Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 22:22

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:21 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
bury_kocur napisał(a):
waliant napisał(a):
Że to byłoby tak prosto?

jest prosto, tak mi się wydaje, może trochę za długo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:29 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
piotr6 napisał(a):
jest prosto, tak mi się wydaje,

Dobra.
Patrzymy na stronie PZZ na dokumenty niezbędne do rejstracji:

-wypełniony formularz zgłoszenie jachtu morskiego do rejestru,
-wypełniony formularz wniosek o zatwierdzenie nazwy jachtu morskiego, w przypadku gdy nazwa nie została jeszcze zatwierdzona,
-dokumenty stwierdzające poprzednie nazwy jachtu – jeżeli były nadane (kserokopie decyzji, dowodów rejestracyjnych itp.),
-kserokopia dokumentu stwierdzającego przydzielenie sygnału wywoławczego – jeżeli został nadany,
-wystawiony przez rzeczoznawcę dokument potwierdzający wymiary jachtu, zawierający co najmniej długość i szerokość jachtu, a dla jachtów żaglowych również powierzchnię ożaglowania lub świadectwo pomiarowe, jeżeli jacht został pomierzony, lub deklaracja zgodności CE,
-oryginał lub uwierzytelniony notarialnie odpis dokumentu stwierdzającego nabycie własności lub współwłasności jachtu (do wglądu), którym może być:
faktura VAT,
-umowa kupna-sprzedaży (przy umowach wymagane jest potwierdzenie uiszczenia podatku od czynności cywilno-prawnych we właściwym urzędzie skarbowym lub zawarcie -umowy w formie aktu notarialnego),
-umowa zamiany,
-umowa darowizny,
-prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności,
-dla jachtu budowanego systemem gospodarczym – pisemne oświadczenie budowniczego oraz, w przypadku nabycia podstawowych elementów jak: kadłub, żagle, maszt, silnik, dokumenty potwierdzające nabycie tych elementów,
-kopia dokumentu stwierdzającego nabycie silnika,
-jeżeli właścicielem jachtu jest osoba fizyczna - dokument tożsamości: dowód osobisty lub inny dokument z numerem PESEL potwierdzający tożsamość (do wglądu lub kserokopia), w przypadku gdy dokument własności jest wystawiony na działalność gospodarczą również kserokopie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej i zaświadczeń potwierdzających przydzielenie numerów REGON i NIP,
-jeżeli właścicielem jachtu jest osoba prawna – kserokopia wypisu z odpowiedniego rejestru sądowego, wskazującego imiona i nazwiska osób upoważnionych do działania w imieniu osoby prawnej (np. odpis z Krajowego Rejestru Sądowego) i kserokopie zaświadczeń potwierdzających przydzielenie numerów REGON i NIP; kopie dowodów tożsamości osób dokonujących wpisu,
-jeżeli armator nie jest właścicielem jachtu – oryginał lub uwierzytelniony odpis ---dokumentu uprawniającego armatora do użytkowania jachtu (do wglądu),
dowód wykreślenia jachtu z rejestru – jeżeli jacht był wpisany do rejestru okrętowego, rejestru za granicą lub zarejestrowany w urzędzie morskim, urzędzie żeglugi śródlądowej, starostwie powiatowym, okręgowym związku żeglarskim lub Polskim Związku Motorowodnym i Narciarstwa Wodnego,
-oryginał świadectwa bandery – jeżeli zostało wystawione,
jeżeli jacht został sprowadzony z państwa członkowskiego Unii Europejskiej – -zaświadczenie wydane przez właściwy organ potwierdzające uiszczenie podatku od towarów i usług lub brak tego obowiązku, jeżeli jacht został sprowadzony spoza Unii Europejskiej - dokument odprawy celnej,
-kopia dowodu opłaty za rejestrację zgodnie z poniższą tabelą.
-Dokumenty sporządzone w języku obcym dołącza się do zgłoszenia wraz z ich tłumaczeniem na język polski przez tłumacza przysięgłego.

ufffffff...
PROSTO ? :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:37 

bury_kocur napisał(a):
PROSTO ?

Jak mi się udało wypełnić te formularze to bardzo prosto :D
3 łódkę rejestruję i daję radę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:41 

piotr6 napisał(a):
daję radę

Nie chwal teściowej póki ciepła :lol:
Znaczy - szczęścia życzę ale przy braku tegoż to może trwac dłuuuuuuuuuuugo ...
Natomiast niezależnie od powyższego - nie mam osobiście nic przeciwko takim dzialaniom poki są czynione DOBROWOLNIE - to Twoja decyzja.
Ale jestem przeciwny KONIECZNOŚCI takich działań ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Ostatnio edytowano 22 kwi 2014, o 19:46 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:44 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bury_kocur napisał(a):
Czy to nie od Ciebie Tomek PZZ zażądał kiedyś świadectwa pomiarowego rejestrowanej

Na szczęście nie. Jak na razie rejestrowałem tylko jeden jacht i było prosto, bo był już w rejestrze PZŻ i była to tylko zmiana nazwy i właściciela.
Bardziej upierdliwe było UKE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:47 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Dziękuję, Kocurku... Wlasnie sie zastanawiałam nad polską banderą*(No dobra, 38.5 stopnia gorączki trochę mnie tłumaczy, prawda? :D).
Przeszło mi, nie bede zmieniała modelu opisanego przez Marka (£5 rocznie...) na opisany przez Kocura.

*zainteresowanych informuję, że nie zwariowałam. Z paru przyczyn się zastanawiałam. Zainteresowanym wyjaśnię na pw.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:49 

waliant napisał(a):
UKE

To nastepne "schody" w Polsce...
Aby zarejstrować radio w PL MUSISZ mieć certyfikat radiowy operatora.
A ... czemu ?
Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Moniia napisał(a):
Przeszło mi,

Wiesz Monia - od czasu do czasu też nachodzi mnie być PATRIOTĄ i dręczy mnie myśl o przerejestrowaniu jachtu pod bialo czerowną...
Ale wtedy proszę wszystkich obecnych, aby mocno kopnęli mnie doopę ..
I ta wielkopomna myśl przechodzi jak ręką odjął ... :D :D :D
Buziol Monia...
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:53 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
bury_kocur napisał(a):
Poruszyłeś problem statystyki

Nie. Odpowiedzialem tylko, ze jednak cos "sie dzieje".
bury_kocur napisał(a):
Twój byl osobniczy i miałeś po prostu pecha jak ci na Titanicu.
.
Kazdy z nas zna mnostwo takich "osobnicznych przypadkow: z autopsji i opowiesci znajomych blizszych i dalszych.
bury_kocur napisał(a):
Ale to nadal nie powod aby stwarzać przepisy uprzykszające zycie statystycznie normalnym.

Moze o to wlasnie chodzi?
Ty i Skipbulba piszecie o "uprzykszaniu" zycia - ja o upraszczaniu.
bury_kocur napisał(a):
Ale jak zbierzesz demokratyczna wiekszość i przeglosujesz przepisy

Z mojej strony nic nikomu nie grozi.
bury_kocur napisał(a):
ps. swoją drogą jak oni Ci ten maszt w nocy zniszczyli ?

Zahaczyli czyms (kotwica?) o sztag i dali cala wstecz. Moja lodka byla solidnie zamocowana od rufy do skal ( zapowiedzieli mistral ), wiec maszt wygial sie jak wedka i eksplodowal.
bury_kocur napisał(a):
Ciesz się, że miales ubezpieczenie (jak mniemam)

Ciesze sie. Ale zmarnowanych wakacji nikt mi nie odda.
bury_kocur napisał(a):
DOBROWOLNOŚĆ jest bowiem kluczem do sukcesu.

We wczesniejszych postach staralem sie wykazac, ze akurat nie.
bury_kocur napisał(a):
WOLNOŚĆ WYBORU DZIALAŃ.

Z mozliwoscia wyboru bezkarnego uciekania i/lub pomyslnego procesu poszlakowego wlacznie?
bury_kocur napisał(a):
PROSTO ?

Opisac znowu, jak zarejestrowalem swoj, prototypowy zreszta, yacht?
O realiach krajowych juz bylo, chyba ze trzy razy.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 19:57 

bury_kocur napisał(a):
Aby zarejstrować radio w PL MUSISZ mieć certyfikat radiowy operatora.

i wiele innych głupot. Dlatego jak Maar pisze o prostej rejestracji, to mnie się włos jeży. Więc na razie niech ta rejestracja pozostanie nieobowiązkowa, skoro przez pomyłkę ustawodawcy tak wyszło ;)

A jak kiedyś u nas będzie normalnie, to pomyślimy o korzyściach z rejestracji. Nie odwrotnie!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:02 

waliant napisał(a):
skoro przez pomyłkę ustawodawcy tak wyszło

Na szczęście Tomku to nie było "przez pomyłkę ustawodawcy"...
To tak mialo być ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:03 

waliant napisał(a):
A jak kiedyś u nas będzie normalnie, to pomyślimy o korzyściach z rejestracji. Nie odwrotnie!!!

Od czegos trzeba zaczac! ;)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:10 

bury_kocur napisał(a):
waliant napisał(a):
skoro przez pomyłkę ustawodawcy tak wyszło

Na szczęście Tomku to nie było "przez pomyłkę ustawodawcy"...
To tak mialo być ...

W sensie, że tyle udało się ugrać, ok :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:13 

Catz napisał(a):
Ty i Skipbulba piszecie o "uprzykszaniu" zycia - ja o upraszczaniu.

Ależ NIE !
Staramy Ci się z Maćkiem uzmyslowić, iz wolność wyboru postąpowania w przypadku NIEOBOWIĄZKOWEJ rejestracji jednostki śródlądowej o Lc do 12 m. stanowi właśnie UPROSZCZENIE życia i szkoda, iz takowego braku obowiązku nie udalo nam się do tej pory wywalczyć na morzu.
Tyle, że motokrówka, która rozjechala naszego kolege i nie była zarejestrowna łamała prawo a nie ma to nic wspólnego z OBOWIĄZKIEM rejestracji LUB BRAKIEM tegoż.
Natomiast ma sporo wspólnego z brakiem egzekwowania tegoz prawa i nieodpowiedzialnośćią skippera - gdzyby faktycznie byla niezarejsetrowana.
To tyle i az tyle.
I narzucanie innym OBOWIĄZKU rejestaracji z wypadkiem takim nie ma nic wspólnego.
Pzdr
Kocur
ps. - a może jednostka ta byla zarejstrowana a kolega tej rejestarcji nie zauważyl ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:24 

Cały czas chciałem się zarejestrować pod nie polską banderą ale jakoś mi zeszło, niestety mam morski jacht :D i też wydaje mi się,że nie problem, po prostu. Nie chce mi się urządzać kombinacji alpejskich i już

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:33 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Przepraszam za przydługi cytat, ale chcę, żeby - dla łatwiejszego porównania - było wszystko razem:
Maar napisał(a):
Kocurku o jakim uprzykrzaniu życia piszesz?
Przecież my tutaj słowa nie zamieniliśmy o formie, jaka byłaby zastosowana.

Wypełnienie prostego formularza w internecie to jest uprzykrzanie? Nie większe niż alternatywne obklejanie rufy kilkudziesięcioma literkami.

Rejestracja nie musi wiązać się z urzędniczą procesją. Wypełniasz prosty kwit, dostajesz numer, opisujesz jacht i to wszystkie szykany.
bury_kocur napisał(a):
Dobra.
Patrzymy na stronie PZZ na dokumenty niezbędne do rejstracji:

-wypełniony formularz zgłoszenie jachtu morskiego do rejestru,
-wypełniony formularz wniosek o zatwierdzenie nazwy jachtu morskiego, w przypadku gdy nazwa nie została jeszcze zatwierdzona,
-dokumenty stwierdzające poprzednie nazwy jachtu – jeżeli były nadane (kserokopie decyzji, dowodów rejestracyjnych itp.),
-kserokopia dokumentu stwierdzającego przydzielenie sygnału wywoławczego – jeżeli został nadany,
-wystawiony przez rzeczoznawcę dokument potwierdzający wymiary jachtu, zawierający co najmniej długość i szerokość jachtu, a dla jachtów żaglowych również powierzchnię ożaglowania lub świadectwo pomiarowe, jeżeli jacht został pomierzony, lub deklaracja zgodności CE,
-oryginał lub uwierzytelniony notarialnie odpis dokumentu stwierdzającego nabycie własności lub współwłasności jachtu (do wglądu), którym może być:
faktura VAT,
-umowa kupna-sprzedaży (przy umowach wymagane jest potwierdzenie uiszczenia podatku od czynności cywilno-prawnych we właściwym urzędzie skarbowym lub zawarcie -umowy w formie aktu notarialnego),
-umowa zamiany,
-umowa darowizny,
-prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności,
-dla jachtu budowanego systemem gospodarczym – pisemne oświadczenie budowniczego oraz, w przypadku nabycia podstawowych elementów jak: kadłub, żagle, maszt, silnik, dokumenty potwierdzające nabycie tych elementów,
-kopia dokumentu stwierdzającego nabycie silnika,
-jeżeli właścicielem jachtu jest osoba fizyczna - dokument tożsamości: dowód osobisty lub inny dokument z numerem PESEL potwierdzający tożsamość (do wglądu lub kserokopia), w przypadku gdy dokument własności jest wystawiony na działalność gospodarczą również kserokopie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej i zaświadczeń potwierdzających przydzielenie numerów REGON i NIP,
-jeżeli właścicielem jachtu jest osoba prawna – kserokopia wypisu z odpowiedniego rejestru sądowego, wskazującego imiona i nazwiska osób upoważnionych do działania w imieniu osoby prawnej (np. odpis z Krajowego Rejestru Sądowego) i kserokopie zaświadczeń potwierdzających przydzielenie numerów REGON i NIP; kopie dowodów tożsamości osób dokonujących wpisu,
-jeżeli armator nie jest właścicielem jachtu – oryginał lub uwierzytelniony odpis ---dokumentu uprawniającego armatora do użytkowania jachtu (do wglądu),
dowód wykreślenia jachtu z rejestru – jeżeli jacht był wpisany do rejestru okrętowego, rejestru za granicą lub zarejestrowany w urzędzie morskim, urzędzie żeglugi śródlądowej, starostwie powiatowym, okręgowym związku żeglarskim lub Polskim Związku Motorowodnym i Narciarstwa Wodnego,
-oryginał świadectwa bandery – jeżeli zostało wystawione,
jeżeli jacht został sprowadzony z państwa członkowskiego Unii Europejskiej – -zaświadczenie wydane przez właściwy organ potwierdzające uiszczenie podatku od towarów i usług lub brak tego obowiązku, jeżeli jacht został sprowadzony spoza Unii Europejskiej - dokument odprawy celnej,
-kopia dowodu opłaty za rejestrację zgodnie z poniższą tabelą.
-Dokumenty sporządzone w języku obcym dołącza się do zgłoszenia wraz z ich tłumaczeniem na język polski przez tłumacza przysięgłego.

ufffffff...
PROSTO ? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Zwróćcie uwagę, że nawet w tym porąbanym kraju może być normalnie:
Oficjalna, urzędowa procedura jest taka (przykład ze Szczecinka)
http://powiatszczecinecki.bip.net.pl/?a=219

A wniosek wygląda tak (akurat wziąłem z powiatu wodzisławskiego):

http://www.bip.powiatwodzislawski.pl/re ... 319852.pdf

Zwróćcie uwagę, że istotną podstawa wydania dokumentu jest to, iż obywatel coś oświadcza! I to jest przez władzę (samorządową) traktowane serio!
Tak samo, jak trzydzieści pieczątek, poświadczeń notarialnych, tłumaczeń przysięgłych i innych upierdliwych (i kosztownych) dokumentów.

A opłata 17 zł to nie haracz na rzecz organizacji wydającej papierek, tylko ustawowa opłata od czynności administracyjno-prawnych.

Czyli można!!!!

Więc może zamiast rozpaczać, jak matka nad zasranym dzieckiem w czasie awarii wodociągu, zaczniemy bić urząd, który wymyślił procedurę podaną przez Kocura.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 2: Catz, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:37 

bury_kocur napisał(a):
Staramy Ci się z Maćkiem uzmyslowić, iz wolność wyboru postąpowania w przypadku NIEOBOWIĄZKOWEJ rejestracji jednostki śródlądowej o Lc do 12 m. stanowi właśnie UPROSZCZENIE życia i szkoda, iz takowego braku obowiązku nie udalo nam się do tej pory wywalczyć na morzu.

Czytasz nieuwaznie, albo wybiorczo: Ze swojej strony staram sie "uzmyslowić", ze "wybor" czyni akurat rejestracje mniej, jesli nie bezsensowna.
Szkoda, bo tyle sie naklikalem, by wrocic do punktu wyjscia...
Szkoda tez, ze starannie unikasz innych pytan i hipotez - rozumiem, ze postow duzo i tez nie mam czasu przebrnac przez wszystko, wiec i procesu - poszlakowego oczywiscie! - nie wytaczam, chociaz to o "wolnosci" interesuje mnie bardzo.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:44 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Moniia napisał(a):
Dziękuję, Kocurku... Wlasnie sie zastanawiałam nad polską banderą*(No dobra, 38.5 stopnia gorączki trochę mnie tłumaczy, prawda? :D).
Widzę, że gorączka nachodzi Cię regularnie (czyżby polski organizm nie chciał przystosować się do brytyjskiego klimatu) :-( viewtopic.php?f=17&t=15775&p=239132#p239132

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 21:56 

Catz napisał(a):
Ze swojej strony staram sie "uzmyslowić", ze "wybor" czyni akurat rejestracje mniej, jesli nie bezsensowna.

I tak i nie...
Zgadzam sie, że rejestracja (OBOWIĄZKOWA) jst bezsensowna...
Ale czemu uważasz, że akurat mozliwość wyboru (zarejestrować jacht lub nie) czyni tę czynność BEZSENSOWNĄ to juz nie rozumiem... ?
Dla mnie BEZSENSOWNA jest czynność a nie wybór pomiędzy jej wykonaniem lub nie...
Tu moja logika wysiada ...
Jak możesz to wyjaśnij ...
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 22:07 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Maar napisał(a):
Moniia napisał(a):
Widzę, że gorączka nachodzi Cię regularnie (czyżby polski organizm nie chciał przystosować się do brytyjskiego klimatu) :-( viewtopic.php?f=17&t=15775&p=239132#p239132

Nie, Marku, gorączka była uczciwa, nabyta w ciepłym kraju (odbiło mi i polazlam na Teide. Spotykając tam międzynarodowy tłum i międzynarodowe wirusy. Potem przez tydzień odchorowywalam zamiast sie urlopować...). A przeszło mi wlasnie po powrocie do odpowiedniego (społecznie) klimatu... ;)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 22:20 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Moniia napisał(a):
odbiło mi i polazlam na Teide.

Bo się szwendasz po kurortach, teraz hipsterswo jest modne ;-)
Trza było na Roque iść ;-)
Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 22:24 

bury_kocur napisał(a):
ak możesz to wyjaśnij ...

Znowu? Od poczatku???
Staram sie od wczoraj ( przed- ? ) i nawet od kilku ( kilkunastu? ) lat.
Wasze "argumenty" nie zmienily sie i znam je na pamiec: " wolnosc, dobrowolnosc, wolny wybor, Szwecja, wolnosc, dobrowolnosc, wolny wybor, Szwecja, wolnosc, dobrowolnosc, wolny wybor, Szwecja... )
Kiedys to rozumialem, bo rejestracja kojarzyla sie z inspekcja, inspektorami, kontrolami, kosztami, oplatami i innymi szykanami. "Bosmani" draznili mniej.
Znalem wtedy inny model. I rejestracji i Wolnosci.
Dekada minela.
Nie wiem jaki masz interes w swoim nawolywaniu ( filozoficzny? ), tym bardziej, ze zeglujesz jachtem zarejestrowanym w obcym kraju ( same asy ! ) i ze ponoc za bandera polska tesknisz czasami.
Ja nie mam zadnego - bardziej niz filozofia interesuje mnie pragmatyka - ta z wolnoscia w sprzecznosci zwykle nie wchodzi.
Zegluje pod nasza.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 22:45 

Catz napisał(a):
Nie wiem jaki masz interes w swoim nawolywaniu ( filozoficzny? ), tym bardziej, ze zeglujesz jachtem zarejestrowanym w obcym kraju

Ano właśnie - widzisz - kłopot polega na tym, że NIE MAM żadnego interesu ...

Bo ani mój status tzw spoleczny , ani moje dokumenty (patenty znaczy) ani kraj rejestracji mego jachtu a co za tym wszystkim idzie - moje możliwości żeglarskie - nie dają Ci mozliwości zrozumienia tego, do czego dążę...

A ja po prostu i bez żadnego własnego interesu dążę zwyczajnie w żeglarstwie DO NORMALNOŚCI - do tego, aby każdy żeglarz mógł sam decydować o swoim losie - aby mógl pływać gdzie, dokąd i na czym chce i aby w swoim żeglarskim życiu nic nie NIE MUSIAŁ a co najwyżej CHCIAŁ DOBROWOLNIE coś zrobić...

Ja wiem, że to co napisalem powyżej trudne jest do zrozumienia - że ktoś od wielu lat angażuje sie w dzialania, które nie przynoszą jemu osobiście żadnego interesu ...

Trudne ? prawda ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 23:19 

bury_kocur napisał(a):
Trudne ?

Nie.
Trudniejszym jest przyjecie do wiadomosci, ze owe "NORMALNOŚCI" sa dla innych absurdami.
Nie ma sensu kontynuowac: poza frazesami "wolnosc, dobrowolnosc, wolna wola, Szwecja" nie wyprodukowales niczego nowego.
No, moze z wyjatkiem kilku akcentow patetycznych o bezinteresownym bojowniku o wolnosc zeglarzy.
Tu jestem bezbronny! Ja tylko dokonalem antywolnosciowego aktu wrzucenia listu do skrzynki pocztowej.
Jako zniewolony, moge jednak zeglowac sobie gdzie, jak, kiedy i z kim chce. Od zawsze.
I pod polska bandera... Bo wolnosc niejedno ma imie.
Prawda?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 23:23 

Catz napisał(a):
"NORMALNOŚCI" sa dla innych absurdami.

Tak z ciekawości - co z wymienianej normalności jest dla ciebie absurdem ?
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 23:46 

bury_kocur napisał(a):
Tak z ciekawości - co z wymienianej normalności jest dla ciebie absurdem ?

Znowu? Od poczatku?
Sorry, ale czytanie jest latwiejsze niz pisanie.
Poczytaj ze trzy ostatnie stony. Moze wiecej...
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 07:06 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 11
Kolega John_Kanaka zadał proste pytania na które dostał odpowiedź na pierwszej stronie a teraz boi się pewnie coś zapytać bo się pewnie wystraszył , po co te przekomarzania ? Jest piękna pogoda , słoneczko świeci , wyluzujmy troszkę , życie samo nas w t.... pokopie. W sobotę woduję :D i to jest piękne .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 07:29 

johny411 napisał(a):
W sobotę woduję i to jest piękne .

To podobnie jak i ja i w zasadzie szkoda mi juz czasu na tlumaczenie rzeczy dla mnie oczywistych :lol:
I myślę, że na tym możemy zakończyć ten wątek.
CBDP
:rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 07:43 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Nie chodzi o uprzykrzanie, nie chodzi o to czy rejestracja jest łatwa czy trudna. Chodzi o to, że jest ograniczeniem prywatności i wolności obywatela. Niestety w niektórych dziedzinach otaczającej nas rzeczywistości takie ograniczenia są konieczne. Tyle, że każde takie ograniczenie musi być starannie uzasadnione i musi zostać wykazana niezbędność takiego ograniczenia. Ja usiłuję dopytac się Was czym to ograniczenie wolności, jakimi jest OBOWIAZKOWA REJSTRACJA WSZYSTKIEGO CO PŁYWA, jest uzasadnione. Z czego wynika konieczność takiej regulacji? Jak na razie odpowiadacie mi, że powinna być rejestracja, bo jest łatwa? No kur.. nie o to pytam! To nieistotne czy łatwa czy trudna, to nieistotne czy tania czy droga. Istotne jest czemu to ma służyć. A jak na razie to wychodzi na to, że niczemu.
Każdy OBOWIĄZEK jest ograniczeniem wolności i jako taki musi mieć silne uzasadnienie, jak na razie nikt żadnego uzasadnienia nie przytoczył. To, że gdzieś tam motorówka za szybko płynęła i komuś łódke ukradli to jeszcze nie powód, żeby wszystkim wprowadzac OBOWIĄZEK czegokolwiek.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

johny411 napisał(a):
życie samo nas w t.... pokopie
życie nie, sami sie kop0iemy w dupę m.in zgadzając się idiotyczne regulacje.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 3: bury_kocur, Moniia, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 08:01 

skipbulba napisał(a):
każde takie ograniczenie musi być starannie uzasadnione i musi zostać wykazana niezbędność takiego ograniczenia.

Co w zasadzie kończy watek, jako że brak jest takiego rozsądnego uzasadnienia.
AMEN !!!
:D
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 08:34 

Janna napisał(a):
Wydzieliłam z wątku "Informacje dla szczura lądowego"

A ktoś jeszcze bedzia miał w tej sprawie coś nowego do wniesienia ? :D
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona