Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 23:13

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 kwi 2014, o 20:04 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Catz napisał(a):
Szkoda wiec, ze w tylu postach powtarzasz tylko ten jeden, moim zdaniem, absurdalny.
tak, wiem. Poczucie wolności jest dla Ciebie pojęciem obcym, absurdalnym.
Catz napisał(a):
i nawet przy sciaganiu alimentow
Przekonałeś mnie, wprowadźmy obowiązek rejstracji, bo to pomoże w ściągalności alimentów.
Catz napisał(a):
Dziwie sie tylko, ze akt wrzucenia listu do skrzynki traktowany jest jako "ograniczenie wolnosci" i "schlebianie biurokratom".
JAk wczesniej przyznałeś, pojecie wolności jest Ci obce i absurdalne, więc nie będę Ci tłumaczył, że ograniczeniem wolności jest przymus rejestracji, a nie wrzucenie czegokolwiek gdziekolwiek
Catz napisał(a):
Niby co mam umiec zrobic??? Co pokazac, to zgaduje
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii, obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" :D

EOT

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2014, o 20:15 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
skipbulba napisał(a):
Poczucie wolności jest dla Ciebie pojęciem obcym, absurdalnym.

Innym. Pisanym przez W.
skipbulba napisał(a):
Przekonałeś mnie, wprowadźmy obowiązek rejstracji, bo to pomoże w ściągalności alimentów.

Owszem. Miedzy innymi, niezliczonymi, "jednostkowymi przypadkami".
skipbulba napisał(a):
JAk wczesniej przyznałeś, pojecie wolności jest Ci obce i absurdalne,

Klamiesz? Manipulujesz? Znowu nie przeczytales?
skipbulba napisał(a):
więc nie będę Ci tłumaczył, że ograniczeniem wolności jest przymus rejestracji, a nie wrzucenie czegokolwiek gdziekolwiek

Bo i nie potrafisz tego wytlumaczyc. Gdybys potrafil, juz dawno byloby po ptokach.
skipbulba napisał(a):
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii, obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi"

Jeden z najglupszych tekstow oklepanych.
Co on zreszta ma do dyskusji? Zreszta kazdej?
skipbulba napisał(a):
EOT

yhy ;)
Catz z Paryza

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 07:21 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Catz, zapoznaj się z realiami polskimi. Odpowiedz mi na pytanie czy we Francji jrst zarejestrowany jacht Natalie. Ile Natalij jest? Moze 20? W Polsce moze być jedna. Ogranicza to wolnosć pozostałych 19 armatorów? Ogranicza w sposób nieuzasadniony? Odpowiedz mi na pytanie czy SKK przy dobrowolnej rejestracji w tym stowarzyszeniu wymaga zaświadczenia z urzędu skarbowego? Czy jesli polskie stowarzyszenie ząda przy obowiązkowej rejesttacji takiego zaświadczenia to jest to zbędne ograniczenie wolnosci?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 11:49 

Catz napisał(a):
Innym. Pisanym przez W.
bla, bla, bla... wolność jest jedna. "Kto rezygnuje z wolności w imię bezpieczeństwa nie zasługuje na żadne z nich","Społeczeństwo, które będzie sprzedawać odrobinę wolności za odrobinę porządku, utraci obie te zalety, na obie bowiem nie zasługuje" Thomas Jefferson
Catz napisał(a):
Owszem. Miedzy innymi, niezliczonymi, "jednostkowymi przypadkami"
Trele morele.
Catz napisał(a):
Klamiesz? Manipulujesz? Znowu nie przeczytales?
wyciągam wnioski z Twoich wypowiedzi.
Catz napisał(a):
Bo i nie potrafisz tego wytlumaczyc. Gdybys potrafil, juz dawno byloby po ptokach.
No cóż, niektórym nie da sie niczego wytłumaczyć.
Catz napisał(a):
Jeden z najglupszych tekstow oklepanych.
Co on zreszta ma do dyskusji? Zreszta kazdej?
No własnie, nie rozumiesz.
Catz napisał(a):
yhy
cóż, trudno przejśc do porządku dziennego z takimi bzdurami, jak te które wypisujesz.
Każdy obowiązek jest ograniczeniem wolności człowieka, to oczywiste. Nie mniej na niektóre ograniczenia się godzimy, jeśli można uzasadnić, że ich brak może ISTOTNIE wpłynąć na dobro drugiego cżłowieka, na wolność drugie człowieka. Każde nieuzasadnione ograniczenie, każdy nieuzasadniony obowiązek to nie demokracja i wolnosc, to dyktatura. IMHO obowiązek permanentnej rejestracji nijak nie jest uzasadniony, nigdzie i nikt nie przedstawił żadnych danych, z których wynikałoby, że brak rejstracji ISTOTNIE wpływa na dobro, życie, zdrowie czy wreszcie wolność innych ludzi. Łatwość czy trudność, taniość czy drogość, szczegółowość czy lakoniczność nie ma tu nic do rzeczy. Sam obowiązek jest ograniczeniem wolności i jako taki musi być bardzo starannie, przekonująco i na bazie naukowych badań, a nie przekonań kogokolwiek, uzasadniony.

Teraz już EOT
Colonel napisał(a):
Catz, zapoznaj się z realiami polskimi. Odpowiedz mi na pytanie czy we Francji jrst zarejestrowany jacht Natalie. Ile Natalij jest? Moze 20? W Polsce moze być jedna. Ogranicza to wolnosć pozostałych 19 armatorów? Ogranicza w sposób nieuzasadniony? Odpowiedz mi na pytanie czy SKK przy dobrowolnej rejestracji w tym stowarzyszeniu wymaga zaświadczenia z urzędu skarbowego? Czy jesli polskie stowarzyszenie ząda przy obowiązkowej rejesttacji takiego zaświadczenia to jest to zbędne ograniczenie wolnosci?
To bez większego znaczenia Andrzeju. Nie są istotne szczegóły procesu rejestracji. Istotne jest czy owa rejstracja jest niezbędna czy nie? Dopiero wtedy jeśli uznamy, że jest niezbędna możemy rozważyć wprowadzenia ograniczenia wolności jakim jest obowiązek rejestracji.
Moim zdaniem nie jest i nikt nie przytoczył argumentu, który by uzasadniał jej konieczność

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 14:37 

skipbulba napisał(a):
wyciągam wnioski z Twoich wypowiedzi.

Przeinaczasz, nadinterpretujesz i wytwory swojej wyobrazni wciskasz mi usta.
skipbulba napisał(a):
Każdy obowiązek jest ograniczeniem wolności człowieka, to oczywiste.

Oczywiscie z wyjatkiem obowiazku malowania czytelnych danych personalnych (!!!) na lodce. Prawda?
skipbulba napisał(a):
IMHO obowiązek permanentnej rejestracji nijak nie jest uzasadniony, nigdzie i nikt nie przedstawił żadnych danych, z których wynikałoby, że brak rejstracji ISTOTNIE wpływa na dobro, życie, zdrowie czy wreszcie wolność innych ludzi.

Owszem. Pisalem o konkretnych, istotnych korzysciach w roznych domenach zycia, podalem przyklady, ilustracje i nawet cyfry. Bez echa: zdobyles sie tylko na komentarze typu "pitolenie, farmazony, blabla, trele morele" i "jednostkowe przypadki, wolnosc i Szwecja".
Colonel napisał(a):
Catz, zapoznaj się z realiami polskimi.(......) to jest to zbędne ograniczenie wolnosci?

Colonel, znam bardzo dobrze realia polskie i jako pierwszy w tym watku wyrazilem watpliwosc na temat mozliwosci wprowadzenia takiej rejestracji przy aktualnym stanie rzeczy.
Wbrew temu co usiluje wmowic Skipbulba, nigdy i nigdzie nie pisalem o woli dokonania zmian i rewolucji. Nie namawiam, nie agituje, nie judze: Powiedzialem tylko, ze istnieja inne modele ( niz Szwecja ) i ze przynosza wymierne korzysci wszystkim - nie tylko armatorom i wodniakom - bez wiekszych strat na honorze i godnosci osobistej.
Nawet staralem sie to uzasadnic...
Na postawione pytania odpowiadam oczywiscie: tak! Ale:
Jaromir zadal sobie ( z powodzeniem! ) trud stworzenia wizji warunkow rejestracji z "ludzka twarza", czyli odpowiadajacych swiatowym normom i swoje rozwazania zakonczyl ciekawym pytaniem:
"Komu przeszkadzałaby taka pozbawiona obecnego, biurokratycznego przegięcia rejestracja?"
Ja wiem - jednostkowym przypadkom "wolnosciowcow" za kazda cene.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 15:14 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
skipbulba napisał(a):
To bez większego znaczenia Andrzeju. Nie są istotne szczegóły procesu rejestracji. Istotne jest czy owa rejstracja jest niezbędna czy nie? Dopiero wtedy jeśli uznamy, że jest niezbędna możemy rozważyć wprowadzenia ograniczenia wolności jakim jest obowiązek rejestracji.
Moim zdaniem nie jest i nikt nie przytoczył argumentu, który by uzasadniał jej konieczność

Drogi Maćku - w zasadzie zgoda.
Zauważ jednak, że obowiązek przypisania każdej jednostki korzystającej z wód morskich do jednego, konkretnego państwa (bandery) wynika z przyjętej powszechnie konwencji międzynarodowej. Tej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_ ... awie_morza
Zauważ, że Konwencja ta powstała nie po to, aby powszechnie i globalnie ograniczać wolność, ale po to, by konkretne elementy tej wolności chronić. Na przykład prawo nieszkodliwego przepływu, na przykład ograniczenie ścigania na wodach m-narodowych, na przykład limitowanie prawa rewizji, na przykład zdecydowana penalizacja piractwa...
Może nam się oczywiście nie podobać ograniczenie wolności, jakie ma miejsce w wyniku funkcjonowania tej Konwencji, ale będzie to niezgoda jakby mało konstruktywna. Bowiem o ile można próbować wywierać wpływ na tworzenie i zmienianie prawa "naszych własnych" biurokratów albo naszych reprezentantów w parlamencie - o tyle w zmianę konwencji międzynarodowej w wyniku wpływu żeglarzy na ONZ - mało jakoś wierzę...

Problemem moim zdaniem jest zatem konkretny sposób, w jaki konkretne państwo bandery reguluje kwestię potwierdzenia przynależności jednostek. To tu można próbować zmieniać regulacje na poziomie własnego państwa... Zauważ jednak najpierw - wszystkie chyba cywilizowane państwa regulują tą kwestię... poprzez jakąś formę rejestracji statków morskich, w tym również jednostek przyjemnościowych...

Czy przyjęty w konkretnym kraju sposób i tryb rejestracji jest uciążliwy i/lub kosztowny dla właścicieli jednostek, w tym w szczególności dla właścicieli przyjemnościowych jednostek morskich - to już kwestia szczegółów.
Oczywistym jest, że mniej uciążliwa jest taka rejestracja, która oferowana jest raczej jako możliwość skorzystania z ochrony Konwencji przyjętej przez państwo bandery, niż taka, która wymuszana jest jako bezwzględny obowiązek.
Oczywistym jest, że mniej uciążliwa jest taka rejestracja, do której wystarcza samo oświadczenie właściciela/posiadacza jednostki, od takiej, przy której wymagany jest jakiś wydumany przez biurokratów zestaw kompletnie do niczego poza rejestracją niepotrzebnych dokumentów.
To dlatego zestawiam tu uparcie polską, obowiązkową, zbiurokratyzowaną i uciążliwą rejestrację jachtów z rejestracją zalecaną w przypadku żeglugi m-narodowej przez UK, a konkretnie z rejestracją w Small Ship Register.
Jak widać - szczegóły czynią dużą różnicę... Chodzi mi o to, by szczegóły rejestracji w Polsce upodobniły się kiedyś w szczegółach do tej, którą miałem okazje poznać w UK...

Drogi Catz'u - czy zamiast wymieniać wirtualno-werbalne bęcki z Maćkiem, mógłbyś poświęcić chwilę i opisać jak wygląda rejestracja jachtu we Francji?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 15:56 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
" Na przyklad penalizacja piractwa " - to wszystko zalezy od Nas ludzi. Np taki Sultan Sabahu i Sulu juz dawno powinnien byc sadzony za przymykanie oczu na piractwo. Tymczasem szybkie udki ,tam uciekaja. Gostek wspiera i finansuje fundamentalistow na Poludniowych Filipinach.

Wlasciciel Brunei, w ktoryms tak juz pokoleniu, jeden z najbogatszych ludzi na Swiecie, zwalcza piractwo. Obaj bardzo religijni muzulmanie. Jego lodzie i okrety, gdy podejrzana jednostka plywajaca nie zatrzyma sie do kontroli, to daja ognia i piraci juz sa u Neptuna. Media o tym nie pisza, bo to daleko.

Pzdr

Andrzej JKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 16:30 

pierdupierdu napisał(a):
Drogi Catz'u - czy zamiast wymieniać wirtualno-werbalne bęcki z Maćkiem, mógłbyś poświęcić chwilę i opisać jak wygląda rejestracja jachtu we Francji?

Musi byc "zamiast"? Bo jesli tak, to niczego nie opisze!
Zreszta i tak opisze krotko, bo jest dosc dokladnie tak, jak to sobie wykombinowales.
W sumie jeszcze prosciej - maszynka jest nakrecona i dziala sama.
Kilka drobiazgow:
Teoretycznie jakis papier musi miec kazda zaglowka powyzej 5m.
Kupujac jacht nowy, albo uzywany u profesjonalisty, formalnosciami zwykle zajmuje sie sprzedawca.
Z okazji: nie ma problemu, jesli nabytek byl zarejestrowany, czyli praktycznie zawsze.
Jesli nie byl, tez nie ma, ale trzeba pokazac, pomierzyc ( jesli okaz rzadki ) i zaplacic za to... Dlatego tez kazdy ma interes zarejestrowac: jachty bez papierow sprzedaja sie gorzej.
Budowa amatorska: deklaracja na honor, zakaz sprzedazy przez piec lat.
Jachty ( nadal pisze o zaglowych ) do 7m ( polowa flotylli...) nie potrzebuja zadnych znakow na kadlubie.
Powyzej 7m - nazwa i inicjaly "portu macierzystego" wystarcza.
Nie ma podzialu na jachty morskie, srodladowe, zatokowe etc. - jest podzial na morze i wody wewnetrzne i rozne rejestracje... Ale formalnosci te same, wiec kazdy wybiera "wieksza".
Ubezpieczenie nie jest obowiazkowe. Ale wymagane przez chyba wszystkie porty "zimowania", wiec jesli nie masz miejsca w ogrodku...
Nie ma zadnych stopni i patentow.
Na 5 moich lodek (6-7m) zarejestrowana jest tylko jedna, wiec przymus jest wzgledny. ;)
Catz Jeszcze Na Wolnosci ( znaczy nie z wiezienia )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 17:51 

pierdupierdu napisał(a):
Zauważ jednak.../cut/...tej, którą miałem okazje poznać w UK...

Jaromirze Drogi ;)
przecież ja nie mówię, wbrew temu co wypisuje mój francuski adwersarz, że rejestracja sensu nie ma w ogóle, tylko, że:
1. rejestracja WSZYSTKIEGO co się rusza nie ma uzasadnienia.
2. rejestracja nijak nie wpłynie na to czy łódki będą oznakowane czy nie, bo obowiązek oznakowania takiego czy siakiego już jest i niewiele z tego wynika, więc obowiązkowa rejestracja żadnym remedium na nic nie będzie.
3. obecnie obowiązujące zapisy rejestracyjne i oznaczeniowe są wystarczajace
4. rejestracja obowiązkowa JEST ograniczeniem wolności i jako taka musi być doskonale uzasadniona.
Być może morska rejestracja jest uzasadniona, nie zastanawiałem się nad tym, ale byłbym skłonny dyskutować czy jest konieczna OBOWIĄZKOWA REJESTRACJA KAZDEJ ŁÓDKI co pływa po morzu. Raczej nie i o ile wiem takiego obowiązku nie ma.
Catz napisał(a):
Przeinaczasz, nadinterpretujesz i wytwory swojej wyobrazni wciskasz mi usta.
Nic Ci nie wciskam w usta, bo brzydliwy jestem.
Catz napisał(a):
Oczywiscie z wyjatkiem obowiazku malowania czytelnych danych personalnych (!!!) na lodce. Prawda?
Nigdzie niczego takiego nie napisałem, więc sam nie kłam i nie nadinterpretowuj. Pisałem, że taki obowiazek jest, a nie że uważam go za sensowny czy słuszny.
Catz napisał(a):
Wbrew temu co usiluje wmowic Skipbulba, nigdy i nigdzie nie pisalem o woli dokonania zmian i rewolucji.
Nie, za to krytykujesz nastawienie tych, którzy o te zmiany walczą i nad nimi pracują. Wychodzi na jedno.
Catz napisał(a):
Teoretycznie jakis papier musi miec kazda zaglowka powyzej 5m.
Oooo.... czyli jednak nie wszystkie? Cóż za niedopatrzenie :P

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 18:56 

skipbulba napisał(a):
Nic Ci nie wciskam w usta, bo brzydliwy jestem.

I elegancki! ;)
skipbulba napisał(a):
więc sam nie kłam i nie nadinterpretowuj. Pisałem, że taki obowiazek jest, a nie że uważam go za sensowny czy słuszny.

"Kłamanie sam" jest bez sensu.
Jednak nie tylko nie oburzyles na ten kretynski pomysl - ani "wolnosciowo", ani nawet estetycznie - ale i preferujesz ten system od zwiazanych z rejestracja numerami.
skipbulba napisał(a):
Nie, za to krytykujesz nastawienie tych, którzy o te zmiany walczą i nad nimi pracują. Wychodzi na jedno.

Bo myslisz tylko o jednym. Jaka krytyka, jakie zmiany, jaka walka i praca?
skipbulba napisał(a):
Oooo.... czyli jednak nie wszystkie? Cóż za niedopatrzenie

Oooo! jednak czytasz? Zawsze mozesz przykablowac.
skipbulba napisał(a):
ja nie mówię, wbrew temu co wypisuje mój francuski adwersarz, że rejestracja sensu nie ma w ogóle, tylko, że(.... )takiego obowiązku nie ma.

Nie tylko czytasz, ale i linie ataku/obrony zmieniasz umiejetnie w miare postepow w lekturze.
Catz z Paryza ( Francja )

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 20:37 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Catz napisał(a):
Oczywiscie z wyjatkiem obowiazku malowania czytelnych danych personalnych (!!!) na lodce.

Ten obowiązek umieszczania czytelnych danych personalnych, jeśli się przyjrzeć, wygląda na jeszcze gorsze rozwiązanie, niż rejestracja. Z dwojga złego, wolałbym już anonimowy dla postronnych numer rejestracyjny, niż takie rozwiązanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 20:51 

Alterus napisał(a):
wolałbym już anonimowy dla postronnych numer rejestracyjny, niż takie rozwiązanie.

Tylko nie rejestracyjny! Tylko nie rejestracyjny!!!!!!!!!!!!!
Bo i mozna sie obejsc bez ;)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 21:17 

Catz napisał(a):
I elegancki!
No to akurat zaleta, którą posiadłem w ograniczonym stopniu :D
Catz napisał(a):
"Kłamanie sam" jest bez sensu.
Jop, lepiej w grupie :D
Catz napisał(a):
Jednak nie tylko nie oburzyles na ten kretynski pomysl - ani "wolnosciowo", ani nawet estetycznie - ale i preferujesz ten system od zwiazanych z rejestracja numerami.
Nie, nie preferuję żadnego systemu, uważam, że rejestracja jest zbędna. Natomiast nie rozumiem idei jakoby obowiązek rejstracji miał wpłynąć na tych co i tak mają gdzieś oznaczanie swojej jednostki.Należy wpłynąć na policję, żeby egzekwowała istniejące prawo, a nie wprowadzać nowe regulacje... lub znieść obowiązek oznaczania łódki w ogóle
Catz napisał(a):
Oooo! jednak czytasz? Zawsze mozesz przykablowac.
No widzisz jednak czytam, nie zakabluję, bo uważam, że brak obowiązku rejestracji jest słuszny
Catz napisał(a):
Nie tylko czytasz, ale i linie ataku/obrony zmieniasz umiejetnie w miare postepow w lekturze
Nieee, trzymam się tego samego cały czas. Uważam, że obowiazek rejestracji jest zbędny.
Alterus napisał(a):
Ten obowiązek umieszczania czytelnych danych personalnych, jeśli się przyjrzeć, wygląda na jeszcze gorsze rozwiązanie, niż rejestracja. Z dwojga złego, wolałbym już anonimowy dla postronnych numer rejestracyjny, niż takie rozwiązanie.
Ale co Ci w tym przeszkadza? Przecież nie ma zakazu rejestracji. Kto woli numery od swojego nazwiska może sobie zarejestrować łódkę.
Catz napisał(a):
Tylko nie rejestracyjny! Tylko nie rejestracyjny!!!!!!!!!!!!!
Aja gdzieś tak napisałem? O ile mnie pamięć nie zawodzi pisałem o braku obowiązku, a nie o zakazie numerów rejestracyjnych.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 21:47 

skipbulba napisał(a):
No to akurat zaleta, którą posiadłem w ograniczonym stopniu

Zadna to zaleta.
skipbulba napisał(a):
Nie, nie preferuję żadnego systemu,

Jedne jednak zwalczasz z oburzeniem swietym, inne, kretynskie, tolerujesz bez oburzenia swietego, bo latwiej zapamietac.
skipbulba napisał(a):
Natomiast nie rozumiem idei jakoby obowiązek rejstracji miał wpłynąć na tych co i tak mają gdzieś oznaczanie swojej jednostki.

Bo masz fiksacje funkcjonalna ( to nie bluzg ) na temat "szkod, kradziezy i wlasnosci". Reszte olewasz ( nie dostrzegasz ), jak to wypada prawdziwemu prawicowcowi.
skipbulba napisał(a):
nie zakabluję, bo uważam, że brak obowiązku rejestracji jest słuszny

Tylko dlatego? ;)
Napisalem o swoich lodkach w kontekscie imputacji: przymus i w kontrascie do "obowiazku" - chodzilo mi o "interes" kazdego i wszystkich.
skipbulba napisał(a):
Ale co Ci w tym przeszkadza?

Nie do mnie wprawdzie, ale wszystko: wolnosc, estetyka i najbardziej nieestetyczne i kosztowne ograniczenie rzeczywistej wolnosci.
skipbulba napisał(a):
Aja gdzieś tak napisałem?

Nie.
To ja to napisalem: znowu czytasz nieuwaznie! ;)
Catz Z tego tam...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 23:23 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Już zaczynam się gubić kto czego chce, w imię czego i za jaką cenę. I co kogo bardziej niewoli.
A nie prościej ustalić, że żeglarze rejestrować powinni, a motorówkarze muszą..?
Rzymskim targiem? :-D
(Nie to, żebym miał coś przeciwko motorkowym, ale na kogoś paść przecież musi :cool: )

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: kawa62
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 06:28 

Catz napisał(a):
Zadna to zaleta.
Elegancja to nie zaleta? No mam odmienne zdanie.
Catz napisał(a):
Jedne jednak zwalczasz z oburzeniem swietym, inne, kretynskie, tolerujesz bez oburzenia swietego, bo latwiej zapamietac.
Nie, wszystkie zwalczam, ale o ile pamiętam to dyskusja jest o wprowadzeniu obowiązkowych rejestracji dla wszystkich jednostek, a nie o tym czy oznakowanie w ogóle ma sens. Wypowiadam się cały czas w dwóch kwestiach: 1. Rejestracja obowiązkowa, moim zdaniem, jest zbędna, 2. wprowadzenie obowiazkowej rejestracji nie wpłynie na to. że Ci którzy olewają obecnie istniejący obowiazek oznaczania łódek, nagle zaczną je oznaczać. ( bo to było wyjściową tezą. Nieoznakowana łódka spowodowała szkode ->wprowadzić obowiązek rejestracji! Tyle, że akurat ta łódka miała obowiązek być oznakowana, więc co obowiązek rejestracji zmieni w kwestii oznakowania? Nic! )
Tak specjalnie dla Ciebie mogę dopisać: Uważam obowiązek oznaczania łódek inaczej niż nazwą na burcie za zbędny.
Catz napisał(a):
Bo masz fiksacje funkcjonalna ( to nie bluzg ) na temat "szkod, kradziezy i wlasnosci". Reszte olewasz ( nie dostrzegasz ), jak to wypada prawdziwemu prawicowcowi.
Taak, wiem Ty za to masz lewacką fiksację "będziemy ich tak długo kochać, aż oni nas pokochają". I owszem nie zgadzam się z tym, że należy ograniczyć ludziom wolność, bo Ty i9 paru innych nawiedzonych wiecie lepiej co jest dla ludzi dobre.
Ale to wszystko jest bez znaczenia, bo nie wiem jak we Francji, ale w Polsce Konstytucja zabrania ograniczać wolności obywateli w innych przypadkach niż istotne zagrożenie zdrowia lub życia osób trzecich. I tyle. Dyskusja nad czymś co jest niezgodne z Konstytucją jest bezcelowa. Olewam dochodzenie alimentów poprzez obowiązek rejestracji jachtów, masz rację. To absurd.
Catz napisał(a):
"interes" kazdego i wszystkich.
Interes każdego nie może być uzasadnieniem do ograniczania wolności innych.
Catz napisał(a):
Nie do mnie wprawdzie, ale wszystko: wolnosc, estetyka i najbardziej nieestetyczne i kosztowne ograniczenie rzeczywistej wolnosci.
Możesz wyjaśnić na czym polega to "ograniczenie rzeczywistej wolności"? Bo to absurd jakiś.
Catz napisał(a):
To ja to napisalem: znowu czytasz nieuwaznie! ;)
Chciałem się upewnić, bo staram się nie pisać idiotyzmów odmiennie niż Ty :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 06:56 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
pierdupierdu napisał(a):
Zauważ jednak, że obowiązek przypisania każdej jednostki korzystającej z wód morskich do jednego, konkretnego państwa (bandery) wynika z przyjętej powszechnie konwencji międzynarodowej.

Drogi Jaromirze- w zasadzie zgoda.
Zauważ jednak, że istniej też śródlądzie i właściwie tego dotyczy dyskusja.
;) :)

Drogi Catzu choć Maciek starał Ci to już wytłumaczyć spróbuję i ja.
Pofantazjujmy i przyjmijmy, że Państwo nakłada na Ciebie obowiązek corocznego składania sprawozdania z ilości wody zużytej do podlewania kwiatów (sprawdź czy przypadek nie dotyczy Francji). Po roku się odmieniło i sprawozdanie składasz co kwartał. Po następnym do sprawozdania dołączasz wykaz roślin, obowiązują nazwy łacińskie oraz ich wiek. Następnie takie sprawozdanie składasz co kwartał dołączając informacje o używanych nawozach ich dawkach producentach i miejscach zakupu. ...tu mała przerwa na Tfurczość urzędników... przed każdorazowym podlaniem kwiatów występujesz o zgodę do Starostwa.
Drogi Catzu a powiedz teraz do którego momentu spełnianie tych wymagań było by dla Cibie "nieuciążliwe"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 08:29 

Kurde!!! Jacek !!! :D czy ja na prawdę tak beznadziejnie posługuję się językiem polskim, że nikt nie rozumie o co mi chodzi?!?! :rotfl:

Uciążliwość jest bez znaczenia

Jeśli istnienie obowiązkowej rejestracji ma uzasadnienie to nawet największa uciążliwość nie powinna być argumentem za rezygnacją z rejestracji.

Natomiast, jeśli obowiązkowa rejestracja jest zbędna i nie ma uzasadnienia, to nawet najlżejsze obciążenia są zbyt duże.

Kwestią sporną tutaj jest ustalenie czy rejestracja jest niezbędna czy nie. Ja uważam, że nic na dzień dzisiejszy (łącznie z argumentami Catza) nie uzasadnia wprowadzenia obowiązku rejestracji. A już na pewno nie powód podany przez Kawę czyli to, że ludzie nie oznaczają swoich jachtów zgodnie z OBOWIAZUJĄCYMI przepisami. Bo jeśli nie stosują się do obowiązujących przepisów to skąd wniosek, że zastosują się do nowych?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 08:47 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
skipbulba napisał(a):
Kurde!!! Jacek !!! :D czy ja na prawdę tak beznadziejnie posługuję się językiem polskim, że nikt nie rozumie o co mi chodzi?!?! :rotfl:
No każdy z nas ma jakieś ograniczenia... :rotfl:
Liczyłem, że Catz odpowie a Twojej odpowiedzi byłem pewny.

Jednym z mitów za obowiązkową rejestracją jest łatwość ustalenia sprawcy. Jest to myślenie życzeniowe a wszelkie analogie motoryzacyjne nieuzasadnione. Po pierwsze łatwiej zapamiętać imię i nazwisko niż pełen numer rejestracyjny. W przypadku gdyby istniał jeden centralny skomputeryzowany system z ciągłym dostępem do niego uprawnionych służb szybkie ustalenie sprawcy i tak jest psu na budę gdy okaże się, że właściciel, niekoniecznie sprawca mieszka na drugim krańcu Polski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 10:30 

skipbulba napisał(a):
powód podany przez Kawę czyli to, że ludzie nie oznaczają swoich jachtów zgodnie z OBOWIAZUJĄCYMI przepisami.

Cóż - Kawa pisał nie tylko o oznaczaniu, ale o rejestracji. Konkretnie - chciałby obowiązkowej rejestracji dla wszystkich, ponieważ właściciel jednostki, która Kawie wyrządziła jakąś szkodę nie dopełnił obowiązku rejestracji, jaki na nim ciążył z tytułu obecnie obowiązujących przepisów.
Taka "logika"....

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 11:15 

No przecież o tym własnie pisze Jarku :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 11:48 

Jacek Woźniak napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Zauważ jednak, że obowiązek przypisania każdej jednostki korzystającej z wód morskich do jednego, konkretnego państwa (bandery) wynika z przyjętej powszechnie konwencji międzynarodowej.

Drogi Jaromirze- w zasadzie zgoda.
Zauważ jednak, że istniej też śródlądzie i właściwie tego dotyczy dyskusja.
;) :)

Dyskusja tu swobodnie i całkiem bezrefleksyjnie miesza sprawy rejestracji i oznaczania jednostek na śródlądziu i na morzu. Dzieje się tak mimo tego, że w Polsce sprawy rejestracji jednostek pływających po morzu i jednostek pływających tylko po śródladziu reguluje w kompletnie odmienny sposób zestaw kompletnie odmiennych aktów prawnych...

Ja w poście, którego fragment zacytowałeś pisałem wyłącznie o morzu. O tym, że wynikająca z realizacji Konwencji Prawa Morza potrzeba dokumentowania przynależności państwowej każdej jednostki na morskich wodach m-narodowych zaowocowała utworzeniem rejestrów w niemal wszystkich państwach - również dla jednostek przyjemnościowych przebywających na wodach morskich. I pisałem o tym jeszcze, że rejestracja morska może być bezstresowa i prosta albo zbiurokratyzowana i stresująca, a zależy to od szczegółów przyjętych rozwiązań w zakresie trybu i sposobu rejestracji.

-------------------------------
Teraz będzie o stanie regulacji rejestracyjnych na polskim śródlądziu.
Uważam, że funkcjonująca od kilku lat całkowita dobrowolność rejestracji wobec 99.9% śródlądowych jachtów żaglowych oraz towarzyszący temu obowiązek rejestracji wobec większości szybkich jednostek motorowych (wszystkie pow. 15kW) - są rozsądnym kompromisem miedzy zapędami kontrolujących nasze życie biurokratów a oczekiwaniami użytkowników polskiego śródlądzia.
W obecnych przepisach zmieniłbym jednak koniecznie zbędnie szczegółowe przepisy dot. trybu rejestracji oraz zmieniłby instytucje dokonujące rejestracji.
I tak:
- Wymaganie podawania numeru silnika (w tym silnika przyczepnego...) oraz pow. żagli a także obowiązek informowania organu rejestracyjnego o każdej zmianie tych danych - to zapisy ośmieszające swoich autorów, kompletnie zbędne, niemożliwe do wyegzekwowania i martwe.
- Za wadliwe uważam również to, że w PZŻ/PZMiNW płaci się za rejestrację aż 60PLN, podczas gdy w dowolnym Starostwie czy Urzędzie Miejskim za całkowicie wystarczającą dla celów identyfikacji właściciela łódki rejestrację "wędkarską" opłata rejestracyjna wynosi niemal cztery razy mniej.
- Ponadto biura PZŻ zajmujące się rejestracją są nieliczne, trudno dostępne i czynne zaledwie kilka godzin w tygodniu.
- PZMiNW nie posiada nawet takich "biur", tam dokonanie czynności z dziedziny administracji publicznej wymaga wcześniejszego telefonicznego umówienia się na spotkanie z oddelegowaną do dokonania takiej czynności osobą.
- Warto także wiedzieć, że obowiązkowej wobec sporej części śródlądowych motorówek rejestracji w PZMiNW towarzyszą wciąż próby wyłudzania opłat za "samoprzylepne tablice rejestracyjne", które produkuje spółka personalnie powiązana z członkami zarządu tego związku. Tymczasem od śródlądowych jachtów motorowych posiadania zunifikowanych "tablic rejestracyjnych" nie wymaga żaden przepis.

Z wyżej wymienionych powodów uważam, że rejestracja jachtów śródlądowych powinna obejmować jedynie taki zakres formalności, jaki towarzyszy dziś rejestracji "wędkarskiej", przy zbliżonej opłacie.
Ponadto czynności administracyjne związane z rejestracją powinny zostać przekazane do właściwości starostw/urzędów miejskich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 20:46 

skipbulba napisał(a):
Elegancja to nie zaleta? No mam odmienne zdanie.

Mylisz sie : Jest darem bożym! Mimo, że rymuje sie z Francja. ;)
skipbulba napisał(a):
nie zgadzam się z tym, że należy ograniczyć ludziom wolność, bo Ty i9 paru innych nawiedzonych wiecie lepiej co jest dla ludzi dobre.

Tez bym sie z tym stanowczo nie zgodzil!
Twoje "ograniczenie wolnosci" jest dla mnie klasycznym, typowym przejawem holdowania wyzszosci "zasad" nad zdrowym rozsadkiem.
skipbulba napisał(a):
Chciałem się upewnić, bo staram się nie pisać idiotyzmów odmiennie niż Ty

Nie ustawaj w staraniach i dobrze, ze sie upewniasz!
Jacek Woźniak napisał(a):
Drogi Catzu a powiedz teraz do którego momentu spełnianie tych wymagań było by dla Cibie "nieuciążliwe"?

Od pierwszego.
Co bylo do wygrania?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 21:16 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 48
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
pierdupierdu napisał(a):
Konkretnie - chciałby obowiązkowej rejestracji dla wszystkich, ponieważ właściciel jednostki, która Kawie wyrządziła jakąś szkodę nie dopełnił obowiązku rejestracji, jaki na nim ciążył z tytułu obecnie obowiązujących przepisów.

Chciałbym aby obowiązkowa rejestracja wiązała się obowiązkowym oznaczeniem na jednostce pływające. Mniej mnie interesuje jak będzie forma tego oznakowania. Może być numer, może być nazwisko a może być i obrazek (byle tylko się nie powtarzały), aby tylko coś było na burcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 21:23 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
kawa62 napisał(a):
Chciałbym aby obowiązkowa rejestracja wiązała się obowiązkowym oznaczeniem na jednostce pływające
Oznaczanie jednostek JEST obowiązkowe. Po co do tego obowiązkowa rejestracja?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 21:25 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
kawa62 napisał(a):
Chciałbym aby obowiązkowa rejestracja wiązała się obowiązkowym oznaczeniem na jednostce pływające. Mniej mnie interesuje jak będzie forma tego oznakowania. Może być numer, może być nazwisko a może być i obrazek (byle tylko się nie powtarzały), aby tylko coś było na burcie.

1. To po co obowiązkowa rejestracja jeśli wystarcza nazwisko lub obrazek?
2. Podczas zdarzenia które opisałeś istniał obowiązek oznaczania (co już tu napisano). Chciałbyś aby ten obowiązek uczynić bardziej obowiązkowym?

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 21:47 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 48
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Stara Zientara napisał(a):
Oznaczanie jednostek JEST obowiązkowe. Po co do tego obowiązkowa rejestracja?

Czy ktoś sprawdza ten obowiązek ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 22:05 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1941
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
kawa62 napisał(a):
Czy ktoś sprawdza ten obowiązek ?

Może należałoby więc działać w kierunku egzekwowania obowiązującego prawa, a nie wprowadzać nowe - restrykcyjniejsze?
Część osób nie kasuje biletów w autobusie. Zamiast pogonić do roboty kontrolerów wprowadzamy obowiązek wszczepiania obywatelom chipów i identyfikacji każdego przy wsiadaniu? :cry:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 22:22 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Tradycja chyba taka kiedyś była (człek porażon tem co widzi już niczego pewnem nie jest :oops: ) coby nazwy jachtom pisać na rufie.
A to rozwiązałoby kłopot autorowi wątka. Całkiem wystarczające "oznaczenie jednostki".
Tylko dziś jakoś pasjami ludziska piszą nazwy na dziobie, a nawet niektórzy mają numer rejestracyjny - też nie na pawęży jednakoż.
Co prawda dziś to nawet o pawęż trudno :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 22:34 

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Podczas zdarzenia które opisałeś istniał obowiązek oznaczania (co już tu napisano).

Podczas zdarzenia opisanego przez Kawę jednostka, która mu zaszkodziła wedle wszelkiego prawdopodobieństwa podlegała również obowiązkowi rejestracji (no chyba że wytworzyła ona "wielkie fale" przy pomocy silnika o mocy niższej niż 15kW...).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona