oto przykład:
Ustawa zobowiązuje do wykonywania obowiązków właściciela w budynkach wielolokalowych przez zarządcę części wspólnej. Na przykładzie wspólnot mieszknaiowych z lokalami gminnymi (w których mieszkają lokatorzy komunalni) przepływ pieniędzy wygląda tak:
Gmina pobiera opłatę (podatek śmieciowy) od swojego najemcy (kasa trafia na konto gminy). Następnie wpłaca te pieniądze na konto zarządcy (lub wspólnoty mieszkaniowej), zarządca z kolei przelewa te pieniądze do spółki Ekosystem. Ekosystem przelewa te pieniądze na konto gminy, i kasa ponownie trafia na konto gminy.

To nie jest moja konfabulacja, to się dzieje naprawdę. Nie robię jaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 17:50 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
A tak dwutorowo jeśli można na chwilę zmienić ostatni temat wątku - śmieci :roll:

To czy macie jakiś pomysł doprowadzenia do porządku ręki w jakimś rozsądnym czasie?
Jestem naprawdę załamany stanem mojej lewej dłoni.
Uraz to złamanie z przesunięciem piątej kości śródręcza i uszkodzenie prostownika kciuka :cry:
Zabieg (nastawienie i śruba w śródręczu, szycie prostownika i drut w kciuku) cztery tygodnie w gipsie i teraz po zdjęciu palce dłoni mam prawie nieruchome..... drut z kciuka też mi wyjęli a kciuk jak z drewna, cały sztywny :twisted:
A tu na żagle czas się wybierać za miesiąc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 18:12 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Wasyl napisał(a):
macie jakiś pomysł doprowadzenia do porządku ręki w jakimś rozsądnym czasie?

Znam tylko jednego ortopedę, który czyni cuda. Facet z dorobkiem światowym. Jeżeli zabłądzisz do Wrocławia, to konsultację mogę Ci zapewnić.

Za ten post autor -O- otrzymał podziękowanie od: Wasyl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 18:22 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
O trochę daleko, ale jak sobie u siebie w Kielcach nie poradzę to się na pewno uśmiechnę. Co prawda autkiem nie mam jak jeździć, ale to nie problem.
Dzięki Jeanneau :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 20:40 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Znam ten ból... usztywnienie jest normalne, po miesiącu w gipsie przede wszystkim musisz rozruszać. Oczywiście założywszy że ładnie się zrosło, zbadane aby, a? ;)
Pomoże dobry masażysta-fizykoterapeuta, choć oczywiście można rozmasować samemu jak się wie jak - masażysta pokaże a i oceni. Mogą być zrosty na więzadłach, przykurcze, kto tam wie. Codziennie u masażysty przez dwa tygodnie i powinno starczyć. Poza tym każde myzianie i masowanie, delikatnie, jest pomocne. Można sobie miękką piłeczkę czy wałek dłonią taczać, dla przykładu. Najlepiej z gryzącej wełny, bardzo pobudzająca. Chodzi o bodźce bardziej niż fizyczne działania.

Ćwiczyć delikatnie i po rozluźnieniu mięśni i więzadeł. Rozgrzewka potrzebna. Pomocne sposoby: rozgrzać w wodzie - kąpiel w gorącej z solą kąpielową, szarym mydłem etc i w wodzie masować tudzież rozruszywać. Można masować gąbką i miękką szczotką. Mozna ściskać gąbkę. Bez obciążenia, swobodny powolny ruch i nie do bólu; tyle ile idzie, cierpliwości. Delikatnie a dużo. Mozna też robić pod "biczem wodnem" z silnego prysznica. Byle ruszać.

Przykurczone mięśnie (blokują stawy) można 'odpuścić' ćwiczeniem izotonicznym: opierasz palec czy co tam zginając (lubo prostując) w stawie ile idzie, tak by poczuć napinanie się mięśnia czy więzadła (ciągnięcie, nie ból) - w tej pozycji naciskasz bez poruszania (tylko wywierając nacisk tymże mięśniem, wciąż rozciągniętym) 6 sekund - puszczasz i rozluźniasz - po kilku sekundach znów opierasz palec ile da się ugiąć (da się ciutkę dalej) i nacisk 6 sekund - rozluźniasz... i jeszcze raz. 3-4 powtórzenia dość. Mozna przećwiczyć tak kilka mięśni, potem rozluźnić dłoń. To ćwiczonko też po rozgrzewce czyli na ciepło i nie stosować do tego uszkodzonego co był szyty.

Zrostom i gojeniu pomaga maść żywokostowa (alantoinum), wszystko jedno ziołowa czy syntetyk, warto smarować. Przeciwzapalnie i kojąco żel aloesowy; jakby się robiły zapalenia (stawy tkliwe i ciepłe) - ketoprofen, w żelu alibo i wewnętrznie i przerwa w ćwiczeniach.

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Wasyl
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6