Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 17:57

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 20:55 

Podziękował : 10550
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
bury_kocur napisał(a):
Mam taką folozofię, że jak juz mnie stać na rybki to i akwarium im kupię.

Jak mnie stać na rybki
... to je zjadam :rotfl:
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 20:58 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
bury_kocur napisał(a):
to jaki miał wplyw fakt zarejstrowania Polonusa na odmowę opisywanego przez Ciebie ubezpieczenia ?
A gdzieś pisałem, że miał? Dałem przykład, że wbrew temu co pisałeś, wcale ubezpieczenie nie jest takie łatwe do załatwienia.

Aha, pisałem też, że dyskusja jest podobna do dyskusji religijnej - ani ty mnie, ani ja ciebie nie przekonam. Ty uważasz swoje, a ja uważam swoje i pozwól mi uważać, że wyraźne numery na burcie ułatwiłyby poszkodowanym dochodzenie swoich roszczeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 21:14 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Maar napisał(a):
pozwól mi uważać, że wyraźne numery na burcie ułatwiłyby poszkodowanym dochodzenie swoich roszczeń.

Tak Marku - ja też uważam, że każda forma zewnętrznego oznakowania jednostki ułatwia identyfikację tejże co nie znaczy, iz powinno sie wrócić do obowiązkowej rejestracji.
Ja mam np. na wiatrochronach jachtu napisy wysokości 35 cm i długości ok. 150 cm z nazwą jachtu co uważam wystarczająco identyfikuje jacht.
A numer rejestracyjny owszem mam na rufie ale jest to napis "pro forma" jako, że nie jest obowiązkowy.
Mało tego - w corocznym spisie jednostek szwedzkich, który właśnie SXK przyslał mi do domu mogę znależć swoje dane jako właściciela jednostki zarówno szukając po numerze rejestracyjnym jak i po nazwie.
I mimo, iz są to moje pelne dane to tamtejszy GIODO nic do tego nie ma ...
Ciekawe prawda ?

Maar napisał(a):
Aha, pisałem też, że dyskusja jest podobna do dyskusji religijnej - ani ty mnie, ani ja ciebie nie przekonam.

Masz świętę rację - nie ma takiego, który by mnie przekonał do zmiany moich antyklerykalnych nastawień.

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 21:17 

bury_kocur napisał(a):
I mimo, iz są to moje pelne dane to tamtejszy GIODO nic do tego nie ma ...
Ciekawe prawda ?
KHEM. Co tamtejszy GIODO ma do naszej dyskusji?

ps. Dlaczego zarejestrowałeś swój jacht? Serio i zupełnie offtopicznie pytam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 21:50 

Maar napisał(a):
Dlaczego zarejestrowałeś swój jacht? Serio i zupełnie offtopicznie pytam.

Z niskich pobudek chęci zysku ...
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Znaczy - aby uzyskać zniżki w stawce ubezpieczenia.
Mając jednostkę zarejestrowaną w szwedzkim rejestrze jednostek nawet klubowych oraz okazując posiadane patenty dostalem calkiem duże zniżki z tego tytułu.
Nasi ubezpieczyciele w PL jeszcze na to chyba nie wpadli.
Pzdr
Kocur
ps. calkiem offtopicznie - skąd pytanie ?

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 22:46 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
skipbulba napisał(a):
Sugerujesz albo obowiązek rejestracji albo jej zakaz?

:roll:
Sugeruje, ze aktualne ni to, ni smo jest glupie i nie sluzy niczemu i nikomu.
Obowiazkowa rejestracja nie jest stuprocentowo skuteczną receptą na kradzieze i szkody - ot, bywa przyczynkiem.
Ubezpieczenie mam niezle.
Rejestracja i ubezpieczenie nie jest alternatywą.
O innych korzysciach i wygodach wspominalem - przeszlo bez echa.
bury_kocur napisał(a):
Z niskich pobudek chęci zysku ...
Znaczy - aby uzyskać zniżki w stawce ubezpieczenia.

Kolejna korzysc?
Policzmy: darmowa rejestracja daje zniżki w stawce ubezpieczenia. Ile? Warto?
Nie wiem, bo tego nie cwiczylem, jako, ze i nigdy nie musialem.

