Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 07:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ubezpieczenia
PostNapisane: 20 sie 2013, o 10:13 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: starszy sternik motorowodny
Witajcie.
Zastanawiamy się na ubezpieczeniem na rejs 7 dniowy w Chorwacji. Jest OC i AC czarterowanego jachtu.Będzie ubezpieczenie kaucji. Podobno warto zrobić KL i NNW wraz z kosztami ratownictwa. Może macie jakieś sprawdzone firmy, gdzie są ewentualnie jakieś normalne składki. Czy wszyscy wykupują ubezpieczenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 10:53 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
O ile mi wiadomo, to Chorwacja jest juz w Unii. Co oznacza, że koszty leczenia załatwia bezpłatna karta EKUZ (która, jak widzę, w Polsce jest wydawana w jakiś dziwny sposob, ja mam ją wydaną na 5 lat i nikt mnie nie pyta, gdzie chce wyjeżdżać...)
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/wniosek-ekuz-wypoczynek

Koszty ratownictwa... Hm, ratowanie życia na morzu nie kosztuje. Jacht ubezpieczony. To co Was interesuje? To problem właściciela jachtu, czy mu ktoś zwróci za ratowanie JACHTU (ubezpieczyciele zwykle zwrócą, bo taniej im wychodzi niż płacić za cały jacht).
Jedyne co może być sensowne, to NNW dla Was - może sie coś nieprzyjemnego stać, co będzie miało dalsze reperkusje po urlopie... Ale najpierw sprawdzcie, czy firma nie ma takiej opcji przy ubezpieczeniu jachtu :) a jeśli nie - sprawdzcie, czy ubezpieczenie na pewno daje Wam ochronę na pokładzie jachtu...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 11:09 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Ja korzystam z http://www.ubezpieczenienapodroz.pl/
Ale nie wiem, czy to dobre ubezpieczenie. I mam nadzieję, że się nigdy nie dowiem ;)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 11:54 

Podziękował : 115
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Moniia napisał(a):
Co oznacza, że koszty leczenia załatwia bezpłatna karta EKUZ

Z tego co wiem, karta EKUZ załatwia koszty leczenia do poziomu na jakim są bezpłatne w danym kraju. Czyli jak mieszkańcy danego kraju płacą, przykładowo, za pobyt w szpitalu, to Polak z kartą EKUZ też zapłaci.

Ja kupuję EURO26. Jak ktoś ma <30 r.ż. to polecam.

Już chyba taki temat był, bo mam wrażenie że się w nim wypowiadałam...

Dawniej statki były z drewna, a ludzie z żelaza...
facebook.com/jacht.jagiellonia

Robię zdjęcia https://balansbieli.wordpress.com/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 13:15 

Sprawdzałem to ubezpieczenie europ assistance. Wychodzi rzeczywiście nadspodziewanie tanio. Już w opcji ze sportami motorowymi /4 os/ tydz 258zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 13:27 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
To sprawdź jeszcze OWU. Cena to tylko jedno z kryteriów wyboru oferty.

Załączniki:
Ogolne_Warunki_Ubezpieczenia_Swiat_bez_Granic.pdf [760.01 KiB]
Pobrane 189 razy

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 13:35 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 239
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Wg mnie ubezpieczenie powinniście wykupić z opcją oczywiście sportów ekstremalnych lub sport (niestety żeglarstwo się do nich zalicza i dalej to jest tak traktowane).
My korzystamy w zasadzie z Generali. Tam poziom cenowy jest ok 50 zł za tydzień od osoby. Zdecydowanie polecam również EKUZ, ale o tym już Moniia mówiła. Miałem półtora miesiąca temu możliwość sprawdzenia jak działania w przypadku wezwania pomocy ( na lądzie) i dalszego ambulatoryjnego badania w szpitalu. Co do euro26, to mam sceptyczne nastawienie. otwierając procedurę wypadkową, musiałem niemal podawać numer kołnierzyka i buta, po drugiej stronie pan cały czas mi próbował wypytywać, czy aby na pewno córka ma opcje sport euro26 co w warunkach wypadku i stresu potęguje tylko frustracje i tworzy niechęć do firmy. Ale o tym napiszę niebawem w innym poscie
W każdym razie ubezpieczajcie się !!!. Nie wiele to kosztuje, a daje poczucie komfortu w przypadku wypadków

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 13:54 

Czytałem o EKUZ, warto, z tym że o ile dobrze doczytałem, 20% w Chorwacji trzeba pokryć ze swej kieszeni. Nie wchodzi też transport medyczny np do Polski.
Raczej wezmiemy zarówno EKUZ i w/w ubezpieczenie obejmujące sporty motorowodne.
65/os wielkiej krzywdy nie ma. Ciekawe jest ubezpieczenie bagażu do 1200 E - nie obejmuje lotów czarterowych :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 14:00 

essi001 napisał(a):
Moniia napisał(a):
Co oznacza, że koszty leczenia załatwia bezpłatna karta EKUZ

Z tego co wiem, karta EKUZ załatwia koszty leczenia do poziomu na jakim są bezpłatne w danym kraju. (..)...

Tak, danym kraju. Twojego zamieszkania, a nie wizytowanym, bo to on będzie docelowo płacił za twoje leczenie...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 15:49 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
ja generalnie z listy czego nie polecam to WARTA. Niestety musiałem korzystać z ubezpieczenia OC i sprawa trafiła do sądu bo jełopy wypłacić nie chcieli. Oparło się m.in. o to, że pomimo, iż wyjazd mój obejmował kilka krajów a krajem powrotu przed Polską były Włochy, pani powiedziała ,że wpisze jako kraj docelowy, a z uwagi ,że pozostałe odwiedzane przeze mnie kraje znajdują się w tej samej "strefie" to i tak nie ma w formularzu miejsca by je wszystkie umieścić. Jako , że musiałem z OC skorzystać w innym kraju podczas tego wyjazdu, Warta jako przyczynę odmowy wypłaty odszkodowania podała m.in. to, że kraj ten nie był umieszczony w formularzu jako kraj docelowy. Sprawa jest w toku, zobaczymy cóż tego wyjdzie. Najlepiej oczywiście ubezpieczenie posiadać i nie musieć z niego korzystać.

Dobre opinie zbiera Planeta Młodych, ale nie miałem okazji osobiście się przekonać.

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 16:49 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Moniia napisał(a):
Tak, danym kraju. Twojego zamieszkania, a nie wizytowanym, bo to on będzie docelowo płacił za twoje leczenie...

mi sie wydaje ze jednak w wizytowanym ale reki sobie za to nie dam uciac

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 18:34 

chiquito83 napisał(a):
Moniia napisał(a):

mi sie wydaje ze jednak w wizytowanym ale reki sobie za to nie dam uciac

Tez nie dam, bo uswiadomilam sobie, że podlegam pod inną służbę zdrowia... :D

Ale wiem, że u mnie jest tak, że jeśli są (jak w Chorwacji) częściowe płatności w ogolnodostepnej służbie zdrowia, to różnie z nimi bywa. Czasami od razu na miejscu nie zawracają głowy, bo wiedzą że NHS zapłaci za moje leczenie, a czasami muszę tą częściową opłatę ponieść, zabrać rachunek i wystąpić do NHS o zwrot. Bo mnie NHS dostarcza moje usługi zdrowotne bezpłatnie - znaczy ja juz zapłaciłam za nie w moich podatkach (i to całkiem sporo).

Jedyne, na co muszę uważać, to prywatna służba zdrowia, bo jak przypadkiem na coś takiego trafię to nikt mi nic nie zwróci, tak samo jak nikt mi nie zwraca za prywatne leczenie tutaj w UK :) (no niestety... ;) ).

Za NHS:
Cytuj:
All Croatian citizens pay a mandatory healthcare contribution. Even with your EHIC you may be asked to make a co-payment when visiting a doctor, dentists or receiving a prescription. Co-payments in these cases are generally HRK10. Make sure you have your UK passport and EHIC card with you.
If you move to Croatia long term or plan to work in the country, you'll have to pay the same healthcare contributions as a Croatian citizen and register with the CHIF. You will be asked to pay the participation in the cost of the treatment, 20% of the actual cost of the treatment.

The Croatian Health Insurance Fund does not reimburse any costs you might have been charged. In any case, keep all receipts and any paperwork (make copies if necessary) as they might be needed to apply for reimbursements with your insurance company.
If it is not an emergency, you'll have to make an appointment before you can see a doctor. Make sure the GP, dentists or pharmacy is contracted with the CHIF. You’ll have to pay a mandatory co-payment of HRK10 for each visit. Pharmacies are marked with a green cross in Croatia.
Hospital treatment

Just like in the UK, you'll need a doctor's referral for non-emergency hospital treatment. Make sure you are treated by a hospital contracted to the CHIF. When you're admitted to hospital, you'll need to present either a valid EHIC and your UK passport or prove you have registered with the CHIF to receive treatment at the same cost as a resident. For each day you stay in the hospital you’ll need to pay a HRK100 co-payment but no more than HRK2,000 for one course of treatment.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2013, o 13:03 

Podziękował : 115
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Moniia napisał(a):

No właśnie nie.

Cytuj:
Osoby, do których stosuje się przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, podlegają obowiązkom i korzystają z praw wynikających z ustawodawstwa każdego państwa członkowskiego UE/EFTA na tych samych warunkach, co obywatele tego państwa. Oznacza to, że rzeczowe świadczenia zdrowotne udzielane są zgodnie z zasadami ustalonymi przez każde państwo członkowskie UE/EFTA, regulowanymi przez wewnętrzne ustawodawstwo obowiązujące w danym państwie. Pośród państw członkowskich UE/EFTA istnieją kraje posiadające systemy nieodpłatnej ochrony zdrowia, systemy, w których koszty leczenia pokrywa sam ubezpieczony, występujący następnie do instytucji właściwej o zwrot poniesionych kosztów, jak również systemy przewidujące tzw. współpłacenie. Zatem ubezpieczony, korzystający ze świadczeń zdrowotnych w ramach systemu, w którym istnieje obowiązek współfinansowania świadczeń, ponosi takie koszty na zasadach analogicznych, jak osoby ubezpieczone w tym państwie członkowskim UE/EFTA.
W wielu państwach członkowskich UE/EFTA, w ramach systemu publicznego nie jest finansowany transport karetką czy też świadczenia z zakresu ratownictwa, zwłaszcza ratownictwa górskiego. Dlatego przed wyjazdem do innego państwa członkowskiego UE/EFTA warto dowiedzieć się o zasadach funkcjonowania systemu opieki zdrowotnej w tym państwie.

itd.
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/ ... ich-utrata

Dawniej statki były z drewna, a ludzie z żelaza...
facebook.com/jacht.jagiellonia

Robię zdjęcia https://balansbieli.wordpress.com/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2013, o 13:13 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Zacytuję maila , którego dziś rano dostałem od Gregsa. Jak by mi to z ust wyjął: :lol:

"Zalecam wszystkim załogom wykupienie polisy tzw. turystycznej (Ubezpieczenie podróży zagranicznych).

Wg mojej wiedzy najlepsze warunki dla żeglarzy ma w tej chwili Generali bo żeglarstwo nie jest przez nich uznawane za sport wyczynowy.

Przy pakiecie Generali z „assistance 2”, sumie ubezpieczenia 200.000 zł i OC 100.000 koszt na dwa tygodnie wynosi około 100zł (u agenta jeszcze taniej)

W pakiecie są ujęte koszty poszukiwania i ratownictwa na morzu."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2013, o 13:15 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
EKUZ jest najważniejszy, bo...bez limitu (i bezpłatny). Do karty EKUZ zdecydowanie warto mieć jakieś inne, sprawdzone.
Osobiście korzystam z PZU.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2013, o 14:19 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: mam
markrzy napisał(a):
Zacytuję maila , którego dziś rano dostałem od Gregsa. Jak by mi to z ust wyjął: :lol:

"Zalecam wszystkim załogom wykupienie polisy tzw. turystycznej (Ubezpieczenie podróży zagranicznych).

Wg mojej wiedzy najlepsze warunki dla żeglarzy ma w tej chwili Generali bo żeglarstwo nie jest przez nich uznawane za sport wyczynowy.

Przy pakiecie Generali z „assistance 2”, sumie ubezpieczenia 200.000 zł i OC 100.000 koszt na dwa tygodnie wynosi około 100zł (u agenta jeszcze taniej)

W pakiecie są ujęte koszty poszukiwania i ratownictwa na morzu."

Nie dość, że mi wszystkie fotozagadki odgadujesz, to teraz jeszcze piszesz za mnie posty :)

Uwaga: post może zawierać śladowe ilości błędów i nieścisłości ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2013, o 08:40 

Poprawię się :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 16:05 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Ja na Generali się zawiodłem wykupując ubezpieczenia narciarskie.
Specjalnie dopłaciłem za opcję.

W miałem ubezpieczone wszystko tzn.

Kończyna dolna powyżej stawu kolanowego.
Kończyna dolna poniżej stawu kolanowego.
Itd.

Tym sposobem staw kolanowy nie był ubezpieczony o czym się przekonaliśmy po powrocie z nart.

Od tamtego czasu czytam dobrze OWU. Jak czegoś nie ma, to na pewno nie jest tak jak nam się wydaje, że powinno być.

W allianzdirect nie ma żeglarstwa jako sport ekstremalny

Kupowałem też swego czasu ubezpieczenie dla siebie w Yacht-pool, to NNW wychodziło 40 euro na rok i obejmowało również załogę.

W Compensa też kupowaliśmy na wyprawy żeglarskie NNW i KL, żeglarstwo nie było wyłączone koszt ok. 30-35 zł na osobę za tydzień.

Pozdrawiam
Darek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 07:25 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
Cape napisał(a):
EKUZ jest najważniejszy, bo...bez limitu (i bezpłatny). Do karty EKUZ zdecydowanie warto mieć jakieś inne, sprawdzone.

Znajomy trafił z tą kartą do Holandii do przychodni. Recepcja powiedziała, że oni nie będą zajmować się ściąganiem pieniędzy z Polski i trzeba to zrobić we własnym zakresie. Koszt leczenia wyniósł 500 Euro. Po przyjeździe do Polski znajomy wysłał rachunek do NFZ i polska służba zdrowia przyznała 200zł.
Po tej historii mam wrażenie, że z tą kartą jest więcej zachodu niż jest ona warta.

Ostatnio edytowano 11 wrz 2013, o 07:37 przez JarekM, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 07:29 

JarekM napisał(a):
Znajomy trafił z tą kartą do Holandii do przychodni. Recepcja powiedziała, że oni nie będą zajmować się ściąganiem pieniędzy z Polski i trzeba to zrobić we własnym zakresie

Bo była to placówka, która nie funkcjonowała w holenderskiej służbie zdrowia finansowanej przez holenderską kasę chorych.
Tzw placówka prywatna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 08:36 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 48
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
A ja miałem odwrotne doświadczenie, byliśmy w Austrii na nartach i mieliśmy ubezpieczenie z GENERALI.
Szwagier uległ wypadkowi na nartach. Po zasięgnięciu telefonicznej informacjiod ubezpieczyciela, do którego szpitala mamy się udać pojechaliśmy tam.
W szpitalu w Schadming po przedstawieniu tego ubezpieczenia powiedzieli że nie interesuje ich to ubezpieczenie, trzeba zapłacić z własnej kieszeni a potem próbować odzyskać kasę w Polsce od ubezpieczyciela. I nie pomógł nawet fax z Generali do szpitala potwierdzający ubezpieczenie i gwarantujący płatność.
Natomiast kartę EKUZ przyjeli i honorowali bez problemów.
Tak więc różnie to bywa, zależy to chyba od placówki zdrowia.
Po-zdrawiam
Kawa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 12:42 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
kawa62 napisał(a):
I nie pomógł nawet fax z Generali do szpitala potwierdzający ubezpieczenie i gwarantujący płatność.
A od kiedy fax to pieniądz...

Generalnie karta EKUZ jest najlepsza w nagłych przypadkach, gdy korzysta się z pogotowia czy oddziału ratunkowego - zwykle są państwowe. A załatwianie płatności z ubezpieczycielami trwa i to bez gwarancji że zapłacą, więc taka instytucja nie będzie siem kłopotać, bo po co?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 13:15 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
W umowie, którą podpisałem z firmą czarterową, a właściwie załaczniku do niej jest taka informacja:

"Ubezpieczenie załogi dla osób indywidualnych w kwocie 50.000 EUR
w przypadku śmierci w kwocie 25.000 EUR"

Rozumiem, że armator posiada polisę obejmującą załogę czarterowanych jachtów....

Kwestia czt w tej sytuacji zawierać jeszcze jedną polise ?

Kontaktowałem się z infolinią Generali, przedstawiciel zaproponował mi polisę turystyczną i twierdził, że specjalnej na takie okazje nie ma.

Miał mi przysłać ofertę na maila, tydzień minął , a oferty nie ma....

Czy ktoś posiada kontakt do jakiegoś bardziej solidnego agent ?

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 13:34 

Kurczak napisał(a):
"Ubezpieczenie załogi dla osób indywidualnych w kwocie 50.000 EUR

Od czego ubezpieczenie ?
kawa62 napisał(a):
A ja miałem odwrotne doświadczenie, byliśmy w Austrii na nartach i mieliśmy

kawa62 napisał(a):
Natomiast kartę EKUZ przyjeli i honorowali bez problemów

Dokładnie mam takie same doświadczenia z Austrii i Włoch (narty).

Jednakże kartę EKUZ będą honorować wyłącznie w tych placówkach, które w Polsce nazywamy "państwowymi", czyli tymi, które mają umowę z ichnym NFZ.
Mamy dokładnie takie prawa i obowiązki, jak obywatel kraju, w którym jesteśmy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 13:36 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Nie jest napisane, ale skoro to drugie jest od śmierci, to to wyższe od innych przypadłości :lol:
Muszę jeszcze zasiegnąć dokładnych informacji.....

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 13:40 

Kurczak napisał(a):
Nie jest napisane, ale skoro to drugie jest od śmierci, to to wyższe od innych przypadłości :lol:
Muszę jeszcze zasiegnąć dokładnych informacji.....

Tzn, że jest od NNW.
Nie obejmuje kosztów leczenia.

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 15:24 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Warto pomyśleć inaczej: pakiety ubezpieczeń podróżnych na wyjazd zagraniczny - z leczeniem - są dołączane do kart płatniczych, częściej kredytowych ale są i debetówki (czasem i do kont bankowych). Np World Mastercard, ale nie tylko. To są droższe karty oczywiście, lecz koszt porównywalny z kupnem polisy; a jak dużo transakcji zrobić to z opłaty zwalniają. A polise ma się stale, na cały rok i dowolną liczbę wyjazdów. Bez żadnego załatwiania.
Trzeba zwrócić uwagę na warunki ubezpieczenia - co trzeba by się "uruchomiło" - bo często bywa że polisa 'zadziała' tylko pod warunkiem kupna biletu lotniczego, hotelu czy zorganizowanej wycieczki z biura. A to ciut nieporęcznie...

Dwa znam poręczne:
BRE-ubezpieczenia (mbank, multibank; mozna też kupić te ubezpieczenia normalnie) - polisa uruchamia się dowolnym kosztem podróży zapłaconym kartą, także kupnem paliwa do samochodu ; obejmuje właściciela i 'osoby towarzyszące' (ze dwie-trzy, nie pamiętam dokładnie), koszty leczenia 200 tys zł, tudzież NNW, assistance, opieka, kradzież bagaży etc.
Polbank (raiffeisen) - tej którą mam już nie wydają, lecz podobne sa. Koszty leczenia niższe, ale bodaj 20 000 euro/osoba, wystarczy; obejmuje tylko członków rodziny, chyba bez obcych 'osób towarzyszących'. Do 'uruchomienia' polisy wystarczy dowolny zakup kartą za granicą.

Obie te polisy mają czas trwania 60 dni od wyjazdu/uruchomienia; na dowolną ilość wyjazdów.

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 18:32 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Cape napisał(a):
Tzn, że jest od NNW.
Nie obejmuje kosztów leczenia.
Trochę nie tak. NNW obejmuje koszty leczenia, ale tylko związane z wypadkiem. Ubezpieczenie KL natomiast obejmuje wszelkie koszty związane z zachorowaniem. Uwaga, trzeba sprawdzać w konkretnych OWU, bo są wyłączenia (w różnych firmach różne), np. nie obejmują pogorszenia się stanu zdrowia przy chorobach przewlekłych, albo nie obejmują zawału itp.

UNIQA ma ubezpieczenie do SU 50 000 zł, obejmujące wszystko, łącznie z nagłym pogorszeniem się choroby przewlekłej. Stawka dzienna wynosi - o ile pamiętam - 2,90 zł, czyli 29 zł za 10 dni i obejmuje całą Europę, łącznie z Azorami, Kanarami i krajami afrykańskimi nad Morzem Śródziemnym.

Dodatkowo, za jakieś grosze, można ubezpieczyć bagaż, koszty nieoczekiwanej podróży powrotnej, OC w życiu prywatnym i inne takie.
Dwa razy miałem do czynienia z likwidacją szkód z tego ubezpieczenia i to wysokich. Raz - kilkanaście tysięcy złotych, drugi raz prawie 50 tys. dolarów (SU wynosiła 150 000 zł). Zero problemów.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 wrz 2013, o 09:36 

Dziś dostałem od brokera pakiety ubezpieczeń na Grecję dla 6 osób. Można zobaczyć jak u różnych ubezpieczycieli kształtują się stawki za poszczególne ryzyka. Tym razem wybieram PZU.
"Oto oferty ubezpieczenia Państwa wyjazdu:

PZU

Wariant:

KL - 160.000 zł

NW - 10.000 zł

OC - 100.000 zł

Bagaż - 1.000 zł

Koszty poszukiwań i ratownictwa- 50.000 zł

Rejs jachtem wokół wysp greckich.

Kraj docelowy: Grecja

Ilość osób : 6 osób

Składka 444,72

Wariant:

KL - 120.000 zł

NW - 10.000 zł

OC - 100.000 zł

Bagaż - 1.000 zł

Koszty poszukiwań i ratownictwa- 50.000 zł

Rejs jachtem wokół wysp greckich.

Kraj docelowy: Grecja

Ilość osób : 6 osób

Składka 395,76

Hestia :

KL - 150.000 zł

NW - 20.000 zł

OC - 100.000 zł

Bagaż - 1.000 zł

Koszty ratownictwa - 15.000 zł

Składka: 520 zł

GENERALI:

KL - 150.000 zł

NW - 10.000 zł

OC - 100.000 zł

Koszty ratownictwa - 5500 eur

Składka: 462 zł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 wrz 2013, o 09:40 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
Ja kupiłem w Generali:

KL+Assistance-200 tys zł
NW-50 tys zł (inwalidztwo)

Za 45zł za osobę

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona