Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 14:59

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 gru 2013, o 22:55 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht., kpt. mot.
Po dłuższej przerwie wracam do żeglowania. Chciałbym wraz z przyjaciółmi wynająć fajny jachcik w Chorwacji. Znalazłem w internecie firmę, która przysłała interesującą mnie ofertę. Ładna i nowa , przyzwoicie wyposażona nawigacyjnie Bavaria 45.
Mam tylko jedną wątpliwość, bo w warunkach jest przedpłata w wysokości 50%. Mojego kolegę kilka lat temu spotkała przykrość, i przedpłaty ani czarteru nigdy już nie zobaczył. Nie jesteśmy krezusami i w razie niepowodzenia byłaby to niepowetowana strata. Jak sprawdzić wiarygodność firmy? Może ktoś korzystał z ich usług i może poratować mnie swoją opinią? Bardzo o to proszę. Firma nazywa się Velmundi i mieści się w Warszawie.

Żeby nie robić niemile widzianej reklamy, proszę przekazanie swoich opinii na PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 gru 2013, o 01:34 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
tadekK napisał(a):
Żeby nie robić niemile widzianej reklamy
Niemile widziana jest jedynie reklama "oszukańcza". W sensie, że ktoś niby się pyta o coś i zapodaje link (lub kilka linków).

Po to jest forum, żeby pytać - ja nie znam tej firmy, ale pewnie ktoś coś wie i Ci napisze.

ps. Na forum ogłasza się wiele firm pośredniczących w czarterze w Chorwacji - może nie ryzykuj i skorzystaj ze sprawdzonej oferty?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 gru 2013, o 08:40 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Zaliczka za rezerwację jachtu/terminu w różnej wysokości to normalna praktyka nie tylko w czarterowniach, także przy organzacji rejsów niekomercyjnych.
Chodzi o to, żeby "czarterobiorca" nie wystawił do wiatru firmy czarterowej, rezygnując z czarteru....
Ja np. wpłacałem w trzech ratach - 20 % , 30% i na miesiąc przed rejsem pozostała kasę. Pierwszą "ratę" na pół roku porzed rejsem.

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 gru 2013, o 08:43 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Velmundi jest na rynku od jakiegos czasu, to wiem.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: tadekK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 gru 2013, o 08:44 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
firmy nie znam, więc się nie wypowiem
ale przedpłata 50% to standard
korzystałem z kilku firm czarterowych (w zasadzie agentów, bo większość polskich firm czarterowych to agencje armatorów)
i zawsze trzeba było wpłacić 50% zaliczki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 gru 2013, o 10:35 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 239
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Kurczak napisał(a):
Zaliczka za rezerwację jachtu/terminu w różnej wysokości to normalna praktyka nie tylko w czarterowniach, także przy organzacji rejsów niekomercyjnych.
Chodzi o to, żeby "czarterobiorca" nie wystawił do wiatru firmy czarterowej, rezygnując z czarteru....
Ja np. wpłacałem w trzech ratach - 20 % , 30% i na miesiąc przed rejsem pozostała kasę. Pierwszą "ratę" na pół roku porzed rejsem.

Za każdym razem w ten sposób próbujemy tak negocjować wpłaty jak Kurczak pisze , ze względu na nieblokowanie własnych finansów na pół roku przed rejsem, ale faktycznie standardem w umowach czarterowych jest pierwsza wpłata 50%

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 gru 2013, o 16:23 

Podziękował : 13
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: stara sterniczka
W 2012 czarterowaliśmy za ich pośrednictwem Bavarię w Grecji (dokładniej z Korfu) i wszystko było w porządku, zgodnie z ofertą, sympatycznie i sprawnie.
Zaliczka też oczywiście nas obowiązywała, ale ponieważ rejs był organizowany w tzw. "ostatnim momencie" to mniej bolało (wpłacaliśmy chyba na miesiąc przed wyjazdem).
pozdrawiam
Magda

Za ten post autor magda_k otrzymał podziękowanie od: tadekK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 15:49 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: vb, sj
Korzystałem z ich usług w zeszłym roku, biorąc jacht z mariny Kornati w Biogradzie. Zarówno ze strony Velmundi jak i miejscowej firmy czarterującej wszystko było w najlepszym porządku. Pozdrawiam - Yaca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 18:36 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
plitkin napisał(a):
Velmundi jest na rynku od jakiegos czasu, to wiem.

