Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 14:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lut 2014, o 23:06 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Szaman3 napisał(a):
Tymczasem Polski Związek Żeglarski zgłasza do prac Nadzwyczajnej Podkomisji d/s nowelizacji Ustawy o Sporcie zmiany w zupełnie innej ustawie, czyli Ustawie o Żegludze Śródlądowej.
----
A tu macie link z pierwszego posiedzenia podkomisji
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/transm ... 46003D2621

Szaman3 chyba się całkowicie zgubiłem w toku rozumowania, bo zamieściłeś propozycję zmian w Ustawie o sporcie :roll:
Czy to w tej transmisji jest, bo jeszcze nie przesłuchałem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 23:10 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Wasyl napisał(a):
Czy to w tej transmisji jest, bo jeszcze nie przesłuchałem?
Zacznij od 10:50.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: Wasyl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 23:11 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Wasyl napisał(a):
Szaman3 chyba się całkowicie zgubiłem w toku rozumowania, bo zamieściłeś propozycję zmian w Ustawie o sporcie :roll:

No właśnie, łatwo się zgubić. Ale to nie ja zamieściłem, ja tylko powiesiłem pismo PZŻ dotyczące zmian w ustawie o sporcie :lol:
Zobacz co panowie działacze tam proponują, oprócz zmian w ustawie o sporcie również zmiany w ustawie o zegludze śródladowej. Komu? Nadzwyczajnej Podkomisji d/s nowelizacji Ustawy o Sporcie. Sprytne? :lol: :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 23:15 

Jasne :lol: :lol: :lol:
No to posłuchać idę ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 23:20 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Sąsiad napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Niestety byłem i jestem odosobniony w swoich poglądach.

Moniia, nie czujesz się nieco pominięta? ;)

Nie, absolutnie, bo Skipcio był pierwszy. Ja dość długo jeszcze miałam złudzenia, poddałam się po ostatnich konsultacjach....

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 23:25 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Aaa... jasne. Zasugerowałem się twoim podpisem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 00:04 

Podziękował : 10551
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
skipbulba napisał(a):
waliant napisał(a):
Czuję się pominięty! :evil:
No chyba że uznajesz, że bardziej radykalne niż Twoje są zbyt radykalne :-P

Nie miałem na mysli, że jedynie ja mam takie poglądy :D miałem na mysli, że ludzi o podobnych poglądach jest niewielu :)

Mam uzasadnione wrażanie, że nie doceniacie innych.
Problemem jest; czy nasze/wasze poglądy mają jakiekolwiek przełożenie na real.
Jak byście chcieli tan związek zniszczyć?
Zaorać lasy ...aby leśne dziadki nie miały się gdzie chować?
Czy podnieść poziom wód gruntowych, aby stracili grunt pod nogami?

MJS
Zaproponowałam kiedyś, ich (działaczy) odseparowanie (chociaż czasowe) od decyzji:
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/humor/mjstrze/ac.html
ale :"ludzi o podobnych poglądach jest niewielu" :rotfl:
i nie zrealizowaliśmy mej śmiałej idei :mrgreen:

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 07:54 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Niezłe Marian :)

czy nasze postulaty zniszczenia PZŻ mają jakieś realne przełożenie? Nie wiem. Nie było woli, żeby spróbować :D

Problem lezy e tym, że dopóki PZŻ będzie związkiem sportowym o zasiegu ogólnokrajowym to będzie próbował reglamentować, ograniczać, wydzielac i regulować. A co za tym idzie będzie torpedować wszelkie prace liberalizacyjne. PZŻ będzie się też starał odzyskac swoją, mocno nadwątloną obecnie, pozycję jedynego rozdającego karty w świecie żeglarskim. Chociazby po to, żeby udowodnić że :1. liberatorzy nie milei racji, 2. PZŻ jest najmocniejszy i nikt mu nie podskoczy.
Dlatego, skoro nie udało się tego towarzystwa rozpędzić, to trzeba bardzo uważnie patrzeć mu na ręce. Za co dziękuję Colonelowi, AIKIemu i kolegom z SAJ i Samosteru :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 08:01 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
skipbulba napisał(a):
Niezłe Marian :)
czy nasze postulaty zniszczenia PZŻ mają jakieś realne przełożenie? Nie wiem. Nie było woli, żeby spróbować :D

A środki/sposoby/pomysły/etc jak to zrobić (zniszczyć znaczy) były? Nie było i nie ma - związunio był i jest ustawowo umocowany i póki w nim samym ekipa się nie zmieni (a nie zanosi się) to będzie pchał łapy w każdą formę żeglarstwa.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 09:54 

Andrzeju, były możliwości spróbować :) ale nie w tym rzecz, co było :)
Rzecz w tym, że związek jest umocowany ustawowo, tylko, że umocowań ustawowych nie zmieniają ekipy PZŻ( stare czy nowe) tylko parlament. No chyba, że się nie znam :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 10:01 

skipbulba napisał(a):
Andrzeju, były możliwości spróbować :)

Jakoś nie kojarzę... ? I co by miało znaczyć "możliwości spróbować"?
Skipcio napisał(a):
umocowań ustawowych nie zmieniają ekipy PZŻ( stare czy nowe) tylko parlament.

Ale jak widać z wczoraj ujawnionej okoliczności te ekipy, a właściciwie ta sama wciąż od lat ekipa ma przełożenie na parlament (Wontor, Tomaszewski - nie ten od bramki :-))

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 14:12 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Spokojnie...
Wytrzymajcie do jutra.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 21:15 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Przedruk w "Żaglach" ...
http://www.zagle.com.pl/wydarzenia/pism ... 13878.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 00:16 

Przesłuchałem i po prostu ręce opadają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 00:27 

Moniia mam takie pytanie do Ciebie.
Ile w UK tak ze wszystkim czyli jakieś rejsy stażowe, kursy i egzaminy kosztuje zrobienie w RYA Yachtmaster Ocean?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 07:40 

AIKI napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Andrzeju, były możliwości spróbować :)

Jakoś nie kojarzę... ? I co by miało znaczyć "możliwości spróbować"?
Skipcio napisał(a):
umocowań ustawowych nie zmieniają ekipy PZŻ( stare czy nowe) tylko parlament.

Ale jak widać z wczoraj ujawnionej okoliczności te ekipy, a właściciwie ta sama wciąż od lat ekipa ma przełożenie na parlament (Wontor, Tomaszewski - nie ten od bramki :-))

Oj Andrzeju, przez te 10 lat były mozliwości spróbowania wywalenia z ustawy PZŻ w ogóle, ewentualnie takie zmiany, żeby PZŻ przestał byc PZŻ. Była możliwosc spróbować wywalić PZŻ tylko do dziedziny sportów. Była wreszcie możliwość spróbowac powalczyc w sądach z PZŻ. Nie było woli.
Jakie przełożenie na min. Wiecheckiego miał PZŻ ze swoim naczelnym komunistą Rudobrodym Kaczmarem ? :D :D
A czy próby zakończyłby się sukcesem? Nie wiem. Ale może warto próbować nadal? Bo liczenie na jakiegos Końrada Waleńroda, który przyjedzie i rozwali PZŻ od srodka, to wybacz ale to są mrzonki. Podobnie jak wiara w zmiane pokoleniową w PZŻ. Oni tam sobie już hodują następców na trzy pokolenia wprzód :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 09:27 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
skipbulba napisał(a):
Oj Andrzeju, przez te 10 lat były mozliwości spróbowania wywalenia z ustawy PZŻ w ogóle, ewentualnie takie zmiany, żeby PZŻ przestał byc PZŻ. Była możliwosc spróbować wywalić PZŻ tylko do dziedziny sportów. Była wreszcie możliwość spróbowac powalczyc w sądach z PZŻ. Nie było woli.

Nie było Macku mozliwości - wola była.
Biore udział w tych działaniach od 2004 i byłem na wszystkich chyba komisjach sejmowych i senackich od tego czasu.
Maćku - wola i chęć do powyższych działań była - nie było mozliwości.
I tak naprawde nadal są one słabe.
Niestety omawiany związek jest od lat 50. umocowany prawnie jako reprezentant oraz "organizator" żeglarstwa w PL i póki nie zostanie to umocowanie prawne cofniete póty nic nie zdziałamy.
A cofnąć to można TYLKO drogą parlamentarną i tutaj mam duże wątpliwości czy jest to w ogóle wykonalne.
A wątpliwości moje wynikają niestety ze stanu umyslowego naszych wybrańców narodu zwanych posłami - Maćku - wiem co mówię - uwierz mi, że czasami aż rece opadały jak trzeba było przekonać kogoś na komisji że białe to białe a nie czarne choć te kolory widać było z odległości.
Bardziej upartuję rozlożenie związku finansowo - juz obecnie wiem jak oni cienko przędą po ostatnich zmianach.

Druga sprawa to rzetelność wykonywania przez nich działań ustawowych.
Odbyłem wczoraj ciekawa rozmowę ze znajomym z dawnych lat - człowiek obecnie trudni sie prowadzeniem szkolenia żeglarskiego oraz udalo sie uzyskać jego szkółce status podmiotu upoważnionego do przeprowadzania egzaminów.
Maćku - wlos jeżył mi sie na głowie jak słyszałem o przekrętach pewnej znanej osoby w środowisku z omawianego związku a zajmujacej sie szkoleniem - przekretach polegających na matactwach egzaminacyjnych, na braku spełniania wymagań stażowych członków komisji egzaminacyjnych, na celowym oblewaniu zdającego aby przyjechał i zaplacił za powtórny egzamin raz jeszcze, na promowaniu własnego kursu szkoleniowego itd, itd.

skipbulba napisał(a):
Bo liczenie na jakiegos Końrada Waleńroda, który przyjedzie i rozwali PZŻ od srodka, to wybacz ale to są mrzonki. Podobnie jak wiara w zmiane pokoleniową w PZŻ. Oni tam sobie już hodują następców na trzy pokolenia wprzód

Maćek - przy naszej pomocy w ujawnianiu takich przekretów jw. oni sami sie wykończą od wewnątrz.
Jeżeli człowiek, który do mnie dzwonił opisze te sytuacje to postaram se aby ujrzaly one światło dzienne.
Cierpliwości ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Hania
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 09:31 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Wasyl napisał(a):
Moniia mam takie pytanie do Ciebie.
Ile w UK tak ze wszystkim czyli jakieś rejsy stażowe, kursy i egzaminy kosztuje zrobienie w RYA Yachtmaster Ocean?

Najdroższa opcja - Fast-track od zupelnych podstaw, czyli robienie wszystkiego co sie da i intensywnego stażu przez ok. 6 miesięcy (w UK i Australii czy Nowej Zelandii zwykle - pół na pół) to wydatek ok. £6500 Brzmi dużo, ale to się robi aby pracować jachtach.
Kursy są zwykle do poziomu YM Offshore (MCA). Na YM Ocean kurs zrobić się da, nawet z rejsem - ale po co? W większości ludzie zrobią to pózniej sami. Ale jest kilka firm robiących takowe.

Realnie, dla osoby która robi to dla przyjemności - to koszty wychodzą znacznie mniejsze. Zwykle bowiem zaczyna się na poziomie Day Skipper. Day Skipper, Yachtmaster Coastal, Offshore i Ocean. Środkowe dwa mają kurs teoretyczny połączony (i nie musisz żadnych kursów i tak robić, mozesz się uczyć sam). Ale przyjmijmy w wersji z kursami. Kurs praktyczny na Day Skippera to ok £750 funtów. Wcześniej teoretyczny to ok. £300. A da się taniej. Teoria Yachtmaster Coastal/Offshore to kolejne £300. Praktyczny na każdy z nich to ok. £750. Potem teoria na YM Ocean - jak wyżej.
Czyli masz jakies £3200 za kursy, należy dodać do tego opłaty za egzaminy -ok. £150 za każdy. Nie pamietam dokładnie, a różnią się w zależności od certyfikatu.
No i oczywiście rejsy, to trudno policzyć bo trzeba wziąć pod uwagę możliwość, że po prostu pływasz na własnym jachcie. Rejsy zorganizowane wyjdą ok. £300-400 za weekend do £700-£800 za tydzień i mówimy o rejsach nastawionych na zdobywanie doświadczenia i zwykle z instruktorem na pokładzie.

Tyle, że te kalkulacje o kant d... potłuc, bo nikt całej drabinki nie robi (poza Fasttrackami). Jak pływasz na własnym, masz jakies doświadczenie a potrzeba ci nieco teorii to zwykle idziesz na teoretyczny kurs na Yachtmastera Coastal/Offshore, a potem na praktyczny na to samo. A co ostatniego dnia kursu zdajesz to zależy od Twojego stażu i oceny instruktora ktory Cię uczył - ktory nigdy nie jest egzaminującym. Bo materiał na jedno i drugie jest taki sam - certyfikaty różnią sie poziomem doświadczenia i zdolności rozwiązywania problemów z tego wynikającej.

Wiec realistyczna odpowiedz jest - kosztuje to teoria ok. £300 praktyka ok. £750 i egzamin ok. £150. Następny w kolejce jest Ocean na ktory nie musisz mieć tez żadnego kursu, egzamin jest teoretyczny a musisz mieć po prostu określony staż i wiedzę.

Dla porównania - minimalna pensja w UK to jakies £1040 miesięcznie...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Wasyl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 10:11 

Działanie SAJ na stronie www.saj.org.pl

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowania - 2: Moniia, Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 10:28 

Dla ustalenia zasad :D rozumiem, że gadamy ot tak sobie, a nie napinamy się, żeby udowadniać sobie nawzajem cokolwiek, tak? Bo nie chce mi się wdawać w kłótnie :D Nie jest też moją intencją wykazywanie, że ktoś coś zmarnował, albo "dał dupy". Chodzi mi jedynie o wymiane poglądów i pogadanie sobie :D także "no offence" :)

bury_kocur napisał(a):
Nie było Macku mozliwości - wola była.
Biore udział w tych działaniach od 2004 i byłem na wszystkich chyba komisjach sejmowych i senackich od tego czasu.
Jak być może pamiętasz - ja też :)
bury_kocur napisał(a):
Niestety omawiany związek jest od lat 50. umocowany prawnie jako reprezentant oraz "organizator" żeglarstwa w PL i póki nie zostanie to umocowanie prawne cofniete póty nic nie zdziałamy.
A cofnąć to można TYLKO drogą parlamentarną i tutaj mam duże wątpliwości czy jest to w ogóle wykonalne.
Włodek, nie wiem czy jest wykonalne, ale jakieś działania są prowadzone w tym kierunku? Bo przez okres kiedy brałem aktywny udział w "kopaniu się z PZŻ" nie były prowadzone :)
bury_kocur napisał(a):
Bardziej upartuję rozlożenie związku finansowo - juz obecnie wiem jak oni cienko przędą po ostatnich zmianach.
Obawiam się, że to tylko nasza chęć takiego ich postrzegania.
bury_kocur napisał(a):
Druga sprawa to rzetelność wykonywania przez nich działań ustawowych.
Coś robimy w tej sprawie?
bury_kocur napisał(a):
wlos jeżył mi sie na głowie jak słyszałem o przekrętach pewnej znanej osoby w środowisku z omawianego związku a zajmujacej sie szkoleniem - przekretach polegających na matactwach egzaminacyjnych, na braku spełniania wymagań stażowych członków komisji egzaminacyjnych, na celowym oblewaniu zdającego aby przyjechał i zaplacił za powtórny egzamin raz jeszcze, na promowaniu własnego kursu szkoleniowego itd, itd.
Cos robimy w tej sprawie? Jakieś prokuratury? sądy? Zawiadomienia do ministerstwa?
bury_kocur napisał(a):
przy naszej pomocy w ujawnianiu takich przekretów jw. oni sami sie wykończą od wewnątrz.
ujawniamy? w sensie, że gdzie? Tu na forum? Jak jest przekręt to od tego są odpowiednie procedury w tym kraju, nie :D
bury_kocur napisał(a):
Jeżeli człowiek, który do mnie dzwonił opisze te sytuacje to postaram se aby ujrzaly one światło dzienne.
Cierpliwości ...
Włodek, one nie mają oglądać światła dziennego, one (te przekręty) mają lądować u prokuratora :D a cierpliwy to ja jestem od 30 lat :D

Nie wiem czy dzisiaj jest szansa na wykopanie PZŻta ze stołeczka " związku sportowego o zasięgu ogólnopolskim", byc może nie ma. Być może są, ale bardzo słabe. Ale kopać ich trzeba cały czas :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 10:41 

skipbulba napisał(a):
Dla ustalenia zasad :D rozumiem, że gadamy ot tak sobie, a nie napinamy się, żeby udowadniać sobie nawzajem cokolwiek, tak? Bo nie chce mi się wdawać w kłótnie :D Nie jest też moją intencją wykazywanie, że ktoś coś zmarnował, albo "dał dupy". Chodzi mi jedynie o wymiane poglądów i pogadanie sobie :D także "no offence" :)

ORSP :mrgreen:

skipbulba napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
Obawiam się, że to tylko nasza chęć takiego ich postrzegania.

Nie tylko - motopompiarze piszą o tym wprost w swoim piśmie ;)
skipbulba napisał(a):
Cos robimy w tej sprawie? Jakieś prokuratury? sądy? Zawiadomienia do ministerstwa?

Samoster poszedł raz, parę lat temu do WSA. Niestety nie mamy tyle kasy aby zapłacić prawnikowi...
skipbulba napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
przy naszej pomocy w ujawnianiu takich przekretów jw. oni sami sie wykończą od wewnątrz.
ujawniamy? w sensie, że gdzie? Tu na forum? Jak jest przekręt to od tego są odpowiednie procedury w tym kraju, nie :D

Próba zgłoszenia do prokuratury nielegalnego lobbingu też była. Rezultat i powód jak wyżej.
skipbulba napisał(a):
Nie wiem czy dzisiaj jest szansa na wykopanie PZŻta ze stołeczka " związku sportowego o zasięgu ogólnopolskim", byc może nie ma. Być może są, ale bardzo słabe. Ale kopać ich trzeba cały czas :D

ORSP. Chociaż ja bym ze stołka nie wykopywał, tylko raczej wyjął z odpowiednich przepisów wszystko, co nie dotyczy sportów żeglarskich. W pierwszej kolejności wydawanie patentów...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 10:51 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
skipbulba napisał(a):
Ale kopać ich trzeba cały czas

Macius - Morda Ty Moja ... :D
Lubię Cie Słoneczko Pomorza bardzo ale nie kop przynajmniej mnie ... :-(
Ja osobiście lewo wiążę czasowy koniec z końcem i podejrzewam, że tak każdy kto pracuje.
A te pasibrzuchy ze związku mają stałą pensję, może także emeryturę i mają zwyczajnie czas na takie działania lobbingowe.
Wiem ze źródeł dobrze poinformowanych, że np. pewien pan pułkownik byłego już LWP łazi bardzo sumiennie gdzie sie da i wydeptuje wszelkie możliwe ścieżki.
I ten czlowiek będzie dla nas stanowił naprawde powążny kłopot bo jest w tym łażeniu skuteczny.
Wiem też, że przedstawiciele obu związków byli juz z płaczem u nowej pani minister - tej od kiepskiego klimatu - jak to im źle i jak cienko im idzie.
Macius - wiem, że mieszkasz daleko i nie będziesz Skarbeńku biegał do stolicy z byle g....m ale niestety tak właśnie załatwia się takie sprawy.
Mój śp. ojciec zwykł mawiać, iż najgorszą karą w PRLu było pozbawić człowieka znajomości.
Maciek - Q.....a - to sie NIC NIE ZMIENIŁO tylko czasu na to nie starcza....
Buziol
idę do roboty - niestety....
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 11:18 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
bury_kocur napisał(a):
wlos jeżył mi sie na głowie jak słyszałem o przekrętach pewnej znanej osoby w środowisku z omawianego związku a zajmujacej sie szkoleniem - przekretach polegających na matactwach egzaminacyjnych, na braku spełniania wymagań stażowych członków komisji egzaminacyjnych, na celowym oblewaniu zdającego aby przyjechał i zaplacił za powtórny egzamin raz jeszcze, na promowaniu własnego kursu szkoleniowego itd, itd.

Się podpisuję pod tym wszystkim . Było tak i jest - mimo zmian tj. dopuszczeniu podmiotów upoważnionych. PZŻ i OZŻ-ty czują się postawione ponad prawem. Nie będę pisać nazwiskami (bo będzie ,że wykańczam konkurencję) ale jako tzw. podmiot wiem ile jest spraw do upilnowania by egzamin był przeprowadzony prawidłowo i wiem jak to wszystko zostało olane przez OZŻ-ty.
Już pisałam o tym przy okazji szukania info o Bryzenmeistrze - od pierwszego dnia istnienia w PZŻ koterie były i w głębokim poważaniu miał zajmowanie się olimpiadą (a ona była impulsem powstania związku). I tak zostało do dziś.
I niestety Bury ma rację - stan umysłowy naszych parlamentarzystów jest jaki jest i nie ma co liczyć na zmiany w związku.
Upatruję szansę małą w tym , że wszystkie podmioty upoważnione do egzaminowania , szkoły żeglarskie - mentalnie uwolnią się od związku i będą oferować rzetelne usługi. Związkowi zostanie tylko zacisnąć zęby i bez dyskusji wydawać patent - skoro jakiś jeszcze być musi. Jak Wydział Komunikacji UM prawo jazdy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 11:18 

AIKI napisał(a):
...raczej wyjął z odpowiednich przepisów wszystko, co nie dotyczy sportów żeglarskich. W pierwszej kolejności wydawanie patentów...

Zajrzyjcie na strone SAJ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 11:20 

Dyć nie kopię Ciebie :)
Wydaje mi się, że drogi do "pozbycia" się PZŻ z żeglarskiego wpływu są dwie:
1. zniszczyć PZŻ :D
2. odebrać drogą zmiany prawa PZŻ jakikolwiek wpływ na żeglarstwo "przyjemniaczkowe"

jak rozumiem, wszystko co jest pomiędzy tymi tezami jest kwestią do dyskusji, nieprawdaż? :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 11:22 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
HWG napisał(a):
przy okazji szukania info o Bryzenmeistrze
Tak gwoli ścisłości: On sie nazywał Edward Bryzemejster.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 11:25 

Colonel napisał(a):
AIKI napisał(a):
...raczej wyjął z odpowiednich przepisów wszystko, co nie dotyczy sportów żeglarskich. W pierwszej kolejności wydawanie patentów...

Zajrzyjcie na strone SAJ

Andrzeju, czytałem kilka razy - tego akurat postulatu (zabrania PZŻ wydawania patentów) nie ma ani w piśmie, ani w propozycjach zamieszczonych na stronie SAJ...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 12:56 

Moniia napisał(a):
Wiec realistyczna odpowiedz jest - kosztuje to teoria ok. £300 praktyka ok. £750 i egzamin ok. £150. Następny w kolejce jest Ocean na ktory nie musisz mieć tez żadnego kursu, egzamin jest teoretyczny a musisz mieć po prostu określony staż i wiedzę.

Dla porównania - minimalna pensja w UK to jakies £1040 miesięcznie...

No proszę to jak to się ma do naszej chorej rzeczywistości tej poprzedniej... A tu znowu zamach na wywalczone z trudem zmiany się szykuje. No bo niby teraz jest już prościej ale nie zmienia to faktu, że najpierw trzeba mieć staż 200 h i zrobić jachtowego sternika morskiego, a potem jeszcze tylko 1200 h i to z dodatkowymi warunkami do spełnienia na kapitana jachtowego.
Czyli chyba w mojej wyliczance wcale się dużo nie pomyliłem....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 12:59 

AIKI napisał(a):
Colonel napisał(a):
AIKI napisał(a):

Zajrzyjcie na strone SAJ

Andrzeju, czytałem kilka razy - tego akurat postulatu (zabrania PZŻ wydawania patentów) nie ma ani w piśmie, ani w propozycjach zamieszczonych na stronie SAJ...

Doczytaj do "Po trzecie"....

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2014, o 13:09 

Colonel napisał(a):
AIKI napisał(a):
Colonel napisał(a):
AIKI napisał(a):

Zajrzyjcie na strone SAJ

Doczytaj do "Po trzecie"....

No tak - rzeczywiście ostatnia fraza mi umknęła :oops:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona