Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 16:12

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2014, o 14:07 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Cape! Ale my nie chcieliśmy pojeździć sobie samochodem po Grecji, ale skuterami po Hvarze. Nie będziemy analizować cen najmu w Grecji, ani nawet w Albanii...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2014, o 22:22 

Primosten nie osiągnął najwyższych not, jeśli chodzi o turystyczne wrażenia. Dużo bardziej podobało się "moje" ulubione Tribunij. Teraz dopływamy sobie, ciemną, ciepłą nocą do Vrgady. Jeśli odnajdziemy bojki w zatoce, zostaniemy sobie na noc. Jutro rano pobudka o poranku i "parę" mil do Sukosanu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2014, o 07:23 

Pobudka rzeczywiście udała nam się porannie, dlatego aż prosiło się wykorzystać jakoś zaoszczędzony czas. Stanęliśmy w zatoczce Zaklopica i najwięksi twardziele urządzili sobie wpław spław. Na kolbach naszych sztuceròw będą kolejne karby, na cześć kolejnego odwiedzonego miejsca. W tej ślicznej zatoczce na wschodnim krańcu Pasmanu, jest kilka bezpiecznych bojek i urokliwa restauracja. Jest też kilka niemieckich załòg dymiarzy. Kąpiel dokonana - kierunek Sukosan.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2014, o 17:01 

W Sukosanie spory ruch w sobotni poranek. Jedne załogi kończa, inne zaczynają rejsy. Wykonaliśmy rytualne końcowe tankowanie, trafiliśmy w fishbedową dziurkę przy piętnastym pirsie... ... i to już koniec forumowego rejsu. Jeszcze jakieś pamiątkowe wpisy do zeglarskich książeczek, jeszcze zdjęć i filmów zgrywanie i czas na pakowanie maneli. Żeby tak raptownie rejsu nie kończyć, przed opuszczeniem jachtu przez załogę, wyruszyliśmy "na płetwach" do miasteczka Sukosan. Trzeba było kupić pamiątkowe Badelki do domu :D
Wczesnym popołudniem załoga zasiadła do Skudiego, a ja rozsiadłem się w kokpicie. Dzisiaj wieczór spędzam jak samotny biały żagiel, no chyba, że zaokrętuję się na jakaś imprezkę - bo słychać w porcie kilka źródełek polskiej mowy :)
Jakby się ktoś miał bezcelowo kręcić po Sukosanie - to zapraszam na 15-sty pirs - coś tam w lodowce się znajdzie ;)
Czy rejs był udany - nie mnie oceniać - dla mnie z całą pewnością był wyjątkową kulinarną przygodą. Wynalazki Marka Barakudy skomponowane z owoców morza - rewelacja.
Pewne jest, że odwiedziliśmy niemało miejsc na mapie Chorwacji i że planujemy w podobnym gronie rejs w październiku!
Jutro rejs rozpoczynają weterani sajmonowych rejsów: Rafał & znajomi królika.
Trzeba będzie twardym być i relację zczynić!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2014, o 19:04 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Sajmon napisał(a):
Trzeba będzie twardym być i relację zczynić!

Czego sobie i innym skrytoczytaczom życzę !
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 08:44 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Cape napisał(a):
Sajmon napisał(a):
a w ramach tej niedogodności dała nam mocniejsze, dwuosobowe sprzęty w cenie 150 kuna/dzień!

Łomatko, za te pieniądze to się w Grecji o tej porze samochód wynajmuje.

Ale co nam z taniego samochodu w Grecji kiedy chcemy zwiedzać Chorwację. A na Kubie to za te pieniądze można wynająć taksówkę z kierowcą tylko jakie to ma znaczenie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 09:14 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Za dużo Marków miałeś na pokładzie ;-). Ja to głównie (tylko) konsumowałem i odwdzięczałem się zmywaniem garów. A tak dla przyszłych załóg, parking w marinie w Sukosanie kosztuje 321 kuna za tydzień i najważniejsze - płatne tylko w kunach i to gotówką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 09:47 

Już koniec rejsu, teraz sycimy się wspomnieniami i oglądamy zdjęcia, a jest ich tak wiele, że wystarczy do następnego rejsu. Jeżeli chcecie pływać i jednocześnie dużo zwiedzać a skiper ma być nie tylko skiperem lecz przede wszystkim przewodnikiem i przyjacielem to płyńcie z Sajmonem. Rejs bardzo udany, przyjemna atmosfera, a skiper stara się spełnić każdy możliwy wariant przyjemnego spędzenia czasu, bo jak mawia klasyk "jest skiep i SKIPER" :D. Na tym rejsie było wszystko, dużo pływania, mnóstwo zwiedzania i wspaniałe posiłki. Z podziękowaniami Marek K i żona Marka K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 15:39 

Podziękował : 778
Otrzymał podziękowań: 379
Uprawnienia żeglarskie: Mam ;)
Dopiero się jakoś ogarnęłam po koszmarnie długiej podróży, która jedynym minusem tego wypadu była. W mieszkaniu podłoga jakoś dziwnie faluje - nie wiem, czy to choroba lądowa, czy reakcja organizmu na gwałtowny spadek poziomu badelka we krwi. ;) Pierwszy morski rejs za mną - i na pewno nie ostatni, bo już dwa kolejne zaplanowane. Chorwacja była cudna, pogoda idealna. No i ta kuchnia... Polecam wszystkim (choć z mieszanymi uczuciami, bo tłok się już robi i niedługo komitet kolejkowy trzeba będzie zawiązywać, coby się na rejs dostać) Sajmona jako skipera - 100% bezpieczeństwa, 200% oczekiwań programowych + miła atmosfera.
Pozdrawiam całą załogę i kapitana - a teraz zabieram się za fotki. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 19:52 

Podziękował : 3737
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Moroszka napisał(a):
Polecam wszystkim (choć z mieszanymi uczuciami, bo tłok się już robi i niedługo komitet kolejkowy trzeba będzie zawiązywać, coby się na rejs dostać) Sajmona jako skipera - 100% bezpieczeństwa, 200% oczekiwań programowych + miła atmosfera.
Pozdrawiam całą załogę i kapitana - a teraz zabieram się za fotki. :)

a nie mówiłam?
czekamy na fotki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 20:41 

Moroszka, miałem to samo. Bujało mnie przez pół dnia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 20:53 

to tylko choroba odstawienna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 21:08 

W takim razie tylko pozazdrościć Sajmonowi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 08:12 

Podziękował : 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dziękuje całej załodze za wspólny wspaniały rejs po Chorwackich wodach,był to mój pierwszy ale mam nadzieje że nie ostatni.Było wspaniale,miła atmosfera,dużo wrarzeń,wspaniała kuchnia no i Sajmon jako skiper którego z czystym sumieniem mogę polecić jako fachowca i kolege.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 maja 2014, o 11:35 

Przepis na krewetki w pomidorach.
niezbędne składniki na załogę 8 - osobową ( w zależności od apetytu )

1. 6 opakowań mrożonych krewetek koktajlowych tych ze sklepu KONZUM bo są obrane i w miarę duże, lub w celu zróżnicowania 4 paczki krewetek i 2 paczki mrożonych pokrojonych kalmarów z ośmiorniczkami
2. 10 szt. średniej wielkości pomidorów
3. 4 puszki krojonych pomidorów bez dodatków
4. 8 woreczków ryżu ( no chyba że załoga wygłodniała jak wilki morskie to więcej )
5. 2 średniej wielkości czerwone papryki
6. jedna cytryna
7. ocet winny
8. główka czosnku
9. sól i pieprz do smaku
10. olej słonecznikowy
11. dwa pęczki pietruszki
12. no i garnki oraz wyciskacz do czosnku ( można go też rozgnieść ) oraz wyciskacz do cytryn ( ale też można wycisnąć )
Wstępne przygotowanie produktów
1. pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w ćwiartki, gałązkę z pomidorów zostawić w całości ( będziemy ją wykorzystywać w celu poniesienia aromatu )
2. obrać 8 ząbków czosnku
3. paprykę przeciąć na pół oczyścić z pestek i pokroić w cienkie długie paseczki
4. krewetki rozmrozić i przesypać do durszlaka, lekko wypłukać ale niezbyt mocno bo stracą aromat zostawić do obcieknięcia
5. kalmary i ośmiorniczki rozmrozić i przesypać do durszlaka, lekko wypłukać ale niezbyt mocno bo stracą aromat zostawić do obcieknięcia
6. naszykować duży garnek do gotowania krewetek i drugi do gotowania ryżu

Gotowanie obiadku :D , trwa to dość szybko dlatego produkty muszą być przygotowane wcześniej, w trakcie gotowania krewetek nie przykrywać aby cały czas odparowywała woda a sos się zagęszczał

1. Do dużego garnka wlać trochę oleju tak aby lekko przykryć jego dno, olej dobrze rozgrzać
2. na rozgrzany olej wrzucić 3 ząbki rozgniecionego czosnku i zarumienić
3. wrzucić pokrojoną paprykę i podsmażać kilka minut aż troszkę zmięknie
4. wrzucić pokrojone pomidory i zalać je pomidorami z puszki, wrzucić też gałązkę od pomidorów którą po 15 minutach wyciągniemy, gotować na średnim gazie w celu częściowego odparowania wody około 25 minut może krócej tak aby się nam pokrojone pomidory nie zamieniły w przecier pomidorowy ( ma być widać ćwiartki pomidorów )
5. w połowie gotowania wciskamy pozostałe ząbki czosnku, oraz dodajemy skok z cytryny i dwie trzy łyżki stołowe octu winnego ( oczywiście próbujemy czy nam pasuje smak, ma być lekko kwaskowaty ale nie zdominować smaku pomidorów ) , no i nastawiamy też do gotowania ryż
6. dopiero teraz wrzucamy kalmary z ośmiorniczkami i gotujemy około 3 minuty, następnie wrzucamy krewetki i gotujemy 2 minuty, w przypadku samych krewetek wrzucamy je i gotujemy 2 minuty
7. Kończymy gotowanie i dopiero teraz dodajemy sól i pieprz do smaku, oraz posiekaną pietruszkę ( oczywiście należy próbować smak aby nie przesadzić z solą i pieprzem, ja stosuję niewielkie ilości , bo przecież każdy sam może sobie doprawić )
8. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz ( na jachcie najlepiej sprawdziły się talerze głębokie ) ale tak aby ułożyć z niego koło - obwarzanek , no a do środka nakładamy nasze krewetki - owoce morza

Życzę wszystkim smacznego, a zwłaszcza tym co do teraz mieli opory z konsumpcją owoców morza.

Za ten post autor markbea otrzymał podziękowanie od: Moroszka
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 maja 2014, o 12:22 

Nasz trening i przygotowanie do sztormu :D

Załączniki:
Komentarz: Przede wszystkim bezpieczeństwo
DSCF2667.JPG
DSCF2667.JPG [ 170.38 KiB | Przeglądane 3383 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2014, o 10:18 

Podziękował : 778
Otrzymał podziękowań: 379
Uprawnienia żeglarskie: Mam ;)
Gdyby się komuś w ten deszczowy dzień nudziło, może sobie pooglądać fotki z rejsu.
Album zawiera też wybrane zdjęcia autorstwa dwóch Marków: markbea i barakuda31.
Ostrzegam, że sporo tego... :)
https://picasaweb.google.com/1034814375 ... xuzFu_XiHA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2014, o 12:31 

Wielkie dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2014, o 13:27 

dwie laski, wodospady i Jego Brzuchatość Wódz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3