Wspominalem wyzej, ze w naszych realiach jest to* raczej niemozliwe.
Catz
*Nakaz i zakaz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 22:57 

Catz napisał(a):
Policzmy: darmowa rejestracja daje zniżki w stawce ubezpieczenia. Ile? Warto?

A kto ci powiedzial, że ta rejestracja jest darmowa ?
Mało, że nie jest darmowa to jest co roku platna.
Podobnie jak i rejestracja radia.
Ale pomimo to rejestracja taka oplaca sie - nie tylko ze względu na stawki ubezpieczeniowe ale w SE są także inne profity należenia do tamtejszego Klubu i posiadania zarejestrowanej tam jednostki.
Pisalem o tym juz kiedyś więc nie będe sie powtarzał - poza tym jak masz jacht pod banderą SE to pewnie to wiesz a jak nie masz to i tak informacja ta jest ci zbędna.
Ale to tak na marginesie bo rozmawiamy tutaj o fakcie OBOWIĄZKU rejestracji a tego dla zdecydowanej wiekszości jednostek w SE nie ma choć i tak większość jednostek jest zarejestrowanych z powodow wymiernych korzyści z tego płynących.
Poczytaj sobie o tym tutaj: www.sxk.se to sie zorientujesz.
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 23:17 

bury_kocur napisał(a):
A kto ci powiedzial, że ta rejestracja jest darmowa ?

Nikt. Ze sie oplaca to wydedukowalem.
O darmowej pisalem ja.
bury_kocur napisał(a):
a jak nie masz to i tak informacja ta jest ci zbędna.

Takoz i jest.
Czyli co? Wszyscy pod bandere SE? Kombinujmy dalej? Oplaca sie! Nie o to chodzi?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 06:43 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Maar napisał(a):
Żartujesz? Naprawdę myślisz, że nie wiem?
Jeśli wiesz, to zadam Ci odwrotne pytanie: Czym różni się obowiazkowe oznakowanie od obowiązkowej rejestracji z punktu widzenia poszkodowanego w kolizji?
Maar napisał(a):
Nie pierwszy i nie ostatni przepis nie respektowany w Polsce. Nieuchronność kary jest niska, bo - pisałem wyżej - nie jest organom kontrolnym łatwo zauważyć, że ktoś tego przepisu nie przestrzega.
No wieć problemem nie jest brak obowiazkowego rejestru, tylko brak egzekwowania prawa. Brak egzekwowania obowiązku oznaczania jednostki chcesz leczyć obowiązkowym rejestrem? Wyjaśnij mi w jaki sposób obowiązkowy rejestr wpłynie na egzekwowanie oznaczania jednostek? Bo ja nie widzę związku.
Maar napisał(a):
Prawodawca zlikwidował przeglądy... i rejestracje.
I słusznie, obowiązkowa rejestracja niczemu nie służy. Co widać np. w Szwecji, gdzie rejestracji nie ma i nic z tego powodu się nie dzieje. Na marginesie rejstrację rowerów i deskorolek też byś chciał, żeby wprowadzono? Bo argumentacja jest identyczna.
Maar napisał(a):
Dałem przykład, że wbrew temu co pisałeś, wcale ubezpieczenie nie jest takie łatwe do załatwienia.
Porównałeś kwestię ubezpieczenia jachtu na ekstremalny wyprawowy rejs z ubezpieczaniem jachtu na Mazurach. Marku to nieuczciwy dyskusyjnie chwyt. Po za tym jak widać rejestracja nie pomogła ergo jest zbędna.
Maar napisał(a):
ja uważam swoje i pozwól mi uważać, że wyraźne numery na burcie ułatwiłyby poszkodowanym dochodzenie swoich roszczeń.
Ale to że ktoś wierzy w Boga wykipiwasz jako zabobon :D bądź konsekwentny. Kwestia obowiązkowej rejstracji to nie kwestia wiary tylko argumentów. Chcesz ograniczyć wolność obywateli to umiej to uzasadnić, a nie każ nam zgadzać się na to "bo Ty masz wiarę". PZŻ ma wiarę, że obowiązkowe patenty ratują życia - uważasz, że to wystarczy jako argument? Ni cholery, na wiarę to sobie może do kościoła albo innego meczetu chodzić, a ograniczanie konstytucyjnej wolności musi być solidnie uargumentowane, a nie opierać się na wierze, tym bardziej, że ja tej wiary nie podzielam.
Catz napisał(a):
Sugeruje, ze aktualne ni to, ni smo jest glupie i nie sluzy niczemu i nikomu.
Ja wiem, że sugerujesz, ale ja wolałbym uzasadnienie :)
Catz napisał(a):
Obowiazkowa rejestracja nie jest stuprocentowo skuteczną receptą na kradzieze i szkody - ot, bywa przyczynkiem.
Po pierwsze za cholerę nie wiem w jaki sposób rejestracja miałaby wpływac na kradzieże i szkody. Samochody mają obowiązkowe rejestracje i obowiązkowe ubezpieczenia, i nijak to nie jest receptą na kradzieże i szkody samochodowe. Po drugie z powodu "przyczynka" chcesz wszystkim ograniczyć wolność?
Catz napisał(a):
darmowa rejestracja daje zniżki w stawce ubezpieczenia. Ile? Warto?
Ale rejestracja w Polsce nie jest zakazana, więc w czym problem? Chcesz to rejestruj i ciesz się, ze zniżek.
Catz napisał(a):
Czyli co? Wszyscy pod bandere SE? Kombinujmy dalej?Nie o to chodzi?
Nie, nie o to. Chodzi o to, żeby każdy mógł sam za siebie decydować co chce robić i ponosić tego konsekwencje. Rozmawiamy o tym, czy rejestracja powinna być obowiązkowa, a nie o kraju rejestracji więc nie pitol farmazonów.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 08:23 

skipbulba napisał(a):
Czym różni się obowiazkowe oznakowanie od obowiązkowej rejestracji z punktu widzenia poszkodowanego w kolizji?
Tym, że obowiązkowe oznakowanie to nieczytelna beletrystyka (dużo tekstu. za dużo!) i do tego w mało czytelnym miejscu - na rufie.
Rejestracja to nazwa (tez często trudna do przeczytania) i numer na burcie. Łatwiej poszkodowanemu przeczytać i zapamiętać nazwę/numer niż imię i nazwisko.

skipbulba napisał(a):
Wyjaśnij mi w jaki sposób obowiązkowy rejestr wpłynie na egzekwowanie oznaczania jednostek?
Bo napisy byłyby widoczne z różnych stron i dzięki temu byłaby większa "wykrywalność" nieopisanych jednostek.
Pewnie, że teraz urzędasy z IŻŚ też mogą skontrolować, ale to wymaga większej energii a tej z natury rzeczy urzędasy nie mają.

skipbulba napisał(a):
Na marginesie rejstrację rowerów i deskorolek też byś chciał, żeby wprowadzono? Bo argumentacja jest identyczna.
Jaka identyczna argumentacja! Maciuś bredzisz!
Zawsze argumentacja była jedna - jachtem żaglowym ciężko jest zrobić krzywdę osobom trzecim. Tak nieszczęśliwie się złożyło, że przepisy o rejestracjach i o oznakowaniu są jednakowe dla żaglówek i dla motorówek.
A właśnie motorówek na śródlądziu jest całe mnóstwo (zresztą na targach żeglarskich też prezentowane jest więcej jachtów motorowych niż żaglowych).
Czy uważasz, że motorówką trudno jest wyrządzić krzywdę osobom trzecim?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 08:42 

