Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 16:08

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2013, o 11:46 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Mam znajomego notariusza w Warszawie, który jest żeglarzem. Jak się dowiedział o problemach z wydawaniem patentów przez PZŻ i PZMiNW, to postanowił nam pomóc.

Zgodnie z prawem są ustalane maksymalne stawki za poszczególne czynności. Zgodnie z wyrokiem bodajże NSA notariusz nie może jednak czegoś zrobić za darmo.

Dla żeglarzy i motorowodniaków, którzy mają problemy ze Związkami przy wydawaniu patentów może On poświadczyć notarialnie kserokopie Kart Rejsów, Opinii z Rejsów czy patentów za 10 groszy + VAT = 12 groszy.

Dodam, że normalna stawka za poświadczenie strony A4 wynosi ok. 8 złotych.

Jeśli ktoś chce skorzystać z tej pomocy, to proszę o kontakt ze mną np. przez PW.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Za ten post autor Kuracent otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 12:11 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Coś mi w nawyk ostatnio wchodzi, że dziękuję Ci za post a potem się czepiam.
A więc po kolei. Podziekowałam za istotną pomoc dla innych.

A czego się czepię? A czepię się w ogóle potrzeby potwierdzenia.
Bo zgodnie z rozporządzeniem:
pani minister napisał(a):
3) dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań stażowych, w szczególności pozytywne opinie z odbytych rejsów wy- stawione przez kapitana jachtu, karty rejsu lub – w przypadku rejsów prowadzonych samodzielnie – inne dokumenty potwierdzone przez armatora jachtu;.

Podkreślam "inne dokumenty potwierdzone przez armatora jachtu". To jedno zdanie wyklucza jakąkolwiek potrzebę kart rejsu.Wysyłamy po prostu armatorowi, coby nam podpisał nasze własne oświadczenie.

I co nam związek może zrobić? Jest "inny dokument"? Jest. :D

Oczywiście jest to czasami niepraktyczne, więc Twoje info jest bardzo przydatne.

I oczywiście działa jak sami prowadzimy, co istotne.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 12:14 

Ps. Opinię zawsze można wysłać z oświadczeniem własnym dotyczącym zgodności z oryginalem i niech nam związek udowadnia, ze niezgodna. Mamy ponoć zasadę domniemania niewinności, korzystajmy z niej, do chol....!

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 14:05 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Moniia napisał(a):
pani minister napisał(a):
3) dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań stażowych, w szczególności pozytywne opinie z odbytych rejsów wy- stawione przez kapitana jachtu, karty rejsu lub – w przypadku rejsów prowadzonych samodzielnie – inne dokumenty potwierdzone przez armatora jachtu;.

To ja przypomnę, że zgodnie z Kodeksem Morskim (http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20011381545):
Cytuj:
Art. 7.
Armatorem jest ten, kto we własnym imieniu uprawia żeglugę statkiem morskim własnym lub cudzym.

Czyli:
jeżeli prowadzimy jacht wypożyczony (potocznie: "wyczarterowany")
stajemy się jego armatorem.
więc wystawiamy sobie sami dokument i sami sobie go potwierdzamy (jako armator). Umowa czarterowa wystarcza do udowodnienia bycia armatorem ale rozporządzenie takiego dowodu nie wymaga...
I uśmieszku żadnego tu nie będzie bo zupełnie poważnie piszę!

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 14:37 

Podziękował : 411
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
To ja przypomnę, że zgodnie z Kodeksem Morskim (http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20011381545):
Art. 7. Armatorem jest ten, kto we własnym imieniu uprawia żeglugę statkiem morskim własnym lub cudzym. Czyli: jeżeli prowadzimy jacht wypożyczony (potocznie: "wyczarterowany") stajemy się jego armatorem. więc wystawiamy sobie sami dokument i sami sobie go potwierdzamy (jako armator). Umowa czarterowa wystarcza do udowodnienia bycia armatorem ale rozporządzenie takiego dowodu nie wymaga...

Co w wypadku, braku umowy czarterowej?
Dostawałem np. kilka razy jacht do prowadzenia z macierzystego klubu żeglarskiego. Nikt nie bawił się w umowy... Mam karty rejsów (czasami nawet zgłoszenia wyjścia podbijane w dawnych czasach w bosmanatach...). W klubie nie potwierdzałem, bo nie przypuszczałem, że będę kiedykolwiek takiego potwierdzenia potrzebował - według ówczesnych wymagań staż na jachtach L>7 ale <~ok.10m do niczego się nie liczył. ;)
Piszę tu o rejsach z lat 80-tych... 90-tych...

Mogę (powołując się na powyższe...) napisać na karcie rejsu w rubrykach "potwierdzenie armatora" oświadczenie, że jako "armator" potwierdzam fakt obycia takiego rejsu?
Szczerze wątpię, żeby zostało to uznane... a specjalnie do Warszawy z Gdańska nie chce mi się jechać i szukać po tylu latach chętnego w klubie, żeby pieczątkę przystawił. :cool:

Zadałem takie pytanie w PZŻ, ale odpowiedzi nie uzyskałem żadnej...
Oczywiście napisać zawsze mogę :rotfl: , pozostaje kwestia interpretacji PZŻ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 15:01 

TomekN napisał(a):
Co w wypadku, braku umowy czarterowej?

A uprawiałeś żeglugę "we własnym imieniu"?
Umowa najmu (czy użyczenia) przy takich czasach/wartościach nie ma obligatoryjnej formy pisemnej (sprawdź "Najem", "Dzierżawa" i "Użyczenie" w KC - http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093. Umowę miałeś (masz). Tyle że ustną. W świetle KC tak samo ważną jak pisemna. (tylko udowodnienie jest trudniejsze ale ciężar udowodnienia braku tej umowy spoczywa tu IMHO na PZŻ / PZMWiNW). Przepis nie nakazuje w jakikolwiek sposób udowadniać kto był armatorem. PZŻ nie żąda chyba zaświadczenia że Skaut był Armatorem s/y Skaut, a ZHP Zawiasa... a może żąda?
TomekN napisał(a):
Szczerze wątpię, żeby zostało to uznane...

Czemu miałoby nie być? PZŻ nie jest żadną "władzą". jest wykonawcą przepisów. Nie może sobie "nie uznawać" czegoś z prawem zgodnego... :twisted:

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: Senator
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 15:11 

A uprawiałeś żeglugę "we własnym imieniu"?

Niewątpliwie tak! ;)
Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia. :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 08:41 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Leń patentowany
Tak tylko "dla porządku":
Moniia napisał(a):
(...) Mamy ponoć zasadę domniemania niewinności, korzystajmy z niej, do chol....!

To jest zasada prawa karnego, więc skorzystać z niej można w procesie karnym, a nie w ew. sporach z PZŻ co do uznania kserokopii/odpisu dokumentu (jakiś pośredni związek z tematem miałoby to w sytuacji zawiadomienia przez PZŻ organów ścigania o podejrzeniu popełnienia czynu zabronionego - sytuacja IMHO mało prawdopodobna).
(...) Umowę miałeś (masz). Tyle że ustną. W świetle KC tak samo ważną jak pisemna. (tylko udowodnienie jest trudniejsze ale ciężar udowodnienia braku tej umowy spoczywa tu IMHO na PZŻ / PZMWiNW).

W procedurze cywilnej ciężar dowodu spoczywa na tym, kto z danego dowodu wywodzi określone skutki prawne, więc - jeżeli już ta zasada miałaby mieć zastosowanie - ciężar udowodnienia spoczywałby na Tobie , a nie na PZŻ czy innym związku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 08:59 

sailornine napisał(a):
W procedurze cywilnej ciężar dowodu spoczywa na tym, kto z danego dowodu wywodzi określone skutki prawne, więc - jeżeli już ta zasada miałaby mieć zastosowanie - ciężar udowodnienia spoczywałby na Tobie , a nie na PZŻ czy innym związku.

Ale ja napisałem że "tu". Czyli szło mi o procedurę administracyjną (niewydanie patentu na skutek nieuznania dokumentu stażowego). Moim zdaniem tu to PZŻ winien wykazać, że TomekN nie był armatorem owego jachtu w onym czasie - aby móc nie uznać przedstawionego dokumentu. A KC "wyciągnąłem" aby upewnić TomkaN że umowa "czareteru" może być zawarta ustnie - zgodne z prawem (cywilnym).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:09 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 80
Uprawnienia żeglarskie: p.u.
Gwoli ścisłości: umowa czarteru jest zdefiniowana w art. 104 p. 1 Kodeku Morskiego i jest umową o przewóz.

Umowa upoważniająca do uprawiania żeglugi we własnym imieniu (umowa armatorska) nie jest zdefiniowana przez KM, jakkolwiek przykłady wskazane są w art 13 par. 1 p. 2. Tak więc odniesienie do KC jest ok. Powinna ona być zawierana przez właściciela jednostki i jej esencją powinno być explicite upoważnienie drugiej strony do uprawiania żeglugi przedmiotowym statkiem we własnym imieniu.

Należałoby jednak zwrócić uwagę na fakt, że przepisy o rejestrach (tak jachtowym jak i okrętowym) wymagają niezwłocznego wniesienia o ujawnienie armatora w rejestrze, i choć wpis taki nie jest konstytutywny, to jego brak może istotnie utrudnić dowiedzenie bycia armatorem. Ponadto, z brzmienia powołanego wyżej przepisu można domniemywać, że dla celów dowodowych oczekuje się przedstawienia tej umowy na piśmie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:36 

Gregor39 napisał(a):
Ponadto, z brzmienia powołanego wyżej przepisu można domniemywać, że dla celów dowodowych oczekuje się przedstawienia tej umowy na piśmie.

Z brzmienia którego przepisu (mógłbyś cytować do czego się odnosisz...)? Czy PZŻ żąda od przedstawiającego dokumenty stażowe np z jachtu wynajętego np od Skautów http://www.skaut.jacht.pl umowy z właścicielem jachtu? Albo od firmy Mola http://www.mola.de? Na jakiej podstawie to robi / miałby to robić?
Pytam, bo z tych firm ostatnio najmowałem jachty...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:13 

sailornine napisał(a):
(...), a nie w ew. sporach z PZŻ co do uznania kserokopii/odpisu dokumentu (jakiś pośredni związek z tematem miałoby to w sytuacji zawiadomienia przez PZŻ organów ścigania o podejrzeniu popełnienia czynu zabronionego - sytuacja IMHO mało prawdopodobna).
(...).

Tiaaa.. Nieprzyjęcie tego z moim oświadczeniem jest równoznaczne z oskarżeniem mnie o próbę oszustwa. Mało mnie obchodzi idiotyczny podział czego to dotyczy a czego nie - jeśli ktoś nie przyjmuje mojego oświadczenia tzn. uznaje że składam je fałszywie.
I nie czepiam się tu zasad kodeksowych w tej chwili, po prostu szlag mnie trafia i zawsze trafiał, że w Polsce KAŻDY żąda POSWIADCZEN, DOWODÓW moich słów, mimo że za nie odpowiadam karnie. Znaczy, odpowiadam, jak są niezgodne z prawdą.

W ciagu 30 lat* życia w Polsce NIE POTWIERDZALAM swoich słów (za wyjątkiem dwóch czy trzech przypadków, kiedy nie udało mi się uniknąć tego) i jakoś wszyscy mogli wszystko załatwić.

Przypominam więc uprzejmie, że jeśli składacie oświadczenie z własnym podpisem, odpowiadacie za jego treść.

Ps. Plus minus. Potem przeprowadziłam się tu, bo zaczęłam mieć tego dosyć. Tutaj szanują moje słowo.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 14:30 

Gregor39 napisał(a):
Ponadto, z brzmienia powołanego wyżej przepisu można domniemywać, że dla celów dowodowych oczekuje się przedstawienia tej umowy na piśmie.

Miałem na myśli postępowanie rejestrowe :)

Z brzmienia którego przepisu (mógłbyś cytować do czego się odnosisz...)? Czy PZŻ żąda od przedstawiającego dokumenty stażowe np z jachtu wynajętego np od Skautów http://www.skaut.jacht.pl umowy z właścicielem jachtu? Albo od firmy Mola http://www.mola.de? Na jakiej podstawie to robi / miałby to robić?
Pytam, bo z tych firm ostatnio najmowałem jachty...

Katalog dokumentów, którymi można potwierdzić staż, jest otwarty:

"[...] dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań stażowych, w szczególności pozytywne opinie z odbytych rejsów wystawione przez kapitana jachtu, karty rejsu lub – w przypadku rejsów prowadzonych samodzielnie – inne dokumenty potwierdzone przez armatora jachtu [...]"

więc może to być cokolwiek skutecznie dokumentujące staż. W przypadku umów najmu z firm: Twoje oświadczenie o przebiegu rejsu poświadczone przez wynajmującego co do faktu wynajęcia Ci jachtu - powinno wystarczyć.
Jeśli nie wystarczy, winni wydać decyzję odmowną z wszelkimi szykanami i w ustawowym (KPA) terminie. Wtedy można się odwoływać.

Na marginesie: stary wpis do Książeczki Żeglarskiej (sportowej; z podpisem kapitana i pieczęcią np. klubu) moim zdaniem też powinien być uznany jako dowód.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 14:37 

Gregor39 napisał(a):
Na marginesie: stary wpis do Książeczki Żeglarskiej (sportowej; z podpisem kapitana i pieczęcią np. klubu) moim zdaniem też powinien być uznany jako dowód.

Natomiast zdaniem PZŻ nie jest uznawany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 18:06 

Gregor39 napisał(a):
Twoje oświadczenie o przebiegu rejsu poświadczone przez wynajmującego co do faktu wynajęcia Ci jachtu - powinno wystarczyć.

Na jakiej podstawie poświadczenie faktu wynajmu?
TomekN napisał(a):
Natomiast zdaniem PZŻ nie jest uznawany.

A to zdanie PZŻ to w jakiej formie zostało wyrażone? W ramach niezobowiązującej pogaduchy ("Się nie liczy!"), czy też na piśmie ("postanawiam nie uznać przedstawionego dokumentu jako poświadczenia stażu jako niespełniającego wymagań zawartych w § 4. 3) rozporządzenia...")? :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 20:07 

A to zdanie PZŻ to w jakiej formie zostało wyrażone? W ramach niezobowiązującej pogaduchy ("Się nie liczy!")? :-?

Na razie w formie "pogaduchy" telefonicznej... Na mejle z prośbą o oficjalną interpretację szanownej komisji weryfikującej dokumenty stażowe -> PZŻ nie odpowiada. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 22:52 

Gregor39 napisał(a):
Twoje oświadczenie o przebiegu rejsu poświadczone przez wynajmującego co do faktu wynajęcia Ci jachtu - powinno wystarczyć.

Jeśli potwierdzą przebieg rejsu, to jeszcze lepiej. Zechcą?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 23:02 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Gregor39 napisał(a):
dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań stażowych,
Plik z zapisem trasy z GPS-a może być?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: QbaM
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2013, o 23:16 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Nie podjudzać!!! :-o
A co jak nie przyjmą pisanej karty rejsu na słowo i każą dla potwierdzenia dostarczyć "wyciąg z GPS"!?
Kopia notarialna koniecznie :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 10:45 

Krótki przegląd definicji "dokumentu" w linku niżej:

http://kraj24.pl/prawo/171__dokument_czyli_co.html

Za ten post autor Gregor39 otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 14:45 

Gregor39 napisał(a):
Krótki przegląd definicji "dokumentu" w linku niżej:

http://kraj24.pl/prawo/171__dokument_czyli_co.html

Niom, to mi się bardzo podoba:
Cytuj:

„Dokument prywatny stanowi dowód tego, że osoba, która go podpisała, złożyła oświadczenie zawarte w dokumencie”

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 16:32 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
A ja przypomnę:
Kodeks karny
Art. 272.
Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza publicznego lub innej osoby upoważnionej do wystawienia dokumentu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Art. 273.
Kto używa dokumentu określonego w art. 271 lub 272, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

A dlaczego przypominam? Ano dlatego, że czy tego chcemy nie chcemy, czy papiór "poświadczy" notariusz czy inna osoba zaufania publicznego za kłamstwo grozi nam kara. Po co więc wydawać choćby złotówkę na pieczątkę z napisem zgodne z oryginałem? Przecież notariusz nie potwierdza, że rejs się odbył...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 19:14 

Gregor39 napisał(a):
Gregor39 napisał(a):
Jeśli potwierdzą przebieg rejsu, to jeszcze lepiej. Zechcą?

Ale: na jakiej podstawie właściwy związek mógłby wymagać poświadczenia wynajmującego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 21:44 

Jacek Woźniak napisał(a):
A ja przypomnę:
Kodeks karny
Art. 272.
Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza publicznego lub innej osoby upoważnionej do wystawienia dokumentu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Art. 273.
Kto używa dokumentu określonego w art. 271 lub 272, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

A dlaczego przypominam? Ano dlatego, że czy tego chcemy nie chcemy, czy papiór "poświadczy" notariusz czy inna osoba zaufania publicznego za kłamstwo grozi nam kara. Po co więc wydawać choćby złotówkę na pieczątkę z napisem zgodne z oryginałem? Przecież notariusz nie potwierdza, że rejs się odbył...

Lepiej zacytuj inne.. 233 kk. Choć właśnie przeczytałam pewien komentarz i wynika z niego, że nieznajomość prawa jednak chroni przed odpowiedzialnością.
Bo co z tego, ze składanie fałszywych oświadczeń jest przestępstwem, skoro nie można za nie ukarać? (Ba, uprzedzić o karalnosci nie można!) Pop... kogoś w WSA??

http://prawo.rp.pl/artykul/949266.html

Tu kawałek kk:
http://www.polskieustawy.com/norms.php?norm=233&actid=474&lang=48&adate=20071212

Co prawda w naszej sytuacji miałby jeszcze zastosowanie 235 ;)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 22:08 

Ale: na jakiej podstawie właściwy związek mógłby wymagać poświadczenia wynajmującego?

Jeśli skutecznie dowiedziesz, że byłeś armatorem, to nikt nie musi nic potwierdzać, bo składasz oświadczenie jako armator. Należy mieć nadzieję, że zostanie uznane.

Jeśli byłeś tylko najemcą, a wynajmujący pozostawał armatorem, to konieczność poświadczenia wynika z rozporządzenia o patentach.

Cały czas ciężar dowodu spoczywa na Tobie, więc jeśli zależy Ci na sprawnym załatwieniu sprawy, dobre udokumentowanie wniosku będzie działać na Twoją korzyść.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 22:31 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Gregor39 napisał(a):
Cały czas ciężar dowodu spoczywa na Tobie
Znaczy - jest tak:
Ja: - Wielce Czcigodny Towarzyszu Prokuratorze. Oświadczam, że nie włamałem się do tego sklepu.
Prokurator: - Ale musicie to jeszcze udowodnić.

Chyba to już przerabialiśmy. Pamiętam nawet nazwisko prokuratora. Nazywał się Andriej Januariewicz Wyszynskij :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2013, o 10:42 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Leń patentowany
Ech, pewnie będę żałował :-? ... taka uwaga ogólna do kilku osób (nie będę wymieniał, żeby nie jątrzyć) i proszę nie odebrać tego jako atak, czy nieuprzejmość:
Z całym szacunkiem proponuję jednak nie wypowiadać się na zagadnienia niezbyt sobie znane i przypomnieć sobie własne reakcje na "głupoty" innych, wypisywane w tematach typowo żeglarskich. Bo ta dyskusja przypomina momentami rozmowę np. o niuansach trymowania łódki z kimś, kto nie rozumie w ogóle jak to jest, że łódka może płynąć "pod wiatr".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 09:06 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zgodnie z prawem są ustalane maksymalne stawki za poszczególne czynności. Zgodnie z wyrokiem bodajże NSA notariusz nie może jednak czegoś zrobić za darmo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 10:16 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
sailornine napisał(a):
Ech, pewnie będę żałował :-? ... taka uwaga ogólna do kilku osób (nie będę wymieniał, żeby nie jątrzyć) i proszę nie odebrać tego jako atak, czy nieuprzejmość:
Z całym szacunkiem proponuję jednak nie wypowiadać się na zagadnienia niezbyt sobie znane i przypomnieć sobie własne reakcje na "głupoty" innych, wypisywane w tematach typowo żeglarskich. Bo ta dyskusja przypomina momentami rozmowę np. o niuansach trymowania łódki z kimś, kto nie rozumie w ogóle jak to jest, że łódka może płynąć "pod wiatr".

Ja tak coś czułem... Ze jak sie prawdziwi prawnicy wtrącą - to zepsują cała zabawę. Jestem rodzinnie otoczony prawnikami, wiec wiem co mówię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 10:22 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
waleeed1 napisał(a):
Zgodnie z wyrokiem bodajże NSA notariusz nie może jednak czegoś zrobić za darmo.
"Czegoś"? :roll: Porad notariusze udzielają za darmo (i co ważne są zwykle bardziej fachowe od tych płatnych udzielanych przez radców i adwokatów).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona