Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 20:47

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 359 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 cze 2014, o 13:24 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 87
Uprawnienia żeglarskie: wioślarz, majtek żeglugi pontonowej
Ahoj!

Nawet już nie kupon a balon:) wina oczywiście. W Filippi oczywiście. Może być też do wyboru odcinek między Salonikami a Kavalą. Tylko gorzej z "KIEDY"
Bo jak w Grecji to dopiero na przyszły rok uda mi się tam dotrzeć. W tym roku , kurka rurka, nie będę (wrrrr) w Grecji, niestety.
Może być też w kraju nad Wisłą przy jakiejś forumowej okazji:)

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2014, o 14:45 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
byle nie ten 5-cio litrowy z Bierdonki "coś tam Antica"
badziewie makabryczne, kwas i wali bo wątrobie jak diabli :rotfl:

a okazja się znajdzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 cze 2014, o 15:01 

Ahoj!
Nie wiem, nie piłem :) , a jak takie beee, to było nie kupować :rotfl: , a jeszcze lepiej nie pić :rotfl: :rotfl:
(chiba, że opinia ze słyszenia)
A może być Kurtak albo Malamatina? Bo bez tego obiadek w upale nie idzie jakoś.
A okazja? Mam nadzieję , że się znajdzie.

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 cze 2014, o 18:44 

niestety opinia nie ze słyszenia
retsinka do obiadku w upale to obowiązkowa jest

Załączniki:
zdjecie 25 - różne naczynia do podawania wina domowego.jpg
zdjecie 25 - różne naczynia do podawania wina domowego.jpg [ 171.15 KiB | Przeglądane 7040 razy ]
zdjecie 6 - Retsina.jpg
zdjecie 6 - Retsina.jpg [ 193.09 KiB | Przeglądane 7040 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 cze 2014, o 18:49 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: mam
Grek Zorba napisał(a):
retsinka do obiadku w upale to obowiązkowa jest

Pod warunkiem że odpowiednio schłodzona i podana tak żeby zaraz się nie podgrzała.

Uwaga: post może zawierać śladowe ilości błędów i nieścisłości ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 cze 2014, o 20:16 

Ahoj!

Mniami:) zaraz chyba sobie otworzę małą buteleczkę, hihi:)

Trzeba zwrócić uwagę na etykietę - nie na darmo jest ludzik z kluczem do brzucha...:)

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2014, o 20:55 

Gregs napisał(a):
Pod warunkiem że odpowiednio schłodzona i podana tak żeby zaraz się nie podgrzała.

ciepła pachnie i smakuje ja stara ściera do mycia podłogi (taka jaką miała woźna w szkole, 100 lat temu)

Pasat napisał(a):
Trzeba zwrócić uwagę na etykietę - nie na darmo jest ludzik z kluczem do brzucha...:)

a ci znaczy ten klucz w brzuchu, bo nie wiem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2014, o 21:03 

Grek Zorba napisał(a):
Gregs napisał(a):

ciepła pachnie i smakuje ja stara ściera do mycia podłogi (taka jaką miała woźna w szkole, 100 lat temu)

Nie wiem nie próbowałem, w mojej szkole był woźny :rotfl:
No i to było trochę mniej niż 100 lat temu :D

W każdym razie wypicie ciepłej retsiny odstrasza od niej na kilka lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2014, o 21:37 

Ahoj!

Grek Zorba napisał(a):
Gregs napisał(a):

osz ja pierniczę!!! coś Ty jeszcze pijał re 100 lat temu? :rotfl:

Pasat napisał(a):

a ci znaczy ten klucz w brzuchu, bo nie wiem?

Przecia ta proste
nawet nie wiem jak to wytłumaczyć, hm...
RETSINA JEST KLUCZEM DO OBIADU!!!
( w Chorwacji tego nie ma :-P )
JAMAS!

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2014, o 21:56 

Gregs napisał(a):
W każdym razie wypicie ciepłej retsiny odstrasza od niej na kilka lat.

ilu ludzi musiałem przekonywac do retsiny własnie dlatego, że pierwszy raz pili ciepłą.
a jakie potem zdziwienie, ale to dobre, itp.
Pasat napisał(a):
Ahoj!

Grek Zorba napisał(a):
Gregs napisał(a):

Pasat napisał(a):
JAMAS!

no niestety, nie mam dziś retsinki
ale białe portugalskie z Biedronki też od biedy może być

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Pasat napisał(a):
Ahoj!

politurę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 cze 2014, o 22:08 

Ahoj!

Jak politurę to jeszcze nie tak zle. Ja pijam bejcę :rotfl:
( bejcą nazywam Amelkę - napój lokalny z Thasos. Tylko nie wiem dlaczego przestali go chyba robić. W zeszłym roku objechałem całą wyspę i zaledwie kilka buteleczek znalazłem:( )

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2014, o 02:15 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Zapytałem Greka jak to jest, 1,5 l wina za 2,1€? To musi być sama chemia. Grek spokojnie, nie, chemia by kosztowała więcej, u nas winogrona są tańsze od chemii...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 cze 2014, o 12:30 

Pasat napisał(a):
Tylko nie wiem dlaczego przestali go chyba robić. W zeszłym roku objechałem całą wyspę i zaledwie kilka buteleczek znalazłem:( )

pozdrawiam
Lech

ja widziałem kiedyś w sklepie we Frikes na Ithace "absynt". Z tego co wiem jest on zakazany. Następnego dnia rano, gdy poszedłem do sklepu, już go nie było.
Może ktoś coś na ten temat wie?
D40 napisał(a):
Zapytałem Greka jak to jest, 1,5 l wina za 2,1€? To musi być sama chemia. Grek spokojnie, nie, chemia by kosztowała więcej, u nas winogrona są tańsze od chemii...

święta prawda, święta prawda.

a propoś dziwadeł cenowych
w roku, chyba 2003 miałem przyjemność (?) jeździć samochodem po Egipcie (z wypożyczalni). 1 litr paliwa kosztował połowę ceny 1 litra wody.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 10:50 

Wracając do locji:

Levkas, Lefkas, Levkada, Leukada
Informacje ogólne i praktyczne
Wyspa o powierzchni 305 km2, liczy ok. 23 tys. mieszkańców. Najwyższym szczytem jest Stavrota – 1182 m n.p.m. Levkas stała się wyspą, kiedy Koryntianie, w VII w p.n.e. przekopali kanał oddzielający Levkas od stałego lądu. Gdy w 1986 r. wybudowano zwodzony most, Levkas stała się drugą po Eubei wyspą połączoną z lądem. Nazwa wyspy pochodzi od słowa lefkos - biały, i nawiązuje do koloru skał zachodniego wybrzeża. Najbardziej na południe wysunięty przylądek Levkas – Akrotiri Dhoukato, opisywany był już w Odysei - to majestatyczne budzące grozę 80-metrowe urwisko gdzie stała świątynia Apolla. Tutaj też według legendy zakochana Safona rzuciła się ze skał w morze, by wyleczyć się z nieszczęśliwej miłości do pasterza Faona. Dziś organizowane są tu zawody paralotniarskie. Mieszkańcy wyspy są przekonani, że to z Levkas, a nie z Ithaki pochodzi Odyseusz, a utwierdził ich w tym niemiecki archeolog Wilhelm Dorpfeld. Atrakcja wyspy są malownicze wodospady, kaniony i bajeczne plaże. Leżąca na zachodnim wybrzeżu plaża Porto Katsiki (uwieczniana,obok Santorini na prawie każdym greckim kalendarzu), uznawana jest za jedną z najpiękniejszych na świecie. Levkas upodobali sobie, jako miejsce letniego wypoczynku Brytyjczycy. Przez całe lato odbywają się tu liczne festiwale.

Trochę historii
Pierwsze ślady osadnictwa pochodzą z okresu paleolitycznego i neolitycznego (znaleziska można zobaczyć w muzeum archeologicznym w Levkas). Wyspą rządzili kolejno Macedończycy, Rzymianie i Wenecjanie. To Wenecjanie zbudowali leżący w stolicy zamek Santa Maura, który wraz z fortami miał bronić ich przed piratami. W roku 1479 Levkas jako jedyną wyspę w tym archipelagu opanowali Turcy. Po niemal 300 latach tureckiej okupacji, w 1797 r Levkas została zdobyta przez wojska napoleońskie. W 1948 i 1953 roku wyspę nawiedziły trzęsienia ziemi, które mocno zniszczyły obecną stolicę. Miasto odbudowano redukując odległości między domami do minimum, również uliczki są bardzo wąskie a centrum jest wyłączone z ruchu kołowego.

Przydatne numery telefonów
Pierwsza pomoc – Levkas , tel. +30 166, +30 26450 31065, +30 26450 25371, +30 26450 38200.
Pierwsza pomoc – Nidri, tel. +30 26450 92228.
Pierwsza pomoc – Vasiliki, tel. +30 26450 31065.
Apteka – Levkas, tel. +30 26450 23864, +30 26450 24567, +30 26450 22290.
Apteka – Nidri, tel. +30 26450 92500, +30 26450 92522.
Apteka – Vasiliki, tel. +30 26450 31200.
Policja – Levkas , tel. +30 26450 29375.
Policja – Vasiliki, tel. +30 26450 31218.
Policja portowa – Levkas, tel. +30 26450 22176, +30 26450 22322.
Policja portowa – Nidri, tel. +30 26450 92509.

Warto posmakować
Wina z Levkas nie są tak znane jak pochodząca z pobliskiej Kafalonii - Robola, ale warto posmakować lokalnych wyrobów. Warto zwrócić szczególną uwagę na wina wyprodukowane z lokalnych szczepów berjami lub berzamino sprowadzonych na wyspę przez Wenecjan. Inne wina, których warto spróbować to Giomatari (czerwone słodkie) i Keropi (łagodne białe). Ponadto Levkas słynie z miodu tymiankowego, likierów ziołowych, doskonałych ciastek ladopita i ladokouloura.

Levkas 39°50,9'N 020°43,3'E
Miasto Levkas leży w północnej części wyspy. Jachty cumują przy miejskiej kei, ciągnącej się wzdłuż kanału. Do czasu wybudowania mariny, była to jedyna możliwość postoju w stolicy, a że Levkas jest bazą wielu firm czarterowych, było tu trudno z miejscami. Gdy czartery przeniosły się do mariny łatwiej tu o miejsce. W mieście dużo tawern, cafe, barów i marketów. Na kei jest dostęp do wody a paliwo dowożone jest autocysterną, ale najwygodniej zatankować na stacji paliw w marinie. Z dworca autobusowego KTEL można dojechać bezpośrednim autobusem do Aten i Thesalonik. Warto odwiedzić: fortecę Santa Maura i ruiny starożytnej Levkas.

Levkas Marina 38°49,9'N 020°42,7'E
Marina usytuowana jest w zatoce przy kanale oddzielającym wyspę od stałego lądu, nieopodal miasteczka Levkas i ok. 20 km od lotniska w Prevezie. Oferuje ona ponad 600 miejsc do cumowania. Na kei jest woda, prąd i są muringi. Na miejscu travellift, stacja paliw, supermarket, bar, sklep żeglarski, serwis jachtowy i inne udogodnienia. W oddalonym o niecały kilometr miasteczku znajdują się tawerny, bary, cafe i supermarkety. Przed wejściem do mariny najlepiej jest zgłosić się na kanale 69 VHF i dalej postępować zgodnie z wskazówkami obsługi.
Levkas Marina: http://www.medmarinas.com , tel. +30 26450 26645.

Levkas Kanał
Wykopany w VII w. p.n.e. przez Koryntian kanał oddzielił Levkas od lądu stałego i uczynił z niej wyspę. Głównym celem budowy kanału było skrócenie drogi morskiej oraz uczynienie jej bezpieczną. Zachodnie wybrzeże Levkas jest skaliste, pozbawione portów i zatok, narażone na silne wiatry, więc kanał umożliwił żegluge po bezpiecznych wodach wschodniego wybrzeża. Kanał istnieje do dziś i jest nadal żeglowny. Jest aktualnie jedną z atrakcji tego regionu. Wejście do kanału od południa 38°47,55'N 020°43,58'E jest łatwe, tor wodny jest szeroki a wyznaczają go pławy świetlne. Należy bezwzględnie przestrzegać wyznaczonego toru, ponieważ poza nim jest bardzo płytko. Północne wejście 38°50,76'N 020°43,41'E do kanału jest dość trudne do zlokalizowania, więc najkorzystniej jest zawierzyć GPS. Zbliżając się do brzegu bardzo długo widać tylko piaszczystą plażę. Po podejściu bliżej do wejścia, widać zlokalizowane na wschodnim cyplu zielone światło, które należy minąć z dużym zapasem. Po okrążeniu cypla powinno być już widać dwie następne pławy, wytyczające tor wodny. Dalej, aż do mostu zwodzonego należy płynąć wyznaczona trasą. Most otwierany jest w ciągu dnia, o pełnych godzinach. Nocą można prosić o otwarcie, wywołując obsługę przez VHF na kanale 12, jednak (pamiętając, że to Grecja) może okazać się, że trzeba będzie czekać do rana.

Nidri 38°42,3'N 020°42,7'E
Nidri to typowo turystyczne miasteczko. Wzdłuż nadmorskiej promenady mieści się niezliczona ilość tawern, cafe i barów. Markety, piekarnie, ciastkarnie, biura podróży, wypożyczalnie samochodów i gyrosownie znaleźć można na leżącej równolegle do promenady głównej ulicy miasta. Ok. 500 m na południe od Nidri (w kierunku Vlicho) znajduej się serwis jachtowy. Jachty cumują tu do miejskiej kei. Przez to, że jest to bardzo popularny port, trudno znaleźć w nim miejsce. Zdarza się również też, że po zacumowaniu, miejsce okaże się zarezerwowane i trzeba będzie odpłynąć. Na południe od Nidri zlokalizowane są pomosty firm czarterowych, przy których można zacumować. W zatoce bardzo dużo miejsca do kotwiczenia, jednak należy liczyć się dużym ruchem jachtów, promów i wszelkiego rodzaju jednostek pływających.

Ormos Vlicho 38°41'N 020°42'E
Duża, spokojna zatoka z dużą ilością miejsca do kotwiczenia. Uwaga, w południowej i wschodniej części zatoki jest płytko. Wzdłuż zachodniego, rozbudowanego wybrzeża cumuje dużo jachtów, jednak można tam znaleźć miejsce. W miasteczku są tawerny, jest market i serwis jachtowy. Miejsce to zostało zdominowane przez jachty rezydenckie.

Ormos Sivota 38°37'N 020°41,4'E
Bardzo ładna i dobrze osłonięta zatoka, w której można znaleźć kilka miejsc przy kei. Przy braku miejsc do zacumowania można tu spokojnie stanąć na kotwicy. Na brzegu tawerny, cafe i bary.

Vasiliki 38°37,6'N 020°36,4'E
Port składa się z dwu części. W mniejszym porcie zacumować można tylko przy pirsie południowym. W porcie zewnętrznym należy uważać na skałki przy kei. W miasteczku dużo tawern, cafe, bary i markety. W zatoce Vasiliki jest dużo miejsc do kotwiczenia. Plaża Vasiliki to ulubione miejsce windsurferów.

Załączniki:
Levkas Nidri port.jpg
Levkas Nidri port.jpg [ 177.35 KiB | Przeglądane 6748 razy ]
Levkas kanał.jpg
Levkas kanał.jpg [ 168.76 KiB | Przeglądane 6748 razy ]
Levkas mapa.jpg
Levkas mapa.jpg [ 231.47 KiB | Przeglądane 6748 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 11:03 

następne plany

Załączniki:
Levkas port i marina.jpg
Levkas port i marina.jpg [ 133.11 KiB | Przeglądane 6754 razy ]
Levkas Ormos Vasiliki i Sivota.jpg
Levkas Ormos Vasiliki i Sivota.jpg [ 135.05 KiB | Przeglądane 6754 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 12:25 

Ponieważ Levkas marina to bardzo popularne wśród naszych żeglarzy miejsce rozpoczęcia wielu czarterów, chocby z racji, że ma tam swoją siedzibę polski Jacht Tours, postaram się przedstawić kilka tanich sposobów na dotarcie do Levkas.
1. Easy Jet z Berlina do Thesalonik
2. Ryanair z Warszawy do Thesalonik
z Thesalonik do Levkas autobusem KTEL, bezpośrednio lub z przesiadkami w Prevezie lub w Ioaninie.
3. Wizziar z Warszawy na Korfu, lub czartery z innych miast w sezonie
z Korfu promem i autobusem KTEL z Igoumenitsy
4. Air Berlin do Prevezy
5. LOT, Aegean Air z Warszawy do Aten, lub Easy Jet lub Aegean Air z Berlina do Aten
z Aten autobusem KTEL do Levkas
6. czartery z Polski do Prevezy (tylko sezon)

jak macie inne opcje to z napiszcie, jak docieracie do Levkas

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 14:31 

Ahoj!

Piotrek, a mogę mieć sugestię/prośbę?

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 15:00 

przecież to forum jest dla wszystkich, więc sugestie jak najbardziej
a prośbę?
jeśli nie chcesz pożyczyć pieniędzy :rotfl:
to jak najbardziej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 19:26 

Ahoj!

Pieniądze? A fuj, nie lubię pieniędzy, hehe. Od pieniędzy to jest drukarka :-P

Ta sobie siedzimy jedząc oliwki z laików, popijając ostatnim kurtakiem, wspominamy grecką "fiestę". Znaczy się takie uroczystości w typie naszych jarmarków/odpustów, np. w Olimbiadzie na Chalidiki jest uroczystość w cerkwi i jarmark i wieczorem występy zespołów muzycznych i tanecznych zaproszonych przez urząd gminy/miasteczka. Jest oczywiście wyżerka dla wszystkich ( do niedawna darmowa, a po wejściu kryzysu po 1 jewro porcja) - małże, rybki i oczywiście retsinka. Lodowata!:) To jest 5/6/7 lipca. Święto Mydii ( znaczy się małży (chiba )), o ile dobrze pamiętam. W Stavros , obok Asprovalty ( Stavros to jak u nas Gózd popularny ) jest podobna imprezka 29 lipca.
I tu doszedłem do sedna - znasz daty/miejsca takich "fiest" ( piszę w cudzysłowie, bo greckie słowo to nie jest )
Fajnie by było jak byś podał, najlepiej na forumie i dodał do książki.:)

pozdrawiam
Lech

Ostatnio edytowano 22 cze 2014, o 18:46 przez Zbieraj, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem gramatykę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 19:46 

W zeszłym roku w rejsie z Chani (Kreta) na Kos trafiliśmy z Markrzy 26 września na taki festyn w Palaiochora na południowym wybrzeżu Krety.
Główna ulica miasteczka pełna była stoisk z lokalnymi specjałami, a degustacja łącznie z napojami darmowa.

Za ten post autor Gregs otrzymał podziękowanie od: Pasat
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2014, o 14:03 

Pasat napisał(a):
Fajnie by było jak byś podał, najlepiej na forumie i dodał do książki.:)

pozdrawiam
Lech

podać to bym mógł, bdybym wiedział.
Tak naprawdę to ja nic nie wiem :-( ,
tylko tyle co przeczytam w książkach.
a potem takiego mądrego udaję.

a o dodawaniu czegokolwiek do przewdonika to nie ma mowy
ciągle tylko słyszę od wydawcy
wywalać, tniemy, za dużo tego, przecież tego nikt nie bedzie czytał, kogo to zaintersuje?, kto to wodział żeby wstęp miał ponad 100 stron itd. itd

ale w sumie gdybyśmy się wszyscy wzięli w kupę, to może byśmy zrobili wykaz świąt greckich.
Będzie tego z 330 dni,
no bo reszta to dni pracujące

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2014, o 14:29 

Ahoj!

To ten Twój wydawca jest goopi i się nie zna. Chyba nigdy w Grecji nie był, biedaczyna. :mrgreen:
Zabierz go koniecznie - to mu się otworzą oczy ( tylko wtedy będzie wydanie przewodnika na "avrio"/maniana :-P )

pozdrawiam
Lech

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2014, o 14:38 

najpierw muszę sam pojechac po raz pierwszy :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 13:25 

Opisałem poprzednio wyspę Levkas, to teraz czas na propozycje trasy.
Trasa taka bardzo „lajtowa”, dla opalaczy i „tawernowiczów”

Start i meta w Levkas Marina

Całkowity przebieg 61 Nm,

max. przebieg dzienny 20 Nm / 3-6 godzin

max. odległość do portu schronienia 5 Nm / 1 - 2 godziny

atrakcje: plaże, kąpiele w zatoczkach, wyspa Skorpios, jaskinia Papanikoli na Meganisi

dzień 1 - 8 Mm: Levkas Marina - Levkas Nidri

dzień 2 - 4 Mm: Levkas Nidri – Skorpios - Meganisi Spartochori

dzień 3 - 6 Mm: Meganisi Spartochori - Levkas Sivota

dzień 4 - 9 Mm: Levkas Sivota - Levkas Vasiliki

dzień 5 - 20 Mm: Levkas Vasiliki – Meganisi jaskinia Papanikoli –Meganisi Ormos
Ambelike

dzień 6 - 2 Mm: Meganisi Ormos Ambelike – Meganisi Odyseas Marina

dzień 7 - 12 Mm: Meganisi Odyseas Marina - Levkas Nidri - Levkas Marina

dzień 8 - 0 Mm: zdanie jachtu

Załączniki:
trasa Levkas.jpg
trasa Levkas.jpg [ 287.29 KiB | Przeglądane 6324 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 14:11 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Dodałbym 1 i 7 dnia kąpiel przy Akra Kefali - po stronie zależnej od kierunku wiatru. Nocleg z 5/6 lepiej chyba w Atherinos (czyli o jedną zatokę wcześniej), bo w restauracji Niagas można się załapać na tańce greckie.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 15:03 

Jak zawsze niezawodny Wojtek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 17:04 

i stosowna mapka

Załączniki:
Meganisi.jpg
Meganisi.jpg [ 273.06 KiB | Przeglądane 6250 razy ]
Meganisi.jpg
Meganisi.jpg [ 137.81 KiB | Przeglądane 6253 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 17:24 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Uwaga nowość w Spartochori. Przy betonowym pomoście w Porto Spilia jest prąd i woda za 10€. Przy pomostach tawerny Porto Spilia woda, prąd bez zmian za darmo, ale kolacja w tawernie od 8€ za danie.
Lefkada właśnie montowane są płatne dystrybutory wody i prądu w marinie.

Za ten post autor D40 otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 17:33 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Restauracja Niagas:
Załącznik:
Schowek02.gif
Schowek02.gif [ 19.44 KiB | Przeglądane 6239 razy ]

Tańce greckie:
Załącznik:
IMG_1344.JPG
IMG_1344.JPG [ 233.46 KiB | Przeglądane 6239 razy ]

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 09:59 

Podobna imprezka (nauka tańca greckiego) odbywa się też w tawernie Windmill, w porcie Kastos na Kastos.

Załączniki:
widok na port Kastos.jpg
widok na port Kastos.jpg [ 304.25 KiB | Przeglądane 6098 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 359 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona