Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 lip 2025, o 18:14

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2013, o 18:04 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Witam serdecznie!
Mam pytanie do Was czy jest gdzieś dostępny film dokumentalny o Ericu Tabarly,
przyznam oglądałem premierę podczas tegorocznego przeglądu filmów żeglarskich i bardzo mi się spodobał. Oczywiście chodzi mi o wersję w języku polskim.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2013, o 23:42 
O ile wiem, to nie.
Zapytaj Andrzeja "Netart'a" z Forum - będzie najlepiej zorientowany.

Sam czekam na niego dluuuugo już :-)

PS. W sieci krąży od dawna wersja piracka, ale nigdzie nie istnieją do niej napisy w żadnym języku, więc daj sobie spokój...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2013, o 18:42 

Podziękował : 91
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Januariusz napisał(a):
Witam serdecznie!
Mam pytanie do Was czy jest gdzieś dostępny film dokumentalny o Ericu Tabarly,
przyznam oglądałem premierę podczas tegorocznego przeglądu filmów żeglarskich i bardzo mi się spodobał. Oczywiście chodzi mi o wersję w języku polskim.
Pozdrawiam

Witam,
Film "Tabarly" będzie pokazany znowu (po raz drugi po polsku w tłumaczeniu dr Krzysztofa Zawalskiego - kierownika NCŻ w Górkach Zachodniach ) w Warszawie podczas Jachtfilmu. Na razie nie ma tego filmu dostepnego na DVD, ale moge zdradzić, że sa usilne starania w tym kierunku ( niestety nie moje :). Być może ukaże się jeszcze w tym roku kalendarzowym .

Pozdrawiam
Andrzej

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Prosiek napisał(a):
O ile wiem, to nie.
Zapytaj Andrzeja "Netart'a" z Forum - będzie najlepiej zorientowany.

Sam czekam na niego dluuuugo już :-)

PS. W sieci krąży od dawna wersja piracka, ale nigdzie nie istnieją do niej napisy w żadnym języku, więc daj sobie spokój...

Francuzi , jak mało która nacja, są wrażliwi na kwestię praw autorskich. Dla wielu reżyserów i producentów nawet dokumentalnych filmów, tych spraw pilnuja międzynarowowe kancelarie prawnicze. Dlatego pewnie i z filmem o E. Tabarlym jest tak jak piszesz - czyli nie ma wersji językowych pirackich w sieci.

pozdrawiam
Andrzej

Za ten post autor Netart otrzymał podziękowania - 2: Januariusz, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2013, o 12:08 
Netart napisał(a):
Film "Tabarly" będzie pokazany znowu (po raz drugi po polsku w tłumaczeniu dr Krzysztofa Zawalskiego - kierownika NCŻ w Górkach Zachodniach ) w Warszawie podczas Jachtfilmu. Na razie nie ma tego filmu dostepnego na DVD, ale moge zdradzić, że sa usilne starania w tym kierunku ( niestety nie moje . Być może ukaże się jeszcze w tym roku kalendarzowym .

Marzenia moje spełniasz ;-)
Daj znać, jeśli tylko będziesz coś wiedział - KONIECZNIE!!!
Pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 gru 2013, o 11:02 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Andrzej wczoraj wspominał, że jest szansa, aby film był dostępny na DVD przed Bożym Narodzeniem.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2013, o 20:22 

Bardzo mnie to cieszy i czekam zatem aż się pojawi na półkach.

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 17:43 

Już jest ! Dostępny w Gdańsku na razie w Wydawnictwie Gdańskim.
Zapłaciłem 30 złotych, wkrótce będzie wiadomo gdzie można będzie kupić , możliwe że również przez WG. Jak będę wiedział to poinformuję.
Pozdrawiam

Za ten post autor Januariusz otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 09:10 

Podziękował : 91
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Witam,

Po bardzo długim okresie oczekiwania film "TABARLY" wreszcie na DVD. Film o Ericu Tabarly, legendzie francuskiego i światowego żeglarstwa. Film o miłości do jachtów, sportu i dobrej żeglarskiej roboty.

Bohater filmu, Eric Tabarly był już za życia legendą. Od najmłodszych lat fascynował się żeglarstwem. Służył w Marynarce Wojennej. Został dowódcą okrętu, był też pilotem. Konstruował i budował coraz to nowocześniejsze jachty. Wygrał wiele regat morskich i oceanicznych. Przeżywał porażki, z których umiał się podnieść. Wychował wielu wspaniałych żeglarzy. Wiódł życie samotnika. Mimo że przez wiele lat zarzekał się, w końcu po 50-tce żeni się, ma dziecko i psa. Pasjonująca opowieść, pełna dramatycznych i czułych zdarzeń o wspaniałej symbiozie człowieka, jachtu i morza. Autor filmu Pierre Marcel oparł swoją opowieść o bardziej i mniej znane materiały archiwalne oraz wypowiedzi bohatera, jego przyjaciół, członków załogi i osób mu najbliższych. Muzykę do filmu stworzył utalentowany kompozytor młodego pokolenia Yann Tiersen, znany polskim kinomanom z muzyki do filmu „Amelia”. Prapremiera filmu odbyła się w maju 2008 roku w Lorient z okazji otwarcia miasteczka żeglarskiego im. Erica Tabarly’ego. Film zdobył wiele nagród i wyróżnień na festiwalach międzynarodowych. We Francji był nominowany do Nagrody Cesara w kategorii filmów dokumentalnych.

Materiały dodatkowe na płycie: relacja z pobytu Erica Tabarly w Gdyni w 1997 roku.

czas trwania: 90 min.
wersja językowa: francuska z polskimi napisami.

Trailer filmu: http://www.youtube.com/watch?v=YkJjeIlp ... r_embedded

Film dostępny na stronie http://www.jachtfilm.pl oraz w Wydawnictwie Gdańskim - http://www.wydawnictwogdanskie.pl.

Załączniki:
300x392_Tabarly_dvd.png
300x392_Tabarly_dvd.png [ 46.4 KiB | Przeglądane 1692 razy ]

Za ten post autor Netart otrzymał podziękowania - 2: Magister, Monika
Odpowiedz z cytatem