Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 12:34

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 maja 2014, o 22:38 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Cywilizacja, prosz Panów, upadła ostatecznie - pod naporem hord azjatyckich - 560 lat temu. Dziś rocznica.
Od tego czasu same kłopoty... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 22:56 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
RyśM napisał(a):
Od tego czasu same kłopoty... :cry:

Tak jakby wcześniej ich nie było.
W każdym drzemie trochę azjaty.
Jak byśmy tego nie nazwali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 00:12 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Sąsiad napisał(a):
Nie każdy. Yigaelu. Zaledwie jakieś 90%

To ciekawe a pamiętasz może który to był numer szczerbinki skoro jesteś pewien, że 90% tak miało?

Sąsiad napisał(a):
Ma. W pistolecie wojskowym zazwyczaj przyrządy są ustawione na punkt przecięcia toru lotu pocisku z przedłużeniem linii celowania.

Każde przyrządy celownicze broni strzelającej ogniem bezpośrednim są zawsze ustawione na przecięcie się toru lotu pocisku z przedłużeniem linii celowania w jakiejś konkretnej odległości. Na tym to ustawienie i nastawy celowników regulowanych polegają. Nie odpowiadasz na pytanie. To Tak jakbyś napisał, że w jachtach regatowych zazwyczaj żagle ustawia się w zależności od kursu względem wiatru.

I mylisz się. Nie ma znaczenia czy założysz szczerbinkę 25 czy 50 metrów. Dla naboju 7,62x25 wystrzeliwanego z pistoletu TT przy przyrządach celowniczych ustawionych na... 100 metrów przewyższenie pocisku wynosi... 47 mm. Na 200 metrów całe 290mm i dopiero wtedy biorąc poprawkę zaczynasz sobie zasłaniać cel.

Sąsiad napisał(a):
Nieokiełznane przewyższenie powodowało, że celowanie inne niż "na czuja" na odległość powyżej 25m było raczej problematyczne. Kurczak mógł mieć trochę inne doświadczenia, bo po wycofaniu pepesz naboje osłabiono (chociaż i tak były za silne).

Sprawdź proszę, co to jest /w balistyce/ przewyższenie. Potem sprawdź jak na tle innej amunicji pistoletowej czy rewolwerowej wygląda przewyższenie pocisku 7,62x25 /wartości przykładowe podałem powyżej/. Potem odpowiedz sobie i nam na pytanie, czy można je nazwać "nieokiełznanym". Ja się domyślam co chcesz napisać, zresztą mylisz się, ale na razie napisałeś, że kilwater zacinał ci się w knadze zaciskowej i dlatego zwroty robiłeś na czuja :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Strzelałem wielokrotnie z pistoletu TT na 25 i na 50 metrów. To bardzo celna broń. Strzelałem z niego także na 100 metrów do sylwetki klęczącego. Dla sportu. Trafiałem. Nie za każdym razem ale dużo łatwiej niż z 9 para - z której to loteria.

Kiedy według Ciebie wycofano pepesze? I czy amunicja do pepeszy różniła się od tej do PPSa? Jedyny problem z TTetką ładowaną amunicją do pmów to konieczność posiadania mocnej sprężyny zaczepu kurka - przy słabszym albo wypracowanym egzemplarzu kurek po strzale pozostawał w położeniu nienapiętym i trzeba było go napinać ręcznie za każdym razem. Strzelać się dawało, ale co to za strzelanie ;)

Sąsiad napisał(a):
Problem zaczyna się wtedy jak z broni wojskowej chcemy strzelać sportowo. Wszystko inne jest konsekwencją tej pomyłki

Ja nie widzę problemu. Są nawet stosowne konkurencje. Na 100 metrów dla sportu, bo strzelanie z pistoletu na 100 i więcej metrów nie znajduje szczególnego zastosowania w praktyce.

A skoro temat ci bliski to przeczytaj coś o podstawach balistyki nie będziesz pisał o nieokiełznanych przewyższeniach.

PS. A napisz jak możesz jakie jest przewyższeni 9mm Makarowa na 100 metrów i czy jest twoim zdaniem "nieokiełznane". Pamiętaj że tą amunicją strzela CZAK :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 01:14 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Oj, co ja się z Toba mam. :roll: Mówiłem, że nie warto tego offtopa ciągnąć, ale musiałeś dac popis erudycji. Tyleż dętej, co... to nie dział polityczny, więc oszczędzę sobie końca. A te porównania jachtowe - majstersztyk po prostu. Gdybyś jeszcze zastosował je poprawnie, to już w ogóle cudnie by było :roll:
Yigael napisał(a):
To ciekawe a pamiętasz może który to był numer

Nie muszę pamiętać, wystarczy spojrzeć do raportów fabrycznych, dostępnych w znanym Ci, jeśli się nie mylę, języku rosyjskim.
Yigael napisał(a):
Każde przyrządy celownicze broni strzelającej ogniem bezpośrednim są zawsze ustawione na przecięcie się toru lotu pocisku z przedłużeniem linii celowania w jakiejś konkretnej odległości.

Bardzo mądre zdanie, tyle że nieprawdziwe. Daleko nie patrząc w rzeczonej TT tak nie było.

Dalej to już popadasz w jakiś amok. Próbujesz mnie balistyki uczyć a mylisz podstawowe pojęcia. Nie chce mi się nawet odpowiadać, bo musiałbym Ci cały wykład zrobić, a to nie jest forum o broni strzeleckiej. Zaznaczę więc tylko, że porąbały Ci się parametry pocisku i broni, z kórej się go wystrzeliwuje. Zapomniałeś też, że pocisk konkretnego rodzaju może mieć wiele wariantów, które całkowicie zmienią jego charakterystykę,
W zasadzie co cały ten Twój wywód się logicznie kupy nie trzyma. Ale żeglarskie porównania bardzo sexy, szacun. :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 07:20 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Yigaelu i Sąsiedzie - weźcie sobie w HP załóżcie wątek "Szczerbinkowanie" czy jakkolwiek go nazwiecie i roztrząsajcie tam zawiłości budowy anatomicznej córki Tokariewa :-)

Uszanujcie dział PRAWO, bo on troszkę inny jest - taki ważniejszy jakby, tu ludzie zaglądają nie tylko po to żeby pogaworzyć.

Proszę.

ps. Za chwile posprzątam (jeśli się uda :-) )

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: mchanga
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 09:20 

Sąsiad napisał(a):
Dalej to już popadasz w jakiś amok. Próbujesz mnie balistyki uczyć a mylisz podstawowe pojęcia. Nie chce mi się nawet odpowiadać, bo musiałbym Ci cały wykład zrobić, a to nie jest forum o broni strzeleckiej. Zaznaczę więc tylko, że porąbały Ci się parametry pocisku i broni, z kórej się go wystrzeliwuje. Zapomniałeś też, że pocisk konkretnego rodzaju może mieć wiele wariantów, które całkowicie zmienią jego charakterystykę,
W zasadzie co cały ten Twój wywód się logicznie kupy nie trzyma. Ale żeglarskie porównania bardzo sexy, szacun.

Już Mareczku. Kończę.

Sąsiedzie - krótko bzdury opowiadasz, pieprzysz wręcz. Przyrządy celownicze ustawiamy uwzględniając fakt, że pocisk ma określony opad na torze lotu a linia celowania jest, jak uczy optyka linią prostą. żeby trafić odległy cel bez poprawki strzelca i zasłaniania sobie lufą celu to te dwie linie muszą się gdzieś przeciąć. Gdziekolwiek. Na 100 metrach. Na 25. Na 20. Czy na 1000 dla karabinu. Ale muszą. I inaczej przyrządów celowniczych "ustawić" się nie da. Chyba, że ktoś bajki o strzelaniu "na czuja" opowiada. Chodź ze mną na strzelnicę wyjmiemy z pistoletu muszkę i szczerbinkę i traf w tarczę z 15 metrów "na czuja". Życzę powodzenia.

Nic mi się nie porąbało za to ty, nie wiem po co brniesz w bzdury. Podałem ci charakterystykę tak przez ciebie odsądzanego naboju do pmów wystrzelonego z TTtetki. Dostępne są dane dla amunicji dostępnej w handlu to powiedz nam jak to całkowicie zmienia się balistyka jakiś innych 7,62x25... całkowicie? Znaczy latają jak parabelki czy jak 357? Przecież te dane są... rzuć nimi, sypnij, udowodnij mi, że się nie trzymam kupy i głupoty piszę zamiast bredzić i fantazjować krasząc to emotkami...

Instrukcji, polskiej, do TTetki nie widziałeś pogromco nie trzymających się kup?

PS. Sąsiedzie, czy ja cię kiedyś uczyłem jak się gra na gitarze? Nie? No właśnie. Bo umiem gamę powtórzyć i zagrać na cymbałkach.

Wydziel, Marku, proszę. I przepraszam mimowolnych czytaczy niezainteresowanych balistyką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 09:36 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Alterus napisał(a):
W każdym drzemie trochę azjaty.
No, w każdym to może nie, ale w jednym to drzemie Azjata, oj, drzemie:

viewtopic.php?p=183849#p183849

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 10:26 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
W dżemie drzemie dobre imie nawet upadłych owoców :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 12:17 

O... w HP jesteśmy? Myślałem, że na śmietniku, ale tak to będę grzeczny. :)
Zadziwiające jest, jak niektórzy usiłują udowodnić swoją rację, w zasadzie nie mając innych argumentów poza nie do końca doczytaną wiedzą książkową i paroma inwektywami.
To tak może dla porządku.
Yigael napisał(a):
Chodź ze mną na strzelnicę wyjmiemy z pistoletu muszkę i szczerbinkę i traf w tarczę z 15 metrów "na czuja". Życzę powodzenia.

Dziękuję. Mamm takie powodzenie parę razy w roku. W moim czarnoprochowcu nie chciało mi się montować przyrządów celowniczych, a jakoś na 25m trafiam bez problemu. Oczywiście wynik punktowy jest kwestią szczęścia, ale tarcza (IDPA) zaliczona. Więcej na ten temat nie dodam, bo byłoby to o Tobie a nie o strzelaniu.
Yigael napisał(a):
Podałem ci charakterystykę tak przez ciebie odsądzanego naboju do pmów wystrzelonego z TTtetki.

Ekspercie drogi. A której części tego naboju? Bo ta tylna leci w poprzek i nie dolatuje do 100m. :rotfl:
Yigael napisał(a):
Dostępne są dane dla amunicji dostępnej w handlu to powiedz nam jak to całkowicie zmienia się balistyka jakiś innych 7,62x25... całkowicie?

Z obecnie dostępnych w handlu mamy:
płaszcze ołowiane i stalowe
ładunki prochowe kilku różnych typów
prędkość wylotowa (z TT) od 400 do 500 m/s
pociski zwykłe, przeciwpancerne, smugowe (a jak ktoś jeszcze dorwie to i przeciwpancerno-zapalające)
Wszystko do jednego pistoletu. Uważasz, że maja taką samą balistykę? To naprawdę ne mamy dalej o czym rozmawiać.
Yigael napisał(a):
Instrukcji, polskiej, do TTetki nie widziałeś pogromco nie trzymających się kup?

Widziałem. Nie trzymała się kupy.
Yigael napisał(a):
PS. Sąsiedzie, czy ja cię kiedyś uczyłem jak się gra na gitarze? Nie? No właśnie. Bo umiem gamę powtórzyć i zagrać na cymbałkach.

No więc czemu mnie uczysz strzelectwa? Bo teorię gamy c-dur znasz?

Był kiedyś artykuł w Archeologii Wojskowej na ten temat. Nie mam niestety, żeby Ci pozyczyć, ale jak zechcesz to sam odnajdziesz. Szczerze polecam, mniej wtedy będziesz bzdur pisał. Chociaż, uczciwie mówiąc, to nie do końca bzdury. Po prostu mieszają Ci się różne pojęcia i wiadomości. Uporządkowanie wiedzy byłoby przydatne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 13:37 

Sąsiad napisał(a):
Bo ta tylna leci w poprzek i nie dolatuje do 100m. :rotfl:

Leci, leci... :-D W górach, znaczy, nie strzelał..? Ale nie ma się co wygłupiać i czepiać słówek. Wiadomo, że chodziło o pocisk.
Cytuj:
Wszystko do jednego pistoletu. Uważasz, że maja taką samą balistykę?
Takiej samej balistyki nie będą mieć żadne dwa wystrzelone pociski. Ani wewnętrznej, ani zewnętrznej. Ale przy strzelaniu z TT na odległość, powiedzmy, do 50m i do żywego celu, jakie mogą być różnice? No nie żartuj. Podobnie ze strzelaniem do tarczy (a z każdej broni strzeleckiej można postrzelać sobie sportowo) nie widzę żadnych problemów, chyba, że każdy nabój w magazynku będzie z innej parafii.
Te mauserowskie naboje (jak wiadomo, to kaliber 7,63, Rosjanie zmienili tylko nazwę) większością parametrów zdecydowanie górują nad dziewiątkami Makarowa - prawie dwukrotnie większą mocą, prędkością początkową, przebijalnością (pocisk), co przekłada się na lepszą celność na dłuższych dystansach i większą niezawodnością strzelań w terenie. Wprawdzie mocno wątpię, aby pocisk wystrzelony z TT osiągnął 500 m/s, tyle to będzie miał z PPS43, ale i tak kładzie na łopatki dziewiątkę. Nawiasem, to przy niej najwięcej kombinowano z prochem, ze względu na mikrą moc, która sprawdzała się w CZAKU, ale w PM63 już nie.
Yigael napisał(a):
to te dwie linie muszą się gdzieś przeciąć.

I to nawet w dwóch punktach. Bo na styczną rzadko się ustawia, częściej na przewyższenie, przy "szybkich" pociskach. A broń nie ma znaczenia, przecież liczy się po prostu długość lufy. Piszę o tym, bo do wielu broni są lufy wymienne, o różnej długości.

Ostatnio edytowano 30 maja 2014, o 13:42 przez Alterus, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 13:42 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
a czy to prawda,że na olimpiadzie był jakiś gość co strzelał z biodra?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 14:16 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: sternik po nierównym
bury_kocur napisał(a):
Maar napisał(a):
Patrząc na Krym to jednocześnie masz rację i jej nie masz.

Jakoś mialem na uwadze europejskie kraje cywilizowane a nie hordy azjatyckie...
Tam faktycznie niezbędna jest sila...
Pzdr
Kocur

to jeszcze odrzuć z uwagi Bałkany,
ale nie licz, że w razie co w najjaśniejszej wszyscy będą uczciwi, honorowi i sprawiedliwi, bo nie będą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 15:05 

Podziękował : 10551
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
north-bert napisał(a):
ale nie licz, że w razie co w najjaśniejszej wszyscy będą uczciwi, honorowi i sprawiedliwi, bo nie będą

Jak nie, skoro są :lol: MJS

ps
Właśnie mi "złom" (hantle, imadła itp. pokradli z korytarza)
a honorne są , bo rower zostawili :cool:

żeby nie oftopić zapodaje takie strzelanki:

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 15:36 

I taki zapłon :oops:

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 15:47 

Sąsiad napisał(a):
Zadziwiające jest, jak niektórzy usiłują udowodnić swoją rację, w zasadzie nie mając innych argumentów poza nie do końca doczytaną wiedzą książkową i paroma inwektywami.

Też się dziwię tej kupie spod twojego pióra. Dobrze, żeś samokrytyczny.

Sąsiad napisał(a):
W moim czarnoprochowcu nie chciało mi się montować przyrządów celowniczych, a jakoś na 25m trafiam bez problemu. Oczywiście wynik punktowy jest kwestią szczęścia, ale tarcza (IDPA) zaliczona.
Sąsiad napisał(a):
Ekspercie drogi. A której części tego naboju? Bo ta tylna leci w poprzek i nie dolatuje do 100m.
Sąsiad napisał(a):
Z obecnie dostępnych w handlu mamy:
płaszcze ołowiane i stalowe
ładunki prochowe kilku różnych typów
prędkość wylotowa (z TT) od 400 do 500 m/s
pociski zwykłe, przeciwpancerne, smugowe (a jak ktoś jeszcze dorwie to i przeciwpancerno-zapalające)
Wszystko do jednego pistoletu. Uważasz, że maja taką samą balistykę? To naprawdę ne mamy dalej o czym rozmawiać.

Więc zamiast nas karmić bajkami i wiedzą o dostępności handlowej wyczytaną w necie i rżeć ze swojej kiepskiej łuskowej szutki zarzuć mnie szczegółami i zniszcz... jak się różni opad pocisków z tych nabojów? Albo odległość strzału bezpośredniego? No jakie to są różnice sąsiedzie? Napisz proszę. Jakiekolwiek cyferki dobrze?

Ty czytasz mądrali z Archeologii wojskowej a ja z TTetki strzelałem ostatnio we wtorek. Asiek chciała Margolina pomęczyć to sobie stałem obok i bawiłem się.

PS. Umówmy się na strzelnicy, weźmiesz swojego czarnoprochowca bez przyrządów celowniczych, trafisz z 25 metrów francuza w czarne i stawiam niebieskiego jasia.

PPS. Wiesz już co to jest to przewyższenie? I czy 7,62x25 ma je duże czy małe na tle amunicji pistoletowej? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Alterus napisał(a):
Takiej samej balistyki nie będą mieć żadne dwa wystrzelone pociski. Ani wewnętrznej, ani zewnętrznej. Ale przy strzelaniu z TT na odległość, powiedzmy, do 50m i do żywego celu, jakie mogą być różnice? No nie żartuj. Podobnie ze strzelaniem do tarczy (a z każdej broni strzeleckiej można postrzelać sobie sportowo) nie widzę żadnych problemów, chyba, że każdy nabój w magazynku będzie z innej parafii.
Te mauserowskie naboje (jak wiadomo, to kaliber 7,63, Rosjanie zmienili tylko nazwę) większością parametrów zdecydowanie górują nad dziewiątkami Makarowa - prawie dwukrotnie większą mocą, prędkością początkową, przebijalnością (pocisk), co przekłada się na lepszą celność na dłuższych dystansach i większą niezawodnością strzelań w terenie. Wprawdzie mocno wątpię, aby pocisk wystrzelony z TT osiągnął 500 m/s, tyle to będzie miał z PPS43, ale i tak kładzie na łopatki dziewiątkę. Nawiasem, to przy niej najwięcej kombinowano z prochem, ze względu na mikrą moc, która sprawdzała się w CZAKU, ale w PM63 już nie.

Pamiętaj, że dyskutujemy ze specem, który przeczytał kiedyś artykuł w "Archeologii Wojskowej" i ma czarnoprochowca - dużo pyta a cyferkami i konkretami się konsekwentnie brzydzi :mrgreen: :rotfl: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 17:43 

Yigael napisał(a):
Dobrze, żeś samokrytyczny.

Dobrze wiesz, że to było do Ciebie, jakoś dalsze wykwity Twojej elokwencji nie przekonują mnie, że nie miałem racji :/
Yigael napisał(a):
Więc zamiast nas karmić bajkami i wiedzą o dostępności handlowej wyczytaną w necie

Mówiłeś o ofercie handlowej, ciekawe skąd Ty ją znasz? Z instrukcji?
Yigael napisał(a):
a ja z TTetki strzelałem ostatnio we wtorek.

Na 100m z celownikiem nastawnym. I osiągnąłeś podane przez Ciebie liczby, a wiesz to, bo mierzyłeś je specjalnymi przyrządami. A nie, zaraz, przeczytałeś instrukcję. A może wyszperałeś coś w Guglu? Chętnie bym poznał źródło Twojej, tak apodyktycznie przytoczonej, wiedzy. Inaczej trudno mi się odnieść do tych wartości, bowiem, moim zdaniem, są wzięte z powietrza. Albo z dupy, jak wolisz.
Yigael napisał(a):
jak się różni opad pocisków z tych nabojów?

Dlatego podejrzewam gugla. Opad pocisku to jest nazwa potoczna.
Yigael napisał(a):
Wiesz już co to jest to przewyższenie? I czy 7,62x25 ma je duże czy małe na tle amunicji pistoletowej?

Ale to pytanie swiadczy, że Ty nie wiesz co to jest. Ja natomiast nie wiem, co Cię tak śmieszy we własnej niewiedzy. Ale ludzie mają różne powody do radości, przecież nie będę bronił, śmiechu tak mało w życiu..
Yigael napisał(a):
Umówmy się na strzelnicy, weźmiesz swojego czarnoprochowca bez przyrządów celowniczych, trafisz z 25 metrów francuza w czarne i stawiam niebieskiego jasia.

Tam, gdzie zazwyczaj strzelam, niestety Ciebie nie wpuszczą. Ale jak znajdę chwilę czasu, to możemy się umówić na jakiejś publicznej strzelnicy. Jasio niepotrzebny, wystarczy że zobaczę Twoją minę ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 18:16 

Alterus napisał(a):
Wiadomo, że chodziło o pocisk.

Wiadomo. Ale mnie nieodmiennie bawi jak ktoś, zarzucający innym brak wiedzy, robi prosty błąd.
Alterus napisał(a):
Wprawdzie mocno wątpię, aby pocisk wystrzelony z TT osiągnął 500 m/s,

Czeskiemu nabojowi zmierzono 502 :)
Alterus napisał(a):
co przekłada się na lepszą celność na dłuższych dystansach i większą niezawodnością strzelań w terenie.

Tym razem poważnie. Tak, ale przy dłuższej lufie. Przy długości lufy pistoletowej nie miał szans na osiągnięcie właściwego skupienia. Przy testach porównawczych na odległości 75m skupienie TT przekraczało 30cm, co uznawano w latach 50-tych za wartość graniczną. Dla porównania P64 miał 19. Tylko, że jego nie waro już było mierzyć dla 100, a TT jescze było, od biedy, można.
W Radomiu robiono to w ten sposób, że umieszczano wypoziomowany pistolet w imadle, następnie oddawano serię strzałów na 25, 50 i 75m. P64, podobnie jak Walther PPK osiągał odpowiednio w pionie +3, 0, -8. Oczywiście przy ustawieniu takim, że na 50 miał 0 :) Kontrolna TT nie dała się w ten sposób ustawić, nie miała na 50m spójnych wyników.
Ponownie zaznaczę, że były to lata 50-te. Dzisiaj mamy troszkę inne technologie i pociski są dokładniej robione, a ładunek osłabiony. Czuć to zresztą po kopnięciu jakie się dostaje strzelając ze standardowej amunicji z lat 50-tych, w porównaniu z dzisiejszą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 18:34 

Sąsiad napisał(a):
Yigael napisał(a):
Dobrze, żeś samokrytyczny.

Dobrze wiesz, że to było do Ciebie, jakoś dalsze wykwity Twojej elokwencji nie przekonują mnie, że nie miałem racji :/
Yigael napisał(a):
Więc zamiast nas karmić bajkami i wiedzą o dostępności handlowej wyczytaną w necie

Mówiłeś o ofercie handlowej, ciekawe skąd Ty ją znasz? Z instrukcji?
Yigael napisał(a):
a ja z TTetki strzelałem ostatnio we wtorek.

Na 100m z celownikiem nastawnym. I osiągnąłeś podane przez Ciebie liczby, a wiesz to, bo mierzyłeś je specjalnymi przyrządami. A nie, zaraz, przeczytałeś instrukcję. A może wyszperałeś coś w Guglu? Chętnie bym poznał źródło Twojej, tak apodyktycznie przytoczonej, wiedzy. Inaczej trudno mi się odnieść do tych wartości, bowiem, moim zdaniem, są wzięte z powietrza. Albo z dupy, jak wolisz.
Yigael napisał(a):
jak się różni opad pocisków z tych nabojów?

Dlatego podejrzewam gugla. Opad pocisku to jest nazwa potoczna.
Yigael napisał(a):
Wiesz już co to jest to przewyższenie? I czy 7,62x25 ma je duże czy małe na tle amunicji pistoletowej?

Ale to pytanie swiadczy, że Ty nie wiesz co to jest. Ja natomiast nie wiem, co Cię tak śmieszy we własnej niewiedzy. Ale ludzie mają różne powody do radości, przecież nie będę bronił, śmiechu tak mało w życiu..
Yigael napisał(a):
Umówmy się na strzelnicy, weźmiesz swojego czarnoprochowca bez przyrządów celowniczych, trafisz z 25 metrów francuza w czarne i stawiam niebieskiego jasia.

Tam, gdzie zazwyczaj strzelam, niestety Ciebie nie wpuszczą. Ale jak znajdę chwilę czasu, to możemy się umówić na jakiejś publicznej strzelnicy. Jasio niepotrzebny, wystarczy że zobaczę Twoją minę ;)

Ja podałem cyferki... podasz jakieś? Czy dalej będziesz bzdurzyć? Błąd powiadasz? To balistykę opisujem dla konkretnego naboju czy samego pocisku? Nirzależnie od reszty naboju? Poważnie? Potocznie? Googiel? Widzisz wpisałem tę potoczność i opad w googla i znam już twoje źródło... gratuluję :lol: A co do strzelnic na które nas wpuszczają bądź nie na mojej są tory do strzelania na ponad 1000 metrów... z SWD na przykład...

PS. Masz dłuższego, ale bądź łaskaw rzucić jakąś cyferką co? Nie wygooglaną. Zamiast epatować imadłami i Czakiem strzelającym w punkt :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 18:53 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Ja pierdolę :D kto ma chipsy? :D

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 18:57 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
skipbulba napisał(a):
a pierdolę :D kto ma chipsy? :D

:rotfl:

zostałem położony

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 20:09 

skipbulba napisał(a):
kto ma chipsy?

Ja bekonowe. Ale za daleko masz, żebym się podzielił. i piwko Plon - nazwa głupia, ale dość smaczne ;)
Yigael napisał(a):
To balistykę opisujem dla konkretnego naboju czy samego pocisku?

Dla pocisku, uwzględniając warunki jego wystrzelenia. Test to był jakiś?
Yigael napisał(a):
znam już twoje źródło...

Moje źródło? Nie mam jednego. Wybacz, że nie będę weryfikował, co Ci tam w guglu wyszło, ale to nieinteresujące jakby dla mnie.
Yigael napisał(a):
A co do strzelnic na które nas wpuszczają bądź nie

Nie zaperzaj się. Na mojej trzeba mieć specjalnie podpisaną umowę. Znam wszystkich, którzy ją mają, więc wiem, że byś nie wszedł. Tylko ze tego powodu.
Yigael napisał(a):
Masz dłuższego

Dalej o broni mówimy? To 28cm ;)
Yigael napisał(a):
ale bądź łaskaw rzucić jakąś cyferką co?

Ale jaką? 7 np. może być? czy wolisz 9? Dopasuj ją sobie do czegoś, będzie tak mniej więcej sensowna jak Twoje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 20:25 

Tak na boku: mam gdzieś kilkadziesiąt numerów "Przeglądu Strzeleckiego" (nazwisko zobowiązuje :lol: ) i "Broń i Amunicji" - mogę komu podarować jak znajdę gdzie leżą. (bo ładne okładki miały) :cool:
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 20:36 

Marian Strzelecki napisał(a):
mam gdzieś kilkadziesiąt numerów "Przeglądu Strzeleckiego" (nazwisko zobowiązuje :lol:
O kurczeblade! To znaczy że ja mam kolekcjonować "Poradnik Zbieracza". :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 21:30 

Zbieraja: "Przegląd trzydziestek" - to brzmi dumnie :-P
MJS

ps
Ja bym rznął dalej :-P

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 21:39 

Marian Strzelecki napisał(a):
Ja bym rznął dalej :-P
Robiem, co możem. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 21:56 

Sąsiad napisał(a):
Yigael napisał(a):
To balistykę opisujem dla konkretnego naboju czy samego pocisku?

Dla pocisku, uwzględniając warunki jego wystrzelenia. Test to był jakiś?

Taaaaak? Za mało googlałeś. Znaczy ten sam pocisk, będzie miał tę samą balistykę niezależnie od tego czy wystrzelisz go z naboju .38 czy .357?

Cyferki podałem dla dla bardzo konkretnego naboju, skądinąd wypowiadałeś się na jego temat, wystrzelonego z TTetki. Ty epatowałeś nas rodzajami nabojów i strasznymi różnicami tych cyferek /ich balistyki/. Podaj zatem jakieś skrajne wartości. Wtedy podgadamy czy mają one jakiekolwiek znaczenie. Ja ci piszę, że bredzisz, Kurczak nie podziela twojej opinii co do celności ttetek, Ryś wyraża wątpliwości czy słusznie podnosisz te rzekome różnice między nabojami w zależności od pocisku... ty brniesz.
Ja z TTetki strzelam i uważam, że jest celna, Kurczak strzelał i uważa, że jest celna, ty czytasz archeologię wojskową, bawisz się czarnym prochem i kaszą manną... Dużo się natrząsasz a cały czas piszesz o jakiś ogromnych różnicach, o moim braku pojęcia a kiedy zapytać cię o konkrety - jakie te różnice balistyki różnych nabojów 7,62x25 są, jak się prezentuje balistyka tego naboju ze szczególnym uwzględnieniem przewyższenia np. na 100 czy 50 metrów na tle innych nabojów to wijesz się jak piskorz i unikasz odpowiedzi racząc nas dykteryjkami o części naboju lecącej do góry i tyłu... Udowodnij mi że się nie znam, nie mam pojęci i jestem dyletantem - podaj te różnice, na które się powoływałeś - zacytować cię?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 22:25 

Sąsiad napisał(a):
Kontrolna TT nie dała się w ten sposób ustawić, nie miała na 50m spójnych wyników.

Trudno do tego się odnieść nie znając szczegółów, ale gdybym miał oceniać, to zakładając porównywalny stan techniczny broni, głównym powodem mogła być (bo cóż innego) elaboracja. Czyli efekt masowej produkcji amunicji 7,62 x 25 . Czy w opisie testu był podany sposób selekcji amunicji? Ciekawe.
Cytuj:
Tak, ale przy dłuższej lufie.
I tu leży pies pogrzebany. Wprawdzie nabój mauserowski do celów wojskowych był lepszy, ponieważ umożliwiał strzelanie na większe odległości i jest mniej wrażliwy na odchylenie toru lotu, krótko mówiąc, zapewniał większą uniwersalność, jednak trzeba było z niego zrezygnować, ponieważ zmieniła się koncepcja użycia broni strzeleckiej na polu walki. Po prostu - rolę pistoletów maszynowych, do których głównie ten nabój był produkowany, przejęły karabinki na naboje pośrednie. A do zwykłego pistoletu owa uniwesalność, w nowych warunkach, jest zbędna. Stąd nabój 9mm - aby zachować moc obalającą zwiększono kaliber, zmniejszając jednocześnie naważkę prochu, co pozwala używać go do prostych, lekkich konstrukcji strzelających z otwartego zamka. (To, oraz fakt, że broń nie jest już produkowana, wyjaśniałoby "sukces" CZAK-ów w Stanach...).
Co do celności przy normalnym strzelaniu, a nie z maszyny. Niewątpliwie na krótkie dystanse nabój słabszy będzie celniejszy przez sam fakt mniejszego odrzutu, który oddziaływuje na broń i strzelca. Jednak odpowiednia konstrukcja broni oraz jej masa efekt ten niweluje. Tak jest w przypadku TT - tki, która nie z braku celności, a ciężaru, wielkości i tych maksymalnie siedmiu "pestek" może być uważana za broń już przestarzałą.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 22:57 

Podziękował : 1336
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Mam - doslownie! - pod domem sklep z bronia i innymi sprzetami do gnebienia ludzi. Narobiliscie mi smaku, wiec kupie sobie solidna proce i popracuje nad balistyka w czasie wakacji.
Zeby nie bylo: Naprawde uwazam, ze dysputa jest arcyciekawa, bo i nie mialem pojecia o tych wszystkich subtelnosciach i niuansach i ze to takie skomplikowane jest.
I proce kupie naprawde!
Jak w cos trafie, to opowiem.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 23:04 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Catz napisał(a):
Jak w cos trafie
Najpierw się dowiedz, co to jest strzał bezwzględny - będzie Ci łatwiej trafić. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2014, o 23:10 

Catz napisał(a):
Jak w cos trafie, to opowiem.

Zacznij od tej wstrętnej, szklanej piramidy przed Luwrem - łatwo trafić... :cool:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona