Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 23:12

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 cze 2014, o 11:55 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Pod koniec przyszłego zaczynam rejs i jako, że trzeba trochę pomyśleć nad trasą pojawiła mi się garść pytań. Plan jest taki, żeby rejs odbył się na trasie Gdańsk-coś po drodze-Sztokholm-coś po drodze-Gdańsk, całość w dwa tygodnie. Wiadomo, że może być różnie w zależności od warunków, ale jakieś założenia dobrze mieć ;).
Wykombinowałem sobie, że fajnie byłoby wejść do Sztokholmu (lub z niego wyjść) przez Jezioro Malaren. I tu pojawia się pierwsze pytanie, na pewno ktoś z Forumowiczów już tamtędy płynął - jak wygląda procedura pokonywania kanału Sodertalje? Znalazłem już co prawda stronę kanału, ale wolałbym poznać jakiś opis kogoś kto widział go na własne oczy :).
Drugie pytanie, to samo Jezioro Malaren i to w jaki sposób przedostać się z jeziora na Bałtyk w samym Sztokholmie. O śluzach trochę poczytałem, o mostach też - wszystkie się podnoszą? Jacht ma ponad 15 metrów w górę i zastanawiam się czy się wszędzie zmieszczę. W samym Sztokholmie chciałem stanąć w przystani Navishamn, głównie dlatego, że jest sporo taniej niż w Wasahamn, a i powinno być chyba trochę spokojniej. Ale jeśli ktoś kto był może polecić inną przystań lub nie poleca Navishamn to chętnie poznam opinie :).
Ostatnie pytanie - wyjście z Sztokholmu. Ponieważ dwa tygodnie to nie jest niestety dużo czasu szukałem drogi która pozwoliła by opuścić szwedzką stolicę po możliwie najkrótszej trasie i znalazłem Baggenstaket. Po przejrzeniu map i zdjęć bardzo mi się ta dróżka spodobała, ale zastanawiam się czy rozsądnie jest tam się pchać jeśli ma się 1,9m zanurzenia, bo jest tam z tego co widzę wąsko i płytko. Niby nie widziałem informacji, ze jest to przejście tylko dla małych jednostek, ale skoro mogę, to wolę zapytać. :)

P.S.
Jeśli ktoś mógłby polecić jakieś ciekawe miejsca na Gotlandii/wschodnim wybrzeżu Szwecji/Olandii to też będę wdzięczny, bo po drodze też trzeba mieć przewidziane opcje postoju. :) Po przejrzeniu forum i internetu mam już kilka swoich typów, m.in. Stora Karlso, Vandburg, oczywiście Visby, jeśli czas pozwoli to Kalmar. Państwo Bilińscy na swojej stronie polecają też przystań na Faro - Lauterhorn. Po tym co o nim napisali bardzo mi się spodobała, ale ciężko znaleźć jakieś informacje - ktoś może już był i mógłby podać więcej szczegółów odnośnie warunków i podejścia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2014, o 12:13 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 110
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Buczo napisał(a):
Ostatnie pytanie - wyjście z Sztokholmu. Ponieważ dwa tygodnie to nie jest niestety dużo czasu szukałem drogi która pozwoliła by opuścić szwedzką stolicę po możliwie najkrótszej trasie i znalazłem Baggenstaket. Po przejrzeniu map i zdjęć bardzo mi się ta dróżka spodobała, ale zastanawiam się czy rozsądnie jest tam się pchać jeśli ma się 1,9m zanurzenia, bo jest tam z tego co widzę wąsko i płytko. Niby nie widziałem informacji, ze jest to przejście tylko dla małych jednostek, ale skoro mogę, to wolę zapytać.

Witaj

W 2012 byłem w Sztokholmie z Gdańska. W jedna i drugą stronę przechodziliśmy tą drogą.
Wąsko jest na bardzo krótkim odcinku - szerokość toru ok. 10-15 metrów na odcinku 100-150 metrów. Płynąłem Delphią 37 i był delikatny zapas głębokości. Wymaga uważnego prowadzenia środkiem toru. Ale wrażenia z przejścia warte odrobiny emocji.
Po za tym bardzo malownicza trasa.

W samym Sztokholmie stałem z Wasahamn - być może tak trafiłem, ale był spokój i całkiem sympatycznie.

Za ten post autor Wojtek64 otrzymał podziękowanie od: Buczo
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2014, o 13:54 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Wchodziłem przez Malaren Jurandem (J-144), wychodziłem przez Baggenstaket Jurandem i Lady B - oba mają zanurzenie 3 m.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Buczo
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2014, o 22:57 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Buczo napisał(a):
Faro - Lauterhorn

Byłem, widziałem w zeszłym roku. Polecam, nawet bardzo!
Wchodziłem wg zaleceń i instrukcji zawartych w locyjce Kulińskiego, wszystko się zgadzało z wyjątkiem małej czerwonej boi, którą Szwedzi dodali( nie świeci w nocy ale ma przyklejony solidny odblask). Jest już zaznaczona w najnowszym wydaniu C-Mapy. Nasz jacht miał około 1,5 m zanurzenia a mieliśmy jeszcze trochę pod kilem. Głębokości z C-Map-a zgadzały się z głębokościami od Jerzego.
Załącznik:
20130828_153717.jpg
20130828_153717.jpg [ 1.12 MiB | Przeglądane 2808 razy ]

Widok na port.
Trzeba pamiętać, że tam są dwa falochrony. Jeden to stary pirs i dopiero za nim jest właściwy falochron do którego się cumuje.

Porcik uroczy, Bilińscy bardzo fajnie opisali Faro, nic dodać nic ująć.
Załącznik:
20130828_115845.jpg
20130828_115845.jpg [ 1.04 MiB | Przeglądane 2808 razy ]

Gdzieś na środku wyspy.
Dodam tylko że w porcie jest prąd, woda oraz płatne prysznice. Są dwa lub trzy siedziska, które można sobie pod jacht przenieść co by zjeść posiłek na świeżym powietrzu! Bosman był bardzo miły.
Załącznik:
20130828_183247.jpg
20130828_183247.jpg [ 523.86 KiB | Przeglądane 2808 razy ]
Wysokości opłat.
Jak byś miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.

Za ten post autor Magister otrzymał podziękowanie od: Buczo
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2014, o 09:29 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wojtek64, Stara Zientara, Magister - dzięki za pomoc! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2014, o 12:47 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 110
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Dodam, że w powrotnej drodze staliśmy w marinie Farosund na Gotlandii zaraz za promem na Faro. https://www.google.pl/maps/@57.863498,19.0612106,1221m/data=!3m1!1e3
W porcie muringi!
Wchodziliśmy w nocy na dość sporej fali. Było trochę emocji i walki z falą przybojową na torze podejściowym.

Na miejscu wypożyczaliśmy samochód na fajne pieniądze na cała dobę i objechaliśmy sobie całe Faro. Po informacji od hafenmajstra dostaliśmy telefon do właściciela samochodu i kilkudziesięciu minutach samochód był dostarczony do mariny. Szybko miło i bezproblemowo odbiór i zdanie samochodu. W dobrej cenie :)

Za ten post autor Wojtek64 otrzymał podziękowanie od: Buczo
Odpowiedz z cytatem