Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 19:05

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2013, o 11:17 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Wiem, że osoby pracujące na morzu (m.in kapitanowie) przechodzą przeszkolenia z zakresu pierwszej pomocy.

Mam pytanie: w razie wypadku na jachcie kto koordynuje udzielanie pomocy, albo inaczej, kto za to prawnie odpowiada- kapitan jachtu, czy lekarz?
Czy kpt może zabronić lekarzowi udzielania pierwszej pomocy twierdząc że np. zrobi to lepiej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 12:06 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Może napisz skąd tam się wziął lekarz.. Czy to osoba z załogi, czy pzrybyłe służby ratownicze, czy jacht w porcie, czy gdzieś w morzu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 12:29 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: Wypływałem, mam.
Katrine napisał(a):
Wiem, że osoby pracujące na morzu (m.in kapitanowie) przechodzą przeszkolenia z zakresu pierwszej pomocy.

Mam pytanie: w razie wypadku na jachcie kto koordynuje udzielanie pomocy, albo inaczej, kto za to prawnie odpowiada- kapitan jachtu, czy lekarz?
Czy kpt może zabronić lekarzowi udzielania pierwszej pomocy twierdząc że np. zrobi to lepiej?

To zbyt skomplikowana materia by ją w taki sposób spłycać.
Prawnie odpowiada kapitan.
Lekarz za podjęte przez siebie czynności.
Jest jeszcze lądowe centrum ratownicze i ew. pomoc z zewnątrz.
A jeżeli kapitan jest przeszkolonym i pracującym ratownikiem medycznym, to lepiej udzieli pierwszej pomocy on czy np będący przypadkiem w załodze lekarz stomatologii czy weterynarii czy nawet medycyny praktykujący jako np psychiatra lub rentgenolog?
I jeszcze zależy czy chodzi o skomplikowane złamanie, przeziębienie, biegunkę czy też kolkę nerkową na przykład.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 12:41 

Piszesz to dlatego że Ci się tak wydaje czy to wiesz? jeśli tak to poproszę o jakieś paragrafy.

wg mojej wiedzy lekarz jest zawsze nad ratownikiem medycznym (mówię o osobie po licencjacie a nie o lekarzu po specjalizacji) w hierarchii i to on przejmuje odpowiedzialność. Oczywiście może rozdzielić stanowiska tak że sam nie będzie tego wykonywał jeśli uzna że ktoś od niego lepiej to zrobi ale to on przejmuje odpowiedzialność.

Ale nie o tym mowa.

Moje pytanie jest proste. Czy kapitan (który tydzień wcześniej był na kursie pierwszej pomocy i uważa że pozjadał wszystkie rozumy) może zabronić udzielania pomocy lekarzowi? nawet dermatologowi ale lekarzowi? i kto w razie powikłań za to odpowiada?

Ma do tego prawo?

oczekuje odpowiedzi tak lub nie;)

czy lekarz nie zostanie pociągnięty do odpowiedzialności na mocy jakiegoś tam paragrafu mówiącego o tym że osoba najlepiej przeszkolona( najwyżej ustawiona w tej drabince: pielęgniarka- ratownik medyczny- lekarz- lekarz specjalista) powinna koorydynować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 14:25 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: Wypływałem, mam.
Katrine napisał(a):
Piszesz to dlatego że Ci się tak wydaje czy to wiesz? jeśli tak to poproszę o jakieś paragrafy.

wg mojej wiedzy lekarz jest zawsze nad ratownikiem medycznym (mówię o osobie po licencjacie a nie o lekarzu po specjalizacji) w hierarchii i to on przejmuje odpowiedzialność...

Mylisz porządki rzeczy, wymieniona przez Ciebie hierarchia obowiązuje w zakładach leczniczych, dodaj jeszcze tytuły naukowe w niektórych z nich (o ile ich posiadacze uczestniczą w procesie leczenia...) i ew. właściciela zakładu.

Uprawnienia kapitana reguluje kodeks morski : http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20130000758.

Na statkach żeglugowych i rybackich polskiej bandery obowiazuje rozp. Twojego Ministra:http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q491&ms=383&ml=pl&mi=383&mx=0&mt=&my=423&ma=02105 może była jakaś aktualizacja, nie mam dostępu?

Sadzę, że zazwyczaj brak jest odpowiednio kwalifikowanej służby medycznej na jednostkach aniżeli tej wiedzy i praktyki nadmiar. Ustawianie w kontrze kapitana i lekarza moim zdaniem nie ma sensu. Najczęściej ew. leki podaje się po konsultacji z lekarzem na brzegu, bo innego na jednostce nie ma.
A obecność na pokładzie jachtu lekarza nie stanowi samo przez się podstawy do odsunięcia kapitana od jego obowiązków, czynności i odpowiedzialności przed armatorem i organami państwowymi.
W praktyce prawdopodobnie kapitan i lekarz będą współpracować, każdy z innych powodów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 14:38 

Czy ja zadałam niezrozumiałe pytanie? Oczekuje prostej odpowiedzi:
1. tak, kapitan może podjąć taką decyzje i zabronić lekarzowi przeprowadzania RKO
2. nie, kpt nie może
3. to zależy od sytuacji może gdy to i to - ........., nie może gdy to i to-......

Mówienie jakie ma uprawnienia kapitan, i ze nie ma lekarza na pokładzie nie jest odpowiedzią na moje pytanie. Nie wchodźmy w koordynacje z brzegu i rozmowę z całym sztabem medycznym.
i oczekuje przekonującego uzasadnienia. Najlepiej takiego jak Carlo podaje z konkretnym prgf.;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 14:46 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Katrine napisał(a):
Najlepiej takiego jak Carlo podaje z konkretnym prgf.

Piotr, jesteś proszony o wyjaśnienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 14:48 

Wojciech1968 napisał(a):
Katrine napisał(a):
Najlepiej takiego jak Carlo podaje z konkretnym prgf.

Piotr, jesteś proszony o wyjaśnienie.

Nie no, Carlo to raczej nie wie co go tam obchodzi jakieś prawo morskie;) Bardziej Jaromir albo ktoś jego pokroju bo on to wszystko wie;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 14:57 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Przypomne, ze udzielenie pomocy nie zawsze polega np. na wykonywanej osobiscie resuscytacji. Wezwanie lekarza i zapewnienie warunkow juz taka pomoca jest.
Dziwi mnie szukanie hierarhii w udzielaniu pomocy pomiedzy kapitanem a lekarzem. Moim zdaniem udzielac tej pomocy powinien ten, kto lepiej to robi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 15:29 

No ale zakładając, że kpt nie do końca jest normalny, ma dziwne akcje w których chce zaprezentować jaki on nie jest wszechmogący lub jeśli ewidentnie chce komuś (lekarzowi) zrobić na złość po prostu. (tak wiem z takim ludźmi się nie pływa no ale...)

Zawsze uważałam że zbyt duża pewność siebie może być zgubna i jest niebezpieczna. ale są ludzie którzy tego nie rozumieją. niestety.
Czy w sytuacji gdy widzę że ewidentnie coś jest źle robione (no przykładowe uciski podczas RKO) to czy mogę odsunąć kpt od tego działania mimo tego że jest kapitanem czy nie.
Niezależnie od prawa i tak bym tak zrobiła jeśli chodziłoby o życie ale chciałabym wiedzieć jak to wygląda z punktu widzenia regulacji morskich. Czy faktycznie to jest tak że kapitan wszystko może.

Oczywistym jest że wszyscy powinni współpracować no ale chodzi mi o skrajną sytuację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 15:43 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
I myslisz, ze podanie przez Carlo jakiegos paragrafu sprowadzi takiego kapitana na ziemie w dalekim morskim rejsie?

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 15:50 

Tak, myślę właśnie tak.

p.s. Dalej rób ze mnie idiotkę jak Cię to tak bawi. Nie będę przeszkadzać;)

Dobra chyba nie uzyskam odpowiedzi więc temat już zakończmy bo wszystko idzie w kierunku oczywistym do przewidzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 16:17 

Katrino, czemu podanie przez kogoś jakiegoś argumentu w dyskusji, albo zadanie jakiegoś pytania dotyczącego dyskusji, bez cienia epitetu sprawia, że zamiast dyskutować jak dorosła osoba tupiesz nóżką i strzelasz focha? Czyżby dorosła dyskusja w której wymienia się poglądy i fakty przerastała Twoje kompetencje jako samodzielnej i dorosłej jednostki? Plitkin zadał pytanie, proste w celu uzyskania Twojej opinii na zadany temat. Czego nie rozumiesz w pytaniu
Cytuj:
I myslisz, ze podanie przez Carlo jakiegos paragrafu sprowadzi takiego kapitana na ziemie w dalekim morskim rejsie?

Czasem mam wrażenie że oprócz działu "Kuracent" i "Politycznie", powinno być zaproponowane już przez kogoś "Psychiatrycznie" i dodatkowo przeze mnie "Piaskownica". Do tego drugiego działu mam już dwójkę kandydatów.

BTW - naprawdę uważasz, że w sytuacji zagrożenia czyjegoś życia, apodyktyczny kapitan zechce wysłuchać paragrafu podanego przez Carla? Bo ja sądzę, że w takim momencie należy mieć w doopie mędrkowanie i paragrafy, bo to nie czas ani miejsce na ustalanie hierarchii na podstawie artykułów prawa. Jeśli opisany przez ciebie kapitan kasztani RKO, lepiej zadziała na niego prawy prosty niż mądralusiowanie się kto i co powinien. Poza tym wydaje mi się, że w takich wypadkach to kapitan oddelegowuje określone osoby do określonych czynności - może wyznaczyć w tym celu lekarza (jeśli jest wśród załogi), może też siebie. Deliberowanie w takim momencie nad przepisami jest eufemistycznie mówiąc głupie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 16:37 

Narjess napisał(a):

BTW - naprawdę uważasz, że w sytuacji zagrożenia czyjegoś życia, apodyktyczny kapitan zechce wysłuchać paragrafu podanego przez Carla?

A czy ja gdzieś napisałam, że będę mu przedstawiać jakieś paragrafy???????

Znać swoje prawa i je egzekwować, nie oznacza od razu z kimś o nich dyskutować.
Uważam że człowiek inaczej postępuje gdy wie że ma do tego prawo niż gdy go nie ma.

Z człowiekiem na takim poziomie raczej bym nie dyskutowała. Dla Twojej informacji.;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 16:41 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Katrine napisał(a):
Tak, myślę właśnie tak.

Dobra chyba nie uzyskam odpowiedzi więc temat już zakończmy bo wszystko idzie w kierunku oczywistym do przewidzenia.

Zadajesz wydumane pytania i oczekujesz konkretnej odpowiedzi ?
Przepracowalem dobre 20 lat na statkach i jedyna sytuacja kiedy kapitan moglby zabronic lekarzowi pracy to wtedy kiedy lekarz bylby pijany itp.
Pr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 16:51 

M@rek napisał(a):
Katrine napisał(a):
Tak, myślę właśnie tak.

Zadajesz wydumane pytania i oczekujesz konkretnej odpowiedzi ?
Przepracowalem dobre 20 lat na statkach i jedyna sytuacja kiedy kapitan moglby zabronic lekarzowi pracy to wtedy kiedy lekarz bylby pijany itp.
Pr

Ale ja nie mówię o pracy na statkach. Ja mówię u sytuacji na małym jachcie.
No idealnie byłoby spotykać samych doskonałych kapitanów ale nie zawsze tak jest.
Może wydumana sytuacja, w sumie to chciałabym by właśnie tak było.

Ogólnie jaki świat byłby piękny gdyby system cały ratownictwa dobrze działał, kpt nie pili alkoholu i zawsze robili wszystko co jest najlepsze dla załogi. Ale niestety ludzie są różni i bynajmniej nie miałam zamiaru tego oceniać. Chciałabym tylko wiedzieć jak się powinno postępować profesjonalnie. Tylko tyle, albo aż.;) Dla mnie odp że kpt za wszystko odpowiada byłaby znacznie lepsza, większy spokój, zero odpowiedzialności.

Dobra ale już was nie meczę bo w sumie dostałam jedną sensowna odpowiedz na pw i dla mnie sprawa jest zamknięta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 16:56 

Katrine napisał(a):
Dobra ale już was nie meczę bo w sumie dostałam jedną sensowna odpowiedz na pw i dla mnie sprawa jest zamknięta.

To może Ty kiedyś usiądź z kimś komu zadasz wszystkie nurtujące Cię pytania, uzyskasz wszystkie nań odpowiedzi.. Bo forum służy do dyskusji chyba.. :roll:
Do takich pytań gdzie nie spodziewamy się dyskusji z wymianą zdań, tylko rzeczowej odpowiedzi na nawet najgłupsze pytania jest Onet :mrgreen:
Serio serio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 17:15 

co fakt to fakt;) lubię konkretne odpowiedzi przyznaję się bez bicia;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 19:00 

Zadaj sobie sama pytanie czy ktokolwiek jest wladny zdjac z lekarza odpowiedzialnosc w sytuacji zagrozenia zycia ? Znasz taka sytuacje ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 19:08 

Napisz jaka odpowiedz na priva dostalas ? Umieram z ciekawosci :) Zreszta uwazam ze jesli temat zapalilas to wypada informacja sie podzielic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 19:22 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Cytuj:
Przyjmuję z szacunkiem i wdzięcznością dla moich Mistrzów nadany mi tytuł lekarza i w pełni świadomy związanych z nim obowiązków przyrzekam:
obowiązki te sumiennie spełniać;
służyć życiu i zdrowiu ludzkiemu;
według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu /cut/

Zgodnie z powyższym lekarz jest obowiązany nieść pomoc choremu. Jeśli ktoś uniemożliwia mu wykonywanie jego obowiązków, jest to sprawa dla prokuratora. Proste? Dla mnie tak.
Wszelkie inne dywagacje są o kant stołu potłuc, gdyż każde zachowanie należy dostosować do okoliczności.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 19:40 

damit napisał(a):
Cytuj:
Przyjmuję z szacunkiem i wdzięcznością dla moich Mistrzów nadany mi tytuł lekarza i w pełni świadomy związanych z nim obowiązków przyrzekam:
obowiązki te sumiennie spełniać;
służyć życiu i zdrowiu ludzkiemu;
według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu /cut/

Zgodnie z powyższym lekarz jest obowiązany nieść pomoc choremu. Jeśli ktoś uniemożliwia mu wykonywanie jego obowiązków, jest to sprawa dla prokuratora. Proste? Dla mnie tak.
Wszelkie inne dywagacje są o kant stołu potłuc, gdyż każde zachowanie należy dostosować do okoliczności.

No tak, wszystko pięknie tylko że Przysięga Hipokratesa nie jest aktem prawnym tylko zbiorem ogólnie przyjętych norm;) i jak coś to w sądzie średnio można się na nią powołać-w sensie na ten cytat;)
Ale oczywiście są rozporządzenia do ustawy, które się na nią powołują, a one już są aktem prawnym więc można z tego wybrnąć to tak uściślając;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 19:59 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Kasiu pytaniem na pytanie.

- Kiedy ratownik medyczny może wykonywać czynności z zakresu ratownictwa medycznego, a kiedy udzielać jedynie pierwszej pomocy przedmedycznej?
- Kiedy ratownik Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy może udzielać pomocy w zakresie KPP a kiedy jedynie pierwszej pomocy przedmedycznej?
- no i last but not least kiedy lekarz może prowadzić czynności z zakresu ratownictwa medycznego w zakresie właściwym dla lekarza a kiedy udzielać jedynie pierwszej pomocy przedmedycznej?

:>

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Katrine napisał(a):
Przysięga Hipokratesa

chyba Hipokryta?? :> :lol: :joke:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 20:11 

Carlo napisał(a):
Kasiu pytaniem na pytanie.

- Kiedy ratownik medyczny może wykonywać czynności z zakresu ratownictwa medycznego, a kiedy udzielać jedynie pierwszej pomocy przedmedycznej?
- Kiedy ratownik Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy może udzielać pomocy w zakresie KPP a kiedy jedynie pierwszej pomocy przedmedycznej?
- no i last but not least kiedy lekarz może prowadzić czynności z zakresu ratownictwa medycznego w zakresie właściwym dla lekarza a kiedy udzielać jedynie pierwszej pomocy przedmedycznej?

:>

to ja też- spodobało mi się to odpowiadanie pytaniem na pytanie, więc co mi tam;)

ad.1 pierwsza pomoc przedmedyczna wchodzi w zakres ratownictwa medycznego?
ad.2 the same
ad3 jw

Tak kombinuje o co Ci może chodzić i nie wiem :P
Carlo chodzi Ci o to że nie wszystko ratownik medyczny może robić sam (bez nadzoru lekarza?) i tak samo w dół?

Ale co to ma do kapitana?;) Kpt nie jest ratownikiem medycznym no:P całkowicie bez sensu mówisz:P

albo nadaj sens swojej wypowiedzi tak bym miała szanse zrozumieć, panie Prawnik!;)

Ostatnio edytowano 22 gru 2013, o 20:16 przez Katrine, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 20:14 

Ze smutkiem muszę Ci odpowiedzieć, że nie o to pytałem :)

Pierwszej pomocy przedmedycznej może udzielać każdy....

Zadam pytanie inaczej.

Czy ratownik KPP, ratownik medyczny lub lekarz nie będąc na "służbie" może stosować np. tlenoterapię? używać AED? a jeszcze lepiej - podawać leki?

Nie mówię oczywiście o stanie wyższej konieczności! Wtedy rozważania tytularne są ważne ale nie najważniejsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 20:18 

ale jaki to ma związek z moim pytaniem czy kpt może zabronić lekarzowi udzielania pomocy?

Carlo! Ja blondynką jestem:P Mów do mnie prosto i rzeczowo:)!

Carlo napisał(a):

Czy ratownik KPP, ratownik medyczny lub lekarz nie będąc na "służbie" może stosować np. tlenoterapię? używać AED? a jeszcze lepiej - podawać leki?

Nie mówię oczywiście o stanie wyższej konieczności! Wtedy rozważania tytularne są ważne ale nie najważniejsze.

No raczej nikt mi nie zabroni podać maskę z tlenem komuś w razie potrzeby;) No a bez potrzeby przecież nie będę nikomu maski zakładać bo niby po co;)

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
no przy RKO trzeba jeszcze sprawdzić w miarę możliwości czy za życia nie wykazał sprzeciwu:P bo przez to też w sądzie można skończyć jak się kogoś uratuje wbrew jego woli;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 20:28 

Katrine napisał(a):
ale jaki to ma związek z moim pytaniem czy kpt może zabronić lekarzowi udzielania pomocy?

Taki ma związek, że formalnie ten lekarz jeżeli nie jest zadysponowany przez lekarza koordynatora ratownictwa medycznego bądź dyspozytora swojej jednostki wchodzącej w skład krajowego systemu ratownictwa medycznego, może tyle samo czynności wykonać co ten kapitan po kurskie pierwszej pomocy. Lekarz systemu kieruje akcją ratunkową jeżeli działa w ramach systemu.

Oczywiście biorąc pod uwagę warunki jachtowe/statkowe oczywistym jest że lekarz posiadający znacznie większą wiedzę od kogoś po kursie pierwszej pomocy może podjąć więcej czynności ratujących życie - ale działając w stanie wyższej konieczności. Normalnie może tyle samo co ten kapitan - np. udrożnić drogi oddechowe, unieruchomić odcinek szyjny, prowadzić bezprzyrządową resuscytację krążeniowo oddechową opatrzyć rany, itd.

Katrine napisał(a):
No raczej nikt mi nie zabroni podać maskę z tlenem komuś w razie potrzeby;) No a bez potrzeby przecież nie będę nikomu maski zakładać bo niby po co;)

Chwila? Nie pytam czy zabroni czy nie.

Możesz czy nie w sytuacji gdy nie będziesz działać w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia lub w ramach krajowego systemu ratownictwa?

Ostatnio edytowano 22 gru 2013, o 20:33 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: Katrine
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 20:31 

Carlo napisał(a):
. Lekarz systemu kieruje akcją ratunkową jeżeli działa w ramach systemu.

A jeśli nie ma akcji ratunkowej. W sensie całej tej procedury uruchomionej to też tak jest? kpt=lek?

Carlo napisał(a):

Możesz czy nie w sytuacji gdy nie będziesz działać w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia?

jeśli nie będzie sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia nie będę nikomu maski zakładać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 20:35 

Katrine napisał(a):
A jeśli nie ma akcji ratunkowej. W sensie całej tej procedury uruchomionej to też tak jest? kpt=lek?

Kate, przeczytaj jeszcze raz co napisałem. pls :)

kapitan nie równa się lekarz. Natomiast lekarz będąc na urlopie, poza pracą etc. ma inne uprawnienia niż będąc w pracy. Zgadza się?!

Katrine napisał(a):
jeśli nie będzie sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia nie będę nikomu maski zakładać.

To nie jest odpowiedź na pytanie czy wolno Ci czy też nie.

Tlenoterapię w ratownictwie medycznym stosuje się nie tylko w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia. Zgadza się?

no właśnie Kate, jak już założysz komuś tą maskę to jaki przepływ tlenu ustawisz?

Ostatnio edytowano 22 gru 2013, o 20:38 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 20:37 

Carlo napisał(a):
To nie jest odpowiedź na pytanie czy wolno Ci czy też nie.

Tlenoterapię w ratownictwie medycznym stosuje się nie tylko w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia. Zgadza się?

No zgadza się, wg mnie nie wolno.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona