Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 18:11

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 gru 2013, o 22:40 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
[Wojciech1968] wydzieliłem viewtopic.php?f=28&t=17504#p267724

Troszkę nie w temacie i ewentualnie się wydzieli.
orlineze napisał(a):
czarter bedzie ze szkiperem

Jak wygląda sprawa licencji na żeglowanie w Bułgarii? Czy istnieją tam patenty żeglarskie, czy są obowiązkowe? Jeżeli patenty są obowiązkowe, to ile jest "stopni wtajemniczenia" i do czego poszczególne stopnie uprawniają?

Jeśli byś napisał kilka słów na ten temat, to byłbym wdzięczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2013, o 00:37 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 16
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Maar napisał(a):
Troszkę nie w temacie i ewentualnie się wydzieli.
orlineze napisał(a):
czarter bedzie ze szkiperem

Jak wygląda sprawa licencji na żeglowanie w Bułgarii? Czy istnieją tam patenty żeglarskie, czy są obowiązkowe? Jeżeli patenty są obowiązkowe, to ile jest "stopni wtajemniczenia" i do czego poszczególne stopnie uprawniają?

Jeśli byś napisał kilka słów na ten temat, to byłbym wdzięczny.

Witam
w Bułgarii jest jeden patent na morze i jeden na rzekę Dunaj,
przy czym jezeli ktos ma patent na morze , może plywać po Dunaju ale otwrotnie - nie . "Dunajskie" uprawnienie nie jest ważne na morze.
Obowiązkowo trzeba mieć patent jeżeli sie prowadzi łodzi powyżej 4,70m z silnikiem /obojetnie jakiej mocy/ .
Patent na morze nazywa sie po angielsku " Skipper of seagoing vessel up to 40 GT"
Jest to zezwolenie które daje posiadaczowi prawo prowadzeniu statku / nie tylko żaglowego , a także motorowego / do 40 Brutto Ton . Jest to uprawnienie do prowadzenia dość dużych jednostek . Nie bede się teraz rozchodził nad tym jak sie brutto tony wylicza/ każdy może sobie sprawdzic / ale dle wyobrażenia : jacht o dlugości 50 ft jest mniejszy niż 20 Brutto ton.
Pozdrawiam

Za ten post autor orlineze otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2013, o 01:16 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
orlineze napisał(a):
atent na morze nazywa sie po angielsku " Skipper of seagoing vessel up to 40 GT"
Jest to zezwolenie które daje posiadaczowi prawo prowadzeniu statku / nie tylko żaglowego , a także motorowego / do 40 Brutto Ton . Jest to uprawnienie do prowadzenia dość dużych jednostek . Nie bede się teraz rozchodził nad tym jak sie brutto tony wylicza/ każdy może sobie sprawdzic / ale dle wyobrażenia : jacht o dlugości 50 ft jest mniejszy niż 20 Brutto ton.

W kwestii formalnej...
"GT" to pojemność brutto statku, określana liczbowo, w jednostkach niemianowanych, bezwymiarowych. Innymi słowy samą liczbą...
Zapis o "40GT" nie ma zatem nic wspólnego z żadnymi "Brutto tonami"... Bo te nie istnieją...

Tak jest od prawie dwudziestu lat - i nie sądzę by bułgarskie "patenty" odwoływały się do jednostek, których użytkowania zaprzestawano stopniowo od 1969 roku, by ostatecznie od nich odejść w 1994...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2013, o 16:53 

pierdupierdu napisał(a):
orlineze napisał(a):
atent na morze nazywa sie po angielsku " Skipper of seagoing vessel up to 40 GT"

W kwestii formalnej...
"GT" to pojemność brutto statku, określana liczbowo, w jednostkach niemianowanych, bezwymiarowych. Innymi słowy samą liczbą...
Zapis o "40GT" nie ma zatem nic wspólnego z żadnymi "Brutto tonami"... Bo te nie istnieją...

Tak jest od prawie dwudziestu lat - i nie sądzę by bułgarskie "patenty" odwoływały się do jednostek, których użytkowania zaprzestawano stopniow o od 1969 roku, by ostatecznie od nich odejść w 1994...

Należy rozrużnic BRT /pojemność rejestrowa brutto/ i GT/ gross tonnage/.
Dlatego napisalem zeby siegnąć po to wiedze w ksążkach czy w internecie , lecz nie o tym jest ten temat . Kolega sie zapytal jakie świadectwa wydaje sie w Bulgarii wiec odpowiadam niżej załączam wzor
Pozdrawiam serdecznie
Załącznik:
dowod_.JPG
dowod_.JPG [ 150.68 KiB | Przeglądane 14140 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2013, o 21:10 

orlineze napisał(a):

Hmmm... nie mam pojecie co chcesz i po co "rozrużnic"....
Mam przy tym wrażenie, że zupełnie nie wiesz o czym piszesz...

GT, czyli "gross tonnage" to pojemność rejestrowa brutto.
BRT to skrót nazwy dawnej jednostki - tony rejestrowej brutto, czyli...2.83m³.
To o tej właśnie jednostce pisałem, że wycofywano ją z użycia od 1969 i obecnie nie jest już używana nigdzie... od niemal 20 lat.
Wie o tym nawet Wikipedia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pojemno%C5 ... rejestrowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tona_rejestrowa_brutto

Pokazany bułgarski "patent", jak każdy współczesny dokument, mówi oczywiście o pojemności rejestrowej brutto.
Trochę precyzji w stosowaniu pojęć, plizzz...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2013, o 23:00 

pierdupierdu napisał(a):
orlineze napisał(a):

Mam przy tym wrażenie, że zupełnie nie wiesz o czym piszesz...

GT, czyli "gross tonnage" to pojemność rejestrowa brutto.
BRT to skrót nazwy dawnej jednostki - tony rejestrowej brutto, czyli...2.83m³.
To o tej właśnie jednostce pisałem, że wycofywano ją z użycia od 1969 i obecnie nie jest już używana nigdzie... od niemal 20 lat.
Wie o tym nawet Wikipedia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pojemno%C5 ... rejestrowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tona_rejestrowa_brutto

Pokazany bułgarski "patent", jak każdy współczesny dokument, mówi oczywiście o pojemności rejestrowej brutto.
Trochę precyzji w stosowaniu pojęć, plizzz...

Jeszcze raz wspomne ze to nie jest tematem tego wątku ale pojemnośc rejestrowa brutto czyli BRT /zwana przez nas / to po angielsku GRT- Gross register tonnage to nie jedno i to samo co GT
Cytuje :
Gross register tonnage (GRT) represents the total internal volume of a vessel, where a register ton is equal to a volume of 100 cubic feet (2.83168 m3), which volume, if filled with fresh water, would weigh around 2,800 kg or 2.8 tonnes. The definition (and calculation) of the internal volume is complex; a ship's hold can, for instance, be assessed for bulk grain (accounting for all the air space in the hold) or for bales (omitting the spaces into which bulk, but not baled cargo would spill). If V stands for the total internal volume in m3, then the GRT equals V / 2.83168, so for a ship of 10,000 m3 total internal volume, the gross register tonnage is 10,000 / 2.83168 = 3531.47 GRT. Gross register tonnage was replaced by gross tonnage in 1994 under the Tonnage Measurement convention of 1969, and is no longer a widely used term in the industry.[1][2]
Natomiast GT to :
Gross tonnage (GT) is a function of the volume of all ship's enclosed spaces (from keel to funnel) measured to the outside of the hull framing. The numerical value for a ship's GT is always smaller than the numerical values for both her gross register tonnage and the GRT value expressed equivalently in cubic meters rather than cubic feet
jakie sa róznice n przykladach :
for example: 0.5919 GT = 1 GRT = 2.8316 m3; 200 GT = 274 GRT = 775,88 m3; 500 GT = 665 GRT = 1,883.07 m3; 3,000 GT = 3,776 GRT = 10,692.44 m3), though by how much depends on the vessel design (volume). There is a sliding scale factor. So GT is a kind of capacity-derived index that is used to rank a ship for purposes of determining manning, safety and other statutory requirements and is expressed simply as GT, which is a unitless entity, even though its derivation is tied to the cubic meter unit of volumetric capacity.
I co mowi konwencja z 1969r na ten temat
Tonnage measurements are now governed by an IMO Convention (International Convention on Tonnage Measurement of Ships, 1969 (London-Rules)), which applies to all ships built after July 1982. In accordance with the Convention, the correct term to use now is GT, which is a function of the moulded volume of all enclosed spaces of the ship.
Naprawde bardzo prosze w tym wątku zadawac pytania odnośnie żeglugi na morzu czarnym , po to on zostal stworzony
Dalej mozemy o tym depatowac ale prosze na PW, bedzie mi milo pogadac.
Nazdrowie ;)
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 28 gru 2013, o 23:09 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
Skasowałem jeden z tych samych cytatów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2013, o 23:12 

orlineze napisał(a):
pojemnośc rejestrowa brutto czyli BRT

Nie, nie będziemy "depatować".
Wobec powyższego cytatu - nie ma po czym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2013, o 17:25 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
pierdupierdu napisał(a):
Nie, nie będziemy "depatować".

pierdupierdu napisał(a):

Jaromir, kolega sam napisał, że nie pochodzi z Polski. Proszę Ciebie, nie utwierdzaj mnie w przekonaniu, że pomyliłem się uważając Twój nick za żart.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2013, o 18:19 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Albo moze po prostu pierdupierdu może "przejsć" na bułgarski - wtedy bedzie o wiele mniej niepoprawnej polszczyzny :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2013, o 20:01 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht., kpt. mot.
sajmon napisał(a):
Albo moze po prostu pierdupierdu może "przejsć" na bułgarski - wtedy bedzie o wiele mniej niepoprawnej polszczyzny :mrgreen:

I kolega orlineze dostanie szansę na zrewanżowanie się podobnymi złośliwościami. Coś mi jednak mówi, że niekoniecznie z tej szansy skorzysta. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2013, o 21:37 

Dobra - nie zorientowałem się, że kolega nie jest Polakiem, generalnie świetnie pisze po polsku :respekt:

Przepraszam za "złośliwości" w postaci zbędnego cytowania drobnych potknięć językowych.
Całe szczęście, że nie zacząłem być na prawdę złośliwy... ;)

Co do meritum:

- BRT czyli Brutto Registred Tonn, to nazwa jednostki pojemności brutto statku, która nie jest używana od prawie 20lat.
Tona rejestrowa brutto była równa 2.83m³ czyli 100ft³ - była zatem jednostką objętości.
W języku polskim używano czasem (ponad 20 lat temu...) skrótu BRT nie tylko jako nazwy jednostki, ale również dla określenia "tonażu rejestrowego brutto" czyli rejestrowej objętości brutto statku, wyrażonej... w tonach rejestrowych brutto... Po angielsku to oczywiście GRT=Gross Registred Tonnage.

- GT czyli Gross Tonnage to współcześnie używane pojęcie = pojemność rejestrowa brutto statku.
Wielkość ta wyrażana jest liczbą niemianowaną i obliczana jest wg wzoru:
GT = V×K, gdzie
V = całkowita objętość kadłuba i nadbudówek w m³.
K = 0.2+0.02×log10V (czyli współczynnik, który przybiera różną wartość, w zależności od wielkości statku - typowo 0,22 do 0,32)
Wartość GT stanowi od 1994 roku podstawę przepisów o wymaganiach dotyczących załóg, przepisów dotyczących bezpieczeństwa oraz opłat rejestracyjnych i portowych.

Jak kto komentuje zapis na współczesnym patencie "do 40GT" słowami:
Cytuj:
Patent na morze nazywa sie po angielsku " Skipper of seagoing vessel up to 40 GT"
Jest to zezwolenie które daje posiadaczowi prawo prowadzeniu statku / nie tylko żaglowego , a także motorowego / do 40 Brutto Ton .

a następnie po stwierdzeniu, że myli pojęcia ogłasza:
Cytuj:
pojemność rejestrowa brutto czyli BRT

to ja uważam, że nie ma z nim co dalej na temat jego wiedzy ogólno-morskiej rozmawiać...
Co niniejszym obiecuję :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2013, o 12:00 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
A to w Bułgarii jest morze? :roll:

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2013, o 12:01 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
A nie ma?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2013, o 12:25 

No jest Czarne ale to takie morze nie morze :D ;)

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2013, o 14:02 

Micubiszi napisał(a):
No jest Czarne ale to takie morze nie morze :D ;)

No tyle co Adriatyckie i Egejskie razem wziętych , no... i jeszcze troche ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2013, o 14:06 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Micubiszi napisał(a):
No jest Czarne

Rasista ;)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2013, o 14:41 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Drogi @orlineze, a czy mógłbyś skrobnąć parę słów o tym, kto w Bułgarii wydaje patenty, czy szkolenie jest obowiązkowe i jak wygląda egzamin.

Poza tym może wiesz jak sprawa patentów wygląda w Rumunii?

Благодаря ви предварително :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2013, o 14:45 

Takie fajne morze a żeglarsko jakieś takie doniczegowate ,aż się serce kraje bo niczego tam nie brakuje a pogoda kilka razy lepsza niż na naszym :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2014, o 19:31 

Maar napisał(a):
Drogi @orlineze, a czy mógłbyś skrobnąć parę słów o tym, kto w Bułgarii wydaje patenty, czy szkolenie jest obowiązkowe i jak wygląda egzamin.

Poza tym może wiesz jak sprawa patentów wygląda w Rumunii?

Благодаря ви предварително :-)

Witam , morskie patenty wydaje "Morska Administracja" http://www.marad.bg
Szkolenie obejmuje
1.TEST: 240 pytan - locja, nawigacja, metereologia, 120 pytan z "morsko delo" nie wiem jak przetłumaczyc po polsku., dokumenty normatywne 60 ptan, przygotowanie techniczne - 60 pytan. z tych pytań komputer losuje 65 , jeżeli sie odpowie prwidłowo na 51 to egzamin jest zdany.
2. Zadania, - zazwyczaj 2 - okreslenie, na mapie punktu wedlug danych i odmierzenia odleglosci do określonych miejsc. lub odnależenia punkt wedlug 2 pelengów- tego typu rzeczy.
3. Praktyka- prowadzenie statku , odpłynięcie i dopłynięcie do kei. Zazwyczaj jest to kuter rybacki nie większy niz 20 metrow dlugości, węzły nie wiejcej niż 6-7
Ogolnie egzmien nie jest trudny i bardzo rzadko ktoś nie zdaje . Do egzaminu prowadzi sie kursy zazwyczaj sa one 2 miesieczne 4 razy w tygodni po 2 godziny , sa tez polroczne -mniej intesywne.
Trzeba mieć zaświadczenie lekarskie, dyplom ukonczenia szkoły podstawowej i zdjęcie.
Narazie jest tylko w jezyku bulgarskim , choc mowi sie ze niedługo bedzie i po angielsku
Nie mam pojeciea jak sie sprawa z patentami ma w Rumunii
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2014, o 19:42 

Micubiszi napisał(a):
Takie fajne morze a żeglarsko jakieś takie doniczegowate ,aż się serce kraje bo niczego tam nie brakuje a pogoda kilka razy lepsza niż na naszym :-(

Rzeczywiście szkoda, stąd moja idea żeby to naprawić. :)

Za ten post autor orlineze otrzymał podziękowanie od: Micubiszi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2014, o 02:27 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
orlineze napisał(a):
1.TEST: 240 pytan - locja, nawigacja, metereologia, 120 pytan z "morsko delo" nie wiem jak przetłumaczyc po polsku., dokumenty normatywne 60 ptan, przygotowanie techniczne - 60 pytan. z tych pytań komputer losuje 65 , jeżeli sie odpowie prwidłowo na 51 to egzamin jest zdany

Czy te pytania są upublicznione?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2014, o 08:52 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
ins napisał(a):
orlineze napisał(a):
1.TEST: 240 pytan - locja, nawigacja, metereologia, 120 pytan z "morsko delo" nie wiem jak przetłumaczyc po polsku., dokumenty normatywne 60 ptan, przygotowanie techniczne - 60 pytan. z tych pytań komputer losuje 65 , jeżeli sie odpowie prwidłowo na 51 to egzamin jest zdany

Odnajduję na stronie MTITS zakładkę z zestawem pytań testowych dla poszczególnych uprawnień, w tym dla Водач на кораб до 40 БТ http://www.marad.bg/page.php?category=115&id=698

Tu upublicznionych zestaw pytań w formie testu (w tłumaczeniu translatora google)
http://translate.googleusercontent.com/ ... VU3Y-Y4FcQ

Ps. Piotrze, zakładam, że nie spodziewałeś się, że Ministerstwo w Bułgarii może upublicznić pytania testowe ?!

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: ins
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2014, o 09:11 
*** Ban ***

Wojciech1968 napisał(a):
Ps. Piotrze, zakładam, że nie spodziewałeś się, że Ministerstwo w Bułgarii może upublicznić pytania testowe ?!

Dlaczego nie mialbym się spodziewać upubli cznienia tych pytań. Przecież sam jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, które jest stosowane np. w Niemczech

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2014, o 09:18 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
ins napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):

Dlaczego nie mialbym się spodziewać upubli cznienia tych pytań. Przecież sam jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, które jest stosowane np. w Niemczech

Piotr Siedlewski

Odniosłem takie wrażenie po lekturze wcześniejszych Twoich wypowiedzi w innym temacie, ale mogłem się mylić.
O czym świadczy Twoja odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2014, o 09:38 
*** Ban ***

Wojciech1968 napisał(a):
lekturze wcześniejszych Twoich wypowiedzi w innym temacie

W innym temacie problem dotyczył nie tego co ja uważam za właściwe w przepisach polskich dotyczących egzaminowania.
Przypomnę tylko, że problem był związany z tym, iż paru forumowiczów wraz z Tobą dało się zmanipulować jednej z osóbek prowadzacej na forum działalność reklamową przy użyciu, moim zdaniem, obrzydliwych sposobów i udowodniło, że nie potrafią zinterpretować dość prostego zapisu w rozporządzeniu.
Kontynuować?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2014, o 09:43 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
ins napisał(a):
Przypomnę tylko, że problem był związany z tym, iż paru forumowiczów wraz z Tobą dało się zmanipulować jednej z osóbek prowadzacej na forum działalność reklamową przy użyciu, moim zdaniem, obrzydliwych sposobów i udowodniło, że nie potrafią zinterpretować dość prostego zapisu w rozporządzeniu.
Kontynuować?

Możesz, ale przypominam, że jest już odpowiedni watek w "Gorzkich żalach", więc nie tu proszę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2014, o 10:01 

Wojciech1968 napisał(a):
ins napisał(a):
orlineze napisał(a):

Odnajduję na stronie MTITS zakładkę z zestawem pytań testowych dla poszczególnych uprawnień, w tym dla Водач на кораб до 40 БТ http://www.marad.bg/page.php?category=115&id=698

Tu upublicznionych zestaw pytań w formie testu (w tłumaczeniu translatora google)
http://translate.googleusercontent.com/ ... VU3Y-Y4FcQ

Mało tego jst wersja demo egzaminu testowego http://test.marad.bg/Exams/LoginDemo.aspx

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 18:34 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Cytuj:
Witam w Bułgarii jest jeden patent na morze i jeden na rzekę Dunaj,
przy czym jezeli ktos ma patent na morze , może plywać po Dunaju ale otwrotnie - nie . "Dunajskie" uprawnienie nie jest ważne na morze.
Obowiązkowo trzeba mieć patent jeżeli sie prowadzi łodzi powyżej 4,70m z silnikiem /obojetnie jakiej mocy/ .

Ahoj!
A powiedz - w przypadku gdybym chciał popływać po Dunaju/lub wzdłuż wybrzeża- pontonem z silnikiem 4,2 m i z żaglem= to jakie przepisy mnie obowiązują?
pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem