Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 20:35

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sie 2013, o 19:19 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: KJ, YachtmasterCE,Master<200GT
zesc,

Poszukiwalem wlasnie ubezpieczenia dla zawodowego skippera, najlepiej rocznego, na rozne jachty, rozne akweny.

W Pantaeniusie znalazlem to, dla wiekszosci skipperow to wystarczajace:
https://www.pantaenius.com/en/austria/insurance/solution-for/skipper/form-skipper-liability.html?utm_source=http%3A%2F%2Fwww.pantaenius.at%2Fen%2Finsurance%2Fproducts%2Fskipper-liability.html&utm_medium=301&domain_segment=15

Warunki ogolne wykluczaja jednak odpowiedzialnosc ubezpieczyciela w wypadku gdy skipper podczas wykonywania obowiazkow, uzyskiwal jakiekolwiek korzysci finansowe ("commercial benefit") -exclusion, par.4, pkt 2.

Zlozylem zapytanie o koszt ubezpieczenia dla skipperow zawodowych.

Jakie firmy ubezpieczaja zawodowcow z tego forum?
Gdzie sie ubezpieczacie? Mozecie sie podzielic swoimi doswiadczeniami?

Yachtpool w ramach ubezpieczenia skippera obejmowal takze zalogi i ich pomysly.
Sam czesto zmieniam zalogi, wiec troche juz widzialem, choc szkod jeszcze nie bylo.
Tyle ze to bylo kiedys, teraz zrezygnowal z tego pomyslu.

Gdzie najlepiej sie ubezpieczyc w mozliwie najszerszym zakresie (jachtow/zalog)?

Dzieki za pomoc i pozdrawiam (z Grenady)

kj. P.Swidrowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2013, o 20:56 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Do brokerów napisz. Poproś o warunki.
Na początek możesz spróbować w Proffmanie. Ja się na nich - co prawda na etapie załatwiania spraw związanych z ubezpieczeniem jachtu a nie skippera - wkurzyłem, ale na ten przykład Colonel silnie chwalił (w kwestii ubezpieczenia jachtu).

Link do nich: http://www.proffman.pl/Informacje_dla_s ... 06-93.html

ps. Zapomniałem nazwę "Proffman" i w googlu wpisałem coś o ubezpieczeniach, coby sobie przypomnieć i... zobaczcie jaki kwiatuszek, awruk!
"Bezpłatne ubezpieczenie jachtu przysługuje jednorazowo osobom,
które zarejestrowały jacht w Polskim Związku Motorowodnym i Narciarstwa Wodnego
" a na stronie głównej logo [tadam!] Speed on the water.
http://www.maxima-fides.pl/index.php/jachty

pss. Jak Google reagują na słowo SPAM? :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sie 2013, o 20:12 

Uprawnienia żeglarskie: KJ, YachtmasterCE,Master<200GT
Dzieki Marku,

Sprawdze tez Proffmanna.

Poki co napisalem do Pantaeniusa.

Odpowiedzieli, ze mam zaznaczyc opcje "vessels in commercial use", czyli za 714Eur na 6Mio zamiast 130Eur za 10Mio przy "private use".

Tyle ze jachty ktore prowadze, nie sa wcale "in commercial use", tylko jak najbardziej "in private use", albo w deliverkach albo jako cruising. Jacht na ktorym bede plywal w przyszlym sezonie ma 57stop, czyli jakies 34cm powyzej limitu Pantaeniusa dla LOA 17m ;-)

Schomacker proponuje lepsze rozwiazanie dla zawodowcow, za 225Eur za jachty do 100GT: http://www.schomacker.de/en/charter-insurance/skipper-liability.html

Na razie szukam rozwiazan.
Jeszcze raz prosze kapitanow o info gdzie sie ubezpieczaja.

Dobrych wiatrow!
Przemek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 09:27 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Witaj,

A co powiesz o Yacht-pool ?

Z tego co pamiętam stawka komercyjna to 2x stawka for private use.
Tylko nie wiem jak w praktyce - bo nigdy nie musiałem skorzystać tzn. nie miałem szkody.

Pozdrawiam
Darek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2014, o 23:24 

Uprawnienia żeglarskie: k.j
Witam

Jestem na końcowym etapie podejmowania decyzji i najczytelniejszą ofertą wydaje mi się
Proffman Poland
Proffman Broker Sp. zo.o.
Al. Papieża Jana Pawła II 40/1
70-445 Szczecin, Poland
tel.: +48 (91) 432 38 63
fax: +48 (91) 432 38 68

Nie reklamuje firmy, raczej ciekawy jestem Waszych opinii póki jeszcze nie zdecydowałem.

Pozdrawiam
Krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 12:38 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
mksails napisał(a):
Witam

Jestem na końcowym etapie podejmowania decyzji i najczytelniejszą ofertą wydaje mi się
Proffman Poland
Proffman Broker Sp. zo.o.
Al. Papieża Jana Pawła II 40/1
70-445 Szczecin, Poland
tel.: +48 (91) 432 38 63
fax: +48 (91) 432 38 68

Nie reklamuje firmy, raczej ciekawy jestem Waszych opinii póki jeszcze nie zdecydowałem.

Pozdrawiam
Krzysiek

Marcin jak dopniesz temat daj znać. Mnie też to czeka przed sezonem. Nie znam dotychczas osoby która musiałaby skorzystać z ubezpieczenia OC skippera z jakiejkolwiek firmy. Więc oceny są bardzo niemiarodajne. Natomiast coraz częściej słyszę o kolegach którzy ubezpieczają się w Proffmanie, choć jest to Brooker a nie firma ubezpieczeniowa z tego co wiem. Zresztą sam kiedyś przyłożyłem rękę do propagowania tej firmy na jednej z moich stron.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 15:20 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Do tej pory miałem umowę z Proffmanem jako pośrednikiem, nie miałem problemu, bo nic nie zrobiłem co mogłoby skutkować koniecznością skorzystania z ubezpieczenia, natomiast przytrafiło się to mojemu klientowi, gdy czarterował jacht z zachodniej firmy czarterowej i tutaj najwięcej zależy od tego kto jest właścicielem jachtu który prowadzimy i który został uszkodzony, jak on podejdzie do tematu.
W tym konkretnym przypadku zainkasował kaucję, a klient musiał wystąpić o zwrot do Panteniusa, z tego co mi wiadomo, formalności od lipca ubiegłego roku trwają do dziś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2014, o 23:22 

Podziękował : 104
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie: Kpt.j
Witam ,
chcialem napisac pare slow na temat firmy proffman majac juz doswiadczenie z likwidacja szkody .
Przedewszyskim firma posredniczaca w Szczecinie nie zapewni zadnej pomocy w likwidacji szkody. Cala dokumentacje opisujaca szkode i kalkulacje kosztow naprawy zalatwiac trzeba samemu .Decyzje o wysokisci wypaconego odszkodowania podejmowane sa wylacznie w Hamburgu w firmie schomacker .Dlatego cala dokumentacja musi byc w jezyku niemieckim lub angielskim . Czas likwidacji szkody to w mojim przypadku ponad 5 miesiecy .
Wymagane sa rowniez rachunki i faktury (orginaly) na najdrobniesze prace remontowe i materialy . Nie ma zadnej mozliwosci wykonania naprawy we wlasnym zakresie po zatwierdzeniu kalkulacji kosztow .
Nie wyobrazam sobie wspolpracy z ta firma gdy awaria jachtu wydarzy sie w trakcie rejsu np. do Norwegii .
Jednym slowem NIE POLECAM .

Ryszard

Odpowiedz z cytatem