Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 23:20

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2014, o 17:31 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Witam

Mam prośbę o pomoc przy wycenie łódki.

Konstrukcja ma ponad 7 m długości, ok. 2,5 m szerokości i jest w zamierzeniu pływającym domem o pełnej wysokości stania dorosłego człowieka z ubikacją i prysznicem, sypialnią, tarasem na dachu do opalania itd. Łódka jest ukończona w około 80% czyli cała konstrukcja, częściowe wykończenie, brakuje okien z pleksi, materaców na wymiar, sterowania, instalacji elektrycznej oraz silnika.

Link do poglądowego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=BN-HUhSW-hE

Nie mam w tym momencie możliwości jej dokończenia i szukam kupca. Proszę o podanie widełek cenowych lub kontaktu do ludzi którzy siedzą w temacie byliby zainteresowani kupnem bądź dokończeniem budowy.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2014, o 19:24 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: OMC morski...czyli z wymiany patentu :)
W tym stanie, zakładając, że nie ma większych błędów konstrukcyjnych to widełki cenowe są od 8000 do 20000 a realnie to 10000-15000 bo po tyle można takie kupić.

no i te 80% to gruba przesada :D na moje oko to nawet połowa roboty nie jest zrobiona.

Moja (na obrazku poniżej) kosztowała 7000 (z transportem). Długość 7,3 szer 1,8 ale za to jaki charakter ma :D
Załącznik:
DSC_0223_2.JPG
DSC_0223_2.JPG [ 278.26 KiB | Przeglądane 3350 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2014, o 23:13 

No, ale Twoja łajba ma 80 lat (z tego co czytałem), a to jest funkel-nówka, własnej roboty, troszkę oparta na istniejącej konstrukcji polskiej produkcji.
Nie odmawiaj jej też charakteru, bo powstała w przydomowej szopie i jest dzieckiem zrodzonym z pasji oraz gruntownej wiedzy o szkutnictwie. Została zaprojektowana od podstaw z najdrobniejszymi detalami, łącznie z wykonaną na potrzeby projektu miniaturą:
Załącznik:
DSC00561 M.jpg
DSC00561 M.jpg [ 275.19 KiB | Przeglądane 3263 razy ]

Załącznik:
DSC00566 M.jpg
DSC00566 M.jpg [ 144.67 KiB | Przeglądane 3263 razy ]
więc ewentualne błędy były eliminowane na tym etapie.

Rozmawiałem z jednym z 2 ludzi, którzy pomagali przy jej budowie i biorąc pod uwagę całość przedsięwzięcia, 3/4 jest już ukończone.

Znasz może kogoś kto sam budował łódkę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2014, o 23:58 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Ładny statek, może być warty 18 tys. zł., jeśli znajdzie się chętny...
bo rynek potrafi robić różne niespodzianki. ;)
Na pewno dużym atutem jest jego piękny model. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2014, o 08:37 

Podziękował : 439
Otrzymał podziękowań: 724
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
burmiszcz napisał(a):
3/4 jest już ukończone.
Prace wykończeniowe są najbardziej czasochłonne szczególnie wykonywane przez amatora który robi takie rzeczy po raz pierwszy w życiu i w czasie wolnym po pracy zawodowej z której się utrzymuję.
burmiszcz napisał(a):
Znasz może kogoś kto sam budował łódkę?
Ja swój jachcik i to znacznie mniejszy budowałem samodzielnie i to co powyżej napisałem sam miałem przyjemność doświadczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2014, o 08:54 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
kupa roboty jeszcze, bo kadłub to pikuś. Też bym nie oceniał, że więcej jak 50% robót ozstało wykonanych, ale łódek jest ładny. Nawet bardzo. Nie mniej moim zdaniem góra 10 tys.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2014, o 13:12 

Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Myślę że stan wykończenia jest trochę dalej niż 50 %, wszak zabudowa jest całkowita. nawet kibelek i kambuz jest zamontowany. Reszta zależy od tego jaki komfort życzy sobie armator bo koszty można mnożyć w nieskończoność :-). Łódka ładna i będzie chyba wygodna.

Co masz na myśli mówiąc :
lub kontaktu do ludzi którzy siedzą w temacie byliby zainteresowani ..... dokończeniem budowy.

Kilka łódek zbudowałem...
Pozdrówki
Adam

Szkutnia: www .adamboats.pl
Amatorskie remonty i budowy łodzi i jachtów: www. szkutnikamator.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2014, o 04:12 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Za 10 tysięcy to są oferowane 30 letnie Venuski i Oriony. Proponuję wystawić też na portalach zachodnich www.boatshop24.com lub www.boats.com , dobry jest też www.theyachtmarket.com - ten jest płatny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sty 2014, o 22:17 

Hobbystyl napisał(a):
Myślę że stan wykończenia jest trochę dalej niż 50 %, wszak zabudowa jest całkowita. nawet kibelek i kambuz jest zamontowany. Reszta zależy od tego jaki komfort życzy sobie armator bo koszty można mnożyć w nieskończoność :-). Łódka ładna i będzie chyba wygodna.

Co masz na myśli mówiąc :
lub kontaktu do ludzi którzy siedzą w temacie byliby zainteresowani ..... dokończeniem budowy.

Kilka łódek zbudowałem...
Pozdrówki
Adam

To, czy byłby ktoś w stanie pomóc mi ją dokończyć głównie chodzi o inwestora, bo znajomy który pracował przy jej budowie chętnie kontynuowałby pracę. Jeśli tak to na jakich warunkach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2014, o 12:28 

skipbulba napisał(a):
kupa roboty jeszcze, bo kadłub to pikuś. Też bym nie oceniał, że więcej jak 50% robót ozstało wykonanych, ale łódek jest ładny. Nawet bardzo. Nie mniej moim zdaniem góra 10 tys.

Ciekawie to wyceniacie .Każdy z nas coś tam budował i zna koszty .To jest nieukończona łódka ( kadłub moim zdaniem ukończony tak 60-70% ) . Co by nie mówił to jednak jest to nowa konstrukcja i widać na tych zdjęciach dużo dobrej szkutniczej roboty Proszę sprawdzić ile kosztuje skorupa do wykończenia zwykłej mydelniczki w przeciętnej stoczni jachtowej .Tak że moim skromnym zdaniem to co pokazano warte jest minimum 20 tys .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2014, o 14:59 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Tadek, każda rzecz jest warta tyle ile potencjalny kupiec chce za nią zapłacić. Nie ma czegoś takiego jak obiektywna wartość. Skąd wziąłeś swoje 20 tys? To taka sama wyssana z palca kwota jak moje 10 tys.
Ja dałbym za ten kadłub 10 tys, i tyle jest moim zdaniem warty. Czy inaczej, taka jest moim zdaniem jego wartość rynkowa.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2014, o 22:11 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Może miałbym zainteresowanego, puszczałem prośbę o kontakt na priva, ale bez odpowiedzi. Mój numer 606 230 130

Odpowiedz z cytatem