Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 cze 2025, o 08:22

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2014, o 13:51 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Mozemy sobie gdybac bez konca :) Mpim zdaniem gdyby jacht niosl chocby zrolowana czesciowo genue plynalby po prostu szybciej i nie znalazlby sie w takiej sytuacji.
Na sasiednim forum jest film pokazujacy ten jacht na podejsciu mi wyraznie widac ze w dolinie fali traci predkosc i sterownosc.Bende powtarzal z uporem maniaka, na jachcie zaglowym silnik jest napedem pomocniczym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 14:13 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Cape napisał(a):
Obejrzałem ten film jeszcze raz. Tuż przed uderzeniem fali jacht płynie lekko w lewo. Uderzenie tego przyboju momentalnie obraca jacht, a potem go przewraca.
Działanie sternika nie ma tu nic do rzeczy.

Zgadzam się w pełni, dodam że sternik według doniesień prasy był lokalny i wzbraniał się przed wejściem do tego niesławnego portu.
Mógł pożeglować do oddalonej o 2 mile na wschód Getari, tam byłoby bezpieczniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 14:45 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
M@rek napisał(a):
Bende powtarzal z uporem maniaka, na jachcie zaglowym silnik jest napedem pomocniczym.
A warto też pamiętać że żagiel - wybrany, by pracował w ostrych kątach natarcia (nawet z wiatrem) stabilizuje - bardzo skutecznie przeciwdziała szybkiemu przechyłowi (kołysaniu generalnie).
A zatem stłumi też 'wywracanie', co dla takiej akurat łódki, która ma mało pod wodą, jest cenne.
Ale to raczej podcięty roboczy fok, albo kawałek gieni jeśli nie wychodzi worek.

To w ogóle jest klasyczny numer: "crossing the bar", przekraczanie mielizny w ujściu rzeki (po polsku 'przemiał'? )
W każdym razie poprzeczny wał. Fala na tym specyficznie działa...
Wokół Biskaja mają różne swoje sposoby na to (acz nie są to 'techniki jachtowe'), w tym i żagiel stabilizujący.
Albo i dragę wyrzuconą za rufę, o czym Wojciech wspomniał; a te fotki to z analogicznego numeru, lecz sprzed roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 14:50 

Podziękował : 10541
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Więcej fotek, ale to chyba z prze kilku lat jest:
Widać, że to nie taka rzadkość te fikołki :mrgreen: na dzisiejszych jachtach...
A czy nie można by tak tymi jachtami wjeżdżać rufą do portu? ;)
...dużooo bezpieczniej by było. :-P

Załączniki:
broaching_yacht_surf_6.jpg
broaching_yacht_surf_6.jpg [ 64.29 KiB | Przeglądane 6215 razy ]
broaching_yacht_surf_5.jpg
broaching_yacht_surf_5.jpg [ 60.38 KiB | Przeglądane 6227 razy ]
broaching_yacht_surf_4.jpg
broaching_yacht_surf_4.jpg [ 61.31 KiB | Przeglądane 6227 razy ]
z falą do portu2 .jpg
z falą do portu2 .jpg [ 350.33 KiB | Przeglądane 6227 razy ]
z falą do portu1.jpg
z falą do portu1.jpg [ 350.11 KiB | Przeglądane 6227 razy ]

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 14:59 

Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
RyśM napisał(a):
"crossing the bar", przekraczanie mielizny w ujściu rzeki (po polsku może 'przemiał'? )
Nie "przemiał", właściwy polski termin to "odsyp". Ale to tak tylko, na marginesie. ;)

Za ten post autor Margrabi otrzymał podziękowanie od: Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 15:13 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Thank ju werymucz. ;)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Marian Strzelecki napisał(a):
Widać, że to nie taka rzadkość te fikołki na dzisiejszych jachtach...
I nie zawsze tak szczęśliwie.
Inna, też Bavaria zresztą a większa: http://www.maib.gov.uk/cms_resources.cfm?file=/lcsd.pdf
( na str. 26, case 8, Tynemouth)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 15:55 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
M@rek napisał(a):
Mpim zdaniem gdyby jacht niosl chocby zrolowana czesciowo genue plynalby po prostu szybciej i nie znalazlby sie w takiej sytuacji.

Ale ta genia nic by mu nie pomogła skoro skipper założył że zmniejszy prędkość za główkami.
W żaden sposób by nie spowolniła tempa i zapobiegła wywrotce co najwyżej mogła by spowodować złamanie masztu. Problem jest taki że jacht znalazł się w momencie w którym go tam nie powinno być, a jak już się znalazł to sternik powinien aż do wejścia w kanał iść na max prędkości. bo z opisów wynika że port znał.
Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowania - 2: M@rek, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 16:01 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
ins napisał(a):
skipper założył że zmniejszy prędkość za główkami

A czy nie wyhamowała go cofająca się fala ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 16:18 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Cape napisał(a):
ins napisał(a):
skipper założył że zmniejszy prędkość za główkami

A czy nie wyhamowała go cofająca się fala ?

Może miało to jakieś znaczenie, ale widać że jacht nie rozwija dużej prędkości na wejściu , zupełnie inna taktyka niż skippera na Delphi 40 w czasie wejścia do bornholmskiego portu - krąży gdzieś taki filmik. Miał pecha, dziwne bo to był chyba autochton.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 16:51 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Gdybym był tam obcy, to zawahałbym się czy wchodzić. Dokładniej, nie wchodziłbym.
Autochton chyba wiedział co robi.
Ale moją pierwszą refleksją było, że idzie za wolno - zanim jeszcze pokazał się na filmie falochron.
Też nie do końca rozumiem zachowanie po wypadku, jak już motorówka była w akcji, nie wiem czy należało znów się wychylać z portu.
Ludzie w wodzie zachowali się bardzo przytomnie, trzymali się blisko siebie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 17:16 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
ins napisał(a):
M@rek napisał(a):
Mpim zdaniem gdyby jacht niosl chocby zrolowana czesciowo genue plynalby po prostu szybciej i nie znalazlby sie w takiej sytuacji.

Ale ta genia nic by mu nie pomogła skoro skipper założył że zmniejszy prędkość za główkami.
W żaden sposób by nie spowolniła tempa i zapobiegła wywrotce co najwyżej mogła by spowodować złamanie masztu. Problem jest taki że jacht znalazł się w momencie w którym go tam nie powinno być, a jak już się znalazł to sternik powinien aż do wejścia w kanał iść na max prędkości. bo z opisów wynika że port znał.
Piotr Siedlewski

Na jakiej podstawie twierdzisz ze skiper zalozyl zmniejszenie predkosci za glowkami ?
Ja w podobnych warunkach niose tyle zagla ze mam odpowiednia predkosc manewrowa bez uzycia silnika. W razie czego mam rezerwe mocy i predkosci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 18:05 

A zmniejszenie prędkości za główkami jest proste w miarę. Czy to rolując foka, czy wypuszczając go przed sztag, czy hamując silnikiem. Natomiast brak prędkości w główkach i brak zapasowego napędu....
Tyle że nie wiemy ile i skąd wialo...

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 19:43 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dla osób zainteresowanych moment wywrotki w lekkim przybliżeniu i zwolnionym tempie:

[Maar] Tu był link do filmu na YT, ale na prośbę autora postu usunąłem.

Widać wyraźnie jak osoba "w czerwonym", widząc nadchodzącą falę, chwyta się masztu, a osoba na dziobie relingów.
Oni zostali na jachcie po wywrotce.
Wypadają osoby z kokpitu.

Za ten post autor cantos otrzymał podziękowania - 3: Były user, Katrine, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2014, o 20:42 

Podziękował : 10541
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
No ale tymi z kokpitu najbardziej miotnęło ...

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2014, o 18:12 

Ludzie na dziobie najwyraźniej zobaczyli co się dzieje,widać jak pędzą do uchwytów. Ludzi ew kokpicie wyglądają na zaskoczonych....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2014, o 19:03 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
cantos napisał(a):
Dla osób zainteresowanych moment wywrotki w lekkim przybliżeniu i zwolnionym tempie:

Tak jak mi się wydawało - sternik poszedł do wody.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2014, o 14:25 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
Pooglądałem sobie filmik kilkanaście razy i jak dla mnie, tak samo jak sugeruje Cape, to oni szli całą naprzód a zwolnili przez "cofkę" - jak pooglądacie filmik od chwili podniesienia się jachtu to powinniście dostrzec wyraźnie, że po wstaniu jacht nagle się rozpędza i idzie całą na przód w prawoskręcie na falochron i dzięki trzeźwości jedynego pozostałego w kokpicie jacht zaczyna z prawoskrętu przechodzić lewoskręt i dopiero wtedy zwalnia, czyli podczas zaskoczenia przez falę musieli być na pełnym gazie (nie mylić ze stanem upojenia), a i tak nie pomogło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2014, o 16:35 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Ognisty Szkwał napisał(a):
prawoskrętu ... lewoskręt

Z wielkim bólem co jakiś czas słucham/czytam o parkowania statków, i myślałem, że nic gorszego mnie nie spotka.
:-(

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: -O-
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2014, o 09:36 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Uff. Nie chciałbym takiej "atrakcji" doświadczyć na własnej skórze :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 10:07 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Obrazek

http://www.diariovasco.com/v/20140228/a ... 40228.html

Po przetłumaczeniu translatora gogle:

"Jeśli to się dzieje w lecie, gdy surfujesz kąpieli, a woda jest w komfortowej temperaturze, pływać na plaży i soli na własnych nogach." Ale ucieczka nie jest tak łatwo, jeśli się w morzu w zimie, grubych ciepłe ubrania, zamrażanie wody do 11 stopni i dużych fal na Ciebie. To, co stało się z Eugene Arregui i 3 innych członków załogi łodzi Zumaia odbity przez falę w sobotę. Chyba że wzór, członkowie załogi byli na pokładzie sześć 12 metrów jachtu są arrasatearras żeglarzy. Eugene i jego syn Mikel Arregui udział w wyścigu wraz z innymi Mitxel Gaztañaga Mondragón, Iban Garcia Martin i Gorka JMI

To był "wspaniały dzień" rasa ", doskonale żeglowna z morza 2-3 metrów" wyjaśnił Arregui, który w całej jego 18 roku na morzu upadł na żeglarstwo "w wielu przypadkach o wiele gorszym morza ".

Wrócili do udziału w zimowej ligi wyścigu regaty pomiędzy Zumaia i Getarii kiedy, o godzinie 15.00, skierowali się na wejście do wejścia do portu Zumaia.Wideo nagrane przez Gabi Aymat, który prowadzony za pośrednictwem Internetu jako pożar, wybiera chwilę jachtu kapitanem przez mieszkaniec patrząc po kilku obrotach, właściwy czas, aby dostać się do rzeki po jakimś czasie wahają się w fale.Manewr został przeprowadzony "perfekcyjnie" według Arregui. Chociaż określenia "pogorszyła zintensyfikować przedstawiciela wiatr i fala, pracodawca przeprowadził instrukcję obsługi» arrasatearra zeznał ten amatorski marynarza.

Pracodawca dokonał żeglarstwo z pełną prędkością w kierunku wejścia. "Dwie trzecie długości już osłonięta grobli, gdy ogromna fala uderzyła w rufę, skręcił w ich statku przez i uderzył bezpośrednio w prawej burcie". Eugeniusz zobaczył falę pochodzących ale słyszałem "jego ryk."

Łódź przerzucona przez falę jako prostowania i ponownego prostowania w ciągu kil, tylko 3 z 7 członków załogi pozostanie na pokładzie. "Mój syn Mikel miał czas porwać słup i spadł ponownie pojawiają chwycił kij; Gorka był w tym momencie na schodach do kabiny, a po walić w ścianę i na schodach, stał na pokładzie i Mitxel, który był w łuk, był tym, który poniósł ciężar mniej i mógł pobyt na pokładzie dzięki liny i siatki trzymali się zabezpieczyć żagle. "

Kto opowiada, nie miał tyle szczęścia i wpadł do morza wraz z kapitana i dwóch innych mężczyzn. Wszystko było tak nagłe, że "nie miałem czasu, aby przestraszyć" Arregui mówi. Ale musiałem podjąć lukę za uchem i poniósł kilka siniaków.Wzór "złamał palec." Okulary, telefony i inne rzeczy osobiste skończyło się na dnie morza. Ponadto jacht wywrócił "okładka mnie naszło i zanurzył się w wodzie" miał Arregui. Na szczęście, łodzi i rozbitkowie zostali adrizó do powierzchni, choć nie bez trudności.

Dwa z kamizelki ratunkowej

Wszyscy członkowie załogi byli ubrani w grubą ciepłą odzież, ale tylko dwa z nich mieli na sobie kamizelki ratunkowe. "Ani pracodawca, ani nie mieliśmy, bo to nie był dzień skomplikowanej nawigacji. Tylko ci, którzy nieśli manewru łuk. "Ale te dwie kurtki były opatrznościowe. "Dzięki nim jesteśmy zbawieni" podkreślił Arregui.

Masa i objętość spowodowane przez mokre ubrania trudno im utrzymać się na powierzchni i nie da się pływać przez fale i prądy. Więc wzór Arregui i kolegów, którzy nosili kamizelki i osiem niekończących minut pozostawały w zimnych wodach przytuliła. "Nie wiem, co by się stało, jeśli opóźnienie w ratunek jeszcze 5 minut."

Wśród hipotermia i trudności pobytu na morzu, tragedia może się wydarzyć. "Mogliśmy zatonął i pociągnął nas do przenoszenia kamizelki" powiedział miłośnik żeglarstwa.

ratunkowy

Ale ratownicza była w drodze. Mikel i inni członkowie załogi pozostała na pokładzie udało się dostać do schronu ujścia i radio powiadomić kapitana portu Zumaia. Ale zanim kapitan rozmieszczone jego ratowanie, łódź ścięty przez rzekę z dużym silnikiem zaburtowym do morza. Mikel Arregui, krzycząc, zgłosił wypadek do załogi łodzi, para z dwójką dzieci. Były to pierwsze na scenie wraku. Właściciel łodzi Imanol Zuazobide miejscowy nurek, który opuścił port w towarzystwie żony i dzieci, Nora i Oier, odtworzone jego kroki, aby zostawić swoje dzieci w łodzi i rozpocząć Mikel, którzy pomagają mu w pracy ratunkowy.Nurek, jego żona i Mikel poszedł natychmiast do miejsca, gdzie czterech mężczyzn, którzy walczyli, aby utrzymać się na powierzchni w wodzie było. To było dokładnie osiem minut na łasce fal.Najnowszy "towarzysz wyciągnął mnie, w którym marynarka Oparłem" przypomniał Eugene. Solo, zamrożone, bez uchwytu, aby utrzymać się na powierzchni, Arregui został chwycił i pociągnął przez swoich ratowników bezpieczeństwa w ustach i podniósł łódź. Następny był wzór, a na końcu zarówno sobie kamizelki ratunkowe.

Na szczęście wszystko było morrocotudo przestraszyć, ale arrasatearra Eugenio Arregui przyznał, że incydent "nie będę zakończyć przeglądanie," hobby i pasję, które co dwa weekendy kontynuować ćwiczenia z synem Mikel i inni "śródlądowych lwów morskich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 10:19 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Wiele dziekować Wojtka Sajmonem.
Ciekawa czytaniem w monitor ranem na kawa.
Ma duża nastepni - czytaniem innych podziałem!

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowania - 6: Bastard, Były user, cantos, Kitt, Krzysm, Milena
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2