Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 cze 2025, o 16:55

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 cze 2014, o 14:52 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam
Na to wspaniale forum przybywam z jednym nurtujacym mnie pytaniem. Posiadam calkiem ladna omege regatowa. Co roku mam problemy z zimowaniem jej bo niestety nie mam pieniedzy na zimowanie jej w dobrych warunkach pod dachem. Zimowanie na przyczepce w pozycji naturalnej bywa klopotliwe bo trudno solidnie zabezpieczyc zaglowke i maszt przed sniegiem, woda, itd. Stad narodzil sie w mojej glowie pomysl zeby sprobowac zimowac ja w pozycji odwroconej. Znacznie latwiej bedzie wtedy ja zabezpieczyc. Jednak czy jacht lezacy w takiej pozycji przez kilka miesiecy nie ucierpi?
Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz i wszelkie sugestie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 cze 2014, o 15:15 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4272
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Widziałem w życiu wiele łódek zimujących w ten sposób na oponkach, ale sam nie polecam.
Niektórym takie zimowanie nie zaszkodziło, innym jednak tak.
Moja łódka teraz tak stoi przed garażem, ale przez parę dni tylko.

Moim zdaniem: Warto postawić łódkę na odpowiednich podporach (aby się nie odkształcała) dnem do dołu, postawić na niej stelaż do zamocowania plandeki w formie spadzistego dachu namiotu, aby wewnątrz był możliwy przewiew i aby śnieg nie powodował zapadania się tej plandeki, a wiatr jej nie porwał. To pewna niedogodność po sezonie i konieczność doglądania zimą, ale w sumie się chyba opłaci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 cze 2014, o 15:47 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
robhosailor napisał(a):
Widziałem w życiu wiele łódek zimujących w ten sposób na oponkach, ale sam nie polecam.

To chyba żarty, dobrodzieju..? :mrgreen:
Zimowanie bezkabinówek do góry dnem to jeden z najstarszych, naturalnie się narzucających i najmniej kłopotliwych sposobów zimowania. Jakież mogą być przeciwskazania? Oczywiście plandeką przykrywamy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 cze 2014, o 17:03 

Alterus napisał(a):
Jakież mogą być przeciwskazania?
A takie, że np. listwy odbojowe i pokłady tego nie lubią, zbiera się tam wilgoć i drewniane łódki gniją właśnie tam.

Łódki z laminatu, zwłaszcza te regatowe, mają delikatne pokłady, w miejscach, gdzie się nie chodzi i łatwo odkształcają się trwale pod wpływem leżenia na oponkach przez całą zimę. Zimować łódkę laminatową, przeznaczoną do regat, powinno się na specjalnych podporach - łożu dopasowanym do kadłuba i podpierającym ją w odpowiednich punktach konstrukcyjnych.

Alterus napisał(a):
plandeką przykrywamy.
To nie jest wcale oczywiste. Plandeka nie powinna przylegać do kadłuba, ani pokładu - powinien być zapewniony przewiew, czyli naturalna cyrkulacja powietrza, a także odpływ skroplin z kondensacji, które mogą się podczas zimowania pojawić.

Alterus napisał(a):
To chyba żarty, dobrodzieju..? :mrgreen:
Nie, całkiem poważnie. Jeśli chcesz, aby Twoja łódka służyła Ci przez dziesiątki lat, to zimuj ją zgodnie z zasadami sztuki. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 cze 2014, o 17:19 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Przesada.
Nic sie nie znieksztalci i nie zgnije.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 cze 2014, o 18:13 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
JacekS napisał(a):
Posiadam calkiem ladna omege regatowa.

robhosailor napisał(a):
listwy odbojowe i pokłady tego nie lubią, zbiera się tam wilgoć i drewniane łódki gniją właśnie tam.

Może piszmy konkretną odpowiedź... Tak tylko wspominam o tym - bo o ile pamiętam, to Omega regatowa jako żywo "drewnianą łódką" nie jest.

Widziałem dziesiątki bezkabinowych mieczówek, zimujących "do góry nogami". O ile były gęsto i rozsądnie podparte - nic złego im się od tego nie stało.
Co do "pokładów, które tego nie lubią" - to owszem - tak zimowane rekreacyjne omegi klubowe z pokładem wykonanym w kiepskiej jakości sklejce wymagały wymiany tegoż pokładu. Ale dopiero po ok. 25 zimach w pozycji "upside down"...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 cze 2014, o 20:22 

robhosailor napisał(a):
Plandeka nie powinna przylegać do kadłuba, ani pokładu - powinien być zapewniony przewiew, czyli naturalna cyrkulacja powietrza,

Rozumie się, ale moja plandeka jest przewiewna. :-P
Przykrycie plandeką kadłuba odwróconego chroni przede wszystkim od słońca, pozostałe powody są mniej ważne. Nie stosuję opon, lecz stojaki w odpowiednich miejscach, o które kadłub wspiera się burtami. Trudno o bardziej sztywne i pewne punkty podparcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 cze 2014, o 21:39 

pierdupierdu napisał(a):
Może piszmy konkretną odpowiedź...
Racz zauważyć Precyzyjny Poszukiwaczu Prawdy i Cudzych Błędów, że to była odpowiedź Alterusowi.

A teraz założycielowi wątku:

Regatowe łodzie mieczowe są o wiele delikatniejsze, niż morski jacht eksploatowany przez pierdupierdu. Niektóre klasy są specjalnie budowane bardzo lekko i z tego powodu z wiekiem miękną i łatwo ulegają odkształceniom kadłubów. Po złym zimowaniu również. Miękkie i zniekształcone kadłuby są wycofywane z regat. Zapytaj w klubach, gdzie eksploatują np. olimpijskie klasy regatowe, czy zimują je dnem do góry pod chmurą i dlaczego? Prawidłowe podparcie, to podstawa, ochrona przed UV, śniegiem i zamarzającą wodą również, a prawidłowe wietrzenie też. A i tak: zrobisz, co zechcesz.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: JacekS
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 13:10 

Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi i dyskusje.
Prawda jest taka, ze nie napisalem calej prawdy na poczatku. Pare lat temu moja omega byla zimowana do gory dnem podparta oponami i przetrwala to slabo. Nie napisalem tego od razu bo nie bylem pewien co bylo bezposrednia przyczyna zniszczen i bylem ciekaw opinii "co by bylo gdyby", a nie chcialem od razu sugerowac odpoweidzi.
Zimowalem omege odwrocona, poparta ooponami pod burtami, na rufie i pod samym dziobem, owinieta byla plandeka. Efekty byly takie ze podklad w miejsach po ktorych sie nie chodzi na rufie i przy dziobie nieco sie odsztalcil, zwlaszcza widoczne to bylo na dziobie, dodatkowo listy odbojowe mam wrazenie jakby zaczely sie nieco rozwarstwiac...
Jestem amatorem i moja wiedza teoretyczna jest uboga, ale jako amator nie polecam zimowania omegi regatowej w ten sposob.
Tak wiec wydzodzi na to ze Pan robhosailor ma duzo racji. Nie wszystkie bezkabinowki mozna w ten sposob zimowac... w kazdym razie nie moja omege.

robhosailor napisał(a):
Moja łódka teraz tak stoi przed garażem, ale przez parę dni tylko.

Moim zdaniem: Warto postawić łódkę na odpowiednich podporach (aby się nie odkształcała) dnem do dołu, postawić na niej stelaż do zamocowania plandeki w formie spadzistego dachu namiotu, aby wewnątrz był możliwy przewiew i aby śnieg nie powodował zapadania się tej plandeki, a wiatr jej nie porwał. To pewna niedogodność po sezonie i konieczność doglądania zimą, ale w sumie się chyba opłaci.

Zamierzam w tym roku wlasnie tak zimowac bo wyglada na to, ze nie uda mi sie znalezdz miejsca pod dachem. Mysle nad zostawieniem jej na przyczepce. Przyczepka podpiera kadlug dwoma poprzecznymi lezami dopasowanymi do ksztaltu kadluga. Leza maja szerokosc taka sama jak szerokosc kadluba a dlugosc okolo pol metra. Czy takie podparcie bedzie wporzadku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 13:22 

JacekS napisał(a):
Mysle nad zostawieniem jej na przyczepce. Przyczepka podpiera kadlug dwoma poprzecznymi lezami dopasowanymi do ksztaltu kadluga. Leza maja szerokosc taka sama jak szerokosc kadluba a dlugosc okolo pol metra. Czy takie podparcie bedzie wporzadku?
Można pewnie łatwo zbudować leże podobne do tego na przyczepce, lub inne, które podeprze łódkę tak jak trzeba, ale na przyczepce też można. Pamiętając, że koła można zdjąć i instalację elektryczną też, wtedy i przyczepka posłuży dłużej. :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

robhosailor napisał(a):
Pan robhosailor
Tylko nie pan. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 13:45 

JacekS napisał(a):

JacekS napisał(a):
listy odbojowe mam wrazenie jakby zaczely sie nieco rozwarstwiac...

Omega regatowa i rozwarstwiające się listwy odbojowe... Czy ty na pewno wiesz co masz?
JacekS napisał(a):
byla zimowana do gory dnem podparta oponami i przetrwala to slabo
To trzeba było tylko rzucić w trawę. Łódka też by to słabo przetrwała a oszczędził byś sobie zawracania głowy oponami...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 13:52 

pierdupierdu napisał(a):
Omega regatowa i rozwarstwiające się listwy odbojowe... Czy ty na pewno wiesz co masz?
A Ty już wiesz, że nie wie, bo przecież Ty wiesz wszystko.

pierdupierdu napisał(a):
To trzeba było tylko rzucić w trawę. Łódka też by to słabo przetrwała a oszczędził byś sobie zawracania głowy oponami...
Impertynencje nie na miejscu - po prostu. W klubach, i nie tylko, dziesiątki łódek stoją na oponach i nic (prawie nic) się z nimi nie dzieje. Przypuszczam, że JacekS widział to i sam spróbował podobnie, być może nawet ktoś z klubu mu to poradził, podobnie, jak Ty wyżej twierdząc, że nic się nie stanie.

Regatowych mieczówek, dopóki są jeszcze w regatowym trymie, nikt tak jednak nie zimuje, o czym pisałem wyżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 14:07 

pierdupierdu napisał(a):
JacekS napisał(a):

JacekS napisał(a):
listy odbojowe mam wrazenie jakby zaczely sie nieco rozwarstwiac...

Tak to prawda, nie ma listy odbojowej, chodzilo mi o miejsce spojenia kadluba z gorna powloka pokladu... w omegach zwyklych jest tam listwa odbojowa, w regatowkach jest zgrubienie spajajace dolna i gorna czesc lodki. Jak juz pisalem jestem zupelnym amatorem. Na tyle amataorskim amatorem, ze nawet nie potrafie tego doprecyzowac z braku wiedzy, do ktorego otwarcie sie przyznaje. No ale dzieki za czujnosc w kazdym razie... jeszcze by sie okazalo ze mysle ze mam regatowke, a nie mam regatowki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 14:46 

robhosailor napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
A Ty już wiesz, że nie wie, bo przecież Ty wiesz wszystko.

Przeciwnie - nie wiem.
Przecież gdybym wiedział, to bym nie pytał - to chyba dość oczywiste nawet dla ciebie, prawda?

robhosailor napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Impertynencje nie na miejscu - po prostu.

Wskażesz gdzie jakoby wystąpiło to coś, co można nazwać słowem, którego użyłeś? Rozumiesz używane przez siebie słowa, panujesz nad ich potokiem?

Mniejsza z komentarzami do komentarzy - na prawdę uważam, że łódka walnięta w trawę przetrwa zimę równie źle, jak łódka oparta na oponach w opisany wyżej sposób.

przed chwilą robhosailor napisał(a):
W klubach, i nie tylko, dziesiątki łódek stoją na oponach i nic (prawie nic) się z nimi nie dzieje.

a nie tak dawno temu robhosailor napisał(a):

To jak "jest" - zdecydujesz się?

robhosailor napisał(a):
Regatowych mieczówek, dopóki są jeszcze w regatowym trymie, nikt tak jednak nie zimuje, o czym pisałem wyżej.

No to widziałem już kilkudziesięciu "niktów".

EOT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 15:09 

pierdupierdu napisał(a):
widziałem już kilkudziesięciu "niktów".
Miałeś szczęście. Oni raczej mniej. :-P

pierdupierdu napisał(a):
na prawdę uważam, że łódka walnięta w trawę przetrwa zimę równie źle, jak łódka oparta na oponach w opisany wyżej sposób.
Naprawdę uważam, że się mylisz. Opony pozwalają na przewiew pod łódką i niestykanie się kadłuba z podłożem. To ważne przy zimowaniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 18:24 

robhosailor napisał(a):
Opony pozwalają na przewiew pod łódką i niestykanie się kadłuba z podłożem. To ważne przy zimowaniu.

Owszem, ważne. Ale raczej unikałbym w ogóle ich używania. Z bardzo prostego powodu - jeśli między powierzchnię opony a powierzchnię łódki dostanie się woda, na przykład skropliny lub zaciekający deszcz/śnieg, to wilgoć utrzymuje się długo. Takie warunki bardzo źle wpływają nawet na laminat, o drewnie nie mówiąc, a jeśli, jak to w zimie, warstewka wody zamarza i odmarza na przemian, wpływa destrukcyjnie nawet na żelkot.
Natomiast przy prawidłowym podparciu burt podczas przechowywania na stojakach (sam używam niskich "kobyłek") tak, aby ciężar był odpowiednio rozłożony, nic nie ma prawa się uszkodzić. Przede wszystkim zaś nie grozi zaciekanie wody do środka, czy skroplin, czy z opadów o co bardzo łatwo podczas przechowywania pod "chmurką".
A regatowa łódka różni się co najwyżej delikatniejszą konstrukcją, co w tym wypadku nie ma żadnego znaczenia.
Podsumowując - bez szkody dla łódki można zimować ją i górą do dołu i dołem do góry, lecz pewniejsze i na pewno prostsze jest do góry dnem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lip 2014, o 09:16 

Alterus napisał(a):
unikałbym w ogóle ich używania.
Mam nadzieję, że nigdzie nie napisałem iż zalecam zimowanie na oponach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lip 2014, o 15:53 

robhosailor napisał(a):
...nie napisałem iż zalecam zimowanie na oponach?

Oczywiście, że nie. Posłużyłem się cytatem jako punktem wyjścia... :-D
Nie myślę też, abyś nie znał ujemnych skutków przechowywania na oponach przez dłuższy czas ; których można zresztą uniknąć odpowiednią przekładką. Wszystko przecież zależy od staranności i przemyślanego wykonania zaimprowizowanego łoża. I prawdą jest, że odbojnice, czy miejsce styku burt z półpokładami są wrażliwymi miejscami i wymagają dobrego zabezpieczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2014, o 06:31 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
No to i ja wtrącę swoje 0,03 PLN

"Leżakowanie" dnem do góry jest generalnie OK o ile zapewnimy dostatecznie dużą lukę pod łódką aby wiaterek mógł ją ładnie suszyć. Parująca woda pięknie się gromadzi w odwróconym kadłubie powodując, że wewnątrz wszystko co może gnije.
Nie wiem jak to regatówka ale remontując swoją okazało się, że pokład odłazi od kadłuba bo wlaminowane w kadłub listwy, do nich na wkręty był przykręcony pokład pięknie zgniły. Zapewne silnie pomagało w tym wypełnienie półpokładów styropianem...

Odpowiedz z cytatem