Marku, obowiązek znakowanie jest, tak? Ludzie mają to w d..., tak? JAk będzie obowiązek rejestracji nadal będą mili w d... no chyba , że uważasz iż obowiazek rejstracji jakoś magicznie wpłynie na ludzi.
Czy łatwiej zapamietać numer? To zalezy jaki numer. Zapmaiętaj numer wędkarski. Powodzenia :D wolę imię i nazwisko :)
Maar napisał(a):
Bo napisy byłyby widoczne z różnych stron i dzięki temu byłaby większa "wykrywalność" nieopisanych jednostek.
Skąd ten wniosek? Dlaczego sądzisz, że obowiazkowy numer będzie bardziej widoczny niż nazwa jachtu, albo imię i nazwisko. Dlaczego sądzisz, że w ogóle ktoś go gdzieś umieści skoro dziś nie umieszcza OBOWIĄZKOWYCH oznaczeń?
Maar napisał(a):
Jaka identyczna argumentacja! Maciuś bredzisz!
Dlaczego bredzę?
Maar napisał(a):
NAprawdę uważasz, ze rowerem trudno jest wyrządzić krzywdę osobom trzecim? Podac przykłady? :D sądzę, ze jest ich znacznie wiecej niż szkód powodowanych przez jachty, w tym motorowe.
Maar napisał(a):
Zawsze argumentacja była jedna - jachtem żaglowym ciężko jest zrobić krzywdę osobom trzecim. Tak nieszczęśliwie się złożyło, że przepisy o rejestracjach i o oznakowaniu są jednakowe dla żaglówek i dla motorówek.
A właśnie motorówek na śródlądziu jest całe mnóstwo (zresztą na targach żeglarskich też prezentowane jest więcej jachtów motorowych niż żaglowych).
Za cholerę nie rozumiem, jak obowiazkowa rejestracja ma chronić przed krzywdzeniem osób trzecich:D
Dobra, bez kpin, wiem, że chodzi Ci o możliwość póxniejszego złapania łobuza w motorówce, tylko nie rozumiem dlaczego po numerze ma być łatwiej niż po imieniu i nazwisku?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 08:49 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Dodam tylko,że polski ubezpieczyciel, chyba Warta, też wymaga rejestracji jachtu o dziwo niemiecki nie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 08:52 

piotr6 napisał(a):
lski ubezpieczyciel, chyba Warta, też wymaga rejestracji jachtu o dziwo niemiecki nie
Bo dobroczynne działanie rejestracji to mit. W przypadkach zdarzeń drogowych w większości przypadków odszukuje się sprawcę nie po numerach (bo nikt ich nie zapamiętuję) tylko po ogólnym opisie pojazdu.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 09:18 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):
Gdyby był obowiązek rejestracji, statystycznie prawdopodobieństwo spotkania wściekłej motorówy bez oznaczeń byłaby niższa. Statystycznie Kawie byłoby łatwiej.

Trzecia prawda tischnerowska.
Wściekłą motorówa, która namieszała Kawie objęta była obowiązkiem rejestracji.
Nie powiesz bowiem chyba, że zdołała wytworzyć "wielkie fale" poruszając się przy pomocy silnika o mocy niższej niż 15kW...

Można spytać Kawę - czy mu istniejący obowiązek rejestracji wściekłej, mieszającej mu motorówki w czymś szczególnie pomógł...
O to, czy naskarżył na olewanie jego zgłoszenia przez policję już Kawę spytałem. Nic nie odpowiedział...

Ergo - czynienie argumentu za rejestracją wszystkiego jak leci ze zdarzenia w którym winowajcą był kierujący jednostką podlegającą obecnie obowiązkowej rejestracji ale niezarejestrowaną - jest trudne do zrozumienia... Ba, rzekłbym, że z punktu widzenia logiki - to argument... sprawny inaczej.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 09:26 

pierdupierdu napisał(a):
Ba, rzekłbym, że z punktu widzenia logiki - to argument... sprawny inaczej.
Tu masz rację - się zagalopowałem w wyciąganiu wniosków z niepełnych i słabo znanych danych.

skipbulba napisał(a):
nie rozumiem dlaczego po numerze ma być łatwiej niż po imieniu i nazwisku?
No bo numer mógłby być krótszy. Nie dawaj przykładu rejestracji wędkarskiej, bo to nie mieści się w tym, co pisałem na początku wątku o normalnym państwie i normalnych prawodawcach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 09:28 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):
awsze argumentacja była jedna - jachtem żaglowym ciężko jest zrobić krzywdę osobom trzecim. Tak nieszczęśliwie się złożyło, że przepisy o rejestracjach i o oznakowaniu są jednakowe dla żaglówek i dla motorówek.

Trzecia prawda tischnerowska, czyli gówno prawda.
Kryterium zaistnienia obowiązku rejestracji śródlądowych jachtów żaglowych jest długość (pow. 12m).
Kryterium zaistnienia obowiązku rejestracji śródlądowych jachtów motorowych jest moc silnika (pow. 15kW).
Widzisz tu coś "jednakowego"?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 09:38 

pierdupierdu napisał(a):
Widzisz tu coś "jednakowego"?
Powinno być w moim tekście "wspólne" - akt prawny (ustawa o żegludze śródlądowej), dotyczący motorówek i żaglówek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 11:14 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 48
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
pierdupierdu napisał(a):
Można spytać Kawę - czy mu istniejący obowiązek rejestracji wściekłej, mieszającej mu motorówki w czymś szczególnie pomógł...