Jak dla mnie firma , która jest w miarę pewna, że nie zwinie moich pieniędzy i nie wyjadą z nimi do ciepłych krajów, to taka, która działa co najmniej 8 lat i jest znana, ma wielu klientów. Raczej nie mają motywacji, aby utracić dobre imię i markę, którą zdobyli. Korzystam zatem ostatnio z podzbioru 9-ciu takich firm, które spełniają takie kryteria. Dodatkowo uwiarygodnia firmę fakt, że od lat wystawia się na targach żeglarskich. Opłaty za stanowisko targowe nie są małe. Jeśli zatem wystawiają się, tzn., że są w dobrej kondycji finansowej i zależy im na kontakcie z klientem twarzą w twarz.

Podobnie jak Wiktor, kojarzę tą firmę od 2-3 lat, bo przewijali się na Targach. Ale ostatnio nie byli ani na "Wiatr i Woda" ani "BoatShow". Z ich strony wynikałoby, że powstali ok. 2010 roku.

Dla porównania przejrzałem także strony tych 9-ciu najbardziej znanych czarterowni jachtów morskich i próbowałem wy-googl'ać od ilu lat istnieją?
Na stronach MSiT jest CEOTiPT (Centralna Ewidencja Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych). Sprawdziłem jaka jest data wpisu do ewidencji i jakie mają gwarancje?

Oto wyniki mojej pracy:

http://turystyka.gov.pl/ceotipt/podmiot ... _p_77.html

Academia Nautica - 25 lat Nie znazłem w rejestrze
Otago Yacht Agency - 22 lata Nie znazłem w rejestrze
charter.pl - 18 lat Nie znazłem w rejestrze
Punt - 17 lat 25.07.2000 70.055 PLN
Globtourist - 17 lat 22.07.2010 191.154 PLN
Kubryk - 12 lat 31.07.2006 203.335 PLN
Azymut - 12 lat 04.01.2007 191.154 PLN
Blue Sails - 8 do 10 lat 27.06.2006 269.780 PLN
Forsail - 9 lat 21.02.2005 90.000 PLN

Jeśli jakąś znaną i działającą aktywnie w czarterach morskich pominąłem, to przepraszam.

tadekK napisał(a):
Mam tylko jedną wątpliwość, bo w warunkach jest przedpłata w wysokości 50%. Mojego kolegę kilka lat temu spotkała przykrość, i przedpłaty ani czarteru nigdy już nie zobaczył. Nie jesteśmy krezusami i w razie niepowodzenia byłaby to niepowetowana strata. Jak sprawdzić wiarygodność firmy?

Wracając do Velmundi. Firma działa ok. 3 lat. Raczej nie jest to przekręt. Tym niemniej nie są wpisani do CEOTiPT. Nie mają gwarancji.
Gdybym był na Twoim miejscu, a różnica w cenie czarteru była niewielka, to nie zastanawiałbym się ani chwili i wybrał jedną z w/w. 9 firm. Prawdopodobieństwo bankructwa w 2014 w ich przypadku jest niewielkie. O kondycji Velmundi nie wiemy nic.

BTW Każda z 6 firm, które są w rejestrze ma prawo przyjmować zaliczki powyżej 30% na 30-90 dni przed imprezą lub 30-180 dni. Czyżby z tego wynikałoby, że pobieranie większych zaliczek na więcej niż 180 dni przed czarterem i/lub rejsem jest bezprawne? Nigdy mnie to nie interesowało, bo najczęściej wpłacam 100% i uzyskuję z tego tytułu rabat do 5%.

Ceny, które normalnie oferuje Velmundi (price list, bez zniżek) w topie sezonu to:

EUR - rok - miejsce
4175 2010/11 Biograd
4175 2011/12 Pula
4175 2011/12 Split
4200 2012 Sukosan
4175 2011/12 Zadar

Velmundi korzysta także z wyszukiwarki yachtbooker.com. W ten sposób mogli znaleźć Ci np. taką ofertę już po zniżkach:
3465 2013 Krk/Punat
Wyposażenie jachtu nie spełnia kryterium 9/10 ale spełnia 8/10. Cokolwiek by to znaczyło?

Tymczasem przykładowo w Globtourist mają Bavarię 45 z 2014 za 4200 euro. Ale możesz uzyskać 25% zniżki, jeśli zapłaciłbyś np. w grudniu całość i skorzystał z ich transportu. Wtedy masz ją za 3150 euro.

Jeśli w top sezonie uzyskałbyś w Velmundi dużo niższą cenę, to byłoby to podejrzane. Na Twoim miejscu przejrzałbym oferty wymienionych przeze mnie 9 firm a potem dodatkowo wysłał mail'e do nich, czy nie mają czegoś tańszego?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 18:48 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Kuracent napisał(a):

Wracając do Velmundi. Firma działa ok. 3 lat. Raczej nie jest to przekręt. Tym niemniej nie są wpisani do CEOTiPT. Nie mają gwarancji.
Gdybym był na Twoim miejscu, a różnica w cenie czarteru była niewielka, to nie zastanawiałbym się ani chwili i wybrał jedną z w/w. 9 firm. Prawdopodobieństwo bankrutctwa w 2014 w ich przypadku jest niewielkie. O kondycji Velmundi nie wiemy nic.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Andrzej piszesz bardzo autorytatywnie, więc przynajmniej przyłóż się przy weryfikowaniu danych, albo ich nie podawaj, pierwszy raz w Grecji na czarterowanym jachcie byłem z Velmudi i to sporo wcześniej niż 3 lata temu, trzy lata minęły odkąd JT wystartował z Delphiami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 19:03 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
tadekK napisał(a):
Jak sprawdzić wiarygodność firmy? Może ktoś korzystał z ich usług i może poratować mnie swoją opinią? Bardzo o to proszę. Firma nazywa się Velmundi i mieści się w Warszawie.
Najprościej:
Zajrzyj tu:
http://www.velmundi.pl/pl,sternicy,0,0,0.html
Znasz któregoś (którąś) ze skipperów: Po prostu zadzwoń i zapytaj. Chyba oni wiedzą, z kim współpracują. :D
Ale, oczywiście, możesz zastosować metodę Kuracenta. Narobisz się jak dziki osioł, procesor Ci się zagrzeje, ale za to będziesz miał gwarancję, że niczego naprawdę wiarygodnego się nie dowiedziałeś. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 19:04 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Kuracent napisał(a):
Na stronach MSiT jest CEOTiPT (Centralna Ewidencja Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych). Sprawdziłem jaka jest data wpisu do ewidencji i jakie mają gwarancje?Oto wyniki mojej pracy:

A czym pośrednik czarterowy (tak samo, jak pośrednik w kupowaniu biletu lotniczego, albo pośrednik rezerwacji hotelu ) ma mieć koncesję ?
Z tego co wiem, dotyczy to tylko tour operatorów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 19:23 

Cape napisał(a):
Kuracent napisał(a):
Na stronach MSiT jest CEOTiPT (Centralna Ewidencja Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych). Sprawdziłem jaka jest data wpisu do ewidencji i jakie mają gwarancje?Oto wyniki mojej pracy:

A czym pośrednik czarterowy (tak samo, jak pośrednik w kupowaniu biletu lotniczego, albo pośrednik rezerwacji hotelu ) ma mieć koncesję ?
Z tego co wiem, dotyczy to tylko tour operatorów.

Nie musi.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 19:40 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Kuracent napisał(a):
Otago Yacht Agency - 22 lata Nie znazłem w rejestrze

Kuracent napisał(a):
Nie musi.

No właśnie. Od kilkunastu lat korzystam z tej agencji.
100% satysfakcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 19:45 

doktor napisał(a):
trzy lata minęły odkąd JT wystartował z Delphiami.
BTW i w kontekście rankingu Kuracenta - nie zapominajmy o firmach obecnych na forum.

Jest kilka firm stale - bo znalazły sobie bezpłatne medium o duzym zasięgu - ogłaszających się na forumie i mających dyskusje wszelakie głęboko w nosie. Tych akurat nie polecam, bo nie lubię takiego podejścia.
Jest kilka firm ogłaszających się i biorących udział w dyskusjach - przez to znamy/wiemy "kto acz", jakie ma podejście do pewnych spraw.

Jest też Jacht Tours, prawie zupełnie nieogłaszający się, będący aktywnym użytkownikiem (ponad tysiąc postów) i pomimo, że kilka osób na forum z Darkiem jest skonfliktowanych, to konflikt nie jest związany z działalnością czarterową firmy i nigdy nie słyszałem, żeby klienci wyrażali jakieś obiekcje w związku z czarterem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 19:57 

Przepraszam, właśnie sobie uświadomiłem, że nieładnie jest kogoś z tej ostatniej - aktywnej na forum grupy pomijać.
Nie trzeba daleko szukać - wśród osób czytających ten wątek był akurat Bryg a morka jest na stronie słównej Morka.
Oczywiście też gorąco polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 22:02 

Maar napisał(a):
Przepraszam, właśnie sobie uświadomiłem, że nieładnie jest kogoś z tej ostatniej - aktywnej na forum grupy pomijać.
Nie trzeba daleko szukać - wśród osób czytających ten wątek był akurat Bryg a morka jest na stronie słównej Morka.
Oczywiście też gorąco polecam.

Morkę i Piotra Lewandowskiego gorąco polecam! Piotr zgodził się wystąpić w poprzednim i tym sezonie na spotkaniach samosterowych. Podobnie Bartek z Morki. Są znakomici żeglarsko. Doskonale szkolą. Ale nie wydaję mi się, aby Morka miała duży udział w torcie czarterów morskich, o jakich mówimy w tym wątku.

Dodam jeszcze, że uwielbiam szermierkę słowną na tematy około-żeglarskie ze Zbierajem. Zaraz odniosę się się do Jego postu.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 22:44 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Kuracent napisał(a):
aby Morka miała duży udział w torcie czarterów morskich

jak jest dobra to czemu nie polecać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 23:09 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Kuracent napisał(a):
Dodam jeszcze, że uwielbiam szermierkę słowną na tematy około-żeglarskie ze Zbierajem.

Rany boskie... Czyzbym nie odróżniał szermierki od chłosty?
Catz Około i co kto lubi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 01:08 

Kuracent napisał(a):
Dodam jeszcze, że uwielbiam szermierkę słowną na tematy około-żeglarskie ze Zbierajem. Zaraz odniosę się się do Jego postu.
Nie mogem siem doczekać. Dawaj! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 01:10 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Zbieraj napisał(a):
Kuracent napisał(a):
Nie mogem siem doczekać. Dawaj! :D

Poczekaj trochę, procesor zagrzał się :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 01:20 

Nicram napisał(a):
Poczekaj trochę, procesor zagrzał się :rotfl:
Ja mogę czekać. U mnie dopiero17:20. Aha, w środę. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 02:47 

Catz napisał(a):
Czyzbym nie odróżniał szermierki od chłosty?
To tylko kwestia nomenklatury. Jak się dwaj faceci naparzają w knajpie albo za winklem to się nazywa mordobicie, a jeśli robią to samo w ogrodzeniu z lin - to się nazywa szlachetna sztuka szermierki na pięści. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 09:32 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Kuracent napisał(a):
Wracając do Velmundi.

Andrzeju z całym szacunkiem, ale pytanie było konkretne i dotyczyło firmy Velmundi. Skoro nie znasz firmy to po co cały ten wywód?
Ja firmę Velmundi kojarzę, ale nie korzystałem z ich usług, dlatego nie będę się na ich temat wypowiadał, bo po co mam opowiadać głupoty lub przytaczać rzeczy przeczytane w necie.
Wracając do innych firm to wiesz co, też bym raczej był ostrożny w ocenach firm z których usług nigdy nie korzystałem. Znam osobiście kilku właścicieli takich firm, zarówno spośród tych które podałeś jak i tych których nie uwzględniłeś i myślę że każdy z nich wolał by żeby pisali o ich firmach ludzie, którzy korzystali i ich usług, a nie tylko wyszukiwali i podawali informacje z netu i w dodatku kierowali się kryteriami, które powiedzmy łagodnie są dyskusyjne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 10:05 

Wasyl napisał(a):
Kuracent napisał(a):
Wracając do Velmundi.

Andrzeju z całym szacunkiem, ale pytanie było konkretne i dotyczyło firmy Velmundi. Skoro nie znasz firmy to po co cały ten wywód?
Ja firmę Velmundi kojarzę, ale nie korzystałem z ich usług, dlatego nie będę się na ich temat wypowiadał, bo po co mam opowiadać głupoty lub przytaczać rzeczy przeczytane w necie.
Wracając do innych firm to wiesz co, też bym raczej był ostrożny w ocenach firm z których usług nigdy nie korzystałem. Znam osobiście kilku właścicieli takich firm, zarówno spośród tych które podałeś jak i tych których nie uwzględniłeś i myślę że każdy z nich wolał by żeby pisali o ich firmach ludzie, którzy korzystali i ich usług, a nie tylko wyszukiwali i podawali informacje z netu i w dodatku kierowali się kryteriami, które powiedzmy łagodnie są dyskusyjne.

Masz sporo racji.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Ostatnio edytowano 19 gru 2013, o 10:10 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
skasowałem dubla

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 10:29 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Nie zgadzam się z prezentowaną przez Andrzeja (Kuracenta) filozofią wyszukiwania czarteru.
Jakaś prywatnie zrobiona lista ma byc bardziej wiarygodna, bo firmy wystawiają się na targach? Ana Charter też się wystawiała.
Korzystam z firm nie wymienionych na liście. Korzystam od lat i jestem pewny dobrej obsługi.
Wyszukiwanie jakichś ofert cennikowych na bliżej nie określony jacht i porównanie tego do czegoś bliżej nie sprecyzowanego wygląda tak bardzo abstrakcyjnie, że nawet nie chcę merytorycznie się do tego ustosunkowywać.
Polecanie Morki "bo wystąpili w Korsarzu" - wypas (zwłaszcza w nawiązaniu do listy, targów i td). Choć Morkę osobiście też gorąco polecam, ale Andrzeju - zastanów się nad własnymi przyjętymi kryteriami.
Polecanie firm z 8-mio letnim stażem - śmiechu warte. A czemu nie 4-ro letni? A czemu nie 12to? Jak ma się taki JT "przebić" - przypomnę: firma jest dużo bardziej wiarygodna od każdego pośrednika, bo ma swoje jachty. Jak ja mam się przebić jeżeli postanowię kupić własny jacht i go czarterować? Bzsensowny subiektywny obiektywizm sprowadzony do tego by udowodnić samemu sobie wymyśloną przez siebie tezę.

Osobiście o Velmundi złego słowa nie słyszałem. Znam kilka przykładów pozytywnych czarterów za ich pośrednictwem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 10:36 

plitkin napisał(a):
Polecanie firm z 8-mio letnim stażem

Żegluję na morzu od 8,5 lat. W zasadzie wszytstkie te firmy juz istniały w momencie startu/ Obserwuję je od wielu lat. Korzystam z wielu z nich. Przedstawiam moją subiektywną opinię. Ale opartą o doświadczenie. Także o złe doświadczenia. A było ich wiele. Dotyczyło tylko firm, które istniały zdecydowanie mniej niz 5 lat.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 10:41 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
A wystarczyło zapytac Sajmona - to by sie poleciło jeden fajny jachcik na Chorwacji i to bez 50% przedpłat rok wcześniej :mrgreen:
Velmundi - znajomi korzystali, bardzo chwalili i polecali znajomym

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 10:52 

Podziękował : 3737
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Zbieraju, Kuracencie a może tak basen z kisielem wam załatwić?
i ładniej, i bezpieczniej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2013, o 11:07 

sajmon napisał(a):
A wystarczyło zapytac Sajmona - to by sie poleciło jeden fajny jachcik na Chorwacji i to bez 50% przedpłat rok wcześniej

Jaka jest długość, rocznik i cena w top sezonie?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona