Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 cze 2025, o 23:25

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sie 2009, o 21:05 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Jestem w eliminacjach do budowy żaglówki. Otrzymałem plany budowy 3.8 dinghy od pana Radosława Werszko. Niestety albo stety są w pdf a w poligrafii do wyskalowania matryc w skali 1:1 żądają plików cdr. Co robić?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 08:25 

Podziękował : 4
Z tego co się orientuję w sposób prosty znaczy przekonwertować się tego nie da.
Wiec jedyne co możesz zrobić to narysować je w odpowiedniej skali od nowa w jakimś programie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 10:12 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
a nie da rady otworzyć pdf w corelu i zapisać cdr? - pewnie nie bo byś to zrobił.

Może Pan Radosław wyśle Ci w cdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 14:09 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
- spróbuj zamienić pdf na tiff (googlałem w sieci i takie programy są- http://www.pdf-to-tiff.com/)
- mając tiff możesz go digitalizować w innych programach choćby np w CAD (corela nie znam i nie wiem czy jest tam opcja digitalizacji)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 16:51 

Dzięki za podpowiedzi! Pana Radosława pytałem ale nie ma planów w innym formacie niż pdf. Skopiowałem rysunki do jpg ale powiększając wychodzi masakra. Przesłałem je znajomemu grafikowi i czekam na wyniki. Ktoś już to przede mną z pewnością robił tylko jeszcze się nie odezwał:),

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 17:02 

Otrzymał podziękowań: 7
J316vision, chcesz sobie zrobić kilkadziesiąt kopii dokumentacji? Czegoś tu nie rozumiem. Jak masz dokumentację w pdf, to idziesz do najbliższego punktu kserograficznego, ale nie takiego, w którym jest jedna kopiarka na krzyż, tylko np takiego w centrum handlowym (tam, gdzie mają plotery) i plotujesz.

[ Dodano: Nie 30 Sie, 2009 18:04 ]
Praktycznie w każdym większym punkcie jest przynajmniej jeden działający ploter

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 17:10 

Potrzebuje nie tylko wydrukować plany ale również matryce do odrysowania na sklejce w skali 1:1. Plany mam wydrukowane na formatach A1 i A2. A teraz chciałem wydrukować na drukarce wielkoformatowej matryce a do tego potrzebują w poligrafii inny plik niż pdf najlepiej cdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 17:23 

Drukowaniem dokumentacji i wykrojów w skali 1:1 zajmuję się na co dzień i mówię Ci, że z formatu pdf można. Jeżeli firma, w której plotujesz nie potrafi, poszukaj innej. Rozumiem, że wykroje masz w skali 1:1 w formacie pdf? Wpisz w google "plotowanie + nazwa miasta" i jutro zadzwoń w 2-3 miejsca. Na pewno znajdziesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 21:51 

Dzięki Carlos za podpowiedź. Jeśli nie sprawi ci to problemu to proszę zobacz na stronie http://www.dinghy.pl/38m_dinghy.zip Twoje fachowe spojrzenie zastąpi moich tysiąc słów amatora. A może ty mi wydrukujesz i prześlesz a ja zapłacę i będzie po kłopocie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2009, o 23:46 

Trochę źle się wyraziłem. Nie zarabiam na plotowaniu, po prostu bardzo często odwiedzam różne punkty ksero w celu plotowania dokumentacji i wykrojów w skali 1:1. Wiem, że jest to możliwe i zdarzyło mi się również plotować z pdf-a. Natomiast z tego, co widzę, to kształty tej łódeczki są bardzo proste, mylę, że najłatwiej będzie Ci odmierzać wymiary bezpośrednio na sklejce. Symetryczne elementy odrysować od wyciętego już elementu.
Jeśli mieszkasz w trójmieście, mogę kilka punktów polecić, jeśli gdzie indziej, musisz szukać. Możesz też poprosić Pana Werszko o plik dwg, (dwf) albo plt, w zależności co w punkcie ksero preferują, z elementami optymalnie rozłożonymi na arkuszu. Tutaj niestety nie wiem, czy Pan Werszko się zgodzi na przesłanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2009, o 08:07 

A może to ja źle zinterpretowałem. Tak łódka jest prosta stosownie do moich możliwości i umiejętności. Jest to moja pierwsza budowa i mam wiele obaw. Pan Werszko ma tylko pliki pdf. Ja jestem z okolic Będzina 12km od Katowic. W okolicy jest wiele firm poligraficznych postaram się znaleźć taką która ma fachowców i sprzęt do wydrukowania moich rysunków.
Obecnie zaprzyjaźniony zawodowy grafik pracuje nad zamianą pdf na cdr. Jeśli nie to przypominam sobie lekce rysunku technicznego i rysuję bezpośrednio na sklejce. Przy wycinaniu ze sklejki polecił byś jakiś dobry nożyk do wyrzynarki lub dał rady na które powinienem zwrócić uwag.

[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 12:22 ]
Okazuje się, że można zamienić plik pdf na cdr. Potrzeba tylko zdolnego zaprzyjaźnionego grafika. Plany już w druku, czekam. Gdyby ktoś potrzebował plany do 3.8 dinghy a Pan Radosław Werszko wyrazi zgodę chętnie prześle. Dzięki wszystkim za dobre chęci i dobre rady.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2009, o 15:36 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
J316vision napisał(a):
rysuję bezpośrednio na sklejce

Też uważam, że to najlepsza metoda :razz:
Rysując na papierze, trzeba pamiętać, że paapier jest bardzo czuły na wilgoć. Co po takim szablonie, który zmieni wymiary? (może to być całkiem sporo)
Robi się szablony z komputera ale na specjalnych foliach, wtedy to ma sens.
Przy tak prostej łódce i takim zwymiarowaniu jakie widać, narysowanie na sklejce nie powinno być trudne (całe pokolenia tak robiły i jakoś im wychodziło :razz: )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2009, o 19:56 

Witam,
niedawno otwierałem Corelem pdf-y bez problemu, a jak już otworzyłem, to zapisywałem jako cdr.
Jeżeli nie masz Corela, to przyślij mi na próbę jakiś rysunek i spróbuję otworzyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2009, o 19:59 

Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
boSmann napisał(a):
trzeba pamiętać, że paapier jest bardzo czuły na wilgoć. Co po takim szablonie, który zmieni wymiary?

boSmann ma rację o tym papierze. A to naprawdę prosta łódka, będziesz miał mniej problemów jeśli wyrysujesz bezpośrednio na sklejce, a i kasiorki zostanie więcej...

Pozdrówki
Adam

Szkutnia: www .adamboats.pl
Amatorskie remonty i budowy łodzi i jachtów: www. szkutnikamator.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re:
PostNapisane: 9 wrz 2009, o 22:18 

Jacek Kittel napisał(a):
Witam,
niedawno otwierałem Corelem pdf-y bez problemu, a jak już otworzyłem, to zapisywałem jako cdr.
Jeżeli nie masz Corela, to przyślij mi na próbę jakiś rysunek i spróbuję otworzyć.

Bardzo dziękuję za ofertę, jak widać można na Was polegać. W międzyczasie kolega grafik już problem rozwiązał.
Ale dobrze mieć takie wsparcie jak na forum

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re:
PostNapisane: 9 wrz 2009, o 22:21 

Hobbystyl napisał(a):
boSmann napisał(a):
trzeba pamiętać, że paapier jest bardzo czuły na wilgoć. Co po takim szablonie, który zmieni wymiary?

boSmann ma rację o tym papierze. A to naprawdę prosta łódka, będziesz miał mniej problemów jeśli wyrysujesz bezpośrednio na sklejce, a i kasiorki zostanie więcej...

Dzięki Panowie, przekonaliście mnie wchodząc mi na ambicje, (ekonomie też) rysuje na sklejce i wycinam. Może jakieś rady do trasowania i sposobu wycinania chętnie posłucham.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Re:
PostNapisane: 9 wrz 2009, o 22:38 

Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
J316vision napisał(a):
Dzięki Panowie, przekonaliście mnie wchodząc mi na ambicje, (ekonomie też) rysuje na sklejce i wycinam. Może jakieś rady do trasowania i sposobu wycinania chętnie posłucham.

Zajrzyj na stronę Wojtka Kasprzaka http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/sztrand/tipsy/tipsy.html i poszperaj trochę w internecie a na pewno dasz radę. Jak Ci zabraknie ducha i woli walki - zajrzyj na stronę http://www.szkutnikamator.pl i popatrz co robią inni...
Pozdrówki
Adam

Szkutnia: www .adamboats.pl
Amatorskie remonty i budowy łodzi i jachtów: www. szkutnikamator.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2009, o 23:03 

Dzięki Adam za podesłane linki. Zachęty i wsparcia nigdy nie za wiele. Mam ich sporo w zakładkach ale tego pierwszego nie mam, tzn już mam:). Licytowałem książkę "Sam zbuduj łódź" wyd.2 z 1976r. Ale przegrałem licytacje. Obecnie zastanawiam się na sensem jej zakupu skoro tak wiele aktualnych rzeczy można przeczytać w internecie.
Pozdrawiam
Jarek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2009, o 23:24 

J316vision napisał(a):
zastanawiam się na sensem jej zakupu

Net, netem a książkę chyba warto mieć. (ona jest często na alledrogo i w bardzo różnych cenach - szukaj też w dziale modelarstwo, tam jest często dużo tańsza)
J316vision napisał(a):
Może jakieś rady do trasowania i sposobu wycinania

Trzy razy zmierzyć a raz wyciąć.
Pamiętaj też o naddatkach, szczególnie w miejscach gdzie występują jakieś ukosowania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2009, o 20:51 

Jest kilka wydań książki "Sam zbuduj łódź". Które wydanie jest najlepsze? Trudno uwierzyć, że nie ma nic aktualnego. Albo skoro to nie osiągalna książka to dobrze by było mieć ją w pdf.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2009, o 23:06 

Wydanie pierwsze, z 1964 roku było autorstwa tylko M.Plucińskiego.
W 1974 ukazało się wydanie drugie, rozszerzone i zmienione, we współpracy z p.Stefanem Workertem.
To drugie jest obszerniejsze i aktualniejsze.
A to, że nie ma nic aktualnego to sprawa rynku. Mało osób teraz buduje łódki (chociaż pomału się to zmienia). Czytelnictwo jako takie też przegrywa z inernetem
Jest sporo stron obcojęzycznych traktujących o budowie w różnych technologiach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2009, o 19:31 

O ile wiem jest jeszcze wydanie trzecie z 1976r. A może to po prostu wznowienie wydania drugiego. A może są istotne zmiany? Nic nie zastąpi dobrej książki nawet prawie wszechmocny internet.

Odpowiedz z cytatem