Nie pomógł bo jej nie miał, albo ja nie zauważyłem (może zbyt małe litery, lub nie z tej strony co ja byłem).Przy zgłaszaniu tego zdarzenia policji opisałem w miarę dokładnie motorówkę, ale dla policji to było za mało, chcieli mieć numer rejestracyjny.
pierdupierdu napisał(a):
O to, czy naskarżył na olewanie jego zgłoszenia przez policję już Kawę spytałem. Nic nie odpowiedział...

Nie zaskarżyłem, bo mi się nie chciało, z góry przyjąłem, że to nic nie da, a sobie narobię kłopotu.
Maar napisał(a):
Bardzo łatwo i jest dużo takich zdarzeń, jeden przykład z mojego podwórka : http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /392727267

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 11:31 

Maar napisał(a):
No bo numer mógłby być krótszy. Nie dawaj przykładu rejestracji wędkarskiej, bo to nie mieści się w tym, co pisałem na początku wątku o normalnym państwie i normalnych prawodawcach.
Jassne, uważasz, że zapamiętanie numer w rodzaju POL7692 lub US98765476 lub SE 276-32 DR Jest łatwiejsze niż zapamiętanie Jan Nowak Warszawa ul. Żeglarska 3? No cóż, mam odmienne zdanie.

Jest jeszcze jedno pytanie, czy ilość zdarzeń mających miejsce na wodzie uzasadnia wprowadzanie obowiązkowego rejestru dla wszystkich łódek ( bo jak przypomniał nam Jaromir w zasadzie wszystkie motorówki mają obowiązek rejestracji). Bo moim zdaniem z powodu paru wydumanych zdarzeń na Mazurach próbujecie uzasadnić obowiązek rejestracyjny dla wszystkich Polaków. To jest dopiero bzdura Marku. W Szwedowni jest tak mniej więcej 20 x więcej jachtów, obowiązku rejestru nie ma i jakoś żyją szwedzkie bidulki i nie lamentują.

I na koniec może wyartykułuję głosniej to co napisał Jaromir, a Ty zręcznie ominąłeś. WSZYSTKIE motorówki z silnikami powyżej 15kW podlegają obowiązkowi rejestracji i OZNAKOWANIA. W jaki sposób wprowadzenie obowiązku dla wszystkich spowoduje, że łobuz z motorówki opisanej przez Kawę oznakuje swoją łódkę? Marku podejmiesz się wyjaśnienia?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

kawa62 napisał(a):
Nie pomógł bo jej nie miał, albo ja nie zauważyłem
czyli istenijący obowiązek nijak nie pomógł? Ojej! To w czym pomoże wprowadzenie obowiazku dla wszystkich?
kawa62 napisał(a):
Bardzo łatwo i jest dużo takich zdarzeń, jeden przykład z mojego podwórka : http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /392727267
A jak ma się to do rejestracji? Sprawca uciekł? Nie udało się go zidentyfikować? W jaki sposób rejestracja lub jej brak miałaby cokolwiek zmienić w tym zdarzeniu? Nie rozmawiamy o tym czy motorówką da się zrobic komuś krzywdę, bo to oczywiste> Da się też zrobić krzywdę patykiem, śrubokretem, palcem, rowerem, deskorolką ... no i co z tego?
Istotne jest:
1. czy fakt rejestracji w jakikolwiek sposób wpłynąłby na zmniejszenie ryzyka? Nie.
2. czy ilośc tego rodzaju zdarzeń uzasadnia wprowadzenie rejestracji dla wszystkich ajchtów? Nie.
3. czy obowiązkowa rejestracja zmusi tych, którzy obecnie olewają obowiazek oznakowania łodzi do jej oznakowania? Nie.
4. czy obowiazkowa rejestracja jachtów wpływa na bezpieczeństwo? Nie.

Marku w razie polemiki prosiłbym o argumenty, a nie akt wiary.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 14:42 

skipbulba napisał(a):
obowiązkowa rejestracja niczemu nie służy. Co widać np. w Szwecji, gdzie rejestracji nie ma i nic z tego powodu się nie dzieje.

Kradnie sie tam jednak kilkadziesiat razy bardziej niz we Francji (dane sprzed 10-ciu lat)
skipbulba napisał(a):
Ja wiem, że sugerujesz, ale ja wolałbym uzasadnienie

I tak nie trafi... ;)
Rejestracja ma niewiele sensu, jesli np. zlodziej mojej lodki nie musi jej rejestrowac, dluznik oglasza niewyplacalnosc i szpanuje sobie wypasionym jachtem, albo jesli obowiazek oznakowania nie jest wymagany, etc.
Ciekawe czym szwedzcy ubezpieczeniowcy uzasadniaja znizke? Altruizm?
skipbulba napisał(a):
Po pierwsze za cholerę nie wiem w jaki sposób rejestracja miałaby wpływac na kradzieże i szkody.

Znany schemat: niewykrywalnosc, bezkarnosc, brak odpowiedzialnosci, beztroska, etc.
skipbulba napisał(a):
Po drugie z powodu "przyczynka" chcesz wszystkim ograniczyć wolność?

Pogielo was tam z tymi wolnosciami? Jakie ograniczenie? Poza tym niczego nie chce. ;)
skipbulba napisał(a):
Chodzi o to, żeby każdy mógł sam za siebie decydować co chce robić i ponosić tego konsekwencje.

Konsekwencje bywaja takze i takie, ze ktos mi robi szkody, a ja mu moge nafiukac.
skipbulba napisał(a):
więc nie pitol farmazonów.

Bo co? Myslisz, ze masz monopol? ;)
skipbulba napisał(a):
obowiązek znakowanie jest, tak? Ludzie mają to w d..., tak? JAk będzie obowiązek rejestracji nadal będą mili w d... no chyba , że uważasz iż obowiazek rejstracji jakoś magicznie wpłynie na ludzi.

Brak egzekwowania obowiazujacych przepisow to inna bajka.
skipbulba napisał(a):
uważasz, że zapamiętanie numer w rodzaju POL7692 lub US98765476 lub SE 276-32 DR Jest łatwiejsze niż zapamiętanie Jan Nowak Warszawa ul. Żeglarska 3?

W moim przypadku to 46 znakow... Duzych, czytelnych i estetycznych oczywiscie - nie zmiescilbym tego na zadnej rufie moich lodek, zreszta cztery w ogole nie maja pawezy.
Na burcie? Ktorej. Obu? To 92 znaki. Ile cos takiego moze kosztowac?
I co z moim prawem do anonimowosci?
Doprawdy, Wolnosc niejedno ma imie.
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 15:22 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Catz napisał(a):
skipbulba napisał(a):

obowiązkowa rejestracja niczemu nie służy. Co widać np. w Szwecji, gdzie rejestracji nie ma i nic z tego powodu się nie dzieje.

Kradnie sie tam jednak kilkadziesiat razy bardziej niz we Francji (dane sprzed 10-ciu lat)

Można zerknąć. Więcej w Szwecji jak we Francji zgłoszono kradzieży (aktualne dane) http://www.stolenboats.eu/deu/search

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: Catz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 16:53 

kawa62 napisał(a):
ale dla policji to było za mało, chcieli mieć numer rejestracyjny.

Jest na TVN TURBO taki program "Emil - łowca fotoradarów"
Ubawiłem sie ostatnio, jak pokazali wezwanie wyslane przez Straż Miejską bogu ducha winnej kobiecie, której przypisano niepopelnione przez nią wykroczenie.
Straz miejska wysłała jej wezwanie do zapłaty za nadmierną szybkość na skutek niechlujnego odczytania numeru rejestracyjnego ze zdjecia z fotoradaru.
A zdjecie bylo wyraźne i bląd odczytu numeru widoczny z kilometra.
Kobiete oczywiście uniewinniono ale pokazuje to jak latwo jest komuś przypisać winę na podstwie wadliwie przeczytanego numeru rejstracyjnego pojazdu - pomylka byla o jedną literę.
Czy Wy chcecie udowadnić, iz policja ukarze kogokolwiek z jakiejkolwiek motorówki tylko na podstawie tego, że poszkodowany powie, że ogromna motorowka przemknęła obok niego czyniąc ogromną falę, która to fala zalala mu oczy i spowodowała uszkodzenie burty jego jachtu o pomost a numer tej motorowki (odczytany w tumanach mgly oczywiście ) byl ABC 2233447797 ?
A wezwany wlaściciel motorowki o powyższym numerze powie - panie odpie.....l sie pan ode mnie - w zyciu nie byłem na tym jeziorze a w ogóle to numer mojej lódki to nie ABC 2233447797 tylko ABC 2233474797 bo wie pan - syn sie pomylil w malowaniu i wie Pan - juz mi sie nie chciało tego zmianiać bo jaka to roznica....
To ja myślę jednak, że lepiej mieć na własny jacht wykupione CASCO i pewność wyplaty odszkodowania niż spisany wadliwie numer i niepewność czegokolwiek.
Konia z rzędem abowiem temu, kto doprowadzi taki proces poszlakowy do szczęśliwego (dla poszkodowanego oczywiście) końca.
Dlatego nadal uważam, że Premier Cimoszewicz mial rację z tym odszkodowaniem bo, żeby liczyć na jego wyplatę to trzeba najpierw je wykupić.
Ale jak niektórzy wolą odczytywać te numery i liczyć na CUD to przecież w kraju demokracji wolno im.... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 17:35 

bury_kocur napisał(a):
lepiej mieć na własny jacht wykupione CASCO i pewność wyplaty odszkodowania niż spisany wadliwie numer i niepewność czegokolwiek.
Konia z rzędem abowiem temu, kto doprowadzi taki proces poszlakowy do szczęśliwego (dla poszkodowanego oczywiście) końca.

Nie o to chodzi.
Skoro operujesz przykladami, dam inny: w srodku nocy zlamali mi maszt i uciekli - dupa blada, mimo mnostwa swiadkow - odczytac oznakowania nie mogli.
Gdyby nieoznakowany jacht zrobil to samo w dzien i uciekl, co prawdopodobne - dupa blada bis, bo na drani nie ma rady
Gdyby byl oznakowany, moze zastanowilby sie przed ucieczka ( swiadkow byla moc )?
Odszkodowanie dostalem.
Po wakacjach. Gdyby byl sprawca, stracilbym moze tydzien, dwa - stracilem siedem.
Tak to czyjas "wolnosc" moze niekiedy wplywac na wolnosc innych.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 18:17 

Catz napisał(a):
Tak to czyjas "wolnosc" moze niekiedy wplywac na wolnosc innych.

Powiem tak - jeszcze sie taki nie urodził, coby wszystkim dogodził.
Poruszyłeś problem statystyki - statystycznie większość ludzi sa to osobnicy normalni i rozpatrujac sprawę statystycznie raczej nie bierze sie pod uwage psycholi a takimi byli ci co zniszczyli Ci maszt.
Przepisy tez raczej uklada sie pod dzialania osobników statystycznych.
Moja matematyczka na studiach mawiala, że do statystyki nie bierze sie przykladów osobniczych.
Twój byl osobniczy i miałeś po prostu pecha jak ci na Titanicu.
Ale to nadal nie powod aby stwarzać przepisy uprzykszające zycie statystycznie normalnym.
Ja w każdym razie będe temu przeciwny.
Ale jak zbierzesz demokratyczna wiekszość i przeglosujesz przepisy Tobie pasujace to cóż ja będę mógł wtedy powiedzieć ?
Mam pecha :-(
Pzdr
Kocur
ps. swoją drogą jak oni Ci ten maszt w nocy zniszczyli ?

Catz napisał(a):
stracilbym moze tydzien, dwa - stracilem siedem.

Ciesz się, że miales ubezpieczenie (jak mniemam) :D
Bo co zalani rolnicy za Premiera Cimoszewicza nie mieli i raczej nic nie dostali :-(((
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 18:37 

bury_kocur napisał(a):
Ale to nadal nie powod aby stwarzać przepisy uprzykrzające zycie statystycznie normalnym.
Kocurku o jakim uprzykrzaniu życia piszesz?
Przecież my tutaj słowa nie zamieniliśmy o formie, jaka byłaby zastosowana.

Wypełnienie prostego formularza w internecie to jest uprzykrzanie? Nie większe niż alternatywne obklejanie rufy kilkudziesięcioma literkami.

Rejestracja nie musi wiązać się z urzędniczą procesją. Wypełniasz prosty kwit, dostajesz numer, opisujesz jacht i to wszystkie szykany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 18:46 

Maar napisał(a):
Rejestracja nie musi wiązać się z urzędniczą procesją. Wypełniasz prosty kwit, dostajesz numer, opisujesz jacht i to wszystkie szykany.

I jestem Marku temu w całości ZA.
Z jednym malym tylko zastrzeżeniem - że calość wymienionych przez Ciebie powyżej działań funkcjonuje ze słowem DOBROWOLNIE :D
Przeciez każdy może DOBROWOLNIE zarajestrować właśną łódkę - malo tego DOBROWOLNIE może poddać sie inspekcji DOBROWOLNIE wybranego inspektora DOBROWOLNIE mu za to placąc.
Ja np. DOBROWOLNIE płacę corocznie oplate rejestracyjną jachtu w SE, DOBROWOLNIE oplacam corocznie przedlużenie opłaty za radio, DOBROWOLNIE oplacam skladke w SXK i DOBROWOLNIE opłacam ubezpieczenie jachtu.
DOBROWOLNOŚĆ jest bowiem kluczem do sukcesu.
Zgodzisz sie Marku ze mną ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 18:47 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Maar napisał(a):
Wypełniasz prosty kwit, dostajesz numer, opisujesz jacht i to wszystkie szykany.

Mareczku, że tak z ciekawości zapytam, Ty w to wierzysz? Że to byłoby tak prosto?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:06 

waliant napisał(a):
Mareczku
Ojoj, jak ładnie! :kiss:

waliant napisał(a):
Ty w to wierzysz? Że to byłoby tak prosto?
Tomeczku nie tyle wierzę co wiem. W Najjaśniejszej to jest NIEMOŻLIWE, niestety.
Ale pomarzyć* można? :-)

[*] o zdroworozsądkowych zapisach prawa.

bury_kocur napisał(a):
Z jednym malym tylko zastrzeżeniem - że calość wymienionych przez Ciebie powyżej działań funkcjonuje ze słowem DOBROWOLNIE
A co ci daje ta dobrowolność? Pisałem wcześniej o religijnym podejściu do tematu - powiedz mi co ta dobrowolność daje, ja i Catz pisaliśmy co potencjalnie jej brak może dać.

BTW wbrew temu co piszesz rejestracja w Szwecji wcale nie jest tak całkowicie dobrowolna. Jest obowiązkowa w stosunku do jachtów uprawiających żeglugę międzynarodową a ci, którzy nie wypływają poza wody SE są przymuszani finansowo do zarejestrowania swoich jachtów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:08 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Maar napisał(a):
BTW wbrew temu co piszesz rejestracja w Szwecji wcale nie jest tak całkowicie dobrowolna. Jest obowiązkowa w stosunku do jachtów uprawiających żeglugę międzynarodową a ci, którzy nie wypływają poza wody SE są przymuszani finansowo do zarejestrowania swoich jachtów.

Jeśli u Ciebie zniżka ubezpieczeniowa jest "finansowym przymuszaniem" to może tak. Ale pamiętaj, że w SE ubezpieczenie jachtu też nie jest obowiązkowe...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:10 

waliant napisał(a):
Że to byłoby tak prosto?

Czy to nie od Ciebie Tomek PZZ zażądał kiedyś świadectwa pomiarowego rejestrowanej jednostki ?
Pzdr
Kocur

Maar napisał(a):
A co ci daje ta dobrowolność?

Rzecz w zyciu dla mnie osobiście najistotniejszą - WOLNOŚĆ WYBORU DZIALAŃ.
Kocur

Maar napisał(a):
ci, którzy nie wypływają poza wody SE są przymuszani finansowo do zarejestrowania swoich jachtów.

A możesz rozwinąc ten wątek bo jest dla mnie nowy ...
Kocur

AIKI napisał(a):
zniżka ubezpieczeniowa jest "finansowym przymuszaniem"

W taki przymus wchodze co roku ...
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Tylko powiedz .... czemu w PL nie ma takiego przymusu ?
:-(
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona