Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 06:57

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 maja 2014, o 07:56 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Wydzieliłem z wątku o braku kompletu szelek i dylematach Kuracenta. viewtopic.php?f=3&t=19006

Chyba powinno się wydzielić, żeby przestać pisać w oparach absurdu wymuszeniowo-chorwackiego.

A temat wydaje się ciekawy. Parę razy próbowałem tłumaczyć ludziom, ale słabo trafia - jak ktoś "tak ma" to żadna siła tego chyba nie zmieni.

A o co chodzi? O to, co poniżej napisał Skipcio.
skipbulba napisał(a):
Uważam za infantylną przesadę i głupią pozę łażenie non stop w kamizelkach, podobnie jak uważam za gruntowną przesadę ciągłe wpinanie się szelkami.
Ze szczególnym uwzględnieniem wpinania się we wszystko co popadnie.

Zdarza się, że stan morza 2-3, trzeba coś szybko zrobić na dziobie czy przy maszcie i... Orzeł co "już leci w te pędy" zamiast lecieć i poprawić zaczepiony o dziobową lampę szot genui, się gramoli, wpina, przepina i tak naprawdę stwarza większe zagrożenie niż gdyby po prostu poszedł, zrobił co ma zrobić i wrócił.

Podobnie sprawa ma się na żaglowcach w momencie wejścia na maszt. Orzeł gramoli się po wantach, trzy kroki, wpina krótki wąs, schyla się, żeby wypiąć długi, nie sięga, zębami sobie pomaga i IMHO naprawdę zachowuje się niebezpiecznie.

Nie wiem skąd to się bierze, pewnie troszkę dlatego, że "tak mnie nauczyli starzy kapitanowie", troszkę "bo inni tak robią", pewnie trochę jest w tym irracjonalnego strachu i trochę poprawności politycznej.

Nie wiem jak z tym walczyć. Najgorsze jest to, że namawianie kogoś, żeby na równej stępce olał przypinanie się może zaskutkować tym, że ten ktoś zacznie przeginać i nie będzie się przypinał także wówczas, gdy w sztormie będzie musiał sprzątnąć przedni żagiel.

Ostatnio edytowano 26 maja 2014, o 08:58 przez Maar, łącznie edytowano 2 razy
Wydzieliłem.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowania - 2: Ryś, skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 08:10 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Maar napisał(a):
tak mnie nauczyli starzy kapitanowie
Starzy kapitanowie uczą, żeby przypinać się po wejściu na maszt, a nie podczas wchodzenia. Stawiałbym raczej na nadgorliwość młodych kapitanów. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowania - 2: M@rek, skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 08:11 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Maar napisał(a):
Zdarza się, że stan morza 2-3, trzeba coś szybko zrobić na dziobie czy przy maszcie i... Orzeł co "już leci w te pędy" zamiast lecieć i poprawić zaczepiony o dziobową lampę szot genui, się gramoli, wpina, przepina i tak naprawdę stwarza większe zagrożenie niż gdyby po prostu poszedł, zrobił co ma zrobić i wrócił.
Zdarza się że tym orłem jest starsza osoba, na pierwszym swoim rejsie, która zapłaciła za miły spokojny i bezpieczny czas na jachcie, chcąca coś pożytecznego wykonywać.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 08:18 

Stara Zientara napisał(a):
Stawiałbym raczej na nadgorliwość młodych kapitanów.
Ale oficjalna wersja jest, że starzy kapitanowie :-)
BTW kiedy zaczęły pojawiać się relingi na jachtach? A szelki w Wykazie Wyposażenia Ruchomego to od kiedy?
Pytam, bo mam wrażenie, że ci starzy kapitanowie, to większość swojego życia spędzili bez takich zabezpieczeń i co najdziwniejsze... żyją. :-)

ins napisał(a):
Zdarza się że tym orłem jest starsza osoba, na pierwszym swoim rejsie, która zapłaciła za miły spokojny i bezpieczny czas na jachcie, chcąca coś pożytecznego wykonywać.
Rozróżniam "zrobić coś" od "zrobić to NATYCHMIAST". W tym drugim przypadku nie wysyłam do pracy sympatycznego staruszka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 09:22 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Maar napisał(a):
Rozróżniam "zrobić coś" od "zrobić to NATYCHMIAST". W tym drugim przypadku nie wysyłam do pracy sympatycznego staruszka.

Takie "natychmiast" nie tylko w trudniejszych warunkach robię zwykle sam, albo na ochotnika idzie jakiś doświadczony żeglarz i nie ma problemu z niepotrzebnym wpinaniem w co popadnie po drodze.
Natomiast ludzie niedoświadczeni lub mniej sprawni fizycznie, moim zdaniem mają obiektywne powody, żeby się bać :) Sporą część swoich bałtyckich rejsów odbyłem na przełomie kwietnia i maja. W takich okolicznościach przyrody, dwa bryzgi lodowatej wody podpartej podobnej temperatury wiaterkiem powodują, że ci którzy czują się niepewnie zaczynają zapinać się nawet w kokpicie. Wraz ze wzrostem pewności ruchów na pokładzie, szelki są coraz rzadziej używane. Mnie nic do tego. Nie pływam z obcymi, więc u mnie szelki zakłada każdy kto czuje taką potrzebę, obowiązku nie ma a o dziwo ludzie z tego korzystają. Nie spotkałem się natomiast z przypinaniem w celu poopalania się na dziobie :)
Widziałem też na różnych zdjęciach/filmikach z rejsów ujęcia podobne do tego co wkleił Sajmon. Nie wiem skąd to się bierze, ale wygląda zabawnie, może to prowokacje ;-)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 09:34 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
Maar napisał(a):
Podobnie sprawa ma się na żaglowcach w momencie wejścia na maszt. Orzeł gramoli się po wantach, trzy kroki, wpina krótki wąs, schyla się, żeby wypiąć długi, nie sięga, zębami sobie pomaga i IMHO naprawdę zachowuje się niebezpiecznie.

Pozwolę sobie się niezupełnie zgodzić. Wspinając się po wantach w pół wysokości do pierwszej reji kończyny robiły mi się miętkie jak wata i pomimo stosowania się do Shrekowej rady, wizja spadnięcia była bardzo realna.
Wiem, wiem - ten sport nie dla mnie, ale skoro już wlazłem, to się przypinałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 09:50 

zosta napisał(a):
Pozwolę sobie się niezupełnie zgodzić. Wspinając się po wantach w pół wysokości do pierwszej reji kończyny robiły mi się miętkie jak wata i pomimo stosowania się do Shrekowej rady, wizja spadnięcia była bardzo realna.
No właśnie - WIZJA ;-)
Nie uważasz, że ta wizja byłaby mniejsza gdybyś się trzymał dwoma rękoma want a nie kombinował trzymając się jedną ręką i sięgając po wąsa? Serio pytam.

Wchodząc po drabinie - takiej zwykłej do wchodzenia - masz wizję, że odpadniesz z drabiny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:04 

Maar napisał(a):
Wchodząc po drabinie - takiej zwykłej do wchodzenia - masz wizję, że odpadniesz z drabiny?

Od szczebla nr 7 - tak. I cóż poradzić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:07 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
panowie - jak Wam się nudzi to zapraszam na serwisowy rejs. Będzieci się mogli centralnie przypiać nawet fiutkami do topu masztu. Trzeba będzie przykrecić kilka srubek, wjechać na maszt, powymieniać zarówki i popływać po okolicy. Niechze się każdy zapina gdzie i kiedy oraz czym chce :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:10 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Maar dla mnie max tolerowana wysokość bez zabezpieczenia to 1 metr. to samo w poziomie.
wejście z pomostu na jacht gdy odległośc jest powyżej tego metra to już wyczyn.
kiepsko sobie radzę na pontonach i łodkach wiosłowych bo nie mają sztagu i want do trzymania. ale wystarczy cokolwiek czego mogę się trzymać i jest ok.
każdy ma swoje fijoły we łbie.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Sajmon napisał(a):
panowie - jak Wam się nudzi to zapraszam na serwisowy rejs. Będzieci się mogli centralnie przypiać nawet fiutkami do topu masztu. Trzeba będzie przykrecić kilka srubek, wjechać na maszt, powymieniać zarówki i popływać po okolicy. Niechze się każdy zapina gdzie i kiedy oraz czym chce :D

o właśnie
na rejsie na którym byłam, na maszt wjeżdżał kolega, który nie boi się tylko jak jest ciemno. grotołaz po prostu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:23 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Sajmon napisał(a):

Sajmon nie strasz bo Ci się jeszcze z 40 osób zwali ;)- czego Ci z całęgo serca życzę.
Ja do góry nie wieżdżam raz z powodu że się trochę boję, ale jak bym musiał to bym to zrobił. Drugi to z powodu wagi :D

Czy każdy widział zdjęcie umieszczone przez Tygrysicę w temacie "Adriatic Charter". Jest tam na dziobie gościu w szelkach. Czy w taką pogodę była konieczność wysyłania go na ten dziobek w szelkach??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:30 

Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
A ja włażąc na maszt Zawiasa wpinałam się po prostu dlatego, że na początku rejsu nas o to poproszono. A co mi szkodzi iść trochę wolniej. Nie każdy wpinający się musi od razu łajzowato się w wąsy zaplątywać, czy do nie sięgać do karabińczyka. ;)
Nie demonizujmy/nie gloryfikujmy ani wchodzenia bez szelek, ani w szelkach. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:31 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
mdados napisał(a):
Czy w taką pogodę była konieczność wysyłania go na ten dziobek w szelkach??

Ponoć nawet życie nie jest koniecznością. Nie wszystko co się robi jest więc konieczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:40 

w taką pogodę w ogóle nie musiał iśc na dziób. polazł z nudów i żeby robić słit focie. a szelki były wymagane przez kapitana bez względu na pogodę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:47 

zosta napisał(a):
Od szczebla nr 7 - tak. I cóż poradzić?
Całkiem serio pisząc - a nie obawiasz się tych hosków-klocków z przepinaniem się.

IMHO szelki - takie jakie są na Zawiasie czy Pogorii - bez poddupników średnio zabezpieczą delikwenta przed upadkiem. Tym bardziej, że naturalnym wydaje się, że ręce w momencie spierdzielenia się z want byłyby w pozycji "do góry" - bo to chyba naturalne, że delikwent będzie próbował się złapać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:48 

Zielony Tygrys napisał(a):
w taką pogodę w ogóle nie musiał iśc na dziób. polazł z nudów i żeby robić słit focie. a szelki były wymagane przez kapitana bez względu na pogodę.

Kapitan też chodził w szelkach??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:55 

tak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 12:18 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
W tamtej dyskusji chodziło o kwestię czy konieczne jest by na wyposażeniu jachtu był komplet szelek dla całej załogi, bo tylko wtedy sensownym staje się argument usilnego domagania się tych szelek od czarterodawcy i związanych z tym głuipich komentarzy.

W kwestii poza "koniecznością" to niech sie każdy przypina jak chce, gdzie chce i czym chce. Co nie zmienia faktu, że przypinanie się przy 3B jest idiotyczne, a jak ktoś ma takie lęki to niech zmieni hobby. Żeglarstwo nie jest dla francuskich piesków.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 12:22 

Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
skipbulba napisał(a):
Co nie zmienia faktu, że przypinanie się przy 3B jest idiotyczne, a jak ktoś ma takie lęki to niech zmieni hobby. Żeglarstwo nie jest dla francuskich piesków.

Chyba się zagalopowałeś. :) Każdy zapewne ma jakieś słabości i ułomności a jeśli z nimi walczy i stara się coś robić, np. żeglować mimo wszystko, to chwała mu za to.

Za ten post autor Janna otrzymał podziękowania - 3: essi001, Kurczak, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 12:23 

Maar napisał(a):
Całkiem serio pisząc - a nie obawiasz się tych hosków-klocków z przepinaniem się.

Całkiem serio pisząc, to wspinanie się bardzo chętnie zostawiam temu licznemu gronu, które na wyścigi biega jak małpy po wantach, byle wyżej i dalej.
Szelki na Pogorii (zawiasowych nie widziałem) są rzeczywiście pożałowania godne, co generuje jeszcze większą niechęć do wyprawiania się ponad poziom pokładu, ale przecież jakie by nie były, to jeśli delikwenta nie utrzymają, może choć spowolnią, dając szansę złapania się czegoś. Nie ćwiczyłem, ale tak sobie wyobrażam. Ćwiczyłem za to spadanie z drabiny i nie chcę więcej.
skipbulba napisał(a):
Żeglarstwo nie jest dla francuskich piesków.

Aż nie wiem co powiedzieć. Znaczy jak się Tobie nie podoba, to mają mi oddać samolot? A nie, to inny film...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 12:26 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
zosta napisał(a):
Szelki na Pogorii (zawiasowych nie widziałem) są rzeczywiście pożałowania godne, co generuje jeszcze większą niechęć do wyprawiania się ponad poziom pokładu, ale przecież jakie by nie były, to jeśli delikwenta nie utrzymają, może choć spowolnią, dając szansę złapania się czegoś. Nie ćwiczyłem, ale tak sobie wyobrażam.
Źle sobie wyobrażasz. Mają utrzymać i to przynajmniej tonę siły; F duże :evil:
A jeśli nie można im ufać to lepiej nie mieć - wtedy się uważa i zwłaszcza nie używa ich człek jako punktu oparcia, by tak rzec.

A może przypomnąć - zawszem myślał gupio że żeglarze znają węzły :oops: - szelki piersiowe wiąże się w minutkę z kawałka solidniejszej liny, jednym lub dwoma węzłami... do tego oczywiście warto mieć karabinek jeszcze.
I możliwie nie taki szajs jaki dają do szelek.
Piszę bo te numery, włącznie z rozdartymi szelkami i "karabinkami" rozginającymi siem od stu-dwustu kila raptem (atest PRS :-P ) nie są dziwne.

A przynajmniej wiadomo że lina ma wytrzymałość rzędu tony czy kilku i żadne połączenia typu szwy sparciałe czy sprzączki nie trzasną; czego w wypożyczonych dziadostwach nie dojdzie i tu miałbym zaufanie ograniczone. Znaczy nie ufałbym.
Kiedyś oczywiste :-P

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 12:39 

Janna napisał(a):
Chyba się zagalopowałeś. Każdy zapewne ma jakieś słabości i ułomności a jeśli z nimi walczy i stara się coś robić, np. żeglować mimo wszystko, to chwała mu za to.
Dopóki robi to we własnym zakresie, i te jego słabości i ułomności nie wpływają na innych. W przeciwnym wypadku niech zmieni hobby na bierki albo szydełkowanie.
zosta napisał(a):
Aż nie wiem co powiedzieć.
No cóż, to już nie moja wina. Nadal uważam, że żeglarstwo nie jest dla francuskich piesków.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 12:42 

a ja myslałam, że czasy gdy żeglarstwo nie było dla wszystkich już dawno słusznie minęły
teraz Zbieraj zbiera zbieraninę i pokazuje morze każdemu, kto tylko chce

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 12:45 

skipbulba napisał(a):
to już nie moja wina

Twoja, Twoja... :)
Są takie chwile, kiedy ręce opadają (najlepiej nie być wtedy w trakcie wspinaczki). Mnie opadanie złapało siedzącego na krześle, więc bezpiecznie.
To może odpowiem Ci po Twojemu: a kogo to obchodzi co Ty uważasz? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 12:49 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
skipbulba napisał(a):
Nadal uważam, że żeglarstwo nie jest dla francuskich piesków.
Atoli szyper czarterówki, dostając za załogę zielonych kompletnie, wczasowiczów i francuskich piesków na urlopie, może poczuć się odpowiedzialny za ich zabezpieczenie, jakby co.
Taki psi jego obowiązek. Może to i francuski...
Kto tu mówi o żeglarstwie bowiem? Tu o Chorwacji :rotfl:

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 12:50 

Zielony Tygrys napisał(a):
a ja myslałam, że czasy gdy żeglarstwo nie było dla wszystkich już dawno słusznie minęły
teraz Zbieraj zbiera zbieraninę i pokazuje morze każdemu, kto tylko chce
Nie jest dla wszystkich, chociaż bardzo dobrze, że wszystkim wolno :D
zosta napisał(a):
Twoja, Twoja...
Są takie chwile, kiedy ręce opadają (najlepiej nie być wtedy w trakcie wspinaczki). Mnie opadanie złapało siedzącego na krześle, więc bezpiecznie.
To może odpowiem Ci po Twojemu: a kogo to obchodzi co Ty uważasz?
Absolutnie może nie obchodzić nikogo, to tylko moje opinie :)

RyśM napisał(a):
Kto tu mówi o żeglarstwie bowiem? Tu o Chorwacji
No tak.... :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 13:22 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Maciek, jak Cię lubię tak ostatnio pieprzysz jak potłuczony :lol:

Masz andropauzę czy jak ? :rotfl:

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 13:39 

Gupi temat, do niczego nie prowadzący. Niech każdy sobie pływa jak mu się podoba. Swoje zdanie wypowiedziałem na temat wpinania i nikogo nie zamierzam przekonywać, dopóki inna osoba nie przekonuje mnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 13:44 

Podziękował : 411
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Maar napisał(a):
IMHO szelki - takie jakie są na Zawiasie czy Pogorii - bez poddupników średnio zabezpieczą delikwenta przed upadkiem. Tym bardziej, że naturalnym wydaje się, że ręce w momencie spierdzielenia się z want byłyby w pozycji "do góry" - bo to chyba naturalne, że delikwent będzie próbował się złapać.
Święta racja...
Do łażenia po rejach powinny być tylko szelki alpinistyczne. Z typowych, jachtowych wypada się pięknie.
Zróbcie sobie eksperyment... może nie od razu na rei :mrgreen: , tylko niziutko, podpiąć się pod bomem i łapki do góry. Wychodzicie z szelek, jak mój nie przymierzając Nemuś (znaczy pies) z uprzęży, kiedy usłyszy w okolicy grzmoty. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 14:23 

mdados napisał(a):
Gupi temat
Nie przeczę, ale co to ma do rzeczy? :-)
mdados napisał(a):
do niczego nie prowadzący
A z tym, to się całkiem nie zgodzę.
Każdy może pływać jak chce a czerpać z treści to już musi według wytycznych? Ja bardzo dużo się już dowiedziałem a chętnie dowiem się więcej.

mdados napisał(a):
Niech każdy sobie pływa jak mu się podoba.
No pacz i znowu się zgadzam.
mdados napisał(a):
nikogo nie zamierzam przekonywać, dopóki inna osoba nie przekonuje mnie
A jeśli ta osoba przekonuje siebie? Jeśli tkwi w błędnym przekonaniu?
Gdzieś wyżej Ryś napisał o złudnym poczuciu bezpieczeństwa. Jeśli chodzi o "ruch pionowy" to w wielu (IMHO w znakomitej ilości) przypadkach, szelki i wpinanie się powoduje złudę, i tylko dlatego, że łażenie góra-dół nie jest takie niebezpieczne jak co poniektórzy raczą twierdzić, nie zdarzają się wypadki podczas wspinaczki po drabinach. Problemy zaczynają się dopiero na podwantkach, na rejach i generalnie podczas pracy i... złuda może wówczas dość znacznie zaszkodzić.

Jedno, to złuda mówiąca, że "jestem as nad asy pośród asów" - czyli zwyczajne chojrakowanie (o którym nb. było jeśli nie w tym, to w wątku z którego powstał ten wątek) a dwa, to złuda dająca magiczne poczucie bezpieczeństwa "bo przecież się przypiąłem" i przez to wyłączająca myślenie.

Szelki na żaglowcach miewają po dwa prawie równej długości wąsy. Nie chciałbym zobaczyć orła, co się gibnął na rei będąc przypiętym takim półmetrowym (albo nawet dłuższym) sznurkiem :-(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona