Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 23:28

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 wrz 2013, o 10:39 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
Przerabiam na łódce instalację elektryczną, zakładam transformator separacyjny. Mam pytanie do kolegów zorientowanych w temacie, gdzie podłączyć przewód uziemienia. Transformator ma tylko dwa przewody wejściowe, żadnych metalowych części na zewnątrz.
Myślałem o podłączeniu uziemienia z kei do metalowych części łódki mających kontakt z wodą, tylko czy wtedy nie będzie robiło się ogniwo powodujące korozję? A może po prostu podłączać się na brzeg przewodem dwużyłowym. Tylko, czy to będzie bezpieczne?
I drugie pytanie, gdzie umieścić bezpieczniki? Przed transformatorem, to jest między transformatorem a gniazdem podłączonym na brzeg, czy między transformatorem a tablicą na łódce?

pozdrawiam Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2013, o 11:59 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: mate
przepraszam za, być może, idiotyczne pytanie, czy ten transormator ma separować sieć 230V z kei od pokladowej sieci 230V?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2013, o 15:10 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Mniej więcej ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2013, o 15:18 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
dudeusz75 napisał(a):
przepraszam za, być może, idiotyczne pytanie, czy ten transormator ma separować sieć 230V z kei od pokladowej sieci 230V?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Transformator_separacyjny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2013, o 17:07 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: mate
dzięki Wojciechu tysiąc dziewięćset sześćdziesiąty ósmy za link. Wiem co to transformator separacyjny. Chciałem się upewnić co kol. talrep chce separować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2013, o 17:43 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
cytat Wojtka napisał(a):
Warunkiem skuteczności tego zabezpieczenia jest zasilanie tylko jednego odbiornika z jednego transformatora i nieuziemiony punkt zerowy uzwojenia wtórnego.

Poniekąd rozumiem problem, ale zasadniczo nie spotkałam sie z takim rozwiązaniem na jachcie. Zwykle na wejściu obwodu AC (230v) są dwie rzeczy:
Wyłącznik różnicowo-prądowy (RCD, 30mA - http://en.wikipedia.org/wiki/Residual-current_device ) oraz przełącznik gwarantujący, że ZAWSZE mamy prąd 230v WYŁĄCZNIE z jednego źrodła (znaczy tylko z brzegu, tylko z inwertera, tylko z generatora).
Obecność RCD na głównym obwodzie załatwia sprawę zabezpieczenia przed porażeniem a jest jakby prostsza.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2013, o 12:48 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Moniia napisał(a):
Obecność RCD na głównym obwodzie załatwia sprawę zabezpieczenia przed porażeniem a jest jakby prostsza.

No niby tak ale warto wyjaśnić. Wyłącznik różnicowo-prądowy nie zabezpiecza przed porażeniem prądem elektrycznym a jedynie ogranicza czas przez jaki będziemy narażeni na szkodliwe działanie prądu elektrycznego. Zabezpiecza albo też szybko "diagnozuje" awarie w układzie zasilania. ;)
Układ separacyjny nie tak do końca zabezpiecza nas przed porażeniem prądem elektrycznym bo może nas porazić jeśli jednocześnie dotkniemy obu przewodów-obu końcówek transformatora.
Reasumując układ separacyjny, galwaniczne odizolowanie obwodów, jest jednym z najwyższych stopni ochrony przeciw porażeniowej, np nakazanej w przypadku pracy w środowisku bardzo wilgotnym jak np zbiorniki czy szlifowanie betonu na mokro w przeciwieństwie do stosowania zabezpieczeń różnicowo-prądowych.

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2013, o 09:52 

Wznawiam temat. Może któryś z kolegów jeszcze przeczyta. Dalej nie wiem co zrobić z przewodem uziemienia z kei. Gdzie go podłączyć, czy może zrezygnować i podłączać się do kei przewodem dwużyłowym?

Pozdrawiam Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2013, o 11:19 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
talrep napisał(a):
czy może zrezygnować i podłączać się do kei przewodem dwużyłowym?
Czasami transformatory po stronie pierwotnej mają miejsce do podłączenia uziemienia - zabezpiecza ono obudowę, rdzeń, jakieś metalowe elementy, ale robi to tylko po stronie pierwotnej.
Strona wtórna nie wymaga uziemienia i to właśnie jest jedna z idei zastosowania separatora.

Jeżeli Twoje trafo nie ma fabrycznie zrobionego złącza do uziomu, to podłączasz kablem dwużyłowym.

ps. Opowieści o mostkowaniu we wtyczce zera z uziemieniem można sobie w buty wsadzić. Jeśli ktoś Ci będzie takie opowieści snuł, to go naglem potraktuj :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2013, o 13:12 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Jacek Woźniak napisał(a):
Moniia napisał(a):

No niby tak ale warto wyjaśnić. (...).

I za wyjaśnienie bardzo dziękuję, każdego dnia człowiek sie uczy. Nie wiedziałam.
A ze trochę późno przeczytałam... Nie szkodzi :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2013, o 14:49 

Maar napisał(a):
talrep napisał(a):
czy może zrezygnować i podłączać się do kei przewodem dwużyłowym?
Czasami transformatory po stronie pierwotnej mają miejsce do podłączenia uziemienia - zabezpiecza ono obudowę, rdzeń, jakieś metalowe elementy, ale robi to tylko po stronie pierwotnej.
Strona wtórna nie wymaga uziemienia i to właśnie jest jedna z idei zastosowania separatora.

Jeżeli Twoje trafo nie ma fabrycznie zrobionego złącza do uziomu, to podłączasz kablem dwużyłowym.

I tak i nie bo wszystko "zależy" od tego co i jak masz podłączone. Uziemienie transformatora oznacza, że uziemiony jest cały pakiet i wystarczy, że zostanie przymocowany do metalowego kadłuba metalowi śrubami i cały jacht mamy uziemiony. Jeżeli stosujesz zabezpieczenia RCD to aby działało musisz mu podłączyć uziemienie obecnie nazywane przewodem ochronnym. Chyba, że masz różnicówkę podłączoną do uziemienia jachtu więc teoretycznie nie musisz ciągnąć z kei trzech żył wystarczy jedna ale sprawdź działanie wyłącznika poprzez wciśnięcie przycisku Test.

Maar napisał(a):
ps. Opowieści o mostkowaniu we wtyczce zera z uziemieniem można sobie w buty wsadzić. Jeśli ktoś Ci będzie takie opowieści snuł, to go naglem potraktuj :-)
I jeszcze dołóż mu ode mnie! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2013, o 17:25 

Transformator nie ma metalowej obudowy. Jest to transformator troidalny, Ma tylko dwa wyprowadzenia dla uzwojenia wtórnego i pierwotnego. Na zewnątrz nie ma części metalowych.Zdecydowałem się na taki przede wszystkim ze względu na korzystny stosunek masy do mocy.
Moja łódka jest plastikowa. Z metalowych części z wodą stykają się tylko trzon steru i przepusty wody.

Pozdrawiam Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2013, o 05:41 

Pytanie zasadnicze to czy zabezpieczenia na kei potrzebują do prawidłowego działania uziemienia no i trzeba pamiętać, że kabel zasilający też może ulec uszkodzeniu.

Odpowiedz z cytatem